Kum Ziyareti, İran

Kum şehri, İran’ın dini kalbidir ve Şialar için Meşhed‘den sonra gerçek hac yerlerinden biridir. Kum şehri yıllarca büyülü bir atmosfere gebe kalmıştır. Bunun nedeni aylarca Ayetullah Humeyni’ye ev sahipliği yapmış olmasıdır. Tabii, bunun da ötesinde Fatıma-ı Masume’nin (İmam Rıza’nın kız kardeşi) kabrine ev sahipliği yapıyor olması. İran hakkında birkaç kitap okuduğunuzda mutlaka Kum şehri satır aralarında geçecektir. İran’ın kutsal şehri Kum, molla ve Kur’an okullarıyla dolu bir yer. Şehrin tam olarak neye benzediğini görmeden asla hayal edemezsiniz. Gerçekte nasıl bir yer olduğunu görmek için burayı İran gezilerinizde ziyaret etmelisiniz. Ve evet, Kum, İran’da ziyaret edilmeye değer bir şehirdir.

Kum’un Tarihi

Kum, şu anda yaklaşık 1 milyon nüfusa sahip İran’ın önemli şehirlerinden biridir. Bu muhafazakar şehir, birçok İslam okulu ve camisine ev sahipliği yapıyor. Bunun nedeni, Kum’un 7. yüzyılda çok önemli bir Şii hac bölgesi haline gelmesidir. 816 yılında sekizinci İmam Rıza’nın kız kardeşi Fatıma, kardeşini ziyarete giderken Kum’da öldü. Fatıma’nın gömüldüğü kutsal tapınak Kum’dadır ve türbesi Kum’a çok fazla önem katmıştır.

Dünyanın her yerinden binlerce Şii hacı adayı Fatıma’nın gömüldüğü tapınağı görmek ve ondan iyilik, sağlık istemek için şehri ziyaret ediyor. Kum ayrıca Ayetullah Humeyni’nin yaşadığı ve çalıştığı yerdi. Burada Şii İslami dersleri verirdi.

Fatima Masume Kabri, Kum

Fatıma-ı Masume Neden Bu Kadar Seviliyor?

Şiiler, 12 İmam rehberliğini (isna aşeriye) benimseyen topluluklardır. Yedinci imam Musa el-Kazım’ın kızı ve sekizinci imam Rıza’nın kız kardeşi olan Fatıma, kardeşini Meşhed’e ziyarete giderken Kum’da öldü. Fatıma, aile üyeleri arasında benzersiz bir statüye sahipti. Çok sadık, zeki ve mütevazı biriydi.

Ayrıca Okuyun: İran’da İmam Hüseyin’i Anma Töreni: Yas ve Muharrem Ayı

Kum’da Ne Yapmalı?

Fatıma-ı Masume’nin türbesine yapılacak bir ziyaret, Kum’da yapılacak ilk şeydir. Kum’un ana cazibe merkezidir ve gerçekten etkileyicidir. Kubbeler ve minareler, özellikle güneşin tam tepedeyken gün ışığı ile şaşırtıcı bir görünüme bürünmesi sizi de etkileyebilir. Fatıma’nın türbesi yabancı turistlere de açık. Müslüman olan veya olmayan herkese. Ancak, giriş için çok katı bir kıyafet yönetmeliği var ve burada kıyafet yönetmeliklerine uymak önemlidir, aksi halde türbeyi ziyaret etmenize izin verilmez.

Kadınlar, girişte giymeleri için bir çarşaf alacaklar. İran’daki birçok kutsal yerde olduğu gibi, yerel bir rehber eşliğinde türbeyi ziyaret edeceksiniz.

Kadınlar, camiye gümüş renkli girişten, erkekler ise altın renkli kemerden giriyor. Yani erkekler ve kadınlar camiyi ayrı ayrı ziyaret ediyorlar.

