Tebriz Belediyesi

İran’ın kuzeyinde Azerbaycan Eyaleti şehirlerinden biri olan Tebriz’de gezilecek yerlere göz atabilir ve seyahat planlamanızı yapabilirsiniz.

Tebriz Hakkında Bilgi

Tebriz, İran’ın Doğu Azerbaycan Eyaleti’nin başkenti olup, 2.5 milyon nüfusa sahip şehirlerinden biridir. Tebriz şehrinin Türk topraklarına olan uzaklığı 320 kilometre civarıdır. Halkın %70’i Azerbaycan Türkçesi konuşmakta. Azerbaycan‘dan oldukça yoğun bir göç alan İran İslam Cumhuriyeti, Tebriz’de oluşan yoğun Azerbaycan kökenli vatandaşların bir göstergesi niteliğindedir. Nitekim, Tebriz’e gelen Türkiye Türklerinin seyahatlerinde iletişim açısından herhangi bir sıkıntı yaşamayacağı bir gerçektir.

Tebriz, Fars ve Türk kültürünün karışımını çok iyi bir şekilde yansıtan, içerisinde çok eski yıllara dayanan bir tarihi geçmişe, sanat ve kültüre sahip zengin bir yerleşim yeridir. Tebriz, tarihte yaşadığı bazı doğal afetler sonucu sahip olduğu bir çok tarihi yapıyı kaybetmiş ve bir tarih toprağa gömülmüştür. Tebriz, zengin tarihi kadar edebiyatı ile de ön plana çıkmıştır. Topraklarında yetiştirdiği bir çok şair ile dünyaya çeşitli makaleler vermiş, kültürlerin beşiğinde önemli rol oynamıştır. Yakın tarihe baktığımızda hiç şüphesiz akla gelen isimlerden birisi de üstat Şehriyar’dır.

Ayrıca Okuyun: Tebriz Gezi Rehberi

Tebriz Gezilecek Yerler

Tahran‘ı dolaştığım gibi Tebriz’i de taksi ile dolaşmayı düşündüm. Tahran’dan gece 23:30 otobüsüne 20.000 Tümene bilet alarak Tebriz’e geçmiştim. Sabah saat 06:00’da Tebriz otobüs terminaline indim. Terminal içerisinde bulunan bir lokantada omlet, kahvaltılık ve bir demlik çay alarak sabah kahvaltımı yaptım. Saat 07:30’da terminal içerisinde bulunan taksicilere bir göz attım. Dikkat etmeniz gerekiyor zira hemen çevrenizi sarıyorlar ve taksi lazım mı diyerek bazen rahatsızlık verebiliyorlar. Tahran’da yaptığımız taksi pazarlığını burada bu sefer tek başıma yapacaktım. Neyse ki, burası Tebriz ve Türkçe konuşulduğu için pek de zorluk çekmiyorum. Bir kaç taksici 90.000 Tümenden bir kuruş aşağı inmiyordu. Daha sonra bir taksici rahatsız etmeyen tavırları ve sakin konuşması ile gel kardeş 60.000 Tümene anlaşalım dedi. Ben 90.000’den sonra bu rakamı duyunca pazarlık etme gereksinimi duymadım. Tebriz gezilecek yerler listemi kendisine vererek bir göz gezdirdi ve ardından anlaşarak taksideki yerimizi aldık. Bu arada anlaşmamızın içeriği, Tebriz’i taksi ile gezeceğiz, her noktada maksimum yarım saat duracağız ve fotoğraflar çekeceğim o esnada taksici dilerse bekler dilerse de benimle birlikte gezer diyerek yola çıktık.

Tebriz Kalesi (Arg-e Tabriz)

Tebriz Kalesi, Tebriz

Tebriz’in en önemli tarihi yapılarından biri olan kale, 500 yıl önce yıkılmış olan bir caminin yerine yapılmış. Kalenin bir diğer adı Mescid-i Alişah’dır fakat bu günümüzde pek kullanılmıyor. Mescid-i Alişah yıkılan eski caminin adını yaşatmak amacıyla söylenmektedir. Tamamı tuğla ile örülmüş Tebriz Kalesi’nin günümüze pek de sağlam geldiği söylenemez. Mihrap bölümünün orijinalliğini koruduğunu gözlemlemiştim. Oradayken, kalede bir takım bakım çalışmaları vardı. Bir dönem Tebriz Kalesi’nin yüksek duvarları idam cezası almış insanların infazı için kullanılıyormuş. Kalenin giriş kapısı İmam Humeyni Caddesi’ne bakmaktadır.

