“Türklerle Ermeniler arasında bir diyalog, bir normalleşme isteniyorsa bu ancak konuşmayla olur. Susarak olmaz, engellenerek olmaz.“

– Hrank Dink’in Anısına –

Cumhuriyet Meydanı, Erivan

Uzun zamandır Ermenistan‘a gitmek istiyordum. Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişkinin olmaması ve yeşil pasaport sahibi olmam buna engeldi. Hrant Dink Vakfı’nın Ermenistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla yaptığı projeye başvurdum. Koşulları taşımadığımdan dolayı başvurum kabul edilmedi. Ermenistan’da tanıdığım hiç kimse olmadığından, davet edecek kimsem de yok demekti. Ermenistan’a ilişkin gezi yazılarını okudukça internet üzerinde e-vize yolunu denemeyi düşündüm. Bunun için gerekli olan pasaportumun taraması, Erivan’da otel rezervasyonu gibi evrakları tamamlayarak e-vize başvurumu yaptım. Başvurunun son kısmında vize ücretinin Paypal ile ödendiğini ve Paypal işleminin de ülkemizde geçerli olmadığını öğrendim. Seyahat sitelerinin birinde konuyla ilgili bir arkadaşın yardımıyla bu sorunu da aştım. Vize başvurumdan 17 saat sonra red kararı geldi.

Davutoğlu hükümeti döneminde yapılan bir yönetmelik değişikliği sonucunda iki pasaport alınabileceğini öğrendim. Bu yolu deneyenlerin olup olmadığını öğrenmek için takip ettiğim, konuyla ilgili sitelere yazdım. Gelen yanıtlar birbiriyle çelişkili idi. Birisi alırsın derken bir diğeri alamazsın diyordu. Oysa ben bu hakkı kullanan biri var mı demiştim. Bilen bilmeyen herkes yorum yapıyordu. Bilgiler Arap saçına dönmüştü. Bunun üzerine İç İşleri Bakanlığı Nüfus Genel Müdürlüğü’nü aradım. Aldığım yanıt olumluydu. Gerekli evrakları hazırlayıp en yakın ilçe nüfus müdürlüğüne başvurdum. Sabah 09.30’da başvurdum, öğleden sonra 16.30’da PTT Kargo’dan pasaportuma ait kargonun alındığına dair mesaj geldi. Başvurumu yaptıktan 24 saat sonra, PTT kargo aracılığıyla pasaportumu aldım. Ermenistan’a gidiş için resmi bir engel kalmamıştı. Gürcistan üzerinden gidiş hazırlıklarına başladım.

İzmirTrabzon uçuşlarını takip etmeye başladım. Birkaç gün sonra gidiş dönüş promosyon bilet bulunca vakit geçirmeden biletleri aldım. Daha önce Batum ve Tiflis‘e gittiğim için gidiş yollarını biliyordum. Biletlerden sonra yola çıkmam için 3 aylık bir zamanım vardı. Hem gidiş dönüş yollarını yeniden gözden geçirme ve Ermenistan’ı ayrıntılı incelemek için vaktim çoktu. Bütün bunları yaparken ülkenin ekonomik durumu her geçen gün kötüye gidiyordu. Emeği ile çalışanlar her zaman olduğu gibi, hep sıkıntı içinde. Emekçilerin büyük bir kısmı da çok küçük bir azınlık dışında hemen herkes gündelik hayatında zorlanıyor. Asgari giderler dışında her şeyden kısıntı yapılıyordu. Ben de gündelik hayatımda daha önce yaptığım birçok şeyi yapmıyordum. Sadece hafta sonu gazete alıyordum, aylık dergilerimin yüzde doksanını bıraktım, dışarıda yemek yemeyi binde bire indirdim, bu ve benzeri birçok şeyi sayabilirim. Kısacası gündelik hayatımı gezi virüsü içime girdikten sonra tümden değiştirdim.

