Yazı İçeriği
Aklımızda olmayan veya hiçbir zaman ihtiyaç duymam dediğimiz bir şeye seyahatlerimiz esnasında ihtiyacımız olabiliyor. Bu yüzden seyahat çantamızı hazırlarken en ince detayı bile gözden kaçırmamaya dikkat etmemizde fayda vardır.
Tatil veya kısa süreli (1-2 hafta) seyahatlerimizi hayal ederken, ‘planlama’ sözcüğü muhtemelen çok sık ortaya çıkmaz. Aslında, ‘kapsamlı planlama’ ve ‘rahatlatıcı tatil’ birbirine zıt kavramlar gibi görünebilir. Ancak, biri olmadan diğeri olması inanın zor. Planlama seyahat etmenin önemli bir parçasıdır.
Planlama, stres demek değildir. Aksine, hazırlıklı olmak çoğu zaman ekstra bir rahatlık sağlayabilir. Bu nedenle stresi biraz uzaklaştırmak gerekebilir. Bunu akılda tutarak, beş harika seyahat hazırlığı ipucunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Böylece mükemmel bir tatil için kusursuz bir hazırlığa sahip olabilirsiniz. Bana güvenin ve tüm bu planlama sayesine uçağınızın tekerlekleri yere değdiğinden ta ki evinize dönene kadar seyahatinizin her anında faydasını göreceğiniz ipuçlarına göz atın.
Araştırma Bir Seyahati Mükemmelleştirir
Bazıları pratik yapmanın mükemmel olduğunu söyler. Ancak, buna pek katılmam. Bana kalırsa her seyahat öncesi yine, yeniden araştırma yapmak bir geziyi veya tatili mükemmelleştirir. Bir sonraki seyahatinizi araştırmaya başlamak için asla çok geç değildir. Aslında, ne kadar erken araştırmaya başlanılırsa o kadar iyidir. Bu şekilde, öngörülemeyen herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, çözmek için çok zamanınız olur. Öncelikle ve en önemlisi, pasaportunuzun geçerlilik süresini kontrol etmenin, ziyaret etmeyi planladığınız ülkeye giriş için ihtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuz anlamına gelir.
Pasaportunuzun geçerli olduğundan emin olduktan sonra, gideceğiniz destinasyona özel araştırma yapmanın zamanı geldi. İhtiyacınız olabilecek bazı sorular şunlardır:
- Ziyaret ettiğiniz ülkedeki döviz kuru nedir?
- Bilmeniz gereken herhangi yerel bir kural var mıdır?
- Görülmesi gereken gezilecek yerler nelerdir?
- Araba mı kiralayacaksınız yoksa toplu taşıma araçlarını mı kullanacaksınız?
- Ziyaret edeceğiniz şehrin hava durumu nedir?
- Havaalanından konaklama yerinize nasıl gideceksiniz?
Tüm bu sorular (ve muhtemelen daha fazlasının) cevaplanması gerekecek, bu yüzden yolculuğunuz için hazırlanırken iyi bir araştırma ve planlama yapmak kaçınılmazdır.
Bir Liste Yapın
Seyahatiniz için gerekli bir kontrol listesi yapın ve en az üç kez kontrol edin. En iyi sonucu almak için tatilinizi planlamaya başladığınız anda bu listeyi hazırlamaya başlayabilirsiniz. Örneğin, konaklama rezervasyonunuzu yaparken yakınlarda bir plaj olduğunu fark ederseniz, listenize bir ‘mayo’ ekleyebilirsiniz. Bu şekilde, tüm bu eğlenceyi kaçırmaz, bir tatil veya gezinizden maksimum keyfi alabilirsiniz.
Seyahatiniz öncesi liste yapma alışkanlığı ile ihtiyaç duyacağınız her şeyi yanınıza alabilir ve aynı zamanda ihtiyaç duymayacağınız şeylerin de önüne geçmiş olursunuz. Ne de olsa, hava her gün sıcak olacaksa yanınızda kalın bir ceket veya hırka bulundurmanın anlamı olmayacak.
Daha sonra, büyük gün geldiğinde, tatilinizi büyük bir başarıya dönüştürmek için ihtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuzdan %100 emin oluncaya kadar listenizi kontrol edin, kontrol edin, kontrol edin.