Azerbaycan Müzesi

İmam Humeyni Caddesi üzerinde Mavi Cami’nin hemen yanında bulunan Azerbaycan Müzesi ahşap kapı girişinde sizi taştan iki koyun heykeli ile karşılamaktadır. 1958 yılında kurulan müze, 1962 yılında ziyarete açılmış. Müze, Andre Godard tarafından tasarlanmış. Azerbaycan Müzesi, İran’ın en önemli müzelerinden biridir.

Müzenin giriş katında yer alan ilk galeri Sasani dönemine ait 5.000 yıllık eski kalıntıları içeriyor. Ayrıca tanrıçalar, iki kadın ve erkek iskeleti, mermer oyma levhalar, Bismillah ve Allah yazılı taşlar yer almaktadır.

Azerbaycan Müzesi, Tebriz

İslam arkeolojisini gün yüzüne çıkaran sikke ve mühürlerin yer aldığı ikinci galeri ise iki bölümden oluşmaktadır. İslam arkeoloji soma seramiklerinde 10. ve 19. yüzyıla kadar tarihlenen çömlek, şamdan, halılar, gözlük, porselenler ve kombinasyon kilidinin bir kopyası bulunuyor. Bu galeride yer alan paralar Kaçar döneminde (19. yüzyıl) Ahameniş döneminin sonlarına doğru kullanılan paralardır. Görüntülenen kaşeler ve mühürler bin yıllık olup, Ahameniş, Sasani ve İslami dönemine kadar uzanmaktadır.

Üçüncü galeride ise Tebrizli heykeltıraş Ahad Hosseini tarafından yapılan 20. yüzyıla ait bazı heykellere rastlayabilirsiniz. Müzenin yanında yer alan bahçede taştan figürler, heykeller, koç ve yazıtlar bulunmaktadır.

Mavi Camii (Mescid-i Kabud Blue Mosque)

Karakoyunlular döneminin seçkin eserlerinden bir tanesi olan Mavi Cami, Cihan Şah tarafından yaptırılmış. Cami şu an dini ve tarihsel bir anıttır.

Tebriz Gezilecek Yerler: Mavi Camii, Tebriz

1465 yılında hattat olan Nematollah İbn Muhammed Elbavvab adı ve desenleri cami işlemelerinde bulunmaktadır. Cami ve türbe ile anıtın ana bölümü içerisinde yer alan bölümde geniş bir medrese (din okulu), banyo ve kütüphane bulunmakta. Caminin özel mimarisi, mozaik çini, fayans, tuğla, desenli iç kaplama ile yapılarak tamamlanmış. Fakat ne yazık ki bu işlemeler ve çiniler günden güne kaybolmakta olduğuna tanıklık ettim. Siz de fotoğraflardan görebilirsiniz. Cami girişinde İslam alimlerinden Jahan Şah adı yazmaktadır.

Mavi Cami, Tebriz

Caminin iki küçük ve büyük Shabes Tans (kutsal), iki dar ve yüksek minareleri varmış. Şimdilerde ise sadece bu minarelerin tabanı kalmış. Arapça yazıtlar ve geometrik desenlere ait dekorasyonlar insanı gerçekten büyülemekte. Küçük bir (kraliyet Mozole olarak) altıgen gök mavi çinilerle süslenmiş. Cami mahzeninde Cihan Şah ve ailesinin mezarları bulunmakta. 1779’da meydana gelen deprem sonrası çok sayıda insan ölmüş ve kentin birçok yerinde yer alan yapılar hasar görmüş. Mavi Cami de zarar gören yapılardan yalnızca bir tanesi. Depremden nedeniyle hasar alan Mavi Cami son olarak 1975 yılına kadar Rıza Memaran adlı usta tarafından yeniden inşa edilmiş.