İzmir-Trabzon Yolculuğu

Yukarıda da belirttiğim gibi Ermenistan’a gitmeyi oldum olası çok istemiştim. Tıpkı Küba, Vietnam, Kuzey Kore gibi birçok ülkeye gitmeyi düşlediğim gibi. Gündelik yaşamımda vazgeçemeyeceğim kimi sorumluluklarım olmasa küçük bir sırt çantasıyla dünyayı dolaşmak arzusu hep içimde duruyor. Umarım bir gün gerçekleştiririm.

Sınır komşularımızla hemen hiç ilgilenmiyoruz. Onlarla ilgili bir şey bilmiyor, görmüyor ve duymuyoruz. İran, Irak, Suriye, Bulgaristan, Yunanistan, Ermenistan. Sadece komşularımız değil bütün dünyaya öyle bakıyoruz. Önce yakın komşularımız, sonra dünya bize karşı diye düşünüyoruz. Oysa ön yargının önce insana, sonra doğaya nasıl düşmanca bir duygu ve zararlı olduğunu anlamamız için, içinde yaşadığımız kabuğun dışına çıkmamız gerekiyor.

Maalesef en hafif deyimle, bu hastalıklı yaklaşım hala devam ediyor. İçinde yaşadığımız olumsuz koşullara bakınca uzunca bir süre de devam edeceğe benziyor. Oysa bizim iyiden, güzelden, barıştan, özgürlükten, insanca bir yaşamdan yana olanların, yani “yârin yanağından gayri her şeyde ortak olmak” isteyenlerin, “yaşadığı cehennemi cennete çevirmeye talip” hülyalarımız, dünyanın bütün pisliğine rağmen geçerliliğini koruyor. Zülfü Livaneli’nin bir şarkısında söylediği gibi “Dünyayı güzellikler kurtaracak / Bir insanı sevmekle başlayacak her şey.”

Ayrıca Okuyun: Ermenistan’a Nasıl Gidilir? Tiflis’ten Erivan’a Nasıl Gidilir?

Yukarıda yazdığım kimi düşüncelere katılmayabilirsiniz. Bir gezi yazısı için gereksiz ya da anlamsız da bulabilirsiniz. Sizi anlayabilirim, ama size hak veremem. Futbol için söylenen güzel bir söz, gezi yazıları için de geçerli olmalıdır. Gezi yazısı asla sadece gezi yazısı değildir ve olmamalıdır da.

Buraya gitmeye karar verdiğimde ve birlikte gitmeyi teklif ettiğim yol arkadaşım biraz tereddüt yaşadı ve teklifime sıcak yaklaşmadı. Birlikte gelmek isteyen başkaları da oldu, ama iş ciddiye binince kimseden ses çıkmadı. İki ülke arasındaki siyasi gerginlikten dolayı gitme diyenler de oldu. Görecek başka yer mi bulamadın diyenler de. Tıpkı İran’a giderken karşılaştığım tepkilerin benzeriyle karşılaştım. Kişisel olarak her halkı ve ülkeyi sevdiğimden onların kendine has güzelliklerinin görmeye değer olduğunu düşünüyorum. Hele içinde yaşadığımız toplumun bu konudaki ön yargılarıyla hesaplaşılması gerektiğini düşünenlerdenim.

İzmir’den Erivan’a Nasıl Gidilir?

Sarp Sınır Kapısı, Batum

Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki bulunmadığından dolayı, direkt sınırdan giriş olanağı bulunmuyor. Iğdır’a bağlı Alican ve Kars’a bağlı Akyaka sınır kapıları kapalı olduğundan dolayı karadan geçiş mümkün değil. Bu nedenle Ermenistan’a Gürcistan ya da İran üzerinden geçebilirsiniz. Ermenistan’a giriş yapmak için vize almanız gerekiyor. İki ülke arasında diplomatik ilişki olmayınca, diplomatik temsilcikler de yok haliyle. Vizeyi ya ikinci bir ülkede bulunan ilgili devletin büyükelçiliği veya konsolosluğundan ya da sınır kapısında almalısınız. Bu nedenle Ermenistan’a gitmek isterseniz dolaylı olarak İran veya Gürcistan’ı kullanmanız gerekiyor.

