Yaz mevsimin gelmesi ve sıcakların kendisini bunaltıcı derecede hissettirdiği bu günlerde insanlar tatil yerlerine kaçmaya başladı. Genelde de gidilen yerler herkesin iyi bildiği, daha kalabalık ve popüler yerler oluyor. Ege bölgesi bu anlamda oldukça zengin bir bölge. Her kesime uygun mekanlar ve tatil yöreleri bulunuyor. Bütün bir yıl yaşadığımız şehirlerin keşmekeşinden, gürültüsünden, çok hareketli ortamından kaçmak, sessiz ve sakin bir deniz kenarının hayalini kuranlar için Kıyıkışlacık Köyü veya diğer adıyla İasos Antik Kenti ideal bir yer.
Kıyıkışlacık (İasos) Muğla ili Milas ilçesine bağlı bir balıkçı köyü. Köy, Bafa Gölü ve Milas ilçesinin arasındaki ana yoldan 18 km içeride bulunuyor.
İasos Antik Kenti ile köy iç içe geçmiş. Ana yoldan sonra bol çukurlu, virajlı ve dar yollardan geçtikten sonra varılan bir yer. Yolun bu olumsuzluğuna karşın ovanın ve tepelerin manzarası görülmeye değer. Bizde bir hafta sonu yolumuzu buraya çeviriyoruz.
Yol üzerindeki tabelaları takip ederek köye ulaşımda herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Köyün girişinde tarihi bir kule var. Ege’deki bir çok köy gibi burası da eski bir Rum köyü.
Antik kentin tarihi M.Ö. 3000 yıllarına dayanıyor. Argoslar, Karyalılar, Helenliler, Romalılar ve bir çok uygarlık burada hüküm sürmüş. Antik kentte Agora Kent Merkezi, Tiyatro, Bazilika, Balık Pazarı, Anıt Mezar, Liman Kalıntıları, Kale, Mozaik Evi ve bir bölümü sular altında kalan Mendirek (Fener) mevcut. Kentin en üst noktası olan kale, Hristiyanlık dönemine aittir.
Kentin girişinde herhangi bir görevli ya da bekçi yok. Ören yerinin girişinde antik kentin planı ve tarihsel geçmişine ait açıklayıcı bilgilerin yer aldığı tabelalar bulunuyor. Tarihi kalıntılar bu haliyle kaderine terk edilmiş gibi.
Köyde denize girmek mümkün değil. Köyün çevresinde bol miktarda yazlık evler var.
Yerleşim oldukça dağınık olduğundan görüntü kirliliğine neden olduğunu söylememiz abartı sayılmaz. Balıkçı teknelerinin olduğu iskelede küçük dükkanlar, lokantalar ve kafeler bulunuyor.
İskele köyün merkezi sayılıyor. Köyün dışında denize girilebilecek bir çok irili ufaklı plajlar bulunuyor. Plajların yakınlarında bulunan siteler bu plajlara sahip(!) çıkarak kendi özel mülkleri gibi kullanma çabasındalar. Deli Dumrul hikayesi yani.
Kıyılar halka ait olmalı, yerel ya da merkezi yöneticilerin bu konuda gerekli hassasiyeti göstermedikleri her yerde olduğu gibi burada da hissediliyor.
Kıyıkışlacık Köyü’nde konaklamayı düşünürseniz çok sayıda pansiyon var. Ayrıca Milas, Güllük, Akbük, Didim ve Bafa Gölü gibi turizm merkezleri de köye oldukça yakın durumda, vaktiniz varsa buraları da görebilirsiniz.
Sessiz, sakin ve huzurlu bir yer arıyorsanız, yeşilin ve mavinin içinde dinlenmek istiyorsanız Kıyıkışlacık (İasos) tam size göre.
Peki ilk fotoğraftaki yer nereye ait acaba?
Merhaba Aslı Hanım,
Bütün fotoğraflar Kıyıkışlacık’a aittir.
Selamlar.