Balkanlardaki en güzel şehirlerden biri ve aynı zamanda Bosna Hersek’in de başkenti olan Saraybosna, Türkiye başta olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkesinin yoğun ilgi gösterdiği şehirlerden biridir. Şehre geldiğinizde birçok kültürü bir arada bulmanın tadını çıkarabilirsiniz. Balkanlar gezisi yapıyorsanız bu güzel şehre uğramadan asla geri dönmeyin.

Saraybosna Tramvayları

Pratik Bilgiler

  • Ülke: Bosna Hersek
  • En İyi Zaman: Mayıs-Eylül
  • Etnik Gruplar: Boşnaklar, Türkler, Hırvatlar, Sırplar, Yahudiler ve diğer etnik gruplar
  • Zaman: Orta Avrupa saat dilimi (GMT +1)
  • Su: Şehir merkezinde tüm her yerde su içebilirsiniz ancak ülkenin diğer kırsal bölgelerinde musluk suyu pek güvenilir değil.
  • İnternet: Çoğu pansiyon ve birçok otel interneti ücretsi olarak sunuyor. Saraybosna’da ücretsiz Wi-Fi noktaları listesine göz atın.
  • Yerel Telefon Kartı: Mobil veri şehrin her yerinde mevcut ve çok uygun maliyetli. BH Telecom, ülkenin tamamında kapsama alanı kuvvetli bir operatör. Ön ödemeli kartları kiosklardan alabilirsiniz.
  • Festivaller: Sokak Sanatı Festivali (Bahar), Sarajevan Kışı (Şubat/Mart), Başçarşı Geceleri (Temmuz) ve Cazfest Saraybosna (Kasım)
  • Güvenlik: Başkent Saraybosna’da suç oranları düşüktür. Özelliklere turistler için güvenli bir şehir. Ancak kalabalık bölgelerde (toplu taşımalar) çanta gibi özel eşyalarınıza dikkat edin.
  • Bütçe: Bosna Hersek genel olarak bütçe dostu bir şehir. Sırt çantalı gezginler günde yaklaşık 30$ ile burada kalabilir ve gezebilirler.
  • Yeme-İçme: Vejetaryenler için oldukça güç bir şehir. Ağır bir et kültürü var ve çok az İngilizce konuşulan bir yer. Derdinizi anlatmak zor olabilir. Ancak tüm ürünler taze.
  • Konaklama: Bosna Hersek, nispeten düşük turizm seviyelerine rağmen, iyi gelişmiş bir turizm altyapısına sahiptir. Mostar ve Saraybosna gibi turistik şehirlerde kolayca bütçenize uygun bir hostel bulabilirsiniz.

Bosna Hersek Resmi Tatilleri

  • 1-2 Ocak: Yeni Yıl
  • 1 Mart: Bosna Hersek Bağımsızlık Günü
  • 1-2 Mayıs: Uluslararası İşçi Bayramı
  • 25 Kasım: Bosna Hersek Devlet Günü

Acil Telefon Numaraları

  • Polis: 122
  • İtfaiye: 123
  • Ambulans: 124
  • Saraybosna Uluslararası Havaalanı: 28 91 00
  • Saraybosna Otobüs Terminali: 21 31 00 (www.centrotrans.com)
  • Lukavica Otobüs Terminali: +387 57 31 73 77
  • Saraybosna Tren İstasyonu: 65 53 30

Şehir dar sokaklarla dolu bir yer. Sayısız camiyi ve resmedilmeye değer eski Türk çarşılarını bulabilirsiniz. Başçarşı şehrin ana ticaret bölgesi ve buluşma noktası. Küçük kafeleri ve rahat restoranları burada bulabilirsiniz. Bunların yanında birçok mücevher dükkanı, hediyelik eşya dükkanı ve hamur işleri yapan yerler bulacaksınız.

Buna ek olarak, şehirde iki ünlü meydan bulunuyor. Bunlar, İpek Yolu’nun eski önemli noktası olarak bilinen Gazi Hüsrev Bey ve güvercinlerle dolu olan Sebil Çeşmesi.

Saraybosna Hakkında Bilgi

Osmanlı hükümdarlığından bu yana Saraybosna’da korunan binalar, şehrin mimarisinde önemli bir yere sahip. Bunlardan en önemlileri şehrin en görkemli camisi olan Gazi Hüsrev Bey Camisi, Başçarşı, Osmanlı Kalesi, eski bir kütüphane olan Kurşunlu Medresesi, eski kervansaraylar ve çok sayıda eski Osmanlı evleri.

Saraybosna, çeşitli dönemlere ait tarihi ve mimari anıtlar, simgesel yapılar ve tarihi turistik yerler bakımından son derece zengin bir yerdir. Buradaki güzel camilari, pitoresk ve doğal pazar yerlerini ve kentteki tipik Türk pazarlarını keşfedebilirsiniz.

Bosna Savaşı’nın izlerini de takip edin… Kentte çok sayıda savaş esnasında bombalara, mermilere maruz kalmış evleri göreceksiniz.

Bosna Savaşı'nda Zarar Gören Evler

Savaşın ne boyutta olduğunu hissedecek belki empati kuracak, belki hüzünlenecek, sorgulayacaksınız…

Saraybosna Hakkında Bilgi

Saraybosna, doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla oldukça keyif veren bir şehir. Saraybosna’da gezilecek yerler için kendinize 1-2 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Hem şehrin lezzetlerini deneyin hem de kültürel zenginliklerini hissedin.

Eğer şehir içinde kalıyorsanız mutlaka Başçarşı’yı görün. Şehirde fiyatlar açısından sizi zorlayacak pek bir şeyle karşılaşmazsınız. Bu açıdan gayet ekonomik alışverişler yapabilirsiniz. Ulaşımdan konaklamaya ve güzellikleri keşfetmeye kadar her şey için ideal bir para harcamak yeterli olacaktır.

