Yazı İçeriği
- Nahçıvan’a Nasıl Gidilir?
- Nahçıvan Vizesi
- Nahçıvan Vizesi Nasıl Alınır?
- Iğdır – Nahçıvan Sınır Geçişi: Sederek Sınır Kapısı
- Nahçıvan Para Birimi: Manat
- Nahçıvan Şehir Merkezi
- Nahçıvan İnsanları
- Nahçıvan Gece Hayatı
- Nahçıvan’da Güvenlik
- Nahçıvan’da Nerede Kalınır?
- Nahçıvan’da Dini İnanç
- Nahçıvan’da Konuşulan Dil
- Nahçıvan Mutfağı
- Nahçıvan’dan Bakü’ye Nasıl Gidilir?
- Nahçıvan’dan İran’a Nasıl Gidilir?
Komşu ülkeler seyahatimin ilk durağı Nahçıvan olmuştu. Eğer bir Nahçıvan gezi planı yapıyorsanız ihtiyacınız olan tüm bilgileri yazının devamında bulabilirsiniz.
Nahçıvan, Azerbaycan’a bağlı olup ülkemizin doğusunda Iğdır’a komşu olan 15 km2 yüzölçümüyle küçük bir yerleşim yeridir. Kuzeyinde Ermenistan, doğusunda Azerbaycan, güneyinde İran ve batısında Türkiye ile komşudur. Sovyet Dönemi izlerinin günümüzde halen daha görüldüğü Nahçıvan son yıllarda yapılan yeni yapılar ile modern bir görünüme bürünmüş ve eski ile yeniyi bugün çok iyi bir şekilde muhafaza etmektedir. Eski yapıların restorasyonu, pırıl pırıl caddeleri, kafeterya, park ve eğlence merkezleri ile son derece etkileyici bir şehir görünümüne sahip.
Tarih konularına girip sizleri çok fazla sıkmak istemiyorum. Eğer bir Nahçıvan gezi planınız varsa faydasını görebileceğiniz daha spesifik bilgiler vermeye çalışacağım.
Nahçıvan’a Nasıl Gidilir?
Nahçıvan gezinizi karayolu veya havayolu olarak iki şekilde planlayabilirsiniz. Nahçıvan’a iki farklı şekilde ulaşabilmek mümkün. İlki Türk Hava Yolları ile haftanın belirli günleri uçak ile ulaşım. Bu ulaşım türünü pek önermiyorum. Zira uçuşlar kimi zaman Bakü aktarmalı oluyor. Direkt uçuşlar ise çok pahalı. Belki İstanbul-Iğdır uçak, Iğdır’dan Nahçıvan’a karayolu tercih edilebilir. İkinci ulaşım alternatifi ise karayolu. Bu ulaşım yürü bütçe yönünden oldukça ekonomiktir.
Karayolu ulaşımında Iğdırlı Turizm firması Nahçıvan’a düzenli olarak otobüs seferleri düzenlemektedir. İstanbul’dan direkt seferlerin bulunduğu Nahçıvan’a dilerseniz Iğdır üzeri de gidebilirsiniz. İstanbul’dan belirli saatlerde kalkan otobüslerin bilet fiyatları 500-600 TL arasında değişmektedir. 24 saatten biraz fazla süren yolculukta kullanılan otobüsler lüks ve konforludur. Bu yolculuk aynı zamanda sizin yerli insanlar ile kaynaşmanızı sağlayacak ve Nahçıvan’a henüz gelmeden adapte olmanıza yardımcı olacaktır. Eğer esnek bir zaman dilimine sahipseniz Nahçıvan’a gitmek için karayolu ulaşımını tercih etmenizi öneririm.
Iğdır şehir merkezi ile Dilucu Sınır Kapısı arasında yaklaşık 1 saatlik sürüş mesafesi bulunuyor. Sınır kapısına geldiğinizde yük tırlarının kilometrelerce sıra yaptığını göreceksiniz. Sınır kapımızın olduğu bölge oldukça eski ve bakımsız kalmış bir görünüme sahipti. Yolları stabilize ve gümrük binası da oldukça eski görünümlüydü. Hijyenik olmayan gümrük binası sanki bir yazıhane görünümündeydi.
Nahçıvan gezinizi kış aylarında yapmayı planlıyorsanız iklim koşullarını göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin. Nahçıvan’da hava durumu tıpkı Iğdır, Kars, Ağrı ve Van şehirlerinin hava durumuyla benzerlik gösterir. Nahçıvan’ı gezmek için en ideal dönem Mayıs ve Eylül ayları arasıdır.
Nahçıvan Vizesi
İlk olarak yapmanız gereken, rutin yurt dışı çıkış işlemleri olacaktır. Yurt dışı çıkış pulunu aldıktan sonra sıraya geçiyorsunuz. Burada polis kontrolünden geçiyor ve Türkiye’den çıkışınızı onaylar damga ile pasaportunuza işlem yapılıyor.
Daha sonra Nahçıvan tarafında bulunan Sederek Sınır Kapısı’na dilerseniz Aras Nehri’ni şöyle bir selamlayarak Hasret (Ümit) Köprüsü üzerinden geçip Nahçıvan Gümrük Binası’na yürüyebilir ya da Türkiye tarafında yapılan pasaport işlemleriniz sonrası sizi bekleyen otobüsünüze binerek karşı tarafa geçebilirsiniz.
Nahçıvan’a hoş geldiniz. Burada Nahçıvan’ın bizden vize aldığını öğreniyorum. Seyahate çıkmadan önce yapmış olduğum araştırmalar bu yönde değildi. Vize memuru size gerek olmadan kimlik bilgilerinizi söylemeniz doğrultusunda vize formunu dolduruyor. Vize için fotoğrafa gerek duyulmuyor. Doldurulan form sonrası vize ücretinizi ödedikten sonra 60 günlük vizeniz pasaportunuzun boş bir sayfasına yapıştırılıyor. Aldığınız vize sonrası pasaport kontrol sırasına geçiyor ve polis memuru tarafından işlemleriniz yapılıyor. İşlem esnasında Türk pasaportuna sahip olduğumu gören polis memuru tebessümle ‘hoş geldiniz’ diyor. Nahçıvan gezi planınızı yaparken Nahçıvan vizesi olduğunu unutmayın.
Türkiye gümrük binasına nazaran Nahçıvan gümrük binasının oldukça modern ve temiz bir görünüme sahip olduğunu görüyorum. Burada tekrar sıraya giriliyor ve ilk pasaport kontrolü sonrasında çanta kontrolü yapılıyor. Pek bir sorun çıkartmayan Nahçıvan polis memurları burada da tebessümle ‘hoş geldiniz’ diyor. Nahçıvan’da Azerbaycan para birimi olan Manat kullanılmaktadır. Tıpkı İran sınır kapılarında olduğu gibi burada da sizi ayakçı döviz büroları karşılayacak. Size önerim, paranızı sınır kapısında değiştirmeyin. Zira sınır kapısında günlük kurun çok altında çevirim yapılmaktadır. Bununla birlikte, Nahçıvan’a Türk parasıyla da gelmeyin. Türk Lirasının değeri Manat karşısında çok düşük. Dolar ya da Euro getirmeniz daha iyi olacaktır.