Listenize neler dahil edeceğinize dair daha fazla ipucu için Seyahat Planlama Kaynakları sayfasına göz atabilirsiniz.
Rotanızı Planlayın
İster ilk kez seyahat ediyor olun, ister sık sık yolculuk yapıyor olun, havaalanına giden en iyi güzergahı ve toplu taşıma aracını önceden planlamak asla kimseye zarar vermez. Uçuşunuz için gecikmenize neden olabilecek beklenmedik yollarla karşılaşmaktan daha kötü bir şey yoktur. Aynı şekilde, toplu taşıma araçlarını kullanıyorsanız, otobüs veya metroların zamanında çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
Ek olarak, eğer havaalanına özel aracınızla gidiyorsanız, park yerinizi önceden ayırtmak sizin yararınıza olacaktır (sık yolculuk yapanlar için). Bu sadece son dakika park bulmak için acele etmenin stresini atmakla kalmaz, aynı zamanda siz uzaktayken de aracınızın güvende ve emniyette olacağının rahatlığını verir.
İstanbul Havalimanı’na park etmeyi planlayan herkes için bazı markaların indirim kampanyaları oluyor. Bunları takip ederseniz havaalanı parkında %10’a varan indirim haklarına sahip olabilirsiniz.
Valizinizi/Sırt Çantanızı Tartın ve Ek Ödemelerden Kurtulun
Son zamanlarda seyahat etmiş olsanız bile, son uçuşunuzdan bu yana değişebilecek bazı bagaj kuralları olabilir. Bagaj hakkınız için uçacağınız havayolu şirketinin bagaj kurallarını daima kontrol etmelisiniz.
Ayrıca, bagaj hakkı havayolundan havayoluna değişiklik gösterebilir. Farklı bir havayolu şirketi ile bağlantılı bir uçuşunuz varsa, bu özellikle problemli olabilir. Çantanız ilk uçuşunuz için ağır olmayabilir, fakat bir sonraki uçuşunuz için çok ağır gelebilir.
Kötü sürprizlerden kaçınmak için her havayolunun kendine özgü bagaj hakkı politikasını kontrol etmek ve ardından evden çıkmadan önce tamamen dolu çantalarınızı tartmak en iyisidir. Bu sayede, havaalanında çantanızın çok ağır olduğunu bilmek düşüncesinden kurtulabilir, stres yaşamamış olursunuz.
Seyahat Sigortası
Seyahat sigortası, biz Türkler için pek de önemsenmeyen bir durum. Oysa ki, öyle çok önemli ki! Bir seyahat sigortası satın almak, hazırlıklarınızın hayati bir parçasıdır. Siz ne kadar iyi hazırlanırsanız hazırlanın, bazen aksilikler, kazalar olabiliyor. Hayat bu.
Çoğu seyahat sigortası poliçesi, gecikmeli veya iptal edilmiş uçuşlar, kaybolan, çalınan veya hasarlı bagaj veya kişisel eşyalar ve tıbbi harcamalar gibi şeyleri kapsar. Bu son nokta özellikle önemlidir, çünkü tüm ülkelerin Türkiye ile karşılıklı sağlık anlaşmaları yoktur ve seyahat sigortası genellikle tıbbi tedavinizden daha fazlasını kapsar. Buna göre, seyahat sigortası size acil bir durumda yaşanabilecek herhangi bir olumsuzlukta garanti sağlık hizmeti vereceği için tatil veya gezinizde keyfinizin kaçmasına neden olmaz.
Seyahat Hazırlık Kontrol Listesi
Seyahat hazırlıklarınızı yaparken öncelikli olarak nereye ve ne kadarlık bir süre ile gideceğiniz, yanınızda götüreceğiniz eşyaları belirlemek için karar vermek adına oldukça önemlidir. Eğer alışveriş yapma konusunda sıkıntı yaşamayacağınız ve bu konuda popüler olan bir yere gidiyorsanız o zaman kredi kartı ve nakit para gibi sizlere her zaman lazım olacak ve eksikliklerinizi de bu alanda tamamlayabileceğiniz şeyleri kesinlikle yanınızda bulundurmalısınız. Bunun dışında aracınız ile bir yolculuğa çıkacaksanız kesinlikle araç bakımı konusunda oldukça dikkatli olmalı ve önceden yapılması gereken her şeyi yapmalısınız. Bunun yanı sıra seyahat araçları ve uygulamaları da yine aracı ile yola çıkacak kişiler için her zaman hayat kurtaran önemli gereçlerden birisi haline gelmiştir.
