Yazı İçeriği
İran gezi hazırlıklarım şu sıralar gayet keyifli geçiyor. 26 Temmuz – 3 Ağustos tarihleri arasında yapacağım otobüs ile İran gezisi yaklaştıkça her geçen gün heyecanlanıyorum. Bu harika bir his gerçekten. Gerek seyahat araştırmalarım gerekse rota hazırlama esnasında yaşadığım mutluluk ve heyecanı tarif edemem.
İran’a seyahat kararımı Mart ayında vermiştim. 2013 Haziran – Temmuz aylarını kapsayan Türkiye turum sırasında Doğubayazıt yolundan İran’a bir selam verip en kısa zamanda geleceğimi söylemiştim.
Neden Avrupa Değil de Ortadoğu?
Seyahatlerimi insan odaklı yapıyorum. Örneğin Türkiye’de Antalya, Bodrum, Fethiye, Marmaris, İzmir, Kuşadası vb. yerler değil de Muş, Siirt, Bitlis, Hakkari, Şırnak, Mardin, Kars vs. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu şehirlerini tercih ediyorum. Hikayelerin buralarda olacağını biliyorum. Kaldı ki, lüksü seven bir insan da değilim. Bununla birlikte, doğayı, toza toprağa karışmayı, yeni insanlar tanımayı, yeni yerler keşfetmeyi, yeni kültürlere göz atmayı çok seviyorum.
Yıkık dökük harabe yerleri, şehrin çoğunlukla arka sokaklarını, gelir seviyesi düşük ama hayattan keyif almasını bilen insanları, hayatın yavaş aktığı yerleri çocukluğumdan beri merak etmişimdir. Savaş bölgeleri, aşa, sevgiye, bir çift tatlı söze muhtaç coğrafyaları merak eder ve yaşamlarına tanık olmak için sabırsızlanır dururum.
Seyahat etmek, özellikle benim gibi tek seyahat etmek cesaret gerektiren bir iş. Turistlerin gitmediği daha çok merkezi yerlerden uzak yerlere gitmekten ve şehrin arka sokakları arasında dolaşmaktan keyif alıyorum. Tüm bu anlattıklarım Anadolu ve Ortadoğu coğrafyasında mevcut. Örneğin Suriye karışık evet ama oraya gitmeyi çok isterim. Oradaki yardıma muhtaç insanların dertlerini dinlemek, çocukların gözlerinin içine bakmak, onlara sevgi göstermek, onları dinlemek ve fotoğraflamayı çok isterim. Bu anlattıklarım turistik bir geziden çok kendini ve tüm insanlığı anlamak, öze dönüş ve tekamüle ermektir.
Tekamüle ancak hayatın sillesini yemiş insanların yaşadığı coğrafyalara giderek varabiliriz. İnsan olduğumuzu, az ile mutlu olunabileceğini, hırslardan arınabileceğimizi, sevginin gücünü ancak bu coğrafyalara giderek öğrenebiliriz. Tüm bunları güzel ülkemin güzel insanlarının yaşadığı Anadolu’da ve Ortadoğu’da bulabilirim ancak.
Dolayısıyla, neden Avrupa değil de Ortadoğu ülkelerine seyahat etmek istediğimin cevabı da bu olmuş oluyor. Bu hakkımı şimdilik komşuları gezerek kullanıyorum. Bu gerçekten heyecan verici! Belki bir sonraki durağım Irak olur. İsrail, Suriye, Pakistan, Afganistan, Lübnan diye uzar gider bu liste. Anlayacağınız Ortadoğu’ya devam yani…
Evet, özellikle çevremin İran’a gidecek olmam nedeniyle önyargılı tepkilerine maruz kaldım. Neden İran’a gidiyorsun, İran tehlikeli bir ülkedir, İran güvenli değildir, orada rejim var var, rahat gezemezsin vb. söylemlerde bulundular.
Ayrıca Okuyun: İran Gezisi Hakkında Merak Ettikleriniz
İran ne kadar tehlikeli olabilir ki? Evet İran’da rejim var fakat ben aykırı bir şey yapmayacağım ki kalkıp bana güç kullansınlar. Mollaların, kadınların fotoğraflarını çekmeyeceğim ki ceza alayım. Nasıl ki, ülkemizi ziyaret eden turistler ibadet yerlerimize girerken başlarını kapatıyor veya başka başka örf ve adetlerimize saygı duyarak hareket ediyor aynı şekilde ben de gerek İran olsun gerekse başka ülkelere gidince olsun her zaman o ülkenin kurallarına saygı duymak durumundayım. Kaldı ki, İran özelinde düşünürsek Tahran’a kadar neredeyse tamamı İran Türklerinden oluşuyor ve bizleri de seviyorlar. İran hakkında yaptığım araştırmalar gösteriyor ki İran çok misafirperver bir ülke.
İran Seyahati Öncesi Ne Tür Hazırlıklar Yaptım
Mart ayında yüzeysel olarak ön bir araştırma yaptım. Uçak biletlerine bakmadım ve konaklama için de herhangi bir araştırma yapmadım. Mayıs sonlarına doğru artık araştırmalara hız vermiştim. Daha önceden İran’a gitmiş kişilerin blog içeriklerini okudum. Özellikle Zafer Bozkaya ile İnternet üzerinden yazışmalarımızda İran hakkındaki yardımlarından dolayı kendisine teşekkür ederim. Ayrıca Ümraniye’de buluşarak bir kafede oturup İran seyahat tecrübelerini benimle paylaşan Bora abiye de teşekkür ederim. Son teşekkür ise, telefonda görüşerek bana İran hakkında bilgiler aktaran Erdem Gürses’e.
