Mostar, küçük ama sevimli kentsel görünümü, huzur veren doğası ile kendine hayran bırakan bir Bosna şehridir. Özellikle son yıllarda dünyanın neredeyse hemen her yerinden artan sayıda yabancı turistin ziyaret ettiği bir yerdir. Mostar’a gelen turistlerin sayısındaki bu artış elbette şehrin geleneksel mimarı, zengin kültür ve sanatı, buruk tarihi ve muhteşem doğasıyla yakından ilgilidir.

Mostar Hakkında Bilgi

Arnavut kaldırımlı sokakları, eski taş binaları ve Neretva Nehri’ni çevreleyen güzel Mostar Köprüsü ile bu şehir adeta masalsı bir görünüme ev sahipliği yapıyor.

Mostar Köprüsü Manzarası

Mostar yılda on binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor. Mostar Köprüsü’nü görmek, buradaki gezinin en önemli dönüm noktasıdır. Ancak, Mostar’ın cazibesi bu köprüden daha fazlasına sahiptir. İster birkaç saat ister birkaç gününüz olsun, Mostar’a yapacağınız mükemmel bir gezi için seyahat planlamanıza yardımcı olacak pek çok bilgiyi yazının devamında bulabilirsiniz.

Mostar’ın Tarihi

Mostar, Bosna Hersek‘in Hersek bölgesinde yer almaktadır. Adriyatik Kıyısı ile Bosna Hersek merkezi arasında yer alan ticaret yolu üzerinde küçük bir kasaba olarak ilk yerleşimler başlamıştı.

1468 yılında bura ve çevre yerler Osmanlı kontrolü altına girmişti. 1566 yılına gelindiğinde Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle şehrin ikonik yapısı olan Mostar Köprüsü inşa edildi. Bir başyapıt olan köprü Osmanlı döneminde inşa edilen en önemli yapılardan biri olmuştu. Nitekim, bugün bile dünyanın her yerinden bu köprüyü görmeye gelen yüz binlerce turist vardır.

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu 1878 yılında bölgenin kontrolünü ele geçirdi ve Mostar bu yıllarda Yugoslavya’nın bir parçası haline geldi. 1992 yılında ise Bosna Hersek Yugoslavya’nın dağılmasıyla bağımsızlığını ilan etti.

1990’ların sonlarında Mostar Köprüsü yeniden inşa edildi. 2005 yılında ise UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak seçildi.

Mostar Şehir Rehberi

Eğer siz de Bosna Hersek’e gelmişseniz, bu kente uğramadan evinize geri dönmemelisiniz. Kültürel farklılıkları aynı potada eriten şehir, tarihin izlerini hala misafirlerine tıpkı ilk günkü gibi hissettiriyor. Etkisini her alanda görebileceğiniz kültürel yaşam, Osmanlı geleneksel mimarisi, sanat ve yaşam tarzını yansıtıyor. Bu açıdan kendinizi şehre yakın hissetmemeniz içten bile değildir.

150.000 civarı nüfusa sahip olan Mostar bu bakımdan da kalabalık bir şehir yaşantısına sahip değildir. Dolaşması da fazla yorucu olmayan Mostar ziyaretçilerine görebilecekleri muhteşem doğal manzaralar ve tarihi yapılar sunuyor. Neretva Nehri’nin kıyısındaki bu huzurlu şehir, ziyaretçilerine adeta tüm güzelliklerini cömertçe sunuyor.

Bosna Hersek’in Hersek bölümünde kalan Mostar’da kendinize bir gün ayırarak sakin ve rahat bir gezi deneyimi yaşatabilirsiniz. Eski Pazar’a giderek sevdikleriniz ve kendiniz için alışverişin tadını çıkarabilir, bakır ve altın işletmeciliği yapan yerleri görebilirsiniz.

Gün içerisinde yorgunluğunuzu atmak için geleneksel yemeklerin pişirildiği, Osmanlı-Balkan-Akdeniz yemekleri karışımı olan lezzetleri tadabilirsiniz. Şehir turuna camiler ve kulelerle devam etmek isterseniz, Müslüm Bey Konağı, Saat Kulesi, Koski Mehmet Paşa Camii ve Partizan Abidesi gibi yerleri ziyaret edebilirsiniz. Elbette parkları ve çarşı yerlerini de unutmamak şartıyla.

