Yazı İçeriği
Kosova, Balkanlar’da çoğunlukla göz ardı edilen bir ülke. Zengin tarihi, etkileyici mimarisi, misafirperver halkı ve turistler/gezginler için uygun fiyatlarıyla Kosova, kesinlikle Balkanlar seyahatinizde görmenizi tavsiye ettiğim bir yerdir. Eğer Balkanlar’a bir gezi planlıyorsanız, mutlaka en azından üç gününüzü Kosova’da geçirmeyi öneririm.
Kosova nispeten küçük bir ülke olması sebebiyle, üç gün içerisinde birçok güzel yeri ziyaret edebilmeniz mümkün.
Kosova’ya Nasıl Gidilir?
Balkan ülkeleri arasında otobüsle seyahat etmek oldukça kolay. Tiran (Arnavutluk), Üsküp (K. Makedonya), Niş (Sırbistan) ve Podgoritsa‘dan (Karadağ) Kosova’ya otobüsle ulaşım var.
Ayrıca Okuyun: Balkanlar’da Otobüsle Seyahat Programı ve İpuçları
Ayrıca, Priştine‘de küçük bir uluslararası havaalanı bulunmaktadır. Buraya, Avrupa‘da birçok şehirden karşılıklı uygun fiyatlarla uçuş bulabilmek mümkün. İstanbul‘dan da Priştine’ye düzenli olarak uçuş seferleri düzenleniyor.
Kosova’ya otobüsle nerelerden, nasıl gidebileceğiniz hakkında detaylı yazılar yazdım. Aşağıda, rotanıza göre ilgili bağlantıya tıklayarak yazıları okuyabilirsiniz.
Üsküp’ten Priştine’ye Nasıl Gidilir?
Tiran’dan Priştine’ye Nasıl Gidilir?
Sırbistan’dan Kosova’ya Kara Sınır Geçişi
Sırbistan, Kosova’nın bağımsızlığını tanımıyor ve hala Sırbistan’ın bir parçası olarak görüyor. Bu nedenle, bu iki ülke arasında seyahat ederken bu durumu göz önünde bulundurmak önemli.
Sırbistan’dan Kosova’ya seyahat ederken bir sorun yaşamazsınız; Sırp çıkış damgası almayacak ancak Kosova giriş damgası alacaksınız. Kosova’dan diğer komşu ülkelere serbestçe devam edebilirsiniz.
Ancak, Kosova’dan Sırbistan’a gitmeye çalışırken bu pek de kolay değil! Kosova’dan Sırbistan’a sadece Kosova giriş damgası ile ve Sırp giriş damgası almadan geçmeye çalışmak, yasadışı bir şekilde Sırbistan’da bulunduğunuz anlamına geliyor. Eğer daha önce bir Sırp giriş damganız yoksa, Sırbistan’a girişinize izin verilmeyecektir.
Özetlemek gerekirse,
- Sırbistan – Kosova – başka bir yer = sorunsuz
- Sırbistan – Kosova – Sırbistan’a geri dönüş = sorunsuz
- Başka bir yer – Kosova – Sırbistan = sorunlu
En iyi rota Üsküp üzerindendir. Bu şekilde, Sırbistan’a yasal olarak K. Makedonya üzerinden giriş yapacak ve Sırp giriş damgası alacaksınız.
Yani,
Kosova – K. Makedonya – Sırbistan = sorunsuz
Bu konu hakkında ayrıca detaylı bir yazı yazdım. Kosova’dan Sırbistan’a geçmeyi düşünüyorsanız aşağıdaki yazımı mutlaka okuyun.
Kosova’dan Sırbistan’a Nasıl Gidilir?
1. Gün – Priştine
Kosova’nın başkenti Priştine, 200.000’in üzerinde küçük ancak giderek artan bir nüfusa sahip şehirdir. Kosova’daki üç günlük seyahat programınız için ilk durak burası olacak. İstanbul’dan direkt Priştine’ye uçuşlar düzenleniyor. Ayrıca her gün Üsküp’ten Priştine’ye otobüsler var.
