
Mart ayının ortalarında (16-24) Doğu Karadeniz ile Gürcistan’ın Batum ve Kutaisi şehirlerini keşfetmek için yola çıktım. Güzel bir havada sıcacık insanları, köklü tarihin izleri ve birbirinden eşsiz lezzetleriyle geçen zamanı anlatmak mümkün mü? Bu süre boyunca birbirinden güzel yerler gördüm ve tadına doyulmaz lezzetleri tattım. Hepsini bir yazıda anlatmak mümkün değil ama birini anlatmadan geçmemek gerekir.

İlk durağım Batum. Bir gece kaldıktan sonra Kutaisi’ye geçtim. Daha sonra tekrar Batum’a geçip bir gece daha kaldıktan sonra Sarp Sınır Kapısı’ndan ülkeye giriş yaptım.
Özelde Doğu Karadeniz’de genelde ülkemizde Batum’u bilmeyen yok. Yüzlerce, binlerce yazıya ve TV programına konu olduğundan dolayı bu yazıda ayrıca bahsetmeye gerek yok. Kutaisi ise Batum kadar bilinmemektedir. Batum ve Kutaisi için ayrı ayrı yazılar yazmak gerek.
Gezide ikinci durağım Kutaisi oldu. Kutaisi, gezmesi çok kolay bir şehir. Şehir Sovyetler döneminde sanayi yoğunluğunu yaşamasına karşın çözülmeden sonra terk edilmiş görüntüsüne rağmen doğal ve tarihi dokusunu korumuş bir bölge. Kutaisi, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’ten sonraki ikinci büyük şehirdir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Gelati Manastırı ve Bagrati Katedrali şehrin tarihi zenginliklerinden ikisidir. Bunların dışında Prometheus Mağarası, Sataplia, Mağarası, Okatse Kanyonu ve müzeleri görülmeye ve sokaklarında kaybolmaya değer.

Batum–Kutaisi arasında her saat ulaşım var. Yaklaşık olarak 2 saat 30 dakika sürmektedir. Yollar iyi ve rahat. Gürcistanlı sürücüler oldukça tehlikeli araç kullanmakta olup yol boyunca yüreğiniz ağzınıza gelebilir. Her an bir kaza olmaması şansımıza. Bunu yazıyla anlatmak mümkün değil. Batum–Kutaisi arası 15 Lari deniyor ama pazarlıkla 10 Lari’ye gidebilirsiniz.

Gürcistan’ın batı kesiminde, İmereti bölgesinde, Chiatura (Çiatura) kasabası yakınlarındaki Katskhi (Katshi) köyünde kireç taşından yekpare doğal dikit. Dikitin üzerinde küçük bir kilise yer almaktadır. Dikitin adı Katskhi Pillar olarak tanımlanmaktadır. 40 metre yüksekliğinde ve 150 m2 genişliğindedir. Katskhi Pillar, Kvirila nehrinin sağ kolu olan Kasthura vadisine hakim durumdadır.

Kutaisi’ye 60 km mesafede bulunan Katskhi Pillar mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Gürcistan’ın batı bölgesindeki Katskhi Köyü’nde yer alan Katskhi Pillar, 40 metre yükseklikte dik bir kayanın üzerinde bulunmaktadır. Kayanın üzerinde bulunan kilisenin geçmişi 7. yüzyıla dayanmaktadır. 1945’e kadar harap ve unutulmuş olan kilise 1955’de restore edilerek yeniden hizmet verir hale getirilmiştir. Kilisenin Gürcü rahibi Maxime Qavtaradze (Tanrı’ya daha yakın olma isteğiyle) 20 yıl burada yaşamış olup mezarı da burada bulunmaktadır.



Erkek ziyaretçiler merdivenle zirveye çıkmalarına karşın kadınların tırmanmasına izin verilmemektedir. Ziyaretimiz sırasında kaya tırmanmaya kapalıydı. Bu nedenle kayaya çıkamadık. Vadiden kayanın görünümü oldukça etkileyici. Dik kayanın tepesinden Katskhura Nehri ve vadinin manzarası da doyumsuz güzellikte olmalıdır.

Chiatura, Tiflis’e 200 ve Kutaisi’ye 60 km uzaklıktadır. Katskhi Pillar’a gerek Kutaisi gerekse Tiflis’ten ulaşmak için yollar çok iyidir. Özel araç veya turlarla burayı ziyaret etmek mümkündür. Özel araçla ulaşım bir saat sürmektedir.
Ayrıca Okuyun: Havada Asılı Manastırlar – Meteora
Katskhi Pillar, Yunanistan’da bulunan ünlü Kalambaka bölgesindeki Meteora manastırlarıyla benzerlik taşımaktadır.


Yolunuz Gürcistan’a düşerse, Katskhi Pillar’ı mutlaka görün. İnsanın yaşamında göreceği ve unutamayacağı özel yerlerden biridir.