Yazı İçeriği
- İran Gezi Rehberi: İran Hakkında Her Şey!
- İran’da Günlük Yaşam Hakkında Önemli Bilgiler
- İran’a Nasıl Gidilir?
- Tahran’da Turistler İçin Ucuz İnternet Kafeler
- İran Para Birimi
- İran’da İletişim
- İran’da Acil Telefon Numaraları
- İran Gezilecek Yerler
- İran’da Ulaşım ve Fiyatlar
- İran Şehirlerarası Otobüs Bilet Ücretleri
- Tahran Metro Hattı
- İran Ekonomisi
- İran Üniversite ve Kurumlar
- İran’da İş Saatleri
- İran’da Tatil Günleri
- İran’da Askerlik
- İran Yemekleri ve İran Mutfağı
- İran Gece Hayatı
- Ucuz İran Otelleri ve Hostel Önerileri
- İran’da Couchsurfing
- İran’da Giyim, Kıyafet Kuralları
- İran’da Şiilik İnancı
Resmi adı İran İslam Cumhuriyeti olan İran, güneyde Fars Körfezi ve Umman Körfezi, kuzeyde ise Hazar Denizi ile çevrili Güneybatı Asya coğrafyasında yer alan bir Ortadoğu ülkesidir. İran‘ın toprak bütünlüğü ülkemiz Türkiye‘nin doğusu, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Pakistan, Afganistan ve Türkmenistan ile kara sınırına sahiptir. Başkenti Tahran olan İran’ın resmi dili Farsçadır. İran’ın kuzeyi Tebriz‘de Türkçe dili anlaşılabilir şekilde konuşulup anlaşılmaktadır.
İran Gezi Rehberi: İran Hakkında Her Şey!
Ülkenin resmi dini ise Şii İslamdır. 1979’da ki İran İslam Devrimi’nden itibaren resmi adı “İran İslam Cumhuriyeti” olmuştur. İran nüfusunun; %51’ini Farslar, %24’ünü Azeriler, %8’i Mazandaraniler ve Gilakiler, %7’sini Kürtler, %3’ü Araplar, %2’sini Türkmenler, %2’sini Baluşiler, diğer %2’sini Lurlar, geri kalan nüfusun %1’ini de başta Ermeniler ve Kazaklar olmak üzere diğer etnik kesimler oluşturuyor. (Wikipedia)
T.C. Büyükelçiliği: Ferdowsi Caddesi No: 337, Tahran
İran’da Günlük Yaşam Hakkında Önemli Bilgiler
Şehir içi toplu taşıma otobüslerinde ön kapıdan erkekler ve orta kapıdan kadınlar biniş yapabiliyor. Otobüs duraklarında demirden yapılmış turnikeler var, kadınlar ve erkekler otobüse binmek için ayrı sıraya giriyorlar. Otobüs içinde de kadın ve erkek bölümünü ayıran bir demir var, sadece para toplayan görevli bu bölümü geçebiliyor. Tabi bu olay eski otobüslerde mevcut. İran’da taksilere ise kadınlı erkekli binilebiliyor. Cuma günleri resmi tatildir ve her yer kapalıdır.
İran’da devrim zamanına şahit olmuş 40 yaş ve üzeri kadınlar tamamen çarşaflı ve kapalı ve daha genç nesil ise sadece başının ortasından aşağıya sarkıtmak suretiyle yüzü ve başının yarısı açık, rengarenk çador (İran’da kadınlar tarafından giyilen bir çarşaftır) giymektedir. Facebook ve Twitter gibi popüler sosyal medya siteleri ülkede yasaktır. İranlılar çözümü WhatsApp, Telegram ve Tango gibi sitelerde buluyor. İbrahim Tatlıses, Ebru Gündeş, Sibel Can, Ahmet Kaya’yı dinler, Muhteşem Yüzyıl ve Karadayı dizilerini de izlerler. Türklere sempatileri vardır. Taksicilere burada da dikkat etmek gerekir. Zira, her zaman olduğu gibi kötü niyetli taksi şoförleri yabancı turistleri kazıklamaya çalışmaktadırlar.
İran’da 3 vakit ezan okunur, bizdeki gibi 5 vakit değildir. Şii geleneğinde günde 3 vakit kez ezan okunur ve camiye gidilir.
Farsça Sayılar
1: yek, 2: dü, 3: se, 4: çehar/çar, 5: penç, 6: şeş, 7: heft, 8: heşt, 9: nüh, 10: deh
Farsça Günlük Konuşma
Merhaba: Selam
Teşekkür ederim: Mersi/Mamnun
Rica ederim (Teşekkürler cevap olarak): Khaahesh mikonam.
Allah’a Ismarladık (emanet ol): Khooda Hafez
Nasılsınız?: Chetor hasteed?
İyiyim: Khoobam
Kötüyüm: Badam
Günaydın: Sobh kheyr olsun!
İyi geceler: Shahe kheir!
Nerelisiniz?: Ahlé koja hasteed?
.lıyım: Ahlé …. hastam
Kaç yaşındasınız?: Chand sal dareed?
Yaşındayım: …. sal daram
Ne iş yapıyorsunuz: Shoghlé shoma chist?
Afedersiniz: Bebakhsheed
Günaydın: Sobh bekhayr
İyi akşamlar: Shab bekhayr
Nasılsın: Haalet Chetoreh? Khoobi?
N’aber: Chehabar mı?
Tanıştığıma memnun oldum: Khoshbakhtam.
Ben X (ülke): Man ahl-e X hastam.
Pardon/Özür dilerim: Bebakhshid!
Ben Taarofing değilim: Taarof nemikonam
Fiyatı ne kadar: Gheymatesh chandeh? (ya da sadece “Chandeh?” diye sorabilirsiniz)
İndirim lütfen: Takhfif bede. (ya da sadece “Takhfif!” diyebilirsiniz)
Pahalı: Geruneh.
X nerede: X Kojaast?
X’e nasıl gidebilirim: Chetor mitunam be X beram?
Sokak: Khiabaan (Azadi caddesi: Khiabaan-e-Azadi)
Alley: Koocheh (Shohada sokak: Kooche-ye-Shohada)
Kayboldum: Man gom shodam.
Yardım et: Komak!
X’e gider misin: Shoma ta X mirid?
Benim param yok: Man pool nadaram.
Ücretsiz: Majani/raaygan
Menü: Meno
Ben vejetaryenim: Man giaah khaaram. (Vejetaryen: Giaah khaar)
Etsiz: Bedooneh goosht
İçecekler: Nooshidani
Akşam yemeği: Shaam
Öğle yemeği: Naahaar
Kahvaltı: Sobhaaneh
Açım: Gorosnameh!
Yeşil: Sabz, Sarı: Zard, Kırmızı: Ghermez, Mavi: Aabi, Beyaz: Sefid, Siyah: Siaah, Mor: Banafsh, Pembe: Soorati, Kahverengi: Ghahveyii
Cumartesi: Shanbeh, Pazar: Yek-shanbeh, Pazartesi: Do-Şebnem, Salı: Seh-Şebeh, Çarşamba: Chaahaar-shanbeh, Perşembe: Panj-Şebeh, Cuma: Jomeh
İran Hava Durumu ve İklimi
İran, değişken bir iklim coğrafyasına sahip. Yaz aylarında Tahran ve İsfahan bölgeleri 40+ dereceyi görürken bu durum Tebriz‘de 30 derece olarak hissediliyor. Tebriz’in rakım olarak yüksekte olması yaz aylarında dahi serin rüzgarın esmesine sebebiyet vermekte. Ülkede Aralık ve Ocak aylarında yoğun kar yağışı görülebiliyor. Yazları sıcak ve kurak geçerken, İlkbahar ve Sonbahar aylarında sıcaklık yerini tatlı bir serinliğe bırakıyor. Nitekim İran’ı gezmek için en ideal mevsim İlkbahar ile Sonbahar aylarıdır. Güneyde kışlar 15-20 derece dolaylarında hissedilirken, Yaz ayları özellikle Haziran ve Temmuzda 40 dereceyi aşan sıcaklıklar görülebiliyor. Nisan ve Ekim aylarında düşen yağmurun yetersiz oluşu nedeni ile İran kurak bir iklime sahiptir. İran’a düşen yıllık ortalama yağış miktarı 250 mm iken Zagros’un yüksek vadileri ile Hazar’ın kıyı bölgelerine 500 mm yağış düşmektedir.
İran Haritası ve Coğrafi Konumu
Kuzeybatıda Azerbaycan ile 432 km, Ermenistan ile 35 km uzunluğunda, kuzeyde Hazar Denizi, kuzeydoğuda Türkmenistan ile 992 km uzunluğunda, doğuda Pakistan ile 909 km, Afganistan ile 936 km uzunluğunda, batıda Türkiye ile 499 km uzunluğunda, Irak ile 1,458 km uzunluğunda ve son olarak Güneyde Basra Körfezi ve Umman Körfezi ile sınırlara sahiptir.
İran Vizesi
İran, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına 90 gün (3 ay) süre ile vizesiz, serbest dolaşım hakkı tanımaktadır. Yurt dışı çıkış harcı olan 150₺ haricinde ülkeye giriş için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. Yalnızca pasaport son kullanım sürenizin en az 180 günden fazla olması iyi olacaktır. Söylemekte fayda var, pasaportunuzda İsrail vizesi/mührü bulunduğu takdirde İran’a giriş izni verilmiyor. Pasaportunuzda İsrail giriş-çıkış ibaresi varsa bu durumda eğer ki İran’a gitmek istiyorsanız yeni bir pasaport çıkarmanız gerekmektedir. Ayrıca hatırlatmakta fayda var, İsrail giriş çıkışlarınızda bazı Ortadoğu ülkeleri de sizi kendi ülkelerine kabul etmeyecektir. Ortadoğu’da herhangi bir ülkeye gitmek üzere uçak biletinizi satın almadan önce o ülkenin vize rejim politikasını mutlaka inceleyin.
İran’a Nasıl Gidilir?
İran’a uçak, tren ve otobüs ile ulaşım mümkündür.
Uçak
Türkiye’den İran’a başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyük şehirlerden haftanın belirli günlerinde Pegasus, Türk Hava Yolları, İran Air, Qeshm Air, Aseman Air doğrudan Tahran, İsfahan, Tebriz, Meşhed ve Kirmanşah şehirlerine tarifeli uçuş seferleri yapmaktadır. Türkiye’den İran’a uçak ile ulaşım biraz maliyetli olabilir. Uçak bileti maliyetinden az da olsa tasarruf etmek için seyahatinize 2-3 ay kala uçak biletinizi satın almanızı tavsiye ederim.
Tren
Türkiye’den İran’a tren ile ulaşım mümkündür. İstanbul-Tahran-İstanbul arasında haftada bir gün çalışan Trans Asya treni, Van-Tebriz-Van arasında haftada bir gün çalışan kuşetli vagonlardan oluşan trenler ile ulaşım sağlanmakta. Bu yolculuk, uzun süreli olmakla birlikte daha ekonomik bir seyahat türüdür. İstanbul-Tahran arası tren yolculuğu yaklaşık olarak 60 saat sürmektedir. İran’a tren ile gitmeyi düşünenler TCDD’nin Trans Asya ve Van-Tebriz tren seferlerine göz atabilirler. İran’da iken şehirlerarası ulaşımınızı da trenler ile gerçekleştirebilirsiniz.
Not: İstanbul-Tahran ve Van-Tebriz tren seferleri şu an yapılmamaktadır. Güncel bilgiler için TCDD resmi internet sitesini takip edebilirsiniz.
Ayrıca Okuyun: Van’dan Tebriz’e Tren Yolculuğu
Otobüs
İran’a otobüs ile ulaşım mümkün. İstanbul ve Ankara’dan, Tahran’a VIP 2+1 oldukça konforlu otobüsler ile seferler düzenlenmektedir. Bunun yanı sıra Van, Doğubayazıt ve Yüksekova’dan İran’a giriş yapan otobüsler de mevcuttur. İstanbul Laleli’den kalkan otobüsler yaklaşık 35-38 saat sonra Tahran’ın Azadi Terminali’ne varmaktadır. Otobüsler bu ulaşımda Gürbulak Sınır Kapısı’nı kullanmakta olup, sınırda bekleme süresi 2 saati bulabilmektedir.
Ayrıca Okuyun:
- Türkiye’den İran’a: Gürbulak – Bazargan Sınır Geçişi
- İran’a Otobüs, Uçak ve Tren Yolculuğu Hakkında Bilgiler
Otobüs ile yapmış olduğum İran seyahati hakkında detaylı bilgiler için aşağıdaki yazılarımı okuyabilirsiniz.
- İran Gezi Hazırlıkları
- İran’a Nasıl Gidilir? İstanbul’dan Tahran’a Otobüs Seyahati – 1
- Ağrı’dan İran’a Nasıl Gidilir? Otobüs İle İran Seyahati – 2
Tahran’da Turistler İçin Ucuz İnternet Kafeler
Asrehajar Cafe Net: Valiasr St., Next To Park Saie, Sadaf Bulding, No.1137, Downstairs
Çalışma saatleri: 10:00 – 22:00 arasıdır ve 1 saat İnternet ücreti 20.000 Tümendir.
Avand Internet Land Cafe Net: No.34, 11th Street, Saadat Abad Ave.
Çalışma saatleri: 08:00 – 20:00 arasıdır ve 1 saat İnternet ücreti 25.000 Tümendir.
Chinehsepid Internet Coffee: No.180 Kamranieh Str. South Dibaji Str.
Çalışma saatleri: 09:00 – 00:00 arasıdır ve 1 saat İnternet ücreti 25.000 Tümendir.
Fajr Internet Hall: 54 Fajr St. Motahari Avenue
Çalışma saatleri: 10:00 – 22:00 arasıdır ve 1 saat İnternet ücreti 20.000 Tümendir.
Farhang Internet Cafe: Book city – Farhang Sqr-YosefAbad Ave.
Çalışma saatleri: 24 saat açıktır ve 1 saat İnternet ücreti 20.000 Tümendir.
Golesan internet Cafe: No.328, Sencond floor, Golestan Shopping Center, Iran Zamin St., Shahrak-e-Gharb
Çalışma saatleri: 10:00 – 22:00 arasıdır ve 1 saat İnternet ücreti 25.000 Tümendir.
Golestan Cyber Cafe: No.1338, First Floor, Opposite Tehran University, Enghelab Ave.
Çalışma saatleri: 08:00 – 21:00 arasıdır ve 1 saat İnternet ücreti 8.000 Tümendir.
Jordan Internet Cafe: No.23/2 – Elahieh Bldg. – Jordan St. (Africa St.)
Çalışma saatleri: 10:00 – 22:00 arasıdır ve 1 saat İnternet ücreti 24.000 Tümendir.
Meganet Cafe: No.11, Grand Floor, Payetakht Computer Center, Mirdamad Blvd.
Çalışma saatleri: 08:00 – 21:30 arasıdır ve 1 saat İnternet ücreti 22.000 Tümendir.
Pink Cyber Cafe: Unit 75, 2nd Flr., Tous Shopping Center, Allameh St., Sa`adatabad
Çalışma saatleri: 09:30 – 22:00 arasıdır ve 1 saat İnternet ücreti 25.000 Tümendir.
Rahe Ayandeh (Future Way): No.84, Keshavarz Blv., Opp Sassan Hospital
Çalışma saatleri: 09:00 – 20:00 arasıdır ve 1 saat İnternet ücreti 25.000 Tümendir.
Saat Web Cafe: No.162 Pasdaran Street Tehran, 19478
Çalışma saatleri: 08:00 – 21:00 arasıdır ve 1 saat İnternet ücreti 20.000 Tümendir.
Shemiran Internet: Tajrish-Quds. Sq., Nikoo-floor 1
Çalışma saatleri: 09:00 – 21:30 arasıdır ve 1 saat İnternet ücreti 20.000 Tümendir.
Tirak Net Cafe: No.870 Vali Asr Ave.
Çalışma saatleri: 08:00 – 21:00 arasıdır ve 1 saat İnternet ücreti 30.000 Tümendir.
Ultranet: No.331, 2nd Floor-Golestan Shopping Center-Phaz 1 Shahrak e Gharb
Çalışma saatleri: 09:00 – 22:30 arasıdır ve 1 saat İnternet ücreti 35.000 Tümendir.
İran Para Birimi
İran’ın resmi para birimi Riyal’dir. Halk günlük hayatlarında Riyal’den bir 0 (sıfır) atarak Tümen terimini kullanmaktadır. 1 Tümen, 10 Riyal anlamına gelmektedir. Tümen/Dolar/TL paritesi 2-4.000 Tümen arası dalgalıdır. Sizlere tavsiyem, İran seyahatinizde yanınızda Dolar ya da Euro bulundurun. İran’da VISA, Mastercard vb. yabancı kredi kartları ne yazık ki ATM’lerde çalışmamaktadır. Büyük alışveriş merkezleri, hava alanı gibi yerler dışında kartınız ile alışveriş yapamazsınız. İran gezinizde yanınızda her zaman nakit (Tümen) bulundurmanız daha sağlıklı olacaktır.
Tahran’da güncel kur fiyatı üzerinden paranızı güvenle çevirebileceğiniz döviz büroları bulunmaktadır. Yalnız kağıt paraların kırışmamış ve yırtık olmamasına dikkat ediniz.