Uluslararası bir yolculuğa hazırlanmak zaman ve planlama gerektirir ve evden ayrılmadan önce yapmanız gereken birçok önemli detayı içerisinde barındırır. Yapılacaklar listenizi düzenli tutmak ve her şeyi hatırlamak çok zor olabilir, bu yüzden daha uzun bir uluslararası seyahate hazırlanırken evden çıkmadan önce yapılacaklar listesi kontrolümü paylaşırsam sizler için yardımcı olabileceğini düşündüm.
1 ay sürecek olan Balkanlar seyahatime çıkmadan önce yaptığım hazırlıklardan bahsedeceğim sizlere. Aslında bu hazırlığı tüm seyahatim boyunca yapıyorum. Artık alışkanlık haline getirdim. Yapılacaklar listemdeki işleri kontrol etmek ve hazırlanma süreci belki de seyahat öncesi en tatlı heyecanlardan biridir. Aşağıdaki kontrol listesini oluşturmak bana hazırlık aşamasında oldukça yardımcı oldu.
Bu, benim her seyahat öncesi baktığım detaylı ve kapsamlı kontrol listesidir. Bir sonraki seyahatime hazırlanırken kontrol ettiğim yapılacaklar listemdir. Umarım bu liste kendi seyahat planlamanıza da yardımcı olur.
6 Ay Öncesi veya Daha Fazla
Pasaportunuzun Geçerlilik Tarihini Kontrol Edin: Pasaportunuzun son kullanma tarihinden en az altı ay önce geçerli olduğundan emin olun. Pasaportunuzu yeniletmek genellikle yavaş bir işlemdir, bu yüzden kontrol etmeniz son derece önemlidir. Bazı ülkeler seyahat ederken pasaportunuzun asgari altı ay geçerli olmasını ister. Gideceğiniz yere ulaştığınızda, ülkeye girmenize izin vermediklerini öğrenmek senaryoların belki de en kötüsüdür!
Seyahat Tarihlerinize Karar Verin: Ziyaret etmeyi planladığım şehre karar verdikten sonra (bunu genellikle çok önceden planlayın) ve kaç gün seyahat edeceğimi ayarladıktan sonra, bir takvime bakarım ve seyahatim için hangi günlerin en iyi olduğuna karar veririm. Mümkün olduğunca hafta sonlarını dahil etmeye çalışıyorum.
Uçak Bileti Fiyatlarını Karşılaştırın: Seyahat tarihlerime karar verdikten sonra, uçuşları aramaya ve hangi fiyatların ve uçuş saatlerinin uygun olduğunu araştırırım. Fiyatları karşılaştırmak için uçuş tarihlerimi ve varış yerimi birden fazla uçak bileti kıyaslama ve satışı yapan web sitelerinde kontrol ederim. Ucuz uçak bileti bulmak için bunu sık sık yaparım. Bu konu hakkında da detaylı bilgiler verdiğim içeriklerimi okuyabilirsiniz.
Ayrıca Okuyun: Tüm Detaylarıyla Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur?
Planlamaya Başlayın (Araştırın): Genelde yurt dışı seyahatlerimi araştırmaya ve planlamaya öncesinden başlıyorum. Ziyaret edeceğim şehir hakkında yazılmış blog içeriklerini araştırıyor ve okuyorum. Hangi yerleri ziyaret etmek istediğimi, şehrin eğlenceli yerleri, yeme-içme mekanları gibi içerikleri okumaya ve öğrenmeye başlıyorum. Google ve TripAdvisor, seyahat blogları, Instagram ve diğer web sitelerini tarayarak gezmeyi planladığım yerler hakkında daha ayrıntılı bilgiler buluyorum.
Dışişleri Bakanlığı Web Sitesindeki Seyahat Tavsiyelerine Göz Atın: T.C. Dışişleri Bakanlığı, yabancı ülkelerdeki riskler ve tehlikeler hakkında güncel bildiriler yayımlamaktadır. İnsanları seyahat etmemeleri konusunda uyarır, tavsiyelerde bulunur. Bu tür uyarıların olup olmadığını öğrenmek için kontrol etmek iyi bir fikirdir. Belirli bir varış noktasına seyahat etmedeki olası risklerin farklında olmak iyidir.
