Ali Gapu Sarayı, İsfahan

Ali Gapu Sarayı, kelime anlamı Ali’nin Kapısı (Bab-ı Ali: Yüce Kapı) demek olan saray ilk olarak Safevi şahlarının giriş yaptıkları kapı olarak kullanılmıştır. Ali Gapu Timur dönemine ait bir binadır. İlk olarak basit bir bina olarak yapılmıştır ve daha sonra birinci ve ikinci Şah Abbas dönemlerinde yeni katlar ve balkon eklenmek suretiyle büyütülmüştür. Bu saray 16. yüzyılın sonlarında 1597 yılında birinci Şah Abbas’ın emriyle yapıldı. İkinci Şah Abbas tarafından yeniden dekore edildi. Sarayın yüksekliği 48 metre kadardır ve 6 kattan oluşur. Her kat bir bekleme salonuyla ilgilidir. Her birine dik merdivenlerle çıkılan katların tavanlarında ve duvarlarında birbirinden değişik süslemeler göze çarpıyor. Saray 52 odaya sahiptir.

Ali Gapu Sarayı

Sarayın en ilgi çeken bölümü 18 ince ve zarif sütun üzerine yükselen terasıdır. Sütunların her birisi 12 metre yükseklikte tek parçalı çınar ağaçlarından yapılmıştır. Balkonun tavanı düz ahşap oyma bezemelerle süslenmiş. Ortadaki havuz bakır ve kurşundan yapılmış. Vakti zamanında kraliyet ailesi meydandaki bütün faaliyetleri, şenlikleri ve polo oyunlarını buradan izlermiş.

Ayrıca Okuyun: Kerimhan Kalesi, Şiraz

Sarayın en görkemli ve en ihtişamlı bölümü altıncı kattaki musiki salonudur. Şahın özel çalışma yeri olarak kullanılmıştır. Şah Abbas ziyaretçileri ve yabancı büyükelçileri eğlendirmek için burada konser verdiriyordu. Bu mimari tarzın nedeni musiki sesi daha zengin ve daha otantik çıkması ile ilgilidir. Bu bölüm tamamen alçıdan yapılmış eşsiz tasarımlarla ve mukarnas işleriyle dekore edilmiştir.

Ali Gapu Şah Abbas’ın nakkaşı olan Rıza Abbasi ve öğrencilerinin süslemelerini taşıyor. Süslemelerinde çiçekler, kuşlar ve hayvan figürleri göze çarpıyor.

4 YORUM YAZILMIŞ

  1. Merhaba Fatih Bey,

    Sizi takip ediyorum. Seyahat, rota ve gitmiş olduğunuz yerler için detaylı ve aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim. Sizin verdiğiniz bilgiler ışığında ben de iki yıldır planladığım bölge gezisine hava şartları iyi giderse bu ay çıkmaya çalışacağım. Rota: Van, Tebriz, Tahran, Meşhed, İsfahan, Bandar Abbas ve de Keşm Adası. Buradan vakit olursa tekrar kuzeye Ermenistan, Gürcistan üzeri dönüş. Seyahatte sizin önerdiğiniz yerleri ziyaret edeceğim. Seyahat için 3500 TL gibi rakam yetecek gibi. Hızlı ve ucuz bir seyahat olacak. Buralarda kalacak yer, yemek ve ulaşım için sizden yardım isteyeceğim. Gönül isterdi ki özellikle bu mevsimde Keşm ve Kiş Adası seyahatine beraber gitmekti. İnşallah bir sonraki seyahate. Bu konuda görüş ve aydınlatıcı bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

    Saygılarımla.

    • Merhaba Refik Bey,

      İlginiz ve takibiniz için öncelikle teşekkür ederim. Görmek istediğiniz yerler İran’ın başlıca turistik şehirleri. Ancak sanırım rotada biraz değişiklik yapmak gerek. Zira Tahran’dan Meşhed’e çıkıp daha sonra güneye İsfahan, Bandar Abbas rotasını takip etmek sizin için bir hayli yorucu olacaktır. Tabi bu ulaşımı uçakla sağlayacaksanız o zaman bir problem olmayacaktır. Fakat bu rotayı karayolu ile planlıyorsanız benim size önerim rotaya Şiraz şehrini de ekledikten sonra Tebriz, Tahran, İsfahan, Şiraz, Bandar Abbas, Keşm Adası, Tahran, Van şeklinde olacaktır. Ancak belirtmek isterim ki Şiraz, Bandar Abbas, Keşm Adası, Tahran rotası karayolu ile yine zorlayıcı bir etap olacaktır sizin için. Konaklama, yeme-içme kısmı konfor beklentilerinizi biraz aşağılara çekerek ve ulaşımı da karayolu ile yaptığınız takdirde 3.500₺ yetecektir.

      Konaklama, yeme-içme ve ulaşım konularında olan önerilerimi mail olarak size ileteceğim.

      İran seyahatiniz öncesi sormak istediğiniz başka sorular olursa yine buradan bana yazarak ulaştırabilirsiniz. İran seyahatinizi planlamanıza yardımcı olmak için her zaman buradayım.

  2. Merhaba Fatih Bey,

    Sizi ilgiyle takip ediyorum. Sadeliğin ön planda olduğu yazım tarzınızı çok beğeniyorum. İran Gezi Rehberimiz hayırlı uğurlu olsun. Başarılarınız daim olsun.

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.