Avrupa'nın Kudüs'ü: Saraybosna

Gün içerisinde kısa bir mola vermek istediğinizde kentin göbeğinde kafelerde soluklanabilirsiniz. Karmaşık kültürel özellikteki yemekleri tadıp içinizi ısıtan içecekleri tadabilirsiniz.

Daha çok kültürel dokuyu merak edenler için Milli Kütüphane, Umut Tüneli, Gazi Hüsrev Bey Camii, Latin Köprüsü ve Hünkâr Camii görülecek başlıca eserlerden birkaçı. Bunları da gezintinize dâhil etmeden ülkeye geri dönmeyin.

Saraybosna’ya Ne Zaman Gidilir?

Saraybosna Hava Durumu

Saraybosna’da en iyi zaman hava koşullarından etkilenmemeniz adına bahar aylarıdır. Şehirde karasal iklim hâkim olduğu için kışın şehre gelmeden önce mutlaka sıkı giyineceğiniz kıyafetleri de yanınızda getirin. Aksi halde yeniden bir gardırop yapmak zorunda kalabilirsiniz. Kış ayları bazen -20 dereceye kadar düştüğü görülür ki bu hava kar ve rüzgârla birleşince pek de iç açıcı olmayacaktır. Ama şehirde bazı dönemlerde Akdeniz iklimi etkilerine de rastlandığından güneybatı kesiminde daha rahat dolaşabilirsiniz. Temmuz-Ağustos döneminde giderseniz, kentin en güzel dönemini yaşarsınız.

Saraybosna’ya Nasıl Gidilir?

Saraybosna’da ulaşım gayet kolaydır. Şehre geldikten sonra Saraybosna Havaalanı ve merkez arası yaklaşık 6 kilometredir ve 30-45 dakika arası otobüs, minibüs, tramvay ya da taksi yolculuğuna eş değerdir. Bu yüzden otobüs ya da taksiyle kolayca şehirde gitmek istediğiniz yere ulaşabilirsiniz.

Saraybosna Tramvay Ulaşımı

Ülke dışından gelecekler için birçok havayolu firması buraya uçuş sağlıyor. Bunlar arasında kampanyalı uçuşlardan yararlanabilirsiniz. Şehir içinde de tramvay veya otobüs kullanarak rahatça seyahat etmek mümkün. Belki hemen olmayabilir ama şehirde kısa mesafelere yürüyebilirsiniz. Alternatif olarak yakın çevredeki şehirlere de otobüsle seyahat edebilirsiniz. Seçim sizin. Şehrin tadını istediğiniz şekilde çıkarın.

Saraybosna’da Nereden, Ne Alınır?

Buradan hediyelik almak isteyenler için yöresel ürünler ağırlık kazanır. En yaygın hediyelikler şöyle sıralanabilir; Türk kahvesine oldukça benzeyen Bosna kahvesi, tahta desenli kaşıklar, şekerlemeler, bakır işlemeleri gibi ürünlerden alabilirsiniz.

Saraybosna alışveriş merkezleri de oldukça fazladır. Birçok çeşidi bir arada bulabileceğiniz alışveriş merkezlerinden bazıları; Alta Alışveriş Merkezi, BBI AVM, Importanne Alışveriş Merkezi, Skenderija Alışveriş Merkezi, Robot Ticari Alışveriş Merkezi, Grand Alışveriş Merkezi, Otaka Alışveriş Merkezi ve Mercator görebileceğiniz yerlerden bazıları.

Saraybosna'dan Ne Alınır?

Alışveriş merkezleri dışında Saraybosna Sokak Pazarı’na uğrayabilirsiniz. Telali Pazarı bunlar içerisinde en meşhur olanıdır.

Çoğu mağaza, 1 ila 2 oranında bir oranla Euro kabul ediyor. Şehir merkezinde çok sayıda ATM var. ABD doları, İngiliz Sterlini, Yen, Türk Lirası ve diğer büyük para birimleri, bankalarda ve döviz bürolarında çevrilebiliyor. Ayrıca ülkeden ayrılmadan önce kalan KM’lerinizi Dolar, Euro veya Türk Lirası’na tekrar çevirebiliyorsunuz.

VISA ve Mastercard çoğu yerde kabul ediliyor, ancak American Express için bu durum biraz sıkıntılı. Çünkü her yerde bulamayabilirsiniz.

Saraybosna’da Nerede, Ne Yenir?

Saraybosna yemekleri oldukça zengindir. Şehre geldiğinizde sayısız lezzeti bir arada görebilirsiniz. Yemek çeşitlerinde pirinç ve makarna ağırlıklı olarak kullanılan malzemelerdir. Ayrıca şehirde yorgunluk atmak için kahve içilmeli.

Saraybosna Cevapi

Tadına bakmanız gereken Saraybosna yemeklerinden bazıları; Cevapi, pita, Boşnak böreği, klepe, bey çorbası, soğan dolma: şiş köfte, bamya, tarhana, işkembe çorbası, duvec kacamak, livno peyniri, pavlaka, baklava, breskvica hurmasica ve sampita lezzetli Saraybosna’ya özel yemekler içinden birkaçı.

Boşnak Böreği

Geleneksel mutfağı gerçekten eşsizdir. Slav, Akdeniz, Türk ve Alman mutfak geleneklerinin de dengeli bir karışımını sunuyor. Çok sayıda restoranın bulunduğu şehir merkezinde bütçenize uygun birbirinden lezzetli yemekleri tadabilirsiniz.