Ayrıca Okuyun: İran’ın Kültür-Sanat Şehri: Tebriz

Afzaladdin Bedel Khagani

Afzaladdin Bedel Khagani, Tebriz

Tebriz gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken yerler arasında Khaqani Heykeli de yer almalı. Mescid-i Kabud Mavi Cami’nin batı tarafında park, bahçe alanı içerisinde yer alan anıt 12. yüzyılın ünlü Azeri şairi olan Afzaladdin Bedel Khagani’nin heykelidir. Bu ünlü şair aynı zamanda bu parka da adını vermiştir.

Amir Nezam Evi

Tebriz’de görülecek yerler arasında mutlaka olması gereken bir diğer yer ise Amir Nezam Evi’dir. Mimari açıdan son derece güzel bu tarihi bina Tebriz Çarşısı’nın batısında kalmaktadır. Evin ilk sahibi Mehdi Kouze Konani olarak biliniyor. Azerbaycan anayasasının ünlü liderlerinin toplanması için kullanılıyormuş. Tebriz’in geleneksel mimarisi bu ev ile gözler önüne serilmektedir. Evin iç ve dış zeminleri, yıllardır Rusya’da yaşamış fakat daha sonra Tebriz’e geri gelen Haj Vali Memar-e Tebriz tarafından 1868 yılında inşa edilmiş. Binada bulunan kavanoz mimarisinin paha biçilemez nitelikteki işçiliği, güzel ve zarif desenlerin kullanımı ve sütunlar ziyaretçilerini adeta büyüler niteliktedir.

Amir Nezam Evi, Tebriz

Amir Nezam Evi, 1975 yılında İran yetkilileri tarafından kültürel miras olarak tescillenmiş. Ev, anayasa belgelerinin sergilendiği müze haline dönüştürülmüş. Müzede sergilenen önemli eserler arasında anayasa devrimi belgeleri, liderlerin kişisel özelliklerini yansıtan portreler vb. belgeler yer alıyor.

Saat Kulesi, Tebriz Belediyesi

Tebriz Belediyesi

1934 yılında inşa edilen Saat Kulesi’nin yer aldığı bina Tebriz Belediyesi’nin merkezi olarak kullanılması için yapılmış. Belediye müzesinde tarihi haritalar ve Tebriz tarihini açıklayan belgeler sergilenmektedir.

Şairler Anıtı (Makberetüş Şuara)

Makberetüş Şuara, Şairler Anıtı, Tebriz

Tebriz hiç şüphesiz yetiştirdiği ünlü şairler ile edebiyatta ve Fars kültüründe önemli bir yere sahiptir. İran devleti ve halkı bu vefa borçlarını ödemek için şairler anıtını yapmış. Nitekim, dünyada şairleri için yapılan tek şairler anıtı ve mezarlığı da Tebriz’de bulunmaktadır. 500’e yakın şairin mezarı bulunduğu söylenmektedir. Birçok esere sahip olan Tebrizli üstat Şehriyar’ın mezarı ve müzesi de burada yer almaktadır.

Ayrıca Okuyun: Tebriz’dan Bakü’ye Nasıl Gidilir?

Şehriyar’ın Mezarı

1906 senesinde Tebriz’de doğmuş, İran Azerisi bir şairdir Şehriyar. İran edebiyatında önemli bir yere sahip olan Şehriyar, Türk kültür ve edebiyatında da ön plana çıkmaktadır. Heydar Baba’ya Salam adlı eseri tam 76 dile çevrilmiştir. Mezarı Şairler Anıtı içerisinde yer almaktadır. Anıt içerisinde yer alan müzede Şehriyar’ın dizeleri ve kitaplarını görebilirsiniz. İçeride bulunan harika çini işlemelerini görebilir, Şehriyar’ın kendi sesinden şiirlerini dinleyebilirsiniz.

Şehriyar'ın Kabri, Tebriz

Şehriyar, Tahran Mehr Hastanesi’nde kalp yetersizliği nedeni ile 1988 senesi 18 Eylül tarihinde hayata gözlerini yummuştur. Şehriyar’ın ölüm günü, İran’da Milli Şiir Günü olarak kabul görülmüştür. Edebiyata ilginiz varsa İran seyahatinizde, Tebriz’de yer alan Şairler Anıtı’na mutlaka uğramanızı öneririm.

