Balkanlar seyahatimin son ülkesi olan Kosova‘ya Üsküp üzerinden geçmek üzereyken beni nelerin beklediğini tam olarak kestiremiyordum. Henüz yola çıkmadan önce Kosova hakkında birkaç yazı okumuştum. Verdiği bağımsızlık mücadelesi, göç ve zor zamanlar bu ülke ile anılıyordu. Ancak, Priştine‘de iki gün, Prizren‘de üç gün geçirdikten sonra, bu ülkenin sunacağı pek çok şeyin olduğunu görmüştüm. Samimi ve misafirperver insanları, gezilecek yerleri ve yerel kültürü, deneyimlemeye değer zenginlikteydi.

Prizren ve Priştine’nin gezginlere sunacağı pek çok şey var. Kosova gezinizde her iki şehri de görmenizi mutlaka tavsiye ediyorum. Priştine’den Prizren’e otobüs yolculuğu yalnızca 1,5 saat sürüyor. Priştine’den günübirlik geziler için dahi Prizren’e gidilebilir. Kosova’da hangi şehri ziyaret edeceğiniz konusunda kararsızsanız ve yalnızca bir şehir görmek istiyorsanız, işte bu Prizren olmalıdır.

Prizren Hakkında Bilgi

Prizren Hakkında Bilgi

İlgi alanlarınız tarih, kültür ve geleneksel yapıda mimariler görmek ise Prizren tam size göre! Aslen Roma döneminde kurulmuş olan Prizren, Osmanlı yönetimi döneminde büyük bir zenginliğe kavuşmuştur. Tarihi camiler, kiliseler, eski köprüler ve şehrin muhteşem manzarasını sunan Prizren Kalesi burada görülmesi gereken yerler arasındadır. Bununla birlikte, benim de çok büyük keyif aldığım deneyim, eski kent bölgesini dolaşmak, Arnavut kaldırımlı sokakları adımlamak ve yerel insanlar ile iletişime girmekti. Şehir meydanında yer alan kafelerin birinde bir şeyler içmek ve uygun fiyatlı restoranlarda yerel lezzetleri tatmak da burada deneyimlenecek özel anlardan biridir.

Prizren’e yalnızca iki gün ayırmıştım fakat bu güzel tarihi yerin cazibesine kapılıp bir gün daha fazladan kalmıştım. Çünkü bu sakin şehre aşık olmuştum. İnsanları çok cana yakın ve misafirperver, Arnavut taşlarla örülü sokakları, göz alıcı geleneksel yapıları ve lezzetli yemekleri burada bir gün daha fazladan kalmama neden olmuştu.

Prizren Gezisi

En önemlisi de, Prizren’de bulunduğunuz süre boyunca mutlaka yapabileceğiniz şeylerin olmasıdır. Yerliler dışarıda kahve içiyor, yemeklerini yiyor, gençler içeceklerini yudumlayıp sohbetlerini ediyor. Sezon dışı bile durum tam da böyleymiş! Prizren’de keyifli zamanlar geçirmek isteyenlere buraya gelmelerini tavsiye ediyorum.

Kosova’yı tam anlamıyla tanımak için hem Priştine hem de Prizren’i ziyaret etmeye kesinlikle vakit ayırmalısınız. Ancak, vaktiniz kısaysa ya da tek bir şehir görmek istiyorsanız, tarih, mimari ve Kosova’nın geleneksel yaşamını görmek için Prizren’e gitmenizi tavsiye ederim. Eğer harika bir gece hayatı ve modern restoranlarla dolu hareketli bir yaşam peşindeyseniz o halde başkent Priştine’yi tercih edebilirsiniz.

Prizren Gezilecek Yerler

Taş Köprü

Taş Köprü, Prizren

Prizren’in tarihte yer edinmiş sembol yapılarından biri olan Taş Köprü 16. yüzyılda inşa edilmiş. Ancak, bugün var olan köprü, 1982 yılında orijinal köprünün 1979’daki bir selde yıkılmasından sonra inşa edilmiş bir kopyasıdır. Taş Köprü’de biraz durup tepedeki kaleye bakın. Manzarası görülmeye değer. Burada birkaç kare fotoğraf çekinmek isteyebilirsiniz.

Nehrin kuzey tarafından geçerek kıyı boyunca eski şehir manzarasını seyrederek yürüyüş yapabilirsiniz. Bir sonraki köprüye gelince nehrin karşı tarafına geçin. İlk caddede sağınıza dönün ve karşınıza Sinan Paşa Camii çıkacak.