Money Exchange Adres: No.221, Manochehri St, Ferdowsi St. Tahran (T.C Konsolosluğunun olduğu caddededir)
İran’da İletişim
Gürbulak Sınır Kapısı, İmam Humeyni Havaalanı ve şehir merkezlerinde satılan Irancell/MTN sim kartlarından satın alabilirsiniz. Açık hatlar da bulunmaktadır. İran’a gelen yabancı turistlerin ülkede kaldıkları süre kadar kullanıp geri iade ettiği bu hatlardan uygun fiyata satın alabilirsiniz. Daha sonra alacağınız kontör bakiye ile kartınıza bakiye ve İnternet paketi yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Hattınıza bakiye yüklemek için (*131*Şifre) girerek işlemi gerçekleştirebilirsiniz. İran telefon kodu +98’dir.
Eğer açık hat satın almak istemezseniz, pasaportunuz kimlik bilgilerinizin olduğu sayfanın bir fotokopisi ve 20.000 Tümen ücret karşılığında yeni bir hattı kendi adınıza çıkarabilirsiniz.
İran’da Acil Telefon Numaraları
İran gezinizde olası acil durumlara karşı kullanabileceğiniz telefon numaraları;
- Polis: 110
- Ambulans: 125
- Yangın: 115
- Kaza: 197
- Taksi: 133
- Tren sefer bilgisi: 139
İran Gezilecek Yerler
İran’da gezilecek yerler başta Tahran olmak üzere, İsfahan, Yezd, Şiraz, Tebriz, Kum, Kaşan ve Meşhed gibi önemli şehirlerdir. Aşağıdaki bağlantılar, İran seyahatlerimde bulunduğum şehirler ve gezilecek yerler hakkında detaylı bilgileri içermektedir.
- Tahran Gezilecek Yerler
- Tebriz Gezilecek Yerler
- Meraga ve Bunab Gezilecek Yerler
- Kum Gezilecek Yerler
- Kaşan Gezilecek Yerler
- İsfahan Gezilecek Yerler
- Şiraz Gezilecek Yerler
- Yezd Gezi Notları
- Meşhed Gezi Notları
İran’da Ulaşım ve Fiyatlar
İran’ın başkenti Tahran’da 4 otobüs terminali, 1 tren garı ve 2 havaalanı bulunmaktadır. Başkent Tahran’da metro hattı ile ulaşım da ayrıca mümkündür. Tahran’da şehir içi ulaşımda metro oldukça kullanışlıdır ve şehrin her noktasına bağlantı sağlamaktadır. Ülkede benzinin ucuz olmasından dolayı taksi ile de ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Aynı güzergah üzerinde yolculuk yapacak diğer kişilerle taksi paylaşımı yaparak masrafları minimuma indirebilirsiniz. İlk İran seyahatimde Tahran’ı sabah 09:00’dan akşam 18:00’e kadar taksi ilke 70.000 tümene gezmiştim. Ülkede benzinin ucuz olması ulaşımda kolaylığı ve ekonomik seyahati kolaylaştırıyor.
İran’a ilk defa gidecekseniz otobüs veya metroyu kullanmanızda fayda var. Zira, Tahran’ın trafiği tam anlamıyla hallaç pamuğu gibidir. Araçlar yolda şeritlere uymadan yol alıyor ve aralardan bitmek tükenmek bilmeyen motorlar da trafiği oldukça karmaşık hale getirebiliyor. Anlayacağınız, İstanbul trafiğinden bile beter bir trafik karmaşasına sahip.
Kendi aracınız, karavanınız ile gelmeyi düşünüyorsanız Tahran’da sıkışıp kalmayın. Motor ile seyahat edenler için bu durum tolere edilebilir. Eğer İran’a kendi aracınız ile gelmeyi düşünüyorsanız TURİNG resmi İnternet sitesinden triptik belgesi üzerine lütfen araştırma yapın ve ilgili makamlara ödenecek harç ücretlerini öğrenin.
İran’a bireysel olarak bir gezgin veya turist olarak gelenler ise ulaşım için toplu taşıma araçları ya da metroyu kullanabilir ve rahat bir ulaşım sağlayabilirler.
İran Şehirlerarası Otobüs Bilet Ücretleri
- Jolfa-Tebriz: 5.000 Tümen
- Tebriz-Tahran: 20.000 Tümen
- Tebriz-Kum: 29.000 Tümen
- Tahran-İsfahan: 15.000 Tümen
- Kum-Kaşan: 7.000 Tümen
- Kaşan-İsfahan: 15.000 Tümen
- İsfahan-Şiraz: 30.000 Tümen
- İsfahan-Yezd: 8.000 Tümen
- Yezd-Şiraz: 20.000 Tümen
- Yezd-Meşhed: 28.000 Tümen
- Meşhed-Tahran: 20.000 Tümen
(Bu fiyatlar güncel olmayıp, ilerleyen tarihte güncellenecektir.)
Şehir içi kara yolları son derece bakımlı duble yollardır. İran’da trafik hız kuralları katı bir şekilde uygulanmaktadır. Her yarım saatte bir polis kontrol noktasında hız kontrol defteri polisler tarafından imzalanıyor.
Ayrıca Okuyun: İran Gezi Notları (Ulaşım ve Konaklama Bilgileri)
Tahran Metro Hattı
Başkent Tahran’ın metrosu Ortadoğu’nun en büyük metro ağlarından birisi olma özelliğini taşımaktadır. Metro ulaşım ağı toplam 7 hattan oluşmaktadır. 1. hat şehir merkezi ile İmam Humeyni Havaalanı’nı birbirine bağlamaktadır.
Tahran metrosu, durak, ulaşım süreleri vb. tüm detaylı bilgileri okuyun.
İran Ekonomisi
İran ekonomisi, planlı ekonomi, petrol ve diğer büyük sektörlerde devlet işletmeciliği, köy tarımı ve küçük ölçekli özel işletme ve hizmet yatırımlarının bir karışımıdır. Ülkede başta petrol olmak üzere, enerji, tarım ve hayvancılık sektöründe önemli bir kazanç elde ediliyor. Turizm alanında ise yıllık 5 milyon yabancı turist ülkeyi ziyaret etmektedir.
İran Üniversite ve Kurumlar
Alzahra Üniversitesi, Amirkabir Üniversitesi, Ali Sina Üniversitesi, Chabahar Uluslararası Üniversitesi, Chamran Üniversitesi, Araştırma ve Eğitim Dairesi, Firdevsi Üniversitesi, İran Araştırmaları Vakfı, Guilan Üniversitesi, Tıp Bilimleri H. Üniversitesi, Temel Bilimler İleri Araştırmalar Enstitüsü, Hazar Çalışmaları Enstitüsü, Siyasi Enstitüsü ve Uluslararası Çalışmalar, Teorik Fizik Çalışmaları Enstitüsü ve Matematik, Tıp Bilim İran Akademisi, İran Biyoinformatik Merkezi, Tıp Bilim İran Üniversitesi, Bilim ve Teknoloji İran Üniversitesi, İsfahan Üniversitesi, Tıp Bilimleri İsfahan Üniversitesi, Teknoloji İsfahan Üniversitesi, İslami Azad Üniversitesi, Keşan Üniversitesi, Kerman Shahid Bahonar Üniversitesi, Tıp Bilimleri Kermanshah Üniversitesi, Teknolojisi Khajeh Nasir TOUSI Üniversitesi, Mazandaran Üniversitesi, Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Ulusal Araştırma Merkezi, Payame Noor Üniversitesi, Shahid Beheşti Üniversitesi, Teknolojisi Şerif Üniversitesi, Shiraz Üniversitesi, Tıp Bilimleri Shiraz Üniversitesi, Sistan ve Beluçistan Üniversitesi, Tebriz Üniversitesi, Tebriz Üniversitesi Tıp Bilimleri, Tarbiat Modares Üniversitesi, Tahran Üniversitesi, Tıp Bilimleri Tahran Üniversitesi, Yezd Üniversitesi, Zencan İslami Azad Üniversitesi ve Zanjan Üniversitesi.
İran’da İş Saatleri
Banka ve alışveriş merkezleri gibi yerlerde bir işiniz varsa bu durumu ülkenin çalışma saatlerine göre uyarlamanızda fayda var arkadaşlar. İran’da iş saatleri ve tatil günleri aşağıda ki gibidir.
Tahran’da
- Bankalar: Hafta içi 07:30 – 16:00, Perşembe 07:30 – 12:00 arası açıktır. Cuma ve milli bayramlarda kapalıdır.
- Postaneler: Hafta içi 08:00 – 16:00, Perşembe 08:00 – 12:00 arası açıktır. Cuma ve milli bayramlarda kapalıdır.
- Alışveriş Merkezleri ve Mağazalar: 10:00 – 21:30 arası açıktır. Cuma ve milli bayramlarda kapalıdır.
- Müzeler: Hafta içi 09:00 – 17:00, Cuma ve milli bayramlarda 09:00 – 17:00 arası açıktır.
- Ofisler: Hafta içi 08:00 – 16:00 arası açıktır. Perşembe, Cuma ve milli bayramlarda kapalıdır.
Diğer Şehirlerde
- Bankalar: Hafta içi 07:30 – 14:00, Perşembe 07:30 – 12:00 arası açıktır. Cuma ve Milli bayramlarda kapalıdır.
- Postaneler: Hafta içi 08:00 – 14:00, Perşembe 08:00 – 12:00 arası açıktır. Cuma ve milli bayramlarda kapalıdır.
- Alışveriş Merkezleri ve Mağazalar: Hafta içi 10:00 – 21:00, Perşembe 10:00 – 21:30, Cuma ve milli bayramlarda 09:00 – 19:30 arası açıktır.
- Müzeler: Hafta içi 09:00 – 17:00, Perşembe 09:00 – 17:00, Cuma ve milli bayramlarda 09:00 – 17:00 arası açıktır.
- Ofisler: Hafta içi 08:00 – 14:00, Perşembe 08:00 – 12:00 arası açıktır. Cuma ve milli bayramlarda kapalıdır.
Ayrıca Okuyun: İran’ı Gezmek İçin 3 Neden
İran’da Tatil Günleri
23.12 | 23.12 | Arbain İmam Hüseyin’in Ölümünün 40. Günü |
31.12 | 31.12 | Hz. Peygamberin Ölüm Yıldönümü |
01.01 | 01.01 | Yılbaşı |
02.01 | 02.01 | Hz. İmam Reza’nın Ölüm Yıldönümü |
19.01 | 19.01 | Hz. Peygamber’in ve İmam Cafer Sadık’ın Doğum Günü |
11.02 | 11.02 | Devrim Yıldönümü |
20.03 | 20.03 | Petrolün Millileştirilmesi |
21.03 | 24.03 | Nevruz (4 gün) |
01.04 | 01.04 | İran İslam Cumhuriyeti Günü |
02.04 | 02.04 | Doğa Günü |
03.04 | 03.04 | Hz. Fatemeh Zehra’nın Ölüm Yıldönümü |
13.05 | 13.05 | Hz. İmam Ali’nin Ölüm Yıldönümü |
27.05 | 27.05 | Hz. Muhammed’in Peygamber oluşunun yıl dönümü |
04.06 | 04.06 | İmam Khomeyni’nin Ölüm Yıldönümü |
05.06 | 05.06 | 15 Khordad Ayaklanması |
13.06 | 13.06 | Hz. Mehdi’nin Doğum Yıldönümü |
19.07 | 19.07 | Hz. Ali’nin Ölüm Yıldönümü |
28.07 | 30.07 | Ramazan Bayramı (3 Gün) |
22.08 | 22.08 | Hz. İmam Cafer Sadık’ın Ölüm Yıldönümü |
05.10 | 05.10 | Kurban Bayramı |
13.10 | 13.10 | Dini Bayram (Ghader-e Khom) |
03.11 | 03.11 | Tasooa |
04.11 | 04.11 | Ashoora |
13.12 | 13.12 | Arbain İmam Hüseyin’in Ölümünün 40. Günü |
21.12 | 21.12 | Hz. Peygamberin Ölüm Yıldönümü |
23.12 | 23.12 | Hz. İmam Reza’nın Ölüm Yıldönümü |
İran’da Askerlik
İran’da zorunlu askerlik 18 yaşından itibaren başlıyor. Süresi ise yerine ve durumuna göre değişiklik gösteriyor. Sınır şehirlerde yaşayanlar 16 ay, yoksul bölgede yaşayanlar 18 ay, normal bölgelerden gelen gençler ise toplam 20 ay askerlik yapıyorlar. Acemi birliği 2 ay sürüyor. Fiziksel ya da zihinsel özürlü olanlar ile öğrenimine devam edenler askerlikten muaf sayılıyorlar. İran İslam Cumhuriyeti asker ve polisleri sakal bırakabiliyor. Evleri, birliğe yakın olan askerler hafta sonu tatillerinde ailelerinin yanlarına gidip kalabiliyorlar.
İran Yemekleri ve İran Mutfağı
Çelo Kebap: İran’ın ana yemeğidir. Bu yemek bir tür yağsız ve tuzsuz pişirilmiş sade pilavdır. Yanında kebap ile birlikte verilirse buna chelo-kebab denir. Kebaplar ızgarada pişirilerek domates, nane ve baharatlarla birlikte servis edilmektedir. Pilavın üzerine kırmızı biberle sumak ekilir. Çelo kebabın birkaç çeşidi vardır.
Chelo Kebab-e Kubide: Dövülerek yumuşatılmış ve şişte kızartılmış olan kebab türüdür. Bizdeki Adana kebabına çok benzer.
Khoresht: Çelo kebabının yanında verilen bir tür yan yemektir. İçinde parça etler ve patates, patlıcan gibi yiyecekler bulunur. Bu malzemeler kıvamlı bir sos içinde pişirilmiştir. Çelo ile birlikte hazırlanırsa buna chelo-khoresht denir. Başka bir tür khoresht hazırlanırken soğan rendelenir ve kızartılır, kümes hayvanlarının eti eklenir. Çeşitli khorest tarifleri vardır.
Ghormeh Sabzi: Bir khorest türüdür ve bu yemekte kuzu etiyle birlikte bazı baharatlar da kullanılır.
Ayrıca Okuyun: Etli ve Vejetaryenler İçin Ghormeh Sabzi Yemeği
Ab-Guşt – Dizi (et-su): Yağlı kuzu eti, patates, domates, bezelye ve fasulye ile birlikte kaynatılır, biraz limonla tatlandırılır. Suyunun koyulaşması için birkaç saat bekletilir. Ab-guşt, güveç gibi toprak kaplarda gelir. Önce güvecin içindeki sulu kısım çorba gibi içilmelidir. Müşteriye bir tokmak ve bir kaşık verilir. Tokmak ile etler ve kimi yerde patates, kimi yerde nohut ile gelen bölüm ezilerek yenir. Bizde Kars ve Iğdır tarafında ve Nahçıvan‘da yenilen “Bozbaş” da Ab-Guşt benzeri bir yemektir.
Fisuncan: Kuş eti, özellikle ördek etiyle yapılan bir yemek. İçinde ceviz ve nar salçası da bulunuyor.
Kelle paça: Bizde artık iyice azalan kelle-paça lokantaları İran’da halen devam ediyor. Tahran’ın eski mahallelerinde ve İran Türklerinin yaşadığı yerlerde daha çok bulunur. Kazvin şehri, kelle paçası ile ünlüdür.
Mirza Qasımi: Bir tür yumurtalı patlıcan ezmesidir. Yemeklerin yanında aperatif olarak bulunmakla birlikte ana yemek olarak da yiyebilirsiniz. Aslı Gilan eyaletinden gelmiş olan bu ürünün Kadoo Qasımi denilen ve kabak ile yapılanı da vardır.
Keshk-e Bademcan: Keşh peyniri veya kurut denilen yoğurt ürünü ile birlikte pişirilen bir tür patlıcan ezmesidir. Üzerine zeytinyağı, nane, sarmısak ve hatta cevizli sos gezdirilir.
Ekmekler: Birçok İranlının geleneksel ekmeği “Lavaş” adını taşır. Bu tip ekmek, bizim pideye benzer. Ayrıca çeşitli yörelerdeki geleneklere göre hazırlanan değişik ekmek türleri de vardır. Bunlar arasında taftun, sangak ve berberi sayılabilir.
Aash (Aş): Birkaç çeşit tahıl, sebze ve baharatlarla hazırlanmış koyu kıvamlı bir çorbadır. Çeşitli yörelerde değişik hazırlanma şekilleri vardır. Aş pişirenlere “aşbaz” denir. İran’da sosyal nitelikli toplantılarda konuklara öncelikle aş ikram etmek adettendir.
Kuruyemişler: İran kuruyemişleri çok lezzetlidir. Dünya Antep fıstığı ticaretinin önemli bir bölümü İran’ın tekelindedir. Kuruyemişiyle ünlü yerler Tebriz, Kirman ve Yezd şehirleridir.
İçecekler: Neredeyse her meyvenin taze sıkılmış suyunu Tebriz, Tahran, Şiraz, İsfahan gibi büyük şehirlerin caddelerinde kurulu tezgahlarda ve dükkanlarda bulabilirsiniz. Özellikle bir tür kavun olan “talibi” suyunu mutlaka için. İran’da, maden suyu ayranla karıştırılıp gazlı ayran olarak satılır.
