Site içerisinde, İran Gezi Rehberi kategorisinde yer alan içeriklerden faydalanarak İran’a gezi düzenleyen okurumuz Veysel Bey’in deneyimlerini içeren güncel İran gezi notları yazısını okuyabilirsiniz. Ulaşımdan yeme içmeye, konaklamadan gezilecek yerlere kadar spesifik bilgilerin yer aldığı içeriği okuyarak İran gezi planınızı şekillendirebilirsiniz.
İran’da Ulaşım, Yeme İçme ve Konaklama
Öncelikle benim rotam İstanbul’dan Tebriz. İstanbul–Tebriz arası Türk Hava Yolları uçağı her gün kalkmakta ve bilet ücreti yaklaşık 300 Dolar. Pegasus Tahran‘a 200 Dolar’a gitmekte. Ben ise 80 TL’ye İstanbul’dan Van Ferit Melen Havalimanı’na Pegasus ile uçtum. Pegasus servisi ile şehir merkezine geldim. Buradan Van-Kapıköy İranlıların Razi dediği sınır kapısına giden minibüslere bindim. Yaklaşık 2 saat gibi bir sürede sınır kapısında oldum ve 15 dakika gibi bir sürede sınırı geçip İran topraklarına ayak bastım.
Van’dan Tebriz’e Ulaşım
Van’dan sınıra minibüs ücreti 20 TL. Sınırdan 60 TL’ye özel taksi tutup 3 saat 10 dakikada Tebriz’e ulaştım. Toplamda İstanbul’dan Tebriz’e 8 saat sürede ulaşıp cebimden de uçak bileti dahil 170 TL (55 Dolar) civarı bir para çıktı. Dileyenler Tebriz’den 30 TL ücretle 7 saatlik yolu lüks, konforlu otobüslerle başkent Tahran’a gidebilirler veya Razi sınırından Hoy şehrine gidip taksiyle oradan Tahran’a ulaşabilirler. Yine 30-50 TL ücretlerle Tahran’dan İsfahan, Meşhed, Kum, Bender Abbas ve Dubai sınırı gibi noktalara ulaşabilirler.
Tebriz Otelleri
Gelelim Tebriz’de konaklamaya… Kendim Tebriz’de Park Hotel’de kaldım. 2 yıldızlı, çok temiz, sabah kahvaltısı olan otelde gecelik 60 TL ödedim. Kadınlar işletiyordu. Sanırım ondan pırıl pırıldı. Aynı paraya Koser Hotel’i ve Azerbaijan Hotel’i bulabilirsiniz ama temiz değil. 3 yıldızlı, havuzlu Derya Hotel gecelik 80 TL olup temizdi. 5 yıldızlı Sahriyar Hotel gecelik 120 TL idi. İran’da kebap-pilav bol ve çok ucuz. Otel sabah kahvaltısı veriyor zaten. 30 TL’ye öğlen-akşam yemeği tıka basa yiyip doyup, tatlınızı da yiyebilirsiniz.
Diğer bir husus şehir içi ulaşım. Taksilere binebilirsiniz. 5-6 TL’ye istediğiniz yere götürürler sizi ama 3-4 kişilik dolmuş taksileri tercih edin ve daha az para ödeyin. Ayrıca hiç beklemeden hızlı bir şekilde gideceğiniz her güzergaha gitmekteler.
Gürbulak Sınır Kapısı’nı kullanacak olanlar Doğubayazıt’tan sınır minibüsüne binebilir. 20 dakikada sınıra ulaşırsınız. Sınırı geçip İran topraklarına ayak basar ve Bazargan’a ulaşırsınız. İster taksiyle 80 TL’ye Tebriz’e geçersiniz, isterseniz de Maku’ya geçer ve Maku otogarından 25 TL’ye otobüsle 5 saatte Tebriz’e varırsınız.
Bu arada Maku’dan Tahran’a da otobüs bulabilirsiniz. 8 saatte Tahran’da olursunuz. Maku’dan otobüs bilet fiyatı 60 TL.
