Batum, Gürcistan’ın özerk cumhuriyeti olan Acara’nın başkentidir. Karadeniz kıyısında yer alan önemli liman kentlerden birisi olan Batum uzun yıllar boyunca Osmanlı hâkimiyetinde kalmış ve bu dönemlerden kalma önemli tarihi eserlere ev sahipliği yapan yerlerden biridir. Subtropikal bir iklimde bulunması sebebiyle narenciye ve çay üretimi burada oldukça yaygındır. Batum, Türkiye’nin Karadeniz bölgesinin çoğu özelliğini barındırdığı için yabancılık çekmeyeceğiniz bir şehir olduğunu göreceksiniz. Çay üretimi yaygın olduğundan dolayı çok güzel doğal manzaralı mekânlarda çayınızı yudumlayabilir veya her yanınızı saran doğal manzaralara şahit olabilirsiniz.

Batum bireysel veya aile gezileri için ideal bir şehirdir. Yunan ve Moğol egemenliği altında kaldığı dönemlere ait önemli tarihi kalıntılar da mevcuttur. Bu dönemlere ait tarihi kalıntılar başlıca görülmesi gerekenler arasında yer alıyor. Liman kenti olması sebebiyle bölgeye değişik kavimlerden insanlar geldiği biliniyor. Bu sebeple keşfedeceğiniz birçok yeni tarihsel bilgiler sizi bekliyor olacak.

Hava genel olarak ılıman olduğu için özellikle yaz mevsiminde yapacağınız gezilerde sıcaklıktan pek bunalmazsınız. Birçok kale, park, müze ve dünyaca ünlü botanik bahçeleri eşsiz güzelliği ile kesinlikle ziyaret etmeniz gereken yerlerdir. Batum, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’ten sonra en çok bilinen ve ziyaret edilen şehir olması ile dikkat çekiyor. Sizin de bu güzel ve ilgi çekici şehri gezerken hem doğal hem de kültürel güzellikler karşısında hayranlığınız eminim artacaktır. Ayrıca Osmanlı döneminden kalma birçok cami hala daha burada varlığını sürdürüyor ve sizleri ilk günkü orijinalliğiyle karşılıyor. Doğal güzelliklere aşırı merakınız varsa botanik bahçelerini gezerken çok farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Batum gezilecek yerler açısından size doğanın mucizevi güzelliğini vadediyor.

Batum Gezi Rehberi

Batum gezi rehberi size şehrin sunduğu tüm güzellikleri, gezilecek yerleri, yapılacak aktiviteler, konaklama, alışveriş ve yeme içme hakkında bazı iyi fikirler verecektir.

Batum hakkında biraz daha sizlere ön bilgi vermek istiyorum… Gürcistan’ın Karadeniz kıyısında yer alan Batum tam anlamıyla capcanlı ışıltılı bir şehirdir. Yaklaşık 180.000 nüfusa sahip. Ülkenin ticaret açısından Avrupa’ya açılan kapısı ve önemli bir liman kenti. Denize kıyısı olması sebebiyle yerli ve yabancı turistlerin tercih ettiği popüler plaj ve tatil destinasyonu.

Batum çeşitli dinlere ev sahipliği yapmaktadır. Hristiyan Ortodoks kiliseleri, camileri, sinagogları, Katolik ve Ermeni kiliselerini aynı gün içerisinde gezebilir ve dinler arası harikulade bir deneyim yaşayabilirsiniz. Dini eserlere ek olarak, Batum’da Ortaçağ’a kadar uzanan sayısız ve benzersiz kemerli taş köprüleri keşfedebilirsiniz.

Karadeniz’in incisi olarak adlandırılan Batum’da bugün kentsel dönüşüme yönelik çok sayıda yeni binaların ve otellerin inşa edildiğini göreceksiniz.