Çay: İran, çay severler için bir cennettir. Ülkenin her yerinde kolaylıkla bulabileceğiniz çay için birçok yerde semaverler her zaman kaynar durumda tutulur. İran’ın kuzeydeki Gilan eyaletinde yetişen yerli çay ile birlikte ithal çay da kullanılır. İran’da çay, genellikle şekersiz olarak servis edilir. Çayı tatlandırmak için birkaç seçeneğiniz var. Kıtlama şekerinde, bu iş için önceden kırılarak ufaltılmış sert şekerler kullanılır. Çayı nebat şekeri ile içmek isterseniz yüksek sıcaklıkta kristalize edilerek bir çubuk etrafına yapıştırılmış gibi duran şekeri çayınıza batırıp beklemeniz gerekiyor. İsfahan ve civarında ise ‘Pulenk’ denilen ve pul şekline getirilmiş şeker kullanılıyor. Bu şekerlerin limonlu ve güllü çeşitleri bile var. İran’da, büyük oteller dışında toz şeker bulunmuyor. Kıtlama şekerini bardağınızın içine atıp karıştırarak eritmeye uğraşmayın. İranlılar gibi (bizdeki Doğu Anadolu bölgesinde yaşayan insanlar gibi) küçük parçalar halinde ağzınızda eritin ve üzerine çayı için.
Tatlılar: İran’da çok yaygın bir pastanecilik kültürü vardır. Yaş pasta ve tatlıları, kremalı ve ağır gibi görünse de çok hafiftir. İran’da tatlılara verilen genel ad şirinidir. Pastanelerindeki bütün çeşitler tatlı, yani şekerlidir. Bizdeki gibi tuzlu kurabiye türü bulunmaz. Pasta ve tatlı kurabiyelerinde Yezd şehri önemli bir yere sahiptir. Yezd’e giderseniz mutlaka dönüşte kendinize buranın kurabiyelerinden bir paket yapın.
İran Gece Hayatı
Öncelikle eğlenmek kavramı İran’da İslam’a ve Şiiliğe aykırı olarak görülmektedir. Kerbela Olayı‘ndan beri süre gelen zaman zarfında İranlı olup, Şiiliği benimseyenler yas tutar, aşırı eğlenmekten kaçınırlar. Dolayısıyla aşırıya kaçan eğlencelerde bulunan gençleri ise batı özentisi olarak suçlarlar. Tabi bu yaklaşım şimdilerde daha esnek hale geldi. İran değişiyor ve gençler artık ülkede daha fazla söz sahibi olmaya başlıyor.
Eğlence hayatında genel olarak kabul görülen ve bilinen (önyargılı bir yaklaşım olabilir) ise mollaların ve zengin ailelerin çocuklarının daha çok ev partileri yapıyor olmasıdır. Bu kişilere, ailelerinin saygınlığı nedeniyle polisler dokunamamaktadır. Kimi ev partilerinde ülkeye bir şekilde sokulmuş bira, rakı ve şarap bulunmaktadır. Tiryak denilen bir tür esrarın da tüketildiği bilinmektedir. Çoğu İranlı ise evlerinde üzümleri bidonlara basarak kendilerine alkol hazırlamaktadır. Genel olarak mütedeyyin ailelerin ise gece hayatı, restoranlarda yedikleri yemek, alışveriş merkezlerindeki gezmeler veya park alanlarında toplaşıp bir şeyler yiyip içerek eğlendikleri süreden ibarettir.
Ucuz İran Otelleri ve Hostel Önerileri
Tebriz
Mashhad Guesthouse
Ortak kullanımlı konaklama yeri olan Mashhad Guesthouse, banyo yapmak isterseniz ayrıca bir para ödemeniz gereklidir. Kahvaltı oda fiyatına dahil değildir. Hostelin gecelik fiyatı 50.000 Tümendir.
Adres: Firdevs Caddesi
Tahran
Hafez Restaurant Hotel
T.C. Konsolosluğu karşı caddesinden yaklaşık 100 metre aşağıya indiğiniz takdirde sağınızda göreceksinizdir. Geceliği 50 Dolar civarıdır fakat Türkiye’den geldiğinizi söylerseniz mutlaka kahvaltı dahil bir indirim yapacaktır. Resepsiyondaki arkadaşlar Türkçe konuşabilmektedir. Dilerseniz otelin resepsiyonundan güncel kur fiyatına TL, $ ya da £ çevirimi yapabilirsiniz. Ayrıca şehir gezintisi ya da havaalanına transferiniz için Türkçe bilen taksi de çağırabilirler.
Adres: Bank Allay South Ferdowsi Ave.
İsfahan
Amirkabir Hostel
1 gecelik konaklama fiyatı 20 dolardır. Fiyata kahvaltı dahildir ve WC, banyo ortak kullanımlıdır.
Adres: Char Bagh St. (İmam Meydanı Kavşağı)
Diğer şehirler için otel arayışınız varsa yorum kısmından yazabilirsiniz. Size bu konuda tavsiyelerde bulunup, yardımcı olabilirim.
İran’da Couchsurfing
İran, her ne kadar ülkesini ziyaret eden her milletten insana kucak açsa da Türk insanına karşı ayrı bir misafirperverliğiyle bilinir. İran’a henüz gitmeyenler ne yazık ki bu söylediğime pek anlam veremeyebilirler. Zira, İran’a karşı özellikle Batı medyasının aşırı bir dezenformasyon çalışması var. Ancak, İran sanıldığı kadar kapalı ve tehlikeli bir ülke değildir. Bu konu üzerinde pek çok yazı yazdım ve hepsi de sitede mevcuttur.
İranlılar Türk kanallarını izliyor, Türk şarkıcılarını dinliyorlar. İslam ayrılığı yok, bize düşman gözü ile bakmıyorlar. Hal böyle iken ülke içerisinde yaygın olan Couchsurfing kullanımından faydalanabilirsiniz. İran’ın hemen hemen tüm şehirlerinden mutlaka 3-5 aktif kişi bulabilir ve konaklamanızı bu şekilde halledebilirsiniz. Üstelik yerel insanların arasına karışmış olur ve İranlıların günlük ev ritüellerini de deneyimlemiş olursunuz.
Ayrıca Okuyun: İran Misafirperverliği Hakkında Bilgi, İran’da Couchsurfing
İran’da Giyim, Kıyafet Kuralları
Kadınların baş örtüsü takmak zorunda olduklarından bahsetmiştim. Başörtüsünün rengi konusunda bir zorunluluk bulunmamakla birlikte öncelikle siyah veya lacivert, kahverengi gibi koyu renklerin kullanılması bir gelenek halini almıştır. Çeşitli etnik gruplardaki kadınlar, kendi etnik özelliklerine göre karışık renkli, çiçek desenli ve parlak kumaştan başörtüleri kullanabiliyorlar. Sokaktaki yaşamda bu tip renkler bir sorun yaratmazken türbe, cami gibi ibadet yerlerine girerken sadece başörtüsü kullanmak yeterli değildir, ‘çador’ isimli ve yerlere kadar uzanan bir örtünün kullanılması şart olur. Bazı kadınlar çarşafa bürünmeyi, bazıları ise pardösü giymeyi tercih ederler.
Pardösünün rengi önemli değildir ancak diz altına kadar inmesi gerekmektedir. Kadınlar, sokakta çorapsız dolaşılamayacağından etek yerine genellikle pantolon giyerler. Giyimin hicaba uygun olması konusunda yabancı turistlere fazla zorluk çıkartılmaz ve hoşgörülü davranılır. Bu hoşgörünün sınırı ise başörtüsünün mutlaka takılı olmasıdır. Kadınlarda saçın perçeminin gösterilmesine ve makyaj yapılmasına hoşgörü gösterilmektedir. Erkekler için ise bu kadar katı kurallar yoktur. Bir ara uzun kollu gömlek giymek şartken, bugün kısa kollu gömlek giyilmesi sorun yaratmıyor. Ancak erkeklerin şort giymesi yasaktır. İran’da resmi dairelerde erkeklerin kravat kullanma zorunluluğu yoktur. Hatta kravat takmak yasak gibidir, çoğu yerde kravatlı bir erkek görmeniz çok nadir olur. Polis, asker, yüksek düzeyde yönetici pozisyonunda olan erkeklerin kravatsız; ama gömleğinin üst düğmesine kadar ilikli olduğunu görebilirsiniz.
İran’da yaşanan son olaylar nedeniyle (Mahsa Amini olayı) kadınlarda katı kıyafet kuralları biraz esnetildi. En azından dışarıda dolaşan Ahlak(!) Polisleri artık kadınlara zor anlar yaşatmıyorlar.
İran’da Şiilik İnancı
İran nüfusunun dini yapısının %90’ınu Şiiler, %’8’ini Sünni Müslümanlar, kalan %2’sini ise diğer dinlere mensup insanlar (Bahailer, Sâbiîler, Hindular, Yezidiler, Ahli-Hak, Zerdüştler, Yahudiler ve Hristiyanlar oluşturmaktadır. İran’da diğer önemli dini azınlıklar arasında özellikle Ortodoks Ermeniler (İsfahan), Zerdüştler (Yezd) ve Bahailer öne çıkmaktadır. Ülkede az miktarda Hindu, Keldani ve Sâbiîlik inancına bağlı topluluklar da bulunmaktadır. Resmi olarak Şiilik ve 12 İmam (İsna Aşeriye) inancı, İran’ın özellikle orta ve kuzey kesimlerinde daha baskındır.
Sünnilik inancıysa ağırlıklı olarak ülkenin kuzeybatısındaki Kürtler ile Pakistan sınırındaki Beluçlarda ve Horasan eyaletinde yerleşik Türkmen aşiretlerde yaygındır. İran’da, bizdeki gibi 5 vakit değil, 3 vakit ezan okunur ve camiye gidilir. Cuma namazları tüm şehirlerde belirlenen yalnız bir camide toplu olarak kılınır.
İmam Hüseyin (a.s) Anma: İran’ın en önemli dini günlerinden biridir. İkinci Şii İmam Hüseyin (a.s) şehadeti nedeni ile ülkede iki gün boyunca yas günü yapılmaktadır. İran’ın her şehrinde, cadde ve sokaklarında cenaze korteji yapılır ve Farsça Kerbela ağıtları yakılır. İki gün boyunca genel itibari ile tüm restoran ve dükkanlar kapalıdır.
Ayrıca Okuyun: İran’da İmam Hüseyin’i Anma Töreni: Yas ve Muharrem Ayı
Ramazan (Oruç) Ayı: İran’da Ramazan ayı tıpkı bizdeki gibi önemli bir kutsal aydır. Oruç ayı boyunca iftar saatine kadar tüm restoranlar kapalı olmaktadır. İftar zamanı dua ve anonslar eşliğinde oruçlar açılır. İran’da yerleşik farklı inançlara mensup ve İran’a seyahat eden fakat oruç tutmayan kişilerden Ramazan ayı nedeniyle saygı göstermeleri beklenir. Bu ayda İran’da dışarıda yemek yemek doğru olmayacaktır. Kaldı ki, dini inancını uç noktalarda yaşayan kişiler tarafından da rahatsız edilme ihtimali olabilir. Bu duruma lütfen dikkat edin ve hassasiyetle yaklaşın. Ramazan ayında oruç tutmayan kişiler ve İran’ı gezmeye gelen turistler için yemek ihtiyaçlarının karşılanması adına otel restoranları açık tutulmaktadır.
Ayrıca Okuyun: Ramazan Ayında İran’a Seyahat Etmek
İran’a bir gezi planlıyor ve hazırlık içerisindeyseniz elimde mevcut olan Lonely Planet’in İran Gezi Rehberi (PDF), Tebriz, Tahran ve İsfahan gezilecek yerler listesi ile bazı şehir haritaları mevcut. Bu dosyalara ihtiyaç duyuyorsanız lütfen isteğinizi aşağıdaki yorum kısmından yazarak belirtin.
Ayrıca Okuyun: İran Gezi Rehberi (E-Kitap)
İran gezi rehberi içeriğini güncel tutmak için sürekli yeni bilgiler eklemekteyim. İran’dan henüz yeni dönmüş veya İran’a gitmek üzere plan yapıyor olabilirsiniz. İran gezisi hakkında varsa katkılarınızı veya gezi planınıza dair merak ettiklerinizi aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz. Bu sayede, içeriği de devamlı güncel tutmuş olur ve İran’a gitmeyi düşünen kişilere de hep birlikte yardımcı olmuş oluruz.
Ayrıca Okuyun:
Son Güncelleme: 31 Ocak 2023
Merhaba,
3 Mayıs tarihinde eşimle 10 günlüğüne İran’a gidiyoruz. Araç kiralama ile ilgili bilgi göremedim sitede ya da atladım. Bu konu ile ilgili bilgi alabilir miyim? Bir de e-kitabinizi rica edebilir miyim?
Kaliteli içerikleriniz için tebrik ederim.
Merhaba,
İran’a araç kiralamayı şoförüyle birlikte yapabilirsiniz. E-kitap güncelliğini yitirdi. Revize edip tekrar paylaşıma açacağım. İlginiz için teşekkür ederim.
Merhaba,
İlk defa bir ülkeye giderken gerekli bilgileri tek bir kaynakta bu kadar geniş bir şekilde zorlanmadan edindim diyebilirim. 14 günlük İran’a seyahat planladım. Umarım Bakü’ye de zaman ayırabilirim. Eğer gidecek olursam Tebriz’den otobüs ya da tren var mıdır? İzlediğim videolarda para bozdururken parayı karta yatırmak istiyorlar (sanırım banka kartı gibi bir şey). Bu karttan edinebilir miyiz? Biraz Mahan Air’in sayfasını inceledim. Eğer karta sahip olursam internet bilet alışı yapabilirim diye düşündüm. Son olarak, PDF gezi rehberinizi gönderirseniz sevinirim.
Merhaba Uğur Bey,
Evet Tebriz’den Bakü’ye otobüsler gitmektedir. Tren ise Astara’dan Bakü’ye gitmektedir. Bahsetmiş olduğunuz karttan ne yazık ki temin edemesiniz. İran uçak biletini ise ancak İran’a bir arkadaşınız varsa sizin adınıza kendi kredi kartıyla çevrimiçi satın alabilir. Türkiye’den İran uçak bileti almak pek sağlıklı bir sonuç vermiyor. Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız Beyazıt’ta İran’a giden otobüslerin yazıhaneleri mevcut. Buradan onlar aracılığıyla da uçak biletinizi satın alabilirsiniz.
PDF olan gezi rehberindeki bilgiler pandemi öncesini içermektedir. Dolayısıyla bazı bilgiler güncel değil ve güncellemem gerekiyor. Daha sonra ancak gönderebilirim. İlginiz ve anlayışınız için teşekkürler.
İran hakkında başka sorularınız olursa tekrar buradan bana yazabilirsiniz. Size yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.
Emeğiniz için öncelikle teşekkür ederim. Mayıs ayında İran’a uzun bir gezi planlıyorum. Bilgilerinizden notlar aldım. Diğer dosya ve haritaları da paylaşabilirseniz sevinirim.
Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba İsmail Bey,
İran gezi rehberi dosya ve haritaları içeren e-postayı mail adresinize gönderdim.
Fatih Bey merhaba,
Biz arkadaşlarımızla Ekim ayı sonunda kendi aracımızla Van’dan giriş yaparak 4-5 günlük bir İran gezisi planlıyoruz. Sizin buradaki derlemelerinizi okudum. Bize çok yardımcı olacağına inanıyorum. Nahcıvan’a ve Azerbaycan’a da giriş yaparak Gürcistan’dan Türkiye’ye giriş yapmamızı önerir misiniz? Bu durumda kaç gün daha plana ilave etmeliyiz sizce? Bir de kitabınızı PDF formatında bizimle paylaşır mısınız acaba?
Çok teşekkür ederim.
Merhaba Mehmet Ali Bey,
4-5 günlük bir İran gezisi ancak Tebriz ve çevresinden ibaret olur. Belki Tahran’a da uğranabilir. Süreniz çok kısıtlı. En az 7-10 günlük bir plan ile İran’ın güney şehirlerine de gidebilirsiniz. Nahçıvan’ı görmek istiyorsanız ilk olarak buraya uğramalı ve buradan İran’a giriş yapmalısınız. Daha sonra Bileh Savar veya Astara üzerinden de Azerbaycan’a gidebilir, Gence üzerinden Tiflis, Kutaisi ve Batum’u takip ederek ülkeye dönüş yapabilirsiniz. Bu şekilde bir rotayı izlemek isterseniz de en az 10 gün süreniz olmalı. Sonuçta sürekli yolda olmayacaksınız ve gittiğiniz şehirleri gezmek isteyeceksiniz.
İran gezi notlarını mail adresinize gönderdim. Lütfen kontrol edin. Eğer gelmediyse tekrar bana ulaşın.
Şimdiden keyifli ve güvenli bir seyahat dilerim!
Ben İran’da Azerbaycan Türkçesi üzerinden Arapça kursu almak istiyorum. Kararım kesin olarak bu şekilde. Üniversite olarak değil. Tebriz’de veya İran’ın içerisinde; Türkçeden Arapçaya kurs veren bir yer bulabilir miyim acaba?
Merhaba Ahmet Bey,
Arapça dilini İran’da öğrenmenizi tavsiye etmem. Ülke Arap değil Farstır. Bu nedenle tam anlamıyla öğrenmek zor olacaktır. Dilerseniz Arap ülkeleri üzerinden kurslara bakınız.
