Germiyan Köyü, İzmir

Yaşadığımız coğrafyaya yavaş yavaş bahar gelmeye başladı. Nisan ayının sonuna yaklaşırken havalar iyiden iyiye ısınıyor. Kırlar ve dağlar yeşilleniyor. Ağaçlar rengarenk çiçek açıyor. Doğa kış uykusundan uyanıp yeni bir mevsimi selamlamaya hazır. Bahar her yere yakışıyor ama Ege’ye daha çok yakışıyor gibi. 23 Nisan’da okulların da tatil olmasını fırsat bilerek ailece kısa bir gezi, bize iyi gelecek.

Slow Food Köyü: Germiyan

Slow Food Köyü: Germiyan

Güzergahımız belli. Birkaç haftadır yapmak istediğimiz ama özel nedenlerden dolayı gerçekleştiremediğimiz gezi için hazırız. 23 Nisan Pazartesi sabahı güneşten önce, kahvaltı yapmadan yola çıkıyoruz. Hava güzel, yol sakin ve radyoda insanın umudunu tazeleyen güzel bir şarkı. Herkesin keyfi yerinde!

Slow Food Köyü: Germiyan

Germiyan Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Yolumuz uzun zamandır dikkatimi çeken, İzmir şehir merkezine 60 km ve Çeşme ilçe merkezine 14 km uzaklıkta ve ülkemizin ilk slow food köyü olan Germiyan.

Ayrıca Okuyun: İzmir Gezilecek Yerler

Slow Food Köyü: Germiyan

Germiyan Köyü’nün temel özelliği ülkemizin ilk “Slow Food (Yavaş Yeme)” köyü olmasıdır. Slow Food, günümüzde yaygın olan fast food (hızlı yeme) tarzı tüketime karşı gelişen bir harekettir. Bir sofraya oturarak yemek yeme alışkanlığına karşı ayakta, yolda, televizyon/ bilgisayar karşısında hızlı yemek yeme alışkanlığına karşı çıkmaktadır. Slow Food hareketi 1986’da İtalyan Carlo Petrini tarafından başlatılmıştır. Bu hareketin temel özelliği iyi, temiz ve adil gıdayı yani üreticiyi, tüketiciyi ve doğayı savunur. Sembolü “ağzında zeytindalı taşıyan salyangoz”, sloganı da “Herkes için iyi, temiz ve adil gıda”.

Slow Food Köyü: Germiyan

Köyün en dikkat çeken lezzeti ise Rumlardan kalan Kopanisti peyniridir. Kopanisti peynirinin diğer adı “Kirli Avrat Peyniri” olarak adlandırılmaktadır. Kopanisti’nin anlamı “ezilmiş, dövülmüş” demektir. Peynir keçi sütünden yapılan lordan yapılmaktadır.

Slow Food Köyü: Germiyan

Ayrıca Okuyun: Mübadele Yıllarında Terk Edilmiş Bir Rum Köyü: Sazak

Ayrıca köyün hemen yanı başındaki Alaçatı’da her yıl Ot Festivali yapılmaktadır. Bölge endüstriyel üretime ve GDO’lu ürünlere karşı, doğal (organik) gıdaları bolca bulabileceğimiz özelliklere fazlasıyla sahip.

Slow Food Köyü: Germiyan

Köyü diğer köylerden ayıran en güzel özelliklerinden bir diğeri de, köyün duvarlarının çiçek tarlası gibi rengarenk boyanmasıdır. Köy bu özelliğini ve güzelliğini köyün kadınlarından Nuran Erden’e borçlu. Nuran Erden önce kendi evinin duvarını boyamış, köy halkının beğenmesiyle birlikte bu durum yaygınlaşmış. Tek şart evin duvarının beyaz olması. Bu haliyle köy oldukça sevimli görünüyor. Yaşadığımız ortamın küçük bir dokunuşla nasıl değişeceğine ve değiştiğine tanıklık ediyorsunuz. Duvarlardaki resimler çiçek, tavşan ve bayrak gibi temalar içermektedir. Ayrıca “Kadına Şiddete Hayır” gibi sosyal içerikli mesajlar da verilmektedir.