Mostar’a Ne Zaman Gidilir?

Mostar’da gezi amaçlı bulunmak için en iyi dönemler ilkbahar ve yaz aylarıdır. Bu dönemde şehrin tadını çok daha rahat bir şekilde çıkarabilirsiniz. Kentte Akdeniz ikliminin tipik özellikleri görülüyor. Kış ayları yağışlı, ılık, bazen de 0’ın altına düşebiliyor. Yaz dönemi ise nispeten çok daha sıcak. Temmuz ayında ortalama sıcaklıklar 26 derecede seyreder. Haziran ve Eylül ayları arası genelde şehrin en kurak dönemidir. Kışın da ziyaret edilebilen şehre gelmeden önce yağışlı havaya karşı önlem almanız iyi olacaktır. Kente geliş amacınız her ne olursa olsun kendinizi nehirden gelen serin havaya karşı korumanızda fayda var. Çünkü kentin iklimini Sava ve Drina Nehirleri belirliyor desek daha doğru olacaktır. Turizm için en yoğun sezon yaz aylarıdır. Bu süre zarfında büyük turist kalabalıkları ve sıcak havalarla karşılaşmanız kuvvetle muhtemeldir.

Mostar Kaç Günde Gezilir?

Mostar’ı gezmek için bir tam gün yeterli olacaktır. Bu size Eski Kent bölgesini keşfetmeniz, Mostar Köprüsü’nü tüm manzaralardan görmeniz ve hatta yakınlardaki yerlerin bazılarına hızlıca gitmeniz için yeteri kadar zaman kazandıracaktır. Gece Mostar’da kalmanız durumunda nehir kıyısında düzenlenen etkinlikleri ve tabi ki muhteşem gün batımını da görebilirsiniz.

Mostar Eski Kent Bölgesi

Mostar’ı ayrıca Dubrovnik ve Saraybosna‘dan harika bir günübirlik gezi ile de gelip gezebilirsiniz. Bu iki şehirden, sabah ve akşam saatlerinde Mostar’a otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ayrıca Okuyun: Saraybosna’dan Mostar’a Nasıl Gidilir?

Mostar’a Nasıl Gidilir? Mostar’da Ulaşım

Mostar’da ulaşım için çok fazla strese girmeye gerek yok. Taksiyle veya yürüyerek birçok yere kolayca ulaşabilirsiniz. Kentin küçük bir yüz ölçümüne sahip olması bunda etkili kuşkusuz. Kente dışarıdan gelecekler için havayolu ve demiryolu seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Bununla birlikte kentte bir tane havaalanı var: Mostar Havaalanı için ulaşım taksi ve otobüslerle sağlanıyor. Mostar Garı ve havaalanı arası uzaklık ise 7,5 kilometre civarında. Acil şekilde bir yere ulaşmak durumundaysanız taksi sizin için en iyi avantaj olacaktır. Alternatif olarak günübirlik araç da kiralayabilirsiniz.

Araç Kiralama

Mostar’a ulaşım için en uygun seçenek araba kiralama olacaktır. Saraybosna’da bir araba kiralayabilir ve Mostar’a gelebilirsiniz. Hatta çevre ülkeleri de gezebilir, böylece Balkanlar gezinizi araba ile yapmış olursunuz. Mostar Eski Kent bölgesini yürüyerek gezebilirsiniz. Aracınızı Eski Kent’in yakınlarında bulunan araç park yerlerine park edebilirsiniz.

Yakınındaki yerlere sürüş mesafeleri:

Saraybosna: 130 km, 2 saat 30 dakika

Split: 170 km, 3 saat

Dubrovnik: 130 km, 2 saat 30 dakika

Kotor: 190 km, 3 saat

Sınırı geçmek, trafiğe bağlı olarak bir saat ya da daha uzun süre olabiliyor.

Bir araba kiralayıp Bosna Hersek, Karadağ, Arnavutluk veya Avrupa‘daki diğer ülkelere bir gezi planlıyorsanız, yeşil kartınızın olması gerekiyor. Yeşil Kart, aracınızın en az asgari düzeyde sigortaya sahip olduğunu kanıtlayan sınır geçişi için gerekli bir sigorta kartıdır. Yeşil Kartı Europcar aracılığıyla, günlük 5 Dolar ödeyerek alabilirsiniz. Buradan yeşil kart hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Şehirlerarası Otobüs

Bütçe dostu ve kullanışlı. Otobüs güzergahları hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki bağlantılara tıklayabilirsiniz.