Merhaba,
İran’da bizdeki XL Uber araçları gibi (Caravelle, Vito, Traffic vb.) sürücülü/sürücüsüz araç kiralama imkânımız olabilir mi? Ya da daha kalabalık gruplar için (10-15 kişi) 7-8 günlük tur için minibüs kiralanabilir mi? Yapılabilirse önerebileceğiniz bir firma/kişi var mı?
Merhaba Mustafa Bey,
İran’da Snapp uygulaması ile XL araç çağırabiliyorsunuz. Ancak özel sürücülü bir araç kiralamak isterseniz size yardımcı olabilirim. Düşünürseniz yine buradan bana ulaşabilirsiniz.
Fatih Bey selamlar,
Öncelikle bildiklerinizi ve tecrübelerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum. Ailemle beraber (ikisi yetişkin yaşta diğeri 8 yaşında 3 çocuk ve eşimle beraber toplam 5 kişi) kurban bayramında 8 gün sürecek İran gezisi yapmak istiyorum. Klasik rota Tahran, Kaşan, İsfahan, Yezd ve süre kalırsa Şiraz. Buralarda aileye uygun kalabileceğim otelleri nasıl organize edebilirim? Ayrıca eğer henüz basılmadı ise e-mail adresime gezi rehberinizin PDF’ini almam mümkün müdür?
Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Merhaba Cengiz Bey,
Rica ederim. Bilgi paylaştıkça faydalıdır. Yazılarım sizlere faydalı olabiliyorsa ne mutlu bana. İnternet üzerinden ilgili şehirlere dair otel aramaları yapabilirsiniz. Her bütçeye uygun oteller karşınıza çıkacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken ne yazık ki çevrimiçi rezervasyon olmadığı için ilgili otelin varsa web sitesine girerek buradan kendileri ile WhatsApp veya Telegram üzerinden iletişime geçmeniz gerekiyor. Bu şekilde henüz ilgili şehre varmadan yerinizi garanti altına almış olursunuz.
Daha fazla sorularınız olursa yine buradan bana her zaman yazabilirsiniz.
Size ve ailenize keyifli ve güvenli bir gezi diliyorum.
Fatih Bey merhaba,
İran gezi fotoğraflarınız ve bilgi veren yazılarınız için teşekkür ediyorum. Temmuz ayında İran’a Ducato 2010 model karavanımızla gideceğiz. Malumunuz eurodizel yakıt kullanıyoruz. İran dizel yakıtının bizim arabamızın motor enjektörlerinde sorun yaratacağını internette okuyorum ama çözüm yolu ve net bilgilendirme yazısı bulamadım. Sizin bu konudaki çözüm önerinizi öğrenebilir miyim? Ve gezi dokümanlarınızı mail gönderirseniz memnun olurum
İlginiz için şimdiden teşekkür ediyorum.
Merhabalar,
Yazınız İran’a gitmek isteyenler için çok faydalı gerçekten, çok teşekkürler böyle bir rehber için. Ben pasaportta İran damgasının Schengen vizesini ve ABD girişini etkileyip etkilemediğini merak ediyorum, var mı acaba böyle bir şey?
Merhaba Merve Hanım,
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Yazılarımla sizlere yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana.
Pasaportunuzda İran giriş-çıkış damgalarının olması ne Schengen vizesi almanıza engel olacaktır ne de ABD vize başvurusuna. İnternette bu yönde bir bilgi dolaşsa da efsaneden ibarettir. İran damgası ile bugün giremeyeceğiniz tek bir ülke dahi yok. Yalnızca siyasi nedenlerden dolayı İsrail’e girişlerde biraz problem oluyor fakat birkaç sorgu sualden sonra İsrail’e de giriş yapılabiliyor.
Merhaba Fatih Bey,
Gezi rehberini bana da mail atabilirsiniz?
Merhaba Cengizhan Bey,
İlgili dosyaları mail adresinize gönderdim, bilginize. Eğer gelmediyse tekrar yazın lütfen.
Fatih Bey,
Biz de İran’a gitmeyi düşünüyoruz. Kitap olarak yok sanırım. E-kitabınızı mail atabilir misiniz? Teşekkürler.
Merhabalar,
İlginiz için teşekkür ederim. Kitabı bu yıl içerisinde basılı olarak çıkaracağım. Sizlere göndereceğim bilgiler, İran geziniz için faydalı olacağını düşündüğüm gezilecek yerler ve konaklama üzerine önerileri içeren dosyalardır. Mail adresinize gönderdim.
İran hakkında merak ettiğiniz daha fazla şey olursa site üzerinden ilgili makaleye yorum yazarak bana sorabilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.
Fatih Bey,
İnternet sayfanız gerçekten çok doyurucu ve tadında hazırlanmış sıkılmadan zevkle takip ediyorum. 2019’da ailecek İran seyahati düşüncesi mevcut rica etsem rehberin PDF halini tarafıma iletebilir misiniz? İran’da şehirler arası hava yolları ile seyahat makul mü? Kiş Adası’nı çok merak ediyoruz ama Türkiye’den hava yolları ile bakınca fiyatlar cazip gözükmüyor. Ailecek tatil yapılacak otel vb. tatil köyü tarzında önerebileceğiniz farklı mekanlar mevcut mu? Otel vb. fiyatları konusunda bir bilgiye rastlanmıyor. Çok olduğumun farkındayım. Son olarak 7-9 günlük bir gezi konusunda önereceğiniz şehirler hangileridir? İstanbul-Van hava yolları ile sonrasında otobüs ya da tren düşüncemiz var.
Paylaşımlarınız ve bilgiler için çok teşekkürler.
Merhaba Mikayil Bey,
İlginiz ve değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Elbette! İran gezi dosyalarını mail adresinize gönderiyorum… İran’da şehirlerarası kendi yerel havayollarını kullanabilirsiniz. Bizdeki Pegasus gibi ekonomik fiyatlara uçuş sağlayabilirsiniz. İran, oteller bakımından Booking vb. konaklama sitelerine kapalı bir ülke. Olanlar da zaten çok uçuk fiyat. Ancak şehir merkezlerinde 3-4* oteller mevcut. Gider gitmek oradayken de bütçenize uygun bir otele rezervasyon yapabilirsiniz. 9 günlük kültürel bir gezi için Tahran’ı pas geçip Kaşan, İsfahan, Şiraz ve Yezd şehirlerini önerebilirim. Kaşan bir gün ve diğerlerine ikişer gün ayırmanız yeterli olacaktır. Dönüşü Tahran’dan yaparsanız kalan iki günü de Tahran’da geçirebilirsiniz. İyi düşünmüşsünüz. İstanbul’dan Van’a uçar ve buradan Tebriz veya Tahran’a otobüsler gitmekte.
Daha fazla sorularınız olursa yine buradan sorabilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.
Merhaba Fatih Bey,
Yakın zamanda İran seyahati planlıyorum. Bana İran gezi rehberi adlı e-kitabınızı gönderebilir misiniz?
Teşekkürler.
Fatih abi merhaba,
Ben de İran seyahati düşünüyorum bana da dosyaları (e-kitabı) gönderebilir misiniz? Teşekkürler.
Merhaba Hanifi,
İlgili gezi dosyalarını mail adresine gönderdim.
Fatih Bey her şey için teşekkürler… Kendi aracımla gitmek istiyorum. Rehberinizden faydalanabilir miyim?
Merhaba Ertan Bey,
Rica ederim… Elbette! Mail adresinize İran gezi dosyalarını gönderdim. İran hakkında daha fazla bilgi için site içerisinde yer alan yazıları okuyabilir, sorularınızı ilgili yazılara yorum yazarak sorabilirsiniz.
Şubat ayında Van üzerinden Tebriz, Tahran, İsfahan ve Şiraz şehirlerini gezmeyi düşünüyoruz. Havaların soğuk olmasından dolayı bir kısım endişelerimiz var. Yolların durumu, gezilecek yerler ile ilgili genelde gittikten sonra plansız geziyoruz ama İran’da internet sıkıntı olabileceğinden şimdiden araştırma yapıyoruz.
Bu harita vs içerikleri benim de mailime gönderir misiniz?
Merhaba İzzet,
İran’da kendinize bir MTN Irancell hattı alarak internete erişim sağlayabilirsiniz. Facebook’un yasaklı olmasından dolayı telefonunuza bir VPN uygulaması yüklemeyi unutmayın. İlgili içerikleri mail adresine gönderdim.
Başka soruların olursa her zaman yazabilirsin.
Ben de dokümanları rica edebilir miyim?
Fatih Bey,
Bizler karavanla İran, Türkmenistan, Kırgızistan ve Kazakistan rotasında hareket edeceğiz. Turumuzun İran ayağı Mart 15, Nisan sonuna kadar bir süreyi kapsayacak. Karavan olunca farklı bir takım konular ortaya çıkıyor…
1. İran Plakası
2. Navigasyon
3. Kamping
4. Trafik ve hız
5. Karayolları haritası vb.
Bu konularda yardımınızı rica edebilir miyim?
Merhaba Tuncer Bey,
Aracınızla İran ve diğer ülkeleri kapsayan bir gezi düşünüyorsanız öncelikle triptik belge hazırlığı ve başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. İhtiyacınız olan bilgiler ve daha fazlası için lütfen TURİNG sitesini ziyaret edin ve orada Sıkça Sorulan Sorular sayfasına göz atın.
Özellikle İran üzerine sormak istediğiniz bir şey olursa her zaman bana yazabilirsiniz.
Merhaba Fatih Bey,
Bu gece Tahran’a doğru yola çıkıyorum. Tahran, Kaşan, İsfahan, Şiraz ve tekrar Tahran’a dönüş şeklinde olacak inşallah. Gerekli dokümanları ben de mucahitdeniz[@]hotmail.com adresine alabilir miyim? Kalacak yer ile ilgili bazı çekincelerim var otellere çok para ödemek istemiyorum. İsfahan ve Şiraz için hostel önerir misiniz?
Merhaba Mücahit Bey,
İlgili dokümanları mail adresinize gönderdim. İsfahan’da Amirkabir Hostel, Şiraz’da ise Park Sadi Otel’de konaklayabilirsiniz. Bu iki otel bütçeye uygun yerlerdir. Şimdiden keyifli geziler dilerim. İran hakkında başka sorularınız olursa her zaman yazabilirsiniz.
Merhabalar Fatih Bey,
Kış tatili için 1 haftalık İran gezisi planlıyoruz. İstanbul’dan uçakla Tahran’a gidip Kaşan, İsfahan, Yezd ve Şiraz olacak şekilde güneye ineceğiz. Dönüşü Şiraz’dan uçakla yapmak biraz maliyetli oluyor, bu nedenle Şiraz’dan Tahran’a (yine uçakla) gelip oradan döneceğiz. Sizin öneriniz nedir ve bir de dokümanlarınızı paylaşmanız mümkün mü?
Şimdiden teşekkürler.
Merhaba Nuran Hanım,
Kış aylarında İran’ın güney şehirleri pek üşütmez hatta baharı yaşayabilirsiniz. Özellikle Şiraz, İsfahan ve Yezd şehirlerinde. Haklısınız dönüşü Şiraz’dan planlamak ekonomik olarak maliyetli olacaktır. Çok iyi düşünmüşsünüz. Şiraz’dan otobüsler ile Tahran’a gelin ve buradan İstanbul’a uçuşunuzu planlayın. İran seyahatiniz öncesi merak ettiğiniz bir şey olursa lütfen buraya yazınız. Seyahat planlamanızı yapmak için size yardımcı olabilirim. Dokümanları ise ilgili mail adresinize gönderdim, bilginize.
İyi günler dilerim.
Fatih Bey,
Korkarım mailiniz bana ulaşmamış. Yanıt için teşekkürler.
Merhaba Fatih Bey,
İran seyahati planlyorum. Dosyaları bana da gönderir misiniz lütfen?
Teşekkürler.
Merhaba Enver Bey,
Elbette! İran gezinize faydası olacak ilgili dosyaları mail adresinize gönderdim.
İran hakkında sormak istediğiniz bir şey olursa buradan tekrar yorum yazarak bana sorabilirsiniz.
Şimdiden keyifli geziler dilerim.
Merhaba herkese,
İran’a gelen tüm arkadaşlar bilgi almak için benimle irtibata geçebilirler. Ben İran’da yaşıyorum. Şiraz, Tahran ve diğer şehirler hakkında bilgim var.
WhatsApp için telefon numaranızı verseniz?
Harika resimler tebrik ediyorum… Güzel anlatımlar ve bilgilendirme için…
Fatih Bey,
Biz Tahran’a 17 Mayısta uçuyoruz. Gece 03:00 da Tahran’dayız. Tebriz’e nasıl geçeriz? Otobüs ile mi, taksi ile mi ve kaç liradır?
Temmuz 21-31 arasında Bakü-Tebriz-Tahran-İsfahan-Şiraz-Yezd programı yaptım. Konaklamayı hostel Couchsurfing ile ayarlayacağım yalnız tek problem ettiğim şey sıcaklar. Bu konuda fikrinizi almak istedim, çok bunaltıcı olur mu?
İran’la ilgili araştırmalar yaparken İran Gezi Rehberi makalenize rastladım. Oldukça detaylı ve faydalı olabilecek bilgiler paylaşmışsınız. İran seyahatim öncesi çok işime yarayacak bilgiler var. Paylaşımınız için teşekkür ederim.
Merhaba Zeki,
İşine yarayacak olmasına sevindim. İran’la ilgili soruların olursa her zaman yazabilirsin…
Merhaba,
Ben İranlıyım Tahran’da yaşıyorum. Tahran’da geziniz için her türlü rehberlik, tercümanlık konularında yardımcı olabilirim.
Merhaba Fatih Bey,
Mart ayında İran’a gideceğiz. Biz gidiş için uçak bileti aldık ama dönüş için karar veremedik. Tebriz’den Van’a direkt otobüs var mı acaba? Bir de elinizdeki dokümanları bize de gönderebilir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim iyi günler.
Merhaba,
Mart ayı İran’ı gezmek için son derece ideal bir zaman. Tebriz’den Hoy’a minibüs veya taksi ile ulaşabilir ve Hoy’dan Kapıköy Sınır Kapısı’na çalışan taksi ve ya minibüsle ulaşım sağlayabilirsiniz. Sınır Kapısından ise Van şehir merkezine minibüsler çalışmaktadır. Dokümanları mail adresinize gönderdim, bilginize.
Başka sorularınız olursa yazabilirsiniz.
Çok teşekkür ederim Fatih Bey.
Ben tek başıma bir bayan olarak İran’ı gezmek istiyorum. Şiraz’a uçakla gidip Tebriz’den Türkiye’ye giriş nasıl yapabilirim? Detaylı anlatırsanız sevinirim. Mart-Nisan ya da Mayıs aylarından hangisinde gitmeliyim?
Ben İran’da yaşıyorum. Her türlü bilgi almak isteyenler yazabilirler.
Saygılar.
Fatih Bey,
İran’la ilgili araştırma yaparken siteniz çıktı karşıma ve ihtiyacım olan bilgilerin çoğunu aldım, çok teşekkürler. Ayrıca elinizdeki bülten ve haritaları da gönderirseniz çok memnun olurum.
Benim tur planım 20-25 Mart gibi başlayacak ve gezmeyi planladığım şehirler ve günler şöyle;
Tebriz: 3 gün
Tahran: 4 gün
İsfahan: 2 gün
Şiraz: 2 gün
Araştırdıklarıma ve okuduklarıma göre böyle bir plan çıkardım. Aslında Tebriz için sanırım 2 gün yeterli olabilir ama orada çalışan bir akrabam olduğundan ve kalacak yerimin de olmasından dolayı 1 gün uzatıp serbest takılmayı planlıyorum Tebriz’de. Tahran çok büyük ve karmaşık bir şehirmiş. 4 gün yeterli olur mu, uzatmalı mıyım? İsfahan ve Şiraz fazla büyük değiller, 2 gün yeterli olur diye düşünüyorum ama bazı gezginler 3-4 gün ayırmışlar bu şehirlere. Ne dersiniz 2 gün az mı gelir, uzatmalı mıyım sizce?
Daha aklıma takılan sorular var ama tane tane sorayım en iyisi arada gözden kaçmasın.
Teşekkürler yardımlar için.
Merhaba Onur Bey,
Tebriz’e 3 gün fazla fakat akrabanız ile zaman geçireceğinizi söylemişsiniz. Tahran için 4 gün gayet iyidir. İsfahan’da 2 gün ideal fakat Şiraz için yarım gün daha ekleyebilirsiniz. 1,5 gün Şiraz şehir merkezini gezersiniz, kalan 1 günü ise Persepolis’e ayırırsınız. Zira Persepolis ulaşım ve gezme açısından 1 gününüzü neredeyse alır.
Mail adresinize bülten ve haritaları gönderdim. Başka sorularınız olursa mutlaka sorunuz, size yardımcı olabilirim.
Geziyi bu şekilde planladıktan sonra,
Ankara-Van uçak ve otobüs, taksi ile Tebriz’e gitmek kolay yaklaşık 150-200 TL civarı tutacak sanırım. Fakat son durak olan Şiraz’dan Ankara’ya direkt uçak yok ve aktarmalılar da çok pahalı. Şiraz-İstanbul yine çok pahalı. Tahran’a kadar geri gelip oradan Tahran-İstanbul diye uçmak benim bulabildiğim en ucuz ve kolay yöntem şimdilik (300 tl biletler var). Fakat Şiraz-Tahran çok uzaktır sanırım, yeniden o yolları geri dönmek bıktırıcı olacaktır. Malum geziyi tamamlamış ve heyecan kalmamış olacak. İsfahan’ı inceledim oradan da uçaklar pahalı ve uygun değil. Direkt Şiraz’a gidip oradan gezerek Tebriz’e geleyim, Tebriz’den dönerim diye araştırdım ama yine uçak pahalı ve zamanları da uygun değil.