Nahçıvan Vizesi Nasıl Alınır?
Eğer Nahçıvan’a gitmeden önce Iğdır-Kars bölgesini gezeyim derseniz o halde Iğdır’da bulunan Kars, Azerbaycan Konsolosluğu’ndan Nahçıvan vizesini ücretsiz alabilirsiniz. Aynı Azerbaycan vizesinde olduğu gibi, pasaportunuzu konsolosluğa bırakıyorsunuz ve daha sonra Nahçıvan vizeniz 3 iş günü içerisinde çıkıyor. Üstelik ücretsiz! Tabi vizenin 3 iş günü içerisinde çıkacak olması belki seyahat planınızı değiştirebilir. Bu ayrıntıya dikkat edin.
Ayrıca Okuyun: Azerbaycan Vizesi Nasıl Alınır? Azerbaycan’a Nasıl Gidilir?
Iğdır – Nahçıvan Sınır Geçişi: Sederek Sınır Kapısı
Otobüsteki yerlerimizi alıyor ve sınır geçişi sonrası bizi ilk karşılayan Sederek oluyor. Otobüsler Sederek’e mutlaka giriyor. Zira Türkiye’ye göre daha uygun fiyatlı olan benzin için otobüs ya da tırlar buradan benzin alarak yoluna öyle devam ediyorlar. Sederek’de yarım saat kadar bekliyoruz. Otobüse benzin dolumu yapılıyor ve bu esnada yolcular ihtiyaçlarını gideriyor. Sederek’e yakın Heyderabad yerleşim yeri bulunuyor ve tam karşısı ise Ermenistan sınırı. Burada iki ülke askerlerinin zaman zaman sıcak temasa girdiğini öğreniyorum. Benzin dolumu gerçekleşti ve otobüsteki yerlerimizi alarak tekrar yola koyulduk. Sınır geçişi sonrası Nahçıvan’a kalan mesafe yaklaşık 1,5 saat. Sağ tarafta küçük Ağrı ve büyük Ağrı Dağı, sol tarafta ise kayısı bahçeleri eşliğinde yolculuğumuz sürmekte. Bir anda evlerin mimarilerinin değiştiğini göreceksiniz. İnsanların taşıma sular ile su ihtiyacını karşıladığını görüyorum. Her 5 kilometrede bir polis araçlarının yol kenarlarında olduğunu görüyorum. Hız sınırlarına burada çok dikkat ediliyor.
Nahçıvan Para Birimi: Manat
Nahçıvan’da bulunduğum 21 Temmuz 2015 tarihinde
1 Manat – 1.04 Dolar
1 Manat – 3,00 Türk Lirası’na denk gelmekteydi.
Nahçıvan’da Dolar ya da Euro bozdurmanız daha iyi olacaktır.
Nahçıvan Şehir Merkezi
Otobüs, şehir girişinde yer alan Avtovağzal’a (otobüs terminali) giriş yapıyor. Terminal son derece güzel ve temiz bir yer. Terminal içerisinde ücretsiz Wi-Fi imkânı mevcut. Ayrıca otobüs terminali içerisinde paranızı bozdurabilmeniz için bir döviz bürosu da bulunmaktadır.
Nahçıvan oldukça bakımlı, geniş caddeleri, müzeleri, tiyatro merkezleri ve sıcacık insanları ile kültürümüze yakın bir ülke. Başkent ismi de Nahçıvan olarak geçmekte. Merkezde yer alan devlet binaları oldukça lüks ve gösterişli bir mimariye sahip. Yaklaşık 400 bin kişinin yaşadığı ülkede 80 bini Nahçıvan şehir merkezinde toplanmıştır.
Gelelim taksicilere… Merak etmeyin burada taksiciler sizi bunaltmıyorlar. Taksiciler özel üniformaları ile resmi bir şekilde hizmet vermekte. Taksi ihtiyacınız varsa kendiniz söylüyor ve sırası gelen taksi ile ulaşım ihtiyacınızı karşılıyorsunuz.
Nahçıvan İnsanları
Yerel insanların arasına karışmaktan çok keyif oluyorum. Türkçe konuşmakta herhangi bir sıkıntı yaşamayacaksınız. Ancak lehçe farklılıkları bulunmakta. Nahçıvan seyahatimde dil konusunda hiç sıkıntı çekmedim. Kolay bir şekilde yerel insanların arasına karıştım, kaynaştım ve sohbetler ettim.
Türk olduğumu öğrenen insanların yüzlerini bir gülümseme hali alıyor ve bir şeyler ikram etmek istiyorlar. Şehir merkezinde yer alan Tiyatro Binası’nı gözlemlerken birkaç genç arkadaş görüyorum. Yanlarına giderek selam veriyor ve ayaküstü biraz sohbet ediyoruz. Türk olduğumu öğrendiklerine ise sohbeti çayhaneye taşıyoruz. Kendileri davet ediyor ve bir şeyler ikram etmek istediklerini söylüyorlar. Nitekim yakın bir çayhaneye gidiyor ve çaylarımızı söylüyoruz.
İran’da olduğu gibi burada da çaylar bardakta değil 5 kişilik ikişer bardak çay olmak üzere demlikte geliyor. Çaylar kıtlama ya da şekerin dil üzerine koyulması ile içilmekte. Nahçıvanlı arkadaşlar ile keyifli bir şekilde uzun uzun sohbetler ediyoruz.. Daha sonra sosyal medyadan birbirimizi ekliyor ve ayrılıyoruz.
Nahçıvan Gece Hayatı
Şehir merkezi çeşitli gece kulüpleri, bar ve lüks restoranlara ev sahipliği yapıyor. Sabahın ilk saatlerine kadar açık olan bu mekânlarda eğlenebilir, bir şeyler içerek Nahçıvan gezinize renk katabilirsiniz. Gündüz saatleri ise şehrin hemen hemen her yerinde bir kafe bulabilir alkollü/alkolsüz ya da nargile içebilirsiniz.
Nahçıvan’da Güvenlik
Nahçıvan’da güvenlik adına hiçbir problem yaşamayacaksınız. Şehir merkezinde her 200 metrede bir polis aracı görebilmek mümkün. Hırsızlık yapana burada ağır cezalar verilmekte olduğunu öğreniyorum.. Ayrıca yerel insanlar turistlere karşı ayrı bir ilgi göstermektedirler. Polisler de adres konusunda turistlere güler yüzlü bir şekilde yardım etmektedir.
Nahçıvan’da Nerede Kalınır?