Paranızı sınırda Tümen’e çevirebilirsiniz. Diyeceklerim bunlardır. Umarım faydam olur.
Merhaba,
Ankara’dan Tahran’a uçuş, Tahran’da konaklama ve bir gün gezme, sonra otobüsle (sizce ulaşımı nasıl yapmalıyım?) İsfahan’a ve İsfahan’da 1-2 gün ve oradan otobüsle/trenle Yezd’e, burada 1, 2 gün oradan geri Kaşan’a ve daha sonra Türkiye’ye geri dönmek için Tahran uçak hava limanına..
Fatih kardeşim oraları iyi bilmediğim için pratik ve daha az yorucu bir rota ve otobüs/tren/ülke içi uçak yolculuğu planlamaya çalışıyorum. Ortalama 5-7 günlük bir İran seyahatini rota ve yolculuklarda yardımcı olur musunuz? Bir de bana da mail atabilir misiniz?
Şimdiden teşekkürler.
Merhaba,
Süre çok kısıtlı. Bir haftalık bir İran gezisinde Tahran 2, Kaşan 1, İsfahan 1 şeklinde yapabilirsiniz. İsfahan’dan sonra Şiraz veya Yezd’e inmek istediğinizde dönüş uçağı için Tahran’a uzak kalıyorsunuz. Tahran’a dönüş için uçak tercih ederseniz o halde İsfahan’dan sonra Yezd şehrini de ziyaret edebilirsiniz. Süreniz kısıtlı olduğu için tren ile ulaşımı önermem. Otobüsle bu rotayı yapabilir ve tekrar Tahran’a dönebilirsiniz.
Selamünaleyküm Fatih Bey,
18-28 Eylül arasında 10 günlük Van-Tebriz-Tahran-İsfahan-Şiraz-Yezd’e kendi aracım ile ben, eşim ve 1 ve 4,5 yaşındaki çocuklarımızla bir seyahat planlıyoruz.
1. Öncelikle gideceğimiz yerlerde ailece hijyenik ve güven açısından rahat edebileceğimiz konaklama olarak hangi otellerde kalabiliriz? Ve gezi boyunca otel arama ile zihinsel olarak çok meşgul olmamak ve zaman kaybetmemek için ne yapabiliriz?
2. Bu seyahat boyunca ortalama ne kadar masrafımız olur?
Teşekkür ederim.
Aleykümselam Harun Bey,
1. İlgili şehirlerde şu otelde kalabilirsiniz şeklinde doğrudan bir otel ismi veremem. İran otelleri uluslararası rezervasyon sitelerinde ne yazık ki yok. Instagram ve Facebook sayfalarında örneğin ‘hotels in tabriz’ şeklinde arama yaparsanız çıkan oteller ile özel mesaj yoluyla veya WhatsApp üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Bütçe ve diğer kriterlerinize göre aralarından seçim yapabilirsiniz.
2. Herkesin seyahat anlayışı, harcamaları, yeme içme ve alışverişi farklılık gösterir. Ayrıca İran’da pandemi sonrası fiyatlar çok arttı. Net bir rakam verebilmem imkansız.
Ailenizle birlikte güvenli, keyifli geziler dilerim.
İlginiz için çok teşekkür ederim.
Rica ederim.
Fatih Bey,
Tekrar rahatsız ediyorum, hakkınızı helal edin. Arkadaşım Doğubayazıt-Tebriz yolunu kullanmamı istedi. Ancak ben gecesini Van’da geçireceğim için Van Kapıköy-Hoy-Tebriz yolunu kullanmak istiyorum. Yolun durumu nasıl? 200 km fazla yol yapıp Doğubayazıt yolu kullanmaya değer mi?
Merhaba,
Estağfurullah, helal olsun. Van’dan Hoy’a kadar olan yol yer yer hem virajlı hem de görece biraz dar. Fakat yol iyi sayılır. Doğubayazıt’tan Maku-Bazargan güzergahı ise düz yol. Van Kapıköy işlek ve her gün pek çok araç girip çıkıyor. Şu güzergahı tercih edin gibi bir şey diyemem. Son karar sizindir.