Sizin dönüş yolu için bildiğiniz yada aklınıza gelen uygun öneriler var mıdır?
İran’a girince malum telefon kartı almak gerekecek. Benim akıllı telefonun sim kartı 4,5 G, yani eski simlerden farklı. Orada alacağım sim kart benim telefona uyar mı? Her ihtimale karşı basit eski bir telefon daha götüreyim mi ne dersiniz?
Merhaba Onur,
Ankara-Van Pegasus ile 100 TL uçak bileti desek Van Kapıköy Sınır Kapısı üzerinden 50 TL civarı Hoy ve buradan Tebriz’e taksi ile gidebilirsin. Evet aktarmalı Şiraz – Ankara var ve Şiraz – İstanbul ise senin de söylediğin gibi biraz pahalıya gelebilir. Şiraz’dan Tahran’a geri dönmek için ise 10 saate yakın bir otobüs yolculuğunu göze almak durumunda kalacaksın. Yalnız Şiraz’dan ta ki Gürbulak veya Kapıköy Sınır Kapısı’na kadar karayolu ile yolculuk yaparsan geziyi uygun fiyatlara getirebilirsin. Zira İran ucuz bir ülke. Şehir içi ulaşımda uygun fiyatlıdır.
Tüm dönüş yolu alternatiflerini zaten sorunda da belirtmişsin ekstra bir alternatif zaten İran’da yok bu bahsettiğin rotalar üzeri geri dönüş oluyor.
Sen her ihtimale karşı basit eski bir telefonla git. Hatta akıllı telefonunu sosyal paylaşım, mail vb. uygulamaları kullanmak zorunda değilsen güvenlik açısından da basit bir telefonla gidebilirsin. Eski usul bir telefon yanında bulunsun. Oradaki sim kartlar geçen seneye kadar kırılmıyordu şimdi durum nasıldır teyit etmem gerek oradaki arkadaşlara sorarak.
Başka soruların varsa yazabilirsin.
Sevgiler.
Çok teşekkürler ayrıntılı yanıtlar için. Hazır bir danışman bulmuşken mümkün olduğu kadar sömüreyim. 🙂
Geri dönüş için Tebriz’e kadar gelip, yine sınırdan Van’a geçip uçakla Ankara’ya dönmekte bir seçenek. Buna karar verirsem uçak biletini Ankara-Van gidiş dönüş alırım uygun olur. Fakat Van’dan sınıra gittiğimde beni götürecek olan minibüsler, geri dönüşte de sınırı geçtiğimde Van’a gitmek için sınırda oluyorlar mı? Yoksa taksi gibi bir seçenekle mi Van’a ulaşmak gerekiyor?
İran’da da bizdeki Pegasus tarzı şehirler arası uçan ucuz uçaklar vardır belki. Onlarla Tahran-İsfahan-Şiraz yapılabilir. Geri dönüş için yine aynı yöntem izlenebilir fakat buradaki sorunda zamanlarını tutturabilmek. Ayrıca bilmediğim bir ülkenin ve dilin içinde bu biletleri nasıl alırım, nasıl giderim gibi sorunlar var. Bir rehber gerekiyor bunun için. Aklıma gelen diğer seçenek; Tebriz’den zaten akrabam beni bindirip Tahran’a yolcu eder. Tahran’da son gün araba kiralayıp İsfahan-Şiraz yapıp geri dönmek. Bu yolu önerir misin? Çok uzak gibi görünüyor, yorucu mu olur, yolda kaybolur muyum? Başıma bir tehlike gelme durumu?
Bu dönüş işini kolaylaştıracak bir çözüm bulamazsam aklıma gelen diğer yöntem İran’ı 2 seferde gezmek;
Önce Van-Tebriz diye kısa bir tur yapmak, daha sonra ileri bir tarihte Tahran-İsfahan-Şiraz yapmak. Bakalım zamanla kafamda şekillenecektir. 21 Mart’ta Nevruz bayramı varmış ve 2 hafta sürüyormuş. Okuduklarıma göre o tarihlerde Tahran çok boşalıyormuş ve gezmek için idealmiş. Fakat aklıma takılan, bayram nedeniyle müze, cami gibi gezilecek yerler kapalı olur mu? Girmem de sorun olabilir mi? Geziyi tam o tarihe getirmemi de akrabam önermişti, hazırlığı ona göre yapıyorum zaten. Hava durumu da oralar için en uygun zamanlar olacaktır sanırım.
Merhaba Onur,
Rica ederim. Elbette aklına takılan tüm soruları buradan bana yazarak sorabilirsin. Ben sizlere yardımcı olmak için buradayım. 🙂
Evet, aynı şekilde Tebriz’den Hoy’a ve buradan Kapıköy Sınır Kapısı’na çalışan minibüs ve taksiler var. Her şekilde önce Kapıköy’e ve buradan Van’a ulaşabilirsin. İran’da şehirlerarası uçuşlar için Iranair’i kullanabilirsin. İran’da ulaşım Türkiye’ye göre gayet ucuzdur. İngilizce konuşabiliyor musun? Biletlerini İngilizce konuşarak temin edebilirsin. Bilmiyorsan da şehir isimlerini ve para birimlerini bilmen yeterli olacaktır. Sen ufak bir kağıda Farsça günlük konuşmalar ve 1-10 arası rakamları (Farsça) not al.
Şehir içi araba kiralayıp gezmen neyse de, şehirlerarası kiralık araba ile gezmen hakkında bir fikrim yok. Tabi ki bu da bir seçenek fakat İran’da hız sınırı aştığında ceza yaptırımları var, her 100 km’de bir neredeyse polis kontrol noktası var. Bunları bir düşün derim. Yolda tabi ki kaybolmazsın. İran yol tabelaları Farsça ve Latin alfabe harfleriyle yazılıdır.
Evet Nevruz’da Tahran boşalır herkes memleketine gider. Fakat bayramlarda turistik yerlerin kapalı olacağını unutma. Mart ayı İran için son derece ideal bir zaman. Ne sıcak, ne de soğuk. Gezmek için iyi bir zamanlama olabilir. Bence İran’ı iki seferde gezme. İsfahan ve Şiraz’ı görmeden dönmeni istemem.
Seyahat planlamana yardımcı olmak için ben buradayım. Başka soruların olursa mutlaka sormaya devam et…
Sevgiler.
Sevgili Fatih,
İngilizce biliyorum fakat en son Minsk’e gittiğimde 10 gün boyunca şehre hapsoldum, diğer şehirleri gezmeye gidemedim. Yolda kime sorsam ya bilmiyor ya da yanlış yönlendirdi. Bende cesaret edemedim şehir dışına çıkmayı. Minsk küçük ve düzenli bir şehir, kaybolmak pek mümkün değil şehir içinde ama Tahran malum çok büyük kaybolabilirim diye endişeliyim ve İngilizce yeterli olmayabilir ilgili adresleri bulmakta ama tabi bunlar sahaya inince netleşecektir, şu an için hayalden ibaret.
Yezd ve Kaşan şehirlerini Tahran’dan daha görmeye değer diye yorumlar okuyorum, ne dersin illa ki görülmeli mi? Hatta Tahran’ı es geç tura bu şehirleri ekle diyenler var. Tabi bunlar kişiye göre değişir, sürekli araştırdıkça sanırım işin içinden çıkılamayacak hale gelecek tur programı. Bu şehirler mutlaka görülmeli mi sence? Benim zaman sıkıntım yok, bütçeye çok yük olmasın diye turu 10-11 günle sınırlı tutmaya çalışıyorum ama bu şehirler de çok önemliyse 1-2 gün daha eklemem mümkün. Senin de yorumların önemli olacak. Tahran sonuçta büyük bir şehir ve başkent. İran halkını, kültürünü, tarihini, yaşam biçimini en iyi gözlemleye bileceğim, tanık olabileceğim şehir bence. Benim için gezi bir şehrin sokaklarında rastgele dolaşıp, kafelerinde vakit geçirerek gözlem yapmaktır aslında. Gitmişken elbette önemli mekanları görmekte gerekir ama illa şunu da göreyim bunu da göreyim fetişizmim yok. En önemli bende hayranlık uyandıracak yapı, müze, eserleri görmem yeterlidir.
İsfahan ve Şiraz için planlamaya gerek yok, yeterince büyük değiller sonuçta ama Tahran için zamanı etkili kullanmak açısından gezilecek yerleri programlı gezip kendime serbest zaman yaratabilmem için şu mekanları hangi sırayla, saatle gezmeliyim sence? Benim araştırdıklarımdan not aldıklarım bunlar, daha da fazlası gereksiz olacaktır, hatta bu bile fazla geleceğine eminim. 🙂 Aslında Tebriz’den otobüsle gelip otogarda indikten sonra senin izlediğin sıraya göre bende sıralamaya çalıştım ama belki gözümden kaçan, eklemek istediğin noktalar varsa yorumuna açığım;
Azadi Kulesi – Melat Park – Jamshidieh Park – Milad Kulesi – Derbent – İmamzadeh Saleh Cami – Sadabat Sarayı – Gülistan Sarayı – Ulusal Mücevher Müzesi – Niavaran Sarayı – Humeyni’nin Kabri – Çağdaş Sanat Müzesi – Halı Müzesi…
Ayrıca mutlaka şunu da görmelisin ya da bu listedeki şu yeri görmesen de olur dediğin yorumlarını da ekleyebilirsin. 🙂
Selam Onur,
Turistik yerler ve yakın çevresi hariç İran’ın hemen her şehrinde yerel insanlarla İngilizce konuşmada mutlaka sıkıntı yaşanıyor. Bu da Minsk seyahati gibi bir vaka olabilir. Fakat anladığım kadarıyla deneyimli bir gezginsin dolayısıyla “Tarzanca” :), İngilizce ve not almanı istediğim günlük Farsça kelimeler ile rahat bir şekilde gezebilirsin. Turistik yerlerin isimleri Latin harfler ile yol tabelalarında kendine yer edinmiş. Bu konuda pek sıkıntı yaşamayacaksındır.
Onur, aslına bakarsan bende sana bu gezinde Tahran’ı tavsiye etmeyeceğim. Dediğin gibi başkent ve büyük şehir. Sen birde Tahran trafiğini bir gör, içine gir ne demek istediğimi anlayacaksın. Hal böyle iken Tahran’ı pas geçip Kaşan’da mistik sarayları, Yezd’de ise Zerdüştçülüğü yerinde görebilir Dakhme (Sessizlik) Kulelerine ziyarette bulunabilirsin. Tahran’a düzenli uçuş seferleri bulunmakta. Bu şehri bir başka seyahatinde 3-4 günlüğüne tekrar gelerek aradan çıkarabilirsin. İran halkı, kültür ve yaşam biçimini bana kalırsa en iyi Şiraz’da ve pazarlarında göreceksindir.
Tahran büyük ve gezilecek yerler birbirine bir hayli uzak. Vaktini çok alacaktır. Hatta Derbent’e çıkmak bile neredeyse yarım gününü emecek.
Bu sıraladığın görülecek yerler olan Tahran’ı gel bir başka seyahatine kaydıralım. Kaşan ve Yezd’i rotaya ekleyelim. Hatta yarım günde Kum’a ayırabiliriz ne dersin? Son düşüncelerini tekrar benimle paylaş ve bugün (Pazar) güzel bir rota çıkaralım sana.
Sevgiler.
Fatih,
Tahran üzerine o kadar okuyup hayaller kurduktan sonra, o sarayların videolarını, fotoğraflarını izleyip de hemen gitme heyecanını tattıktan sonra bir anda turdan çıkarma fikri deprem etkisi yarattı. 🙂 Ama anlıyorum, İstanbul gibi şehrin büyüklüğü karmaşası, kalabalığı ve ulaşım zorluğu gezinin tadını gölgede bırakacak anlamında önerin.
Tahran’ı eleyince;
Tebriz- Kum- Kaşan- İsfahan- Yezd- Şiraz olacak tur. Bu durumda Tebriz, İsfahan’a çok uzak kalıyor, Tebriz’den İsfahan’a nasıl gitmemi önerirsin? Otobüs çok uzun sürecektir, ayrıca benim otobüste uzun süre oturamamak gibi bir sıkıntım var. 6-7 saat dayanabiliyorum ama uzun yolculuklar işkenceye dönüşüyor, hem bel ve sırt ağrısı hem hareketsizlik ve yolda uyuyamamak beni çok bunaltıyor. Tebriz’den uçakla gitmeyi mi önerirsin? Yoksa yine Tahran’a kadar gelip otobüsle, aktarma yaparak mı gitmeliyim? Tahran bu turda ortada kalan şehirdi. Tahran’ı çıkarınca Tebriz’i de çıkarma fikri geliyor aklıma bu durumda. Tebriz zaten sırf akrabam olduğu için ve Van’dan ulaşımın kolay olduğu için gitmeyi düşündüğüm şehirdi. İlerleyen bir tarihte Tebriz ve Tahran diye bir tur yaparım bu durumda. Tebriz’den bana eşlik edip Tahran’da gezdirecek birileri olacaktır.
Tebriz ve Tahran’ı eledikten sonra elimizde kalan; 🙂
Kum- Kaşan- İsfahan- Yezd- Şiraz
Peki bu şehirleri sen nasıl planlarsın? Benim direkt yine Tahran’a uçakla gitmem gerekecek sanırım? Dönüş için yine Tahran’a kadar gelip uçakla dönmem gerekecek. Havaalanında indikten sonra Kum’a gidebilmek için otobüs, taksi nereden nasıl gitmeliyim ve sonrasını nasıl planlarsın?
Selam Onur,
Evet biraz öyle oldu açıkçası. 🙂 Tahran gerçekten İstanbul ayarında bir şehir ve çok kalabalık. Trafiği ise İstanbul’dan beter diyebilirim. Gezilecek yerlerin birbirine olan uzaklığını da hesaba katarsak trafikte bir yerden bir yere gitmek benim ve Tahran’a giden başka insanların yazdıklarına baktığımda zulüm olmuştu.
Tebriz- Kum- Kaşan- İsfahan- Yezd- Şiraz görünürde ortaya çıkan rota. Tebriz-Kum arası 7 saat civarı sürüyor ve şehirlerarası otobüsler VIP geniş koltukludur. Koltuğun alt kısmı açılabilir ve ayaklarını uzatıp uyuyabilirsin. Tebriz-İsfahan uzaktır fakat senin ilk durağın zaten Kum olacak. Dilersen Kum’da 1 gün kalıp günün sonunda yol yorgunluğunu üzerinden atabilirsin. Kaşan’da zaten seni pek fazla yormayacaktır. Bu rota arası mesafeler 3-4 saatlik yoldur.
Bana kalırsa gezini ekonomik bitirebilmen için şehir içi havayolunu tercih etme. Zira 10-11 günlük bir planlaman var. Vaktin var zaten. Van’a kadar gelmişken Tebriz’i es geçme. Tebriz’de akrabanın olduğunu da hesaba katarsak bence Tebriz’i ikinci seyahatine bırakma. Tahran ise her zaman gelinebilecek bir şehir.
Fakat son olarak belirttiğin Kum- Kaşan- İsfahan- Yezd- Şiraz rota üzerine bir planlama istiyorsan Kum 1, Kaşan 1, İsfahan 2, Yezd 2 (1 gün şehir içi + 1 gün Sessizlik Kuleleri), Şiraz 2 (1 gün şehir içi + 1 gün Persepolis)
Tabi her halükarda dönüş biraz sıkıntılı olacak. Tahran-İstanbul ucuz bir uçuş bulabilirsen çok iyi olacak. Şiraz-Tahran karayolu ve buradan İstanbul veya Şiraz-Tebriz uçak, Tebriz’den Hoy > Kapıköy Sınır Kapısı > Van yaparak Van-İstanbul uçağı ile dönüş yapabilirsin.
Onur aslında İran her gezgin için biraz yorucu olmaktadır. Güzergahlar birbirine çok zıt. Tahran’ı eleyenler genellikle Tebriz’i de elemek zorunda kalıyorlar. Tebriz’i gezip Tahran’ı eleyenler ise şehirlerarası uçuşlar ile genelde Şiraz’a iniyorlar. Burada bizi engelleyen senin geziyi ekonomik bütçe dostu planlamamız olacağı için bu kısır döngü içerisine giriliyor. Eğer uçakla Tahran’a inmiş olsaydın 2 gün bu şehre en azından ayır ve Gülistan Sarayı, Azadi Kulesi, Sadabat Sarayı gibi yerleri gör derdim.
Benim planlamamdan ziyade senin harcayacağın efor, sağlık durumun ve yolculuk planların bu rotayı oluşturmamızda faydalı olacaktır. Yolculuk öncesi planlama keyiflidir. Ben her zaman buradayım Onur, bu yazışmamızı sürdürelim. Kafandaki son rötuşları benimle buradan paylaş.