Genel güvenlik önlemlerini alırsanız ve sağduyunuzu kullanırsanız, seyahat etmeyi tercih ettiğiniz yerde iyi olacaksınızdır. Seyahat edenlerin çoğunluğunun hiçbir problem yaşamadığını ve genellikle olumlu deneyimler yaşadığını da unutmayın.
İkincil Banka Hesabına Sahip Olun: Farklı bir ülkeye seyahat ederken en büyük korkularımdan biri, kredi/banka kartlarımın çalınması veya kaybolması ve sonuç olarak nakit paraya erişememem korkusudur. Seyahate çıkmadan önce, birincil banka hesabımdan ikincil banka hesabıma belirli bir miktarda para aktarırım. Seyahatlerim sırasında banka hesabımdaki banka kartımı ATM’den para çekme işlemleri için kullanıyorum ancak ikinci banka kartımı her zaman hostelde kişisel dolabımda kilitli tutuyorum. Bu şekilde, eğer birincil hesabıma veya kartıma kötü bir şey olursa, para çekmeye hazır yedek bir kartım oluyor. Gerekirse o ikinci karta ek para aktarmak için çevrimiçi bankacılığı da kullanabilirim.
Her şey için bir yedeklemenin yapılması iyi bir fikirdir, bu nedenle seyahat ederken ortaya çıkan para sorunlarından endişeleniyorsanız, kartlarınızın kaybolması veya çalınması durumunda seçeneklerin olması için ikinci bir banka hesabı açmanızı öneririm.
Çevrimiçi birçok makale ve blog, henüz seyahate çıkmadan önce bankanızı seyahat planınız hakkında bilgilendirmeniz gerektiğini, böylece yabancı bir ülkede alışveriş yaparken kartlarınızın bekletilmesi gerektiğini söylüyor.
3 veya 5 Ay Öncesi
Uçuş Rezervasyonunuzu Yapın: İnternette çok sayıda uçuş rezervasyonu web sitesi var ve uçak bileti satın almaya karar vermeden önce bir kaçının fiyatlarını karşılaştırmak her zaman iyi bir fikirdir. Momondo, Skyscanner ve belirli havayollarının resmi web sitelerini kontrol ediyorum. Çeşitli havayollarından gelen e-posta uyarıları için kaydolun. Salı veya Perşembe günleri rezervasyon yaptırırsanız, uçuşların bazen daha ucuz olduğunu okudum ve geçmişte şahsen bu konuda iyi fiyatlara biletler satın aldım. Bu nedenle denemeye değer olabilir. Yurt dışı uçuşlarınızı seyahat tarihinizden 3-4 ay öncesinden ayırtın.
Bir Vizeye İhtiyacınız Olabilir: Bazı ülkeler, oraya seyahat etmeden önce bir vize almanızı gerektirir. Varış yerinizin vize isteyip istemediğini T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın web sitesinde ‘Türk Vatandaşlarının Tabi Olduğu Vize Uygulamaları‘ sayfasından kontrol edebilirsiniz.
Daha Derin Planlama (Görülecek yerler, yapılacak şeyler, aktiviteler ve restoranlar): Derinlemesine araştırma ve planlama aşaması her zaman seyahatlerime hazırlanma konusunda en sevdiğim bölümlerden biridir. Yapılacak şeyler, keşfedilecek yerler, yemek yiyebileceğim restoranlar ve daha fazlası. Seyahat blogları, Google ve TripAdvisor bu tür bilgileri aramak için harika yerlerdir.
Varış Yerinizin Tarihi, Kültürü, Yerel Gelenekleri ve Güvenliğini Araştırma: Sorumlu bir gezgin olarak, gideceğiniz yerdeki yerel kültür, tarih ve gelenekler hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Bunları internet üzerinden, kitaplardan ve rehberlerden ve belgeseller izleyerek araştırıyorum. Kendinizi daha iyi korumak için varış noktanızdaki potansiyel sağlık ve güvenlik konularını araştırmanızı da öneririm.
Ulaşım Seçenekleri: Ulaşım, varış noktanıza varmadan önce araştırmanız ve anlamanız gereken en önemli şeylerden biridir. Mevcut toplu taşıma seçeneklerini, maliyetlerini ve her birinin güvenliğini araştırın ve bir yerden bir yere nasıl gideceğinize dair bir fikre sahip olun.