Rotam hazırdı. Tebriz, Tahran ve İsfahan… Pekâlâ, uçak biletine sıra geldi. Çevrimiçi bilet karşılaştırma sitelerinden arama yaparak promosyonlu Türk Hava Yolları ile 375 TL Tebriz’e biletimi bulmuştum. Bir gün geçti, iki gün geçti, bir hafta geçti Tebriz uçak biletini almadım. Sonra alırım diyerek hep erteledim. Siz siz olun uygun fiyata bilet bulduğunuz an ve seyahat planınıza da uyuyorsa hemen alın. Bileti almak için tekrar bir sorgulama yaptığımda ne göreyim? Promosyonda olan bilet alınmış ve en ucuz bilet 650 TL’a çıkmıştı. Üzerine soğuk bir su içtim tabi ki.
Uçaktan sonra en hızlı ulaşım aracı olan otobüs ile İran’a gitmeyi düşündüm. Tehran Tur otobüs firmasından 40$’a Tahran’a biletimi aldım. 35$ olan İstanbul-Tebriz-Tahran bilet ücreti Ramazan ayının da yaklaşması ile 40$’a yükselmişti. Bayrama 3-5 gün kala bu fiyat 65$’ı bulmaktaymış. Ramazan veya Kurban Bayramı tatillerinde otobüs ile İran seyahati düşünenler olursa biletlerini bayrama en az iki hafta kala almalarını öneririm
Ayrıca Okuyun: İran Gezi Bilgileri (Konaklama ve Ulaşım)
26 Temmuz’da Laleli’den saat 13:00’te Tahran’a hareket edeceğim. Otobüs VIP 2+1 koltuk düzenine sahip. Klimaları mevcut, suit bir otobüs, koltukları ise gayet rahat, açılabilir ve ayaklarınızı uzatabiliyorsunuz.
Otobüs ile İran Gezisi
Sonuç olarak, otobüs ile İran seyahati masraflarım yalnızca bilet ücretim olan 40$. Yola çıkmadan önce yaptığım son birkaç araştırmada kimileri paranızı TL’den Tümen’e, kimileri ise yanınızda Dolar götürün ve Dolar’dan Tümen’e çevirim yapın diyordu. Güncel TL/USD/TUM paritesine bakınca İran’a Dolar ile gitmenin daha akıllıca olacağını düşündüm. İran görece ekonomik bir destinasyon.
Not: Bu içerik, 2014 yılında İran’a yaptığım ilk seyahatimin hazırlık aşamalarını içermektedir. Yazıda geçen bazı bilgiler değişiklik gösterebilir.
Selamunaleyküm Fatih Bey,
17 Eylül tarihinde ailecek kendi aracımızla İran gezisi planlıyoruz. Van sınır kapısından İran’a giriş yapmayı planlıyoruz. Tebriz, Tahran, Kum, İsfahan, Şiraz, Yezd ve Meşhed gibi yerleri 10-12 gün içerisinde gezmeyi planlıyoruz inşallah.
1. Gezi rotasını nasıl çizmeliyiz?
2. Gezi rotası çizilirken gidiş-dönüşler farklı rotalar olmak üzere yeni şehirler eklenebilir mi?
Aleykümselam Harun Bey,
Rota gayet iyi. Araçla gideceğiniz için yetişebilir düşüncesiyle, dilerseniz Tebriz’e yakın Kendovan, İsfahan’a giderken yol üzerindeki Kaşan şehri ve Meşhed’e yakın Tus ve Nişabur’a gitmeyi düşünebilirsiniz. Yalnız İran büyük bir ülke ve şehirler arası mesafe oldukça uzak. Örneğin Yezd-Meşhed ve Meşhed-Tahran yolu. Tek şoförseniz 10-12 gün hem gezi hem de bir sonraki şehre yolculuk için yorucu ve yıpratıcı olabilir.
Keyifli ve güvenli geziler dilerim.
Teşekkürler Fatih Bey.
Merhaba Fatih Bey,
Ramazan bayramında İran’a gitmeyi planlıyorum. Gezilecek yerler (saray, müze vs.) kapalı olabilir mi bayram süresince? 7 günlük bir rota çıkaracak olsam Şiraz’dan başlayıp İsfahan ve Tahran rotasını izlemek mantıklı mıdır? Desteğiniz için teşekkür ederim,
Merhaba Ulaş Bey,
İnanın ilk İran’a seyahatimi Ramazan bayramında yapmıştım ve açık konuşmak gerekirse pek fazla tatmin olmamıştım. Müzeler kapalı, tatil sebebiyle trafik hallaç pamuğu ve dahası. Dilerseniz Ramazan bayramından sonraki ikinci haftaya erteleyebilirsiniz. Hem böylece tatil nedeniyle yollarda olan İranlılar da evlerine dönmüş olur, trafik çözülür, müze ve ören yerleri gibi turistik yerlerde açılmış olur. Planladığınız rota ise gayet iyi. Ancak, birkaç gün daha ekleseniz gezinize Yezd şehrini de eklemenizi tavsiye ederdim. İsfahan-Tahran arası Kaşan şehrini de ayrıca görmenizi öneririm.
Başka sorularınız olursa lütfen yazınız. Sizlere yardımcı olmak için her zaman buradayım.