Ermenistan Vizesi

Ayrıca Okuyun: Türk Pasaportu İle Ermenistan’a Nasıl Gidilir?

Ermenistan’da Ulaşım

Erivan’a ulaşmak Gürcistan üzerinden her şekilde mümkün. Bu nedenle havayolu ile Tiflis’e oradan da Erivan’a gitmek en mantıklı çözüm. THY ve Pegasus için Tiflis uçak biletlerini incelemeniz gerekir. Tiflis alternatiflerinin en rahat yolculuk imkanı tren ama en hızlısı karayolu ve yaklaşık 5 saatte Erivan’a ulaşırsınız. Erivan ulaşım konusunda şehir içi ulaşım için klasik araçlar fazlasıyla mevcut. Otobüs, taksi ve minibüs seçeneklerinin yanı sıra Erivan merkezde Troleybüs alternatifi de mevcut. Bunlar hakkında gideceğiniz yerlere göre bilgi alırsınız. Bu sayede şehir içi ulaşımınızı kolaylıkla sağlarsınız.

Ermenistan Hakkında Kısa Bilgiler

Erivan Ermenistan’ın başkentidir ve bir milyonun üzerindeki nüfusu ile kalabalık sayılabilecek bir şehridir. Tarihi değeri yüksek olan bir coğrafyada Urartulardan Sovyetler Birliği’ne kadar birçok yönetim görmüş Ermenistan ve Erivan toprakları 1981 yılından bu yana bağımsız Cumhuriyet olarak varlığını sürdürmektedir. Ermenistan halkının kökleri yaygın inanışa göre Hz. Nuh’un torunu Hayk’ın kabilesinden gelmektedir. 2500 yılı aşan bir tarihi barındırması nedeni ile mutlaka gezilip görülmesi gereken bir şehirdir. Bu nedenle bölgeye yapacağınız bir gezi programına mutlaka Erivan’ı ekleyiniz.

Bu ülkeyle derin bağlarınız olmasa bile tarih ve turizm birçok konudan bağımsız insani değerlerdir. Milenyum Erivan için büyük bir değişimin başlangıcı olmuştur. Şehir adeta yeni baştan inşa edilmiş olup, oldukça modern bir yapıya kavuşmuştur. Bu değişimin amacı bölgedeki her ülke gibi Sovyetler Birliği izlerini silmek ve kendi bağımsız karakterini ortaya koymaktır.

Ermenistan’ın tarihi 3 bin yıllık bir geçmişe dayanıyor. İncil’e göre Ermeniler, Nuh’un torunlarından Hayk kabilesinden olduğuna inanılıyor. Tarih boyunca birçok beylik, krallık ve imparatorluğa ev sahipliği yapmış. 3 milyon nüfusu ve 30 bin kilometrelik yüz ölçümü ile dağlık bir ülkedir.

Efsaneye göre başkent Yerevan (Erivan) ismini, Nuh tufanından sonra karanın ilk göründüğü yerde Göründü (Yerevan) diye bağırmasından almış bulunuyor.

Erivan Anıtı

28 Mayıs 1918’de Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ilan edilmiştir. 2,5 yıl süren bağımsızlık sonunda 2 Aralık 1920’de Ermeni Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (Sovyetler Birliği)’ne katılmıştır. 1991’de Sovyetler Birliği’nin çözülmesi üzerine Ermenistan 23 Ağustos 1991’de bağımsızlığını ilan etmiştir.

Güney Kafkasya’da bulunan Ermenistan kuzeyde Gürcistan, güneyde İran, doğuda Azerbaycan ve batıda Nahçıvan (Azerbaycan) ve Türkiye ile sınır komşusudur. Ülkenin denize kıyısı bulunmuyor.