Nahçıvan konaklamam da sizlere şanslı olduğumu söylemek istiyorum. Yukarıda da bahsettiğim gibi Nahçıvan insanları son derece misafirperver ve sıcakkanlılar. Ben şehir gezintimi sürdürürken bağ alanında çalışan bir kişiyi görüyorum. Kendisine kolay gelsin derken ayaküstü sohbet ediyor ve Türk olduğumu buraya gezmeye geldiğimi söylüyorum. Bunun üzerine kendisi çok seviniyor ve Türkleri çok sevdiğini söylüyor. Evine davet etmek istiyor, şişesinde kalan yarım suyu benimle paylaşıyor. Ev davetini kabul etmiyorum. Zira rahatsızlık verebilirim diye düşünüyorum. Çünkü aramızda geçen konuşmada kendisi evli, çocuklu ve anne ve babasıyla yaşadığını öğreniyorum. Böyle bir kalabalığa bir de benim gitmem doğru olmaz diye düşünmüştüm. Daha sonra kalacağım yeri öğrenmek istiyor. Ben ise henüz bir otel ayarlamadığımı ve akşam olduğunda bakacağımı söylüyorum. Bunun üzerine ısrarla kabul etmememe rağmen kendisi bana Avtovağzal (otobüs terminali) yanında yer alan otelde 2 gece kalabilmem için oda ayırtıyor telefon ile…
… ve Nahçıvan konaklamam da bu şekilde yaşanan bir olay sonrası şekilleniyordu. Vusal Qualiyev bu tertemiz yürekli insanın adı. Kendisi resmi Devlet çalışanı. Bağ alanında neden çalışıyor bu memur derseniz; Nahçıvan’da yer alan birçok bahçe alanının bakımı ve sulaması memur statüsündeki insanlar tarafından yapılmakta.
Avtovağzal (otobüs terminali) yanında yer alan otel gecelik 15 Manat istemektedir.
Ayrıca şehir merkezinde, Dede Korkut Meydanı’nda yer alan Tebriz Otel ise buranın yeni inşa edilmiş lüks bir otelidir. Otel 13 katlı olup, 5 yıldızlıdır. Grand Nahçıvan ve Gençlik Ticaret Merkezi Oteli ise şehrin bir başka konaklama yerleridir. Nahçıvan gezi planınızı bütçenize uygun Nahçıvan otelleri ile şekillendirebilirsiniz.
Nahçıvan’da Dini İnanç
Nahçıvan’da yaşayan Azerbaycan Türklerinin tamamına yakını Şii inancına mensuptur. İnançlarına bağlı olarak yaşamlarını sürdüren Azerbaycan Türkleri namaz saatleri şehirde yer alan camileri doldurduğunu görebilmek mümkündür.
Eğer namaz kılan biriyseniz Nahçıvan’da namazınızı kılacağınız caminin Sünni mi yoksa Şii camisi mi olduğunu görevlilerden öğrenin. Tersi durumda görevlilerden uyarı alabilirsiniz.
Ayrıca Okuyun: Azerbaycan’ın Lezzetli Yöresel Mutfağı
Nahçıvan’da Konuşulan Dil
Nahçıvan gezisi esnasında burada yaşayan insanların kullandığı dil Azerbaycan Türkçesi olduğu için herhangi bir iletişim sıkıntısı yaşamayacaksınız. Resmi dilleri Azerice olan ülkede özellikle 50 yaş ve üstü olan insanların Rusça konuştuklarına rastlayabilirsiniz. Sovyet Dönemi’ni yaşamış insanlarda görülen Rusça dili aksine yeni nesil gençlerde yerini resmi dilleri olan Azerbaycan Türkçesine bıraktığını görebiliriz.
Yukarıda da bahsettiğim gibi Nahçıvan’da Türk dili açısından sıkıntı yaşanmamakta. Ülkede her üç evin birinde mutlaka Türk kanalları izlenmektedir. Bunun sonucunda başta gençler olmak üzere orta yaştaki insanlar Türkçe dilini karşıdakinin gayet anlayacağı şekilde konuşmaktadırlar.
Nahçıvan Mutfağı
Nahçıvan mutfağı birbirinden lezzetli yemeklere ev sahipliği yapıyor. Türk mutfağımıza benzer birçok lezzeti içerisinde bulunan Nahçıvan’da özellikle kebaplar, pilav, hamur işleri ve tatlılar ön plana çıkmakta. Yöresel lezzetlerde ise Bozbaş, doğu bölgemizde yapılan Piti yemeği ile benzerlik gösteriyor.
Nahçıvan’da tadına mutlaka bakmanızı önerdiğim yöresel lezzetlerden birisi ise “alana” dır. Kurutulmuş şeftalilerden hazırlanan bu lezzet yerel insanlar tarafından sıkça tüketilmekte. Türkiye’de olduğu gibi Nahçıvan’da da çay kültürü önemli bir yere sahiptir. Bizden ayrılan tek farklılığı çayların demlikte gelmesidir. 1 demlikte 5 kişinin 2’şer bardak içebileceği çay mevcuttur. Belirtmekte fayda var istediğiniz takdirde bir bardak çay da alabiliyorsunuz. Fakat Nahçıvan’da genelde çay içmeye toplu gidildiğini öğreniyorum. Şekerler ise bizdeki gibi çaya atılarak karıştırılmamakta. Kıtlama diye tabir ettiğimiz şekeri dişinizle ufak parçalara bölüp çayı yudumlamak ya da şekeri bir bütün halinde dil üzerine koyarak çay içilmektedir.
Nahçıvan merkezde “Deyirmanci” adlı yeme-içme mekanı var. Buraya gidebilir ve işletmeciye; Türk bir gezi yazarının İnternet sitesinden bilgilerinizi okuyarak geldik derseniz size baklava, çay, çiğ köfte ikramı yapabilir. 🙂
Nahçıvan’dan Bakü’ye Nasıl Gidilir?
Nahçıvan’dan Bakü’ye haftanın belirli günleri uçak seferleri yapılmaktadır. Bu yolculuk yaklaşık 45 dakika sürmektedir.
Karayolu ile ulaşımda ise otobüsler Culfa Sınır Kapısı’ndan çıkışla İran topraklarını dolaşarak 15 saat süren yolculuk sonrası Bakü’ye varmaktadır. Bu ulaşımda sınır kapılarındaki bekleme sürelerini de göz önünde bulundurmakta yarar var. Yolculuğun bir kısmının İran topraklarında geçiyor olmasının nedeni arada malum Ermenistan’ın olmasıdır. İki ülke arasında kalan Karabağ topraklarının kapalı olması nedeniyle Azerbaycan’a gitmek için İran geçilmektedir.
Nahçıvan’dan İran’a Nasıl Gidilir?
Nahçıvan’dan İran’a geçebilmek için öncelikle Avtovağzal’dan (otobüs terminali) kalkan minibüslere binmek gerekiyor. Buradan hareket eden minibüsler ülkenin İran’a olan sınır şehri Culfa’ya gitmektedir. Yaklaşık 30 dakika süren yolculuğun ücreti ise 3 Manat.
Nahçıvan Culfa Sınır Kapısı’ndan İran’a geçişinizi kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Aras Nehri’ni burada da göreceksiniz. İki ülkeyi ayıran Aras Nehri, Nahçıvan-İran-Azerbaycan sınır hattı boyunca Hazar Gölü’ne dökülmektedir. Burada sizi demir bir köprü karşılayacak. Bu köprüyü geçtikten sonra İran topraklarına geliyorsunuz.
