Ağrı'dan Van'a Nasıl Gidilir?

Üç saat Gürbulak Sınır Kapısı’nda bekledik. Tüm yolu başı açık şekilde gelen kadınlara ne oldu birden? Sınıra gelir gelmez hepsi bir anda başlarını örttüler. 🙂 Üzüldüm durumlarına. Nihayet otobüsümüz kontrolden sorunsuz geçti. Saat sabah 06.45’de tekrar yola koyulduk.

Gürbulak Sınır Kapısı, Türkiye-İran Sınırı

Artık İran tarafındayım. İlk durağımız Bazargan. Burada sabah kahvaltısı için duruyoruz. Sağ olsun Türkmen Hacı abi bana oldukça yardımcı oluyor. Bazargan girişinde Shahryor Otel’in restoran bölümüne giriyoruz. Tüm her şey artık Farsça yazıyor ve önüme gelen menüden ne seçeceğimi bilmiyorum. 🙂 Hacı abi sağ olsun menüde Farsça yazanları bana Türkçeye çeviriyordu.

Ağrı'dan Van'a Nasıl Gidilir?

Arpa çorbası ve meşhur çello kebabı alıyoruz. Kebap, çorba ve ayran menüsü 13.000 Tümen.

İran Yemeği: Çello Kebabı

Çorba içerisinde arpa buğdayı, havuç ve domates parçaları bulunmakta. Oldukça lezzetliydi! Çello kebabı ise bildiğimiz adana kebabına benzer fakat pirinç kendini burada fark ettiriyor. Kaliteli pirinç. Koca koca pirinç taneleri. Tane tane pirinci kaşığınıza aldığınızda neredeyse taneleri sayılıyor. Kebabın üzerine safran taneleri serpilmekte. Yemeğe harika bir aroma katıyor. Kilosu çok ama çok pahalı, evlerde pek nadir kullanılıyor. Sadece Bircend şehrinde yetişen safran ufak bir çiçekten toplanmakta. Çiçeği alarak kurutuyorlar ve seçiyorlar. Daha sonra suyun içerisinde kaynatılarak pirinç ile karıştırılıyor. Safranın kilosu 15 Milyon Tümen. Yemeğin yanında gelen ayranın içerisinde ise nane var. İran’ın bunaltıcı yaz sıcaklarında insana gerçekten müthiş ferahlık veriyor.

Bazargan, İran

Yemeğimizi yedik ve üzerine demli bir bardak has İran çayını da içtikten sonra tekrar yola koyulduk. Maku-Tebriz rotasını izleyeceğiz.

İran’da Araçlar Neden Yavaş Gidiyor?

Bir önceki yazımda otobüsün saatte 120 km/s hızdan düşmediğini yazmıştım. İstanbul’dan bir hızla yola çıktık ve sadece bir kere Erzurum’un Pasinler ilçesinde polis durdurdu ve cezayı kesti. İran’a girdiğimizde ise hızlı giden otobüsümüz birden çok yavaş gitmeye başladı.

Hızımız saatte 80 km/s düşmüştü. İran’da bir şehirden diğer bir şehre gitmek için devlet tarafından belirlenmiş bir süre var. Örneğin Bazargan’dan, Maku’ya 45 dakikada gitmeniz gerekiyorsa hızınızı buna göre ayarlayarak o süre zarfında Maku’ya varmanız gerekecek. Tabi 3-5 dakika oynama olabilir problem değil. İran karayollarında her 30-40 kilometrede polis hız sınırı kontrol noktaları var. Her araca tahsis edilmiş hız sınır kontrol defteri bulunmakta. Şoförler neredeyse her yarım saatte bir hız kontrol noktalarında durarak polislere bu defterleri mühürletiyorlar.

Maku-Tebriz arası yaklaşık 5 saat. Maku’dan sonra uyumuşum. Gözlerimi açtığımda Tebriz’e az bir zaman kalmıştı. Yolda tanıştığım iki İranlı arkadaş vardı. Onlar sürekli uyuduğu için pek konuşamadık. Tebriz’de iniyorlardı.

Tebriz’de inecek olan yolcuları bırakıyor ve hiç durmadan tekrar yola devam ediyoruz.

Zencan’da akşamüzeri saat 20.00’de mola veriyoruz. Orada da bir şeyler atıştırdıktan sonra İranlı yolcular ile sohbet ediyorum. Sağ olsun Hacı abi benim tercümanlığımı yapıyordu. 🙂 Zencan’dan sonra Tahran’a kadar durmayacaktık. Vurup kafayı yattım. Gözlerimi açtığımda sabah 07.30 sularıydı ve Tahran Azadi Terminali’ne girmek üzereydik.

İran’a otobüs ile yolculuk hakkında merak ettiklerinizi yorum kısmından yazarak sorabilirsiniz.

Fatih Kibar
Seyahat, gezi rehberleri, bütçe ipuçları ve finansal yönetim üzerine yazan bir içerik üreticisiyim. Seyahat etmeyi ve yeni yerler keşfetmeyi tutku haline getiren, aynı zamanda finansal özgürlük ve yatırım konularında bilgi paylaşmayı seven bir yazarım. Amacım, insanlara ekonomik seyahat ipuçları sunarken, doğru finansal stratejilerle hayatlarını daha verimli ve keyifli hale getirmelerine yardımcı olmak.

6 YORUM YAZILMIŞ

  1. Merhaba,

    Lütfen bana yardımcı olabilir misiniz? Ben Huzistan eyaleti Ahvaz’a gideceğim. Ama bir türlü otobüs, tren seferi bulamıyorum. Ve kısıtlı bir parayla gideceğim. Eğer cevabınızı alırsam size sormak istediğim birkaç durum var.

    Teşekkürler.

  2. Selamlar,

    Bir kaç ay sonra İran Basra Körfezi’ne gideceğim inşallah. Yanımda 5 metrelik kano olacak. Bu kanoyu buradan en kolay nasıl götürebilirim? Gümrükte problem yaşar mıyım?

    Şimdiden teşekkür eder, kolaylıklar dilerim.

    • Merhaba,

      Açıkçası 5 metrelik bir kano ile sınırdan giriş yapmana pek sıcak bakmayacaklardır. Mutlaka takılırsın. Ayrıca İran tarafında Basra Körfezi’nde kano ile açılabilmen için de özel izin alman gerekebilir. Diğer türlü Türkiye-İran arası çalışan bir taşımacılık şirketi ile taşınabilir.

    • İran’a kano götürmenizde bir sakınca bulunmuyor. Kano tüm ülkelerde resmi bildirim gerektirmeyen şahsi kullanım aracıdır. Paraşüt gibi değerlendirilir. Gümrükte şahsi kullanım olduğunu belirtin ve gerekirse pasaporta yazdırın. Ancak kullanım alanında ülkeler bazı sınırlandırmalar getiriyor. Mesela bazı ülkelerde kano kullanımı izin belgesi ile mümkün oluyor ancak İran’da gerekmiyor.

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.