Yazı İçeriği
Havalar ısındı, yaz geldi. Yakında okullar tatil olacak ve yola çıkma zamanı geliyor. Ege Bölgesi’ne gelecekler için farklı yerleri görme olanağı var. İzmir, Çeşme, Karaburun, Urla Şirince, Efes, Didim ve Söke gibi.
Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı
Dilek Yarımadası Aydın ilinin batısında yer alan bir yer. Resmi adı “Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı” Söke’nin çıkışında Didim-Milas Bodrum karayoluna ilerlerken Priene ve Eski Doğanbey’i gösteren tabelaları gösteren yolu takip edeceksiniz. Yolda ilerlerken Güllübahçe’yi göreceksiniz önce. Güllübahçe mübadele öncesi Rumların ve Türklerin beraber yaşadığı yermiş.
Bu bölge eskiden Gelebeç olarak adlandırılmış ve zamanında yaşayan Rumlar Aziz Nikolos (Noel Baba) adında bir kilise inşa etmişler. Kilise oldukça harap durumda. Kilisenin Çan Kulesi oldukça sağlam ve kilisenin tavan süslemeleri görülmeye değerdir
Söke Gezilecek Yerler
Aziz Nikolos Kilisesi
Güllübahçe’den yola devam edince Priene Antik Kenti yol ayrımına geliyorsunuz. Güllübahçe’den sonra Atburgazı ve Tuzburgazı’nı geçtikten sonra Eski Doğanbey tabelasını göreceksiniz.
Eski Doğanbey Köyü
Eski Doğanbey Köyü, Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı içinde yer alan köy M.Ö 7. yüzyıldan günümüze uzanan bir tarihe sahip. 1924’e kadar Rumların yaşadığı eski adı Domatia olan Doğanbey Köyü, eski bir Rum köyü. 1924 mübadelesinde Rumlar köyü terk etmiş, Selanik göçmenleri gelmiş ve 1985’de köy tamamen boşaltılmış.
Ayrıca Okuyun: Mübadele Yıllarında Terk Edilmiş Bir Rum Köyü: Sazak
Günümüzde Doğanbey Köyü eski ve yeni diye ikiye ayrılmış. Gezilmesi gereken eski Doğanbey Köyü’dür. Köyün girişindeki iki katlı taş bina “Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Ziyaretçi Tanıtım Merkezi” olarak hizmet veriyor.
Bina 1890’lardan bugüne önce hastane, ilkokul ve karakol olarak hizmet vermiş. Bina iki katlıdır. Binada bölgede yetişen bitkiler ve yine bölgede yaşayan hayvan türlerini görebilirsiniz. Binanın görevlisi ziyaretçilere yöre hakkında ayrıntılı bilgiler veriyor.
1924’de köyün boşaltılmasıyla birlikte evler kaderine terk edilmiş. Günümüzde varlıklı aileler evleri satın alarak ve aslına sadık kalarak restore etmişler. Köy, sırtını dağlara yaslamış, sokaklar taş döşemeli ve bahçeler bakımlıdır. Köyde bakkal, lokanta vb. herhangi bir (Çay ve kahve içmek için Mola Kafe dışında) dükkan yok.
Köy oldukça sakindir. Herhangi bir gürültü ve kargaşa yok. Sokakta yürürken ayak sesinizin dışında ses duymanız pek mümkün değil. Sessizliğin içinde kaybolmak istiyorsanız, Eski Doğanbey Köyü tam size göre.
Priene Antik Kenti
Ayrıca Okuyun: Ege’nin Saklı Güzelliği: Karaburun Yarımadası
Karina
Köyden çıktıktan sonra yola devam ederseniz, yolun sonunda eski gümrük binalarının olduğu Karina’ya varırsınız. Karina, Dilek Yarımadası’nda gidebileceğiniz son nokta.
Karina’nın karşısında görünen yer ise Yunanistan’ın Samos (Sisam) Adası. Bölge jandarma korumasında Karina, Büyük Menderes Nehri’nin Ege Denizi ile buluştuğu yerde. Kıyıda bulunan birkaç balıkçı lokantalarında dinlenebilir ya da yemek yiyebilirsiniz. Bölgede geçireceğiniz bir gün ruhunuza iyi gelecektir.