Keyifli ve güvenli geziler dilerim.
Size İran Tahran hakkında birkaç sorum olacaktı.
Tabi ki, buyurun.
Biz Van’dan direkt Tahran’a bir yolculuk yapmayı düşünüyoruz ve yolculuğu karayolu ile yapmak istiyoruz. Size soracağım soru Van’dan Tahran’a direkt giden otobüs var mı ve yaklaşık kaç saat sürebilir? Ve son olarak Van’dan Tahran’a 4 günlük gezi sürecinde ne kadar para yanımızda bulundurmamız lazım? Cevaplarsanız çok memnun olurum.
Van’dan direkt Tebriz’e geçebilir ve buradan da Tahran’a gidebilirsiniz. Van-Tebriz arası yolculuk sınır kapısı geçişlerine de bağlı olmak üzere yaklaşık 6 saat sürüyor. 4 günlük bir İran gezisi için ulaşım hariç 200 Dolar civarı para yeterli olacaktır. Bu rakam sizin orada rahat etmeniz açısındandır. Dönünce bir miktar para da cebinizde kalabilir. Bu tamamen sizin oradaki harcamalarına bağlıdır.
Merhaba,
Kız arkadaşımla 9 günlük bir seyahat planlamaktayız. Bir süredir araştırıyorum tam istediğim bilgileri sizden alabileceğimi düşünüyorum. Van’a uçup sabah direkt Tebriz’e geçmeyi düşünüyoruz. Öncelikle nasıl bir rota çizelim? Tebriz-Kum-İsfahan-Yezd-Şiraz-Tahran fazla mı olur? Çünkü dönüş Tahran’dan olacak.
1. ABD vizesi ve giriş-çıkış yapmış olmam İran’a girişte sıkıntı yaratır mı?
2. Kız-erkek aynı otelde sorun olur mu? (olmayacağını düşündüm ama Kars-Van gibi yerlerde Türkiye’de dahi olmuştu)
3. Ülkede hangi para birimini bozduralım? Van’da bir miktar bozdururuz ama hepsini bozdurmak istemiyoruz. Dolar bozdurma şansımız var mı?
4. Airbnb, booking gibi yerlerde oteller yok tavsiye edeceğiniz oteller var mı şehirlerde ve rezervasyon seçenekleri nelerdir?
5. Yollar uzun otobüs seferleri gece yapılıyor mu? Örneğin gece 11-12 araca binsek sabah gideceğimiz şehirde olabilir miyiz? Günü öldürmemek adına.
6. Aslında Şubat ayında gitmeyi planlıyorduk 9 günlük tatilimiz o zaman ama kış olacak sanırım. Şubat gidilir mi sizce? (Gitmek için sabırsızız biraz.) 🙂
Cevabınız için teşekkürler.
Merhaba Sertaç,
Öncelikle güzel bir rota planlamışsınız. İlk adımı ekonomik bir şekilde atıyorsunuz. Van’a iner inmez şehir merkezine gidin ve buradan Tebriz’e araçlar gidiyor. Yolculuk yaklaşık 6 saat sürüyor. Rotayı: Tebriz-Kum-İsfahan-Şiraz-Yezd-Tahran şeklinde planlayabilirsiniz. Dönüş Tahran’dan olacağı için burayı sona bırakmanız isabetli olmuş. Dilerseniz Kaşan şehrini de ekleyebilir ve gece yolculuğu ile Kum’a geçebilirsiniz.
1. İran’a yalnızca İsrail girişli pasaport sahipleri gidemiyorlar. Pasaportunuzda ABD vizenizin olması İran’a girmeniz için bir sorun teşkil etmeyecektir.
2. Evet ne yazık ki sorun oluyor. Ancak, parmağınıza birer yüzün takarsanız bu sorunu aşabilirsiniz. (Her otelde değil) Bazı oteller evlilik cüzdanı isterlerken, bazı oteller ise yüzüklerin parmağınızda olmasına yeterli gözüyle bakıyorlar.