İmamzade Türbesi

İmamzade Türbesi, Tebriz

Tebriz gezilecek yerler listenizde bulunması gereken bir diğer yer ise İmamzade Türbesi’dir. Şairler Anıtı’nın yer aldığı park içerisinde bulunmaktadır. Hemen girişte sizi harika işlemeli taş minareler karşılıyor. Kadınlar ve erkeklerin bölümü ayrı. Türbenin bulunduğu alana girer girmez göz kamaştırıcı bir cam işçiliği göze çarpıyor. İmamzade’nin türbesinin hemen yanında insanlar dilek diliyor ve gönlünden kopan bir miktar parayı kapalı bir bölüme bırakıyorlar. Türbe içerisinde, Tebrizli bir din alimi ile tanışmıştım. Bir bardak çay ikramı olmuştu ve kendisiyle Tebriz ve Şiilik üzerinde kısa ama bilgilendirici bir sohbet etmiştim.

İran Halısı

İran halısı, dünya üzerinde ince dokuması, yaratıcı desenleri ve titiz işçiliği ile ön plana çıkmıştır. Yün, ipek ve pamuktan yapılan İran halıları her zaman büyük ilgi görür. İran halıları değerlidir, zira sanatsal değeri nedeni ile hisse senedine devri bile söz konusudur. İran halısının antik sayılabilmesi için ortalama 70-80 yıllık olması yeterliymiş.

İran Halı Müzesi, Tebriz

Tebriz gezisi hakkında merak ettiklerinizi yorum yazarak sorabilirsiniz.

58 YORUM YAZILMIŞ

    • Merhaba,

      Dokümanlar pandemi öncesi bilgileri içerdiği için güncel değildir. Güncelleyip, daha fazla ayrıntı ekleyerek tekrar paylaşıma sunacağım. İran gezisi hakkında merak ettiklerinizi yorum kısmından yazarak sorabilirsiniz. Size yardımcı olmak için buradayım.

  1. Öncelikle bilgilendirme için teşekkür ederim. Siteniz çok güzel. İran güncel kur çevirisi yapan bir site var mı? Bir de İran’ın birçok yerine gitmeyi planlıyorum. Elinizdeki belge, notları paylaşabilirseniz çok sevinirim.

    Teşekkür ederim, selamlar.

    • Merhaba Cevdet Bey,

      TL, Dolar, Euro ve diğer bazı popüler para birimleri ile Tümen paritesini günlük olarak ‘Mesghal’ üzerinden takip edebilirsiniz. İran gezi rehberi dosyaları ve haritaları içeren e-postayı mail adresinize gönderdim.

  2. Merhabalar Fatih Bey,

    Yazınız çok güzel olmuş. Ben de önümüzdeki ay gideceğim. Şu an tren ile gidilebiliyor sanırım ve ben bu şekilde gideceğim. Profesyonel bir fotoğraf makinem var ve elbette bir çok yerde fotoğraf çekmek istiyorum. Bu şekilde bir makine ile fotoğraf çekerken sorun yaşanır mı, siz yaşadınız mı? Veya video çekmek garip karşılanır mı? Ayrıca bir yerde okudum, oteller turistlerin pasaportunu alıkoyuyor diye. Kayıt için elbette pasaport veririm ama alıkonulması beni rahatsız eder. Böyle genel bir kural var mı yoksa sadece otele özgü bir şey mi?

    Başka tavsiyeniz varsa da memnun olurum. Emekleriniz için çok teşekkürler.

    • Merhaba Murat Bey,

      Evet. Van’dan Tebriz’e çalışan trenler ile ülkeye giriş yapabilirsiniz. Fotoğraf makinenizi çok fazla kalabalık yerlerde çıkarmamak kaydıyla çekimlerinizi yapabilirsiniz. Fotoğraf makinesi profesyonel olunca ister istemez göze çarpıyor. Fotoğraf ve videolarınızı elbette çekebilirsiniz ancak resmi kurumları, mollaları ve çarşaflı kadınları çekmemeye özen göstermelisiniz.

      İran’da çoğu otel pasaportunuzu check-in esnasında sizden alır ve check-out yapana kadar tutar. Bu durumda mutlaka yanınıza pasaportunuzun kimlik bilgilerinin yer aldığı ön sayfanın fotokopisini ve bir de otelin kartvizitini yanınıza almanızı tavsiye ederim. Tedirgin olmanıza gerek yok. Pasaportunuz güvende olacaktır.

