Mostar, Arnavut kaldırımlı sokakları ve muhteşem mimarisiyle dolu güzel bir eski Bosna Hersek şehridir. Göreceğiniz tüm manzaraların en güzeli şüphesiz Neretva Nehri’nin üzerinde bir gerdanlık gibi duran Mostar Köprüsü olacaktır. Mostar tarih, kültür ve fotoğraf severler için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer.
Olağanüstü doğal güzellikleri, mimarisi ve elbette ünlü UNESCO Dünya Mirası Alanı olan Mostar Köprüsü ile Bosna Hersek’in en gözde yerlerinden biridir. Pek çok geleneksel restoran, pazar alanı, cami ve diğer tarihi binaların yer aldığı zarif Osmanlı mimarisiyle dolu. Ayrıca keşfedilmeyi bekleyen çarpıcı doğal manzaralar ile çevrili.
Burası sanki bir masal kitabından alınmış gibi görünüyor. Elbette bu büyülü şehri bir yazıda anlatmak zor olacaktır, ancak Mostar gezilecek yerler üzerine en iyi yerlerin kabaca bir listesini yapmak Mostar’ı ziyaret etmeyi düşünenler için iyi olacaktır.
Mostar’da görülecek ve yapılacak en iyi şeyleri gelin birlikte keşfedelim…
Ayrıca Okuyun: Mostar Gezi Rehberi
Mostar Gezilecek Yerler
Mostar Köprüsü (Stari Most)
Mostar’ın ve Bosna Hersek’in en ünlü turistik yerlerinden biri Mostar Köprüsü veya bir diğer adıyla Eski Köprü’dür. Köprü, 16. yüzyılda Osmanlılar tarafından inşa edilmiştir. Tipik bir Osmanlı-İslam mimarisidir. Bu mimarinin de en güzel örneklerinden biridir esasında. Güzel turkuaz Neretva Nehri’nin üzerinden geçen Mostar Köprüsü şehrin tarihi Eski Kenti’nin kalbinde yer almakta. İç savaş esnasında Hırvat güçler tarafından hasar görse de aslına sadık kalınarak yeniden restore edildi ve 2005 yılında da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Her yıl birlerce turisti neredeyse tek başına çekmeyi başarmaktadır.
Bosna’nın en ünlü simge yapılarından biri olan Mostar Köprüsü, etkileyici tarihi ve kendine özgü mimarisi ile bir başyapıt. Mostar Köprüsü’nü en iyi fotoğraflaya bileceğiniz yer Koski Mehmed Paşa Camii minaresi olacaktır. Fotoğraf çekmek için hem gündüz hem de gece burada olmanızı tavsiye ederim. Gün boyunca köprüden Neretva Nehri’ne atlayacak insanların da fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Köprünün kendisi 28 metre uzunluğunda ve 24 metre yüksekliğindedir. Dünyanın dört bir yanından gelen turistleri kendine çekmekte. Güzel ve sembolik bir yapı olmasının yanı sıra, köprü her yıl bir dizi gösterilere de ev sahipliği yapıyor. Her yılın Temmuz ayının son haftalarında, çeşitli ülkelerden gelen dalgıçlar 24 metre yükseklikten Neretva Nehri’nin sularına bir atlayış gerçekleştiriyor.
Mostar Köprüsü Müzesi
Mostar Köprüsü, Mostar’ın ikonik sembolüdür. Bu büyülü kentin kimliği ve kültürel mirası hakkında daha fazla şey öğrenmek isterseniz Mostar Köprüsü Müzesi‘ni ziyaret edebilirsiniz.
Mostar Köprüsü’nü geçtikten sonra solunuzda kalan Tara Kulesi’nde yer alıyor müze. Giriş bileti 2 KM. Müzenin üç bölümü bulunuyor.
- Tara Kulesi: Köprünün tarihini ve köprünün yapımında kullanılan malzemeleri sergiliyor.
- Arkeoloji Bölümü: Köprünün yapımı öncesi yapılan kazılarda keşfedilen koleksiyonların yer aldığı bölüm.
- Köprü İnşa Süreci: Savaş sırasında ve sonrasında köprünün yıkımı ve yeniden inşa sürecinin görüntülendiği bilgi ve belgeler yer almakta.
Mostar Köprüsü’nden Atlayış
Mostar’da yapılan en önemli turistik aktivitelerden biri de Mostar Köprüsü’nden Neretva Nehri’ne atlamaktır. Köprü atlayışı çoğunlukla yaz aylarında gerçekleştiriliyor. Eğitimli insanların atlayış gösterileri yaptığı Mostar Köprüsü hınca hınç turistlerle dolup taşıyor. Köprüden nehre olan yükseklik 24 metre.