Ayrıca Okuyun: Ermenistan Vizesi Nasıl Alınır?

Ermenistan Hakkındaki İlginç Bilgiler

  • Hristiyanlığı resmi olarak kabul eden ilk ulus olma özelliğini taşıyor.
  • Dünyanın ilk dolayısıyla en eski kilise ve manastırları bu ülkede bulunuyor.
  • Dünyanın şarapla uğraşan ilk ulusudur. Şarapçılık tarihi 6 bin yıldan çok eski dönemlere dayanıyor.
  • Satranç orta okullarda zorunlu ders olarak öğretiliyor.
  • Dünyadaki 10 milyon Ermeni’nin 7 milyonu ülke dışında yaşıyor.
  • Türkiye sınırlarında bulunan Ağrı Dağı (Ararat) Ermeniler için kutsal sayılıyor.
  • Başkentleri Erivan dünyanın en eski başkentlerinden biri olduğu söyleniyor.
  • Ermenistan’ın ulusal ekmeği olan “Lavaş” UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde bulunuyor.
  • Kafkasya’nın en büyük gölü olan Sevan Gölü Ermenistan’da ve denizden 1926 metre yüksekliktedir.
  • Ermenistan nüfusunun % 98’i Ermenilerden oluşuyor.

Ermenistan’a Ne Zaman Gidilir?

Erivan seyahatiniz için kış mevsimi uygun olmayacaktır. Yaşanan iklim özellikle kışlar için oldukça yoğun kar yağışını ve zor şartları beraberinde getirmektedir. Bu nedenle planlarınızı daha çok yaz ayları üzerine kurmalısınız. Bunda diğer etken de bahar aylarındaki yoğun şekilde süren yağışlardır. Yaz gecelerinde bile yüksek kesimlerde bilinen havanın soğuma olasılığını düşünerek seyahatinizi Haziran ile Eylül arasındaki döneme planlamanız daha mantıklı olacaktır. Ancak bu şehri aradaki derin farklı kültürel yapıya rağmen görmelisiniz. Pembe Şehir lakaplı Erivan’a bir kez gelmeniz gerekir.

Ayrıca Okuyun: Ermenistan’a Nasıl Gidilir?

Erivan’da gezilecek yerler arasında Gökmescit, Cumhuriyet Meydanı, Ermenistan Kültür Binaları ve Opera Binası bulunur. Şehir ülkenin her konudaki merkezi durumundadır. Kültür ve sanat konusunda birçok sahne ve bina bu şehirde yer alır. Erivan’da gezilecek yerler için bir diğer öneri; Ermenistan Milli Galerisi. Komplike bir müze durumundadır ve gezilmesi gereken bir yer olarak önerebilirim. Geçmişin izleri ve modern yapısıyla Erivan sizi bekliyor.

Erivan Gezilecek Yerler

Cumhuriyet Meydanı

Cumhuriyet Meydanı, Erivan

Başkent Erivan’ın merkezi olarak tanınıyor. Sovyetler döneminde Lenin Meydanı olarak biliniyor. Meydan 14 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. Etrafında Ermenistan Millî Galerisi, Ermenistan Tarih Müzesi, Dışişleri, Ulaşım ve İletişim Bakanlığı gibi hükûmet binaları, postane, otel ve park bulunuyor.

Soykırım Anıtı ve Müzesi

Soykırım Anıtı ve Müzesi, Erivan

Erivan’daki Tsitsernakaberd tepesine 1965’de anıt inşa ediliyor. Anıt ve müze oldukça büyük bir park içinde bulunuyor. Anıtın içinde sönmeyen bir ateş yanıyor.

Soykırım Anıtı ve Müzesi, Erivan

Ateşin etrafındaki 12 beton blok Ermenilerin Anadolu’da terk etmek zorunda kaldıkları 12 şehri, yanındaki 44 metrelik sütun ise Ermeni halkının yeniden doğuşunu simgeliyor. Müzede olaylar kronolojik sıraya göre anlatılıyor ve oldukça etkileyici fotoğraflar sunuluyor.

