Prizren Gezi Rehberi

Prizren, 2008 yılında kurulmuş olan çok genç bir cumhuriyetin, Kosova Cumhuriyeti’nin ikinci büyük şehridir. Kosova’daki şehirlerin arasında Osmanlı İmparatorluğunun etkilerinin en yoğun görüldüğü şehir olan Prizren nispeten dağlık bir yerleşim yeri olup başta şehir merkezinin etrafı olmak üzere çevre yerleri şahane doğal güzelliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Prizren şehri Kosova’nın genelinde olduğu gibi çeşitli kültürleri içerisinde barındırmaktadır ancak bu şehirde neredeyse hiç Sırp kalmamıştır. Yoğun olarak Arnavut, sonra Türk, daha sonra da Boşnak, Rom ve Fanda (Katolik Arnavutlar) halkları bu şehirde yaşamlarını beraberce sürdürürler. Şehirde en çok kullanılan lisan Türkçe olmakla beraber, gezerken göreceğiniz trafik işaretleri ve tabelalar Arnavutça, Sırpça ve Türkçe olmak üzere üç dilde yazılmıştır. Bölgede yaşayan halklar genel olarak kendi aralarında iletişim kurmak için de Türkçe konuşurlar. Sadece Türk halkı değil bölgede yaşayanların çoğunluğu Türkçe konuşur.

Prizren’e gittiğiniz zaman, dağların arasında kalmış olan bu güzel şehrin manzarası sizi çok etkileyecektir. Ayrıca Bistriça (Akçasu) deresi şehri ortadan ikiye bölerek, şehrin doğal güzelliğine güzellik katar. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi de içerisinde barındıran Prizren’de gezilecek yerleri sıralayacak olursam Taşköprü, Şadırvan, Prizren Kalesi, Prizren Kalealtı, Cuma Camii, Sinan Paşa Camii, Bayraklı Camii, Maraş Camii, Emin Paşa Camii, Suzi Çelebi Camii, Müderris Ali Efendi Camii, Namazgah (Kırık Camii), Maraş, Prizren Rüştiyesi, Prizren Saat Kulesi, Gazi Mehmed Paşa Hamamı, Şemseddin Ahmed Bey Hamamı, Aziz Arhancel Manastırı ve Aziz Spas Kilisesi olarak sayabilirim.

Prizren İçin En İyi Zaman Nedir?

Prizren’in havasını genel olarak karasal iklim özelliklerini ortaya çıkarır. Prizren’de bahar ayları yağmurlu, kış ayları soğuk ve yağışlı geçer. Yaz ayları ise Prizren’de en sıcak havayı yaşayabileceğiniz dönemlerdir. Eğer uzun bir seyahat planlamadıysanız, yağmura yakalanmak istemezsiniz. Bu nedenle ziyaret tarihlerinizi yaza yakın dönemlere planlayabilirsiniz. Yaz aylarında sıcaklıklar 20 ila 30 santigrat derece aralığında olduğu için ve şehir bu dönemlerde pek sık yağış almadığı için seyahatinizi yaz aylarına planlamanızı tavsiye ederim. Dağlık bir şehir olmasından dolayı Prizren’de kış ayları biraz daha sert geçer ve kar yağışı görülür. Yaz ayları ise klasik karasal iklimde olduğu gibi sıcak ve kurak geçer.

Prizren’e Nasıl Gidilir?

Prizren’de havalimanı yoktur. Şehre ulaşmak için başkent Priştine’ye uçakla hareket edip yolun kalan kısmını ise şehirlerarası otobüs ile tamamlayabilirsiniz. Priştine ve Prizren arası 75 km mesafededir ve sık aralıklarla karşılıklı otobüs seferleri bulunmaktadır. Prizren’e ulaşmak için bir diğer alternatif uçakla Kuzey Makedonya‘nın başkenti Üsküp‘e uçmak ve buradan Prizren’e otobüsler ile geçmek. Üsküp’ten Prizren’e her gün giden otobüs bulunmaktadır. Pegasus’un yaptığı kampanyalar ile Priştine ve Üsküp bilet fiyatlarına bakarak Prizren yolculuğunuz öncesi ilk varış yerinizi planlayabilirsiniz.

Prizren’de şehir içi trafik çok rahattır. Ulaşım konusunda otobüsleri kullanabileceğiniz gibi yürüyerek seyahat etmek de iyi bir alternatif olacaktır. Şehirdeki mesafeler birbirine çok uzak olmadığı için yürüyerek gezmek sizin için oldukça rahat olacaktır. Eğer seyahatinizi yağışsız olan bir mevsime planladıysanız, şehirde yürürken tarihi dokuyu da içinize sindirebilme şansına sahip olursunuz.

Prizren’de Nereden, Ne Alınır?

Alışveriş açısından çok fazla seçenek olmayan Prizren’de büyük alışveriş merkezleri inşa edilmemiştir. Genellikle yerel ürünlerin satıldığı pazarlar ve şadırvanlar bulabilirsiniz. Size alışveriş açısından çok fazla alternatif sunamayan şehirde el yapımı eşyalar, hediyelik eşyalar ve yöresel ürünler bulma ihtimaliniz daha yüksektir. Prizren’in Arnavutluk’a yakın olmasından dolayı hediyelik eşya satan dükkanlarda keçeden yapılmış olan Arnavut şapkalarına rastlayabilirsiniz. Beyaz keçeden, elde yapılan bu şapkalar orijinal birer hediyelik eşya olacaklardır. Kısıtlı alışveriş seçeneklerinin olduğu bu şehirde sizin için en kalıcı hatıraları fotoğraf çekerek sağlayabilirsiniz.