3. Dolar veya Euro ile İran’a gidebilirsiniz. Van’dan direkt Tebriz’e gideceğiniz için para bozdurmanıza gerek yok. Ancak, bozdurmak isterseniz de Van veya Kapıköy Sınır Kapısı’nda bir miktar para bozdurmanız yeterli olacaktır. Ziyaret edeceğiniz şehirlerin merkezlerinde döviz büroları bulunmakta. Paranızı güncel kur dahilinde buralardan çevirebilirsiniz. Diğer türlü yol kenarlarında göreceğiniz kişilerden paranızı çevirmeyin. Zira günlük kurun altında çeviriyorlar. Zarar yapmanızı istemem.
4. Evet, İran dışarıya biraz kapalı bir ülke. Ancak bu dışarıda kalacağınız anlamına gelmiyor. Site içerisinde yazdığım içeriklerde ve irangezirehberi.com da yine yayınladığım yazılarda hostel tavsiyelerim bulunmakta. Ya da hiç gerek yok bunlara kış sezonu gideceğiniz için ziyaret edeceğiniz şehirlerin merkezi yerlerinde her bütçeye uygun konaklama yerleri bulunmakta. Buralara direkt giderek bir rezervasyon yapabilirsiniz.
5. İran’da bir şehirden diğer şehre gitmek için her zaman gece yolculuğunu tercih edin. Böylece konaklamadan tasarruf etmiş olursunuz. Gece geç saatlere kadar şehirlerarası otobüsler çalışmakta.
6. Yezd ve Şiraz (ılık) hariç diğer şehirler soğuk olacaktır. Yanınızda mutlaka kalın elbiseler bulundurun.
Rica ederim. Başka sorularınız olursa her zaman yine buradan bana yazabilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.
İran’da bir haftalık tatil bize kaç TL’ye mal olur?
Merhaba,
Öncelikle nasıl bir gezi planlıyorsunuz? Ulaşım, gezilecek yerler ve konaklama konusunda biraz daha detay bilgi verirseniz size kaba taslak bir bütçe çıkarabilirim.
2 gün Tebriz, 3 gün de Tahran’da durmayı planlayıp oradan Aşkabat’a geçmeyi düşünüyorum.
Öncelikle İran’a Dolar ile girin. Çok az bir miktar sınırda para bozdurun sizi Tebriz’e atacak kadar. Daha sonra ise 5 günlük bir İran gezisi yeme-içme ve konaklama dahil 150-200 Dolar arasında yetecektir. Aşgabat’a uçuş ve oradaki konaklama, harcamalar dahil değil.
Teşekkür ederim, iyi günler. 🙂
Merhaba,
Yaklaşık 3 haftalık bir İran gezisi düşünüyorum. Uçakla Tahran’dan mı başlasam veya Van’dan Tebriz’e gidip Tebriz’den mi başlasam? Görmek istediğim şehirler arasında Tahran, Kaşan, Şiraz, İsfahan, Yezd, Meşhed ve Nişabur var. Bunlar dışında hangi şehirlere gitmemi önerirsiniz? Hangi rotayı takip edeyim. Bu arada Couchsurfing nedir? Nasıl kullanabilirim?
Selamlar.
Merhaba Tülay Hanım,
Bana kalırsa hem ekonomik olması açısından (iç hat uçuş) hem de Tebriz’i de görmeniz açısından Van > Tebriz rotasını izlemenizi öneririm. Sonuçta 3 hafta gibi bir gezi süreniz var ki bu yeterli bir süredir. Tebriz > Tahran > Kaşan > İsfahan > Şiraz > Yezd > Meşhed > Nişabur > Tus şeklinde bir rota izleyebilirsiniz. Bunlar dışında kalan şehirler rotanızdan sapmanıza neden olacağı için klasik bir İran turu için görülmesi gereken tüm turistik şehirler yukarıda belirttiğim şehirlerden ibarettir.