Soykırım Anıtı ve Müzesi, Erivan

Müzede Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın polisler arasında bayrak ile çekilen fotoğrafı da bulunuyor.

Cascade (Çağlayan)

Cascade, Erivan

Cascade (Çağlayan), Erivan’da bulunan büyük merdivenli yapıyı simgeliyor. Cascade’nin yapımı 1971’de başlıyor ve 1980’de bitiriliyor. SSCB’nin 50. yılı anısına yapılıyor. Merdivenler iki farklı taraftan çıkılıyor ve iniliyor.

Cascade, Erivan

Merdivenlerin iç bölümünde Cafesjian Sanat Müzesi’ne bağlı bölümler ve yürüyen merdivenler bulunuyor. Cascade, yeşillikler, fıskiyeler, yapay şelalelerle oldukça dikkat çekici ve çok basamaklı bir merdiveni oluşturuyor. Parkın içinde birbirinden ilginç heykeller bulunuyor.

Mavi Cami

Mavi Cami, Erivan

Erivan’ın merkezinde bulunan Azeri–Türk camisidir. Mavi Cami 18. yy’dan kalma ve 1991’den sonra İran’ın desteğiyle restore ediliyor.

Matenadaran (Eski El Yazmaları Müzesi)

Matenadaran, Erivan

Antik Ermeni el yazmalarını içeren bir müzedir. 1959’da inşa edilen müze, dünyanın en büyük el yazması koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.

Vernissage

Vernissage, Erivan

Erivan’ın büyük açık hava pazarı özelliğini taşıyor. Geleneksel Ermeni sanat eserleri sergileniyor. Başkentin merkezinde yer alıyor. Vernissage, hafta sonları işleyen bir pazardır.

Vernissage, Erivan

Geleneksel halılar, eski madeni para ve madalyonlar, oyma ahşap ve sanat eserleri, kitaplar, tablolar, müzik aletleri ve akla gelebilecek her şey pazarda bulunuyor.

Ana Ermenistan Heykeli ve Askeri Müze

Ana Ermenistan Heykeli ve Askeri Müze, Erivan

Başkent Erivan’da Zafer Park’taki anıtsal bir heykeldir. 1967’de 51 metre olarak inşa edilmiştir. Heykelin altında askeri bir müze bulunuyor. Heykel şehrin her yerinden görülebiliyor.

Tarih Müzesi

Cumhuriyet Meydanı, Erivan

Ermenistan tarihinin geçmişten günümüze anlatıldığı bir müze özelliğini koruyor. Müzede oldukça etkileyici ve zengin eserler sergileniyor. Müzede fotoğraf çekimi bulunmuyor.

Ararat Brandy Şarap Vodka Fabrikası

Ararat Brandy Şarap Vodka Fabrikası, Erivan

Ermenistan’ın önde gelen konyak üretim şirketidir. 1877’de Rus İmparatorluğu yönetimi tarafından kurulmuş. Fabrika, şehir merkezinde bulunuyor. Ermenistan’ın bir diğer ünlü markası Noy ile Ararat karşı karşıya duruyor.

Opera Binası ve Meydanı

Opera Binası ve Meydanı, Erivan

Sovyet Ermenistan’ın 10. yılı anısına 1930’da inşa edilmiş ve 1933’de açılmıştır. 1953’de bugünkü haliyle tamamlanmıştır. Opera Binası iki konser salonundan oluşuyor: 1.400 kişilik konser salonu ve 1.200 kişilik Opera ve Bale Ulusal Tiyatrosu. Meydandaki kafe ve restoranlar oldukça güzel ve albenisi yüksek.