Pasaport kontrolü sonrası çantanızın aranması kuvvetle muhtemeldir. İran polisi sırt çantamı açmamı istedi. Çantamda yer alan tüm eşyaları çıkarmamı ve bu şekilde kontrol etmeyi uygun gördüler. İran’a geçişiniz sonrası sizi Jolfa şehri karşılamaktadır. Sınır geçişinden sonra hemen sağınızda bir döviz bürosu bulunmakta. Burada paranızı İran’ın para birimi olan Tümen’e çevirebilirsiniz. Jolfa küçük bir şehir. Burada birkaç kilise ve güzel bir kervansaray bulunmakta. Burada yaklaşık 2 saat kadar dolaştım. Chapoon Kilisesi’ne gittim ve Aras Nehri’ni şöyle bir kıyıdan dolaştım.
Jolfa’dan Tebriz’e ulaşım için taksi öneriyorum. İran’da taksiler paylaşımlı. 4 kişi olunca taksi hareket ediyor. Bu şekilde taksi ücreti 4 kişiye paylaşılmaktadır. Jolfa–Tebriz arası kişi başı taksi ücreti yaklaşık 25.000 Tümen’dir. Taksi Tebriz’e girdikten sonra siz şehrin istediğiniz yerinde inmek isteyebiliyorsunuz. Taksilerin şehirde sabit bir durağı yok. Dilerseniz taksi şoföründen sizi otogara ya da şehir merkezine götürmesini isteyebilirsiniz.
Jolfa–Tebriz arası ulaşımınızı otobüslerle de sağlayabilirsiniz. Fakat Jolfa’dan Tebriz’e her gün yalnızca bir otobüs seferi yapılmaktadır. Bu otobüs saat 15.00’de hareket etmekte olup bilet ücreti 15.000 Tümen’dir.
Size önerim taksi ile Tebriz’e gidin. Jolfa şehir merkezinde taksilerin yanında bekleyin mutlaka Tebriz’e gitmek isteyen başka yolcular da olacaktır. Dört kişi taksiye binerseniz en azından ücreti aranızda paylaşırsınız. Ayrıca taksi ile Jolfa’dan Tebriz’e 1.5 saatte varmış olursunuz.
Ayrıca Okuyun: Tebriz’den Bakü’ye Nasıl Gidilir? (Otobüs Yolculuğu)
Nahçıvan hakkında merak ettiklerinizi aşağıdaki yorum kısmından sorabilirsiniz.
Selamlar,
Ben de Nahçıvan’ı gezmek istiyorum. Almanya’da yaşıyorum. Alman plakalı araçla geçiş yapabilir miyim?
Selamlar,
Araçla sınır geçişi hakkında detaylı bilgi için TURİNG sitesine göz atabilirsiniz. Geçiş prosedürleri, gerekli evraklar, ödenecek tutar vb. hakkında bilgileri bulabilirsiniz.
Merhabalar,
Ben Ramazan ayından sonra Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan olmak üzere 3 ülkeyi ziyaret etmeyi planlıyorum. Ek olarak, Nahçıvan’a yakın olması sebebi ile Tebriz’e de gitmek istiyorum. Fakat birkaç arkadaşım Tebriz’e ulaşımın bu 3 ülkeden mümkün olmadığını söyledi.
Sadece Türkiye’den İran’a gidebileceğimi söyledi. Bu bilgi doğru mudur acaba?
Merhaba,
Astara’dan Erdebil ve Tebriz’e ulaşım sağlanabiliyor. Nahçıvan üzerinden de Culfa sınır kapısından geçiş yapılabiliyor diye biliyorum. Siz yine de en sağlıklı bilgi için Azerbaycan’ın Türkiye temsilciliğini arayın.
Selam bütün Türk kardeşlerime. Nahçıvan çok güzel bir yer. Bunu bir Nahçıvanlı olarak söylüyorum. Ama size bir tavsiyem var. Nahçıvan’a sakın Ağustos ayında gelmeyin. Çünkü o kadar sıcak oluyor ki, nefes bile alamazsınız. Bana göre Nahçıvanlılardan başka buna kimse dayanamaz. Bu arada yazım hatam varsa özür dilerim.
AZƏRBAYCAN’DAN SALAMLAR!
Zehra Hanım,
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Türkiye’den Azerbaycan’a ve Nahçıvan’a selamlar ve sevgiler.
Diğer ülkeler gibi pasaport süresi dikkate alınıyor mu? Pasaportum Nisan ayında bitecek ama ben haftaya gideceğim yine de vize alabilir miyim?
Merhaba Mehmet Akif Bey,
Bildiğiniz üzere pasaport geçerlilik süresinde ülkeler son 6 ay kuralını gözetmektedirler. Bu nedenle diğer ülkelerde olduğu gibi Nahçıvan için de pasaport geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır. Sınırda sorun yaşamamak için pasaportunuzu yenilemenizi öneririm.
Selam,
Şimdi bilet aldım Nahçıvan’a. Ancak zaman dilimi açısından tereddüt ettim ve kalacak yer önerisi isim ile verir misiniz? Güvenli, merkezde, temiz ve 100 TL civarında olabilir. 2 günlük bir gezi olacak.
Teşekkürler
Merhaba Arda Bey,
Nahçıvan Otobüs Terminali (Avtovağzal) yanında ekonomik ve gayet iyi bir otel var: Avtovağzal Hotel. Burada kalabilirsiniz. Otel, şehir merkezine ve gezilecek yerlere yürüme mesafesindedir.
Merhabalar,
Benim vizem iki gün geçtiği için deport oldum. Azerbaycan’dan Nahçıvan’a gidersem sıkıntı olur mu ve bu cezayı nasıl kaldırabiliriz?
Merhaba Kadir Bey,
İlgili konsolosluğu arayıp detaylı ve sağlıklı bir bilgi almanız daha iyi olacaktır.
Selamlar,
Öğrenim ve öğrenci açısından nasıl bir yer? Ev kiraları ve yaşam şartları nasıl? Ayrıca Ukrayna vb. ülkelerden daha mazbut bir yaşamı olmalı. Öyle midir?
Merhaba Seyyid Bey,
Nahçıvan ufak bir yer. Eğitim yerleri ve kalitesini Azerbaycan’ın bir tık altında düşünün. Sosyal açıdan yaşam şartları iyi, ev kiraları da pek fazla pahalı değil. Manat/TL kıyaslaması yaparak kabataslak bir bütçe çıkarabilirsiniz. Eğer Rusça dil öğrenimi için düşünüyorsanız Ukrayna’yı tavsiye ederim.
Merhaba,
Ben Nahçıvan’da eğitim görmek istiyorum. Özel okul fiyatları, yeme içme, barınma ihtiyacı ve eğitim dahil olmak üzere çok masrafım olur mu? Orada ki ortama, kültüre ve insanlarına kolay uyum sağlar mıyım acaba? Sizin orada eğitim alma konusunda ki fikriniz nedir? Tecrübenizden yararlanmak isterim?
Merhaba Erol Bey,
Açıkçası Manat Türk Lirası’na göre değerli. Ayrıca Dolar karşısında da neredeyse başa baş bir kur izlemekte. Eğitim noktasında ne yazık ki hiçbir fikrim yok. Fakat ülke küçük ve Nahçıvan şehir merkezi yalnızca büyük yerleşim yeri. Kültürü bizimle benzerlik gösterdiği için uyum noktasında zorluk çekmezsiniz.
Eğitim hayatınızda başarılar dilerim.