Saraybosna’dan

Dubrovnik’ten

Saraybosna-Mostar Arası Tren

Saraybosna ile Mostar arası çalışan yalnızca bir tren var. Yaz aylarında yolculuk yapmak için ise günde iki tren çalışıyor. Daha fazla bilgi için rail.cc’deki blog yazısını okuyabilirsiniz.

Mostar Turları

Çok sayıda tur şirketi, genellikle Dubrovnik veya Saraybosna’dan Mostar’a tam günlük turlar düzenlemektedir. Turlar sabah 7:30’da başlar ve akşam yemeğinden sonra şehre dönüş yapılarak son bulur. Mostar’da daha fazla zaman geçirmek isterseniz, araç kiralamayı veya otobüsler ile seyahat etmeyi düşünebilirsiniz.

Mostar Gezilecek Yerler

Mostar Köprüsü

Şüphesiz, Mostar Köprüsü, Mostar’a yapılacak gezinin en önemli dönüm noktasıdır. Köprüden karşıya geçin ve Eski Kent manzarasının keyfini çıkarın. Neretva Nehri’nin manzarasının tadını çıkarın, köprüde eşsiz manzaralara karşı fotoğraflar çekinin.

Neretva Nehri'nden Mostar Köprüsü Manzarası

Köprünün en iyi manzarasını Neretva Nehri’nin kıyılarından ya da Koski Mehmed Paşa Camii’nin minaresine çıkarak görebilirsiniz.

Köprünün üzerinde yürümeden önce bilmeniz gereken bir şey var. Köprünün yüzeyi oldukça kaygan! Kaymayı önlemeye yardımcı olan yükseltilmiş basamaklar var, ancak bu bile kimi zaman yetersiz kalabiliyor. Mostar’da olduğunuz vakit eğer ki hava yağışlı ise köprüde yürüyüş yaparken aman ha dikkatli olun. Kayıp sırt üstü düşerek kendinizi yaralamayın.

Mostar Eski Kent Bölgesi

Mostar’da masalsı Mostar Köprüsü’nden daha fazlası var. Eski Kent’in taş sokakları, köprünün en az kendisi kadar çekicidir.

Eski Kent bölgesi küçük bir yer. Neretva Nehri’nin her iki tarafında bulunan yürüyüş yolları, Eski Kent’in tamamını yürümek için mistik bir ortam sağlıyor. Bu sokaklarda kafeler ve hediyelik eşya dükkanları bulunmakta.

Mostar Eski Kent Bölgesi

Eski Kent bölgesinin atmosferik sokakları, gündüz yerli ve yabancı turistlerin karışımı ile bir hayli fazla kalabalık olsa da, akşam vakitleri kalabalık yerini sessizliğe bırakıyor ve özellikle yaz akşamları bu sessizlikte Mostar’ın keyfini çıkarmak gezinize unutulmaz bir deneyim katıyor.

Koski Mehmed Paşa Camii

1618 yılında tamamlanan camii, Mostar’ın en büyük ikinci ibadet yeridir. Mostar Köprüsü gibi bu cami de Hırvat-Boşnak Savaşında neredeyse tamamen zarar görmüş ve sonrasında yeniden inşa edilmiştir.

Koski Mehmed Paşa Camii, Mostar

Küçük bir ücret karşılığında, camiyi gezebilir ve daha sonra cami minaresine çıkarak Mostar Köprüsü’nün unutulmaz manzarasını görebilirsiniz.

Çarpık Köprü (Kriva Cuprija)

Bu eski taş köprü, Mostar Köprüsü’nün daha küçük bir versiyonudur. 1558 yılında inşa edilmiş. Mostar Köprüsü’nün yapımına başlamadan önce inşa edilen taş köprü bir nevi Mostar Köprüsü’nün çıraklık eseridir.

Eski Köprüye birkaç dakikalık yürüme mesafesinde yer alan Çarpık Köprü, Neretva Nehri’nin beslediği küçük bir dere üzerinde yer alıyor.

Eski Pazar

Pazar alanı, Mostar Köprüsü’nün hemen doğusunda, Eski Kent bölgesinde yer almakta.