Ayrıca Zafer Parkı, Aşıklar Parkı, Circular Parkı, Shahumyan Parkı, Charles Anzavour Müzesi, Cafesjian Sanat Müzesi, Erebuni Kalesi ve Müzesi, Avetik İsahakyan Müzesi, Aram Khachaturyan Müzesi, Rus Sanat Müzesi, Ervand Kochar Müzesi, Komistas Müzesi, Yeghishe Charents Müzesi, Serey Paradjanov Müzesi, Minas Avetısyan Ev Müzesi, Martıros Saryan Müzesi, Ararat Müzesi, , Hovhannes Tumanyan Müzesi, Martiros Saryan Müzesi, Karen Demirchyan Müzesi, Halk Sanat Müzesi, Aziz Krikor Katedrali ve Botanik Bahçesi gibi say say bitmez gezilecek yerleri var.

Sayat Nova, Erivan
Gomi Das, Erivan

Erivan parklar, müzeler ve heykeller şehri. Erivan’ın her köşesinde, meydanında ya da sokağında çeşmeler var. Çoluk-çocuk, kadın-erkek, yerli-yabancı herkes aynı çeşmeden kana kana su içiyor, üstelik bedava, su hep akıyor. Suyun tadı nefis.

Erivan'da Sokak Çeşmeleri

Ararat (Ağrı Dağı) Ermeniler için bambaşka bir anlam taşıyor. Müslümanlar için Mekke, Hristiyanlar için Kudüs ne ise, Ermeniler için Ararat odur. Ararat’ı çıplak gözle göremedim, ama çekilen resimleri gördüm, tek kelimeyle muhteşem. Oysa geçen yıl yanından geçtiğimde normal, sıradan gibi görünüyordu. Erivan’da her şey Ararat’a bakıyor.

Yeme içme konusunda ayrımız gayrımız yok. Damak tadımız aynı. Erivan’da aradığınız her tür restoran bulunuyor. Konyak ve şaraplar tadılması gerekenlerin başında yer alıyor. Her bütçeye uygun konaklama yerleri mevcut.

Ayrıca Okuyun: Erivan Gezilecek Yerler

Ermenistan’da Nerede, Ne Yenir?

Erivan mutfağı konusunda pek fazla zorlanmayacaksınız. Bu nedenle bu mutfağı rahatlıkla deneyebilirsiniz. Mutfak Türk, Rus ve Arap etkisinde harmanlanmış karma bir mutfak olarak sizleri bekliyor. Erivan, Rus kültürünü silmeye çalışsa da mutfağında halen izlerini taşıyor.

Erivan'da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Borç veya borş olarak adlandırılan çorba Erivan’da toprak kapta servis ediliyor. Tatlı konusunda hemen her noktada rastlanabilecek bir durum olarak baklava oldukça yaygın. Erivan mutfağı için neredeyse konyak milli içecek. Farklı sunumuyla oldukça yaygındır.

Brendy Ararat, Erivan

Uzun zamandır Ermenistan’a gitmek hayalimdi. Yeşil pasaportlu olunca, internet dışında vizeye başvuru şansım yoktu. Başvurum kabul edilmedi. Neden kabul edilmediği açıklanmıyor, “ret” deniliyor o kadar. Yeşili bir kenara koydum, normal pasaporta başvurdum. Sosyal medyadan “sakın gitme, ne işin var orada” diyenler mi, “sakın Türk olduğunu söyleme” diyenler mi ya da sınırda yeşil pasaportun olduğu ortaya çıkar, vize alamazsın” diyenler mi gırla gitti. Her şeye kulaklarımı tıkadım ve yola çıktım. Gitmeden sosyal medyadan bir arkadaş Erivan’dan birisini önerdi. Facebook’ta arkadaş olduk. O Türkçe ben Ermenice bilmiyoruz. Ben de İngilizce birkaç cümle, hepsi o kadar. Önce Facebook üzerinden Erivan hakkında konuştuk. Yol uzunmuş, yorucuymuş hepsi kabulüm oldu. Bir gece sabaha karşı kendimi Ermenistan sınır kapısında buldum. Vizeyi bir dakikada aldım. Pasaport polisi pasaportun bütün sayfalarını ışığa tuttu, “niye geldin”, dedi. “Turist”, dedim, bana baktı ve pasaporta damgayı vurdu. İçeri girdim, inanamıyorum. Ermenistan’dayım, gülüyorum kendi kendime. Şimdiye kadar 24 ülkeden hiç birinde bu duyguyu yaşamadım. Beni Erivan’a götürecek minibüse hızlıca bindim, ama çok mutluyum…