Prizren’de Nerede, Ne Yenir?

Prizren, kültürel çeşitliliği çok fazla olan bir şehirdir. Bu zenginlik Prizren’in mutfağına da etki etmiştir. Osmanlı dönemi yemekleri, Arnavut ve Balkan mutfağının da etkilerini bir arada barındıran Prizren mutfağı oldukça zengin ve lezzetlidir. Türk mutfağına benzerlikleri çok fazla olan bu mutfakta, en sık karşınıza çıkacak olan yiyecekler köfte çeşitleri ve börekler olacaktır. Prizren’de yemek yemek isterseniz, hamur işi, et ürünleri ve şerbetli tatlılar bulma şansınız vardır. Şehir merkezindeki ana meydanda yer alan tüm restoranlarda istediğiniz ve ağzınıza layık yemekler yiyebilirsiniz. Fiyatları da uygun olan bu yemekler size memleketinizi hatırlatacaktır.

Prizren’de Nerede Kalınır?

Konaklama konusunda çeşitli alternatifler sunan Prizren’de ekonomik oteller ve motellerden 5 yıldızlı otellere kadar çok çeşitli konaklama imkanları bulabilirsiniz. Şehrin çoğunluğunun Türkçe konuşması sayesinde kendinize rahatlıkla otel, hostel ya da pansiyon ayarlayabilirsiniz. Turist yoğunluğunun fazla olduğu dönemlerde otel fiyatları artış gösterir. Bu durumdan etkilenmemek için erken rezervasyon yaptırabilir ya da seyahatinizin tarihini daha az turist olan dönemlere göre ayarlayabilirsiniz. Prizren’e varmadan önce konaklamanızı ayarlamanız sizi kötü sürprizlerle karşılaşmaktan koruyacaktır. Genellikle güvenli bir şehir olma özelliğine sahip olsa da rezervasyonunuzu önceden yaptırmak sizin açınızdan daha garantili ve güvenli olacaktır.

Prizren Gece Hayatı ve Eğlence

Prizren’de gece hayatı yalnızca yaz aylarında canlı ve oldukça aktiftir. Kosova genelinde olduğu gibi alkol fiyatları oldukça uygundur ve bu da gece kulüpleri ve barların rahatlıkla ziyaret edilebilmesini sağlamaktadır. Eğlence mekanları çoğunlukla Şadırvan bölgesinde toplanmıştır. Bahar ve yaz ayları geldiğinde hareketlilik iyice artar ve bazen sokaklara kadar taşar. Genç nüfusun yoğun ilgisini çeken eğlence mekanlarında canlı müzik de dinleyebilirsiniz. Çalan şarkıların çeşitliliği ve kullanılan farklı diller sizi şaşırtabilir. Gece hayatının yanı sıra şehirde Eylül ayında düzenlenen Uluslararası Belgesel ve Kısa Film Festivali de büyük ilgi toplar. Eğer seyahatinizin tarihleri bu festivale denk geliyorsa mutlaka siz de festivaldeki yerinizi almalısınız.

***

Balkan ülkelerine yönelik seyahat danışmanlığı hizmeti sunmaktayım. Size özel olarak hazırlayacağım gezi planları ve önerileriyle, Balkanlar gezinizi birlikte planlayabiliriz. Gezilecek yerlerden yeme içmeye, konaklamadan ulaşıma kadar güvenilir tavsiyelerimle, Balkanlar gezinizin her anını en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olabilirim. Daha fazla bilgi için tıklayın.

2 YORUM YAZILMIŞ

  1. Merhabalar,

    Öncelikle teşekkürler çok ayrıntılı şekilde açıkladığınız için. Annemle Ocak ayında Balkan turu yapmak istiyoruz. Üsküp’te kalırken günübirlik Priştine’ye de gitme düşüncem vardı fakat Prizren’i bu kadar övdüğünüz için aynı gün içinde Priştine’den oraya da geçmeyi düşündüm açıkçası. Sizce mümkün olabilir mi? Akşam Üsküp’e otele dönüp sabah Üsküp’ten uçakla da dönüş var. Sabah erken saatte çıkıp önce Priştine, oradan da Prizren’e geçsek ve direkt Üsküp’e dönsek akşam mümkün müdür?

    Çok teşekkürler şimdiden.

    • Merhaba Damla Hanım,

      Priştine’den Prizren’e her gün, her saat başında otobüsler gitmekte. Dolayısıyla bu tür bir ulaşım mümkün. Ancak, Prizren öyle 3-5 saat gezilecek bir yer değil. Ayrıca Prizren’den Üsküp’e toplu taşıma araçları çok sık girmiyor. Kaldı ki ertesi günün sabahı dönüş uçağımız var diyorsunuz. Bana kalırsa Prizren’i bir başka seyahatinize bırakın.

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.