Lens Siparişi (Kullanıyorsanız): Lens takıyorsanız, evden ayrılmadan önce (onları yenileme ihtiyacınız varsa) yeniden sipariş etmek için kendinize yeterli zaman ayırdığınızdan emin olun.
Yerel Dili Öğrenin: Türkçe dışında konuşulan (Azerbaycan, İran, Kuzey Kıbrıs, Balkanlar) farklı bir ülkeye seyahat ediyorsanız, varış yerinizde konuşulan yerel dilde bazı temel ifadeleri ve kelimeleri öğrenmek çok önemlidir. Akıllı telefon uygulaması Duolingo kullanmayı çok seviyorum, çünkü eğlenceli ve bir oyun gibi geliyor. İran’a gitmeden önce Farsça bazı kelimeler öğrenmiştim. Yerel dili öğrenmek size ulaşım, yeme-içme, alışveriş ve konaklama ihtiyaçlarınız açısından yardımı olacaktır.
Ayrıca Okuyun: Seyahatlerinizi Kolaylaştıracak En İyi 5 Dil Uygulaması
1 Ay Öncesi
Döviz Alın (Dolar veya Euro): Varış yerinize gitmeden önce bir miktar döviz almak iyi bir fikirdir. Bu şekilde, seyahatinizde ihtiyaçlarınızı karşılayacak nakit paranız olur ve ATM bulma konusunda endişelenmenize de gerek kalmaz.
Önemli İletişim Bilgilerini Not Alın: Her zaman telefonumda önemli iletişim bilgilerini içeren ayrıntılı bir not oluşturuyorum. Rezervasyon yaptığım konaklama yerlerinin adreslerini, telefon numaralarını ve bazen e-postalarını, turistik yerlerin bilgilerini, büyükelçilik adres ve numarasını, yerel acil durum numaraları ve diğer bilgileri not alıyorum.
Yerel Sim Kart ve İnternet Seçenekleri: Varış yerinizde seyahatiniz boyunca bir sim kart satın almak isteyebilirsiniz. Böylece İnternet paketi de almış olursunuz. Bu durumda yerel telefon şirketlerini araştırın. Yurt dışında çıkmadan önce telefonunuzu yurt dışı kullanıma açabilir ve varış yerinizde bir sim kart ve internet paketi satın alabilirsiniz.
Konaklama Rezervasyonu: Konaklama rezervasyonu çok önemli. Bu yüzden her zaman seyahatimden önce bunları ayırırım. Konaklamanızı önceden ayırmanızı tavsiye ederim. Booking.com (ilk konaklamanda %10 kredi kartına iade al!) ve Airbnb (Airbnb’ye kaydolurken ilk konaklamanızda indirim almak için linke tıklayın!) ve hostellerde oda ve kahvaltı rezervasyonlarında en sevdiğim ve en çok kullandığım web siteleridir.
Havaalanından Konaklama Yerine Olan Ulaşım: Şimdiye kadar seyahat etme deneyimime göre, ulaşım konusu bir ülkeye veya şehre seyahat ederken araştırmanız gereken bir numaralı şeydir. Ne tür ulaşım seçeneklerinin mevcut olduğunu, her birinin göreceli güvenliğini ve seyahat yolculuğunuz boyunca bir yerden bir yere nasıl geçmeyi planladığınızı bilmek çok önemlidir.
Bilmeniz gereken en önemli şey, havaalanından ilk konaklama yerinize nasıl gideceğinizdir. Her zaman yeni bir havaalanına ve yeni bir varış noktasına gitmek beni endişelendiriyor, ancak ulaşım seçeneklerimi bilmek, yaptığım işte kendimi biraz daha güvende hissetmeme yardımcı oluyor.
Varış yerinize akşam geç saatlerde, gece veya sabah saatlerinde varacaksanız, toplu taşıma seçeneklerinin olup olmadığını veya özel ulaşım için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekip gerekmediğini bildiğinizden emin olun.
Kimlik, Pasaport, Konaklama Rezervasyon ve Diğer Önemli Belgelerinizin Fotokopisini Yanınıza Alın: Seyahat ederken kafa rahatlığının iyi bir felsefesi de, her şeyin yedek bir versiyonuna sahip olmaktır. Bu özellikle kimlik ve seyahat belgeleri olunca daha da bir önemlidir.