Bu nedenle sadece profesyonel atlayıcılar tarafından veya önceden bir eğitim almış turistler tarafından yapılmalıdır. Hatta her yıl Red Bull’un yaptığı Mostar Köprüsü Atlayışı yarışması bile düzenleniyor.
Neretva Nehri
Köprüyü geçtikten hemen sonra, bir dondurma dükkanı ve Cafe Lasta adlı bir kafe göreceksiniz. Kafeyi geçtikten sonra sola dönün ve merdivenlerden aşağıya doğru ilerleyin. Bu yol sizi Neretva Nehri’nin olduğu yere götürecektir. Renkli zümrüt yeşili Neretva, toplam uzunluğu 225 kilometre olan Adriyatik havzasının doğu kesiminde yer alan en büyük nehridir. Dünyadaki en soğu nehirlerden biri! Yaz aylarında genellikle 7 dereceye kadar düşüyor. Bosna’da “Neretva kadar soğuksun” diye bir de söz vardır.
Yaz aylarında birçok yerli genç nehre girerek yüzüyor, güneşleniyor ve bronzlaşıyor. Eğer iyi bir yüzücüyseniz Neretva Nehri’nin serin sularına siz de dalış yapabilirsiniz. Yaz aylarında açık olan birçok kafede oturabilir nehrin manzarasının keyfini çıkarabilir, güzel bir dondurma yiyebilir ve manzaranın doyasıya tadına varabilirsiniz.
Koski Mehmed Paşa Camii
Koski Mehmed Paşa Camii’nin güzel bir özelliği var. Eski şehrin, nehrin ve Mostar Köprüsü’nün 260 derece manzarasını en iyi sunan yer caminin minaresidir. Küçük bir ücret karşılığında camiye giriş yapabilir ve daha sonra minareye çıkarak manzaranın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.
Cami ise sade ama güzel bir yapıda. Giriş kısmı ahşap işlemeli tavan dekorlarına sahip. Taş bloktan inşa edilmiş. Avlusunda bir çeşme ve birkaç hediyelik eşya satan butik tezgahlar bulunuyor.
Ayrıca caminin yanında küçük bir mezarlık var. Buraya giden patika bir yol var. Bu yol üzerinden de Mostar Köprüsü’nün harika manzaralı fotoğrafını çekebilirsiniz.
Koski Camii, 1617-1619 yılları arasında inşa edilmiş. Orijinal renklerin, süslemelerin ve duvar dekorlarının korunabildiği Mostar’daki tek camidir. UNESCO’nun koruması altında olmasına rağmen, 1993 yılında çıkan iç savaşta cami hasar almıştı. Mostar Köprüsü’nün en iyi manzarasını sunan cami bölgedeki en iyi korunmuş camilerden biri. Caminin iç mekanı küçük ancak bazı hoş süslemelere sahip.
Eski Çarşı
Eski Kent’in Arnavut kaldırımlı sokaklarında yer alan Eski Çarşı, tarihi 16. yüzyıla kadar uzanıyor. Geleneksel restoranlar, el sanatları mağazaları, hediyelik eşya satan tezgahlar ve pek çok göze hoş gelen ürünleri burada bulabilirsiniz. Pazar, şehrin Müslüman ve Hırvat tarafını ayıran Mostar Köprüsü’nün her iki tarafına yayılıyor. Çarşıda dolaşmak, Mostar’da yapılması gereken bir aktivite. Kalabalıktan sıyrılarak renkli sokaklarını, canlı atmosferini ve otantik havasını keşfedebilirsiniz.
Halılar, boyalı tablolar, bakır eşyalar ve hediyelik eşyalar satan tezgahlarla tarihi Osmanlı etkileri sayesinde pazar alanının kendine özgü bir ambiyansı vardır. Pazar, yerli halkın günlük yaşantısı ve Bosna yaşam tarzını yansıtan en iyi yerlerden biridir.
Jusovina ve Onešćukova Sokakları
Tüm Eski Kent boyunca Arnavut kaldırımlı sokakları bulacaksınız. Mostar’da diğer sokaklardan biraz daha sessiz olan Jusovina sokak var. Burası kalabalıktan biraz arınmış gayet güzel bir yürüyüş yoludur.
Sokak üzerinde hediyelik eşyalar satan tezgahlar bulunuyor. Burada güzel kareler yakalayabilirsiniz. Bu sokağa benzer ve aynı zamanda oldukça güzel olan Onešćukova sokağı da var. Burayı da gezebilir ve Mostar’ın arka sokaklarını deneyimleme şansı bulabilirsiniz.
