Yazı İçeriği
İşkodra, Adriyatik kıyısına 20 kilometre ve başkent Tiran‘a 120 kilometre uzaklıktaki İşkodra Gölü kıyısında yer alan Arnavutluk‘un en eski şehirlerinden biridir. Kent Arnavutluk’un önemli bir kültür ve ekonomi merkezidir. Aynı zamanda Arnavut Katolikliğinin de merkezi olarak bilinir. Bu açıdan, tüm farklı dinlerin bir arada yaşadığı gerçeğinin güzel bir örneğidir İşkodra.
Şehir 4. yüzyılda kurulmuş. O zamanlar Drina ve Buna nehirleri üzerinde önemli bir ticaret yoluna ev sahipliği yapıyordu. İlk zamanlar İllyria’nın başkenti olan şehir daha sonra Romalılar tarafından fethedilirken 1479 yılına gelindiğinde Osmanlı Devleti himayesine geçmişti.
İşkodra’da görülmeye değer ana cazibe merkezi, M.Ö. 3. yüzyılda inşa edilen Rozafa Kalesi’dir. Burada İllyria sikkeleri, Osmanlı silahları ve yerel halkın kişisel eşyalarını görebileceğiniz küçük bir müze var. Kalenin ardında çok kubbeli Kurşunlu Camii bulunuyor. “Kurşun” olarak adlandırılır çünkü duvarlarının yapımında kullanılan kayaçlar eritilmiş kurşunlar ile birleştirilmiştir.
İşkodra’nın Arnavut Katolikliğinin merkezi olduğunu söylemiştim. Merkezde yer alan ana Roma Katolik tapınağı olan Aziz Stefan Katedrali de burada görülecek yerler arasındadır.
İşkodra’nın tarihi müzesi ise bir Osmanlı tüccarının konutunda yer alıyor. Burada, şehir hayatının farklı dönemlerini anlatan arkeolojik eserleri ve tarihi fotoğrafları görebilirsiniz.
İşkodra, Rahibe Terasa anıtıyla gurur duyuyor. Aslında tüm Arnavutluk desek daha doğru olacaktır. Rahibe Terasa’ya adanarak inşa edilen anıt heykel Kole Idromeno Caddesi girişinde yer alıyor. İki eli göğsünde olarak inşa edilen anıt heykelde Rahibe Terasa’nın hayatı boyunca taşıdığı inanç betimlenmektedir.
Şehir merkezine 5 kilometre mesafe uzaklıkta Kir Nehri üzerinde yer alan eski bir köprü var. Adı Mes Köprüsü. Eski Osmanlı köprülerinden biridir. İlk zamanlar üç köprü varmış ancak günümüze kadar yalnızca bir tanesi kalmış. Uzunluğu 108 metredir.
Ayrıca Okuyun: İşkodra Gezi Rehberi
Taş duvarlı evler ve modern binalar ile bir bütün olan daracık sokaklar ve bu sokakları tamamlayan geleneksel evler İşkodra’yı Arnavutluk’ta görülmeye değer şehirlerinden biri yapıyor. Gerçek Arnavutluk’u hissetmek için İşkodra kesinlikle görülmeye değer bir yerdir. Ne demek istediğimi, Tiran’ı gördükten sonra mukayese ederek daha iyi anlayacaksınızdır.
Peki, İşkodra’da nereler gezilir ve neler yapılır? Gelin, bir de İşkodra gezilecek yerler nerelermiş onlara bir bakalım…
Rozafa Kalesi
Rozafa Kalesi, İşkodra’daki en büyük turistik cazibe merkezidir ve bence şehrin en favori yerlerinden biridir. Tarihi 14. yüzyıla kadar uzanıyor. Efsaneye göre üç erkek kardeş tarafından yaptırılmış. Kaleye giriş kişi başı 250 LEK (yaklaşık 2,50 €). Size verilen bileti turnikelere okutarak kaleye giriş yapabiliyorsunuz.
100 metre kadar hafif bir yokuş çıktıktan sonra kaleye varmış oluyorsunuz. Eski taş duvarlar, merdivenler ve kemerler, keşfedilmeye değer yerler… Bazı antik yapılar etrafında aşırı ot ve bitki örtüsü var. Sanırsınız her yer insana burada bir hazine varmış hissi veriyor. Kaleyi tam manasıyla keşfetmek için kendinize en az iki saat verin. Önemli tarihi yapıları tanıtan İngilizce tanıtımlar mevcut.
Size önerim, Rozafa Kalesi’ne gün batımına yakın bir vakitte gitmeniz yönünde olacaktır. Kaleden muhteşem şehir manzaraları, Buna Nehri’nin ihtişamlı görüntüsü ve unutulmayacak bir gün batımı için akşam üzeri gelmek daha akıllıca olacaktır.