Batum Hakkında Pratik Bilgiler

  • Para birimi: Gürcistan Larisi (GEL),
  • Konuşulan dil: Gürcüce (halkın çoğunluğu Rusça konuşuyor),
  • Batum’u gezmek için en iyi zaman: Temmuz ve Eylül ayları arası,
  • Havaalanından ulaşım: Batum Uluslararası Havalimanı, şehir merkezine 2 kilometre uzaklıktadır. Havalimanı ve şehir merkezi arası ulaşım için taksi ve minibüsler mevcut,
  • Başkent Tiflis’e ulaşım: Batum ve Tiflis arası düzenli olarak otobüs ve minibüsler çalışıyor. Yaklaşık 5-6 saat süren yolculuğun ücreti tek yön 35 Lari’dir,
Batum-Tiflis arası yolculuk hakkında bilgi.
  • Batum’dan Tiflis’e tren ile ulaşım: Gürcü Demiryolları ile gece 22:35’te Tiflis’ten hareket eden tren ile ertesi sabah 06:30’da Batum Makhinjauri İstasyonu’na gelebilirsiniz. Bir diğer sefer olan sabah 08:50 Tiflis’ten hareket eden tren ile akşam 16:00’da Batum’a ulaşabilirsiniz. Tiflis-Batum-Tiflis tren bilet fiyatları tek yön 50 Lari ve üzeridir (sınıfına bağlı olarak değişir). Özellikle hafta sonu seyahat edecekseniz önceden bilet rezervasyonu yaptırmanızda fayda var.
Batum'dan Tiflis'e tren yolculuğu hakkında bilgi.

Batum Şehir İçi Gezisi

  • Batum, büyük ya da karmaşık bir şehir değil, bu yüzden burayı keşfetmek için yürümek gözlem açısından en iyisi olacaktır.
  • Batum’u bisiklet ile gezmek isterseniz, şehir merkezinde “BatumVelo” bisiklet kiralama yerlerini göreceksiniz. Buradan bir bisiklet kiralayarak sahil boyunca şehrin en keyif veren yerlerini dolaşabilirsiniz. Batum’da taksi kiralayarak gezmek ise oldukça pahalıya mal olabilir.
BatumVelo'dan bisiklet kiralayarak Batum sahil yolunda keyifli bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz.
  • Avrupa tarzı bir şehir atmosferi yaşamak için Batum Piazza’yı ziyaret edin. Asya kültürü ve Osmanlı mimarisine tanıklık etmek için Eski Cami’yi görebilir, özenle dekore edilmiş Ermeni, Katolik ve Ortodoks kiliselerini yerinde gözlemleyebilirsiniz.
  • Yüksek bir tepede ve olağanüstü yeşillikler ile çevrili Batum Botanik Bahçesi ise görmeniz gereken bir başka yer. Burası sessiz, sakin ve dinlenmek için harika bir yerdir.
  • Batum Yunus Parkı (Dophinarium) ise görmeniz gereken bir başka yer. Pazartesi hariç her gün açıktır. Yunusların şahane gösterilerini burada izleyebilirsiniz. Gösteriler her gün saat 14:00, 17:00 ve 22:00’de gerçekleşiyor. Park giriş ücreti ise 15 Lari’dir.
  • Batum Bulvarı boyunca yürüyüş yapın. Karadeniz’in dalga seslerine kulak verin. Yürüyüş sonrası kendinizi yorgun hissederseniz, oturup dinlenebileceğiniz ve bir fincan kahve içebileceğiniz çok sayıda deniz manzaralı restoran ve kafe mevcuttur.
  • Batum 6 Mayıs Parkı’nda dolaşabilirsiniz. Burada bir tekne kiralayarak gezebilir veya göl etrafında kürek çekebilirsiniz.
  • Kültürler arası bir çiftin romantik aşk hikâyesine tanıklık etmek için Batum Limanı’nda bulunan Ali ve Nino Heykeli’ni ziyaret edin.
  • Ali ve Nino Heykeli’nin az ilerisinde bulunan Miracle Park’ta dönme dolaba binerek Batum’u kuş bakışı izleyin.