Muslibegović Evi
Mostar’ın en iyi Osmanlı mimarisi örneklerinden biridir. Bir zamanlar şehrin soylu ailesinin yaşadığı konak bugün hem lüks bir otel hem de bir müze yeridir. İç mekanı Osmanlı kilimleri, beyaz dekorlu duvarları, el sanatları, ahşap mobilyalar, kitap ve el yazmaları ile dolu. Avlusu renk renk çiçeklerle çevrili. Ancak burada konaklamak pahalı. 2010 yılında dünyanın en iyi 10 otelinden biri seçilmişti.
Mostar’ın en büyüleyici binalarından biri olan Muslibegoviç Evi, bir parça Mostar tarihini yaşamak istiyorsanız mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biridir – konaklamak için fiyatları buradan kontrol edin!
En Ucuz Mostar Otel Fiyatları İçin Tıklayın
Biscevic Evi
Tıpkı Muslibegoviç Evi gibi, Biscevic Evi de Mostar’daki üç Türk evinden biridir. Osmanlı günlerindeki yaşamı görebilmek için harika bir yerdir. 1635 yılında inşa edilmiş. Karagöz Bey Camii yakınlarında yer alıyor. Ev boyunca, Osmanlı döneminden kalma geleneksel kilim, masa, yatak, elbiseler ve ev eşyalarını görebilirsiniz. Ayrıca giyebileceğiniz geleneksel kıyafetler de var. Alt katta, avlu kısmında tüm mutfak gereçlerinin olduğu bir mutfak alanı bulunuyor. Avlu çevresi, meraklı erkeklerin bakışlarından korunmak için yüksek duvarlarla çevrilmiş.
Çarpık Köprü (Kriva Cuprija)
Mostar Köprüsü’nden daha küçük ve daha az turistik popülariteye sahip. Ancak görülmeye değer bir tarihi yapı. Mostar Köprüsü’nden daha eskidir. Çarpık Köprü, Mostar Köprüsü’nün yapımı öncesi aslında bir deneme çalışması olarak biliniyor. Yalnızca bir kemere sahip, bu nedenle nispeten küçük bir köprüdür. 16. yüzyılın tipik İslam mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Yakınlarındaki restoranların birinde oturup dinlendirici bir öğle yemeğinin tadını çıkarmak için huzurlu bir yerdir. Köprü 2000 yılında meydana gelen selle birlikte biraz hasar görmüş ancak bir yıl sonra UNESCO’nun yardımıyla yeniden inşa edilmiş.
Asla Unutma! Taşları (Don’t Forget)
Bosna Hersek’teki savaş yıllar önce nihayet sona erdi, ancak etkileri tüm Balkanlarda hala hissediliyor. Yüzyıllar boyunca, tüm inanç ve etnik gruplardan Balkan halkı barışçıl bir şekilde bir arada yaşadılar. Ancak savaş sırasında birçok cami, kilise ve manastır yakıldı, yıkıldı. Mostar şehri 18 ay boyunca kuşatma altında kalmıştı. Bugün şehrin hemen her yerinde savaşa dair izler görebilmek mümkün. Mermi izlerine sahip delik deşik evlerin duvarları ve restore edilmeyen onlarca ev… Bir zamanlar çok kültürlü bir yerleşim yeri olan Mostar şehri, bugün doğu ve batı olarak, doğuda Bosnalı Müslümanların, batıda ise Hırvatlar yaşadığı bölünmüş bir şehirdir.
Mostar’ın Eski Evleri
Mostar eski ve yeni büyüleyici bir mimari üsluba ve sokaklarında yıkıcı geçmişine dair hüzünlendirici bir atmosfere sahip.
Mermi delikleriyle dolu olan terk edilmiş binalar, şehrin yaşadığı karanlık zamanların acımasız görüntülerine ev sahipliği yapıyor.
Savaş Fotoğrafları Sergisi
Mostar Köprüsü’nün yukarısında Batı Şehri’nde yer alan Savaş Fotoğrafları Sergisi, Bosna Savaşı’ndan kalma inanılmaz görüntülere ev sahipliği yapıyor. Sergi, Mostar’ın günlük hayatına ve Bosna Savaşı’na dair büyüleyici bir bakış açısı sunuyor. Sergiye giriş ücretlidir.