Seyahate çıkmadan önce her zaman pasaportumu, kredi kartımı, banka kartımı, kimliğimi, ehliyetimi ve otel konaklama rezervasyonumun fotokopilerini çekerim. Ayrıca tüm bu fotokopilerin bir kopyasını e-posta adresime ve güvenli bir aile üyemin e-posta adresine gönderirim. Asılları ve fotokopileri yanıma alıp sırt çantamda saklı tutarım ve ailemle birlikte evde başka bir kopya bırakırım.
Varış yerimde dışarıda gezerken, kimliğimi veya pasaportumu görmek isteyen bir polis memuru olursa, gerçek kimliğimi ve pasaportumu her zaman kaldığım otel veya hostelde kişisel dolabımda kilitli tutar ve yanımda getirdiğim fotokopileri gösteririm. Bu şekilde hiçbir zaman sorun yaşamadım.
Kimliğiniz seyahatleriniz sırasında kaybolur veya çalınırsa, en azından her şeyin bir kopyasına sahip olacaksınız ve yenilerini (özellikle de pasaport) almayı biraz daha kolaylaştıracaksınız.
2 Hafta Öncesi
Uçuşlarınız İçin Bagaj Hakkını Kontrol Edin: Her havayolu şirketinin yolcularına tanıdığı standart bagaj hakkı vardır. Uçakta kabin bagaj hakkı, kaç parça eşya ile gidilebilir ve her bir eşya için azami ağırlığın ne kadar olduğu konusunda bilgiler için havayolunun web sitesini kontrol etmeniz önemlidir.
Haritaların Çıktısını Alın Veya: Varış yerinize ait haritaların bazı çıktılarını alın. Eğer bir akıllı telefon kullanıcısıysanız telefonunuza harita uygulamalarını indirebilirsiniz. Seyahat etmeden önce indirmenizi tavsiye edebileceğim bazı uygulamalar şunlardır:
Maps.me – İndirebileceğiniz çok detaylı ve faydalı haritalar var. Benim favori uygulamamdır. Bu uygulamayı gezilecek yerler arasında geçiş yapmak için bir GPS olarak bile kullanabilirsiniz. Ayrıca ‘Harita Uygulamaları İle Seyahatlerinizi Kolaylaştırın‘ yazımı da okuyun.
Google Maps – Wi-Fi erişiminiz olmadan haritaları kullanabilirsiniz. Ancak, seyahat etmeden önce varış yerinize ait haritayı indirmeniz gerekiyor.
Google Translate – Türkçe dili dışında konuşulan bir ülkeye seyahat ediyorsanız, kesinlikle Google Translate’i indirin. Çevrimdışıyken erişebilmeniz için o dilin çevrimdışı sürümünü indirmeyi unutmayın. Ayrıca, ‘Seyahatleriniz İçin En İyi 5 Dil Uygulaması‘ yazımı da okuyun.
TripAdvisor – Varış yerinizdeki restoranlar, konaklama yerleri ve aktiviteler/gezilecek yerler hakkında kullanıcıların yorumlarına bakmak için harika bir uygulamadır.
Booking.com ve Airbnb – Hareket halindeyken rezervasyon yapmak için her iki uygulama da harika ve kullanışlıdır.
Telefon ve Fotoğraf Makinenizdeki Eski Fotoğrafları Silin: Ziyaret etmeyi planladığım yere varmadan önce tüm cihazlarımdaki tüm eski fotoğrafları silerek hafızada yer açıyorum. Ayrıca eski notlar, kullanılmayan uygulamalar vb. dahil olmak üzere telefonumdaki her şeyi temizlemeyi seviyorum. Fotoğrafları tüm SD kamera kartlarımdan bilgisayarıma aktarıyorum.
1 Hafta Öncesi
Valiz/Sırtçantası Hazırlık: Çantanızı hazırlamayı son dakikaya bırakmayın, bu şekilde bir şeyi unutmak daha kolaydır. Organize olduğunuzda her zaman kendinizi iyi hissedersiniz, bu yüzden uçuş tarihinizden bir hafta önce yavaşça toplanmaya başlamanızı öneririm.