Batum gezilerinizde adres bulmada herhangi bir sorun yaşarsanız yerel insanlardan mutlaka yardım isteyin. Gürcü halkı misafirperver ve yardımseverdir. Sizlere mutlaka yardımcı olacaktırlar. Hatta adres soracağınız her 5 kişiden 1’i mutlaka Türkçe biliyor olacaktır. 🙂

Batum gezilerinizde turistler için sunulan Batum Kartlar bulunmakta. Bu kart ile turistik yerler, yeme içme ve konaklamada para tasarrufu yapabilirsiniz. Batum kartları Turizm Danışma Merkezleri’nden alabilirsiniz. Kartın geçerlilik süresi 10 gündür.

Batum’u yaz aylarında ziyaret ederseniz Ermeni, Azerbaycan ve Türk turistlerin ne kadar yoğun olduğunu göreceksiniz. Ucuz ve doyurucu bir aperatif menü nedir diye soracak olursanız size Gürcistan’ın geleneksel yemeği olan pidesi Haçapuri’yi öneririm. Ucuz olduğu kadar doyurucu da bir lezzettir. Batum popüler turistik bir şehir olduğu için genellikle güvenlidir fakat her zaman yankesicilere dikkat etmekte fayda vardır.

Gürcistan'da uygun fiyatlara kafelerde bir şeyler yeyip içebilirsiniz.

Batum’a Ne Zaman Gidilir?

Batum’da keyifli bir zaman geçirmek için vaktinizi dolu dolu kullanmanız gerekecek. Çünkü gezip görebileceğiniz pek çok güzel yer bulunuyor. Bunların başında muhteşem bir doğal güzelliğe sahip botanik bahçeleri geliyor. Binlerce çeşit bitkinin bulunduğu bu özel yerde belki adını bile duymadığınız bitki türlerini yakından görme şansı yakalayacaksınız. Ayrıca tarihi dokusuyla da gezip görebileceğiniz birçok mekân bulunuyor. Osmanlı döneminden kalma Orta Cami o dönemin dokusunu nostaljik bir şekilde yansıttığını göreceksiniz. Acara Devlet Müzesi, Apsaros Kalesi, Eski Postane Binası, Batum Devlet Parkı, Akvaryum ve Sirk diğer görebileceğiniz yerler arasında geliyor. Batum her zevke ve gezi türüne hitap eden bir şehir. Batum’da gezilecek yerler mutlaka görülmesi gereken güzelliktedir.

Batum iklimi, kışları ılıman ve yazları sıcak olan subtropikal bir iklim çeşitliliğine sahip. Karadeniz sahil şeridi, dağlık bölgelerle karşılaştırıldığında daha nemlidir. Yüksel dağlık bölgeler bazen birkaç metreye ulaşan kar yağışları ile bilinir. Batum’da yaz ayları hava sıcaklığı 24 derecelere ulaşırken kış ayları 5 derece, sahil kesimleri ise 0 derecenin altına düşebiliyor.

Doğa gezintilerini seviyorsanız İlkbahar aylarında Batum’u mutlaka ziyaret etmelisiniz. Yürüyüş, kamp, kaya tırmanışı, şarap üretimi, votka damıtımı ve maden sularının tadımını bahar aylarında deneyimleyebilirsiniz.

Yaz aylarında, Karadeniz’in tüm cazibesi kendini gösteriyor. Bu aylarda çok sayıda turist Batum’a akın ediyor.

Sonbahar ayları Batum’u ziyaret etmek için en iyi mevsimlerden biridir. Sonbahar mevsimi plaj tatili, doğa ve şarap turizmi için mükemmel koşullar sağlıyor. Özellikle Sonbahar, Batum dağlık bölgesinde bağ bozumu dönemidir. Bu dönemde üzüm toplama ve şarap yapmanın inceliklerini öğrenebilir, eğlenceli ve unutulmaz bir hasat deneyimi yaşayabilirsiniz.

Kış mevsimi ise Batum kayak merkezleri büyük bir potansiyele sahiptir. Kış aylarında, Gomarduli ve Goderdzi tatil yerlerinin tadını çıkarabilirsiniz. Buralarda kayak pistleri mevcuttur. Aynı zamanda konaklamanız için çok sayıda bütçe dostu pansiyonlar bulunmaktadır.