Apetit Restoran ve Tea House gibi mekânlara giderek bu lezzetlerin tadına varabilirsiniz. Bunlara ek olarak, İtalyan ve Çin mutfağı sevenler için de birçok mekân düşünülmüş.

Saraybosna’da Nerede Kalınır?

Saraybosna oteller, pansiyon ve apart oteller açısından oldukça rahat yer bulabileceğiniz bir şehirdir. Üstelik Avrupa’daki birçok yere göre çok daha uygun fiyatlarla konaklayabilirsiniz.

Miljacka Nehri etrafına kurulan bu şehirde yaklaşık 200 adet konaklama yeri olduğu için seçenek ve fiyat konusunda kafanız rahat etsin. Şehre geldiğinizde ulaşım sıkıntısı olmadan gezilecek yerlere yakın yerde kalmak isteyenler için Başçarşı’yı seçebilirsiniz. Erken rezervasyon yaparak geziden bir süre önce kalacağınız yeri ayarlamak size her açıdan avantaj sağlar. Bununla beraber şehirde konaklama ücreti 350-500 TL arasında değişebiliyor. Bu rakam otelin özelliklerine ve kişi sayısına göre değişiklik gösterir.

Saraybosna Gece Hayatı ve Eğlence

Biraz da öğrencilerin sayısına bağlı olan Saraybosna gece hayatı nispeten renkli geçiyor denebilir. Şehirde çok sayıda kafe, bar, pub var ve istediğiniz tarzda müzik bulabiliyorsunuz.

Cinemas Club, City Pub, The Club, Hacienda, Aquarius, Babylon, Café Opera ve Coloseum Club Saraybosna bar ve diskolarından bazılarıdır. City Pub bunlar içerisinde en popüler olanıdır. Rock, blues ve caz müzik sevenler için ideal mekanlardır.

Ayrıca Okuyun: Saraybosna Gezi Notları

Saraybosna Gezilecek Yerler

Başçarşı

Ortaçağ boyunca, bugünkü Başçarşı’ya öncülük eden Stara Varos adında bir yerleşim yeri ve daha küçük bir ticaret alanı olduğu düşünülmekte. Yaklaşık olarak 1460 yılında, İsa Bey İshakoviç Saraybosna’nın temellerini attı ve Miljacka Nehri’nin sağ kıyısında bulunan bu ticaret merkezi bir çarşı haline geldi.

Saraybosna Başçarşı Meydanı

Bugünkü Başçarşı Meydanı’nda yer alan ana ticaret merkezi daha sonra Saraybosna’nın kalbi oldu. İsa Bey, burada inşa edilen ilk han ve dükkanlara sahipti. 1521-1541 yılları arasında, Bey Camii, medrese, kütüphane, tekke, hamam ve çarşı gibi çok sayıda tesis inşa etti. 1754 yılından beri de Sebil ile son halini almış oldu.

Bugün ise Başçarşı şehri gezmeye başlamak için en iyi yer ve yerlilerin toplandığı bir buluşma noktası. Eski Ortodoks Kilisesi, Gazi Hüsrev Bey Camii, Medrese ve Kütüphane, Saat Kulesi, Eski Yahudi Tapınağı, Bezistan ve diğer pek çok cazibe merkezine ev sahipliği yapan Başçarşı sadece ulusal bir meydan değil, Saraybosna’nın kültürel ve tarihi çekirdeği.

Başçarşı Sebili

Saraybosna’da yüzlerce sebil var. Ancak bugün şehrin önemli bir sembolü olan Başçarşı Sebili yerli ve yabancı turistler için adeta bir çekim merkezi. Sebil gelenekleri Osmanlılar tarafından bu topraklara getirildi.

Başçarşı Sebili, Saraybosna

Başçarşı’da yer alan bu güzel sebil, Avusturya-Macaristan dönemine dayanıyor. Mehmed Paşa Kukavica tarafından yaptırılan orijinal Sebil, Başçarşı’da bulunan Sebil’in bulunduğu yerden birkaç metre uzaktaydı, ancak yangın sırasında hasar gördükten sonra yıkılmıştı.

Başçarşı Camii

Başçarşı Camii olarak bilinen Havadza Durak Camii, Saraybosna’nın eski ticaret merkezi olan Başçarşı ana meydanında yer alıyor. Caminin inşa tarihi tam olarak bilinmiyor, ancak 1528 tarihli bir yazıda, Havadza Durak Mescidi çevresinde bir mahalleden söz edilmekte, bu nedenle cami o yıldan önce inşa edilmiş olmalı.

Başçarşı Camii’nin biri büyük olmak üzere altı küçük kubbesi var. Caminin avlusu çok büyük olmasa da, oldukça güzel ve küçük çeşmeler, güller ve iki uzun kavak ağacı ile Başçarşı’nın merkezinde küçük bir vaha gibi.

Son savaşta (1992-1995) cami ağır hasar görmüş, daha sonra yeniden inşa edilmiştir.

Bakırcılar Çarşısı

Başçarşı Meydan’dan başlayıp Gazi Hüsrev Bey Camii’ne kadar uzanan Bakırcılar çarşısı şehrin alışveriş yapılabilecek keyifli yerlerinden biridir. Burada el işlemeli kahve setleri, hediyelik eşyalar alabilirsiniz.

Bakırcılar Çarşısı, Saraybosna

Ayrıca küçük yeme-içme yerleri de bulunuyor. Küçük bir kapalı çarşı diyebiliriz buraya. Atmosferi çok güzel. Esnaflar güler yüzlü ve yardımsever. Türkiye’ye dönmeden önce buraya uğrayıp kendinize veya sevdiklerinize küçük hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.

Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi

1537 yılında Gazi Hüsrev Bey’in isteğinin yerine getirilmesi için, İslami bilimler üzerine özel bir kültür ve araştırma kurumu kurulur. Vasiyetin tarihi kütüphanenin kuruluş yılı olarak anılıyor. Kütüphane koleksiyonunda yaklaşık 10.000 el yazması, kitap, dergi ve Arapça, Türkçe, Farsça, Boşnakça ve diğer Avrupa dillerinde yazılmış çeşitli belgeler yer almaktadır.

Gazi Hüsrev Bey Medresesi

Kütüphane ayrıca 1.200’den fazla eserin sergilendiği küçük bir müze alanına sahip. Bu eserlerin hepsi Bosna Hersek’teki Müslümanların zengin kültürel ve dini geleneklerini yansıtıyor.

Eski Yahudi Tapınağı

Eski Yahudi Tapınağı, Saraybosna’da yaşayan Yahudiler için eski bir ibadet yeridir. Başçarşı’ya yakın olan ve Velika Avlija olarak bilinen Yahudi yerleşim yerinde bulunuyor. 16. yüzyılda inşa edilmiş. 1941 yılında Nazi işgalinde sinagog yağmalandı ve yakıldı. Saraybosna’daki Yahudilerin toplama kamplarına gönderilmeden önce gözaltında tutulduğu yer de burasıydı. II. Dünya Savaşı’nın sonunda ise bir depo olarak kullanılmış. Savaş sonrası ise restore edildi ve Yahudi Müzesi olarak hizmete açıldı. 2003 yılından beri de Ulusal Anıt olarak kayıtlara geçti.

Gazi Hüsrev Bey Bezistanı

Gazi Hüsrev Bey Vakfı’nın bir parçası olan Bezistan’ın 1540 yılında inşa edildiği biliniyor. Osmanlı döneminde ticaret buralarda dönüyormuş.

Gazi Hüsrev Bey Medresesi

Kumaşlar, altın ve gümüş takılar üretilir ve satılırmış. Çarşıya dört giriş var. İkisi Gazi Hüsrev Bey Caddesi’nden, biri Ferhadiye Caddesi ve diğeri de Branilaca’dan.

Taşlıhan

Osmanlı Valisi Gazi Hüsrev Bey tarafından 1540-1543 yılları arasında inşa edilen Taşlıhan, Saraybosna’da Morica Han ve Kolobara Han ile birlikte hem gezginlere hem de atlı ticaret erbaplarına hizmet eden üç kervansaraydan biriydi. 1879 da çıkan yangın sonucu neredeyse tamamen yok oldu. Tarihe ilginiz varsa burayı mutlaka ziyaret edin.

Gazi Hüsrev Bey Camii

Bey Camii olarak da bilinen Gazi Hüsrev Bey Camii, 1530 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun baş mimarı olan Tebrizli Adzem Esir Ali tarafından tasarlanıp Başçarşı’nın merkezinde inşa edildi.

Gazi Hüsrev Bey Camii, Saraybosna

Bugün cami, Bosna Hersek’teki Osmanlı yönetimi döneminden beri günümüze kadar gelen en önemli mimari yapıdır.

Gazi Hüsrev Bey Camii İçerisi

Başta Gazi Hüsrev Bey olmak üzere, Reis-ul-Ulema, Mehmed Dzemaludin Causevic dahil olmak üzere caminin avlusuna gömülen pek çok Bosnalı lider var.

Saat Kulesi

16. yüzyılda inşa edildiği bilinen Saat Kulesi 30 metre yüksekliğinde, blok taşlardan inşa edilmiş tipik bir Osmanlı mimarisine sahiptir. Gazi Hüsrev Bey Camii’nin hemen yanında. Kule saati, dünya namaz vakitlerini belirtmek için, ay saatini kullanan türünün tek örneğidir.

Saraybosna Saat Kulesi

Kulenin saat mekanizması 1875 yılında Saraybosna tüccarları olan Hasimağa Glodo ve Mehaga Kapetanovic tarafından Londra’dan getirildi.

Morica Han

Morica Han, Saraybosna’da kalan tek kervansaray. Osmanlı kervanlarının Osmanlı döneminde konakladığı bir yerdi burası.

Morica Han

Han, Gazi Hüsrev Bey tarafından kurulan vakfın bir parçası olarak 16. ve 17. yüzyıllar arasında Başçarşı’nın kalbinde inşa edildi. 300 yolcu ve 70 ata ev sahipliği yapabilen büyük bir yerdi. Han ayrıca Saraybosnalı şahsiyetli insanların ve zanaatkarların sık sık toplandığı bir yer olarak da hizmet etti.

Morica Han, Saraybosna

Bugün, Morica Han, birkaç kafe ve dükkana ev sahipliği yapmanın yanı sıra Bosna yemeklerini servis eden bir de restorana ev sahipliği yapmakta.

Kolobara Han

Saraybosna’nın ilk hanı olan Kolobara Han, şehrin kurucusu olan İsa Bey İshakoviş tarafından 15. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiş. Kolobara Han bir kervansaray olarak misafirlerin konaklaması için hizmet veriyordu. Aynı zamanda kervanların atlarına da ev sahipliği yapıyordu. 40 odası ile büyük bir handı ve 400 kişi ile 40’a yakın at burada kalabiliyordu. 1935 yılında yıkılan Kolobara Han duvarlarından ne yazık ki bugün biri sağlam kalabildi. Şimdilerde ise Bosna kahvesi içebileceğiniz ve geleneksel yemekler yiyebileceğiniz bir kafe ve restorana ev sahipliği yapıyor.