Sinan Paşa Camii

Sinan Paşa Camii, Prizren

Sinan Paşa Camii Prizren’in önemli dini ve kültürel yapıtaşlarından biridir. Cami minaresi hem nehirden hem de kaleden kolayca görülebiliyor. Cami ziyarete açık. Girişte erkekler ayakkabılarını çıkararak ayakkabılığa koyabilir, kadınlar için başlarını kapatacakları örtüler girişte bulunmaktadır. Cami içerisinde fotoğraf da çekebilirsiniz.

Camiden ayrıldıktan sonra sola dönün ve ana meydana çıkın.

Şadırvan Meydanı (Çeşmesi)

Şadırvan Meydanı, Prizren

Ana meydanın merkezinde oldukça sade görünümlü Şadırvan Çeşmesi bulunuyor. Uzun zamandır kentin bir sembolü olmuştur. Yaz günleri meydanda yürüyen insanlar sık sık fıskiyede durup ellerini ve yüzünü yıkayıp, sularını içiyorlar.

Ana meydandan batıya doğru devam edin…

Aziz George Katedrali

Aziz George Katedrali, 15. yüzyılda inşa edilmiş. İçerisi ise 17. yüzyıla uzanan fresklerle süslü. Kilise 2004 ayaklanmasında ağır hasar görmüş ve daha sonra restore edilmiş. Şimdilerde şehirde korunan bir kilise.

Aziz George Katedrali’nin karşısında…

Aziz Nikolas Kilisesi (Tutic Kilisesi)

Aziz Nikolas Kilisesi, Prizren

Küçük Sırp Ortodoks Kilisesi 1332 yılında inşa edilmiş, ancak 1970 ayaklanmasında hasar gördükten sonra aynı yıl ayaklanmadan sonra ve 2005 yılında restore edilmiş. Prizren’de yer alan kültür anıtlarından biri de bu kilisedir.

Ana meydan üzerinden batıya doğru devam edin…

Meryem Ana Katolik Katedrali

Meryem Ana Katolik Katedrali, Prizren

Meryem Ana Katolik Katedrali, 1870 yılında inşa edilmiş. 1883 yılına uzanan göz alıcı tablolara ev sahipliği yapıyor. Prizren’in Apostolik İdaresinin merkezi olan katedral ziyaretlere açıktır.

Kilise ana kapısından çıktıktan sonra kuzeye doğru yürüyün ve nehre doğru ilerleyin. Köprüyü geçip kuzeye doğru yürümeye devam edin…

Ljevis Leydi Ortodoks Kilisesi

14. yüzyılda inşa edilmiş Sırp Ortodoks Kilisesi’dir. Osmanlı yönetimi sırasında kilise camiye dönüştürülmüş ve 20. yüzyılda ise Olağanüstü Öneme Sahip Kültür Anıtı ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir. Ancak, 2004 yılında yaşanan huzursuzluk sırasında ateşe verilmiş. Prizren’de bulunduğu sürede kilise ne yazık ki henüz ziyaret kabulüne başlamamıştı.

Doğuya doğru yönünüzü çevirin ve yürüyün. Karşıda göreceğiniz…

Saat Kulesi ve Arkeoloji Müzesi

Saat Kulesi ve Arkeoloji Müzesi, Prizren

Bölgeden eserler sergileyen Arkeoloji Müzesi, 1975 yılında açılmış. Sıra dışı saat kulesinin üzerine inşa edilmesiyle 15. yüzyıldan kalma bir hamamda yer alıyor. İkisi bir arada burada görülebilir.

Doğuya doğru yürümeye devam edin…

Gazi Mehmet Paşa Hamamı

Gazi Mehmet Paşa Hamamı, Prizren

Gazi Mehmet Paşa Hamamı 1563-1574 yılları arasında hamam olarak inşa edilmiş. Hamam hem erkekler hem de kadınlar tarafından kullanılıyordu. 1883, 1964 ve 1970’lerde restorasyondan geçti. 2000 yılından bu yana ise yapının bir kısmı kültürel bir galeri olarak kullanılmaya başlanmış ve bugün de sergiye açık bir yer olarak ziyaretçilerine kapısını açmaktadır.

Adem Jashari’ye doğru sola (kuzeye) dönün ve hamamın içinden Bayraklı’ya doğru yürüyün. Sağa dönün (doğu) ve…

Gazi Mehmet Paşa Camii

Gazi Mehmet Paşa Camii, Prizren

16. yüzyılda inşa edilen Gazi Mehmet Paşa Camii Prizren’in eski ve büyük camilerinden biridir. Cami, Arnavutluk Prizren Külliyesi kompleksinin bir parçasıdır.