Türbeyi ziyaret etmenin yanı sıra, bir parça Kum’da gezmek de büyüleyici olacaktır. Gözler için gerçek bir şölen burası. Kum, her türde küçük dükkanların bulunduğu hareketli bir şehirdir. Kum’da safran ve kurabiyeler ön plana çıkmakta. Kurabiyelerinden tatmanızı öneririm.

Kum Şehrinde Alışveriş

Kum’a Ziyaretiniz İçin İpuçları

Tahran‘dan yola çıkıp Kaşan, İsfahan‘a doğru gitmeyi planlıyorsanız 2,5 saatlik bir yolculuk sonrası Kum’a varabilirsiniz. Bu şehirlerden birine gidecekseniz, Kum’da mola vermek uygun olacaktır. Zaten yarım gün bu şehir hakkında bir fikir edinmek için yeterli olacaktır. Kum’da konaklamak için de birkaç otel ve hostel seçeneği bulunuyor.

6 YORUM YAZILMIŞ

  1. Merhabalar,

    Ocak ayında İran gezisi planlamaktayız. Tahran’dan Kum, Kaşan, İsfahan, Yezd ve Şiraz istikametinde gideceğiz. Kum ve Kaşan’da kalmadan oralara nasıl gidebiliriz? Tren ya da otobüs ile gidip gelme olasılığımız var mı?

  2. Merhaba,

    31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gece Tahran’a ineceğim. Dönüşüm ise Tebriz üzerinden otobüsle Van’a olacak. 10 Ocak günü ise Van’da olmayı planlıyorum. Tahran-Şiraz-Yezd-İsfahan-Tebriz-Kum-Kaşhan görmek istiyorum ama vaktimiz kısıtlı. Bazı yerleri çıkartmak gerekiyor elbette. Tahran’a fazla vakit de ayırmak istemiyorum. 1 gece Tahran’da kaldıktan sonra yarım gün Kum yapıp oradan Kaşhan’da gece konaklayıp bir sonraki gece için Şiraz’a yola çıkmak mı mantıklı olur? Yoksa Tahran’dan direkt Şiraz’a mı geçsem? Yezd şehrini rotadan çıkartsam mı? İsfahan ve Şiraz’ın hakkını da vermek istiyorum. Kıymetli yerleri gör geç de yapmak istemiyorum. Ne yapacağım konusunda kararsızım.

    Fikir verebilir misiniz?

    • Merhaba Semih,

      Evet süreniz çok kısıtlı. 1 Ocak akşam üzerine kadar Tahran’ı dolaşın ve ardından Kum şehrini atlayarak doğrudan otobüsle Kaşan’a geçin. Bu şekilde; Kaşan (1), İsfahan (2), Şiraz (2), Yezd (2) dönüşü tekrar Tahran’a gelin. Tahran’a vardığınızda yine şehri gezin ve akşam üzeri otobüsü ile Tebriz’e geçin. Kalan 1 gününüzü Tebriz’de geçirdikten sonra buradan Van’a geçin. Yezd şehrini bence siz rotadan çıkarmayın. Çünkü görülmeye değer bir şehirdir. Eğer Tahran-Şiraz uçak düşünürseniz o halde dönüşte Kaşan ve Kum’a da uğrayabilirsiniz.

      Başka sorularınız olursa yine buradan yazabilirsiniz. Size yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.

  3. Merhaba,

    Biz 3 erkek arkadaş 17 Ağustos gecesi Tahran’a uçuyoruz. Sonrasında Kaşan-İsfahan-Yezd-Şiraz’ı gezeceğiz. Belki dönerken de Tebriz’e gidebiliriz. Bu gezi için nereye kaç gün ayıralım ve tahmini kişi başı maliyetimiz ne olabilir? Not: Bizler öğretmeniz ve azla yetinmesini biliriz.

    • Merhaba Mustafa Bey,

      Tahran 2, Kaşan 1, İsfahan 2, Yezd 2, Şiraz 2 şeklinde bir süre dağılımı yapabilirsiniz. Kişi başı 2.000 TL yeterli olacaktır. İlgili şehirler hakkında gezi yazıları ve pratik bilgileri site içerisindeki yazılardan okuyabilirsiniz.

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.