Couchsurfing yerel deneyimler yaşamak için çok çok iyi bir oluşum. Gideceğiniz şehirde yaşayan kişilere mesaj atıyorsunuz ve referanslarınız doğrultusunda sizi kabul edip onun evinde konaklayabiliyorsunuz. Böylece hem konaklama masrafından tasarruf etmiş oluyorsunuz hem de yerel bir İranlı ailenin evinde kalarak günlük yaşamlarını gözlemleyebiliyor ve onlarla etkileşimde bulunmuş oluyorsunuz. İran misafirperverliği hakkında yazdığım detaylı bilgileri bir diğer web sitem olan irangezirehberi.com da bulabilirsiniz.
İran hakkında başka sorularınız olursa her zaman yine buradan yorum yazarak bana sorabilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.
Selamlar.
Cevabı şimdi gördüm. Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için.
Merhaba Fatih,
Bir kaç gündür hesap, plan içindeyim. Özellikle şu döviz konusunda kafam epey karıştı. Türk Lirası Tümene karşılık ne kadar değerli açık olarak bunu sormak istedim. Ülkeden çıkış yapmadan önce 1-2 gün kadar Van’da kalacağım ve burada Tümen alabilirim değil mi? Ayrıca güncel kura göre Euro’yu Tümene çevirdiğimde Türk Lirasından daha az değer veriyor. Yani bizim paramız tümene göre değerli (yanlış mıyım?) ama euro bizim ülkemizde 7 civarı iken İran’da daha mı düşük?
Teşekkürler.
Merhaba Hakan,
Türk Lirası ne yazık ki Tümen karşısında değerli değil. Evet, Van şehir merkezinden paranı Tümen’e çevirebilirsin. Bugün İran’daki arkadaşlarımla konuştum ve 1 Doların 11.000 Tümen’e eşit olduğunu ancak bu krizde kimse 11.000 Tümen vermediğini söyledi. Sanıyorum ki 1 Dolar’ı 6-7.000 Tümen dolaylarında bozabileceksin. Van’dan paranı Tümen’e çevirdiğinde güncel kuru buradan bizlerle paylaşırsan eminim İran’a gitmek isteyenler için de güzel bir bilgi olacaktır.
Peki, İran’da araba kiralama söz konusu olabilir mi? Fiyatları hakkında bilginiz var mı? Siz hiç denediniz mi?
İran’da hiç araba kiralama deneyimim olmadı. Ancak, İran’ın başta Tahran olmak üzere diğer turistik şehirlerinde araba kiralayabilirsiniz. Bunun için Pasaport fotokopisi, uluslararası ehliyet ve fotokopisi ve günlük 150.000 Tümen civarında bir para ile kiralama yapabilirsiniz.
Fatih Bey merhaba,
Biz 4 kişi İran’ı Eylül ayının 12’si ile 19’u arası gezmek niyetindeyiz. Tebriz-Tahran-İsfahan ve Şiraz yapmayı düşünüyoruz. Sizce süre yeterli mi yoksa uzatmalı mıyız? Ek olarak, Couchsurfing kullanımı nasıl sağlanıyor, internete erişimi biz nasıl sağlayabiliriz orada?
Teşekkürler şimdiden.
Merhaba Ahmet Bey,
Gezi süreniz belirttiğiniz şehirler için yetmeyecektir. Her birine ikişer gün ve +2 gün de yolda geçecek süre için ayırmalısınız. İran’da CS kullanımı yaygın. Zaten misafirperver bir ülke. Seyahatiniz öncesi gideceğiniz şehirde yaşayan insanlara konaklama talebinizi içeren mesajlar gönderebilirsiniz. İnternet için ise Irancell hattı alarak İnternet ve aramalardan faydalanabilirsiniz.
Teşekkür ederim eksik olmayın her fırsatta size danışacağım.
