Yazı İçeriği
Dünya üzerinde, Şili’nin sahip olduğu kadar farklılığa çok az ülke sahiptir herhalde. İnce, uzun bir yılan gibi Pasifik Okyanusu ve And Dağları arasına kurulan bu ülke, güneyinde buzullara, kuzeyinde çöllere sahiptir. Deniz derseniz tüm Pasifik Okyanusu ayağınızın altında. Ben dağ seviyorum derseniz ülke güneyinden kuzeyine And Dağları silsilesinin eteklerinde. Bu denli coğrafi çeşitliliği ise onu elbette ki cazibe merkezi haline getiriyor. Biz de istiyoruz ki olası bir Şili planınızda size yardımcı olalım, Şili gezi rehberi hazırlayalım, elimizden geldiğince ülke hakkında her şeyi anlatalım. Umarız yararlı olur.
Şili Hakkında Genel Bilgiler
Şili Nerede?
Şili, Güney Amerika kıtasının batı tarafında, Pasifik Okyanusu kıyısına konumlanmış bir ülke. Doğusunda Arjantin, kuzeyinde ise Peru ve Bolivya bulunuyor. Güney Amerika kıtasında Brezilya’ya komşu olmayan iki ülkeden biri ayrıca. Şimdi, Şili nerededir diye düşününce haritadaki yeri kafanızda canlanmıştır umarız.
Şili’nin Başkenti
Şili’nin başkenti, ülkenin tam ortasında kurulmuş olan Santiago şehridir. Dünya üzerinde birçok Santiago şehri olduğu için karışmaması adına Santiago de Chile olarak da kullanılıyor.
Şili’nin Nüfusu
Şili’nin nüfusu yaklaşık 20 milyon. Güneyindeki buzul bölgesinde kimsenin yaşamadığı düşünülünce hiç de azımsanacak bir nüfus değil.
Şili’nin Dini
Şili nüfusunun %90’ından fazlası Hristiyan. Hristiyanların ise %70’i Katolik, %15’i Protestan mezhebine mensup. Kalan kısım ise ateist veya diğer dinlere mensup.
Şili Para Birimi
Şili’nin para birimi Pesodur. 1 Türk lirası yaklaşık 160 Şili Peso yapıyor.
Şili’nin Tarihi
Bir ülkeyi tanımak için o ülkenin tarihi hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Yoksa, müzelere, anıtlara, binalara sadece bakarsınız. Tabi ki ayrıntılı bir Şili tarihi yazamayacağız fakat ön bilgi vermesi adına bir şeyler karalayalım.
İspanyollar, Şili’yi işgal edene kadar Şili’nin büyük bir bölümü İnka İmparatorluğunun kontrolü altındaydı.
Ayrıca Okuyun: Machu Picchu Gezi Rehberi
İspanyollar 16. yüzyılda kıtaya ayak basınca İnka devletini yok etti ve Şili’nin kontrolünü eline aldı. 1810 senesine gelindiğinde ise Şili bağımsızlığını ilan etti ve kıtada bağımsızlık ilan eden ilk ülkelerden biri oldu. Fakat istikrar elbette ki kolay sağlanamadı. Şili 19. yüzyıl boyunca sürekli komşuları ile savaş haline girdi. Özellikle Arjantin ile aralarında hala sorunlar var.
Şili yakın tarihinin kırılma noktası ise 1973 yılında General Pinochet’in sol görüşlü iktidara darbe yapması ile oldu. Devlet başkanı Salvador Allende’nin ölümüyle de sonuçlanan darbe ülkeye büyük bir yıkım getirdi ve tüm dünya tarafından Pinochet’in baskıcı rejimi eleştirildi. 1990 yılında yapılan referandum ile Pinochet hükümetine son verildi ve Şili 1990’dan beri Güney Amerika kıtasının refah seviyesi en yüksek ülkelerinden biri. Askeri darbe ile gelip seçim ile gitmek de kaderin Picochet’e yaptığı bir ironi diyelim ve kısa Şili tarihi faslını kapatalım.
Şili Gezilecek Yerler
Şili’nin çok farklı coğrafi şekillere, oluşumlara ev sahipliği yaptığını söylemiştik. Eşsiz coğrafi konumu ise buna sebebiyet veren yegane şey. Şili’de gezilecek yerler listesini, güneyden kuzeye doğru sıralayalım hemen.
Şili Patagonyası
Birçok kişi Patagonya bölgesini ayrı bir ülke zanneder fakat öyle değil. Patagonya Arjantin ve Şili’nin güney bölgelerine verilen genel ad. Şili Patagonyası’nın en güzel yerine gitmek için de ilk gideceğiniz durak Puerto Natales olacaktır. Dünyanın en güzel milli parklarından olan Torres del Paine’ye buradan gidiliyor. Şili’ye gidip de Torres del Paine’yi görmemek gerçekten çok ayıp olur. Karla örtülü heybetli dağların arasında muhteşem trekking rotaları var. Birkaç gün süren bu rotaları kamp yaparak gezebilir ve olağanüstü manzaraların tadını çıkarabilirsiniz.
Diğer güzel durağınız ise eskiden İnka topluluklarından olan Mapuchelerin toprakları olmalı. Burada, şahane göller ve nehirler bulunuyor. Patagonya’da olduğunuzu sonuna kadar hissedeceksiniz emin olabilirsiniz. Chiole Adası ise en popüler destinasyon.