Priştine’nin farklı bölgeleri farklı atmosferlere sahip, ancak hiçbiri de savaş sonrası bir ülkenin izlenimini vermiyor. Şehir merkezi, iş kıyafeti giymiş kadın ve erkeklerle dolu, tam anlamıyla bir metropol hissi verirken, eski kent bölgesi ise sizi yarım asır öncesine, Osmanlı dönemi bir çarşıya götürüyor.
Kosova’da nüfusun çoğunluğu Müslüman. Ülke genelinde birçok camiye rastlamak mümkün. Priştine’nin merkezi Rahibe Teresa Caddesi’nde yürürken ise Batı Avrupa’nın herhangi bir yerinde olduğunuzu hissedebilirsiniz.
Priştine’de Yapılacak Şeyler
Yenidoğan (NewBorn) Anıtı – Kosova, 2008 yılında Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etti; ancak bu ayrılık, Sırbistan ve Rusya gibi bazı ülkeler tarafından hala tanınmıyor. Yenidoğan Anıtı, Priştine şehir merkezinde bağımsızlık ilanının ardından dikilmiş ve 2018’de bağımsızlığın 10. yılını kutlamak için “New10rn” olarak değiştirilmiştir.
Kosova Savaşı’nı sona erdirmesiyle tanınan ve Kosovalılar tarafından büyük saygı gören Bill Clinton’ın heykelini de burada görebilirsiniz.
Rahibe Teresa Caddesi – Yerel halkın sıklıkla ziyaret ettiği bir yer. Giyim mağazaları, bankalar ve marketleri cadde boyunca görebilirsiniz. Buradaki sokak satıcıları, atıştırmalıklar ve Yugoslavya döneminden kalma hediyelik eşyalar satıyor. Burada oturup insanları izleyin ve yerel bir Kosovalı gibi atmosferi yaşayın derim.
Kosova Savaşı sırasında terk edilmiş, tamamlanmamış bir Ortodoks Sırp Hristiyan kilisesi olan Kurtarıcı İsa Kilisesi’ni ziyaret etmeyi unutmayın. Sırpların Kosova’yı ele geçirmeye çalıştığı sırada başlayan bu inşaat projesi, pek çok Kosovalı tarafından pek hoş karşılanmamış. Kilise, Priştine Üniversitesi kampüsünde inşa ediliyordu ve günümüzde birçok Kosovalı bu binanın yıkılmasını talep etmektedir.
Ayrıca, Priştine Üniversitesi kampüsünde bulunan Balkanlar’daki en sevdiğim yapı olan Kosova Ulusal Kütüphanesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Blok halindeki odaları, kubbeleri ve kafes benzeri dış cephesiyle bu kadar ilginç bir binayı daha önce görmemiştim.
Eski Çarşı – Zamanda geriye gitmek için harika bir yer. Meyve, sebze, çanta, ayakkabı ve bakliyat ürünleriyle dolu tipik pazar tezgahlarının yanı sıra, eski elektronik eşyalar, kulaklıklar, kaset çalarlar, radyo ve televizyon parçaları satan esnaflar da bulunmaktadır.
Kosova Müzesi – Bu ücretsiz müzede Kosova tarihini keşfedebilir ve Kosova’yı bağımsız bir ülke olarak tanıyan ülkelerin bayraklarıyla dolu bir oda görebilirsiniz. Diğer sergilerde, binlerce yıl öncesine ait Kosova çevresinde bulunan veya birçok Balkan savaşında kullanılan silah ve askeri teçhizat kalıntıları sergilenmektedir.