Mostar'da Alışveriş Yerleri

Hediyelik eşya dükkanlarıyla dolu bu küçük pazar alanı size İstanbul‘daki Kapalıçarşı’yı hatırlatacaktır.

Ayrıca Okuyun: Mostar Gezilecek Yerler

Kravice Şelaleleri

Mostar’ın 41 kilometre güneybatısında (Hırvatistan sınırına yakın), 50 dakikalık bir sürüş mesafesinde bulunuyor. Doğa içerisinde sessiz, sakin keyifli bir gün geçirmek isterseniz buraya gelebilirsiniz. Henüz turistler tarafından pek keşfedilmedi dolayısıyla pek fazla kalabalığı bulunmuyor.

Blagay Tekkesi

Buna Nehri üzerindeki bir uçurumun kenarına inşa edilmiş Dervişler Tekkesi, Mostar’a yakın birkaç saatliğine gezilmeye değer bir yerdir. Mostar şehir merkezine 12 kilometre mesafede, 25 dakikalık sürüş mesafesinde bulunuyor.

Mostar’da Nereden, Ne Alınır?

Mostar alışveriş merkezleri ve hediyelik eşyalar bakımından bir hayli zengin. Mepas Mall, en kalabalık merkezlerden. Kişisel olarak ya da sevdikleriniz için alışveriş yapmak istiyorsanız burası birçok farklı seçeneğin bir arada olduğu iyi bir yerdir. Ama biraz daha kente özgü hediyelik eşya almak istiyorsanız hediyelik eşya dükkânlarına gidebilirsiniz. Bakıra meraklı olanlar için BB el ürünleri dükkânı ve Atelje el ürünleri dükkânı idealdir. Ayrıca daha sanatsal ürünler için Adin Sanat Stüdyosu, Zıke Hediyelik Eşya gibi yerleri görebilirsiniz. Sevdikleriniz için giyim, çanta gibi geleneksel hediyeler için ise Renatine Rukotvorine en ünlü yerdir. Bu yerleri görmeden geri dönmeyin.

Mostar’da Nerede, Ne Yenir?

Mostar’da restoran ve yemek çeşitleri bir hayli fazla. Şehre gelince Türk mutfağı ve şehrin kendine özgü lezzetlerini mutlaka tadın. En çok et yemekleri ve garnitür üzerine kurulu bir mutfak var ama yan lezzetler de bir hayli fazla.

Tadına varmanız gereken yemeklerden ve lezzetlerden bazıları; süt ürünleri, peynir çeşitleri ilk başta tadılması gereken lezzetler sonrasında ise telâtine, jagnjetina, begova çorba, musaka, filovane paprika, et yahnisi, kızartılmış soğan dolması, etli bamya, etli ve pirinçli sarma… Bu lezzetlerin birçoğunu bulabileceğiniz restoranlar şehrin geneline yayılmış durumda. Ziyaretinizde bu yerleri görmeye çalışın; Radobolja Veranda, Sadrvan, MM Restoran, MEGI Restoran, Mostar Mandaria ve Blue Line.

Sadrvan

Bu restoran harika bir açık ortamda geleneksel Bosna yemekleri sunuyor. Eski Kent’in yoğun bir bölgesinde kalıyor. Öğle yemeğinizi burada yiyebilirsiniz.

Cevabdzinica Time-Irma

Mostar’da geleneksel yemekler yemek için en iyi seçimlerden biri. Eski Kent bölgesinde bulunuyor. Düşük fiyatlı yemekler arıyorsanız burayı tercih edebilirsiniz.

Restoran Lagero

Mostar Köprüsü manzarası olan çok sayıda restoran var, ancak Restoran Lagero belki de şehrin en iyi köprü manzaralı yerlerinden biridir. Akşam yemeği için harika bir seçim olabilir.

Mostar’da Nerede Kalınır?

