İran, insanların bu ülkeyi ziyaret etme fırsatı bulabilmesini dilediğim ülkelerden biridir. Çünkü İran, muhtemelen Orta Doğu‘da keşfedilecek en harika yerlerden biridir.
Bir arkadaşım şöyle demişti: “Neden İran’a seyahat ediyorsun? Deli misin, divane misin?” İran, birçok insanın aklında kötü yer edinmiş. Bunda medyanın payı çok büyük. Oysa durumların pek de medyada anlatıldığı gibi olmadığını İran’a gidince gördüm ve anladım. İran’ın her şeyin ötesinde sunabileceği çok fazla şey olduğunu gördüm.
İran’a gitmeden önce birkaç blog okudum ve ülke hakkında olumlu şeyler söyleyen insanlarla karşılaştım. Özellikle insanlar hakkında olumlu yorumlar aldım.
Her zaman insanların ve manzaraların önemli olduğu yerlere ilgi duymuşumdur. Büyük şehirler pek tarzım değildir. Bu nedenledir ki, seyahatlerimi çoğunlukla Orta Doğu ve Asya ülkelerine yapmayı planlıyorum. Bu coğrafyada yaşayacağım deneyimler sayesinde çok fazla şey öğreneceğime ve çoğu zaman hepimizin birbirimize benzediğini ve birbirimize yardımcı olabileceğimizi hissediyorum.
Tahran, İsfahan, Kaşan, Yezd, Şiraz, Tebriz gibi İran’ın farklı bölgelerini keşfetmek için üç hafta boyunca sırt çantalı seyahat yaptım ve bu yolculuk oldukça heyecan vericiydi. İran’a seyahat etmek isteyenlere en büyük tavsiyem, meraklarını rehberlik etmelerine izin vermeleridir. Bir de çok fazla plan yapmayıp doğruca İran’ın yolunu tutmalarıdır. İran size her ne arıyorsanız onun kapılarını aralayacaktır.
***
Taarof, hızlı bir Google aramasıyla öğrenebileceğiniz gibi, İranlıların dost canlısı bir millet olduğunu gösteren bir özelliktir. Bu özellik, onların alçakgönüllülük ve saygı anlayışının bir parçasıdır.
Taarof, bir nezaket ve saygı biçimidir ve bir daveti kabul ederken veya ödeme yaparken başlangıçta buna karşı çıkmalısınız. Örneğin, İranlılar size bir şey ikram etmek istediğinde ve bunu en az üç kez teklif etmekte ısrar ederlerse, bunu kabul edebilirsiniz.
Eğer sokaklarda kaybolursanız, İranlılar gerçek misafirperverlikleriyle sizi memnuniyetle karşılar ve varış noktanıza güvenli bir şekilde ulaşmanızı sağlamak için durmaktan ve sizi varış noktanıza kadar eşlik etmekten çekinmezler. İranlıların misafirperverlik örnekleri o kadar fazlaydı ki, bu konuya ayrı bir yazı yazdım.
Ayrıca Okuyun: İran Misafirperverliği Hakkında Bilgi
***
Tahran’da gözlemlediğim kadarıyla, kadınlar moda alanında gerçekten sınırları zorlamış gibi görünüyorlar. Bu, birçok İranlının köklerine ilişkin algı değişikliğini yeniden alevlendiren 1979 yılına kadar uzanıyor. İran’ın nüfusunun yüzde 60’ının 30 yaşın altında olduğu göz önüne alındığında, bu genç nüfusun önemli bir bölümü ilerici inançlara bağlı kalmayı tercih ediyor ve kendi ifadelerine aykırı olan kuralları reddediyorlar. Bu durum, İran’da kozmetik endüstrisinin talebinin yüksek olduğu ve bu alanda birçok değişikliğin yaşandığı bir ülke olduğunu açıklıyor.
***
Şiraz’da ünlü Nasır-ol-Mülk Camii olarak bilinen Pembe Cami… Bu mekan gerçekten ruhun huzur bulduğu ve ibadetin en güzel şekilde yaşandığı bir yer. Ancak, oraya vardığımda fotoğraf çekmeye çalışan bir dizi turist ve insanla başa çıkmak biraz zor oldu. Sanırım bu konuda ben de hatalıydım. Bir ipucu: Işık ve mekanın tadını çıkarmak için gerçekten erken saatlerde gitmek en iyisidir.
***
İran’da, köyler ve çöller bu coğrafyanın sembolüdür. Abyaneh, 2.500 yıllık tarihiyle korunan bir kültür ve mirasa sahip olan özel bir köydür. Bu köy, merdivenli sokaklar ve kerpiçten yapılmış çok katlı evlerle büyüleyici bir düzen sunuyor.
Ayrıca Okuyun: İran’ın Antik Köyü Abyaneh
Gün batımında Maranjab Çölü’nü ziyaret etmek gerçekten büyüleyici bir deneyimdi. En güzel kısmı, yaklaşık 25-30 misafirin ağırlandığı bir kervansarayda konaklamaktı. Ertesi gün tuz gölüne doğru kısa bir yolculuk yaptık ki bu oldukça önemliydi çünkü Maranjab tuz gölü tuz çıkarımı için kullanılıyor. Bu yerleri bir rehber eşliğinde gezmek oldukça bilgilendiriciydi.
***
İran’a seyahat etmeme dair sayısız neden var ve dürüst olmak gerekirse, İran gibi bir ülkeyi ziyaret etmek, mevcut haber başlıkları göz önüne alındığında birçok insan için karmaşık bir durum olabilir. İnsanların genellikle edindiği algı, sizi bekleyen aşırılık yanlılarının saldırısına maruz kalmak gibi endişeler içeriyor, ancak gerçek bu değil. Birçok turistin sadece “İran tehlikeli bir ülkedir” korkusu nedeniyle aşırı fiyatlar ödediğine şahit oldum. Korkuyu bir kenara bırakın ve bu ülkeyi kendi başınıza keşfetmeye çalışın derim.
Daha Fazla Okuyun:
- İran’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
- İran Hakkında Bilgi ve İran Gezi Hazırlığı
- İran’ı Ziyaret Etmek İçin En İyi 3 Neden
- İran Güvenli Bir Ülke Mi?
- İran’ı Gezmenin Maliyeti Nedir?
İran gezisi hakkında sorularınızı yorum kısmından yazarak sorabilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak için her zaman buradayım.
Merhaba
İran için ne kadar bütçeye ihtiyaç var?
Merhaba Bilal Bey,
Bütçe konusu kişiden kişiye göre değişir. Bu sorunuza net bir yanıt veremem. Bugün itibariyle 1 Dolar, 52.000 Tümen civarı.