Priştine’de Kalınacak Yerler
Eğer sırt çantalı gezginseniz zaten hostelde kalmayı tercih ediyorsunuzdur. Priştine gezimde Oda Hostel’de kalmıştım. Aşağıda, Priştine’deki en uygun fiyatlı hosteller var. Hepsi de şehir merkezine yürüme mesafesinde.
NewBorn Center Hostel, Moonlight Hostel, City Park Hostel, Prishtina Center Hostel, Hostel Prishtina Backpackers ve Oda Hostel.
2. Gün – Prizren
Prizren, Kosova’daki favori şehrimdir. Prizren, Priştine’de eksik olduğunu düşündüğüm mistik bir atmosfere sahip. Şehrin merkezinden küçük bir nehir geçiyor ve üzerinde taş köprüler bulunuyor. Bir tarafında şık restoran bulunurken, karşı kıyısında ise park bankları yer alıyor.
Otobüsler, Priştine’nin ana otobüs terminalinden günde birkaç kez kalkıyor (şehir merkezine 30 dakikalık yürüme mesafesinde veya kısa bir taksi yolculuğu ile ulaşılabilirsiniz). Prizren’e giden otobüslerin ücreti kişi başı 4 Euro, ayrıca otobüs terminalinde 0,10 Cent peron ücreti alınıyor. (Kosova ve Balkanlar’da yaygın bir uygulama).
Ayrıca Okuyun: Priştine’den Prizren’e Nasıl Gidilir?
Prizren’de Gezilecek Yerler
Prizren Kalesi – Şehrin başlıca turistik yeridir. Burası muhteşem manzaralar sunuyor. 20 dakikalık dik bir tepe tırmanışı sonrasında devasa taş kalenin kalıntılarını bulacaksınız. Kalede dolaşabilirsiniz; burada birçok yerli ve turistin Prizren’in güzel manzarasını arka plan olarak kullandığı selfie’ler çektiğini göreceksiniz.
Kutsal Kurtarıcı Kilisesi – Kaleye giden yol boyunca, aslında Ortodoks Hıristiyan Sırplar tarafından inşa edilen bir başka kalıntı olan Kutsal Kurtarıcı Kilisesi bulunuyor. 2004 yılında Kosovalı Sırplar ile Kosovalı Arnavutlar arasındaki huzursuzluk döneminde kilisenin büyük bir kısmı yıkılmış.
Şehir merkezini keşfedin – Merkezi meydanda veya nehir kenarındaki restoran ve kafelerden herhangi birinde kahve içebilir veya yemek yiyebilirsiniz. Bir fırına uğrayarak, ıspanak, peynir veya kıymalı burek’i deneyebilirsiniz.
Prizren’de Kalınacak Yerler
Prizren’de yerel bir arakadaşımın evinde kalmıştım. Annesi İzmirli, babası da Kosovalıydı. Kaldığım iki gün boyunca çok güzel yerel deneyimler kazanmıştım. Benim kadar şanslıysanız, Prizren’de mutlaka yerel bir evde kalın. Yerel kültürü deneyimlemek için şahane fırsat.
Ancak yine de, sizler için Prizren’de uygun fiyatlara kalabileceğiniz bazı konaklama yerleri önermek istiyorum;
Ura Hostel, Hostel Bushati, Zani Hostel ve Ela Hostel.
3. Gün – Peja veya Mamuşa
Prizren’den otobüse binerek, Kosova dağlarında bulunan küçük Peja kasabasına çıkabilirsiniz. Yolculuk 2 saat sürüyor ve ücreti 4 Euro’dur.
Peja, Arnavutluk’un kuzeyi ve Karadağ’ın güneyi boyunca uzanan aynı dağ silsilesinin eteklerinde yer alan, güzel vadileri, küçük köyleri ve etkileyici dağ zirveleriyle tanınan bir kasaba.
Prizren’e benzer bir cazibesi olsa da, etrafını saran devasa yeşil tepelerle farklılaşıyor. Alışveriş caddesi ve çarşıya ek olarak, parlak kırmızı bir Ortodoks manastırı da bulunuyor.