Merhabalar Fatih kardeşim,
Ben özel aracımla Nahcıvan’a giriş yapmak istiyorum sonra aracı otoparka bırakıp uçakla Bakü’ye geçmeyi düşünüyorum. Şimdi vizeyi ne şekilde almam lazım? Bakü’ye geçişte sıkıntı yaşamamam için. Geri dönüşte sıkıntı yaşamak istemiyorum çünkü yalnız vize almışsın vs. gibisinden. 🙂
Yönlendirirsen sevinirim.
Merhabalar Ahmet Bey,
Nahçıvan’a vizeyi sınır kapısından alabilirsiniz. Azerbaycan vizesini ise çevrimiçi veya uçakla varışta Haydar Aliyev Havaalanı’nda alabilirsiniz.
Selamun Aleyküm Fatih Kibar,
3 gün sonra Nahçıvan’a gideceğim. Harç pulu gümrük kapısında alabilir miyim? Sıkıntı olur mu?
Merhaba Ebubekir,
Yurt dışı çıkış harç pulunu sınır kapısında 15 TL ücret ile alabilirsiniz.
Merhaba Fatih Bey,
Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık. Ağrı’da görev yapıyorum, memurum ve burada yaşıyoruz bir kaç senedir. Buradan ayrılmadan önce bu yaz ya da bahar aylarında Nahçıvan’a gitmek istiyoruz eşimle. Sizce gitmeye değer mi? Kendi arabamızla gitmeyi düşünüyoruz bir sıkıntı yaşar mıyız güvenlik ve yol emniyeti açısından? Birde iki gündüz bir gece şeklinde planlasak yeterli olur mu sizce? Fiyatlar genel olarak nasıl? Bir sorumda yeşil pasaportumuz var yine de vize gerekiyor mu, yani ücret ödeyecek miyiz?
Merhaba Ertuğrul Bey,
Çok teşekkür ederim. Yani Nahçıvan’a gidip-gitmemek göreceli bir kavram. Bana kalırsa farklı bir ülke, yepyeni insanlar, bize yakın olsa da farklılıkları olan kültürleri, yeni yerler ve yeni bir atmosfer… Üstelik bir de Ağrı’da memursunuz, ayrılmadan önce bence gitmelisiniz. Kendi araçları ile yurtdışı seyahatlerinde bulunacaklar için bazı prosedürler var. Detaylı bilgileri TURENG sitesinden öğrenebilirsiniz. Güvenlik açısından sıkıntı yaşamazsınız. Yolları ise gayet bakımlı. Nahçıvan merkez için 2 gündüz yeterli olacaktır. Fiyatlarda öyle açık ara biz farklılık yok. Para birimleri Manat. Gitmeden önce İnternet üzerinden güncel kuru öğrenebilirsiniz. Dolar veya Euro ile ülkeye girebilirsiniz. Avtovağzal ve şehir merkezindeki döviz bürolarından paranızı Manat’a çevirebilirsiniz. Nahçıvan, yeşil pasaport sahiplerine 90 gün süreli vizesiz bir ülke.
Merhaba,
Çok güzel paylaşım ellerinize kolunuza sağlık. Bu paylaşımda kendim gezmiş gibi hayal ettim. 🙂 Bu arada Nahçıvan vizesi ile Rusya’ya veya başka bir ülkeye gitme gibi bir şansım var mı? Ben Nahçıvan’dan Rusya’ya geçmeyi düşünüyorum. Bu mümkün mü?
Merhaba,
Değerli düşünceleriniz için teşekkür ederim. Faydalı bir yazı olduysa ne mutlu… Nahçıvan vizesi ile yalnızca Nahçıvan’a girebilirsiniz. Azerbaycan için de ayrıca bir vize çıkarmalısınız. Ayrıca her ülkeye kendi vizesini alıp girebilirsiniz. Avrupa Birliği ülkelerine ise Schengen vizesi alarak girebilirsiniz.
Merhabalar,
2 gün Nahçıvan, 1 gün Tebriz ve 3 gün de Tahran gezisi planım var. Buna ne kadar bütçe ayırmam gerek? Yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba Ali Bey,
Yaklaşık olarak 250-300 Dolar ile rahat edersiniz. Buna ulaşım ve konaklama da dahil. İlgili şehirler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz yazıları okuyabilir, merak ettiklerinizi yorum yazarak sorabilirsiniz.
Merhaba,
Iğdır’dan 13 Dolar verip vize alarak Nahçıvan’a geçtik peki Nahçıvan’dan Azerbaycan’a gitmek için (otobüs ile İran üzeri) Azerbaycan vizesi almamız gerekmiyor mu? Azerbaycan vizesini Nahçıvan’dan alabiliyor muyuz? Kaç günde çıkar acaba, bir de ücreti hakkında bilginiz var mı?
Merhaba Yusuf,
Nahçıvan ve Azerbaycan vizesi birbirinden iki farklı vizedir. Dolayısıyla Azerbaycan için de ayrıca vize alman gerekiyor. Ancak, Azerbaycan vizesi ücretsiz ve 3 iş günü içerisinde çıkıyor. Nahçıvan’dan Azerbaycan’a otobüsler gidiyor. Dilersen İran’ın Tebriz şehrinden de Bakü’ye gidebilirsin.
Fatih Bey merhaba,
Nahçıvan’dan Ermenistan’a geçiş konusunda sorun var mı acaba?
Merhaba Cem Bey,
Siyasi anlaşmazlık ve Dağlık Karabağ sorunu nedeniyle Nahçıvan-Ermenistan arası giriş çıkışlar ne yazık ki yapılamıyor. Bu durumda Ermenistan’a yalnızca Tiflis üzerinden veya İran’ın Nordooz Sınır Kapısı’ndan giriş yapabilirsiniz.
Teşekkürler.
Yazı çok güzel hocam sağ olun lakin ben dönüş olayını merak ediyorum. Iğdırlı Turizm veya Metro Turizm otogara kadar mı götürüyor?
Dönüş için yine otogardan mı bineceğiz ve her saat dönüş otobüs var mı?
Yemek nerede, ne yenir ve helal kesim vb. olan yer var mı?
Merhaba Ömer Bey,
Evet, otobüsler Nahçıvan Avtovagzal’a (Otobüs Terminali) kadar götürüyor. Buradan da yürüyerek şehir merkezine ulaşabilmeniz mümkün. Dönüş için de yine Nahçıvan otobüs terminalinden Türkiye’ye dönüş yapabilirsiniz. Geleneksel yemek arayışındaysanız şehir merkezinde yerel restoran, lokantalar var buralardan yemek yiyebilirsiniz. Şehrin her yerinde verilen et yemekleri helaldir.
Iğdır merkezden Nahçıvan’a otogardan mı bilet alınıyor? Ben Iğdır’a gittim ama Nahçıvan’a gitmedim onun için soruyorum ve dönüş nasıl oluyor otobüs nereye kadar gidiyor dönüş nasıl?
Otel önceden ayarlamak mı lazım yoksa oraya gidince 1 akşamlık bulabilir miyiz? Benim için önemli olan kalmak yani yıldızlı otel pek lazım değil. Merkezde kolay bulunan yerde olsun yeter.
Ve ne yenir, nerede yenir yani helal kesim vs. önemli benim için, ne alınır?
Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Bahadır Bey,
Evet. Iğdır otogardan Iğdırlı Turizm otobüslerine Nahçıvan’a gitmek için bilet kesebilirsiniz. Dönüşü de yine aynı şekilde Nahçıvan Avtobos Terminali’nden Iğdır’ a gitmek üzere bilet satın alabilirsiniz.
Oteli önceden ayarlamanıza gerek yok. Nahçıvan’a vardığınız zaman bütçenize uygun bir otele yerleşebilirsiniz.
Bizim doğu yöresine ait yemekler mevcut. Zaten pek yabancılık çekmeyeceksiniz. Bütçenize uygun tüm yerel mekanlarda yemeğinizi yiyebilirsiniz.
Eyvallah hocam çok teşekkür ederim sağ olun. Bakalım inşallah gezmeyi düşünüyorum. Bu yazıdaki yerler dışında da tarihi vb. yerler varmış herhalde Eshab-ı Kehf mağarası, tuz mağaraları ve bazı türbeler falan onlar hep merkezde mi acaba?
Bahadır, rica ederim. Bu bahsettiğin yerler biraz şehir dışında ve bu yüzden araç kiralamak isteyebilirsin. Başka soruların olursa her zaman yazabilirsin.
Selamlar,
Biz eşim ve oğlumla önce Nahçıvan oradan Bakü’ye gidip 7-8 günlük bir tur yapmak istiyoruz. Tur şirketlerinde fiyatlar çok astronomik. Muhtemelen otobüs ile ulaşımı tercih edeceğiz. Pasaportumuz var, vize işlemini internet üzerinden yapabiliyor muyuz? Kara yolu ile Nahçıvan’a ulaştıktan sonra hava yolu ile Bakü’ye geçmeyi planlıyoruz. Bu yöntem ekonomik olur mu yada sizin tavsiye edeceğiniz bir yol var mıdır? Hareket noktamız İzmir olacak.
Yardımınız için şimdiden teşekkürler.
Merhaba Volkan bey,
Karayolunu tercih ederseniz Iğdır üzeri Dilek Kapısı’ndan geçerek Nahçıvan’a ulaşabilirsiniz. Nahçıvan vizesini pasaportunuz hariç herhangi bir belgeye ihtiyaç duymadan 10$ karşılığında alabilirsiniz. Nahçıvan’dan Bakü’ye uçak bulunmakta. Sanıyorum ki turizm sezonu olmasından dolayı fiyatlar biraz pahalı olabilir. Ancak, İran bizlerden vize istemeyen bir ülke. Dilerseniz Nahçıvan’dan Tebriz’e geçebilir ve buradan kalkan otobüsler ile ekonomik fiyatlara Bakü’ye ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Dönüşünüzü de yine karayolu ile yaparak Tiflis üzeri yurda giriş yapabilir ve Karadeniz üzerinden İzmir’e bir rota planlayabilirsiniz.
Aslına bakarsanız sorunuzda geçen planlamanız zaten ekonomik bir yol. Daha da ekonomik olması açısından Nahçıvan-Bakü arasını uçak ile almaktansa Tebriz’e geçebilir ve buradan Bakü’ye gidebilirsiniz. Bu rotayı geçtiğimiz yıllarda ben yapmıştım. İlgili rotaya ilişkin detaylı olacak yazdığım birkaç makale site içerisinde mevcut. Onları da okuduktan sonra eminim kafanızda bir rota belirecek ve bütçe planlamanızı da daha sağlıklı yapabileceksiniz.
Daha fazla sorularınız olursa yine buradan yazabilirsiniz. Size yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.
Sevgi, selamlar.
Merhabalar,
Ben Türkmenistan uyrukluyum. Nahçıvan’a girmek için benden vize isterler mi? Kimisi ister diyor, kimisi ise istemez diyorlar?
Merhaba,
Türkmenistan pasaport sahibi vatandaşlar Azerbaycan’a vizesiz giriş yapamıyor. Türkmenistan, Azerbaycan vizesi için muaf ülke listesinde değil ve Nahçıvan’a Azerbaycan’a bağlı özerk bir yer olduğu için vize almanız gerekiyor.
Merhaba,
Nahçıvan sınır kapısından vize alırken herhangi bir belge gerekli midir?
Hayır herhangi bir belge, fotoğraf vs. istenmiyor. Yalnız size verilen formu dolduruyorsunuz ve 13-15$ (değişmiş olabilir) bir ücret ödeyerek maksimum 60 günlük Nahçıvan vizenizi alıyorsunuz.
Selamün Aleyküm Sayın Fatih Kibar Bey,
Size Bakü’den yazıyorum. Sitenizde yazılarınızı okudum, çok sevdim, teşekkür ediyorum bundan dolayı. Yalnız bir hata dikkatimi çekti. Nahçıvan’dan Azerbaycan’a nasıl gidilir diye bir başlık yazmışsınız. Nahçıvan Azerbaycan Cumhuriyeti’ne bağlı özerk bir Cumhuriyettir. Dolayısıyla Azerbaycan’ın içinde zaten Azerbaycan’dan Azerbaycan’a nasıl gidilir? Doğrusu Nahçıvan şehrinden Bakü şehrine nasıl gidilir olacaktı. Azerbaycan vatandaşı olarak Türkiye vatandaşı kardeşlerimizin böyle hata etmesini istemezdim, inşAllah bu hatayı aradan kaldırırsınız. Önceden teşekkür ediyorum size.
Aleyküm selam Sayın Elvira Hanım,
Geri bildiriminiz için teşekkür ederim. İlgili düzeltme yapılacaktır.
Azerbaycan’a selamlar, sevgiler.
Bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim. Şu anda TL-Manat daha mantıklı bir seviyeye (2.23) gelmiş durumda, ben Ağrı’da oturuyorum, Iğdır’dan Nahçıvan’a, oradan da uçakla Bakü’ye geçmeyi düşünüyorum, insanlardan Nahçıvan-Bakü uçağının 100 TL civarına geldiğini duyuyorum fakat bunu internette teyit edemedim, bilinen siteler 900 TL gibi rakamlar söylüyorlar. Acaba Nahçıvan’dan Bakü’ye ucuz uçak olduğu doğru mudur? Teşekkür eder, iyi günler dilerim.
İnternete itibar etme kardeşim. Ben her sene gidip geliyorum. Türklere 70 manat, Azerilere 50, çocuklara da 20 manat. İki saatte bir uçak kalkıyor zaten.
Ali abi merhaba,
Bana ulaşma şansın var mıdır? Sana birkaç sorum olacaktı.
Öncelikle merhaba,
İzmir’den yazıyorum. Nahçıvan’ın ekonomisinde yapılacak olan ticaret çeşitleri nelerdir? Ben orada restoran açmayı düşünüyorum. Eksiklik olduğunu düşünüyorum. Siz orayı bizden daha iyi bilen birisi olarak bu konuda fikriniz nedir? Mail adresimden de yazabilirsiniz. Ekonomisi nasıl, insanların gelir düzeyi? Bilginiz varsa paylaşırsanız sevineceğim.