Erivan’da Nerede Kalınır?

Erivan konaklama açısından oldukça geniş seçenekleri ile size sorun çıkarmayacak bir konaklama deneyimi vadediyor. Bu nedenle birçok alternatif belirleyip arasından size en uygun geleni seçebilirsiniz. Normal fiyatlardan oldukça ekonomik seçeneklere kadar uzanan bu listeden seçebilecekleriniz arasında My Hostel, One Way Hostel, White House Hotel gibi konaklama yerleri gelir. Gezginler için Envoy Hostel ve Mr. Hosteli öneriyorum. Biraz daha yüksek fiyatlı olsa da dört yıldızlı Paris Yerevan veya Republica Yerevan da seçenekleriniz arasında. Bütçe ve seyahat planı gibi kriterleri göz önünde bulundurup, güvenle kalabileceğiniz oteli seçerek rahatlıkla Erivan’ı gezebilirsiniz.

Ermenistan beklediğimden de güzel bir ülke gerek insanları gerekse coğrafyasıyla. Güzel insanlar tanıdım. Türkiye’den geldiğimi duyunca boynuma sarılıp yanaklarımı öpenler mi, evinde misafir etmek isteyenler mi, arabasıyla sokak sokak dolaşıp otele kadar beni bırakanlar mı, bir sorunla karşılaşırsan ara geleyim deyip telefon ve adını verenler mi, işini gücünü bırakıp gezilecek yerleri benimle gezenler mi daha neler neler… Her toplumun iyisi ve kötüsü vardır. Erivan’da, Gümrü’de ve diğer şehirlerde bana iyi ve güzel insanlar denk geldi. Hepsini çok sevdim, oldum olası severdim zaten.

Ermenistan’da Nereden, Ne Alınır?

Erivan şehrinde modern hayata entegrasyon bağlamında birçok alışveriş merkezi mevcuttur. Gelişmekte olan Erivan, gelişen turizm faaliyetleri nedeni ile dünyanın sayılı markalarına ev sahipliği yapmaktadır. Burada özel olarak şunlar alınır denilebilecek yer pek yok. Ancak Kapalı Çarşı binasında birçok türde yiyecekler satılıyor. Taze ürünler ve kurutulmuş ürünler ve hatta konserveler burada bulabilecekleriniz türden ürünler. Genel ihtiyaçlarınız için merkezdeki modern çarşıları rahatlıkla kullanabilirsiniz. Daha lüks alışverişler için AVM yerlerini ziyaret edebilirsiniz.

Erivan Gece Hayatı ve Eğlence

Erivan gece hayatı yaz aylarında oldukça hareketli geçer. Burada herkes dilerse sokakta bile içkisini yudumlayabiliyor. İçki demişken konyak ile adı anılan Erivan’da Ararat Konyak Fabrikası da gezilecek yerlerden ve oldukça ilgi görüyor. Bu arada en çok tüketilen içki de konyak oluyor haliyle. Bu kadar alkol serbestliğine rağmen alkollü araç kullanmaya kalkmayın. Çok ağır yaptırımlar getirilmiş bu konuda. Mekanların çoğu Cumhuriyet Meydanı ve Opera Binası civarında. Her türlü müziğin yanı sıra tabi ki Ermeni Halk Müziği de yaygın olarak çalınıyor.