Evet güncel kurları her gün mutlaka kontrol ediyorum. Ben euro birimini İran’da bozdurmanın daha avantajlı olacağını düşünmüştüm elbette ülkeden çıkmadan bir miktar bozduracağım ayrıca otel, restoran ve cafe tarzı yerlerde dolar mı tümen mi daha yaygın? Onu merak ediyorum. Siz her soruma içtenlikle cevap verdiğiniz için sordukça soruyorum. Umarım sizi yormuyorumdur?
Tekrar teşekkürler.
Merhaba Hakan,
Kısmen de olsa turistik şehirlerde bulunan oteller dolar/euro kabul ediyor ancak hosteller kabul etmiyor. Restoran ve cafe gibi yerlerde ise İran’ın kendi para birimi olan Tümen (Riyal) ile alışveriş/satın alım yapılmakta.
Rica ederim. Hayır, yorulmuyorum aksine keyif alıyorum insanlara yardım ettikçe, bilgilerimi paylaştıkça. Gerek İran’a gitmeden gerekse İran’dayken tüm aklınıza takılan soruları bu site üzerinden ilgili makale üzerine yorum yazarak bana sorabilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.
Tekrar merhaba Fatih,
Kafama takılan bir şey var. Ülkemizde dolar ve euro kuru son zamanlarda oldukça yüksek ama bu kurun İran’da daha yüksek olduğunu düşünüyorum ancak pek bir bilgim yok! Fakat İran’da dolar kullanımının oldukça yaygın olduğunu biliyorum dövizi burada ya da İran’da bozdurmam fark yaratır mı? Euro para birimi ile gideceğim çünkü ve orada nasıl davranmalıyım bilemiyorum.
Teşekkür ederim.
Merhaba Hakan,
ABD’nin yaptırımları Türkiye ve İran’da ekonomik anlamda Dolar kurlarının yükselmesi ile bariz bir şekilde görülmekte. İran’da Tümen uzun yıllar sonra ilk defa 8.000 Tümen bandına dayandı. Hükümet bu işe bir el attı ve ülkede dolar kurunu 4.000 Tümen dolaylarına sabitledi. Eğer ki ExChange ofislerinden dolar bozdurursan belki kur altında çevirebilirler. Ancak her şehirde, yollarda, caddelerde sarraflar bulunuyor. Onlardan el altından günlük kurdan çevirebilirsin paranı. Ancak olası bir riske karşılık şu an için İran’a euro ile gitmek daha akıllıca olacaktır.
Dilersen çok az bir miktar eğer ki İstanbul’da yaşıyorsan Laleli, Aksaray gibi yerlerden paranı Tümen’e çevirebilir ve öyle gidebilirsin. Güncel kur bilgisi için gözün kulağın İnternette olsun. Para birimi çeviri sitelerine mutlaka bak.
10.000 Tümen Hoy-Tebriz düşünürsek o zaman ülke içinde ki ulaşım fazlasıyla uygun yani en uzak bir yerin ulaşımı bile ne kadar olabilir ki! Bence büyük bir avantaj. Ben İnternet üzerinden gerek Tebriz gerekse diğer şehirlerde ki otel fiyatlarına baktığımda el yakan fiyatlar görmüştüm ama siz şimdi her bütçeye uygun fiyatların olduğunu söyleyince rahatladım açıkçası. Tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
Evet evet İran ulaşım, yeme-içme gibi aktivitelerde ülkemize nazaran gayet uygun. İlgili şehre indiğinizde yerel vatandaşlara dahi sorabilirsiniz uygun otel adreslerini. Otel ve ulaşımlarınızda (taksi) pazarlık yapmayı unutmayın.
İran hakkında merak ettiğiniz her şeyi her zaman buradan bana sorabilirsiniz.
Ve şehir içi ya da şehirler arası ulaşımlarda taksi mi otobüs mü önerirsiniz?
