Arkeoloji Müzesi, Hatay

Antakya’ya gittiğinizde ilk görmek isteyeceğiniz yer Hatay Arkeoloji Müzesi oluyor. Daha önce müze merkezde, Asi Nehri’nin kıyısında, Atatürk Parkı’nın yanında, tarihi meclis binasının karşısında iken daha sonra yeni yerine taşınmıştır. Yüzlerce eserin sergilendiği müze görülmeye değer. Müzenin yeni yeri çok daha geniş ve ferah görünüyor.

2014 yılında açılan yeni müze, 53.500 metrekare arazi üzerinde, oturum alanı 16.000 metrekare olan yapının kapalı alanı 32.715 metrekaredir. 10.700 metrekare alan ise sergileme alanı olarak kullanılıyor.

Müze, mozaik koleksiyonu açısından dünyanın birincisi durumunda ve Mozaik Müzesi olarak da anılıyor. Hatay Arkeoloji Müzesi’nde M.S. 2-5. yüzyıllar arasındaki mozaikler mekan canlandırmalarla sergileniyor.

Ayrıca müzede 10 adet alan canlandırması, 86 adet heykel, 6 adet sütun ve sütun başlığı, 1340 metrekare mozaik, yazıtlar, steller, mil taşları, lahitler, 6 adet maket ve 58 adet vitrin içerisinde, binlerce metal, seramik ve cam eser sergilenmektedir. Proje tamamlandığında 120 adet heykel, yaklaşık 3500 metrekare mozaik, 942 adet sikke, 90 adet vitrin içerisinde binlerce eser sergileniyor.

Müzeye giriş 20 TL. Eğer müze kartınız varsa ücretsiz. Müze kartınız yoksa müzenin girişinde çıkarılabiliyor.

Hatay ve çevresindeki kazılarda çıkarılan eserler görülmeyi hak ediyor. Oldukça güzel ve görkemli bir bina yapılmış olmasına rağmen müzeye girişte, müze ile ilgili tanıtıcı broşür ya da kitapçığın olmaması büyük bir eksikliktir. Ayrıca bilet aldığımız görevliler oldukça yavaş ve ilgisiz kişilerden oluşuyor. Müze giriş biletimi 15 dakikada alabildim. 

Şimdi müzeye biraz yakından bakalım mı?

Şuppiluliuma Heykeli

2012 yılında Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’ndeki Tell Tayinat Höyüğü’nde yapılan kazılarda bulunan heykel, Hitit Kralı Şuppililiuma’ya aittir. Heykel, 1,5 metre yüksekliğinde ve 1,5 ton ağırlığındadır. Müzenin en önemli eserlerinden 3 bin yıllık heykel, sakallı, bukleli saçlı, kollarında bileklikler bulunuyor. Heykelin bir elinde mızrak, bir elinde başakla hem savaşmayı hem üretimi simgeliyor.

Heykelin görünümü oldukça ilginçtir. İri gözleriyle etrafa şakın bakan bu heykel, gerek Hatay’ın gerekse Türkiye’nin tanıtım yüzlerinden biri olmayı hak ediyor. Oysa biz onu müzenin kalın duvarları arasına hapsetmeyi seçiyoruz. Bu heykeli hem Hatay’ın hem Türkiye’nin yeterince tanımadığını düşünüyorum.

İskelet (“Neşeli ol, hayatını yaşa”) Mozaiği

2013 yılında tesadüfen bulunan İskelet Mozaiği bilim insanları “Elinde içki kasesi yanında bir ekmek ve şarap testisi. Onun üzerindeki yazıda da Grekçe ‘Neşeli ol hayatını yaşa’ yazıyor. Türkiye’de eşi olmayan bir mozaik” olarak tanımlıyorlar.

Antakya Lahidi

Müzede özel bir bölümde sergilenen lahidin 3. yüzyıla aittir. Lahit, 2.47 m. uzunluğunda, 1.22 m. genişliğinde ve 1.20 m. yüksekliğindedir. Lahit, 1993 yılında, Harbiye’de yapılan bir temel kazısı sırasında tesadüfen bulunmuştur. Lahidin üzerindeki işlemelerden aristokrat bir aileye ait olduğu ifade ediliyor.