Batum Turizm Çeşitliliği

Batum Deniz Turizmi

Batum plajında yüzebilir ve Karadeniz'in muhteşem manzarasını seyre doyabilirsiniz.

Batum’da deniz tatili, bölgenin en önemli turizm çeşitliliğinden biridir. Bölgenin subtropikal iklimi, deniz suyu sıcaklığı ve eşsiz coğrafyası tatilciler için oldukça ideal. Batum’da yüzme alanının toplam uzunluğu 21 km ve deniz suyu sıcaklığı yaz aylarında ortalama 16 derecedir.

Batum Eko Turizmi

Ekoturizm, Batum’un önde elen turizm türlerinden biridir. Bölgenin çeşitli bitki örtüsü ve faunası, tarihi ve kültürel anıtlarının bolluğu yerli ve yabancı turistler için ideal koşullar sağlıyor.

Batum Kuş Gözlemciliği

Karadeniz kıyısı ve özellikle Batum çevresi “Doğu Karadeniz Kuş Göç Koridoru” olarak bilinir. Her yıl bu koridor boyunca 1 milyondan fazla kanatlı göç ediyor. Bölgenin coğrafyası ve iklimi göç eden sayısız kuş için önemli bir geçiş güzergâhıdır. Kuş gözlemciliği ile ilgileniyorsanız 2012 yılından bu yana düzenlenen “Batum Kuş Festivali” etkinliğine katılabilirsiniz. Festival için Eylül ayında Batum’a gelebilir ve kuş gözlemcileri ile bu deneyimi birlikte yaşayabilirsiniz.

Batum Şarap Turizmi

Gürcistan’daki şarap üretimi M.Ö. 8000 yıllarına kadar uzanıyor. “Kvevri” olarak adlandırılan geleneksel bir kil kullanılarak üretilen Gürcü şaraplarının imalat tekniği UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miraslarının bir parçasıdır.

Batum Kayak Turizmi

Batum’da yaz ayları yapılan deniz tatillerinin yanı sıra, bölge kayak ve dağ turizmi için büyük bir potansiyele ev sahipliği yapmaktadır. Bölgede kışlar nispeten uzun ve soğuk geçiyor. Kar kalitesi de bir hayli iyi olan Batum kayak merkezlerinde kış tatilinizi planlayabilirsiniz.

Batum’a Nasıl Gidilir?

Sarp Sınır Kapısından Gürcistan'a pasaport ve vize olmadan giriş yapabilirsiniz.

Batum’a İstanbul’dan direkt uçuşlar bulunmaktadır. Pegasus ve Türk Hava Yolları’nın karşılıklı olarak düzenli uçuş seferleri bulunmaktadır. Karayoluyla Batum’a gitmeyi düşünüyorsanız Karadeniz sahil yolu boyunca Artvin’de bulunan Sarp Sınır Kapısı’na gitmelisiniz. Vizesiz Gürcistan’a girebilirsiniz. Yurt dışı çıkış harç pulu almak için polis kontrol noktasına 150 TL ödeme yapmalısınız. Size verilen çıkış kâğıdına kimlik bilgilerinizi yazabilir veya pasaportunuza çıkış/giriş kaşelerini vurdurarak Batum’a geçebilirsiniz. Gürcistan’a yeni tip kimlik kartıyla da giriş yapabilmek mümkündür.

Gürcistan, tüm şehirleriyle araba seyahati için çok uygundur. Yollar gayet bakımlı ve yol tabelaları yönünüzü bulmanızı kolaylaştıracaktır. Gürcistan’da otomobiller benzin, dizel veya LPG ile çalışıyor. Benzin istasyonlarındaki pompalar hangi yakıtın içerdiğini gösteriyor. Özellikle Hopa’dan Batum’a benzin deposunu doldurmak için giden birçok insan var. 🙂 Çoğu benzin istasyonları 24 saat açıktır. Otoyollarda maksimum hız, saatte 100 ila 110 kilometredir. Şehir içi hız sınırları ise 50-70 kilometre arasında değişiyor. Hız cezalarına Batum’da dikkat edin. Yollarda birçok hız kamerası ve diğer trafik kontrol cihazları bulunmaktadır. Hız yapmaya, alkollü araç kullanmaya ve kırmızı ışıkta geçmeye zorunlu cezalar uygulanmaktadır.