Erivan Gece Hayatı

Bize çok yakın ama çok uzak komşu, keşke çok daha yakın olsaydık. Acıları çoğaltmak yerine paylaşarak azaltmak olmalı çabamız. Erivan ve Gümrü sınır kapıları şartsız ve koşulsuz açılmalıdır. Bütün komşularımızla dost olmalıyız. Ermenistan’a gidilir mi? Seve seve gidilir. Kapıdan çıkmadan önce ön yargılarınızı çöp sepetine atın.

Devam edecek…

Narine Hakobyan, David Mikayelyan, Erivan

Narine Hakobyan ve David Mikayelyan çiftine dostlukları için sonsuz teşekkür ederim.

11.12.1963 Küçük Yapalak Köyü Elbistan, Kahramanmaraş’ta dünyaya geldi. İlkokulu Eskişehir, ortaokulu Adana ve liseyi İstanbul’da bitirdi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bölümüne 1982 yılında girdi ve 1986 yılında bitirdi. 1988 yılında Sivas ve Ağrı Patnos’ta askerlik görevini kısa dönem olarak yaptı. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümlerinde yüksek lisans bölümlerine devam etti. Ocak 1989 yılında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nda (şimdiki adı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı) Sosyal Hizmet Uzmanı olarak Sivas, Gaziantep, Ankara, Batman, Kilis ve Aydın’da çalıştı. Gaziantep Çocuk Yuvası ve Gaziantep Yetiştirme Yurdu’nda Müdür olarak görev yaptı. Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (daha sonra SES ile birleşti) kurucularındandır. Haziran 2014 ve Mayıs 2015 tarihleri arasında Aydın Efeler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü olarak görev yaptı ve Mart 2016 tarihinde emekli oldu. Şiirleri Fransız Postası, Alleben, Sanat ve Hayat, Bizim Dergi, Sosyal Hizmet, Sosyal Hizmet Sen. ve Gerçek Sanat gibi yurt içi ve yurt dışında ve “yersiz yurtsuz” ve “süje” İnternet dijital dergilerinde yayımlandı. Bugüne kadar 23 ülke, 72 şehir dolaştı. Ülkemizde ise 81 ilin 70’ine gitti. Aydın Denge Gazetesi’nde gezi yazıları yayımlandı. Halen Gaziantep Sabah Gazetesi’nde haftada iki gün ve hadigez.com İnternet sitesinde gezi yazıları yayımlanmaktadır. Veli Yalçın’ın yayımlanmış kitapları: * Kuşlar Su İçti Dilinden (Şiir, Favori Yayınları 2017) * Gezdim Gördüm Yazdım (Gezi Notları, Favori Yayınları 2018) * 1961 Yılından Bugüne Sosyal Hizmet Dergileri (Sabev Yayınları 2022)

5 YORUM YAZILMIŞ

  1. Ermenistan’a ben de 15 yıl önce gittim. Gürcistan’dan Azerbaycan’a geçmeyi düşünürken tavsiye üzerine Azerbaycan yerine Ermenistan’a kendi aracımızla geçtik. Türkiye’de çizilen fakir, bedbaht Ermenistan’dan çok doğu Avrupa şehri standardında, sanat ve mimari yönü gayet güçlü modern bir Erivan gördüm. Halkı da gayet sevecendi. Hatta hız sınırını aşıp trafik polisine yakalandığımda bizim misafir olduğumuzu söyleyip ceza bile kesmemişti. Burada nefret söyleminde bulunanları ciddiye almayın. Ermenistan bize oldukça yakın kültürde insanları barındıran sevimli bir ülkedir.

  2. Selamlar,

    Önümüzdeki haftalarda yapmayı düşündüğüm Kafkasya seyahati üzerine araştırmalar yaparken defalarca yolum hadigez.com’a düştü. Ermenistan, Gürcistan, Tebriz vb. pek çok konuda yer alan bilgiler için teşekkürler.

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.