Soteria Mozaiği

Adı “Kurtuluş” anlamına geliyor. 5. yüzyıla ait olan mozaik, 1932 yılında Fransızlar tarafından Samandağ İlçesinde bir hamama ait olduğu anlaşılan kazıda bulunuyor. Mozaiğin üzerinde adının Soteria olduğu anlaşılan bir kadın büstü yer alıyor.  

Kaicy Mozaiği

Mozaiğin üzerinde yazılı olan “kaicy”, Grekçe ”size de” anlamına geliyor. Mozaik, eski Roma döneminde nazar ve olumsuz güçleri uzaklaştırmak için evlerin girişinde kullanılıyor. Geçmişten günümüze batıl inançları anlatan bir mozaiktir.

Andromeda – Perseus ve Dansözler Mozaiği

Mozaik, M.S. 2. yüzyıla ait olup Samandağ’daki kazılarda bulunuyor.

Okeanos ve Tethys Mozaiği

Deniz Tanrısı Okeanos ile eşi deniz tanrıçası Tethys figürleri yer alıyor.

Khresis Mozaiği

Talassa Deniz Mozaiği

Yakto Mozaiği

Herakles’in Yılanları Boğması Mozaiği

Büfe Mozaiği

Ayrıca müzede, şehirde bulunan St. Pierre Kilisesi, Ulu Cami ve Habib-i Neccar Cami gibi tarihi yapıların minyatürleri de bulunuyor.

Hatay’ı görmek için onlarca neden sıralanabilir. Bu nedenlerden bir tanesi de Hatay Arkeoloji Müzesi olabilir.

Hatay’da görülmesi gereken yerlerin başındaki müze, sizi bekliyor.

Veli Yalçın
11.12.1963 Küçük Yapalak Köyü Elbistan, Kahramanmaraş’ta dünyaya geldi. İlkokulu Eskişehir, ortaokulu Adana ve liseyi İstanbul’da bitirdi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bölümüne 1982 yılında girdi ve 1986 yılında bitirdi. 1988 yılında Sivas ve Ağrı Patnos’ta askerlik görevini kısa dönem olarak yaptı. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümlerinde yüksek lisans bölümlerine devam etti. Ocak 1989 yılında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nda (şimdiki adı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı) Sosyal Hizmet Uzmanı olarak Sivas, Gaziantep, Ankara, Batman, Kilis ve Aydın’da çalıştı. Gaziantep Çocuk Yuvası ve Gaziantep Yetiştirme Yurdu’nda Müdür olarak görev yaptı. Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (daha sonra SES ile birleşti) kurucularındandır. Haziran 2014 ve Mayıs 2015 tarihleri arasında Aydın Efeler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü olarak görev yaptı ve Mart 2016 tarihinde emekli oldu. Şiirleri Fransız Postası, Alleben, Sanat ve Hayat, Bizim Dergi, Sosyal Hizmet, Sosyal Hizmet Sen. ve Gerçek Sanat gibi yurt içi ve yurt dışında ve “yersiz yurtsuz” ve “süje” İnternet dijital dergilerinde yayımlandı. Bugüne kadar 23 ülke, 72 şehir dolaştı. Ülkemizde ise 81 ilin 70’ine gitti. Aydın Denge Gazetesi’nde gezi yazıları yayımlandı. Halen Gaziantep Sabah Gazetesi’nde haftada iki gün ve hadigez.com İnternet sitesinde gezi yazıları yayımlanmaktadır. Veli Yalçın’ın yayımlanmış kitapları: * Kuşlar Su İçti Dilinden (Şiir, Favori Yayınları 2017) * Gezdim Gördüm Yazdım (Gezi Notları, Favori Yayınları 2018) * 1961 Yılından Bugüne Sosyal Hizmet Dergileri (Sabev Yayınları 2022)

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.