Özellikle ulaşım için havayolunu tercih etmek zaman açısından tasarruf etmenizi sağlar. Batum uçak bileti fiyatları da pek pahalı sayılmaz.

Batum’da ulaşım, başkent Tiflis’e Mahuncauri İstasyonu’ndan başlayan demir yolu ağıyla sağlanır. Bu sebeple başkent Tiflis’e gitmek için birçok seçeneğe sahip olacaksınız. Havalimanı ile birlikte de son derece modern bir ulaşım sistemine sahip şehir, havayolunu tercih etmeniz durumunda sizlere en iyi şekilde hizmet verecektir. 2008 yılında başlayan İstanbul-Batum seferleri ile birlikte vize derdi olmadan Batum’a gidebilirsiniz. Ayrıca Trabzon’dan da her gün Batum’a Metro, Kamil Koç ve Ulusoy otobüs firmalarının düzenli seferleri bulunmaktadır. Bunlara ek olarak, yarım minibüsler de Trabzon’dan Batum’a gitmektedir. Bu şekilde Batum’a ulaşmayı düşünüyorsanız bilet fiyatı üzerinden mutlaka pazarlık yapmayı unutmayın!

Batum Şehir İçi Ulaşımı

Taksiyle Batum’a ulaşmak hızlı ve rahattır. Şehrin 24 saat boyunca erişilebilen tek toplu taşıma aracıdır. Taksi ile ulaşımda kilometre başına ücret yaklaşık 1.20 Lari’dir.

Batum Taksi Ücretleri

Batum Havaalanı – Şehir merkezi – 25 Lari,

Batum Havaalanı – Sheraton, Radisson, Hilton ve Intourist Otelleri – 30 Lari,

Sarp Sınır Kapısı – Batum şehir merkezi – 35 Lari (pazarlık yapmayı unutmayın).

Batum Toplu Taşıma Araçları

Batum gezilerinizde şehiriçi toplu taşıma araçlarını ucuza kullanabilirsiniz.

Gürcistan genelinde olmak üzere Batum’da da bir başka ulaşım türü sarı renk otobüslerdir. Otobüs biletlerini alışveriş merkezleri ve cadde başlarında bulunan büfelerden temin edebilirsiniz. Tek binişlik bilet fiyatları 0.60 Lari’dir.

BatumVelo – Batum’da Bisiklet Kiralama

Şehri keşfetmek için en iyi yol bisiklettir. Fiyat ve kullanım süresine göre farklı paketleri seçebilirsiniz. BatumVelo, velo terminallerini sahil yolunda ve şehrin merkezinde bulabilirsiniz.

Teleferik

Şehrin muhteşem manzarasının tadını, Batum kıyı bölgesini Peria Dağı’na bağlayan bir teleferik ile çıkarabilirsin. Teleferik ulaşımı yetişkinler için 7 Lari, çocuklar için 5 Lari’dir.

Batum Otobüs ve Tren İstasyonları

Gogol Caddesi’nde bulunan Batum’un otobüs istasyonundan Gürcistan’ın diğer şehirlerine ulaşım sağlayabilirsiniz. Tren istasyonu ise, şehir merkezine 6 km uzaklıkta, Tiflis Bulvarı üzerindeki Makhinjauri Köyü’nde yer almaktadır.

Gürcistan Para Birimi

Gürcistan’da ulusal para birimi Lari (GEL)’dir. Batum şehir merkezinde nakit ödeme ile alışveriş yapabilirsiniz. Batum’da hemen hemen tüm oteller, restoranlar ve alışveriş merkezlerinde kredi kartlarınızı kullanabilirsiniz. Türk Lirası’nı Lari’ye banka ve döviz bürolarından çevirebilirsiniz.

