Trekking; günümüz Türkçesiyle “Doğa Yürüyüşü” doğa içerisinde planlanmış veya doğaçlama yapılan bir yürüyüş aktivitesidir. Hafif tempoda gerçekleşen bu yürüyüşler doğa içerisinde tüm haftanın yorgunluğunu ve stresini üzerinizden atmak için son derece faydalı bir aktivitedir.
Doğa ile iç içe olmak gerçekten harika bir şey olsa gerek? Doğada vakit geçirerek yapacağımız yürüyüşlerin üzerimizde bırakacağı hissiyat ve dinginliği hayatımızın geneline yaydığımızda vazgeçilmez bir spor olarak öne çıkıyor. Şehrin kaosundan, trafik stresi veya tüm haftanın üzerimizde bıraktığı stresten arınmak için hafta sonları yapacağımız doğa yürüyüşleri bizi yeni haftaya daha enerjik başlamamıza neden olan sağlıklı bir aktivite gerçekten. Büyük şehirlerde yaşayanlar, gündelik iş hayatının yarattığı stresten arınmak isteyenler; doğa her zaman iyileştirici bir özelliğe sahiptir. Her geçen gün artan beton yapılaşma, merkezi yerlerin artan trafiği ve beraberinde korna sesleri bizi yaşanılamaz bir hayatın içine çekmekte. Her şeyi kabul etmiş insanlar, yeniliğe açık olmayanlar şehrin karmaşıklığı karşısında hayatlarını sürdürerek, bu tür doğa yürüyüşleri gibi aktivitelerden biraz daha uzaklaşmakta olduğunu görüyoruz.
Ancak her ne kadar şehirlerde yaşıyor olsak da, hafta sonları mutlaka bir doğa yürüyüşü yapmak inanın kendinize gelmeniz açısından son derece iyi olacaktır.
Doğa yürüyüşleri için öyle özel bir yeteneğe sahip olmanıza da gerek yok. Gencinden yaşlısına her yaş gurubunun yapabileceği bir aktivitedir trekking. Planladığınız rotada yürüyüşlerinizin belli bir temposu olmalı. Bu tempoya engel olabilecek vücudunuzu zorlayan ani rahatsızlanma belirtisi veya yürümenize engel olacak bir hastalığınız varsa öncelikle doktorunuza başvurmak yerinde olacaktır. Doğa yürüyüşlerine başladığınızda önce kısa parkurlarda yürüyüş yapmayı deneyin. Sizi fazla yormayacak kısa mesafeli yürüyüşler bir sonraki yürüyüşünüz için kondisyonunuz olacaktır.
Ayrıca Okuyun: İlk Defa Doğa Gezisine Katılacaklara Öneriler
Yılın her dönemi yapılabilen bir aktivite olan trekking ile her zaman yürüyüş yaparak zinde kalabilirsiniz. Zaten doğa yürüyüşlerini hayatının bir parçası haline getirenler de pek mevsim gözetmezler. Yılın her dönemi yapılsa da mevsimlik araç-gereç ve elbiseleri havanın durumuna göre temin etmek gereklidir.
Peki, doğa yürüyüşleri nasıl yapılır ve gerekli olan malzemeler nelerdir dilerseniz bunlara bir göz atalım…
Trekking Malzemeleri
Çıkacağınız doğa yürüyüşlerinde malzemelerinizi parkurun zorluğuna ve mevsimine göre seçmeniz yerinde olacaktır. Yürüyüşlerinizi sağlıklı bir şekilde bitirmek için her zaman önemli olan malzeme giysi ve ayakkabılardır. Giyeceğiniz elbiseler ve ayakkabılar kışın veya yazın yürüyüşlerinizde sizi engellememesi gerekiyor. Yaz aylarında giyeceğiniz ayakkabılar havalandırmalı ve bilek koruması yumuşak olmalıdır. Yanınıza 20 litre civarı küçük bir çanta alarak her koşulda yanınızda bulundurmanız gereken su, şapka, gözlük, çakı vb. malzemeleri koyabilirsiniz.
- Yağmurluk,
- İlk yardım çantası,
- El feneri,
- Çakı,
- Su,
- Koruyucu krem,
- Yürüyüş batonları,
- Kamp atacaklar için çadır, uyku tulumu ve mat.
Doğa yürüyüşlerinde gerekli olan malzemelerden öne çıkanlar ise baton ve tozluklardır. Kullanacağınız batonlar, vücut ve sırtınızda taşıdığınız yükün ağırlığını emerek yükün dengeli dağılmasına yardımcı olan bir gereçtir. Tozluklar ise, yaz aylarında yapacağınız yürüyüşlerde ayakkabınıza taş, toprak, kene, akrep vb. şeylerin girmesini önlemek için kullanılır. Kış aylarında ise ayakkabınızın içerisine kar girişini engelleyerek, ayaklarınızın üşümesini engellemiş olur.
Ülkemizde en çok bilinen ve yürünmek istenen parkurlardan biri de Likya yoludur. Pek çok kaynak Likya yolunu dünyanın en iyi 10 uzun mesafeli yürüyüş parkurlarından biri olarak göstermektedir. Fethiye’den başlayıp Antalya’ya kadar devam eden tarihi Likya yolu olağanüstü manzaralara ev sahipliği yapıyor. Likya yolunu yürüyeniniz var mı? Parkur hakkında deneyimlerinizi yorum yazarak paylaşın.
Trekking yapıyor musunuz? Yürüyüşlerinizde kullandığınız malzemeler nelerdir ve varsa önerilerinizi yazıya yorumda bulunarak belirtebilirsiniz.