Tarih Müzesi
Osmanlı dönemine ilgi duyanlar ve araştırma yapanlar için faydalı olabilecek bir müze. İşkodra Tarih Müzesi, şehir merkezine yürüme mesafesindedir. Müze içerisinde bölgede yapılan arkeolojik kazılarda çıkarılan eserler sergileniyor.
Sergilenen eserler arasında Bizans dönemi, Romalılar ve Osmanlı dönemine dair koleksiyonlar yer almakta. Ayrıca müze bahçesinde orijinal Roma mezar kalıntıları ve Venedik taşları da görülmeye değerdir.
Marubi Fotoğraf Koleksiyon Müzesi
Şehrin ana caddesi olan Kole Idromeno Caddesi üzerinde yer alan Marubi Ulusal Fotoğraf Müzesi, İşkodra’nın 19. ve 20. yüzyıl fotoğraflarının sergilendiği yerdir.
Dönemin yöresel kıyafetleri ve toplumsal normlarını görmek için keyifle vakit geçirilebilecek bir yer olarak öne çıkıyor.
İşkodra Katedrali (Aziz Stephen)
1867 yılında inşa edilen İşkodra Katedrali şehrin ana Katolik ibadet merkezidir. 1990’ların başında Rahibe Teresa ve Papa II. John Paul’a ev sahipliği yapmıştır.
Çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede böylesine güzel ve tarihi bir kilisenin olması da dünya dinlerinin nasıl bir arada yaşadığının örnek yapıtlarından biri olarak öne çıkıyor. Çünkü Kole Idromeno Caddesi üzerinde yer alan katedralin karşı tarafında da şehrin Müslümanlar için ana ibadet merkezi olan Ebu Bekir Camii yer alıyor.
Ebu Bekir Camii
Şehir merkezinde, Kole Idromeno Caddesi üzerinde yer alan Ebu Bekir Camii, Osmanlı devlet adamı 17. ve 18. yüzyıllarda yaşamış olan Ebubekir Paşa adını taşıyor.
İşkodra Gölü
Çoğunluğu Karadağ sınırları içerisinde yer alan gölün yalnızca üçte biri Arnavutluk sınırları içerisinde kalmaktadır. Özellikle yaz sezonu İşkodra’ya gelirseniz mutlaka buraya vakit ayırın derim.
Şehir merkezinden bisiklet kiralayarak veya otobüslerle gelebiliyorsunuz. Eğlenceli bir kano keyfi yapabilir veya göl kenarında yürüyüş yapabilirsiniz. Göle yakın bir de kamp alanı bulunuyor. Çok uygun fiyatlara burada çadır kampı yaparak konaklayabilirsiniz.
Şehrin etrafında dolaşmak, İşkodra’da yapılacak en güzel şeylerden biri ve şehri tanımanın en iyi yoludur. Yayalar için ayrılmış olan Kole Idromeno Caddesi şehrin en işlek caddesidir. Cadde üzerinde çeşitli kafelere, restoranlara ve barlara rastlayabilirsiniz. Yaz akşamları buralar dolup taşıyor. İnsanlar yemeklerini yiyor ve keyifli vakit geçiriyorlar. Siz de İşkodra’dan ayrılmadan önce buralarda kendinizi güzel bir yemekle ödüllendirebilir ve daha sonra şehirden güzel anılarla ayrılabilirsiniz.
***
Balkan ülkelerine yönelik seyahat danışmanlığı hizmeti sunmaktayım. Size özel olarak hazırlayacağım gezi planları ve önerileriyle, Balkanlar gezinizi birlikte planlayabiliriz. Gezilecek yerlerden yeme içmeye, konaklamadan ulaşıma kadar güvenilir tavsiyelerimle, Balkanlar gezinizin her anını en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olabilirim. Daha fazla bilgi için tıklayın.
Gezilecek yerler bakımından hakkı yenen bir şehir. Farklı bir açıdan İşkodra gezisi için bloguma beklerim. 🙂
Merhaba Atilla,
Haklısın. İşkodra araştırmalarımda denk geldiğim neredeyse tüm blog yazılarında burası için zaman kaybı olduğunu ve gezilecek hiçbir yer olmadığını yazmışlardı. Ancak, İşkodra’ya bir tam günümü ayırmıştım. Açıkçası caddelerini adımlayıp, çevre yerlerdeki birkaç görülecek yerleri ziyaret ettiğimde iyi ki buraya vakit ayırmışım dedim. İşkodra gezi yazını okudum ve güzel bilgiler vermişsin.