Fatih Tebrizli veya hariç bu rotalar üzerinde bir süre düşüneyim en iyisi. Tahran’ı çıkardım o zaman şimdilik rotadan. Dediğin gibi ilerde bir fırsat olduğunda tek başına Tahran yaparım belki. 21 Mart’tan sonra 14 gün boyunca sokaklarda in cin top oynuyormuş az önce onaylattım akrabama Tebriz’de. Bu durumda 21 Mart öncesi veya 4 Nisan sonrasına denk getirmek gerekiyor turu. Aslında en belirleyici faktör, ulaşım masrafları ve şehirler arası ulaşım alternatifleri. Bunların üzerinde bir süre düşünüp, yine aklıma takılanları sorarım.
Yazdığım yorumlarda soyadım da görünüyor, bunu silme şansın varsa silersen sevinirim, silinemiyorsa da sağlık olsun. 🙂
Selam Onur,
Tamamdır o halde sen bir düşün ve gelişmelerden beni mutlaka haberdar et. Son rotayı birlikte detaylandırabiliriz. Elbette, ileride bir gün mutlaka Tahran’a gidebilirsin. Zira İstanbul’dan her gün Tahran’a uçuş seferleri düzenleniyor ve Tahran uçak bilet fiyatları da gayet uygun oluyor. Evet söz konusu tarihlerde özellikle Tahran’da insan kalmıyor. İran şehirler arası ulaşımını otobüsler ile çok ucuz fiyatlara sağlayabilirsin. Tabi iyi bir planlama yapmak şartıyla. Olur tamam, sen bir süre düşün ve gelişmeleri yaz bana. Detayları ve aklına takılan diğer sorulara birlikte cevap buluruz.
Soyadını yorumlardan kaldırdım, bilgin olsun. 🙂
Sevgiler.
Fatih, bazı şehirlerde 1 gece için Couchsurfing denemeyi düşünüyorum fakat İran içinde netin çok yavaş hatta bazı sitelerin yasaklar nedeniyle çalışmadığı söyleniyor. Couchsurfing sitesi yasaklı mı? Net yavaşlığından dolayı siteye girmekte, mesaj atmakta sıkıntılar oluyor mu? Yoksa İran’a gitmeden önce tüm kalacağım yerleri belirlemem mi gerekir? O da çok zordur, günleri tam tutturmak lazım ve nerede nasıl buluşacaksın tüm detaylarıyla iyi haberleşmek gerekir sanırım. Senin önerin nedir?
Gece partileri olayı gizlice yürüyormuş. Bu partilere biri davet ederse ancak katılmak mümkünmüş. Ben nasıl katılabilirim, bildiğin bir yöntem var mıdır? Ya da bu konuda yardımcı olabilecek bir tanıdığın? Tahran dışındaki şehirlerde oluyor mu acaba bu gece partileri?
Selam Onur,
İran’da Couchsurfing yasal olmasa da, genç kesim arasında son derece popüler ve aktif kullanılan bir uygulama. Konaklama masraflarından tasarruf etmen için sana mutlaka CS’i öneririm. Evet, İran’da internet hızı oldukça yavaş. Facebook, Twitter gibi sosyal medya uygulamaları da ne yazık ki yasaklı siteler arasında. Ancak VPN gibi programlarda bu engeli aşabilirsin. Kesin seyahat tarihlerin ve hangi tarihte, hangi şehirde olacağını planladıktan sonra bence İran’a gitmeden önce CS yazışmalarına başla. Merak etme, zaten sana ev adreslerini ve telefon numaralarını vereceklerdir. Sen İran’da kendine bir sim kart al ve o numaraları ara. Evi bulman şart değil, kendileri gelip seni bulunduğun yerden alacak kadar fazlasıyla misafirperver ve farkı bir kültür ve yeni bir insanla tanışacak olmaktan dolayı mutlu olacak insanlardır. İran’da genelde Viber > Telegram > WhatsApp kullanılıyor. Yine bu uygulamalardan biri üzerinden hostlar ile iletişime geçebilirsin.
Evet İran özellikle başkent Tahran gece partileri ile ünlüdür. Tahran’ın kuzeyi yani zengin sınıfın yaşadığı bölgede bu partiler dönüyor. Ancak bu partilere katılabilmen için referanslı, güvenilir bir arkadaşa ihtiyacın olacak. Benim henüz gece partilerine katılmış ve bu deneyime sahip bir arkadaşım yok. Üzgünüm bu konuda sana yardımcı olamadım. Tahran dışında Tebriz’in yine belli bir bölümü ve İsfahan’da azınlık bir bölgede gençler tarafından organize ediliyor.
Fatih,
AnadoluJet 2 günlük kampanya yaptı ve yurt içi bir çok uçuşu 50 TL’den sattı. Ben de fırsatı kaçırmamak için Ankara-Van-Ankara gidiş dönüş biletlerimi aldım. 8 Nisan gidiş-18 Nisan dönüş. Yani 10 gece, 11 gündüzüm var tur için. 1-2 gün daha fazla olmasını isterdim fakat ben saatlerini günlerini inceleyip nereye ne kadar zaman harcarım derken bazı biletler bitti ve kampanyalı biletleri benim için en iyi bu tarihlerde alabildim. Artık tur planını bu 10 güne göre yapmak durumundayız. 🙂 Daha sonra bu günler üzerinden sorum olacak şimdilik bu kenarda dursun. Benim asıl sormak istediğim, kampanya bugün bitmeden biletleri alabilmek adına Azerbaycan forumu altında. 🙂
Selam Onur,
Harika! Kampanyadan faydalanmakla iyi bir iş çıkarmışsın! İyi bir planlama ile 10 gece, 11 gündüz tur için ideal zaman aralığı. Yola çıkacağın güne kadar hatta yoldayken bile her zaman bana yazabilirsin. Sana yardımcı olmak benim için bir keyif.
Sevgiler.
Merhaba Fatih Bey,
Sabah burada not yazıp eşimle Ocak ayında yapacağım İran gezisi için elinizdeki belgelerden ve öneri istemiştim. Yazım burada görünmeyince bir aksilik olduğunu düşünüp tekrar yazıyorum. Şimdiden teşekkürler.
Fatih Bey,
Eşimle 4 Ocak İstanbul’dan Tahran’a uçakla gidip 17 ocakta aynı yolla döneceğiz. İki üç gündür fırsat buldukça internetten araştırıyorum. Sayfanızı yeni gördüm, tüm yazılarınızı henüz okuyamadım ama kesinlikle okuyup not edeceğim. Tahran-İsfahan-Şiraz-Persepolis-Yezd-Tahran turu yapmayı düşünüyoruz. Elinizdeki belgelerden gönderirseniz sevinirim. Özellikle üç yıldız ayarında temiz ve uygun oteller, şehirler arası yolculuklar, gezilecek yerlerle ilgili güncel bilgiler iyi olur.
Merhaba Fethi Bey,
İlk olarak İran ve şehirleri hakkında yazdığım makaleleri mutlaka not alarak okuyunuz. Planladığınız rota harika diyebilirim. Belgeleri e-mail adresinize göndereceğim. Şehirlerarası yolculuklarınızı çok uygun fiyatlara VIP otobüsler ile gerçekleştirebilirsiniz. Gezilecek yerler şehirlerde sabittir ve İnternette veya burada yazdığım makalelerde hepsi fazlasıyla mevcut. Okuyunca mutlaka göreceksinizdir.
İran otelleri için; Tebriz’de Mashhad Guesthouse, Azerbaycan Otel, Gostaresh Otel – Tahran’da, Marmar Otel, Alborz Otel ve Arman Otel – İsfahan’da Amirkabir Hostel, Azadi Otel, Hasht Behesht Otel – Şiraz’da Park Sadi Otel, Sasan Otel, Talar Otel – Yezd’de Atlas Otel ve Farhand Oteli İnternette araştırarak inceleyebilirsiniz. Buralar bütçenizi fazla sarsmayacak, güvenli ve temiz konaklama yerleridir.
İran’a gideceğiniz güne kadar aklınıza takılan sorular olursa mutlaka buraya yazınız. Sizlere yardımcı olacağım.
Sevgi, selamlar.
İran’da Türkçe-Farsça tercümanlık, özellikle fuar ve iş toplantıları için yardımcı olabilirim.
Selam, rehber lazım İran için.
Acil cevap veya ulaşacağımız telefon?
Merhaba, Tebriz’de misin?
Geçtiğimiz Kurban Bayramı 9 günlük tatilde İstanbul’dan İran’a motosiklet ile gidecektim ki yollardan arda kalan 4 gün bana yetmez maksadım İran’a motosiklet ile gitmek değildi. Hepsi zaten demir yığını nasıl gitmekten ziyade İran’da neler yaptığım önemliydi. Bu sebeple 8 Ekime uçak bileti aldım. 8 gecelik bir gezi yapacağım inşAllah. Daha önce gerek yurt içi ve yurt dışı motosiklet ile gezilerimde beğendiğim yerlere kafama göre kamp attım. Acaba burada böyle bir seçim yapabilir miyim?
Son olarak güncel tarihte bana tavsiye verebilecekleri memnuniyetle dinlerim.
Fatih Bey merhabalar,
İran gezisi ile ilgili verdiğiniz tüm bilgiler cidden çok faydalı. Ben ve arkadaşlarım da Kasım ayında gitmeyi planlıyoruz ve elinizdeki dokümanlara ulaşabilirsem çok mutlu olurum. Hiç bir şeyi kaçırmak istemiyorum. 🙂
Teşekkürler şimdiden.
Canan
Merhaba Fatih Bey,
Yazınız çok faydalıydı teşekkür ederim. Ben Van’da yaşıyorum ve fırsat bulduğumda İran’ı gezmek istiyorum. Dokümanları göndererek yardımcı olabilirseniz minnettar kalırım.
Hayırlı bayramlar. Tahran’da ucuz otel arıyorum ancak bir türlü bulamadım.
Merhaba Adnan Bey,
Size de iyi bayramlar. Bu site size çok yardımcı olabilir. Eğer adres için bir sorunuz olsa yardımcı olabilirim.
Mohsen Bey,
Tebriz ve Tahran’da kalacak ekonomik yere ihtiyacım var. Yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba Adnan Bey,
Yakın zamanda “İran Gezi Rehberi” güncel hali ile yayına alacağım. Burada bilgilendirmesini yapacağım. Tahran ve diğer şehirlere yönelik ucuz İran otelleri de yer alacak.
Selamlar,
Elinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş. Devamını merakla bekliyorum. Ailemle Tebriz, Tahran, Isfahan ve Kum’a gitmeyi planlıyorum. Uygun ve ucuz otel vs. bilgisi yollarsanız minnettar olurum.
Merhaba Kenan Bey,
Çok teşekkür ederim. Umarım bilgiler işinizi görmüştür. Devamı elbette olacak. Yeni açmış olduğum https://hadigez.com üzerinde İran dahil olmak üzere toplamda 300 şehir gezi rehberi mevcut ve bu rehberleri zamanla detaylandırıp yayına alacağım. Siteyi takip etmenizi öneririm. Ucuz İran otelleri ve diğer başka konular hakkında ise şuan hazırladığım detaylı İran Gezi Rehberi üzerinde çalışıyorum. Yakın zamanda yayına alacağım ve bunun bilgisini burada başta olmak üzere http://www.facebook.com/hadigezcom Facebook sayfasından duyuracağım.
Başka sorularınız olduğu taktirde her zaman yazabilirsiniz.
Sevgiler.
Merhaba Kenan Bey ve Fatih Bey,
Fatih Bey sizin izninizle, Kenan Beye bir şey söylemek istiyorum. Bence Tahran ve İsfahan çok iyi bir seçim olmuş ama Kum turist için çok uygun bir şehir değil ve ben onun yerine size Şiraz, Yezd ve Tebriz’i tavsiye ediyorum. İran için bir sorunuz olursa, bir İran vatandaşı olarak yardım için hizmetinizdeyim.
Saygılar arkadaşlar.
Merhaba Mohsen Bey,
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. İran gezi rehberi üzerine eklemek istediğiniz bilgiler varsa paylaşabilirsiniz.
Fatih Bey,
İran gezi rehberi her hafta baş vuruyorum ve sizin yazmış olduğunuz bilgileriniz çok tamdır ama eğer bir şehir için ve özel olarak Tahran için bir sorunuz olsa eğer cevap verebilirsem çok mutlu olurum.
Mohsen Bey,
Tahran ve diğer İran şehirleri hakkında yazı yazmak isterseniz burada paylaşabilirim ve sitede yayınlanabilir. Tahran, İsfahan ve diğer şehirler hakkında yazı yazabilirsiniz.
Ben ve arkadaşım bir hafta sonra İran’a gezi amaçlı geleceğiz. Yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba, ben orayı gezmeyi çok istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Selam, ben de İran’a gitmeyi planlıyorum ama kendi özel aracım ile gitmeyi planlıyorum. Kendi aracım ile gidersem ihtiyacım olan şeyler neler olur acaba bilgisi olan varsa bana yardımcı olabilir mi?
Selam Fatih,
Gezi blogunuzu zevkle okudum. Bana da dokümanları gondermenizi rica ediyorum.
Saygılar.
Dokümanları gönderebilir misiniz? Şimdiden teşekkürler.
Dokümanları gönderebilir misiniz acaba? Şimdiden teşekkürler.
Merhabalar Fatih Bey,
Tüm yorumları teker teker okudum ve okudukça İran’a gitmek için daha çok cesaretlendim. Yarın İran’a gitmeyi planlıyoruz. 🙂 Rica etsem dökümanları gönderebilir misiniz? Teşekkürler.
Merhaba Fatih Bey,
Mayıs ayı sonunda İran gezisi planlıyorum. Elinizde gezi rehberi ve gezi notları olduğunu söylemişsiniz. Bunları paylaşmanız bana inanıyorum ki yol gösterecektir.
Selam kardeşim Fatih Bey,
Yazılarınızdan çok istifade ettim, Allah razı olsun. Türkiye’nin durumu malum, iş yapmak zorlaştı. İş yapmak için en kısa bir zaman diliminde İran’a gitmeyi düşünüyoruz. İş konusunda bir tavsiyelerinizi almak isterim. Allah’a emanet olunuz.
Merhaba efendim,
Sorabilir miyim ne iş yapmak düşünüyorsunuz? Belki yardımcı olabilirim.
Kardeş restoran açılır mı orada, yardımcı olur musunuz?
Öncelikle selamlar. Yazınız güzel bende İran’a ilk giderken alternatif ve ucuz yollar arıyordum. Bu sebeple izninizle yol güzergahlarını paylaşacağım. Öncelikle benim rotam İstanbul’dan Tebriz arası THY uçağı her gün kalkmakta yaklaşık 300 dolar. Pegasus Tahran’a 200 dolara gitmekte. Ben ise İstanbul’dan Van havalimanına Pegasus ile uçtum 80 TL ye. 2 saatte Van havalimanından Pegasus servisi 5 TL ye şehir merkezine bıraktı. 10 dakikada oradan Van-Kapıköy İranlıların Razi dediği sınır kapısına giden minibüslere bindim. Yaklaşık 2 saat gibi bir sürede sınır kapısında oldum ve 15 dakika gibi bir sürede sınırı geçip İran topraklarına ayak bastım. Van’dan sınıra minibüs ücreti 20 TL. (Sınırdan 60 TL ye özel taksi tutup 3 saat 10 dakikada Tebriz’e ulaştım. Toplamda İstanbul’dan Tebriz’e 8 saat sürede ulaşıp cebimden de uçak bileti dahil 170 TL (55 dolar) civarı bir para çıktı. Dileyenler Tebriz’den 30 TL ücretle 7 saatlik yolu güzel lüks konforlu otobüslerle çekip başkent Tahran’a gidebilirler Veya Razi sınırından Hoy şehrine gidip taksiyle oradan Tahran’a ulaşabilirler. Yine 30-50 TL ücretlerle Tahran’dan İsfahan, Meşhed, Kum, Bender Abbas ve Dubai sınırı gibi noktalara ulaşabilirler.
Gelelim Tebriz’de konaklamaya… Kendim Tebriz’de Park Hotel de Kaldım. 2 yıldızlı, çok temiz, sabah kahvaltısı olan otelde gecelik 60 TL ödedim. Kadınlar işletiyordu. Sanırım ondan pırıl pırıldı. Aynı paraya Koser Hoteli ve Azerbaijan Hoteli bulabilirsiniz ama temiz değil. 3 yıldızlı, havuzlu Derya Hotel gecelik 80 TL olup temizdi. 5 yıldızlı Sahriyar Hotel gecelik 120 TL idi. İran’da kebab pilav bol ve çok ucuz. Otel sabah kahvaltısı veriyor zaten 30 Tl ye öğlen-akşam yemeği tıka basa yiyip doyup tatlınızı yiyebilirsiniz.