Gürcistan’da Telefon Kullanımı

Yurt dışından Gürcistan’a +995 ülke kodunu ve ardından alan kodu ile telefon numarasını çevirerek arama yapabilirsiniz. Ülke içerisinde arama yapmak için ‘0+ alan kodu + telefon numarası’ çevirerek arama yapabilirsiniz.

Batum alan kodu 442’dir. Gürcistan’da Magti, GeoCell ve Beeline mobil operatörleri kullanılıyor. Popüler ve kapsama alanı yüksek GeoCell’i kullanmanızı tavsiye ederim. Gürcistan’da arayacağınız tek acil numara servisi ise 112’dir.

Gürcüce Dili ve Günlük Gürcüce Konuşulan Kelimeler

Gürcüce dili dünyanın en eski dillerinden biridir. Inero-Kafkas dil aile grubuna aittir. Gürcüce alfabesi dünyanın 14 alfabesi arasında yer alıyor. Batum’da yerel halkın çoğunluğu Gürcüce, Rusça ve İngilizce dillerini konuşuyor.

Merhaba – Gamardjoba

Hoşça kal – Nakhvamdis

Lütfen – Gtkhovt

Teşekkür ederim – Madloba

Evet / Hayır – Diakh / Ara

Af edersiniz – Ukatsravad

Adın ne? – Raqqvia?

Kaç para? – Ra girs?

Yardım! – Mishvelet!

…. Nerede? – …. Sad aris?

Cadde – Kucha

Meydan – Moedani

Batum Gezilecek Yerler

Batum gezi rehberi ile Batum gezilecek yerler hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Batum’da gezip görebileceğiniz pek çok yer bulunuyor. İnsanların boş zamanlarını geçirmekten hoşlandığı 7 km uzunluğunda restoran ve barlarla sıralı şık bir bulvar yolu bulunuyor. Botanik bahçesi, milli parklar, birkaç müze ve tarihi anıt gibi Batum’da bulunan bu güzel yerleri ziyaret edebilirsiniz. Tarih meraklıları, Roma İmparatorluğu’nun kaleleri ve daha sonra Bizans döneminden kalma Gonio-Apsaros Kalesi’ni mutlaka görmelidir. Batum’da devrim gününden sonra adlandırılan 6 Mayıs Parkı, bir başka cazibe merkezidir. Boş zamanınız için, Batum Botanik Bahçesi’ni ziyaret edebilir ve tamamen farklı iklim ve peyzaj alanlarındaki bitkilerin birbirlerine nasıl renk uyumluluğunun olduğunu görebilirsiniz. Batum’da yapılacak en önemli şeylerden biri de, Gürcü kültürüyle örtülü 130 metre yüksekliğindeki Alfabe Kulesi’ne çıkarak şehrin panoramik manzarasının tadını çıkarmak olacaktır.

Batum’dan Nereden, Ne Alınır?

Batum'da kurulan halk pazarlarını dolaşabilir ve Gürcü kültürünü gözlemleyebilirsiniz.

Batum, Türkiye’den gelen turistler için oldukça ucuz bir şehirdir. Özellikle içki ve tütünlü mamullerin fiyatları bizdeki fiyatların yarısıdır. Ayrıca mazot ürünleri ve kırmızı et de son derece ucuz fiyatlarla satılıyor. Batum’da sıkıcı ve büyük alışveriş merkezleri yerine daha çok seyyar satıcıların olması daha samimi ilişkiler kurmanızı sağlayacaktır. Babilonia ise şehrin eski ve popüler alışveriş merkezi olarak öne çıkıyor. Ama siz bu devasa rezidansı görmezden gelerek alışverişinize devam edebilirsiniz. Batum’da hediyelik eşyalar alabileceğiniz yer Piazza Meydanı’nda Georgia House adlı yerdir. Gorgasali Caddesi’nde yer alan bu dükkanda şişelerde şarap dâhil olmak üzere Gürcü kültürünü yansıtan çeşit çeşit hediyelik eşyaları bulabilirsiniz.