Slow Food Köyü: Germiyan

Ayrıca orijinal haliyle düzenlenen köy evini ve Musa amcanın düzenlediği mini müze görülebilir. Köyün küçük, sevimli mekanlarında da çayınızı kahvenizi içip, köyde yetişen taze gıdalarla kahvaltınızı yapabilirsiniz.

Slow Food Köyü: Germiyan

Büyük şehirlerin kargaşası ve gürültüsünden kaçmak isteyenler tarafından haftanın her günü özellikle hafta sonları ziyaret edilmektedir.

Veli Yalçın
11.12.1963 Küçük Yapalak Köyü Elbistan, Kahramanmaraş’ta dünyaya geldi. İlkokulu Eskişehir, ortaokulu Adana ve liseyi İstanbul’da bitirdi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bölümüne 1982 yılında girdi ve 1986 yılında bitirdi. 1988 yılında Sivas ve Ağrı Patnos’ta askerlik görevini kısa dönem olarak yaptı. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümlerinde yüksek lisans bölümlerine devam etti. Ocak 1989 yılında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nda (şimdiki adı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı) Sosyal Hizmet Uzmanı olarak Sivas, Gaziantep, Ankara, Batman, Kilis ve Aydın’da çalıştı. Gaziantep Çocuk Yuvası ve Gaziantep Yetiştirme Yurdu’nda Müdür olarak görev yaptı. Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (daha sonra SES ile birleşti) kurucularındandır. Haziran 2014 ve Mayıs 2015 tarihleri arasında Aydın Efeler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü olarak görev yaptı ve Mart 2016 tarihinde emekli oldu. Şiirleri Fransız Postası, Alleben, Sanat ve Hayat, Bizim Dergi, Sosyal Hizmet, Sosyal Hizmet Sen. ve Gerçek Sanat gibi yurt içi ve yurt dışında ve “yersiz yurtsuz” ve “süje” İnternet dijital dergilerinde yayımlandı. Bugüne kadar 23 ülke, 72 şehir dolaştı. Ülkemizde ise 81 ilin 70’ine gitti. Aydın Denge Gazetesi’nde gezi yazıları yayımlandı. Halen Gaziantep Sabah Gazetesi’nde haftada iki gün ve hadigez.com İnternet sitesinde gezi yazıları yayımlanmaktadır. Veli Yalçın’ın yayımlanmış kitapları: * Kuşlar Su İçti Dilinden (Şiir, Favori Yayınları 2017) * Gezdim Gördüm Yazdım (Gezi Notları, Favori Yayınları 2018) * 1961 Yılından Bugüne Sosyal Hizmet Dergileri (Sabev Yayınları 2022)

3 YORUM YAZILMIŞ

  1. Sayfanızı ilgiyle takip ediyorum. Gezme imkanı olmayanlara ya da gezilip görülmesi gereken yerler hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlere Veli Yalçın gibi tecrübeli ve deneyimli gezginlerimizin gözüyle ve anlatımıyla rehberlik yapılmasını çok yerinde buldum. Ülkemizin ilk slow food köyü olduğunu yeni öğrendiğim Germiyan Köyü’nün gerçekten görülmesi gerektiğini yalın anlatımı ve mükemmel fotoğraf çekimleriyle vurgulayan değerli gezginimizin emeğine sağlık.

    • Candan Hanım,

      Değerli ve içten yorumunuz için şahsım adına size teşekkür ederim. Evet, Veli Bey gibi değerli bir gezginin deneyimlerini hadigez.com üzerinden gezmeyi seven insanlara aktarıyor olmasından dolayı ben de çok mutluyum.

      İlginiz için de ayrıca teşekkür ederim.

      Sevgiler, selamlar.

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.