Tatlısıyla Meşhur Şehirler

Tatlısıyla meşhur olduğu kadar yemekleriyle de midelerimize taht kuran Anadolu’muzun güzide şehirlerini keşfedin. Kendinizi bir gurme olarak görüyorsanız ve yeni tatlara açık biriyseniz mutlaka bu şehirlere yemek yemek için bile gitmelisiniz.

Kalbinize giden yol midenizden geçiyorsa, hatta tatlıların o yolda geçiş üstünlüğü varsa ve seyahatlerinizi ona göre planlıyorsanız bu içerik tam da size göre!

Şillik Tatlısı, Adıyaman

Şillik Tatlısı, Adıyaman
Fotoğraf: Hüseyin Aslan

Adıyaman’ın çiğköftesi herkes tarafından bilinse de, şillik tatlısı pek bilinmiyor. Ancak bilenler de bu lezzetten vazgeçemiyor. Sıcak halde servis edilip insanın içini ısıtan tatlı, süt ile unun karıştırılıp sıvı hamur haline getirilmesiyle yapılıyor. Yağlı sacın üzerine dökülen sıvı hamur, piştikten sonra ceviz ve antepfıstığı dökülerek sarma haline getiriliyor. Küçük dilimlere bölünerek isteyene şekerli, pekmezli, tahinli veya fıstıklı şerbetle ikram ediliyor.

Kabak Tatlısı, Antalya

Kabak Tatlısı, Antalya
Fotoğraf: Hacı Abdullah Lokantası

Tadını bilenler tahinli ve cevizli kabak tatlısının peşindeyken; Antalya’da deniz, kum, güneş üçlüsünden vazgeçemiyor, otele tıkılıp kalıyor, yedikleriniz yalnızca otelin açık büfesiyle sınırlı kalıyorsa çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Hemen hemen herkesin tatil planında bulunan Antalya’da kabak tatlısı da herkesin tatması gereken bir lezzettir.

Ayrıca Okuyun: Antalya’da Yapılacak En İyi 5 Şey

Höşmerim, Balıkesir

Höşmerim, Balıkesir
Fotoğraf: Glutton Cat

Ayvalık, Altınoluk, Cunda, Avşa gibi özellikle yerli yüz binlerce turisti kendine çeken destinasyonlarıyla Balıkesir önemli turizm şehirlerimizden biridir. Balıkesir’e bu kadar rağbet edilmesinin sebeplerinden biri, doğal ve tarihi güzelliklerin yanında tuzsuz peynirle yapılan höşmerim tatlısı olsa gerek. Rivayete göre bu tatlıyı yapan kadın, kocası yedikten sonra  “Hoş mu erim?” diye sormuş ve kocası memnuniyetle “Hoş” diye yanıtlamış. Size göre de hoşsa sizleri Balıkesir’e bekliyoruz.

Mafiş Tatlısı, Çanakkale

Mafiş Tatlısı, Çanakkale
Fotoğraf: Soframıza Buyurun

Birçok yörenin kendine özgü mafiş tatlısı var. Ancak özellikle Bozcaada mafiş tatlısı; boza kıvamındaki hamurun kızgın yağ ile buluşmasının sonucunu bilenler tarafından çok tercih ediliyor. Şerbette dinlendirilen tatlıyı yedikten sonra kalorileri eritmeniz için Bozcaada’yı baştan başa kat etmeniz gerekecek.

Sur Tatlısı, Diyarbakır

Sur Tatlısı, Diyarbakır
Fotoğraf: Bilal K.

Tatlısıyla meşhur bir başka şehrimiz Diyarbakır. Kadim topraklara ev sahipliği yapan Diyarbakır, mutfağıyla da ön plana çıkıyor. Diyarbakır mutfağının en bilinen ve sevilen tatlısı olan sur tatlısı, kenger sakızı ve özel irmik ile harmanlanıp fırına atıldıktan sonra dondurmaya sarılmasıyla yapılıyor. Üstüne yaban mersini ve tarçın atılarak servis edilen tatlı Discovery Channel’a bile konu olmuş. Kolay hazmı ve dondurma şekeri dışında şekersiz olması sebebiyle diyet yapanlar bile rahatlıkla tüketebiliyor.

Baklava, Gaziantep

Tatlısıyla meşhur birbirinden lezzetli 9 Anadolu şehrini keşfedin.

Gaziantep mutfağı o kadar zengin ki, lezzetleri saymakla bitmiyor. Küşneme, kebap, ciğer, beyran ve katmer hemen akla gelenler. Gaziantep’e her gidişinde yeni yemekler keşfedenlerin sayısı oldukça fazla. Ama her defasında yenilen ve doyulmayan, herkesin gözdesi olan bir lezzet var, o da baklava. En güzel baklavanın tadından vazgeçemeyenler için Gaziantep’te birçok baklavacı mevcut.

Ayrıca Okuyun: Gaziantep’te Nerede, Ne Yenir?

Künefe, Hatay

Hatay Künefesi

Künefe deyince gözünüzde erimiş peynir ve tel tel kadayıf canlanıyorsa, siz de benim gibi bir künefe seversiniz. Hatay’ın kültürel çeşitliliğini söylememe gerek bile yok. Kültürlerin kaynaşması ortaya çok lezzetli bir Hatay mutfağı çıkarmış. Biraz Hatay’ı gezdikten sonra, şerbetin kadayıf üzerindeki gezisini izlemek ve tadına bakmak Hatay’a gitmek için yeterli bir sebep.

Ayrıca Okuyun: Hatay Gezi Notları

Sac Arası, Konya

Sac Arası, Konya
Fotoğraf: Sihirli Parmaklar

Konya şehri büyük yüz ölçümüyle, tahıl ambarı oluşuyla ve Mevlana’yla anılır. Etli ekmeği, tandır kebabı, bıçak arası yedikten sonra Konya’da ne yenir? Sac arası yenir, hem de ne güzel yenir. Bezeler kaymakla sarılınca ve iki sac arası pişince iştahla yenir, afiyetle yenir.

Hamsiköy Sütlacı, Trabzon

Hamsiköy Sütlacı, Trabzon
Fotoğraf: Barış Olsun

Hamsiköy, Maçka’nın en yüksek rakımlı köyüdür. Günlük taze süt 4 saat boyunca kaynayıp fırınlanınca ortaya çıkan lezzet ise Hamsiköy sütlacı oluyor. Toprak çömlek içinde sunulan tatlı, dövülmüş fındıkla damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Hamsiköy’de hamsi yerine sütlaç nasıl meşhur olur derseniz, köyün adının Hamsiköy’den yani beş köyden geldiğini sizlere belirtelim.

Peki, sizin oraların meşhur tatlıları nelerdir? Memleketinizin mutfağı hakkında bilgileri yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.