Eski Ortodoks Kilisesi

Başmelek Mikail ve Cebrail’e adanmış olan Saraybosna’daki Eski Ortodoks Kilisesi, Saraybosna’nın en eski ibadethanelerinden biridir. 16. yüzyılda inşa edildiği biliniyor. Kilise, tarih boyunca birçok kez yıkıldı ancak yeniden restore edildi. Son restorasyon ise 1726 yılında yapıldı. 1889 yılında kurulan kilise müze yeri ile dünyanın en önemli Ortodoks müzelerinden biri olarak kabul ediliyor. Müze içerisinde eski sikkeler, giyim, silahlar dahil olmak üzere çok nadir el yazmalarına ev sahipliği yapıyor.

Kurşunlu Medresesi

Ülkenin en eski eğitim kurumu olan Kurşunlu Medresesi, Osmanlı Valisi Gazi Hüsrev Bey tarafından 1537 yılında inşa edildi.

Kurşunlu Medresesi, Saraybosna

Medreseye giriş Gazi Hüsrev Bey Camii’nin tam karşısında. Konferans salonu ve öğrenci yurtlarından oluşan medrese aynı zamanda Gazi Hüsrev Bey Müzesi’ne de ev sahipliği yapıyor.

Ferhadiye Caddesi

Şehrin en işlek caddesi olan Ferhadiye Caddesi aynı zamanda Doğu ile Batı’nın buluştuğu yer. Doğuda Osmanlı mimarisini görebilirken, batıda Avusturya-Macaristan döneminden kalma evleri görebilirsiniz.

Ferhadiye Caddesi, Saraybosna

Aslında sadece mimari farklılık değil, günlük yaşamın farklılığı bile hemen göze çarpıyor. Mesela doğuda eski Türk çarşıları, batıda ise kafeler, restoranlar ve daha lüks bir yaşam görülebilir.

Ferhadiye Camii

Ferhadiye Camii (Ferhad Bey Camii), şehir merkezinde, Ferhadiye Caddesi üzerinde, Avrupa Oteli, Taşlıhan ve Gazi Hüsrev Bey Bezistan’ın hemen yakınında yer alıyor. Cami 1561-1562 yılları arasında Sancak Bey, Ferhad Bey Vukovic-Desisalic tarafından inşa edildiği biliniyor.

Ferhadiye Camii, Saraybosna

Osmanlı İmparatorluğu’nun “Altın Çağı” olarak nitelendirilen döneme ait Osmanlı mimarisinin en güzel, en modern örneklerinden biri. Cami son Bosna savaşında çok sayıda el bombasının kubbeye çarpmasıyla ağır hasar görmüştü. Daha sonra yeniden restore edildi ve bugünkü görünüme kavuştu.

Saraybosna Katedrali

Saraybosna Katedrali, 1889 yılında Neo-Gotik tarzda inşa edilmiş. Mimarisi Fransa’nın Dijon şehrindeki Notre Dame Katedrali ve Prag’daki St. Teyn Katedrali’nden esinlenilmiş. Kilisenin içi zengin bir şekilde dekore edilmiş ve göz alıcı fresklerle dolu.

Saraybosna Katedrali

Kilisenin önünde, Bosna Savaşı bittikten sonra, 1997’te şehri ziyarete gelen Papa II. John Paul’un onuruna dikilmiş bir heykel bulunuyor.

Saraybosna Sırp Ortodoks Kilisesi

Saraybosna’daki en büyük Ortodoks Kilisesi olan Meryem Ana Kilisesi aynı zamanda Balkanlardaki türünün en büyük kiliselerinden biridir.

Sırp Ortodoks Katedrali, Saraybosna

Mimarisi çok güzel.

Sonsuz Ateş

II. Dünya Savaşı sonrasında 6 Nisan 1946’da Saraybosna’nın kurtuluşunun ilk yıldönümünde düzenlenen bir anma töreni ile yanmaya başladı Sonsuz Ateş.

Sonsuz Ateş, Saraybosna

Tito ve Ferhadiye Caddelerinin kesiştiği noktada bulunan bu anlamlı anıt, Saraybosna kurtarıcılarını ve eski Yugoslavya’nın hatırlanması anısına yanmaya devam edecektir.

Ali Paşa Camii

Saraybosna’da doğan Ali paşa tarafından kurulan vakfın bir parçası olarak 1560-1561 yılları arasında inşa edilmiş. Klasik Osmanlı mimarisinde inşa edilen cami bugün Bosnalı Müslümanların ibadetlerini gerçekleştirdiği bir yer.

Ali Paşa Camii, Saraybosna

Bahçesinde Ali Paşa’nın mezarının yanı sıra Derviş Mecni Dede ve Şemsi Dede’nin mezarları bulunuyor.

At Meydanı

Latin Köprüsü’nden karşıya geçtiğinizde tam karşınızda yemyeşil bir alan göreceksiniz. İşte orası At Meydanı. 15. yüzyılda bir at pisti olan meydan aynı zamanda atların ticaretinin yapıldığı yermiş.

At Meydanı, Saraybosna

Adını da bundan dolayı alıyor. 2.500 m2’lik bir alana yayınlan park alanı yürüyüş yollarına ve bir şeyler içebileceğiniz bir kafeye ev sahipliği yapıyor.

Latin Köprüsü

Saraybosna’nın simge yapılarından biri. Eski bir Osmanlı eseri. 1541 yılında inşa edilmiş. Köprü önemli bir tarihi olaya da tanıklık ediyor. I. Dünya Savaşı’nın bu olayla bir bağlantısı var.

Latin Köprüsü, Saraybosna

Avusturya Dükü Franz Ferdinand eşiyle birlikte şehri ziyarette geliyor. Daha sonra eşi ile birlikte şehri gezerken tam Latin Köprüsü üzerinden geçerken Sırp bir milliyetçi suikast düzenleyerek eşi ve Ferdinand’ı tam da bu köprü üzerinde öldürüyor.

