Yazı İçeriği
Denizli sanayisi, tarihi, yer altı ve yer üstü zenginliği ve doğasıyla ülkemizin gezilip görülmesi gereken illerinden birisidir. Denizli’yi kısa bir zaman diliminde gezmek mümkün değil. Zaman zaman gitmekten ve her gidişimizde farklı bir bölgesini görmekten keyif aldığımız bir şehir.
İçinde bulunduğumuz kış mevsiminde havanın güzel olması ve okulların yarıyıl tatilinin son günü olması nedeniyle, çocuklarla birlikte, ikamet ettiğimiz şehre yakın olmasının verdiği rahatlıkla hafta sonunu Denizli’de geçirmeye karar verdik.
Bir Pazar sabahı erkenden yola çıkıyoruz. Çocuklar arabanın arkasında keyifli görünüyor, zaman zaman aralarında anlaşamasalar da, keyfimizi bozmaya gerek yok. Hava güzel, Ege’de hava her daim güzeldir. Ulaşım oldukça rahat; Aydın-Denizli arasında birçok ilçe ve köy bulunduğundan bolca trafik ışıklarında beklemek sıkıcı. Bunun dışında keyfimizi bozan bir şey yok. İki saate varan bir yolculuktan sonra hedefimize varıyoruz. Geniş ve düzenli caddeleri, parkları, meydanları ve yürüyüş yollarıyla dikkati çekiyor. Büyükşehir özelliğini sonuna kadar hak ediyor.
Denizli, Ege Bölgesi’nin doğusunda yer alır. Ege, İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleri arasında bir köprü durumundadır. Şehrin ekonomisi sanayi ve ticarete bağlıdır. Özellikle tekstil, bakır, mermer ve doğal taş konularında kendini geliştirmiştir.
Denizli termal, tarih, müze, kültür, doğa, kış ve alternatif turizm çeşitleri ve kendine özgü mutfağıyla görülmesi gereken illerimizden bir tanesidir.
Denizli Gezilecek Yerler
Denizli Horozu
Her şehrin bir sembolü vardır. Denizli’nin sembolü de Denizli Horozu’dur. Şehrin merkezinde bulunan horoz, rengi, vücut yapısı ve ötüşüyle diğer türlerinden ayrılıyor.
Denizli horozunun gözleri siyah ve sürmeli ve kanatları üzerinde kahverengi renkler bulunuyor.
Atatürk Evi Etnografya Müzesi
Atatürk 1931’de Denizli’ye geldiğinde burada konuk ediliyor. Bina, 19. yüzyılın sonlarında yapılmıştır. Binanın alt katında etnografik eserler ve üst katında Atatürk’ün çalışma ve yatak odasındaki eşyalar sergileniyor.
Konyalıoğlu Evi ve Osman Bey Konağı
İki konak da aynı bahçe içerisinde yan yana bulunuyor. Osmanlı ve Denizli mutfağına özgü tatları sunan restoran ve kafeterya olarak hizmet veriyor. Ayrıca yöresel ürünlerin satışının yapılığı hediyelik eşya dükkanı da bulunuyor.
İbrahim Çallı Sanat Evi
İbrahim Çallı, 13 Temmuz 1882 – 22 Mayıs 1960 tarihleri arasında yaşamıştır. Denizli’nin Çal ilçesinde doğmuştur. Çallı’nın adının verildiği iki katlı sanat evi, Denizli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun idari binası olarak kullanılıyor. Sanat Evi’nin hiç olmazsa bir bölümü İbrahim Çallı Müzesi olarak kullanılabilirdi.
Bez Bebek Müzesi
Denizli’nin tarihi binalarından Balcı Evi Konağı geçirdiği bir yangın sonucu yeniden restore edilerek “Bez Bebek Müzesi” ne dönüştürülüyor. Emekli Öğretmen Zeynep Karaaslan tarafından yapılan 500’den fazla bez bebek sergileniyor ve çocuklar için kukla gösterileri düzenleniyor.
Kaleiçi
Denizli’nin tarihi ve turistik yerlerinden biridir. Şehrin merkezinde yer alan Kaleiçi’nin tarihi 11. yüzyıla kadar uzanıyor. Kaleiçi aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir yer.
Babadağlılar Çarşısı
Denizli denince akla tekstil sektörü geliyor. Bu ürünlerin bir arada yer aldığı adreslerden biri de, Babadağlılar Çarşısı’dır. Çarşının merdiven boşluğunda sarkan tekstil ürünleri renk cümbüşü bir görüntü ortaya çıkarıyor.
Özay Gönlüm Heykeli
Özay Gönlüm, 5 Şubat 1940 – 1 Mart 2000 tarihleri arasında yaşamıştır. Denizli’nin Tavas ilçesinde doğmuştur. Ege yöresinden derlediği türkülerle tanınmıştır. Yaşamı boyunca 200 türkü derlemiş, 30 plak ve 30 kaset çıkarmıştır. En bilinen eserleri arasında ”Ninenin Mektubu”, “Evlerinin Önü Bulgur” ve “Arabaya Taş Koydum” yer alıyor.
Denizli’nin Horozları
Tellidir yavrum anam tellidir tellidir amman
Denizli’nin horozları bellidir
Ötüver de gül ibiğim bir yol ötüver
Geniş olan gam zamanı değildir
Asmam çardaktan
Suyu bardaktan
Bir yol öpüverde gocman gız
İliman yanaktan amanın iliman yanaktan
Telli gelin tüllü gelin geliyor geliyor amman
Ganat açmış tüylerini beliyor
Ötüver de gül ibiğim bir yol ötüver
Telli gelin tasasından ölüyor
Asmam yıkıldı
Suyu sıkıldı
Bugün goca gızı görmedim
Canım sıkıldı amanın canım sıkıldı
Akhan Kervansarayı
Kervansaray, Anadolu Selçuklularının batıdaki son kervansaraylarından olmakla beraber, oldukça küçük bir handır. Ön ve sol yan cephedeki beyaz mermerler nedeniyle Akhan adı veriliyor. 2008 yılında restorasyonu tamamlanmış ve günümüzde düğün salonu olarak kullanıyor.
