Novodeviçi Mezarlığı, Moskova

Moskova, adını duyan hemen herkesin ilgi duyduğu şehirdir. Napolyon’un, “Eğer Kiev’i alırsam Rusya’nın ayaklarını, eğer St. Petersburg’u alırsam başını ama, Moskova’yı alırsam kalbini fethetmiş olurum” dediği söylenir.

Novodeviçi Mezarlığı, Moskova

Uygun bir tarihte uygun bir tur bulunca hiç düşünmeden Rusya gezisine katıldım. Rusya her zaman görmek istediğim bir yerdi. Hele Leningrad ve Moskova’yı görmek, sosyalizme ilgi duyan herkesin hayali idi. Moskova sadece Rusya’nın değil sosyalizmin de anavatanı ve kalbi idi.

Nazım Hikmet'in Mezarı

Moskova’yı biz Türkler için özel yapan diğer bir neden de; Nazım Hikmet’in mezarının burada olmasıdır. Görevliler çoğu zaman Türkiye’den gelenleri tanıyor ve bilet istemedikleri gibi doğruca Nazım’ın mezarının yerini de tarif ediyor. Gişedeki bayan da bana tarif etti.

Novodeviçi Mezarlığı, Moskova

Herkesin aksine, ben, Nazım Hikmet’in vasiyetindeki gibi bir çınarın altında eşi Vera ile birlikte yatıyor olmasından mutlu olduğunu düşünüyorum. Uğruna bin bir acı çektiği, hapis yattığı ve ölümü göze aldığı düşüncelerinin gerçekleştiği (eleştirileri ne olursa olsun) topraklarda sevdiği kadınla koyun koyuna yatmak her babayiğidin vazgeçilmez arzusu olsa gerek.

Novodeviçi Mezarlığı, Moskova

“Yoldaşlar, nasip olmazsa görmek o günü,
ölürsem kurtuluştan önce yani, alıp götürün
Anadolu’da bir köy mezarlığına gömün beni.”

Novodeviçi Mezarlığı, Moskova

Vasiyetinde de belirttiği gibi, Anadolu’nun bir köy mezarlığında yatar gibi yatıyor Nazım Hikmet, Novodeviçi’de. Bu nedenle, kurtuluşa kadar orada kalmasından yanayım.

Novodeviçi Mezarlığı, Moskova

Novodeviçi (Genç Kızlar) Mezarlığı Rusya’nın başkenti Moskova’daki bir mezarlıktır. Turistik alanlardan, 16. yy’dan kalma Novodeviçi Manastırı’nın yanındadır. 16. yüzyıldan kalma aynı adı taşıyan manastırın bitişiğinde bulunan mezarlık, 1898’de açılmış.

Novodeviçi Mezarlığı, Moskova

Ülkenin en önemli mezarlığı burası. Ve siyasetten sanata, tüm ünlü isimlerin mezarı da burada. Yakılıp külleri duvarlardaki vazolara konulanlar dahil, 27 bin kişinin mezarı bulunmaktadır. Mezarlık 11 parsel olarak planlanmış ve 75 bin metrekare büyüklüğündedir.

Novodeviçi Mezarlığı, Moskova

Her mezar taşının orijinal bir heykel, bir sanat eseri olduğu bu mezarlıkta kimler yok ki?
Anton Çehov’dan Sergei Eisenstein’e, Mikhail Bulgakov’dan Nikolay Gogol’e, Nikita Kruşçev’den Vladimir Mayakovski’ye, Sergey Prokofiev’den Dmitri Şostakoviç’e kadar, yüzlerce ünlü yan yana yatıyor bu müze mezarlıkta…

Novodeviçi Mezarlığı, Moskova

Paris’teki Pere Lachaise’yi çağrıştırmaktadır. Novodeviçi sadece bir mezarlığın adı değil. Yanı başındaki tarihi manastır da en az kendisi kadar ünlü, 2004’ten bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndedir. Novodeviçi dünyanın biletle gezilen sayılı mezarlıklarından biridir.

Novodeviçi Mezarlığı, Moskova

Olur da yolunuz düşerse Moskava’ya, Novodeviçi’ye uğrayıp Nazım’a selam söyleyin.

Veli Yalçın
11.12.1963 Küçük Yapalak Köyü Elbistan, Kahramanmaraş’ta dünyaya geldi. İlkokulu Eskişehir, ortaokulu Adana ve liseyi İstanbul’da bitirdi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bölümüne 1982 yılında girdi ve 1986 yılında bitirdi. 1988 yılında Sivas ve Ağrı Patnos’ta askerlik görevini kısa dönem olarak yaptı. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümlerinde yüksek lisans bölümlerine devam etti. Ocak 1989 yılında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nda (şimdiki adı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı) Sosyal Hizmet Uzmanı olarak Sivas, Gaziantep, Ankara, Batman, Kilis ve Aydın’da çalıştı. Gaziantep Çocuk Yuvası ve Gaziantep Yetiştirme Yurdu’nda Müdür olarak görev yaptı. Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (daha sonra SES ile birleşti) kurucularındandır. Haziran 2014 ve Mayıs 2015 tarihleri arasında Aydın Efeler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü olarak görev yaptı ve Mart 2016 tarihinde emekli oldu. Şiirleri Fransız Postası, Alleben, Sanat ve Hayat, Bizim Dergi, Sosyal Hizmet, Sosyal Hizmet Sen. ve Gerçek Sanat gibi yurt içi ve yurt dışında ve “yersiz yurtsuz” ve “süje” İnternet dijital dergilerinde yayımlandı. Bugüne kadar 23 ülke, 72 şehir dolaştı. Ülkemizde ise 81 ilin 70’ine gitti. Aydın Denge Gazetesi’nde gezi yazıları yayımlandı. Halen Gaziantep Sabah Gazetesi’nde haftada iki gün ve hadigez.com İnternet sitesinde gezi yazıları yayımlanmaktadır. Veli Yalçın’ın yayımlanmış kitapları: * Kuşlar Su İçti Dilinden (Şiir, Favori Yayınları 2017) * Gezdim Gördüm Yazdım (Gezi Notları, Favori Yayınları 2018) * 1961 Yılından Bugüne Sosyal Hizmet Dergileri (Sabev Yayınları 2022)

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.