Hünkar Camii

Saraybosna’nın en eski camisi olan Hünkar Camii, şehrin kurucusu İsa Bey İshakoviç’in Fatih Sultan Mehmed onuruna yaptırdığı bir ibadethane. 1462 yılından kısa bir süre sonra inşa edildiği biliniyor.

İnat Evi

20. yüzyılın başlarında Saraybosna’da bulunan Avustralyalılar Miljacka Nehri kıyısındaki evleri bir bir yıkıyor. Buna da güç gösteri diyorlar. Ta ki İnat Evi’ne gelene kadar. Evin sahibi Benderija fazlasıyla direniyor ve evinin yıkılmasına karşı çıkıyor. Daha sonra bir şart koşuyor.

İnat Evi, Saraybosna

Evi karşı kıyıya taşırsanız ala. Fakat buna pek sıcak bakmayan Avustralyalılar yıkmak için diş biliyor. Araya hatırı sayılı kişiler girse de ev yıkılmıyor ve bugünkü yerinde hala varlığını sürdürüyor. Ev sahibinin inadı üzerine ise evin ismi İnat Kuca (Kuca:Ev) olarak kalıyor.

Belediye Binası (Milli Kütüphane)

Avusturya-Macaristan işgali sırasında inşa edilmiş olan bina Saraybosna’nın simge yapılarından biridir. Dünya medeniyetlerinin buluşmasının bir sembolü olarak Saraybosna’da yer alıyor. 20 Nisan 1896 yılında ilk açıldığı günden bu yana Saraybosna’nın en önemli sembol yapılarından biri.

Saraybosna Belediye Binası

II. Dünya Savaşı’ndan sonra Ulusal ve Üniversite Kütüphanesi’ne ev sahipliği yaptı. Son savaş sırasında 25-26 Ağustos gecesi bina ateşe verildi. Kütüphanede bulunan koleksiyonun neredeyse tamamına yakını yandı kül oldu.

Mevlevi Tekkesi

Saraybosna’daki ilk İslami ibadet yerlerinden biri. 1462-1463 yılları arasında İsa Bey İshakoviç tarafından inşa ettirildi.

Sarı Kale

Sarı Kale, Eski Kent bölgesinde yer alıyor. Jekovaç Kalesi olarak da biliniyor. Avusturya-Macarlar Saraybosna’yı ele geçirdikten sonra kale orijinal işlevini kaybetmişti.

Saraybosna Manzarası

Bugün ise şehrin muhteşem manzarasını sunduğu kale şehrin en popüler noktalarından biri. Ramazan ayı boyunca iftar vakitleri top atışları bu kaleden yapılıyor.

Alifakovac Mezarlığı

Alifakovac Mezarlığı, Miljacka Nehri’nin sol yakasında aynı adı taşıyan mahallede bulunuyor.

Alifakovac Mezarlığı, Saraybosna

15. yüzyıldan sonra mezarlık, şahsiyetli Saraybosnalıların yanı sıra Saraybosna’ya yolculuklarında ölen yabancıların ebedi istirahatgahı. Bu nedenle buraya Musafir (yabancı, gezgin) mezarlığı da deniliyor.

Beyaz Kale

Saraybosna çevresinin muhteşem manzarasını hakim bir tepe üzerinde yer alan Beyaz Kale, eski Vratnik kasabası çevresinde yer alıyor.

Beyaz Kale, Saraybosna

Saraybosna Vadisi’nin doğu girişine bakan kale, adını yapımında kullanılan beyaz kayalardan aldığı düşünülüyor. İnşa tarihi 15. yüzyılın ortaları olarak biliniyor.

Saburina Evi

18. yüzyılında ortalarında inşa edilmiş. Osmanlı döneminden kalma Saraybosna’daki az sayıdaki korunmuş evlerden biridir. Saburina Evi adını, Saraybosna’da metal işiyle uğraşan saygın bir aile olan Sabur ailesi adından alıyor. İlk günkü orijinalliğini koruyan evde geleneksel el yapımı mobilyalar görülmeye değer.

Hacı Sinan Tekkesi

Silahdar Mustafa Paşa Tekkesi adıyla da bilinen Hacı Sinan Tekkesi, 1638-1640 yılları arasında inşa edilmiş. Tekke’nin inşasında finansman desteğinde bulunan zengin Saraybosnalı tüccar Hacı Sinan adını taşıyor. Hacı Sinan Tekkesi’nin görülmeye değer bir kaligrafisi vardır. Süleyman’ın Mührü olarak bilinen kaligrafide “Allah’tan başka ilah yoktur, Muhammed (s.a.v) onun resulüdür” sözleri yazar. Tekke’nin yanında bir mezarlık var. Mezarlıkta Hacı Sinan ve eşi yatmaktadır.

Ayrıca Okuyun: Novi Sad’dan Saraybosna’ya Nasıl Gidilir?

Saraybosna’da Yapılacak 15 Şey!