Merhabalar Fatih Bey,
Nahçıvan’ı merak ediyordum. Çok faydalandım. Yanı başımızdaki saklı cennet gibi. Teşekkürler Fatih Bey, eğer gitme fırsatım olursa sizi sorularımla rahatsız edebilirim.
Merhaba İbrahim Bey,
Komşu Nahçıvan’ı mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Kültürümüzle benzeşen yanları çok. İnsanları misafirperver ve samimi. Her zaman Nahçıvan hakkında merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
Merkezde değil de ama merkeze yakın. Bir de Nahçıvan’da her şey helal. Aynı Türkiye gibi.. Fatih Bey memleketimizden bahsetmişsiniz çok güzel. Doğruları çok güzelce anlatmışsınız. Çok teşekkür ederiz.
Teşekkür ederim Leyla Hanım.
Fatih Bey sadece kimlikle geçme imkanımız var mı? Bir de arabayla gidince trafikte sıkıntı yaşanır mı?
Merhaba Ahmet Bey,
Ne yazık ki Nahçıvan’a kimlikle girilemiyor. Pasaportunuz ile Nahçıvan’a sorunsuzca giriş yapabilirsiniz. Nahçıvan’da trafik yok denecek kadar azdır. Bu nedenle özel aracınız ile gitseniz bile herhangi bir sıkıntı yaşamayacaksınızdır.
Yeşil pasaporta vize ister mi?
Merhaba Halil,
Yeşil pasaport sahiplerinin vize çıkarmasına gerek yoktur. Azerbaycan ve Nahçıvan’a yeşil pasaport ile direkt girebilirsiniz.
Fatih Bey merhaba,
Nahçıvan’ı tanıyan biri olarak orada Rus dilini öğrenme imkanım var mı? Dil eğitimi veren okullar mevcut mu? Çok teşekkür ederim.
Merhaba Samim Bey,
Nahçıvan’da özellikle 40 yaş ve üzeri insanlar kısmen de olsa Rusça konuşuyorlar ve anadili gibi biliyorlar. Eğitim dili Azerbaycan Türkçesidir ancak eğitim veren kurumlar ülkemizde olduğu gibi orada da mevcuttur.
Fatih Bey, Nahçıvan’a yılbaşı tatili için gitmek istiyoruz. Yılbaşı eğlencesi olur mu? Bilgi alabileceğimiz bir yer var mıdır?
Merhaba Selçuk Bey,
Nahçıvan’da öyle lüks sayılabilecek mekanlar yok. Ancak yerel halkın gittiği restoran veya otel eğlence merkezlerinde bulunan mekanlarda eğlenceli aktiviteler yapıyorlar. Yerel halk ile birlikte orta ölçekte mekanlarda yılbaşı programına katılabilirsiniz. Bu tür yerler şehrin merkezindeki bulvar çevresinde toplanmıştır.
Fatih Bey, Nahçıvan ile ne tür ticaret yapılabilir?
Merhaba Harun Bey,
Nahçıvan ile özellikle tekstil işi yapılabilir olduğunu gördüm. Nahçıvan hakkında bilgi veya ticaret üzerine bir danışmanlık isterseniz size kapsamlı bir şekilde yardımcı olabilirim.
Nahçıvan’da araba kiralama imkanı var mı? Ehliyetimiz orada geçerli mi? Arabaların direksiyonu TR ile aynı mı? Teşekkürler.
Merhaba Mustafa,
Nahçıvan’da araç kiralaması yapabilirsin. Uluslararası yeni ehliyet ile sorun yaşamazsın ve arabaların direksiyonu da bizdeki gibi soldadır.
Merhabalar,
Ben Nahçıvan’dan Bakü veya Gence’ye geçmeyi planlıyorum. Uçak olduğunu yazmışsınız fakat uçak seferi bulamıyorum. 🙁 Bu konuda yardımcı olabilir misiniz acaba?
Merhaba,
Azal Hava Yolları üzerinden Nahçıvan-Bakü seferlerine baktınız mı?
Kars’tan Nahçıvan’a geçip 3 gün Nahçıvan’da dolaşacağız. Daha sonra Tebriz’e geçeceğiz. Tebriz’de 3 gün kalıp uçakla Ankara’ya dönmeyi düşünüyoruz.. Eşim ve ben 2 yaşlı öğretim üyesiyiz. Bir sıkıntı olur mu?
Merhaba Gönül Hanım,
Planladığınız şekilde rotayı sorunsuzca gerçekleştirebilirsiniz. Tebriz ve Nahçıvan için ayıracağınız 3 gün yetecektir. Nahçıvan ve Tebriz gezilerinizde herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmazsınız.
Başka sorularınız olursa her zaman yazabilirsiniz.
Fatih Bey merhabalar,
Öncelikle aydınlatıcı, açıklayıcı anlatımlarınız için çok teşekkür ederim. Bizleri bilgilendirmek için gösterdiğiniz çabayı takdir etmemek mümkün değil. Size bir kaç sorum olacak. Biz 3 arkadaş Nahçıvan-İran gezisi yapmayı planlıyoruz fakat bazı kaygılarımız var. Bu konuda bilgilerinize ihtiyacımız olacak. Öncelikle Nahçıvan sonrasında yazıda belirttiğiniz güzergahı takip ederek İran’a geçmeyi planlıyoruz. Nahçıvan üzerinden İran sınırına geçerken pasaporta İran damgası vurulması Amerika, İngiltere diğer Avrupa ülkeleri açısından sıkıntı olur mu? Bir diğer sorum İran damgasını pasaporta değil de İran gümrük polislerinin hazırladığı kağıda vurdurma şansımız var mi? (İsrail bu uygulamayı sıkça yapıyor bildiğim kadarıyla). Son olarak Türk vatandaşlarının İran’a günübirlik pasaportsuz sadece kimlikle girip çıktığına dair yorumlar okudum bazı yerlerde mümkün müdür bu acaba? Şimdiden çok teşekkürler saygılar…
Merhaba Uğur Bey,
Pasaportunuzda İran damgasının olması Amerika, İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerine giriş yapmanıza engel olmaz.
Hayır, İran ne yazık ki ayrı bir kağıda giriş damgası vurmuyor, pasaportunuzun boş bir sayfasına kaşe vuruyor.
İran’a kimlikle Kuzey Kıbrıs ve Gürcistan’a girdiğimiz gibi giriş yapamıyoruz. Mutlaka pasaportunuzu yanınızda bulundurunuz.
Başka sorularınız olursa her zaman yazabilirsiniz.
Nahçıvan vizesi ile Azerbaycan vizesi aynı mıdır? Nahçıvan’a otobüsle gitmeyi düşünüyorum. Vize için herhangi bir belge isteniyor mu?
Merhaba Recep Bey,
Evet, Nahçıvan vizesi ile Azerbaycan vizesi aynıdır. Nahçıvan’a Iğdır üzeri Iğdırlı Turizm otobüsü ile gidebilirsiniz. Sınır Kapısında 10$ karşılığında Nahçıvan vizenizi alabilirsiniz. Pasaport harici herhangi bir belgeye gerek yoktur.
Hocam Nahçıvan’a yerleşebilir miyim orada yaşamak için? Ne iş yapabilirim orada?
