Doğa sporları aktiviteleri ile uğraşan insanlar kimi zaman günübirlik doğa gezileri yaparken bazen de birkaç güne uzayan, kamp malzemeleri içeren konaklamalı geziler yapmaktadırlar. Trekking yapanlar, kaya-dağ tırmanışı, kış kampları gibi çeşitli doğa sporlarını içeren aktivitelerde bulunan insanlar günü sonlandırmak için konaklama ihtiyaçlarını giderebilirler. Her işin usulü olduğu gibi doğa kamplarının da bir düzen ve gerekli bir takım araç ve gereçleri bulunmaktadır. Gereklilik derecesi ve aktivitenin önemine göre değişiklik gösterebilen kamp malzemeleri kişinin yapacağı ağırlık, işe verdiği önemi ve profesyonelliği yansıtır. Bazen sırf ağırlık olmasın diye çantamıza almadığımız en ufak bir malzeme bile kamp esnasında işimizi kolaylaştırmak adına zorunlu ihtiyaç listesinin başını çekebiliyor.
İşe ilk olarak kamp çadırından başlayabiliriz… Uzun süreli ya da kısa süreli doğa kamplarına katılmak için kişilerin en temel ihtiyaç malzemelerinden biri olan kamp çadırı, en dikkatli biçimde seçilmesi gereken kamp malzemelerinin başında gelmektedir. Kötü hava olaylarına karşı oldukça dayanıklı bir kumaştan tasarlanmış olması büyük bir önem taşır. Sağanak bir yağış altında kaldığınız durumlarda sizlere kupkuru bir ortam sunarken aynı zamanda açık kamp alanlarında ise sizlere özel bir alanın oluşmasını sağlar.
Tıpkı özel bir kaleniz gibi rahatlıkla kullanabileceğiniz kamp çadırınız sayesinde konaklamalı huzurlu bir hafta sonu kamp aktivitesi yaşayabilirsiniz. Sıcak yaz aylarında kampa çıkan kişilerin en büyük sorunlarından biri olan sivrisinek ve böceklerden korunmak için de en akıllıca yöntemlerden birisi olmaktadır.
Kamp Çadırında Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?
Kamp çadırı seçerken en başta sahip olmak istediğiniz alanın büyüklüğü seçeceğiniz çadırın ebatlarını belirleyecektir. Bu doğrultuda kaliteli ve doğa şartlarına dayanıklı bir kamp çadırı tercihinde bulunabilirsiniz.
- Kamp çadırı ebatları, sahip olduğu ağırlık ve fiyat konusunda bütçenize ve ihtiyaçlarınıza uygun şekilde olmalıdır.
- Kamp ya da doğa sporları gibi farklı aktivitelerin yapılacağı mevsim ve hava şartları göz önüne alınarak uygun kumaş türüne sahip bir çadır tercihinde bulunulmalıdır.
- Tasarım ve özellikleri yine sizlerin içerisinde en iyi şekilde rahat edebileceğiniz bir tasarımdan oluşan, zevklerinize hitap eden renklerden oluşmalıdır. Keyifli bir kamp tatili geçirmek için bu önemli bir faktördür.
- Kurulum kolaylığı nedeniyle kısa süreliğine çıkmış olduğunuz bir kamp sürecinde tüm gününüzü çadır kurarak tüketmemek için kolay bir kurulum özelliğine sahip kamp çadırı tercihinde bulunmanız faydalı olacaktır. Aksi halde, doğa yürüyüşü başladığında sizler hala ilk olduğunuz noktada bulunmanıza ve mutsuzlukla sonuçlanan bir kamp geçirmenize neden olabilir.
- Kamp çadırı seçimlerinde kapasite büyük önem taşır. Çadır içerisinde kaç kişi konaklayacaksa bu doğrultuda geniş ve 2 ya da 3 kişilik tercihler yapılmalıdır.
Unutmayın ki, büyük ebatlardan oluşan kamp çadırlarının ağırlıkları artış gösterecek ve doğa sporları sırasında taşımanız gereken yük miktarını arttıracaktır. Bunu da göz önünde bulundurarak en az hafifliğe sahip fakat kaliteli kumaşlardan tasarlanmış bir çadır tercihinde bulunun.