Mostar’da kalacak yer sıkıntısı yaşamazsınız. Hem fiyat olarak hem de kentin güvenilir, sakin yapısı nedeniyle cebinize ve zevkinize uyan çok sayıda şehir içi pansiyon, apart otel, dört ya da beş yıldızlı oteller bulabilirsiniz. Gecelik standart bir oda 200 TL’den başlıyor ve 500-600 TL‘ye kadar devam ediyor. Dolar şeklinde ödeme yapabiliyorsunuz. İsteğe göre önceden rezervasyon yaparak yer ayırtabilir, otele gittiğinizde yer bulma, ücret vs. açısından daha az sorunla karşılaşabilirsiniz. Kent merkezinde apart otel ve pansiyon çokça bulunuyor. Bunlar arasında da tercih yapabilirsiniz. Bulevar Apart, Mimo Apartment ve Guest House bunlardan birkaçı.

Mostar Gece Hayatı ve Eğlence

Mostar’da bar ve kulüp mekanlarını rahatça bulabilirsiniz. Kent özellikle hafta sonları oldukça renkleniyor. Black Dog Pup, Beer Ti&Ja, Mostar Pub ve Spago Pub bunlardan en çok bilinen mekanlar arasında.

Mostar Gece Hayatı

Mostar Köprüsü manzaralı çok sayıda kafe ve eğlence yerinde canlı müzik eşliğinde yemek yiyebilir, tatilinizi eğlenceli hale getirebilirsiniz. Kentin en popüler mekanlarından ikisi Art ve Drugi Nacin gece kulüpleridir. Eğlence dozunu daha da artırmak içi bu mekanları tercih edebilirsiniz.

Mostar’ı Ziyaret Etmek İçin 6 Neden

2018 yılı Haziran-Temmuz aylarında yaptığım Balkanlar gezimde Bosna Hersek’in Mostar şehri kesinlikle beni çok etkilemişti. Sosyal medyada Mostar Köprüsü fotoğraflarını gördüğümde Mostar merakım başlamıştı. O andan itibaren, bir sonraki gezimin Mostar olmasını çok istiyordum…

Mostar’a ayak bastığımda köprü ve etrafındaki manzarayı ilk gördüğüm an, yüzümde tarifsiz bir gülümseme olmuştu. Mostar, hayal ettiğimden daha fazlasını bana sunmuştu.

Mostar’ın beni şaşırttığını itiraf edebilirim. Burada elbette şehirle özdeşleşen köprüden çok daha fazlası var. Yakınlardaki doğal alanlar, ibadet yerleri, garip ve sıra dışı heykeller, orta çağ kasabalarında dolaşmak, şelaleler altında yüzmek, terk edilmiş kalıntıları keşfetmek ve sokak sanatının peşinden koşmak Mostar’da yapabileceğiniz şeylerden yalnızca birkaçıdır.

Bir sonraki geziniz için Mostar’ı ziyaret etmeyi planlamanız için bazı önemli nedenler sıralamak istiyoruz size…

Eski Köprü (Stari Most)

Mostar’ı belki de ziyaret etmenizin en birincil nedeni ile başlayım. Mostar Köprüsü, 16. yüzyıldan kalma Osmanlı mimarisi bir yapıdır.

Mostar Köprüsü'nden Atlayan İnsanlar

Mostar’ın en önemli mimari yapısıdır. Neretva Nehri boyunca 28 metre boyunca uzanan kentin iki yakasını birbirine bağlıyor.

Koski Mehmed Paşa Camii

1618 yılında inşa edilen Koski Mehmed Paşa Camii, sade ama güzel bir camidir. Küçük bir ücret karşılığında, camiye girebilir ve Mostar ile Stari Most manzaralarını buradan seyredebilirsiniz.

Cami dışarısında bir bahçe alanı var. Ayrıca Türk çayı veya kahvesi ile rahatlayıp gün batımını izleyebileceğiniz güzel bir kafeyi de yine burada ziyaret edebilirsiniz.

Sokak Sanatı

Sokak sanatları, bir şehrin kültürünü ve inançlarını tanımak için eşsiz ve büyüleyici bir yol sunar. İşte Mostar’ın neredeyse her sokağında bir duvar yazılarına rastlayabilir ve geçmişte yaşananları az çok kestirebilirsiniz. Bosna Savaşı’nı bilirsiniz. Savaş anında mermilerden zarar görmüş duvarı delik deşik olan çok sayıda terk edilmiş bina vardır burada. Bu yaraları kapatmak isteyen Mostarlılar ise duvarları birbirinden güzel duvar yazıları ve graffitiler ile süslemişler.