Batum’da Nerede, Ne Yenir?

Batum'da Gürcü mutfağına özgü haçapuri ve hıngel yiyebilirsiniz.

Batum’un kendine has mutfağı farklı lezzetler tatmanıza yardımcı olacak. Bu tatların başında Haçapuri denen ve bizim Karadeniz pidesine benzer bir pide çeşidi geliyor. Peynirli olan bu pide isteğe bağlı olarak ortasına yumurta kırılarak da servis ediliyor. Türk mutfağına benzerlik gösterdiğini Hıngel yediğinizde bir kez daha anlayacaksınız. Mantının değişik bir türü olan Hıngel denenmesi gereken bir diğer lezzet. Çorba sevenler için ise Harço çorbası içindeki et suyu, baharat ve bol sebzeyle mükemmel ve besleyici bir yemek türüdür. Sulguni ise Gürcülerin geleneksel peyniridir. İster normal isterseniz de kızartarak tüketebileceğiniz bir lezzet. Batum’da yaşam bu lezzetler ve gezilecek yerlerin güzelliği ile sizi kendisine hayran bırakacaktır.

Batum’da yemek yenilecek birkaç mekân arasında Marshe ve Red Cafe önerisinde bulunabilirim. Bu iki mekân her bütçeye hitap etmektedir.

Batum’da Nerede Kalınır?

Batum'da her bütçeye uygun hostel ve oteller mevcuttur.

Ziyaretçi sayısının her geçen sene arttığı Batum’da yapılan yeni otellerle birlikte konaklama sorunu yaşamayacaksınız. Son derece uygun fiyatlı otellerle karşılaşacağınız Batum, size rahatı ve konforu bir arada sunacaktır. Sheraton Batumi, Le Port, Talihousse, Leogrand&Casino Batumi, Piazza Four Colours ve Hilton Batumi bu otellerden bazılarıdır. Daha birçok yeni ve eski otelin bulunduğu Batum bu alanda kendini oldukça geliştirmişe benziyor. Merkezi oteller sayesinde gezip göreceğiniz yerlere de son derece yakın olacaksınız. Bunun sonucunda da Batum’da kaldığınız her saniyenin zevkini yaşayacak ve Batum’u keşfetmeye daha fazla zaman ayıracaksınız.

Artan turizm endüstrisi ile Batum, dünyanın dört bir yanından çok sayıda yatırımcı çekmişe benziyor. Öyle ki Batum’a gittiğinizde göreceksiniz yeni dikilmiş veya inşa edilmek üzere olan bazı yeni otelleri. Misafirperver ve lüks bir konaklama deneyimi sunmak için Batum, otellerin, tatil merkezlerinin, gece kulüplerinin ve hatta kumarhanelerin bile turizm açısından gelişimine öncü olmakta. Plaj yakınında yer alan oteller pahalı olma eğilimindedir. Bütçeye uygun konaklamalar, pansiyon ve misafirhaneler bulunuyor. Lüks konaklama yerleri çoğunlukla plaja yakın yerlerdir. Sırt çantalılar için hosteller de mevcuttur.

Batum’da ucuz oteller için Anri, Batumi Globus, Hostel Cash, Batumi Hostel, Tj Hostel, Paradise Hostel, Surf Hostel, Retro Hostel ve Everyday Hostel tercih edebileceğiniz konaklama yerleridir.

Batum Gece Hayatı ve Eğlence

Gürcistan ve gece hayatı denilince akla ilk gelen şehir Batum. Son derece hareketli ve canlı bir gece hayatı olan Batum size unutamayacağınız saatler yaşatabilir. Pasaport ve vize gerekliliği olmadan sadece kimlik kartınızla girebileceğiniz Batum, İstanbul’dan uçakla 1 saat 50 dakika gibi çok kısa bir sürede ulaşabileceğiniz bir yer. Serbest kumarhanelerin olması sebebiyle ilerleyen zamanlarda ‘‘Kıbrıs’’ olacağı söyleniyor. Buddha, Espresso Bar Sinatra, Quiet Woman Pub, Art-Boulevard, Rendez-Vous Lounge, Eredeli’s Bar ve Vinyl Bar şehrin önde gelen eğlence mekânlarıdır. Gece hayatına dair aradığınız her şeyi bulacağınız Batum günün yorgunluğunu size unutturacak ve canlı geceleriyle sizi büyüleyecektir.