Camiden çıkıp sağa dönün ve Sheshi I Lidhjes’e doğru devam edin. Enver Haradinay’da sola (kuzey) dönün…

Arnavut Prizren Külliyesi ve Müzesi Birliği

Arnavut Prizren Külliyesi

Arnavut Prizren Külliyesi, etnik Arnavutların çıkarlarını korumak amacıyla 1878 yılında kurulmuş. Siyasi liderlerin ilk toplandıkları kompleks şimdi bir müzeye ev sahipliği yapıyor.

Enver Haradinay’da kuzeyde bir sonraki köprüye, Ura e Maraşit’e doğru yürümeye devam edin ve nehri geçtikten sonra…

Maksut Paşa Camii ve Çınar Ağacı

Maksut Paşa Camii’nin yapmı 17. yüzyıla kadar uzanıyor. Nehrin kenarındaki Çınar Ağacı ise 400 yıldan daha eski.

Prizren Kalesi

Prizren Kalesi

Kaljaja olarak da adlandırılan Prizren Kalesi, nehrin yukarısındaki bir tepenin üzerinde stratejik bir konumda yer alıyor. Prizren Kalesi, şehrin Olağanüstü Önemlilik Kültür Anıtı olarak tanınan bir başka yapısı. Kalede yer alan bazı kitabeler gösteriyor ki 6. yüzyıla ait parçaların olabileceğini.

Prizren Kalesi

Kaleyi ziyaret etmek ücretsizdir. Kalenin farklı noktalarından Prizren şehrinin manzaralarının tadını çıkarabilirsiniz. Şehre buradan bir bakış atın, nehri takip edin. Daha sonra solunuzda Kutsal Kurtarıcı Kilisesi’nin kalıntıları göreceksiniz. Eğer vaktiniz varsa, gün batımını bekleyin ve Prizren’de güneşi kaleden muhteşem manzaralar eşliğinde batırın.

Prizren Kalesi

Kaleden çıkmak için yine ana giriş kapısını kullanabilirsiniz. Kaleden çıktıktan sonra yol üzerinde…

Kutsal Kurtarıcı Kilisesi

Kutsal Kurtarıcı Kilisesi, Prizren

1330 yılında inşa edilmiş olan Kutsal Kurtarıcı Kilisesi, Olağanüstü Önemlilik Kültür Anıtı olarak listelenmiş. 2004 ayaklanması sırasında ağır hasar görmüş ve o tarihten bu yana hala daha ziyaretçilere kapalıdır.

Kurtarıcı Kilisesi’nden şehre doğru yürümeye devam edin. Kıvrımlı yolu takip edin ve ilk caddeden sağa dönün. Büyük beyaz binayı (bir müzik okulu) geçin. Eğimli sokakta yürümeye devam edin…

Kutsal Pazar Kilisesi

Kale duvarlarının altına sıkışmış, yamaçta gizlenmiş küçük bir kilise. 1371 yılında inşa edilmiş. Ziyaretçilere kapalıdır, ancak kilisenin arkasındaki pencereden bakabilirsiniz.

Buradan sonra tekrar şehir merkezine geri dönebilir ve Şadırvan Meydanı’nda bulunan kafelerden birine giderek günün yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz.

Halveti Tekkesi

Halveti Tekkesi, Prizren

Burası Halvetilik Tarikatı’nın merkezi. Aynı zamanda Prizren’de açılan ilk tarikat binası. 350 yıldan fazladır burada varlığını ilk günkü gibi sürdürüyor. Pir Osman Baba tarafından kurulmuş. Yapı içerisinde türbe, dua odaları ve semahane bulunuyor.

Emin Paşa Camii

Emin Paşa Camii, Prizren

Prizren şehir merkezinde yer alan Osmanlı mimarisi Emin Paşa Camii 19. yüzyılda Tahir Paşa’nın oğlu Mehmet Emin Paşa tarafından yaptırılmış. Yakın zamanda TİKA tarafından restorasyonu yapılan caminin içi de, dışı da görülmeye ve vakit geçirmeye değerdir. Geniş bir avluya ve Kur’an kurslarının verildiği hizmet binasına ev sahipliği yapıyor. Şehir merkezinde yer alması nedeniyle Cuma namazlarına da katılım yoğun oluyor.

Ayrıca Okuyun: Priştine’de Nasıl Araç Kiralanır?

***

Balkan ülkelerine yönelik seyahat danışmanlığı hizmeti sunmaktayım. Size özel olarak hazırlayacağım gezi planları ve önerileriyle, Balkanlar gezinizi birlikte planlayabiliriz. Gezilecek yerlerden yeme içmeye, konaklamadan ulaşıma kadar güvenilir tavsiyelerimle, Balkanlar gezinizin her anını en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olabilirim. Daha fazla bilgi için tıklayın.

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.