Kravice Şelaleleri

Mostar’a sadece 40 kilometre uzaklıkta bulunan Kravice Şelaleleri, Bosna Hersek’te bulunanlar için bir yaz günü harika bir gün geçirmek isteyenler için mükemmel bir yerdir. Yaklaşık 25 metre yükseklikten dökülen sular, nehri zümrüt yeşiline dönüştürüyor ve ortaya harika manzaralar çıkıyor.

Bu küçük cennet parçası yer turistler tarafından pek fazla bilinmiyor ve çoğunlukla yerliler tarafından sıkça ziyaret ediliyor.

Gölde yüzebilir, şelalenin altında serinleyebilirsiniz. Ayrıca bir şeyler içebileceğiniz ve cevapi gibi yerel yemekleri yiyebileceğiniz bir de kafe bulunuyor.

Blagay Tekkesi

Blagay Tekkesi, Bosna Hersek’in en kutsal ve en eski yerlerinden biri olarak biliniyor. Dervişler Tekkesi olarak da bilinen Blagay, Sufi Kardeşliği toplantılarına ev sahipliği yapmak için inşa edilmiş. Çarpıcı bir ahşap mimariye sahip olan tekke, Buna Nehri üzerinde yer alan kaya kütlesine bitişik inşa edilmiştir.

1520 yılında inşa edilen tekke, Osmanlı ve Akdeniz mimarisini yansıtıyor. Mucizevi şekilde Bosna Savaşı sırasında buraya el değmemiş. Osmanlı dönemi evlerini burada görebilirsiniz.

Poçiteli Kasabası

Neretva Nehri’nin kıyısında bulunan Poçiteli, orijinal mimarisine sadık kalınarak günümüze kadar ulaşabilen bir Osmanlı köyüdür. Mostar’ın sadece 30 km uzağında bulunuyor.

Mostar Köprüsü Gece Manzarası

Daha önce Mostar’da bulundunuz mu? Mostar hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Eğer Mostar’a gitmeyi planlıyor ve şehir hakkında merak ettikleriniz varsa sorularınızı yorum kısmından yazabilirsiniz.

***

Balkan ülkelerine yönelik seyahat danışmanlığı hizmeti sunmaktayım. Size özel olarak hazırlayacağım gezi planları ve önerileriyle, Balkanlar gezinizi birlikte planlayabiliriz. Gezilecek yerlerden yeme içmeye, konaklamadan ulaşıma kadar güvenilir tavsiyelerimle, Balkanlar gezinizin her anını en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olabilirim. Daha fazla bilgi için tıklayın.

2 YORUM YAZILMIŞ

  1. Fatih Bey,

    Yazılarınız oldukça faydalı oldu teşekkür ediyorum. Instagram’dan yazmıştım Bosna dönüşlü Balkan turu düşünüyoruz gidişi almadık. Kiraladığın aracı başka yerde bırakma durumunda 300 Euro isteniyor. Buna göre biz direkt tek yerden alıp aynı yere bırakalım dedik. Rotamızı nasıl yapalım ülke geçişi olarak? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Bosna’da inip araba ile yuvarlak çizip dönmeli miyiz yoksa ayrı bir ülkeden ülkeye geçtikçe oradan kiralasak? Bu sefer de yorucu mu olur ülke geçişlerini toplu ulaşım ile yapınca manası mı kalmaz? Bilemedik bu konuda kafamız oldukça karışık. 🙁

    • E, tabi. Aracı farklı şehir/ülkede bırakmak istediğinizde fiyat iki-üç katına çıkıyor. Rota konusunda yardımcı olayım da, seyahat sürenizi paylaşmamışsınız ki. 🙂 Gidiş-dönüş tarihlerinizi yazın sonrasında öneride bulunabilirim. Araç kiralama konusunda ise bana kalırsa her yeni ülkeye geçişte varış yerinizde araç kiralayın. Hem aynı ülkede hizmet veren araç kiralama firmalarınız farklı şehirlerde de ofisleri oluyor ve aracı oraya bırakabiliyorsunuz. Ayrıca daha maliyetli olur. Sınır geçişlerini de otobüsle yapabilirsiniz. Balkanlarda tüm sınır geçişleri üzerine ulaşım içerikleri sitede mevcut, yazdım ve paylaştım.

      Seyahat tarihinizi yazın, yardımcı olabilir. Daha fazla sorunuz olursa da yazmaktan çekinmeyin. Herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.