  3. Fatih Bey merhaba,

    Bu hafta sonu Tebriz, Erdebil ve Astara’yı ziyaret edeceğim. Mutlaka yapmalısın dediğiniz şeyler nelerdir? Bir de dokümanlarınızı yollama imkanınız olabilir mi acaba?

    • Merhaba Berk Bey,

      Tebriz ve Erdebil’e mutlaka gidin ve görün. Hatta oralara gitmişken Kendovan Köyü’nü de görebilirsiniz. Tebriz, İran gezinize başka bir boyut katacak, yerel kültürü görmenizi sağlayacaktır. İran gezi dosyalarını mail adresinize gönderdim.

  4. Merhabalar,

    Aklıma takılan soru ben gezilecek yerlerin listesini çıkarıyorum. Google ve Google Maps sıklıkla kullanarak bu yerlere gitmeyi planlıyorum. İran’da Google yasak mı?

    • Merhaba,

      İran’da Google yasak değil. Yerel bir sim kart satın alarak İnternete bağlanabilir ve Google üzerinde gezeceğin yerleri takip edebilirsiniz. Ayrıca offline çalışabilen Maps me uygulamasını da tavsiye ederim.

  5. Fatih Bey merhaba,

    Kendi sitenizi ve buradaki tüm yazılarınızı okuduk ancak kafamızda bir türlü netleştiremedik. 🙂 Erzurum’da görev için bulunuyoruz ve bunu fırsata çevirip İran gezisi planlıyoruz. İlk gezimizi Tebriz ya da Isfahan olarak düşünüyoruz ancak buradan doğru bir ulaşım rotası çizemedik. Ağrı, Van? Ve otobüs firmalarına vs. ulaşamadık saatlerini öğrenmek için. Rica etsek yardımcı olabilir misiniz? Firma isimleri, otel isimleri, hangi ulaşım yolu?

    • Merhaba Özlem Hanım,

      Erzurum Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden İran’ın Tebriz şehrine otobüslerin olduğunu biliyorum. Hatta bırakalım Erzurum’u Trabzon’dan bile hareket eden araçlar bulabilmek mümkün. Siz otobüs terminaline baktınız mı? Erzurum Otobüs Terminali santrali arayın ve İran’a otobüsler hakkında bilgi alın. Eğer ki Erzurum’dan İran’a seferler yoksa size en yakın Ağrı’dan dolmuşlarla Tebriz’e ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. İsfahan’a direkt giden otobüs bulamazsınız. Önce Tebriz’i dolaşır ve daha sonra sırasıyla başkente uğrayabilir ve buradan da İsfahan’a geçebilirsiniz. İran otelleri ne yazık ki Booking vb. otel arama sitelerinde çıkmıyor. Bu yüzden ancak ilgili şehre giderek bütçenize göre bir konaklama yeri bakabilirsiniz kendinize.

      Daha fazla sorularınız olursa lütfen yazmaktan çekinmeyiniz. Sizlere yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.

  6. Fatih Bey,

    Benim sorum, iki gün sonra Van’dan Tebriz’e gideceğim. Konaklayacak otel bulamadım. Tebriz’de otel bulmam kolay mı?

    Teşekkürler.

    • Merhaba Ahmet Bey,

      Tebriz’de her bütçeye uygun konaklayacak yer bulabilirsiniz. Dilerseniz aşağıda yazdığım otelleri de ilgili adreslerinden bir ziyaret edebilir size uygun olanında konaklayabilirsiniz.

      Mashhad Guesthouse: Ferdovsi Caddesi
      Azerbaycan Otel: Shariyari Caddesi
      Gostaresh Otel: İmam Humeyni Caddesi
      Sina Otel: Bagh-e Gülistan Meydanı

      Ferdovsi Caddesi’nde ekonomik bazı konaklama yerleri bulabilirsiniz.

      Ayrıca Tebriz gezinizde turistik yerleri de gezmek istiyorsanız “Tebriz Gezilecek Yerler” içeriğine göz atabilir, şehir hakkında merak ettiğiniz sorularınız olursa yine buradan bana yazabilirsiniz.

