Karina, Söke

Havalar ısındı, yaz geldi. Yakında okullar tatil olacak ve yola çıkma zamanı geliyor. Ege Bölgesi’ne gelecekler için farklı yerleri görme olanağı var. İzmir, Çeşme, Karaburun, Urla Şirince, Efes, Didim ve Söke gibi.

Karina

Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

Dilek Yarımadası Aydın ilinin batısında yer alan bir yer. Resmi adı “Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı” Söke’nin çıkışında Didim-Milas Bodrum karayoluna ilerlerken Priene ve Eski Doğanbey’i gösteren tabelaları gösteren yolu takip edeceksiniz. Yolda ilerlerken Güllübahçe’yi göreceksiniz önce. Güllübahçe mübadele öncesi Rumların ve Türklerin beraber yaşadığı yermiş.

Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

Bu bölge eskiden Gelebeç olarak adlandırılmış ve zamanında yaşayan Rumlar Aziz Nikolos (Noel Baba) adında bir kilise inşa etmişler. Kilise oldukça harap durumda. Kilisenin Çan Kulesi oldukça sağlam ve kilisenin tavan süslemeleri görülmeye değerdir

Söke Gezilecek Yerler

Aziz Nikolos Kilisesi

Aziz Nikolos Kilisesi

Güllübahçe’den yola devam edince Priene Antik Kenti yol ayrımına geliyorsunuz. Güllübahçe’den sonra Atburgazı ve Tuzburgazı’nı geçtikten sonra Eski Doğanbey tabelasını göreceksiniz.

Doğanbey Köyü

Eski Doğanbey Köyü

Eski Doğanbey Köyü, Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı içinde yer alan köy M.Ö 7. yüzyıldan günümüze uzanan bir tarihe sahip. 1924’e kadar Rumların yaşadığı eski adı Domatia olan Doğanbey Köyü, eski bir Rum köyü. 1924 mübadelesinde Rumlar köyü terk etmiş, Selanik göçmenleri gelmiş ve 1985’de köy tamamen boşaltılmış.

Eski Doğanbey Köyü

Ayrıca Okuyun: Mübadele Yıllarında Terk Edilmiş Bir Rum Köyü: Sazak

Günümüzde Doğanbey Köyü eski ve yeni diye ikiye ayrılmış. Gezilmesi gereken eski Doğanbey Köyü’dür. Köyün girişindeki iki katlı taş bina “Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Ziyaretçi Tanıtım Merkezi” olarak hizmet veriyor.

Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Ziyaretçi Tanıtım Merkezi

Bina 1890’lardan bugüne önce hastane, ilkokul ve karakol olarak hizmet vermiş. Bina iki katlıdır. Binada bölgede yetişen bitkiler ve yine bölgede yaşayan hayvan türlerini görebilirsiniz. Binanın görevlisi ziyaretçilere yöre hakkında ayrıntılı bilgiler veriyor.

Doğanbey Köyü

1924’de köyün boşaltılmasıyla birlikte evler kaderine terk edilmiş. Günümüzde varlıklı aileler evleri satın alarak ve aslına sadık kalarak restore etmişler. Köy, sırtını dağlara yaslamış, sokaklar taş döşemeli ve bahçeler bakımlıdır. Köyde bakkal, lokanta vb. herhangi bir (Çay ve kahve içmek için Mola Kafe dışında) dükkan yok.

Doğanbey Köy Evi

Köy oldukça sakindir. Herhangi bir gürültü ve kargaşa yok. Sokakta yürürken ayak sesinizin dışında ses duymanız pek mümkün değil. Sessizliğin içinde kaybolmak istiyorsanız, Eski Doğanbey Köyü tam size göre.

Priene Antik Kenti

Priene Antik Kent

Ayrıca Okuyun: Ege’nin Saklı Güzelliği: Karaburun Yarımadası

Karina

Köyden çıktıktan sonra yola devam ederseniz, yolun sonunda eski gümrük binalarının olduğu Karina’ya varırsınız. Karina, Dilek Yarımadası’nda gidebileceğiniz son nokta.

Karina

Karina’nın karşısında görünen yer ise Yunanistan’ın Samos (Sisam) Adası. Bölge jandarma korumasında Karina, Büyük Menderes Nehri’nin Ege Denizi ile buluştuğu yerde. Kıyıda bulunan birkaç balıkçı lokantalarında dinlenebilir ya da yemek yiyebilirsiniz. Bölgede geçireceğiniz bir gün ruhunuza iyi gelecektir.

Veli Yalçın
11.12.1963 Küçük Yapalak Köyü Elbistan, Kahramanmaraş’ta dünyaya geldi. İlkokulu Eskişehir, ortaokulu Adana ve liseyi İstanbul’da bitirdi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bölümüne 1982 yılında girdi ve 1986 yılında bitirdi. 1988 yılında Sivas ve Ağrı Patnos’ta askerlik görevini kısa dönem olarak yaptı. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümlerinde yüksek lisans bölümlerine devam etti. Ocak 1989 yılında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nda (şimdiki adı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı) Sosyal Hizmet Uzmanı olarak Sivas, Gaziantep, Ankara, Batman, Kilis ve Aydın’da çalıştı. Gaziantep Çocuk Yuvası ve Gaziantep Yetiştirme Yurdu’nda Müdür olarak görev yaptı. Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (daha sonra SES ile birleşti) kurucularındandır. Haziran 2014 ve Mayıs 2015 tarihleri arasında Aydın Efeler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü olarak görev yaptı ve Mart 2016 tarihinde emekli oldu. Şiirleri Fransız Postası, Alleben, Sanat ve Hayat, Bizim Dergi, Sosyal Hizmet, Sosyal Hizmet Sen. ve Gerçek Sanat gibi yurt içi ve yurt dışında ve “yersiz yurtsuz” ve “süje” İnternet dijital dergilerinde yayımlandı. Bugüne kadar 23 ülke, 72 şehir dolaştı. Ülkemizde ise 81 ilin 70’ine gitti. Aydın Denge Gazetesi’nde gezi yazıları yayımlandı. Halen Gaziantep Sabah Gazetesi’nde haftada iki gün ve hadigez.com İnternet sitesinde gezi yazıları yayımlanmaktadır. Veli Yalçın’ın yayımlanmış kitapları: * Kuşlar Su İçti Dilinden (Şiir, Favori Yayınları 2017) * Gezdim Gördüm Yazdım (Gezi Notları, Favori Yayınları 2018) * 1961 Yılından Bugüne Sosyal Hizmet Dergileri (Sabev Yayınları 2022)

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.