Mostar Çevresinde Gezilecek Yerler
Kravice Şelaleleri
Mostar’ın güneyine kısa bir sürüş mesafesinde bulunan Kravice Şelaleleri, Kravice kasabasının yakınında yer alan muhteşem doğal manzaralı bir şelaledir. Şelaleler şu anda turistler tarafından pek fazla bilinmiyor. Sakin ve henüz ticarileştirilmemiş olması bir avantaj. Şelalelere gitmek için en uygun zaman ilkbahar ve yaz aylarıdır. Yaz mevsiminde suyun daha az olması şelalelerin akıntısını azaltsa da, dileyen şelalenin hemen altında yüzebiliyor. Yeterince su birikintisi var. Mostar kalabalığından uzak güzel bir gün geçirmek isterseniz Kravice Şelalelerini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Blagay Tekkesi
Buna Nehri kıyısında dev bir kaya kütlesi uçurumuna sırtını yaslamış 600 yıllık Blagay Tekkesi, Mostar gezilerinde görülmesi gereken bir başka büyüleyici yerdir. Dervişler için inşa edilmiş. Tekke binası, restoran ve hediyelik eşyaların satıldığı butik bir yere ev sahipliği yapıyor. Küçük bir ücret karşılığında Blagay Tekkesi’ne girebilir ve içerinin o mistik havasını soluyabilirsiniz.
Poçiteli Kasabası
Eski bir Osmanlı köyü olan Poçiteli, Mostar’a pek uzak olmayan güzel, dinlendirici bir durak. Köy, yamaçtan aşağıya doğru inşa edilmiş tarihi evlerle çevrili. Köyde yer alan kaleye tırmanabilir ve köyün muazzam manzarasını kuşbakışı görebilirsiniz.
Radimlja Nekropolü
Radimlja Nekropolleri, 14. ve 16. yüzyıllara tarihlenen, çok iyi korunmuş ve dekore edilmiş anıtsal ortaçağ mezar taşlarını içermektedir. Mostar’dan arabayla yaklaşık 30 dakika uzaklıkta bulunan nekropol alanı UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olup görülmeye değer bir yerdir.
Balkanlar gezisinin vazgeçilmez duraklarından biri olan Mostar şehri, ziyaret edilmeye değer tarih, kültür ve geleneksel yaşam üzerinde ziyaretçilerine cömertçe tüm ihtişamını sunuyor. Saraybosna ve Dubrovnik gibi çevre şehirlerden ulaşımın kolay olduğu Mostar’ı mutlaka ziyaret edin.
Mostar hakkında sorularınızı yorum kısmından yazabilirsiniz.
***
Balkan ülkelerine yönelik seyahat danışmanlığı hizmeti sunmaktayım. Size özel olarak hazırlayacağım gezi planları ve önerileriyle, Balkanlar gezinizi birlikte planlayabiliriz. Gezilecek yerlerden yeme içmeye, konaklamadan ulaşıma kadar güvenilir tavsiyelerimle, Balkanlar gezinizin her anını en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olabilirim. Daha fazla bilgi için tıklayın.
Merhaba Fatih Bey,
20-23 Ağustos tarihleri arasında Saraybosna’ya ailemle (eşim ve 2 çocuğumla) birlikte gezi yapmayı planlıyorum. Nasıl bir yol haritası çizmeliyim? Görülmesi gerek yerler konusunda ve ulaşım tercihleri nasıl olmalı gibi konularda tavsiyenizi almak istiyorum. Fırsat bulduğunuzda dönüş yaparsanız çok sevinirim.
Teşekkürler.
Merhaba Yıldıray Bey,
Saraybosna’ya sabah indiğinizi varsayıyorum? Saraybosna’ya indiğiniz gün burada kalırsınız. 21 Ağustos günü öğlen saatlerinde Mostar’a geçersiniz. Mostar gece geç saatlere kadar canlı bir şehir. Küçük bir yerleşim yeri olduğu için Mostar’ın akşamını görür ve 22 Ağustos günü de öğlene kadar çarşıyı, Mostar Köprüsü ve çevresini dolaştıktan sonra öğleden sonraya Saraybosna’ya dönersiniz. Saraybosna da geç saatlere kadar Şadırvan ve çevresi canlı oluyor. Son kez bir dolaşır sonra dinlenmeye geçip, 23 Ağustos günü de dönüşünüzü planlayabilirsiniz. Saraybosna ve Mostar arası karşılıklı olarak her gün otobüs seferleri yapılıyor.
Size ve ailenize keyifli geziler dilerim.
Teşekkür ederim Fatih Bey,
Başka aklıma takılan bir şey olursa sorabiliriz değil mi?
Elbette. Her zaman sorabilirsiniz. Size yardımcı olmak için her zaman buradayım.