Ayrıca Okuyun: Kamp Yaparken Yanınızda Bulundurmanız Gereken 8 Malzeme
Ayrıca kampa çıkarken çantanızda bulundurmanız gereken bazı önemli malzemeleri de yanınızda bulundurduğunuzdan emin olmalısınız. Bunlar;
- Çadır, uyku tulumu ve mat, (Yazın tuluma gerek kalmıyor)
- İlk yardım malzemesi, (Alışkanlık edinmemiz gerekiyor. Zira çok önem arz etmekte)
- Kesici alet,
- Kolay ateş tutuşturucu malzemeler,
- Kibrit, çakmak,
- Kafa lambası ya da el feneri,
- Yedek giysi, (Termal, ter tutmayan)
- Yiyecek, (Bol karbonhidratlı ürünler) bol su,
- Yiyecek artıklarımız için çöp torbası,
- Güneş gözlüğü ve güneş kremi, (sezonluk olabilir)
- Harita ve pusula (Farklı destinasyonlarda yapılan kamplar için). Teknolojik faydalar sayesinde IOS, Android Map uygulamaları da işinizi görecektir,
- Böcek kovucu sprey,
- Ve tüm bu malzemeleri taşımak için kamp faaliyetinin büyük-küçük durumuna bağlı olarak hepsini sığdırabileceğiniz bel ağrıtmayan uygun bir sırt çantası.
Kaya tırmanışı gibi zorluk seviyesi yüksek aktivitelerde bulunan kişilerin ise ihtiyaç duyduğu malzemeler;
- Kask,
- Emniyet kemeri ve karabinler,
- İniş için emniyet ipi,
- Kaya tırmanış ayakkabıları,
- Takoz, askı ve malzemeleri,
- Takoz temizleme çubuğu,
- Tebeşir tozu,
- Balaklava.
Ve kış aylarında çadırla kamp yapacaklar için gerekli hayati malzemeler;
- Her zamanki gibi ilk yardım çantamız,
- Tırmanış ipi, kar küreği, kazma, tozluk, kar gözlüğü, kask ve kar testeresi,
- Kar kazığı, plaka ve buz vidaları,
- Takım liderleri ve tecrübeli tırmanış yapan kişilerde birer telsiz,
- Sıcak tutacak giysiler, çorap, tozluk (konç), eldiven, salopet pantolon ve içlik,
- Krampon, Alt ve üst emniyet kemeri, kurtarma makarası ve pursik ipleri,
- Bere, yüz maskesi ve bandana,
- Yağmurluk alt ve üstü,
- Buz çekici,
- Kar fırçası,
- Isıtıcı toz,
- Karabinalar ve diğer malzemeleri,
- Buz vidaları deadman
- Dudak kremi,
- Çığ sinyal cihazı (Ortovox vb.)
Listemiz aslında faaliyetin uzun-kısa, zorluk derecesi, sezonu ve ne tür doğa sporu yapıldığına bağlı olarak eksiltilip arttırılabilir bazen ise kişinin bütçesi doğrultusunda alınabilecek malzemeler bütünlüğüdür ama unutulmamalıdır ki, Malzeme ve yiyeceğini öyle bir hazırla ki kimseden bir şey istemeyesin. Çünkü burada “komşuluk olmaz”.
Matrak kullanacaklara çadır boyu ile matrak boyunun uyumuna dikkat etmelerini tavsiye ederim. Faydalı bir yazı olmuş teşekkürler.
Merhaba Cihan,
Katkılarından dolayı teşekkür ederim.
Özellikle ağırlık gerçekten önemli. Benim gibi yürüyüş ve uzun bisiklet turu yapanlar ne dediğimi eminim anlarlar. %10 ve fazla eğimli dik ve uzun bir yokuş çıkarken aslında çadırın ne kadar ağır olduğunun pek önemi kalmıyor. Her türlü sövüyorsun. 🙂
Selam Dünyalı,
Çadırda ağırlık önemli bir faktör. Bir zamanlar konaklamalı şehir içi (İstanbul) yakın yerlere bisiklet turları yaparken çadırın ağırlığı beni fazlasıyla bezdiriyordu.