Dilerseniz, Prizren’den bir Türk yerleşim yeri olan Mamuşa Köyü’nü de ziyaret edebilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 40 dakika sürüyor. Mamuşa’ya geldiğinizde tabelaların Türkçe olduğunu, konuşulan dilin Balkan Türk lehçesi olduğunu görürsünüz. Belediye binası, lise, dükkan gibi yerlerin tabelalarında Türkçe dili kullanılıyor. Köye girişte, Mamuşa’ya Hoş Geldiniz tabelası da insanın yüzünde hoş bir gülümsemeye neden oluyor.
Mamuşa halkı çok misafirperver ve samimi. Türkiye’den geldiğinizi öğrendiklerinde sizi sıcak bir şekilde karşılıyorlar. Mamuşa’yı çoğu kişi pas geçiyor hatta böyle bir yer olduğunu bile bilmiyorlar. Mamuşa hakkında detaylı bir yazı yazmıştım. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak okuyabilirsiniz. Fırsatınız olursa, Mamuşa’ya da gitmenizi öneririm.
Balkanlar’da Bir Türk Köyü: Mamuşa
***
Her şehrin küçük olması ve kırsal yerlerin de birbirine yakın olması nedeniyle üç günde Kosova’nın büyük bir bölümünü dolaşabilirsiniz. Peja veya Mamuşa’ya günübirlik de gidip dönebilirsiniz. Dilerseniz Priştine’de araç kiralayarak da kendi hızınızda etrafı dolaşabilirsiniz.
Ayrıca Okuyun: Priştine’de Nasıl Araç Kiralanır?
Bu genç ve güzel ülkeyi keşfetmek için bir sonraki Balkanlar seyahat programınıza üç gün boyunca Kosova’yı da dahil etmenizi öneririm.
Kosova gezisi hakkında sorularınız olursa aşağıdaki yorum kısmından bana her zaman yazabilirsiniz.
***
Balkan ülkelerine yönelik seyahat danışmanlığı hizmeti sunmaktayım. Size özel olarak hazırlayacağım gezi planları ve önerileriyle, Balkanlar gezinizi birlikte planlayabiliriz. Gezilecek yerlerden yeme içmeye, konaklamadan ulaşıma kadar güvenilir tavsiyelerimle, Balkanlar gezinizin her anını en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olabilirim. Daha fazla bilgi için tıklayın.
Merhaba,
10-17 Mayıs tarihleri arasında Priştine’ye uçak biletimiz var. Ama gezimiz 1 hafta olduğu için sadece Priştine’yle sınırlı kalsın istemiyoruz. Sonrasında sırasıyla Prizren, Üsküp ve Tiran olarak düşündük. Ama yolculukları gece yapıp gündüz gezmek mi mantıklı? Yoksa gün boyu gezip akşama doğru yola çıkmak mı mantıklı? Ayrıca o saatlerde otobüs bulabilir miyiz? Çok yorucu ve koştur koştur olsun istemiyoruz açıkçası ama çok da az yer gezip boşa geçmesini de istemiyoruz. Ayrıca öğrenci olduğumuz için maliyetlerin düşük olması da gerekli.
Tavsiyeleriniz nedir acaba?
Merhaba,
Belirttiğiniz şehirler arası mesafe kısa ve gece otobüsleri yok. Gün boyu gezip, akşam üzeri son otobüsle bir sonraki şehre geçmek mantıklı. Güncel otobüs saatlerini ilgili yazılarımda paylaşıyorum. Size önerim, bir sonraki şehir için mutlaka ilk iş otogara gidip saatleri öğrenin ve biletinizi kesin.
Fatih Bey merhaba, yazınız için teşekkür ederiz.