  7. Fatih Bey ben Iğdır’dan Tebriz’e oradan Kum’a gitmeyi planlıyorum inşallah. Van üzerinden daha rahat gidersiniz demiştiniz. Bir arkadaşım hangi kapıdan giriş yaparsan dönüşünün de o kapıdan yapmak zorundasın dedi. Doğru mudur acaba? Bir de buradan TL’yi dolar ya da riyale mi çevirmeliyim? Gerçekten çok kıymetli bir iş yapıyorsunuz. Allah razı olsun.

    • Merhaba Nazlı Hanım,

      Van’dan giriş yapıp, Ağrı’dan çıkış yapabilirsiniz ya da tam tersi. İlla Van’dan giriş yaptınız diye, yine buradan çıkış yapmak gibi bir zorunluluk yok. Zira pasaportunuzda giriş-çıkış mühürleri olsun da, nereden giriş veya çıkış yaptığınız önemli değil.

      Paranızı TR’de dolara çevirin. Dolar ile İran’a gidin. Elinizdeki dolarları da ihtiyacınız kadarını sadece change office lerde riyale çeviriniz. Sınırda ise sizi Tebriz’e götürecek kadar para bozdurun. Çünkü sınırda bulunan ayakçılar günlük kurun çok altında bir fiyata çeviriyorlar. Boş yere kur kaybı yaşamayın.

      Başka sorularınız olursa her zaman yazabilirsiniz. Ben sizlere yardımcı olmak için buradayım.

      Çok teşekkür ederim, amin. Allah sizden de razı olsun.

  8. Merhaba,

    Tebriz’den yazıyorum. Burada Tebriz-Van uygun fiyatlarda direkt otobüsler var. Bunlar da yardımcı olur diye düşünüyorum. Güzel yazılarınız için teşekkür eder yine sizi bekleriz buraya. Tekrar gelirseniz yardımcı olmayı çok isterim.

    • Merhaba Zehra Hanım,

      Mayıs ayı içerisinde bir gurup arkadaş Erzurum’dan Tebriz’e hafta sonu gezisi düşünüyoruz. Bu 2 günlük gezinin maliyeti kişi başı ne kadar olur? Erzurum-Tebriz arası karayolu taşımacılığı var mı? Bu konuda bilgilerinize ihtiyacımız var. Ayrıca biz Erzurumlular Azeri şivesine çok yakın bir şiveyle konuşuyoruz yani dil sorunu sıfır. Şimdiden teşekkürler.

    • Sevgili Zehra,

      3 Nisan 2020 gibi Van’dan Tebriz’e geçeceğiz 3 kadın olarak. Burada ilk deneyimler çok önemli. Çünkü telefon sim kartı burada alınacak, para burada döviz olarak bozdurulacak. Taksi deneyimi de günlük kiralama için burada yapılacak. Bu konularda yardımcı olabilir misiniz?

  9. Merhaba,

    Antalya’dan karavanımız ile Gürcistan, Azerbaycan ve Tebriz düşünüyoruz. Oradan ya Ermenistan, Gürcistan, Türkiye ya da Nahçıvan, Türkiye dönüşümüz olacak. Tebriz’e ailecek karavanla 2-3 gün seyahat sıkıntı olur mu? Bilgi verirseniz sevinirim.

    Saygılar

    • Merhaba Orhan Bey,

      Yurtdışı araç gezisi için öncelikle triptik belgesi ve uluslararası ehliyet gerekiyor. Belirlemiş olduğunuz rotada bir sorun yok. Hatırlatmamda fayda olacaktır; İlk girişleriniz her zaman Azerbaycan ve Nahçıvan olsun bu şekilde Ermenistan’a girebiliyorsunuz. Fakat ilk Ermenistan’a girerseniz ne yazık ki Nahçıvan ve Azerbaycan’a girişinize izin verilmiyor. Başka sorularınız olursa lütfen konuya yorum olarak yazabilirsiniz.

      Selamlar.

    • Merhaba Kevser Hanım,

      İran, Türkiye’ye kıyasla gayet ucuz bir ülke. Yeme-içme, günlük aktiviteler ve ulaşım açısından sıkıntı yaşamazsınız ekonomik anlamda. Fakat turizm sezonları konaklama ücretleri pekte ucuz olmuyor maalesef. Bunu dikkate almanızı öneririm. Ayrıca İran şu kadar günde gezilir gibi bir şey diyemem. Fakat siz İran’ın hangi şehirlerini görmek istiyorsunuz tekrar bir yorum olarak yazarsanız ben ayrı ayrı hangi şehre kaç gün yeterli olacaktır size söyleyebilirim. Ancak bu şekilde daha iyi bir bilgilendirme yapmış olurum.

