Yazı İçeriği
Yeni bir şehre ya da yeni bir ülkeye gidip döndüğümüz zaman “Yediğin içtiğin senin olsun, gördüklerini anlat” denirdi. Gittiğimiz yerlerde bir çok şeyi merak ederiz. Örneğin müzeleri, tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve yöresel tatları. Genelde yenilen içilen şeylerin anlatılması çok hoş karşılanmaz hatta, görgüsüzlük olarak kabul edilirdi.
Bazı şehirler var ki, gezip gördüklerinin yanında yiyip içtiklerinin de anlatılması gerekir. Gaziantep, Hatay, Adana, Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır gibi. Yemek bir kültür olarak kabul edildiğinden beri, yenilen ve içilenin anlatılması, tanıtımının yapılması ve başkalarının da tatması için teşvik edilmesi gezginliğin bir parçasını oluşturur. Bu konuda Mehmet Yaşin’in “Yol Üstü Lezzet Durakları” ve Vedat Milor’un “Tadı Damağımda” programları unutulmaz ve çabaları takdire şayandır.
Türkiye’nin Lezzet Durağı: Gaziantep
Ülkemizde de Gastronomi Turizmine ilgi giderek artmaktadır. Gastronomi, yemek ve kültür arasındaki ilişkiyi inceleyen bir çalışmadır. Gaziantep bu anlamda en önemli illerimizden biridir.
Hem uzun yıllar çalışmış olmam hem de yılda bir kez –mutlaka- ziyaret etmem nedeniyle ve UNESCO’nun Gastronomi Şehri olarak ilan ettiği Gaziantep’i anlatmadan geçmemek gerekir. Hayat kısa, hem de çok kısa. Gaziantep’te ne yenir ve görülmesi gereken yerler nelerdir derseniz, kısa bir yolculuğa çıkalım…
Eskiden Ayıntap adıyla yazılır, halk arasında Antep veya Entap olarak söylenirdi. Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği kahramanlık nedeniyle 8 Şubat 1921’de Büyük Millet Meclisi tarafından “Gazi” lik unvanı verilmiştir. Antep, Gaziantep olmuştur.
Gaziantep ülkemizin en kalabalık 8. şehridir. Şehir doğal güzelliği, tarihi yapıları, kültürel zenginliği ve mutfağı ile gezginler ve turistler için cennet sayılır. Bütün doğu insanı gibi, Antepli de sıcak, samimi, yardımsever ve cömerttir. Şehri bir baştan diğer bir başa yürüyerek çok rahat dolaşabilirsiniz, yorulanlar ya da yürümek istemeyenler ise çok kısa bir taksi yolculuğu ile gitmek istedikleri yere ulaşabilirler.
Ayrıca Okuyun: Tatlı Yemek İçin Bile Gidilebilecek 9 Anadolu Şehri
Gaziantep Gezilecek Yerler
Gaziantep Kalesi
Gaziantep Kalesi, şehrin merkezinde yer alır. Kalenin içinde Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi bulunur. Müzede, 79 pano, 41 rölyef, 52 heykel, 13 büst ve 125 porte rölyefi ile Antep Savunması ayrıntılı biçimde anlatılır.
Zeugma Mozaik Müzesi
Zeugma Mozaik Müzesi, 9 Eylül 2011 yılında açılmıştır. Müzede, Roma ve geç antik döneme ait 2.448 m2 mozaik, 140 m2 duvar resmi, 4 Roma dönemi çeşmesi, 20 sütun, 4 kireç taşından yapılmış heykel, tunç Mars Heykeli, mezar stelleri, lahitler ve mimari parçalar teşhir ediliyor.
Müze gerek bina kompleksi gerekse içinde sergilen eserler açısından dünyanın sayılı müzeleri arasındadır.
Gaziantep Hayvanat Bahçesi
Hayvanat Bahçesi, ülkemizin en büyük, Avrupa’nın ise ikinci ve dünyanın üçüncü büyük hayvanat bahçesidir. Hayvanat Bahçesi, şehre 10 km uzaklıktaki Burç Ormanları içerisindedir. Ulaşım oldukça kolay ve rahat. Hayvanat bahçesinde 90 türden 3720 hayvan çeşidi barındıran bir kuş kafesi, 74 türden 2950 hayvan çeşidine ev sahipliği yapan akvaryum, 10 türden 64 hayvan çeşidini barındıran maymun evi, timsah ve yılanlardan oluşan bölümler var.
Tahmis Kahvesi
1645’ten beri hizmet veren mekan, şehrin merkezindedir. Yorulduğunuzda dinlenmek, çay, kahve veya menengiç kahvesi içmek için uğrayabilirsiniz.
Zincirli Bedesten, Medusa Cam Eserler Müzesi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Yeni Han, Dülük Antik Kenti, Oyun ve Oyuncak Müzesi, Bayazhan, Yaşayan Müze Tarihi Gümrük Han,
Tütün Hanı, Tarihi Yeni Han, Millet Han, Tarihi Almacı Pazarı, Naip Hamamı, Kaleoğlu Mağarası, Bakırcılar Çarşısı, Atatürk Anı Müzesi, Hamam Müzesi, Tarihi Bey Mahallesi,
Kurtuluş Cami, Yüzüncü Yıl Parkı, Dülük Baba Mesire Alanı ve Burç Ormanı görülmesi ve gezilmesi gereken diğer yerlerdir.
Gaziantep’te Nerede, Ne Yenir?
Gezilip görülmesi gereken yerlerden sonra, geldik can alıcı noktaya. Yeme içme meselesine. Yazının başlangıcında da belirttiğimiz gibi, Gaziantep Mutfağı anlatmakla bitmez. Bu özelliğinden dolayı Gaziantep, UNESCO tarafından Gastronomi Şehri olarak ilan edilmiş. Katmer, Lahmacun, Simit Kebabı, Ali Nazik, Patlıcan Söğürme, Patlıcan Kebabı, Kıyma Kebabı, Beyran, Küşleme, Cağırtlak (Ciğer) Kebabı, Yuvalama, Soğan Kebabı, Nohut Dürümü, Kereviç, Dolama ve Baklava mutlaka tadılması gereken tatlardır. Aman dikkat! Yemekleri ve tatlıları dikkatli yiyin. Yemek ve tatlıların güzelliğine dayanamayıp fazla tüketirseniz, sonraki günlerde zorlanabilirsiniz. Şehirde gezeceğiniz ve yiyeceğiniz yerler bir arada bulunuyor.
İster gezgin olun, ister turist olun, ister yaşlı olun, ister genç olun hatta isterseniz çocuk olun aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir yerdir Gaziantep.
Unutmadan! Gaziantep’te bol bol yiyin ve bol bol yürüyün. Gözünüz ve mideniz bayram etsin.