  • Miljacka Nehri boyunca yürüyün ve Saraybosna’nın tüm köprülerini görün.
  • Ferhadiye Caddesi’nde yürüyüş yapın ve Doğu ile Batı’nın buluştuğu noktayı fotoğraflayın.
  • Saraybosna’ya neden Avrupa’nın Kudüs’ü denildiğini keşfedin
  • Başçarşı’da gezin. Saraybosna’nın tarihi merkezini keşfedin.
  • Saraybosna’ya özgü hediyelik eşyalardan satın alın.
  • Milli Kütüphane’yi arkanıza alarak unutulmaz bir fotoğraf çekinin.
  • Cevapi ve diğer lezzetli yöresel yemeklerini tadın.
  • Saraybosna Suikastı müzesini ziyaret edin.
  • Secdalinka’yı dinleyin.
  • Saraybosna’nın Old Town bölgesinde mahalle aralarına girin ve kaybolun.
  • Sarı Kale’ye çıkarak şehrin manzarasının tadını çıkarın.
  • Türk lokumları eşliğinde Bosna kahvesi için.
  • Tramvaya binerek şehri dolaşın.
  • Umut Tüneli’ni ziyaret edin ve Saraybosna kuşatması hakkında daha fazla bilgi edinin.
  • Gazi Hüsrev Bey Camii çeşmesinden su için.
Saraybosna Manzarası

Saraybosna Gezinizi Planlamadan Önce Tavsiye & İpuçları

  • Saraybosna’yı gezmek için en uygun mevsim aralığı Mayıs ayından Eylül ayına kadar olan süredir. Bu aylar boyunca hava, şehri gezmek için en iyi dönemlerdir. Yağışlar pek nadir görülüyor.
  • Saraybosna’ya gelmeden önce yerel halkın konuştuğu Boşnakça günlük konuşmalardan birkaç kelime öğrenmeniz iyi olacaktır. Boşnakçada çeşitli ifadeleri öğrenin. Yerel insanların üçte biri de Sırpça konuşmayı tercih ediyor. Son olarak bölge halkının büyük bir kısmı da Hırvatçayı ana dili olarak konuşabiliyor. Siz iyisi mi hepsinden biraz biraz bilin. 🙂
  • Yerlilerle konuşurken geçmişi, tarihi yaraları deşmeye çalışmayın. Yerel halkla iletişim halinde olurken, etnik düzenler, çok kültürlülük ve siyasi düzen gibi konulara değinmeyin. Zaten Bosnalılar oldukça içten ve misafirperverlerdir. İnsanlara yardım etmeye hazırlar. Hem Türkleri de çok seviyorlar.
  • Saraybosna’da akşamın geç saatlerinde bile güvenle yürüyebilirsiniz.
  • Alışverişlerde satın alımlar yerel para birimi olan Bosna Markı (KM) ile yapılıyor. Paranızı Başçarşı çevresinde bulunan pek çok döviz bürolarında değiştirebilirsiniz.
  • Saraybosna’da gezilecek yerleri yürüyerek keşfedebilirsiniz. Şehirdeki en popüler ulaşım araçları otobüs ve tramvaylardır.

Bosna, yüzyıllar boyunca Batı ile Doğu arasındaki ticaret yolunda önemli bir durak olmakla kalmamış, Balkanlar’ı fethederek nüfuslarını genişletmek isteyen imparatorluklar arasındaki savaşın merkezinde yer almıştır. Bizans’a karşı Roma, Ortodokslara karşı Katolikler, Macarlara karşı Türkler, Osmanlılar ve Avusturya-Macarlar. Başkent Saraybosna ise tüm bu tarihin izlerini fazlasıyla taşıyor.

Saraybosna Şehir Merkezi

Şehrin bir ucundan diğerine tam anlamıyla Arnavut kaldırımlı Osmanlı kalesinden Avusturya-Macaristan dönemine, Sosyalist Yugoslavya’dan modern, bağımsız Bosna Hersek’e kadar tarihte bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

***

Balkan ülkelerine yönelik seyahat danışmanlığı hizmeti sunmaktayım. Size özel olarak hazırlayacağım gezi planları ve önerileriyle, Balkanlar gezinizi birlikte planlayabiliriz. Gezilecek yerlerden yeme içmeye, konaklamadan ulaşıma kadar güvenilir tavsiyelerimle, Balkanlar gezinizin her anını en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olabilirim. Daha fazla bilgi için tıklayın.

19 YORUM YAZILMIŞ

  1. Merhaba,

    Eylül ayında Saraybosna’ya gideceğiz. Havaalanından direkt trenle Mostar’a gidip daha sonra Saraybosna’da kalmayı düşünüyorum. Saraybosna Havaalanı’ndan Mostar’a giden tren nereden kalkıyor acaba bilginiz var mı? Haritalarda arama yaptım bulamadım.

    • Merhaba,

      Sorunuzun yanıtını içeren detaylı bilgilerin yer aldığı bir yazı yayınlamıştım. Site içerisinde arama yaparak ilgili yazıyı bulabilir, daha fazla sorularınız olursa o yazıya yorumda bulunarak sorabilirsiniz.

  2. Merhaba,

    26-29 Ağustos tarihlerinde 3 günlük bir gezi planlamaktayız. Saraybosna, Mostar ve Karadağ yapabilir miyiz? Nasıl bir yol izlemeliyiz.? Konaklamayı merkezi yerde mi yapmalıyız? Uçuşu gidiş dönüş Saraybosna almayı düşünüyoruz.

    • Merhaba İlknur Hanım,

      Bu rota 3-4 günde sığmaz. Tarih, kültür için Bosna Hersek, deniz tatili için Karadağ’ı tercih edebilirsiniz. Size önerim Bosna Hersek. 3 gün için Saraybosna ve Mostar’ı planlayabilirsiniz. Konaklama elbette hem gezilecek yerlere yakınlık hem de güvenlik açısından merkezi bir yerde olmalı. Ayrıca merkez dışında kalınca, merkeze ulaşım için de ayrıca masraf oluşabilir.

  3. Merhaba,

    26 Haziran tarihinde Saraybosna’da olacağız. 1 gün konaklayıp ertesi gün Karadağ/Kotor’a geçmek istiyoruz. İnternette bulduğum otobüs biletleri Dubrovnik üzerinden Kotor’a ulaşıyorlar fakat Schengen vizemiz olmadığı için bu otobüslere binemeyeceğiz. Bu konu hakkında bilginiz var mı? Saraybosna’dan Kotor’a nasıl geçebiliriz?