Şehir içi ulaşımda toplu taşıma araçlarını kullanın. Şehirler arası ulaşımlarda ise bulunduğunuz şehrin otobüs terminallerine giderek bir başka şehre ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. İran’da taksiler paylaşımlıdır. Eğer 4 kişi bir taksiyi paylaşacaksanız şehir içi ulaşımlar da pek bütçenizi zorlamayacaktır.
Merhaba,
Sizi tekrar rahatsız ediyorum kusura bakmayın lütfen. Van’dan Tebriz’e geçmeyi düşünüyorum ve o gün Tebriz’de kalmam gerekiyor. Sanırım insanlar çoğunluk olarak Türkçe biliyorlar ve yazınızda park otelden bahsetmişsiniz bu otel bana uygun geldi ama gitmeden önce yer ayarlamam gerekiyor mu? Ayrıca orada bu oteli nasıl bulabilirim herhangi bir problem yaşar mıyım? Teşekkür ederim.
Merhaba Hakan Bey,
Estağfurullah ne kusuru… Van Kapıköy Sınır Kapısı’ndan ilk olarak Hoy şehrine ve buradan da 10.000 Tümen’e Tebriz’e otobüsler ile gidebilirsiniz. Tebriz’de herkes Azerbaycan Türkçesi konuşuyor ve dolayısıyla iletişim konusunda herhangi bir sorun ile karşılaşmazsınız. Park otel haricinde de her bütçeye uygun oteller Tebriz’de bulunmakta. Ne yazık ki çevrimiçi rezervasyon gibi bir durum yok İran içi otellerde. Gittiğiniz zaman otele direkt gidin ve öyle rezervasyonunuzu yapın. Yer bulamama gibi bir sorun ile karşılaşmazsınız.
Merhaba,
Van Gölü Ekspresi ile İran’a geçiş açıldığı için trenle gitmeyi planlıyorum. Tek kadın gezeceğim için 3-4 günlük bir planlamayla nasıl bir rota önerirsiniz? Kadınların çalıştırdığı hostelin bir iletişimi var mıdır? Oradan bilgi alarak devam edebilirim? 🙂
Merhaba Feza Hanım,
Trenle İran’a yolculuk keyifli olacaktır. Açıkçası 3-4 gün İran gezisi için çok az bir zaman. Dolayısıyla 4 gün düşündüğümüzde 3 gün Tebriz, 1 gün ise Erdebil veya Urmiye şeklinde düşünebilirsiniz. Dönüşü ise karayolundan atıyorum Urmiye’den Hoy şehrine ve buradan da Van Kapıköy Sınır Kapısı’ndan ülkeye tekrar giriş yapabilirsiniz. Ancak ben geri dönüşü de tren ile yapmak istiyorum derseniz Tebriz’den haftanın her Pazartesi günü tren hareket ediyor.
Öyle kadınların çalıştırdığı spesifik bir otel ismi inanın bilmiyorum. Ancak, bu konuda gayet rahat olun. İran güvenli bir ülkedir. Başka Türk insanları olmak üzere tüm yabancı turistlere misafirperver ve yardımseverdir. Gönül rahatlığı ile yalnız başınıza bir kadın olarak İran’da gezebilirsiniz.
Başka sorularınız olursa her zaman yazabilirsiniz.
Cevabınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim. Peki, bu hostelleri bulmak zor mu? Malum iletişim sıkıntısı olacaktır. İlk kez gideceğim için biraz tedirginim açıkçası. Farsçam çok az ayrıca seyahatimin bir bölümünde Couchsurfing kullanmayı düşünüyorum en azından beni misafir edebileceğini söyledi.
Merhaba,
Rica ederim… Çoğu hostel şehir merkezinin etrafındadır. Siz yerel vatandaşlarla İngilizce konuşun. İranlı gençler İngilizce dilini iyi konuşurlar. İran’da tedirgin olacağınız bir şey yok. Güvenli ve misafirperver bir ülke. Hatta hostele bile gerek kalmayacaktır. Birine bir adres sorun, sonra muhabbete başlayın ve Türküm dediğiniz zaman kendinizi o kişinin evinde bulursunuz. O derece misafirperverdirler. Couchsurfing’te de mutlaka aktif kullanıcılara mesaj atın. Geri çevireceklerini sanmıyorum.