Sırt çantama ne koyacağımı dikkatlice seçtiğim için zamanımı bu işe ayırmayı seviyorum. Sırt çantamdaki her şeyin, seyahatlerim sırasında yanımda fazladan ve gereksiz ağırlık taşımak istemediğim için bir amacı olmalı.
Uçakta yemek için ya da havaalanında beklerken bazı aperatifleri (çerez, bisküvi, çikolata vb.) yanınıza aldığınız kişisel çantanıza koymayı unutmayın!
Aile Üyelerinize Seyahat Planınızdan Bahsedin: Evden ayrılmadan önce, belirli günlerde hangi şehirlerde kalmayı planladığınızı, rezerve edilmiş konaklama yerlerinin adlarını ve planladığınız faaliyetler hakkında bilgileri ailenize mutlaka yazılı olarak bırakın.
Takviyeler Alın: Yurt dışı seyahate çıkmadan yaklaşık on gün ila bir hafta önce bağırsak sağlığınızı korumak için günlük olarak probiyotik hap kullanmak isteyebilirsiniz. Pek çok gezgin, başka bir ülkenin yerel mutfağını deneyimledikten sonra ishal veya bir tür mide rahatsızlığı/mide bulantısı nedeniyle acı çekiyor. Bu yüzden bu rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olmak için probiyotik almak iyi bir fikirdir.
Önceki Gece
Uçuşunuz İçin Check-in Yapın: Havayolları, uçuş saatinizi kalkış saatinizden 24 saat öncesi check-in yapmanıza olanak sağlıyor ve bunu yapmanızı kesinlikle öneririm. Uçak biletinizi aldığınız esnada size e-postayla gönderilen rezervasyon numaranızı kullanarak havayolunun web sitesi veya akıllı telefon uygulaması aracılığıyla check-in yapabilirsiniz. Check-in sırasında, uçuşunuz için koltuklarınızı da seçebilirsiniz! Bir karar vermeden önce uçuşunuzun Seat Guru‘daki oturma planını kontrol edebilirsiniz, böylece nerede oturacağınızı ve hangi koltukların iyi ve kötü olduğunu bilebilirsiniz.
Elektronik Cihazlarınızı Şarj Edin: Evden çıkmadan önce bütün elektronik cihazlarınızın tam şarjlı ve geceden hazır olması iyi bir fikir olacaktır. Bu, cep telefonunuzu, kameranızı, harici taşınabilir şarj cihazlarınızı ve yanınıza alabileceğiniz her şeyi içeriyor.
Listenizi Kontrol Edin: İhtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuzdan ve önemli bir şeyi unutmadığınızdan emin olmak için yola çıkmadan önce her zaman listenizi kontrol edin.
Ve Yolculuk Vakti!
Uçak Kalkışından Önce En Az 3 Saat Önce Havaalanında Olun: Sadece sırt çantası ile seyahat ediyorum, bu yüzden genellikle 2 saat önce havaalanında oluyorum. Zaten check-in de ertesi geceden yapıyorum. Çoğu havaalanında ve havayolunda, web sitelerinde, bagaj bırakma zamanları ve havaalanında ne kadar erken olmanız gerektiği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Yine de dikkat edilmesi gereken iyi bir kural, havaalanına uluslararası bir uçuştan 2-3 saat önce ve iç hat uçuşlarında ise 1-2 saat önce gelinmesidir.
Yolculuk Başlasın!: Çok çalıştınız, belki de biraz yoruldunuz. Bunca planı yapmak pekala yorucu olabilir. Fakat şimdi keyifli olma vakti! Varış yaptığınız yerde bol bol enerjiye ihtiyacınız olacak.
İyi gezmeler! 🙂
Hangi yöntem ile yolculuğa çıkarsanız çıkın kesinlikle sizler için daha çok pratik kullanım sunan eşyaları ve gereçleri yanınızda bulundurmaya özen göstermelisiniz. Bunun için de valizinizi hazırlarken gideceğiniz yere ve kalacağınız süreye göre en pratik eşyaları almalısınız.
Ne kadar çok eşya götürürseniz bu sizler için daha fazla yük olacaktır. Gereksiz olan her şeyi geride bırakın ve sadece temel ihtiyaçlarınız için işinize yarayacak olan şeyleri alın. Bunların başında da kişisel bakım ürünleri ve ani durumlar için ihtiyaç duyulduğunda kullanılacak ilaçlar gelmektedir. Çantanızda şehir haritaları bulunmasının da sizlere yolculuğunuz sırasında büyük bir yardımı olacaktır.