Burayı da tamamladıktan sonra Puerto Montt şehrine, kuzeye doğru giderseniz Patagonya’nın sonuna geleceksiniz. Puerto Montt şehri hem Arjantin ile sınır kapısı olması dolayısıyla hem de şahane doğa oluşumlarına ev sahipliği yapması nedeniyle gezginlerin popüler destinasyonlarından. Puerto Montt’tan sonra Şili Patagonya’sını bitirmiş olacaksınız.
Santiago
Santiago Şili’nin başkenti ve en kalabalık şehri. And dağlarının eteklerinde kurulan bu şehir ülkenin kalbi denilebilecek bir konumda bulunuyor. Oldukça büyük olan bu şehirde eğlenceden tutun da çeşitli yemeklere kadar her şeyi deneyebilirsiniz. Şehrin müzeleri ise gezmeniz gereken başlıca noktalar olmalı. Şili yakın tarihine oldukça kuvvetli bir ışık tutuyor çünkü. Ayrıca Şili’nin en büyük şairi ve Nobel ödülü sahibi olan Pablo Neruda’nın bir evi de burada bulunuyor. İçini sevgilisiyle dekore etmiş ve ne kadar zevkli olduklarını evin içine girince anlayacaksınız. Müzeye giriş paralı ama her kuruşuna değer. Oradan çıkınca da San Cristobal tepesine çıkıp dinlenebilir ve tüm Santiago’yu tepeden seyredebilirsiniz.
Valparaiso
Başkent Santiago’ya yaklaşık 120 kilometre uzaklıkta bulunan Valparaiso şehri bohem yaşam tarzı, rengarenk evleri ve muhteşem manzaraları ile biliniyor. Santiago’ya gidip de buraya gitmemek inanın olmaz. Şair Pablo Neruda’nın bir diğer evi de Valparaiso’da bulunuyor ayrıca. Deniz manzaralı kocaman bahçeli evini ziyaret edebilirsiniz.
2001 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Valparaiso sokaklarında kesinlikle kaybolun. Kaybolmak hiç bu kadar zevkli olmayacak çünkü. Fakat dikkat edin hava karardıktan sonra çok uzaklaşmayın. Biraz tehlikeli olabiliyor.
Vina del Mar
Pasifik Okyanusu’nda yüzme keyfi yaşayabileceğiniz en güzel yer burası. Şili’nin en güzel plajlarına ev sahipliği yapan Vina del Mar, Valparaiso’ya oldukça yakın. Hatta eğer Şubat ortasında giderseniz dünyanın en büyük festivallerinden biri düzenleniyor. Ona da gitme şansınız olur. Denk getiremezseniz de deniz, kum, güneş üçlüsünün tadını her daim çıkarabilirsiniz.
San Pedro de Atacama
Dünyanın en misafirperver olmayan yerine hoş geldiniz! Atacama Çölü, üzerinde yaşayan canlı bakımından dünyanın en az misafirperver yeri. Bunun sebebi de dünyanın en kurak sıcak çölü olması. Yıl boyunca neredeyse hiç yağmur yağmıyor. Fakat bu kuraklık ona ayrı bir güzellik katıyor. Kızıl renk kumları sanki Mars’a ayak basmışsınız hissi yaratıyor. Sabah erken saatlerde Atacama Çölü’ne gidip gün batımına kadar kalmak gerek. Çünkü gün batımının bu kadar güzel olduğu bir yer çok azdır. Ay Vadisi güneşi batırmak için en ideal yer. San Pedro kasabasından dilerseniz tur satın alın, dilerseniz bisiklet kiralayın. Kasaba ile çöl arası yaklaşık 16 kilometre. Yalnız bisiklet kiralayacaksanız yanınıza bol miktarda su almaya dikkat edin ve güneş kremi sürmeyi kesinlikle unutmayın. Güneş çok yakıcı olabiliyor.
Easter Adası
Easter Adası, Pasifik Okyanusu’nun ortasında, dünyadan izole olmuş bir halde varlığını sürdürüyor. Şili’ye ait olan bu adalarda devasa insan heykelleri var. Ulaşım sıkıntılı olsa da eğer fırsatınız varsa mutlaka gitmelisiniz.
Şili’de Nerede, Ne Yenir?
Şili yemekleri oldukça lezzetli ve çeşitli. Her damak tadına göre bir şeyler bulabilirsiniz. Fakat genel olarak Latin Amerika ülkeleri ete düşkün olduğu için etsiz yemek bulmak oldukça zor. Veganlar için üzgünüz ama durum bu. Choripan, Empanada, Barros Luco, Lomito, Lomo a lo Pobre ve Sopaipilla kesinlikle denemeniz gereken Şili mutfağı ürünleri.
İçecek olarak da meşhur Şili şarabı demezsek olmaz. And dağlarında yetişen üzümler sayesinde dünyanın en güzel şaraplarını Şili üretiyor. Malbeck adlı üzümlerden yapılanları bir deneyin, bayılacaksınız.
Bir de Şili’ye özgü olan iki adet kokteyl var. Birinin adı Pisco, ötekinin Terremoto. İkisini de dikkatli için fena çarpıyor ama mutlaka için.
Şili gezi rehberi yazısının sonuna geldik. Aklınıza takılan bir soru ya da eklemek istediğiniz bir şey varsa aşağıdaki yorum kısmına yazabilirsiniz.
Güzel ve faydalı bir yazı olmuş elinize sağlık. Şili seyahati düşünüyorum. Bakalım umarım gidebilirim.
Merhaba Sinan,
Değerli yorumun için teşekkürler. Şili seyahatin için sormak istediklerin olursa her zaman bize yaz. Şili seyahati yapan editörümüz mutlaka yardımcı olacaktır.