Yazı İçeriği
Yola çıkmadan önce yapacağınız hazırlıklar gezileriniz esnasında işinizi fazlasıyla kolaylaştırır. Artık günlük hayatımızın değişmeyen bir parçası haline gelen cep telefonları ile işlerimizi kolayca halledebiliyor, dilini bilmediğimiz bir ülkede dahi iletişim kurmamıza yardımcı olabiliyorlar. Tüm bu pratik bilgileri her seyahatinizde elinizin altında bulundurmak isteyebilirsiniz. Sonuçta akıllı telefonlar ve uygulamalar bu anlarda en iyi arkadaşımız oluyor.
İran’da gezinizi sorunsuz, verimli ve olması gerektiği kadar eğlenceli hale getirebilecek beş önemli mobil uygulamadan bahsetmek istiyorum.
İran’da İnternet Bağlantısı Var Mı?
İran’a gitmek isteyen pek çok insanın sorusu “İran’da herhangi bir İnternet bağlantısı var mı?” yönünde oluyor. İran genelinde 3G ve 4G İnternet erişimi mevcut. İran’ın ilk operatörü olan MCI (aynı zamanda Hamrah-e-aval olarak da bilinir), ülke çapında geniş bir kapsama alanı sunuyor, diğer yandan ise Irancell ve Rightel operatörleri var. Daha hızlı ve daha istikrarlı bir mobil İnternet bağlantısı sunuyor bu iki operatör.
Tahran İmam Humeyni Havaalanı’na varışınızda veya şehir merkezlerindeki tüm özel servis sağlayıcılarından bir SIM Kart ve yeterli bakiye satın alabilirsiniz. Rakamlar Farsça olduğu için çalışanlardan yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz.
İran’daki birçok kafe ve restoranda ücretsiz Wi-Fi mevcut. Ayrıca oteller de genellikle odalarında İnternet bağlantı hizmeti sunuyor.
Halka açık yerlerde de İnternet hızı yeterince iyidir.
İran’da Kullanmanız Gereken 5 Mobil Uygulama
İran’a seyahat etmeden önce aşağıda vereceğim beş mobil uygulamasını akıllı telefonunuza yükleyin. İran’a ayak basar basmaz bu uygulamalar seyahatinizden maksimum verim almanızı sağlayacaktır.
Snapp
IOS / Android
Snapp, İran’ın yerel Uber benzeri uygulamasıdır. Kullanıcı bir ara yüze sahip. Taksicilerden kazık yemek istemiyorsanız Snapp üzerinden bir taksi çağırabilirsiniz.
Zaten içerik Uber benzeri. Bol yıldızı, bol referansı olan size yakın bir taksi sürücüsünü çağırabilir ve gideceğiniz yöne olan uzaklığı uygulamanın otomatik hesaplaması ile çıkan tutarı şoföre ödersiniz. Uygulamayı nasıl indireceğinizi zaten biliyorsunuz.
Tehran Metro
Dünyanın diğer büyük şehirleri gibi, Tahran’da da hallaç pamuğu gibi bir araç trafiği var. Hele o motorlar. Aman Allah’ım! Vız vız vız! Hiç geçiş hakkı da vermezler! 🙂 Şehrin farklı bölgelerine metro ağı üzerinden kolayca erişim sağlayabilirsiniz.
Tehran Metro uygulaması, harita üzerinde bir istasyonun konumunu tam olarak kolayca bulmanıza yardımcı olmak, tren varış zamanlarını bulmak, her istasyonun durak isimlerini görmek ve seyahatinizi planlarken akıllı yol bulma sistemini kullanarak seyahatinizi planlamanıza yardımcı olacak iki dilli bir uygulamadır.
Telegram
WhatsApp’e İran’da güle güle! 🙂 Merhaba Telegram! Telegram 2015 yılından beri İran’da kullanılan en popüler mesajlaşma uygulamasıdır. Ülke çapında en zayıf İnternet bağlantısında bile tıkır tıkır çalışıyor. Aynı anda birden fazla platformda kullanılabilen, hız ve güvenlik odaklı bir mesajlaşma uygulaması.
Ayrıca, kullanıcıların kanal işleviyle geniş kitlelere mesaj göndermelerini de sağlıyor. Fotoğraf ve video kolayca gönderebiliyorsunuz. İranlı arkadaşlarınızla bağlantı kurmak istiyorsanız, telefonunuzda mutlaka Telegram uygulamasını bulundurmayı unutmayın! İranlı tüm dostlarımla her zaman Telegram’dan sohbet etmek keyif verici!
Ayrıca Okuyun: Kesinlikle Denemeniz Gereken 5 Ünlü İran Yemeği!
Foursquare
Yerel bir restoranda lezzetli bir kebap yemek ve yerel deneyimleri yaşamak istiyorsanız Foursquare uygulaması tam size göre! İranlı kullanıcılar restoranlar ve lokantalar hakkında uygulama üzerinden çokça fotoğraf ve yorum paylaşıyorlar.
Bu yüzden Foursquare uygulamasının İran’da popüler olması bir sürpriz değildir.
Google Maps
İran’da yeni yerleri keşfetmek veya yön bilgisi öğrenmek için en iyi seçeneklerden biri de Google Maps uygulamasıdır.
Trafik güncellemeleri, İran’da bu uygulamanın sunduğu önemli özelliklerden biri. Bu sayede, şehirlerde bir yerel gibi gezebilirsiniz. Unutmadan, Maps.me uygulamasına da bir göz atın derim. Maps.me favori uygulamalarımdan biridir.
Hotspot Shield VPN Proxy (BONUS)
İran’da Facebook uygulamasına erişim yasak! Peki, nasıl erişim sağlanacak? Özel VPN uygulamaları var arkadaşlar. Bu uygulamalardan en kullanışlı olanı ve benim de İran seyahatlerimde kullandığım Hotspot Shield VPN Proxy uygulaması ile İran’da bulunduğum süre boyunca Facebook’a kolaylıkla giriş yapabiliyorum.
Telefonunuza uygulamayı yükleyin başka bir ayar, prosedür vs. yok. Kullanımı gayet basit. On/Off tuşu var ona basıyor ve açıyorsunuz. Size farklı bir IP tanımlıyor ve Avrupa’dan herhangi bir ülke üzerinden giriş yaptığınızı gösteriyor. Bu sayede Facebook’a giriş yapabiliyorsunuz. Uygulama bazen arka planda kendini kapatırsa tekrar uygulamaya giriş yapın ve açık konuma getirin. Bu sayede İran’da yasaklı olan tüm İnternet sitelerine erişim sağlayabilirsiniz.
İran’a gittiniz mi? İran’da bulunduğunuz süre boyunca gezinizi kolaylaştıran hangi uygulamaları telefonunuzda kullandınız? Aşağıda yer alan yorum kısmından deneyim ve önerilerinizi paylaşın.
Maps.me programı da İran’da ve tüm dünyada kullanılacak en önemli bir uygulama olduğunu düşünüyorum…
Merhaba Şenol Bey,
Değerli katkınız için çok teşekkür ederim. Çok haklısınız! Ben de maps.me uygulamasını özellikle offline çalışabilmesi nedeniyle memnuniyetle kullanıyorum. İçeriği ilerleyen günler daha da zenginleştirip mutlaka maps.me uygulamasına da yer vereceğim.