  10. Fatih Bey merhaba,

    Yazılarınız çok bilgilendirici olmuş. Teşekkürler. 2 hafta içerisinde bir gezi planlıyorum. Rotam Van-Urumiye üzerinden Şiraz, İsfahan, Tahran ve belki Tebriz. Hangisinden başlayarak nasıl devam etmemi önerirsiniz? Dönüşüm yine Van üzerinden olacak. Yezd ve Persepolis’i de eklemeli miyim?

  11. Merhaba Fatih Bey,

    Biz bir arkadaşla 10 günlük İran gezisi planlıyoruz. Doğubayazıt’a kadar kendi arabamızla gidip oradan otobüsle önce Tebriz sonra Tahran sonra İsfahan düşünüyoruz. 10 gün olması az ama şu an elimizden bu kadar geliyor. Tahran’da oteller pahalı deniyor her yerde. Nasıl bir fiyat aralığı var peki? Şimdiden teşekkür ediyorum.

    • Merhaba Emrah Bey,

      Planladığınız rotayı 10 günde gayet rahat bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Evet, Tahran’da özellikle bu içerisinde bulunduğumuz yaz ayları turizm döneminin olması sebebiyle biraz pahalı. 50$ ve 80$ arasında fiyatlar değişmektedir. Guest House tarzı konaklama yerlerine bakabilir ve uygun fiyatlı bir konaklama yeri araştırabilirsiniz. Sormak istediğiniz farklı konular olursa lütfen yazınız. Yardımcı olmak isterim sizlere.

  12. Merhaba,

    Ben Doğubayazıt’ta yaşıyorum. Günübirlik İran’a gidip gelmeyi düşünüyoruz eşimle. Acaba sınıra uzak olmayan güzel bölgeler var mı alışveriş yapıp gezebileceğimiz?

    • Merhaba,

      Sınıra en yakın Bazargan ve Maku var fakat pek gezilecek yer ve alışveriş merkezleri olduğu söylenemez. Cuma gecesi otobüs seyahati ile Tebriz’e geçebilir ve Pazar sabahı tekrar Doğubayazıt’a dönüş yapabilirsiniz. Tebriz, gezilecek yer ve alışveriş konusunda pek çok seçenek sunacaktır sizlere.

  13. Merhaba,

    Öncelikle daha önce sormuş olduğum soruya cevap yazdığınız için çok teşekkürler. Biz motorlarla Van Kapıköy Sınır Kapısı’ndan İran’a geçmeye ve Astara’dan Azerbaycan’a devam edip Gürcistan’dan Sarp Sınırından tekrar Türkiye’ye dönmek istiyoruz. Merak ettiğimiz İran’a girişte 200 dolar depozito ödeniyormuş doğru mudur? Kim alıyor Türkiye mi İran mı? Ankara’da yatırabilir miyiz? Geri nasıl ve nereden alabiliriz?

  14. Biz Haziran ayında dört arkadaş motorlarla İran gezisi planlıyoruz. Benim merak ettiğim Tebriz’de Azerbaycan vizesine başvuru yapabilir miyiz? Ve kaç günde çıkıyor?

    Şimdiden teşekkürler.

    • Sedat Bey,

      Tebriz’de Azerbaycan vizesine başvuru yapabilirsiniz. Türk Vatandaşlardan harç parası alınmamakta. 3 iş gününde vize çıkıyor. Tebriz, Azerbaycan Baş Konsolosluğu adres: Kamarbandi Khiyabani, Shadid Ayatullahi Sokak, merkezde yer alıyor. Tebriz’den Azerbaycan’a Bileh Savar ya da Astara sınır kapısı üzerinden giriş yapabilirsiniz.

      Şimdiden iyi seyahatler dilerim.

  15. Merhaba,

    Halılar çok ilgimi çekti. İki hafta sonra Tabriz’e gideceğim, uygun fiyatta halı veya kilim alabileceğim önerebileceğiniz bir yer var mı?

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.