    • Merhaba,

      Bu konuya ilişkin detaylı bilgileri yazılarımda paylaştım. ‘Mostar’dan Kotor’a Nasıl Gidilir?’ başlıklı yazımı okuyarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca yazıya gelen soru/yorum ve verdiğim yanıtları da okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

  4. Merhaba,

    Verdiğiniz bilgiler çok kıymetli, çok teşekkür ediyorum. Havalimanından Başçarşı’ya ulaşımı en iyi nasıl sağlayabiliriz?

    • Merhaba Feray Hanım,

      Centrotrans Eurolines tarafından işletilen havalimanından şehir merkezine direkt otobüs hattı bulunmaktadır. Diğer ve daha ucuz seçenek, havaalanı yakınından kalkan 103 ve 31E numaralı troleybüsler vardır. Aceleniz varsa havaalanı gelen yolcu katı çıkışında taksiler de bulunmaktadır. Son olarak, havaalanı gelen yolcu katında araç kiralama ofisleri mevcuttur.

  5. Merhaba,

    5 arkadaş, 15-26 Şubat arasında Saraybosna’ya gidiş dönüş uçak bileti aldık. Biz bu 11 günün sadece Bosna Hersek için çok fazla olduğunu düşünüyoruz. Bu 11 günü kış şartlarını göze alarak vizesiz şekilde gidebileceğimiz bir Balkan gezi rotası oluşturmak istiyoruz. Biletleri ucuza aldığımız için gezi rotasına göre gidiş veya dönüş biletlerini yakma şansımız var. Bizim için Balkan gezi rotası öneriniz var mıdır?

    Teşekkür ederim.

    • Merhaba,

      Evet, 11 gün Bosna Hersek için fazla bir süre. Eğer dönüş biletini yakmayı göze alırsanız; geziyi Saraybosna’dan başlatıp Üsküp’te sonlandırabilirsiniz. Dolayısıyla rotayı da Saraybosna 2 – Mostar 1 – Kotor 1 – Budva 1 – İşkodra 1 – Tiran 1 – Ohri 1 – Üsküp 2 şeklinde yapabilirsiniz. Dilerseniz İşkodra’yı Tiran’a geçmek için bir durak olarak kullanabilirsiniz.

      Balkanlar geziniz için daha fazla sorunuz olursa yine buradan bana yazabilirsiniz. Size yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.

      Şimdiden arkadaşlarınızla keyifli bir gezi dilerim.

  6. Selam,

    15 Ağustos tarihinde ailece (2 yetişkin + 2 çocuk) 1 gün Saraybosna ve 1 gün Mostar seyahati planlıyoruz. Daha sonra Karadağ’a geçeceğiz. Süremiz kısıtlı olduğu için hem Saraybosna hem de Mostar için gelmişken görmeden gitmeyin diye tavsiye edeceğiniz yer var mıdır?

    Teşekkürler.

    • Merhaba Uğur Bey,

      Karadağ’a giderken yol üzerinde uğrayabileceğiniz Mostar bölgesinde yer alan Blagaj Tekkesi vardır. Buradan çıkıp yine Karadağ yönüne devam ederken yol üzerinde Pöçiteli kasabası vardır. Burası eski Osmanlı yerleşim yeridir ve görebileceğiniz orijinal tarihi yapılar mevcuttur. Karadağ’da ise Kotor, Budva, Tivat, Sveti Stefan gibi yerleri ziyaret edebilirsiniz.

      Ailenizle birlikte keyifli ve güvenli bir seyahat dilerim.

  7. Fatih Bey merhabalar,

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. 29 Eylül-5 Ekim Saraybosna biletlerimizi hazırladık. Sırt çantalarımızla kendi turumuzu yapacağız. Bizim için gezi öneriniz var mıdır?

    • Merhaba Serhat Bey,

      Gezi süreniz kısıtlı. Saraybosna-Mostar-Saraybosna-Belgrad-Saraybosna şeklinde hızlıca bir rotada gezebilirsiniz. Tüm önerilerimi site içerisinde ilgili yazılarımda anlattım.

      Daha fazla sorularınız olursa yine buradan yorumda bulunarak bana sorabilirsiniz.

      Şimdiden keyifli geziler dilerim.

  8. Eylül ayı Saraybosna ziyareti için uygun mudur? Sancak bölgesi, Yenipazar, Saraybosna ve Mostar ortalama 2’şer gece kalınması halinde (2 kişi) yaklaşık maliyet otobüs ile gidiş-geliş düşünmekteyiz. Rehberinizi zevkle okuyup notlar alıyorum.

    Teşekkür ederim.

    • Merhaba Okan Bey,

      Bosna Hersek’e gitmeden önce kalacağınız gün sayısı kadar yapılmış otel rezervasyonu, gezi planınızı içeren bir rehber, cebinizde bir miktar para ve dönüş uçak biletinizin çıktısını alın ve seyahat boyunca yanınızda bulundurun. Havaalanında ülkeye giriş esnasında polisler; neden geldiniz, kaç gün kalacaksınız, nerede kalacaksınız ve dönüş uçak biletini var mı şeklinde sorular sorabiliyorlar. Polislere cevabınız yanınızda bulundurduğunuz evraklar olacaktır. Bunlar, polislere vereceğiniz güvendir. Yoksa geri döndürebilirler. Dil açısından sıkıntı yaşamazsınız. Ben turistim demeniz bile ülkeye giriş için yeterlidir. Saraybosna’da ise Türkçe konuşan insanlar ve esnaflar var. Pek zorluk çekmezsiniz.

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.