Trekking; bilindiği üzere doğada, bir noktadan diğer bir noktaya varmak amaçlı yapılan, genelde hafif tempolu sportif yürüyüşlerdir. Gelin, isterseniz birazcık bu konuyu detaylıca ele alalım ve trekking nasıl yapılır bir göz atalım.
Doğa tutkusu bambaşka bir şey olsa gerek? Doğada vakit geçirmek, kendimizi doğanın kucağına bırakmak büyük bir heyecan ve yaşam kaynağı olarak değerlendirebiliriz. Bunun en güzel yollarından birisi de hiç kuşkusuz yukarıda da tanımladığım huzur verici bir aktivite olmasıdır. Zira, şehrin gürültüsünden, keşmekeşinden ve hafta içi çalıştığımız ortamlarda yaşadığımız stresleri üzerimizden atabilmemiz için oldukça ucuz bir şekilde yapabileceğimiz aktivite ile haftanın yorgunluğunu üzerimizden kolay bir şekilde atabiliriz. Büyük şehirlerin karmaşasından, gündelik hayatın stresinden uzaklaşmak isteyenler; doğa size her koşulda kucak açmış ve beklemektedir. Şehirlerin ve onları dolduran beton bloklar ile yaşadığımız demir yığınlarının içerisinde git gide stresli, sinirli olabilmemiz hiç kuşkusuz kaçınılmaz. Günümüzde ise şöyle bir hayatımıza baktığımızda; şehrin boğuculuğu içerisinde bir hayat sürerek yaşarken, duygularımızdan da azar azar uzaklaşmakta olduğumuzu görürüz.
Ancak her ne kadar şehir içerisinde yaşasak da, doğanın dinginliğini ve temizliğini görmek biraz olsun bizlere bir ferahlama veriyor olsa gerek? Peki, bu ferahlama yeterli mi bize? İşte tam da bu noktada doğa yürüyüşleri yaparak bu ferahlamayı maksimum seviyelere çıkarabiliriz. Yürüyüş, insana doğayı ve kendini keşfettiren, tanıtan ve öğreten bir eğiticidir. Her zaman çevremde de bahsettiğim bir konudur; çocuklarınızı doğaya salın, yuvarlansın, düşsün kalksın, toprağa bulansın, böceklere ve yeşillere değsin elleri. Ne yazık ki çoğunluk olarak ebeveynler bu duruma pek sıcak bakmamakla birlikte çocuklarının hasta olur, düşer ve bir tarafını kırar korkusu içerisine girmektedirler.
Trekking Nasıl Yapılır?
Öncelikle belirtmem gerekir ki trekking özel bir yetenek gerektirmez. Yediden yetmişe sağlıklı olan herkesin yapabileceği bir aktivitedir. Yapacağınız yürüyüşün belli bir temposu olmalı, vücudunuzu zorlayacak ani hızlanmalar ve yavaşlamalar erken yorulmanızı sağlar. Yürüyüşünüze başlangıç olarak yavaş başlayıp vücudunuzun uyum sağlayabilmesine imkan verin ve böylece enerjinizi de fazla tüketmemiş olursunuz. Bu bahsettiklerim solo ya da iki kişilik yürüyüşlerde geçerlidir. Bunun yanı sıra, grup olarak çıkacağınız yürüyüşlerde her zaman bir takım lideri olmalıdır ve en önde yürüyerek takımın yürüyüş temposunu belirlemelidir. İlk defa doğa yürüyüşüne katılacak olanların fazla zorlanmayacağı bir parkur seçmesi ve tecrübe kazandıkça parkurların zorluk derecesini arttırmasını öneriyorum.
Senenin her ayı yapılabilen bir aktivite olması da ayrıca güzel. Doğa yürüyüşlerini kendine alışkanlık haline getirenler pek mevsim gözetmezler. Senenin her ayı yapılıyor yapılmasına fakat mevsimsel araç-gereç ve elbiseler temin edildiği vakit. Dilerseniz bu malzemeler nelerdir birlikte göz atalım.
Trekking Malzemeleri Nelerdir?
Bir üst paragrafta, doğa yürüyüşleri için malzemelerinizi gideceğiniz parkurun iklimine göre seçmeniz gerektiğinden bahsetmiştim. Yürüyüşlerinizde her zaman önemli olan malzeme giysi ve ayakkabıdır. Üzerinize giyeceğiniz elbiseleriniz yürüyüşünüzü engellememeli ve ferah olmalıdır. Kışın mevsim koşullarına uygun, ortopedik ayağa ve yere iyi tutunan bot tercih edilmelidir. Yaz aylarında ise kullanacağınız yürüyüş botlarının çok iyi havalandırma sağlaması, bileği koruması, hafif ve yumuşak olması gereklidir. Yanınızda yedek giysi ve yiyecekler için yeterli büyüklükte bir sırt çantası, her koşulda eldiven, bere, şapka ve gözlük bulunmalıdır. Peki, bu malzemelere ek olarak sırt çantamıza daha başka neler koyabiliriz?
- Yağmurluk,
- İlk yardım çantası,
- Çakı,
- El feneri,
- Korucu krem,
- Yürüyüş batonları,
- Kamp için; çadır, uyku tulumu ve mat.
Doğa yürüyüşlerinin vazgeçilmezleri baton ve tozluklardır. Batonlar, vücudun ve sırtınızda taşıdığınız çantanızın ağırlığını çeken, ayaklarınıza binen yükün dengeli dağıtılması ve hafifletilmesi açısından çok önemli bir malzemedir. Tozluklar, yaz aylarında yürüyüş esnasında ayakkabılarınıza taş, toprak ve çakılların girmesini önlemenin yanı sıra zararlı böceklerin (kene, akrep vb.) pantolon paçanızdan girmesini de önler. Kış aylarında ise karda yapılan yürüyüşlerde karın girişini engelleyerek, ayaklarınızın ısınmasını önlemiş olur.
Türkiye‘de, çok arzuladığım bir parkur olan Likya, çeşitli kaynaklarca dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösterilir. Fethiye’den başlayarak Antalya‘ya kadar uzanan ve tarihte Likya olarak adlandırılan Teke yarımadasındaki patikalardan bir kısmının işaretlenip haritalanması ile oluşturulmuş yürüyüş rotasıdır.
Sizin favori trekking rotanız neresidir? Trekking esnasında hangi malzemeleri kullanıyor ve öneriyorsunuz? Düşüncelerinizi yorum yazarak paylaşabilirsiniz.
Elinize sağlık, güzel olmuş. Ayrıntılı yazılar gelirse çok daha faydalı olur gibime geliyor. Bu konu ülkemizde son yıllarda iyice rağbet görmeye başladı çünkü. Tekrar elinize sağlık.