Batum, yıl boyunca çeşitli festival ve etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Canlı müzik konserlerinden yiyecek içecek festivallerine, sağlık turizminden sanat, spor ve kültür etkinliklerine kadar çok geniş bir yelpazede aktiviteler bulunmaktadır. Mart ayında düzenlenen Batum Uluslararası Sanat Festivali, dünyanın muhteşem film çekimlerini gerçekleştiren film uzmanlarının yorumladığı harika bir etkinliktir. Temmuz ayında düzenlenen Uluslararası Karadeniz Caz Festivali, birçok caz severleri cezbeder niteliktedir. Mart ayında yapılan Batum Uluslararası Kuş Festivali, dünya genelinde kuş gözlemciliği için Batum’a çok sayıda turistin gelmesine öncü oluyor. Şarap Festivali ise Gürcü şarap kültürünün tüm inceliklerini öğrenebileceğiniz, farklı şarapları tadabileceğiniz sıra dışı bir deneyim aktivitesidir.

Batum önemli bir turizm şehri olmasının yanı sıra casino ve renkli gece hayatı ile tanınan bir destinasyondur. Bu küçük sahil şehrin gece hayatı “Bulvar” adında uzun bir sokağın etrafında dönüyor. Sabah saatlerinde bulvar bölgesi aileler ve çocuklar ile doluyken, gece saatlerinde genç çiftler ve hayat kadınları ile dolup taşıyor. Batum’a seyahat eden erkeklerin yarısından fazlası gece hayatı, kumar ve seks için gitmekte. Burası aynı zamanda Karadeniz’in Las Vegas’ı olarak da biliniyor. Batum’da bazı popüler casinolar; Sheraton Peace Casino, Casino Iveria, Radisson Blue ve Grand Palace Intourist Casino’dır.

Yukarıda da belirttiğim gibi Batum’u cazibe merkezi yapan nedenlerden biri de seks turizmidir. Diskolar ve gece kulüpleri seks işçileri ile doludur.

Gürcistan’dan Türkiye’ye Giriş

Gürcistan’dan tekrar Türkiye’ye dönüşte Sarp Sınır Kapısı veya Batum Havalimanı’ndan çıkış yaptığınızda yanınızda en fazla 2 karton sigara, en fazla 3 litre şarap ve en fazla 10 litre bira getirebiliyorsunuz. Ülkeye giriş veya çıkışlarda esrar veya pornografi içeren şeyler ve ilaç dolaşımı yasaktır. Bagajınızın 20 kiloyu aşması halinde her 1 kilo için 1 Lari ek bir vergi uygulanıyor.

Daha önce Batum’da bulundunuz mu? Batum gezi deneyimlerinizi eklemek isterseniz yorum kısmından paylaşabilirsiniz. Henüz Batum’a gitmediyseniz şehir hakkında merak ettiklerinizi yorumda bulunarak sorabilirsiniz.

9 YORUM YAZILMIŞ

  1. Yazılar çok bilgilendirici elinize sağlık. Biz de Gürcistan Batum’da Emlak gayrimenkul işi yapmaktayız. Ev, arsa, dükkan alım satım kiralama günlük kiralık daire apart bütçeye göre yıldızlı yıldızsız otel rezervasyonlarını profesyonel ekibimizle hizmet vermekteyiz.

  2. Batum’a ne zamandır gitmeyi planlıyordum. Batum gezi rehberi makaleniz oldukça detaylı ve faydalı bilgiler içeriyor. Kaleminize sağlık, paylaşımınız için teşekkür ederim.

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.