Denizli-Afyonkarahisar çıkışında, Kaklık Mağarası’na giderken sol tarafta, Akhan mahallesinde, şehir merkezine 5 km mesafede yer alıyor.
Saraçoğlu Kasrı
Akhan Kervansaray’ın hemen yanında bulunuyor. Ayrıca yanındaki bir başka binada Saraçoğlu Kasrı Düğün Salonu yer alıyor. Kır düğün salonu olarak hizmet veriyor. Saraçoğlu Kasrı’nın oldukça güzel bir görünümü olmasına rağmen hakkında herhangi bir bilgi bulunmuyor. Bina boş ve kapalı durumdadır.
Kaklık Mağarası
Denizli’deki Pamukkale travertenlerinin bir benzerini, yine Denizli’de bir mağarada görmek ister misiniz?
Kaklık Mağarası, Pamukkale’ye benzerliği nedeniyle “Küçük Pamukkale” veya “Mağara Pamukkale” olarak adlandırılıyor. Adı çok duyulmayan, dolayısıyla pek fazla tanınmayan Kaklık Mağarası’na ulaşım çok kolay.
Denizli’den Afyon karayolunun 30. kilometresinde, Honaz ilçesinin Kaklık beldesine ulaşılıyor. Anayoldan 4 km içeride bulunuyor. Afyon yönünden gelenler için ise Denizli’ye 30 km kala, karayolu üzerindeki mağara tabelası rahatça görülebiliyor.
Mağaranın oluşumunun 2, 2,5 milyon önce başladığı ve halen devam eden aktif mağaralardan biri olduğu ifade ediliyor. Mağarada yüzme havuzu, yürüyüş yolu, seyir alanı ve kafeterya bulunuyor. Kafeterya kış döneminde kapalı durumdadır.
Toprağın 5 metre altındaki 2000 yılında tespit edilmiş ve Mayıs 2002’den itibaren ziyarete açılmıştır.
Mağaranın uzunluğu 190 metre ve yüksekliği 2 ila 5 metre arasındadır.
Pamukkale/Hierapolis Antik Kenti
Pamukkale, Denizli’nin 19 ilçesinden birisidir. İlçe, 6 Aralık 2012’de 13 büyükşehrin kurulması ve sınırlarının belirlenmesini içeren yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla resmen kurulmuştur. Pamukkale ilçe belediyesi ise 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri’yle yasallık kazanmıştır.
Pamukkale ilçesi, travertenler, Hierapolis Antik Kenti ve Karahayıt Kaplıcaları ile ünlüdür.
1988’den beri UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi’nde yer alıyor.
Traverten, kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşan kayalara verilen isimdir. Travertenlerin beyazlığının oluşumunda hava şartları, ısı kaybı, suyun akışı ve süresi belirleyici oluyor. Bölgede yapılan araştırmalara göre beyaz katmanlar yılda 1 mm kalınlaşıyormuş.
Travertenlerin yanında Antik Havuz (Kleopatra Havuzu) bulunuyor. Rivayete göre Kraliçe Kleopatra’nın burada yüzdüğü söyleniyor. Havuza giriş ücreti 6-12 yaş 13 lira ve 12 yaş ve üzeri 50 liradır.
Travertenler 2700 metre uzunluğunda ve 160 metre yükseklikte bulunuyor. Parlak beyaz rengiyle 20 km uzaklıktan görünüyor.
Pamukkale travertenlerinin bir kolu sayılan Karahayıt Kaplıcaları, Pamukkale’nin 5 km uzaklığındaki Karahayıt kasabasında yer alıyor. Kaplıcaların bir diğer adı da Kızıl Su’dur. Kaplıca mide, karaciğer, bağırsak, safra yolu enfeksiyonlarına, diyabet vb. rahatsızlıklara iyi geldiği söyleniyor.
Birçok rahatsızlığa iyi gelen kaplıcalara, yerli ve yabancı turistlerin ilgisi var. Buraya gelenlere hizmet veren otel ve pansiyon gibi konaklama seçenekleri de bulunuyor.
Hierapolis travetenlerle içi içe bir antik kenttir. Hierapolis, Kutsal Şehir anlamına geliyor. Bu antik kent M.Ö. 190 yıllarında kurulmuş. Bölge bir dönem Frigyalılara başkentlik yapmıştır. Büyük tiyatrosu, yürüyüş yolları, hamamı, çeşmeleri ve nekropolü (mezarlık) ile büyük bir antik kenttir. Antik kentte kazı çalışmaları devam ediyor.
Antik kent kazılarında çıkan eserlerin sergilendiği bir arkeoloji müzesi mevcut, müzeye giriş ücretli 5 liradır.
Denizli Mutfağı
Denizli mutfağı, geleneksel Ege mutfağını içinde barındıran, geçmişten günümüze yemek kültürünü korumaya devam ediyor. Denizli’ye yolunuz düşerse Denizli kebabı ve dondurmalı irmik tatlısını mutlaka denemelisiniz.
Denizli ve çevresinde her keseye uygun çok çeşitli konaklama seçenekleri bulunuyor.
Ayrıca Denizli’nin biraz dışına çıktığınızda Hierapolis, Laedikya, Tripolis ve Tabae Antik Kentleri, Babadağ, Buldan ve Güney ilçeleri, şelaleleri ve mağaralarıyla görülmeyi hak ediyor.