Diğer bir husus şehir içi ulaşım. Taksilere binebilirsiniz. 5-6 TL ye istediğiniz yere götürürler sizi ama 3-4 kişilik dolmuş taksileri tercih edin 50 kuruştan az ve hiç beklemeden hızlı bir şekilde gideceğiniz her güzergaha gitmekteler. (Ayrıca Van bölgesinde en azından benim gittiğim dönemde hiç bir olumsuzluk yoktu. Benden önce o gümrük kapısını PKK basmış ve kapı bir süre kapanmış ama korkulacak bir durum yok). Korkanlar için alternatif yol Kars havalimanı onu da aktarayım. İstanbul-Kars arası Pegasus 80 TL bilet, THY da 80 TL idi. (Yaklaşık 1 ay öncesi gezi öncesinden). İstanbul-Kars arası uçuş süresi 2 saat oradan THY servisi 10 TL veya 3 kişi ortak binip şehir merkezine 10 TL verip taksiyle ulaşırsınız. Tek binmeyin Kars taksicileri 30 TL alır 3 kişiyle veya 2 kişiyle binin zaten herkes can atıyor. Kars şehir merkezinden Iğdır otobüsüne binin 20 TL yaklaşık 2 saatte o sürer. Ermenistan köylerini görüp sıfır noktasından geçersiniz. Iğdır’dan Doğubayazıt minibüsüne binin 45 dakikada Doğubayazıt’tasınız. Ulaşım 8 TL’dir. Doğubayazıt’tan sınır minibüsüne binin. 7 TL’dir ulaşım. 20 dakikada gider toplamda 135 TL ye 6 saat gibi bir sürede İran topraklarına ayak basar Bazargan’a ulaşırsınız. İster taksiyle 80 TL ye Tebriz’e geçer 3 saatte 215 TL ye 70 dolara 9 saatte İstanbul’dan Tebriz’de olursunuz. İsterseniz de 2 saat fazla çekip 80 TL’yi vermezsiniz 5 TL ye Maku’ya geçer 30 dakikada Maku otogarından 10 TL ye 5 saatte Tebriz’e otobüsle varırsınız öyle giderseniz yol süreniz toplamda 12 saati bulur fakat verdiğiniz ücret 150’TL ye yani 50 dolara denk gelir tercih sizin. Bu arada Maku’dan Tahran’a da otobüs bulabilirsiniz. 8 saatte Tahran’da olursunuz. Maku’dan otobüs bilet fiyatı 40 TL (***İran’da riyal halk diliyle tümen kullanılır. Paranızı sınırda bozabilirsiniz. 100 TL 120 bin tümen verirler size. Daha aşağısına en azından bu tarihte vermeyin paranızı). Diyeceklerim bunlar umarım faydam olur gidenlere.
Merhaba Veysel Bey,
Vermiş olduğunuz değerli bilgiler için size çok teşekkür ederim. İran’a seyahat planlayan okurların ihtiyacı olan bilgilere detaylı bir şekilde değinmişsiniz emeğinize sağlık.
Fatih bey, paylaşım için teşekkürler. Karavanla seyahat yapmayı planlıyoruz. Yardımı olacak dosyalarınıza talibim.
Merhaba efendim,
Ben bir İran vatandaşıyım ve İran’da yaşıyorum. Eğer bir sorunuz varsa veya yardıma ihtiyacınız olursa, hizmetinizdeyim.
Saygılar
Merhaba,
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Bu yaz sonunda İran’a gitmeyi düşünüyorum. Daha yeni karar verdim, detaylı araştırmayı daha sonra yapacağım. Size sormak isteyeceğim şeyler olabilir, skype kullanıyorsanız sorularımı oradan sorabilirim.
Skype ismim: turk.mehmetcan
Biz Eylül ayında İran’a gelmek istiyoruz oğlumla. İran’da araba kiralamak istiyoruz, günlüğü kaç liradır, şoförlü-şoförsüz? Temiz 3 yıldızlı otel fiyatları nedir? Yeme içme fiyatları nedir? Sabah kahvaltısında neler yenir, fiyatı nedir? Akşam yemeklerinde neler yenir, fiyatı nedir? Ülkenizde kendimizi güvende hissedebilir miyiz? 100 TL orada kaç lira yapar? Alışveriş için ucuz mudur? İpek kumaşlar, takılar, aksesuarlar ve hakiki bal bulabilir miyim ve fiyatı nedir?
Şimdiden teşekkür ederim vereceğiniz bilgiler için.
Selam Mohsen,
Beni Facebook adresinde eklerseniz memnun olurum.
Ben gelmeyi düşünüyorum İran’a yardımcı olur musunuz?
Merhaba,
Elbette yardımcı olabilirim. İran hakkında merak ettiklerinizi buraya yorum olarak yazınız. Size yardımcı olabilirim.
Ağa Muhsin,
Ben Arapça konuşmasını biliyorum. Orada Arapça konuşulur mu? Bir de bilgi verirsen iyi olur. Restoran açsam olur mu?
Fakat Ahvaz ve Abadan şehirlerinde Arap bulunur ki sayısı azdır ama büyük ve turistik şehirlerde (Tahran, İsfahan, Şiraz, Meşhed ve Mazandaran) Arap bulamazsınız.
Bir yıl Tahran’da bulunacağız ailemle ve kiralık evleri merak ediyorum. Fiyatları uygun mu, eşya nasıl olacak? Şimdiden teşekkür ederim.
İtalyan pasaportu ile İran vizesini nasıl alabilirim? (İstanbul Konsolosluğunda çok az bilgi verdiler), yani İstanbul’da ya da bildiğiniz online vize başvurusunda bulunabileceğim İran seyahat acentesi var mı? 20-30 günlüğüne trenle gitmeyi düşünüyoruz, vizeyi alır almaz.
Teşekkürler.
Merhaba efendim,
İran’a gitmek için vize ihtiyacınız yok ve sadece pasaport yeterdir. Ben bir İran vatandaşıyım ve İran’da yaşıyorum. Eğer bir sorunuz varsa veya yardıma ihtiyacınız olursa hizmetinizdeyim.
Saygılar
Ben İran’a gelmeyi planlıyorum. WhatsApp kanalı ile iletişim kurabilirsek mailim: kaanozdemir0808[@]gmail. com. Bana mail atar mısınız Mohsen Bey?
Selamlar. 18 Nisan-28 Nisan 2016 tarihleri arasında İran’da olacağım. Uçak biletleri tamam fakat otel rezervasyonlarını henüz yaptırmadım. Yazınızdan faydalandım. Daha da faydalanacağım. Bana da sözü edilen dosyaları gönderebilir misiniz? Teşekkürler.
Merhaba, yalnız bir kadın olarak İran’da seyahat etmek mümkün müdür? Sıkıntıları ne olabilir? Teşekkürler.
Merhaba Nermin Hanım,
İran öyle sanıldığı kadar tehlikeli bir ülke değil öncelikle bunu belirtmek isterim. Turistlere karşı bir ön yargıları yok. Birçok bayan arkadaşım gerek tek, gerekse iki kişi olarak İran’a gittiler 10 gün kadar gezip geldiler. Tabi İnternet de biraz araştırma yaptığınız taktirde birçok kadının İran’a gittiğini okuyor olacaksınız. Taciz, kapkaç gibi şeylerde söz konusu değildir. Malum ülkemizde İran’a karşı kırılmayan bir ön yargı var fakat gidip de dönenlerin bir kez daha gideceğim dediklerine şahit oluyoruz. Mutlaka İran’a gidin ve gezin. Muhteşem bir kültüre sahip yerinde görmenizi isterim. İran’a planlayacağınız seyahat için faydasını görecek birçok makalem mevcut. Konuları okuyabilir ve detaylı bilgiye erişebilirsiniz. Başka sorularınız olduğu taktirde lütfen sorunuz.
Çok teşekkür ederim. O bölgeye gitmişken mutlaka görülmeli dediğiniz yerler var mıdır? Bir de yazın gitmeyi düşünüyorum. Çok mu sıcak olur?
Bir de Van’dan trenle gidilebileceğini duymuştum ama son dönemde sanırım terör nedeniyle tren çalışmıyor diye duydum. Sizce bu yöntem Van’ı da görmek adına güzel olur mu yoksa doğrudan Tahran’a uçmak mı mantıklı olur?
Umuyoruz ki terör olayları hemen şimdi bitsin. Yaz ayına kadar olayların durulacağını dilersek elbette Van’dan tren ile Tebriz > Tahran hattını izleyebilirsiniz. Van’da meşhur serpme kahvaltı yapabilir, Akdamar Adasını gezebilir ve Muradiye Şelalesinin güzel görüntüsüne tanıklık edebilirsiniz.
Merhaba Nermin Hanım,
https://hadigez.com/ortadogu/iran/ kategorisi altında detaylı olarak yazdığım 8 şehrin gezi rehberini okuyabilir ve gezilecek tüm yerlere göre bir seyahat planlayabilirsiniz. Evet, yazın bir hayli sıcak oluyor. Özellikle öğlen vakitleri dikkat etmenizi öneririm.
Çok teşekkür ederim Fatih Bey.
Ben İran’da yaşayan bir Türküm ve Doğubayazıt’lıyım. İsterseniz WhatsApp ya da Viber yolu ile bana ulaşabilirsiniz. Size bilgi verebilirim.
Merhaba efendim,
Tek bir kadın İran’a gitmek istiyorsunuz olabilir ama ben bir İranlı olarak tavsiye etmiyorum.
Saygılar
Lonely Planet’in PDF dokümanını rica ediyorum. Teşekkürler…
Fatih Bey,
İran gezi yazınızı okudum. Oğlumla birlikte Ocak sonunda Tebriz’e uçup Tahran, İsfahan ve Yezd üzerinden Şiraz’a kadar 8 günlük bir gezi düşünüyorum. Mevsimin kış olması ve internet üzerinden otel rezervasyonu yapılamaması beni biraz tedirgin ediyor. Oralarda otel bulmakta zorluk çeker miyiz? Rica etsem geziyle ilgili belgeleri bana yollayabilir misiniz?
Teşekkürler.
Merhaba Fatih Bey,
Öncelikle size teşekkür etmek isterim bu şekilde bilgilendirici bir yazı için. Sizden sormak istediğim şey Tebriz-Tahran-İsfahan gezisi düşünüyorum. Ticari olarak gideceğim. Oralarda rehber bulma şansım var mı acaba? Bana bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim.
Fatih Bey teşekkürler yazınız için. Acaba dokümanları alma şansım var mıdır?
Fatih Bey, verdiğiniz bilgiler için öncelikle teşekkür ediyorum. Bu yazıları okuduktan sonra İran gezim için kafamdaki bütün soru işaretlerinin cevabını vermişsiniz ellerinize sağlık. Sizi takip etmeye devam edeceğim.
Rica etsem belgeleri gönderir misiniz? Şimdiden teşekkürler.
Salam, saytınız yaxşıdı. Bilgiləri mənim mail adresime göndərə bilərsiniz mi zəhmət olmassa?
Fatih Bey,
Ben eşimle İran gezisi düşünüyorum. Pasaport bile henüz çıkartmadım. Pasaport 6 aylık mı olsun? Birde minibüs ile gitmeyi düşünüyorum. Araç için neler gerekiyor ve araçla gitmem de sıkıntı olur mu? Zamanınız müsaitse mail göndererek detaylı bilgilendirirseniz çok memnun olurum. En az 1 ay gezmeyi düşünüyorum, selamlar. (Yaşım 60 ve genelde araçta veya çadır kurmayı düşünüyorum. 2016 Nisan ayı için)
Mailinizi ve ek bilgileri aldım çok teşekkür ederim.
İyi akşamlar Mehmet Ali Bey,
Ben de geçen Nisan ayında araba ile gitmek istiyordum. Ancak nasip olmadı. Bu Nisan ayında kısmet olursa düşünüyorum. Daha önce turla İran’a gittik ancak pek tatminkar olmadım. Bu nedenle araçla zaman sınırlaması olmadan gitmeyi düşünüyorum. Şayet zamanımız uyarsa birlikte gidebiliriz. Düşünürseniz haberinizi beklerim.
Selamlar,
Recep Dalkır
Fatih Bey merhaba,
Ocak sonu ve Şubat başı Tahran, Meşhed, Yezd ve İsfahan gezisi düşünüyorum. Acaba mevsim açısından yanlış bir seçim mi? Baharda gitme şansım yok, yaz ise aşırı sıcak olacak. Sizin düşüncenizi almak isterim, teşekkürler.
Merhaba Cem Bey,
Ocak ve Şubat aylarında İran 13-17 derece dolaylarında değişiklik gösteriyor. Nadir yağış olsa da hava soğuk olacaktır. Yanınıza alacağınız kazak ve mont ikilisi ile oldukça keyifli bir İran gezisi yapabilirsiniz. Başka sorularınız olduğu taktirde yorumda bulunabilirsiniz.
Keyifli geziler dilerim.
İran’a günübirlik gidip gelmek istiyorum kendi aracımla. Nasıl ve ücreti ne kadar? Bana mail atar mısın?
Selam Fatih Bey,
Çok faydalandım yazılardan sağ olun. Mümkün olursa dosyaları ben de rica edebilir miyim?
Teşekkürler.
Merhaba Fatih Bey,
Siteniz çok güzel, faydalı bilgiler için teşekkürler.
Dokümanları bana da gönderirseniz sevinirim.
Fatih Bey,
Siteniz çok güzel. Ben de dosyaları alabilir miyim?
Merhaba Fatih Bey,
Dosyaları mail atarsanız sevinirim.
Merhaba,
Dosyalarınıza ben de talibim. Özellikle Lonely Planet PDF.
Merhaba Fatih Bey,
İran ile ilgili dosyaları acilen (11 Ekim 2015`de İran gezim başlayacağından) bana da gönderirseniz sevinirim. 🙂
İran rotam; Tebriz, Tahran, İsfahan, Yezd ve Şiraz.
Teşekkürler.
Çok teşekkürler Fatih Bey.
Göndermiş olduğunuz bilgilerden mutlaka faydalanacağım. 🙂
Selamlar, saygılar.
Ertekin Bey,
Ben de Ekim ayı içerisinde İran seyahati planlıyorum. Programlarımız uyarsa yol arkadaşı olalım.
Merhaba dosyalara talibim. 🙂
Fatih Bey merhabalar,
Yazınızı henüz okudum. Haftaya yani 20 Temmuz tarihinde İran’a gideceğim. Dosyaları bana da gönderir misiniz?
Fatih Bey, deneyimlerinizi paylaşmanız çok değerli. Günümüzde en pahalı şey tecrübe. Sizin bunu nakde dönüştürmeden insanlarla paylaşmanız çok anlamlı teşekkürler. Ben de dosyanızı rica edebilir miyim?
Fatih Bey, yazınız için teşekkürler fakat İran’ın neredeyse yarısını bile gezmemişsiniz. Güneyde Yezd ve doğuda Meşhed mutlaka ziyaret edilmeli.
Merhaba Zafer Bey,
Rica ederim. Evet, haklısınız. İran’ın tamamını gezemedim. Yaklaşık 10 günlük bir seyahat yapmıştım. Fakat 20 Temmuz’da tekrar İran > Azerbaycan > Gürcistan > Ermenistan seyahatim var. Bu sefer Pakistan ve Afganistan sınır hattı boyunca ve diğer önemli şehirlerini gezme fırsatı bulacağım. Dönüşü daha detaylı, güncel bilgileri yine burada paylaşıyor olacağım.
Selamlar,
Yazı için teşekkürler, emeğinize sağlık. Dosyaları ben de rica ediyorum. Şimdiden teşekkürler.
Fatih Bey,
İyilik severliğiniz için çok teşekkür ederim. Nasipse biz de 3 arkadaş Ramazan Bayramı’ndan sonra kendi aracımızla İran gezisi yapmak istiyoruz. Van’dan başlayacağımız ve 1 hafta olarak düşündüğümüz seyahatimiz için tavsiyelerinizi almak isterim. Ayrıca dokümanları bana da gönderebilirseniz çok sevinirim.
Motaşekkirem 🙂 Khayli Mamnon.
خیلی ممنون
Merhaba Murat Bey,
Ben teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için. İyi yaparsınız. Zira Ramazan Bayramı’nda İran pek çekilmiyor. Oruç nedeniyle her yer kapalı. 1 haftalık nasıl bir rota belirlediniz öncelikle? Dosyaları mail adresinize gönderdim, bilginize. Khoda Hafez 🙂
Merhabalar Fatih Bey,
İran için gezi notları ararken burada buldum kendimi. Paylaşımlarınız gerçekten güzel. Sanırım İran ile ilgili oluşturduğunuz dosyalar mevcut? Bu dosyaları paylaşırsanız çok sevinirim. E-mail adresi sanırım görebiliyorsunuz? Size yeni gezilerinizde keyifli zaman geçirmenizi diliyorum.
Teşekkürler.
Fatih Bey,
Yazınız için çok teşekkür ederim. Eylül ayının ilk haftasında gitmek istiyorum hava durumu gezmeye elverişli olur mu sizce? Bir diğer sorum da 1 TL kaç Tümene tekabül etmekte? 🙂 Dosyaları mailime atarsanız çok sevinirim. 🙂
Merhaba Turgut Bey,
Ben teşekkür ederim, umarım faydalı olmuştur sizin için. Eylül ayı sıcakların yavaş yavaş düşüşe geçtiği dönemlerdir fakat ilk haftası olması itibari ile yine Ağustos sıcaklarını maksimum düzeyde hissedeceksiniz. İran parasının değeri pek fazla yoktur ve Dolar karşısında çok volatildir. 1 TL 1.200-1.400 aralığında muhtemelen bozduracaksınız. Dolar veya Euro ile ülkeye giriş yapmanızı tavsiye ederim.