Selam Bayram,
Nahçıvan, Türk vatandaşlarından vize isteyen bir Özerk Cumhuriyet. Bir süre yaşayabilir ve sınır ticareti yapabilirsin fakat daimi yerleşim ve çalışma için ülkenin istediği kriterleri göz önünde bulundurmak gerek. Dilersen İnternette kapsamlı bir araştırma yap. Sana detaylı bir bilgi veremeyeceğim bu konuda üzgünüm. Başka soruların olursa her zaman yazabilirsin.
Merhaba Fatih Bey,
Ben yurt dışından araba getirip satmak istiyorum lüks araç. Orada piyasa var mı? Nasıl oluyor bir bilginiz var mı? Yardımcı olabilir misiniz?
Kendi arabamla Iğdır’dan Nahçıvan’a gitmek istiyorum. Açık açık söyleyeceğim oradan belirli sayıda sigara getirilebiliyormuş sanırım birde mazot ihtiyacımı karşılaması açısından iyi olur fakat hiçbir bilgim yok nasıl ve ne şekilde bir yol izlemem gerekiyor, gerekli evraklar, günde kaç kez sınır girişi yapabilirim bunları merak ediyorum?
Ben Nahçıvan üzerinden nasıl Azerbaycan’a gidebilirim? Bu yol için ne kadar para yanıma almalıyım?
Merhaba Tuğçe Hanım,
Nahçıvan’dan Azerbaycan’a direkt gidemezsiniz. Ancak İran veya Gürcistan üzerinden karayolu ile gidebilirsiniz. Ya da İstanbul’dan direkt Bakü’ye uçak seferleri ile gidebilirsiniz.
Nahçıvan’a giriş yapıp vize aldığım zaman Azerbaycan’a Nahçıvan’dan uçakla geçsem Azerbaycan ayrı bir vize istiyor mu?
Merhaba Fatih Bey,
Nahçıvan’a gitmek için vize gerekli midir? Gerekli değilse nasıl gitmem gerektiği yönünde beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Merhaba Semira Hanım,
Nahçıvan’a gitmek için vize gereklidir. Karayolu ile gitmeyi planlıyorsanız Iğdır Dilucu Sınır Kapısından 10$ karşılığında vizenizi alabilirsiniz.
Başka sorularınız olursa mutlaka yorum olarak yazınız, size yardımcı olabilirim.
Yalnız başıma Nahçıvan’a gitmeyi düşünüyorum. Gece hayatı ve eğlenmeye dair detaylı bilgi verebilir misiniz? Batum ve Tiflis kadar gece hayatı güzel midir? Teşekkürler.
Merhaba Ünal Bey,
Batum ve Tiflis gece hayatını yaşadıysanız Nahçıvan size biraz durgun gelebilir. Fakat farklı bir ülke ve kültür tanımak istiyorsanız Nahçıvan’a gitmenizi öneririm. Gece açık olan eğlence yerleri ve cafe kültürü mevcut.
Fatih kardeş selamlar,
Nahçıvan için kaç gün yeterli olur sence? Nahçıvan şehri dışında görülmeye, zaman ayırmaya değer bir köy, kasaba var mı?
Ayrıca 15 manat konaklama demişsin yaklaşık 50₺ ediyor. Hostel tarzı daha ekonomik yerler bulmak mümkün mü? Son olarak da şu meşhur Karabağ bölgesi Nahçıvan’a yakın mı?
Teşekkür ederim, sağ ol.
Merhabalar Halil Bey,
Nahçıvan’ı dolu dolu gezmek istiyorsanız toplamda 3 gün yeterli olacaktır. Sadece gezilecek yerlere yapacağınız ziyaret ise size 1,5-2 güne yeterli olacaktır. Dilerseniz nasıl bir gezi programı düşünüyorsunuz tekrar buraya yorum olarak yazabilir ve detaylı bir değerlendirme yapabiliriz. Nahçıvan şehir merkezi dışında ise Aras Nehri kıyısına kurulu Babek şehrine gidebilirsiniz. Doğayı seviyor ve güzel manzaralar eşliğinde doğa içerisinde gezmek isterseniz Biçenek, Şahbuz Tabiat Parkı ve civarına bir gezi yapabilirsiniz.
Üzgünüm Nahçıvan’da herhangi bir hostele ben rastlamadım. Gezi öncesi araştırmıştım fakat bulamadım. Otobüs terminali yanında Terminal Otel var ben orada kalmıştım. Zaten Nahçıvan’da 5-6 otel var bunları bir araştırın ve fiyat karşılaştırması yapın. En uygun olanı bütçenize göre tercih edin.
Karabağ bölgesi Nahçıvan’a yakın fakat o bölgeye girişler biraz sorunlu oluyor. İyi bir araştırma yapın, herhangi bir tehlikeye maruz kalmanızı istemem.
Başka sorularınız olduğu taktirde lütfen yazınız, size yardımcı olabilirim.
Merhaba Fatih Bey,
Ben ailemle (4 kişi) Kars’dan sonrasını karayoluyla Nahçıvan-Tebriz-Bakü-Tiflis şeklinde yapmayı düşünüyorum. Tebriz hakkında bilgi paylaşırsan sevinirim. İnternette Tebriz otel fiyatları ve durumları hakkında aydınlatıcı bilgilere ulaşamadım. Ayrıca Tümenin kuru ne kadar?
İlgine teşekkürler.
Merhaba,
Tebriz Gezi Rehberi
Tebriz Gezilecek Yerler
İran Gezi Rehberi
başlıklı içerikleri okuyabilirsiniz. Ayrıca Tebriz için Karon Guest House önerebilirim. Uygun fiyatlı ve ailenizle rahat edebileceğiniz bir yer. Dolar: 3.200 Tümen, Türk Lirası: 2.000 Tümen bandında seyrediyor. Tebriz’den Bakü’ye geçmek için Bilehsavar Sınır Kapısı üzerinden geçebilirsiniz. Astara Sınır Kapısı mesafe olarak biraz uzun sürmekte.
Başka sorularınız olduğu taktirde buraya yorum olarak yazabilirsiniz. Keyifli seyahatler dilerim.
Merhaba,
Fatih kardeşim Azerbaycanlı Türk hep kardeştir. Her zaman başımızın üstünde yeriniz var. İster sen, isterse başka bir Türk her zaman gelip misafirimiz olabilir…
Çok teşekkürler ilgi ve misafirperverliğiniz için.
1 Eylül 2015 itibari ile buna benzer bir tura çıkacağım için bu yazı gerçekten benim için muhteşem oldu elinize ve yüreğinize sağlık. Benim güzergahım Batum, Tiflis, Bakü, Tahran, Şiraz, Tebriz ve Nahçıvan olacak. Devamını bekliyorum…
Saygılar. 🙂
Merhaba Bülent,
Teşekkür ederim. İzleyeceğin rota çok güzel. Fakat seyahat yazılarımın devamına yetişemeyeceksin anlaşılan. Rotan üzerine güzel deneyimlerim var fakat sırası ile yazmak durumundayım. Soruların olursa ekstra gitmeden buraya yazabilir ya da yoldayken bana ulaşabilirsin her zaman. Sana yardımcı olabilirim. Şimdiden keyifli seyahatler dilerim.