Her zaman planlı bir şekilde hareket etmek sizler için daha faydalı olacaktır. Seyahat planlama ile sizler de daha rahat bir şekilde seyahat planınızı oluşturabilir ve bunun neticesinde de sadece yanınıza ihtiyacınız olan şeyleri alabilirsiniz. Seyahat planınızı yaparken düzenli olarak hava durumunu da incelemeniz yanınızda götüreceğiniz kıyafetlerinizi belirlemede sizlere büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Seyahate çıkmak herkes için oldukça heyecan verici ve bir o kadar eğlenceli bir aktivite. Yolculuğa çıkmadan önce yanınıza alacağınız malzemeler seyahatlerinizi daha keyifli ve sorunsuz hale getirecektir.
Kaç günlük bir seyahate ve kaç saatlik bir yolculuğa çıkacağınızı belirlemeniz yanınıza almanız gerekenler listesinin de belirlenmesinde oldukça önemlidir. Kusursuz bir seyahat planlaması sayesinde her zaman eksiksiz bir şekilde yolculuğunuz sırasında ve seyahatiniz esnasında sizlerin işinize yarayacak olan eşyaları götürmeniz açısından oldukça önemlidir. Eksiksiz bir şekilde kullanacağınızı düşündüğünüz eşyaları yanınızda götürmeniz bütçenizi de gittiğiniz yerde oldukça hafifletebilir.
Daha az ve pratik eşya almak her zaman sizler için daha faydalı olacaktır. Bu sayede hem pratik olan eşyalarınızı almış olacaksınız hem de daha az bir yük taşımış olacaksınız. Kalın seyahat rehberlerini yanınıza almak yerine sadece mobil seyahat uygulamaları sizler için daha avantajlı olacaktır. Teknolojinin yine her zaman yanınızda olması için şarj aletinizi ve yedek bataryalarınızı da almanız sizler için oldukça avantajlı olabilir.
Tabi ki hastalıklara veya küçük rahatsızlıklara karşın alacağınız ilaçlar da yine her zaman yanınızda bulunursa hızlı müdahale etme şansına da sahip olabilirsiniz.
Hava şartlarını gideceğiniz yere göre az da olsa tahmin edebilirsiniz. Ama yine de her ihtimale karşın çantanızda bir yağmurluk ve bununla birlikte güneş kremi ve güneş gözlüğü ve hatta şapka da yine çantanızda acil durumlar için bulundurmanız gereken eşyalar arasındadır.
Eğer kıyafet değiştirme sorununuz varsa her zaman pratik ve her yerde giyilebilecek ayakkabı ve kıyafetleri tercih etmelisiniz. Bu sayede hem istediğiniz yere istediğiniz kıyafetle gitme şansına sahip olabilir hem de pratik kıyafetleri aldığınız için daha az yer taşınmasını sağlayabilirsiniz. Tek başınıza seyahat edecekseniz ve bu kendinizi dinleme yolculuğu olacaksa kesinlikle bir sırt çantası ve kitap sizler için yeterli olacaktır.
Umarım bu kontrol listesini yaklaşan bir sonraki seyahatinizi planlarken ve hazırlarken faydalı bulursunuz. Bu yazımda, unuttuğumu düşündüğünüz hazırlık ve planlama hakkında soru ve önerileriniz varsa lütfen benimle paylaşın.
Pekala, siz seyahate çıkmadan önce ne tür hazırlıklar yapıyorsunuz? Aşağıdaki yorumlar kısmından düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.
Hocam merhaba,
Yaklaşık 1 ay sonra Balkan turu yapacağım. Yanımda çok fazla nakit para taşımak çok güvenli hissettirmiyor. Sizin önerdiğiniz komisyonsuz veya en asgari komisyonlu olarak kullanabileceğim bir banka hizmeti var mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Teşekkür ederim.
Merhaba Selahattin Bey,
Balkanlarda Ziraat Bankası yaygın olarak kullanılmakta. Ayrıca TEB banka kartı da yine en az komisyonla Balkanlarda yerel para biriminde para çekebilmenize imkan tanıyor.