Biz Eylül ayında İran’a gelmek istiyoruz oğlumla. İran’da araba kiralamak istiyoruz, günlüğü kaç liradır, şoförlü-şoförsüz? Temiz 3 yıldızlı otel fiyatları nedir? Yeme içme fiyatları nedir? Sabah kahvaltısında neler yenir, fiyatı nedir? Akşam yemeklerinde neler yenir, fiyatı nedir? Ülkenizde kendimizi güvende hissedebilir miyiz? 100 TL orada kaç lira yapar? Alışveriş için ucuz mudur? İpek kumaşlar, takılar, aksesuarlar ve hakiki bal bulabilir miyim ve fiyatı nedir?
Şimdiden teşekkür ederim vereceğiniz bilgiler için.
Ramazan bitiminde Ağustos ayının ortalarına doğru ilk yurt dışı deneyimimi İran’a yapmaya düşünüyorum. Gezginlik ateşi ile resmen yanıyorum. Elinizdeki İran dokümanlarını ben de alabilir miyim?
Merhaba Hikmet Bey,
Sizi o aylarda çok sıcaklar bekliyor. Fakat bu gezginlik ruhuna engel olamaz. Keyif alacağınız bir seyahat olacağından hiç şüphem yok. Şimdiden keyifli seyahatler dilerim. Dosyaları mail adresinize gönderdim, bilginize.
Merhaba arkadaşlar,
Ben İran seyahatimi 22 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Tahran, Şiraz, Yezd, İsfahan, Tahran, Tebriz, Hoy, Van ve İstanbul rotasını çizerek yaptım ve gayet memnun kalarak Türkiye’ye döndüm. Gidecek arkadaşlara tavsiyem fazla düşünmeden hemen gitsinler. 🙂 İnsanları insan gibi insan, öğrendiğim en önemli şeylerden bir tanesi bizim Türklerin misafirperverlikleri İranlıların yanında hikaye olarak kaldığı… Muhteşem ve unutulmaz anılar ile Türkiye’ye geldim.
Güncel fiyat bilgisi almak isteyen arkadaşların bilgisi olması mahiyetinde;
İstanbul-Tahran: FLYPGS, Uçuş Bileti 212 TL, (3 saat)
Tahran-Şiraz: İran ASEMAN, Uçuş Bileti 50 $, (1,5 Saat)
Şiraz-Yezd: Hamsafar VİP, Otobüs Bileti 22 Bin Tümen, (5 Saat)
Yezd-İsfahan: Hamsafar VİP, Otobüs Bileti 20 Bin Tümen, (4 Saat)
İsfahan-Tahran: Hamsafar VİP, Otobüs Bileti 22,5 Bin Tümen, (5 Saat)
Tahran-Tebriz: Hamsafar VİP, Otobüs Bileti 38 Bin Tümen, (8 Saat)
Tebriz-Hoy: VİP Değil, Otobüs Bileti 7.500 Tümen, (3 Saat)
Hoy-Van Sınır: Taksi Ücreti 30 Bin Tümen, (1,5 Saat)
Tahran Havaalanı-şehir merkezi 65.000 Tümen fix fiyat nereye gidersen aynı. Gece 4’te şehir merkezine otobüs yok.
Şiraz Havaalanı-Merkez 15.000 Tümen
Yezd-Otobüs Terminali Şehir Merkezi 8000 Tümen
İsfahan-Otobüs Terminali Şehir Merkezi 10.000 Tümen
Tahran’da toplu taşıma ve metroyu tavsiye ederiz.
Tebriz-şehir Merkezi 10.000 Tümen
Persepolis 07:30-13:00 arası yarım gün 150 km yol taksi ücreti 50.000 Tümen
Şiraz yarım gün (Hafız’ın Türbesi, Sadi’nin Türbesi, İrem Bağları, Kuran Kapısı) 4-5 saatlik Program 40 Bin Tümen ödedim.
Otel yaklaşık 2 kişi için 35-45 Dolar arası ödedik. Kahvaltı dahil WC ve banyosu olan oteller.
İnşallah bilgiler arkadaşların işini görür.
Merhaba Ahmet Bey,
Hoş geldiniz. Güzel bir rota ve keyifli bir gezi deneyimi yaşamışsınız. İran’ın ne kadar misafirperver bir ülke olduğunu fark etmeniz gayet sevindirici. Çok değerli bilgiler verdiniz. Sizden sonra gidecek olanlara da faydalı güncel fiyat bilgileri verdiniz. Teşekkür ederim paylaşımınız için.
Merhaba Fatih Bey,
Ben Azita İran Tahran’da yaşıyorum. Çoğu Türk arkadaşlarım İstanbul’dan bana misafir oldular ve çok güzel vakit geçirdik. Tahran’da, Tebriz’de ve Erdebil’de eğer buraya gelenler için bir yardımım dokunursa sevinirim. Güzel ülkeme Türkiye güzel insanları da görsün isterim.
Saygılar.
Merhaba,
Misafirperverliğiniz için teşekkürler. Tekrar Tahran’a yolumuz düşerse mutlaka görüşüp bir şeyler içmek ve sohbet etmek isterim…
Selam Azita,
Türkiye’den gelen kişileri siz mi gezdiriyorsunuz? Nerede kalacağız, araç ne olacak ve İran’ın gezilecek yerlerini gezdirebilir misiniz? 10 günlüğüne İran’a seyahat düşünüyorum yetişkin oğlumla. Vereceğiniz bilgiler için teşekkürler.
Ahmet Bey çok faydalı bilgiler paylaştınız. Ellerinize sağlık. Kaldığınız otellerle alakalı bilgi paylaşmanız mümkün mü acaba?
Fatih Bey iyi akşamlar,
Yukarıdan aşağı bütün yazıları okudum. Bu yardımseverliğiniz için sizi kutluyorum. İki yıl önce bir haftalığına turla İran’a gittim. Fakat benim için yeterli olmadı. Temmuz veya Ekim ayında zaman sınırı olmadan kendi aracımla tekrar gitmek istiyorum. Bilgi deneyimlerinizi içeren dosyaları bana da gönderirseniz mutlu etmiş olursunuz.
Selamlar, sevgiler.
Merhaba Recep Bey,
Çok teşekkür ederim. Her zaman bireysel gezmek daha ekonomik ve özgür bir gezi deneyimi sağlar. Yeni yapacağınız İran seyahatinde ülkenin kültürüne eminim doyacaksınızdır. Mail adresinize talep ettiğiniz dosyaları gönderdim, bilginize.
İyi seyahatler dilerim.
Dosyalar ve tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Ümit ediyorum söyledikleriniz gibi bir seyahat yaparım. Tekrar görüşmek dileğiyle ve tekrar teşekkür ederim.
Merhaba Fatih Bey,
Rica etsem bana da Tahran’da uygun fiyatlı otel söyler misiniz? Bir de sınır kapısında otel rezervasyonu sorulduğunu duydum bu doğru mu?
Merhaba Köksal Bey,
Tahran’da; Marmar Otel, Alborz Otel, Arman Otel, Eram Otelleri araştırın. Umuyorum bütçenize göre uygun konaklama yerleridir. Sınır kapısında herhangi bir otel rezervasyon bilgisi istenmiyor. Pasaportunuza İran’a giriş kaşesini vurup hoş geldiniz diyorlar. Gönül rahatlığı ile İran’a karadan giriş yapabilirsiniz.
Başka sorularınız olursa mutlaka yazınız, size yardımcı olacağım.
Merhaba. Faydalı bilgiler edindim buradan. Teşekkürler. Elinizde bulunan İran ile ilgili belgeleri bana da gönderebilir misiniz?
Ben de alabilir miyim?
Selamlar,
Ben İran’a gezmekten çok ticaret amaçlı gitmek istiyorum. Alabileceklerim ve satabileceklerim konusunda gözlem yapmayı çok isterim. Seyahatle ilgili dökümanları bana da gönderir misiniz? Birde nereden başlamalıyım sizce bir öneriniz olursa çok sevinirim…
Merhaba Taha Bey,
Markanıza ait web sitesini inceledim fakat İran daha çok tekstil ürünleri üzerine bir ülke. Siz tabi ki gözlem yapmak için mutlaka başkent Tahran’a öncelikle uğramalısınız daha sonra Tebriz çarşılarını dolaşabilirsiniz. Tahran’ın büyüklüğü ve farklı sektörlere olan pazarları sizi tatmin edecektir. Tebriz ise, Türkçe’nin konuşulduğu bir şehir orada da dolaşabilir araştırmalar yapabilirsiniz. Gezmek için ise Şiraz > İsfahan > Tahran > Tebriz yapabilirsiniz.
Merhaba Fatih,
Ben de İran’a doğru bir yolculuk planlıyorum şu sıralar. Dokümanları bana da gönderir misin?
Sevgiler.
İran’a gitmek istiyorum. Özellikle konaklama ile ilgili Lonely Planet bilgilerini gönderebilir misin?
Mayıs ayında İran turuna çıkacağım. Dokümanlarınızın işime yarayacağını düşünüyorum. Elinizde mevcutsa dokümanlarınızdan faydalanmak isterim.
Hocam İran Tahran’da otel fiyatları ne durumda? Ben de Ağustos ayında gitmeyi düşünüyorum.
Merhaba Mehmet Bey,
Tahran Hostel: Ferdowsi Caddesi üzerinde yaz sezonu 150.000 Tümen
Hotel Hafez: Ferdowsi Caddesi, T.C Konsolosluğu 100 metre ilerisinde kalıyor. Fiyatları 40-50$ civarı.
Geçen hafta döndüm 15 gün İran’da kaldım. Tebriz, Şiraz ve İsfahan otelleri ucuz sayılır çok da güzeller. Tahran en pahalısı şu anda. Ferdowsi’deki otel ve diğer benzerleri tek de gitseniz 92 Dolar fiyat çekiyor. Şiraz’da Hotel Arianna 35 Dolar, İsfahan’da Safavi Hotel 50-60 Dolar arası. Bir Dolar 3.300 Tümen. Bilginiz olsun. Bu mevsim en sıcağı. Nisan ve Mayıs ideal. Hava sıcaklığı 40 derece civarıydı.
Merhaba Murat Bey,
Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. 🙂 Umarım seyahatiniz keyifli geçmiştir. Haklısınız, turizm sezonu açıldı ve konaklama fiyatları tavan yaptı. Dolar kuru pek de bir değişim görmemiş aynı seviyelerde. Sıcaklar evet başladı. Deneyimlerinizi, sizden sonra gideceklere faydası olması açısından paylaşmak isterseniz her zaman yazabilirsiniz.
Merhaba,
İran’a gelmek isteyen arkadaşlar altta yazılan adreslerden ulaşabilir. Elimizden geldiği kadar yardımcı oluruz.
Tebriz-İran
https[://]www.tabrizoffroad[.]com
https[://]www.facebook[.]com/groups/TabrizOffRoad/
Fatih Bey,
İran hakkındaki yazınızı büyük bir ilgi ile okudum. İran’a gitmeyi, o coğrafyayı gezmeyi ve Fars kültürünü tanımayı uzun zamandır düşünüyordum. Bu yazınız emin olun ki İran’a gitme konusunda beni ve arkadaşımı olumlu yönde çok etkiledi. Bir engel çıkmazsa karşımıza Nisan ayında İran’da olacağız. Yazdıklarınız için teşekkürler. Bundan sonraki gezilerinizde yolunuz açık olsun. 🙂
Fatih Bey bu pazar İran’a Tebriz, Tahran ve Şiraz’a gideceğim. Dökümanlarınızı bana gönderebilir misiniz?
Tebrik ederim Fatih Bey çok güzel anlatmışsınız İran’ı. Ben de uzun zamandır gitmeyi istiyordum ve nihayet Mart 2015 nevruzda İran’da olacağım. İran’la ilgili her türlü bilgiye ihtiyaç var. Göndereceğiniz her şey için şimdiden teşekkür ederim.
İyi günler,
Selam,
Ben de Haziran ayında gitmeyi düşünüyorum. İran ile ilgili dosyaları gönderebilir misiniz?
Teşekkürler.
Bir ülke bu kadar anlatılabilir ancak. Gitmeden gitmiş gibi oldum. Teşekkürler. Bana da İran’la ilgili dokümanları gönderebilir misiniz?
Biz de arkadaşımla İran gezisine çıkmayı düşünüyoruz en kısa zamanda. Rica etsem o dosyaları ben de alabilir miyim? Kolay gelsin..
Merhaba Fatih Bey,
Blog yazısı kısa gibi gözükse de bence gayet doyurucu. Ben de Şubat 15-20 arası Tahran, Tebriz ve Şiraz düşünüyorum. Sizce hava nasıl olur? Acaba İran hakkında belgeleri mail adresime gönderebilir misiniz?
Teşekkürler.
Nuh Bey ve Evren Bey aynı tarih aralığında gideceğiz sanırım İnşallah karşılaşırız… 🙂
Çok açıklayıcı bilgiler mevcut, ellerinize sağlık. Nisan sonu gidip Mayıs başında dönmeyi düşünüyorum ben de. Rica etsem belgeleri yollayabilir misiniz?
Yazınızı birkaç defa okudum. Teşekkürler bilgiler için. Bahsettiğiniz dokümanları bana da gönderirseniz sevinirim. Zira 3 Mayıs’ta 10 gün için oralarda olacağım.
Merhaba,
Ben de biletimi aldım. Nisan sonu gideceğim. Rica etsem bana da mail atar mısınız?
Ben de 22 Nisan’da 10 gün için bir plan yaptım ve biletimi aldım. Nasipse 23 Nisan Tahran’dayım. Siz ne zaman gideceksiniz? İstanbul-Tahran-Yezd-Şiraz-İsfahan-Tahran-Tebriz-Urmiye-Van rotasını takip etmeyi düşünüyorum.
Ellerinize Sağlık Fatih Bey çok faydalı bilgiler için.
Fatih kardeş verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. Zahmet olmazsa eğer İran ile ilgili bahsettiğiniz dokümanları bana da ulaştırabilir misiniz?
Sizi önce tebrik ederim. Sayfanızı internette gezinirken tesadüfen buldum ilgimi çektiniz çünkü ben de gezmeyi, görmeyi ve seyahat etmeyi seven biriyim yaşım 57 olmasına rağmen. Gördüklerinizi, bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler. Yukarıda ufak bir şiir gibi yazınızı hele de çok beğendim. size sağlık, başarı ve daha nice seyahatler dilerim.
Blogunuzu yeni fark ettim. 🙂 İyi ki de fark etmişim. Bu yazının iyi bir rehber olabileceğini düşünüyorum, LP gezi rehberi ve haritaları da gönderebilirseniz mutluluğum daha da artacak. Teşekkürler. 🙂
Seyahat cesaret istiyor sizi hayranlıkla kutluyorum. Bense arkadaşlarım tarafından masa üstü gezgini olarak dalgaya alınır oldum. Geçen yazdan beri İran’ı inceliyorum ve özellikle orjinalliğinin bozulmamış olduğunu ve insanlarının cana yakınlığını merak ediyorum. İnsanların yaklaşımları hakkında analiz vermemişsiniz veya ben bulamadım. Kalacak yer bilgisi ve rehberim olacak bilgiler gönderebilir misiniz? Bir de uçak bileti otobüs biletlerinin satıldığı yerlerde camlarda asılmıştı ve 70-80 dolar yazıyordu. Onları niçin kullanmadınız? Teşekkürler.
Merhaba Yüksel Bey,
Öncelikle teşekkür ederim. Dalgaya alınacak bir durum söz konusu değil her şey sadece bir adım atmakla başlar. Sizin bu adımı atabileceğinize yürekten inanıyorum. İran, öncelikle ön yargıları kıran bir ülke. Ülke olarak ne yazık ki İran’a pek iyi gözle bakmıyoruz. Yaşam tarzları ve insanları hakkında bilgi vermiştim aslında gözünüzden kaçmış olabilir -ki tekrar söyleyebilirim İran insanları samimi, misafirperver ve güvenilir insanlardır. Türk olduğunuzu öğrenenler muhakkak evlerine davet etmek isteyeceklerdir. İran seyahati için mevcut olan dosyaları mail adresinize gönderdim. Türkiye’den İran’a olan ulaşım yazılarını konuda belirttim, fiyat olarak ise sadece otobüs bilet fiyatlarını, uçakların ise seferlerini yazdım. Dikkatiniz ve ilginiz için teşekkür ederim. İran gezi rehberi içeriği itibariyle sürekli güncellenecektir, bilginize.
Sevgiler, selamlar.
Yüksel Bey,
Hiç tanımadığım akşam Azadi Parkı’nda tanıştığımız Zehra ve abisi bizi Persepolis’i gezdirdiler ve babası ve ailesi bizi akşam yemeğine davet ettiler.. (Biz de klasik bir İran evi görelim diye gittik) 🙂
Tahran’da ve Tebriz’de hep evlerde misafir kaldık. Çok cana yakın değiller. Gereğinden fazla cana yakın ve misafirperverler. İnsanları çok kibar ve kadına bakış açıları bizlerden daha narin ve zarif.
Fatih Bey,
Gerçekten harika bir derleme olmuş içimde zaten İran hakkında daha önceki paylaşımlarınızla ben de gezme ruhu uyandırmıştınız bu paylaşımla resmen biletimi kestiniz. Hayırlısıyla cumartesi yola çıkacağım. Sizden ricam bahsetmiş olduğunuz İran haritalarını Facebook üzerinden özel mesajla iletebilir misiniz?
Saygılar.
İran hakkında güzel derlenmiş bir yazı dizisi. Paylaşım için teşekkürler Fatih.
Sonunda tamamlanmış. 🙂 Eline sağlık, hepimiz için çok iyi bir kaynak olacak.