Tac Mahal, Agra

Hindistan’ın Babür İmparatorluğu’na başkentlik yapmış olan Agra şehrinde ve Jumma Nehri’nin kenarına inşa edilmiş Tac Mahal, tarihe tanıklık eden özel bir yapıdır.

Tac Mahal’in Hikayesi

Babür İmparatorluğu’nun 5. hükümdarı olan Şah Cihan, yaşanan savaşlar ve isyanlardan kaçış sırasında 9 aylık hamile olan eşini 14. çocuklarını doğurduktan hemen sonra kaybetmiştir. Bu üzüntülü durumun ardından 2 yıl boyunca hayata küsen ve derin bir yas durumuna giren Şah Cihan, devletle ilgili işlerden elini, eteğini çekerek kendini mimari ve sanatsal anlamda geliştirmeye adadı. Eşinin ölüm yıl dönümünün hemen ardından Tac Mahal için temel atma ve mimari çalışmalarına başladı.

Tac Mahal Anıtı, anlatılan efsaneye göre yapımı tamamlandıktan hemen sonra inşaatta görev alan işçilerin kolları; aynı yapının bir benzeri daha yapılmaması için kesilmiştir. Hindistan’ın en turistik tarihi yapılarından biri olan Tac Mahal, Türk-İslam mimarisini üzerinde barındıran tarihi bir yapı olma özelliğini taşıyor.

Dünyada aşk ve sevgi için dikilmiş en büyük ve en özel anıt olarak adlandırılan Tac Mahal Anıtı, Şah Cihan’ın eşinin ölümünden sonra yaptırdığı özel bir eserdir. Çünkü geçmişten gelen bir inanışa göre doğum sırasında ölen kadınların kutsal ve mübarek olduğuna inanılıyor.

Tac Mahal Hakkında Bilgiler

Tac Mahal yapımı sırasında görev alan mimarlara bakıldığında dünyaca ünlü Mimar Sinan’ın öğrencilerinden olan Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendi gibi zatlar yer alırken yapıya özel yazılar ile damga vuranlar ise Hattat Serdar Efendi gibi önemli sanatkârlar olmuştur. Yapımı 20 yıl süren anıtın sanatkâr ve mimarları İstanbul’dan özel davet üzerine Hindistan’a gelerek önemli mimari çalışmaları gerçekleştirmişlerdir. 1652 yılında son bulan yapım çalışmaları esnasında kullanılan malzemeler ince mavi damarlı beyaz renkli mermerler olmuştur. Tac Mahal tam olarak 82 metrelik bir kubbe yüksekliğine sahiptir. İnşasını Mimar İsmail Efendi tamamlamıştır. 4 adet minareden oluşan Tac Mahal anıtının dört bir yanında Yasin suresi yazılıdır.

Tac Mahal Hakkında Bilgiler

20 bin kişilik bir ekip tarafından ortaya çıkartılan anıtın iç mekânı 30 metrelik yükseklikte, alt kubbe ve üst kubbe arası boş alan bulunuyor. Üst katta Mümtaz Mahal ve Şah Cihan’a ait sandukalar bulunuyor. Sandukaların yer aldığı kubbe çıkan her bir sesi 7 defa yankılayacak özelliklerden oluşuyor. Şah Cihan ve eşine ait lahitler ise en alt katta bulunuyor.

Tac Mahal yapı itibari ile adeta bir hazineyi andırıyor. Yüz bini aşkın akik, zümrütler, yakutlar, pırlanta ve inciler ile süslenen Tac Mahal görenleri âdeta kendine hayran bırakıyor.

Tüm dünyanın ilgisini çeken bu harika yapı, romantik ve aşk kokulu bir türbedir. Kullanılan değerli taşlar itibari ile gece bile parlak bir görüntü oluşturuyor. 1983 yılında UNESCO tarafından dünya mirasına alınan yapılardan biridir. Ayrıca dünyanın yedi harikasından biri listesine dâhil olmuş görülesi yapılar arasındadır.

Hindistan’a bir seyahat planlayarak şiirlere konu olmuş Tac Mahal anıtını ziyaret edebilir ve tarihi bir efsanenin içinde yer alabilirsiniz.

Tac Mahal Ziyaret Saatleri

Tac Mahal Cuma günleri hariç (dualar için kapalı kaldığından) her gün 06:00 – 19:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Dolunay zamanlarında ise bu süre gece yarısına kadar devam ediyor. Çünkü dolunayda anıt adeta aydan bile daha parlak oluyor.

2 YORUM YAZILMIŞ

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.