Keyifli geziler dilerim. Başka sorularınız olursa her zaman yazabilirsiniz.
Merhaba,
Ben yaklaşık 3-4 haftalık bir Kirmanşah seyahati düşünüyorum. Konaklama konusunda ne önerirsiniz ve maksimum 2000 TL düşünüyorum.
Merhaba Hakan,
İran otel ve hostelleri ne yazık ki Booking vb. otel arama sitelerinde yer almıyor. Bundan dolayı ancak ilgili şehre giderek bütçenize uygun bir otel bakmak olacaktır. İran’ın turistik tüm şehirlerinde her bütçeye hitap eden konaklama yerleri bulunmaktadır. Buna gezginlerin ucuza konakladığı hosteller de dahil. Kirmanşah’a giderek şehir merkezine yakın bütçenize uygun hosteller bakabilirsiniz. 1 ay için 2000 TL belki son haftaya girerken sizi sıkıntıya sokabilir. Dilerseniz 500, 750 TL kadar daha bütçenizi arttırabilir ve rahat edebilirsiniz.
Tahran-İsfahan-Tebriz-Persepolis
Kusura bakmayın geç gördüm cevabınızı. Hostel fiyatlarına bakıyordum. Ambargo uygulandığı için otelcilik kurumu tam anlamıyla oturmamış ülkede. Yeni gelişiyor fiyatlar bu yüzden cep yakıyor. 2 hafta için 1000 TL makul bir fiyat.
Maalesef öyle. İran otelleri dışarıya pek açık değiller. 1000 TL makul bir fiyat ancak konaklamalarda Couchsurfing kullanmış ve yeme içmeyi asgari düzeyde tutmuştum ve tabii ki öyle her müzeye de girmemiştim. En azından ilk seyahatimde. Eğer bir sırt çantalı gezgin gibi gezerseniz İran’ı çok çok uygun fiyatlara dolaşabilirsiniz.
Merhaba,
İnternetten İran seyahat rehber yazınızı okudum. Beğendim. Gitmek istediğim bir ülke. Bu yaz planlarımın arasında ziyaret noktalarımdan biri. Fakat otel fiyatlarına bakıyorum 3000 TL’den aşağı görmedim. Bu fiyat 10-12 günlük otel-konaklama fiyatı. Siz İran’da iken ne kadar para ile gezinizi (tatilinizi) tamamladınız? Otel-konaklama ücretleri ne kadar? Ben bugünün tarihi ile baktığımda sizin bahsettiğiniz konaklama fiyatlarını göremedim. Yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba Onur,
Öncelikle ilgin için teşekkür ederim. İran otellerine Booking gibi yerlerden bakmayın. O tür sitelerde fiyatların o şekilde çıkması normal ve 5* otellerdir zaten onlar. Ben 15 günlük İran gezimi 1.000 TL ile tamamlamıştım. Tabi bu gezide Couchsurfing ve hostel konaklamaları gerçekleştirdim. Dolayısıyla harcamalarımda tasarruf etmiş oldum. İran’ın bilinen turistik şehirlerinde oteller 30-80$ arasında değişiyor. Hosteller ise 10-30$ arasında değişiyor. Ancak, İran gezinizde Couchsurfing de kullanabilirsiniz. Ülke diğer tüm yabancı turistlere olduğu kadar biz Türklere de misafirperver hatta biz diğer turistlere göre bir adım öndeyiz. Çok çok uygun fiyatlara İran gezinizi gerçekleştirebilirsiniz. İran ucuz bir ülke zaten.
İran gezi planınız hangi şehirleri kapsıyor. Dilerseniz İran gezinizin rotasını tekrar buradan yazın ve ilgili şehirlere göre otel/hostel önerilerinde bulunayım. İran hakkında başka sorularınız olursa her zaman yazabilirsiniz. Size yardımcı olabilirim.
Sevgiler.