Seneye kardeşlerimle Kosova’ya gidiş dönüş uçak bileti aldık ve blog yazınızı okuyana kadar planımız Kosova’dan Belgrad’a oradan da Bosna Hersek’e geçmekti. Anladığım kadarıyla bunu yapamayız ama Kosova-Bosna Hersek-Belgrad yapabiliriz fakat Belgrad’dan geri Kosova’ya dönemeyeceğimiz için ekstra Üsküp’e uğrayıp Kosova’ya geçmemiz gerekir. Ancak Kosova’ya ilk indiğimizde araba kiralayıp tüm bu ülkelere geçiş yapmak istiyorduk. Kosova plakası sorun yaratır mı geçişte sizce? Nasıl hareket edebiliriz?
Bir de kardeşimin yeşil pasaportu var ve ilk yurt dışı gezisi olacak Kosova. Yeşil pasaportunda ilk damgasının Kosova olması ileride ona sorun yaratır mı?
Merhaba Betül Hanım,
Kosova’dan Sırbistan’a resmi olarak işleyen bir kapı yok. Evet, Üsküp’e gelip buradan Priştine’ye geçebilirsiniz. Kosova plakası zaman zaman sorun yaratabiliyor. Risk almaya değmez. Pasaportta Kosova damgası olması ileride bir sorun yaratmaz. Avrupa ülkeleri ve Amerika Kosova’yı tanıyor. Kaldı ki, Kosova vatandaşları AB ülkelerine 3 ay süreyle serbest dolaşım hakkı kazandılar.
Not: Sırbistan-Kosova arası çalışan otobüslerin olduğu bilgisini aldım. Henüz yerel kaynaklardan teyit etme aşamasındayım. Konu ile alakalı ayrıca bir yazı yayınlayacağım.
Merhaba,
Gayet başarılı ve güzel yazılar var. Bilgiler için teşekkürler. Bir bilgi almak istiyorum. Sizin vereceğiniz bilgi önemli.
Eşimle birlikte Kosova’ya gideceğim. Perşembe 22:00’de uçağım Priştine’ye inecek. Oradan aynı akşam araç kiralayıp Prizren’e geçip Cuma gününü orada geçirme planımız var. Cuma akşamı ya da Cumartesi sabah Priştine’ye gidip, Priştine’yi gezmek istiyoruz. Araçlı olan plan bu şekilde. Uçağımız Cumartesi geceyi Pazara bağlayan Pazar sabahı 02:00’de kalkıyor. Turu bu şekilde tamamlamak mı yoksa;
Perşembe akşamı havaalanından direkt toplu taşıma ile Priştine’ye gidip orada konaklayıp Cuma sabahtan toplu taşıma ile Prizren’e gidip akşamında da toplu taşıma ile Priştine’ye gelip Cumartesi gününü de Priştine’de geçirmek mi daha sağlıklı olur? Bu da toplu taşıma ile olan plan.
Araç kiralamada sorun yaşar mıyım? Yolda güvenlik akşam da olsa sorun olur mu? Ya da toplu taşımada çok zaman kaybı yaşar mıyım? Sizce en sağlıklı ve güvenli olan hangisidir?
Otel konusunda eşimle birlikte hostel mi yoksa makul seviyede ki otelleri mi tercih etmeliyiz? Hostel tecrübem hiç olmadı. 🙂
Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba,
Seyahat süreniz kısıtlı. En iyi seçenek, havaalanına iner inmez orada bir araç kiralamak olacaktır. Gece Priştine’de konaklayıp, ertesi sabaha Prizren’e yola çıkmak vakit kaybı ve yorgunluk olabilir. Kaldı ki, seyahat süreniz kısıtlı olduğu için telaşla gezecek ve hiçbir şey anlamayacaksınız.
Hosteller paylaşımlı konaklama konseptinde olduğu için eşinizle rahat edemeyebilirsiniz. Ancak, bazı hostellerin tek-çift kişilik odaları da oluyor. Bütçenize uygun normal oteller de Prizren’de mevcut.