Balkanlar turumda planda olmayan ve tamamıyla tesadüfen gelişen güzel bir tanışıklık sonrası kesişmişti Mamuşa Köyü ile olan yolum. Ne yalan söyleyeyim, bu an’a kadar Balkanlar’da bir Türk köyünün varlığından bir haberdim. Benim için çok büyük bir bilgi eksikliğiydi bu. Balkanlar’ın orta yerinde, Osmanlı Devleti’nin göz bebeği, kültür başkenti Kosova‘nın Prizren şehrine yaklaşık 20 kilometrelik bir mesafede yer alan Mamuşa Köyü, dostlarımıza, kardeşlerimize kısacası kalbi Türkiye ile atan memleket sevdalılarına ev sahipliği yapıyor.

Mamuşa Köyü Girişi

Sizlere Mamuşa Köyü hakkında bilgiler vermeden önce burası ile yolumun nasıl kesiştiğine dair biraz bilgi vermek istiyorum.

Priştine‘de kaldığım 1,5 günün ardından otobüse binerek doğruca soluğu Prizren’de almıştım. Prizren’de 2 gün kalmayı planlıyordum. Şehre gelir gelmez konaklama ihtiyacımı gidermek için bir rezervasyon yapmalıydım. Bunun için ilk olarak bir İnternete ihtiyacım vardı. Yolumun üzerindeki ilk kafeye girip İnternetinden faydalanarak Prizren’de kalacağım 2 gün için uygun fiyatlı bir hostel rezervasyonu yaptım. Daha sonra terminalden ayrılarak doğruca hostelin yolunu tuttum (hostel hakkında detaylı bilgileri “Prizren Gezi Notları” başlıklı yazımda okuyabilirsiniz).

Mamuşa Köyü Meydanı

Prizren’de ikinci günümde eski kent meydanını dolaştığım esnada güzel bir kafeye geçip burada kendime bir espresso söylemiştim. Kahvemi yudumlarken bir yandan da yan masadakilerle iletişim kurmaya çalışıyordum. Deniz’le de bu şekilde tanışmıştım. Kendisiyle koyu bir muhabbete girmiştik. Kosova’yı ve Prizren’i konuşuyorduk. Daha sonra Deniz;

-Mamuşa Köyü’nü gördün mü?

-Hayır. Orası neresi?

-Mamuşa bir Türk köyüdür. Mutlaka görmeni tavsiye ederim.

İçimi tatlı bir heyecan kaplamıştı. Mamuşa Köyü’nü mutlaka görmeliydim. Fakat nasıl? Prizren’de son günümdü…

Mamuşa Belediyesi

Tam bu esnada Deniz;

-Bizde kalabilirsin. Seni misafir edebiliriz.

-Fakat nasıl olur? Henüz yeni tanıştık.

-Ne önemi var ki? Biz de Türk’üz. Hem ailem sevinecektir bu duruma.

Bu nazik teklifi karşısında şaşkınlığımı ve sevincimi gizleyememiştim. Deniz’e oracıkta kaç defa teşekkür ettiğimi bilmiyorum.

Yarın için sözleşmiştik. Prizren’de ikinci günümde yine aynı hostelde kalacak ertesi gün ise Deniz ve ailesinin evine misafir olacaktım.

Prizren’de kaldığım 2 gün boyunca neler yaptım, nereleri gezdim, Deniz ve ailesi ile nasıl tanıştım ve evlerinde kaldığım süre boyunca yaşadıklarımı detaylı olarak “Prizren Gezi Notları” başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.

Mamuşa Köyü Doğal Manzarası

Mamuşa Köyü Hakkında Bilgi

Tarihi kaynaklara göre 1402 yılından bu yana Mamuşa adı ile anılıyor köy. Fakat daha öncesi yani 1389 yılı 1. Kosova Savaşı’ndan sonra buraya gelen Osmanlı paşalarından birinin isminden geldiği biliniyor. Köy alanının ilk yerleşim yeri kayıtlarda Nistra olarak geçiyor. Nistra, Mamuşa’nın tarım bölgesidir. Sırplarla olan anlaşmazlıklardan sonra yerleşim bugünkü Mamuşa’ya kayıyor. 50 yıl önceye kadar Mamuşa şu andaki 1,5 kilometrelik bir alanda kuruluyor. Şu anda ise 3 kilometrelik bir alan üzerine kurulu. Sınırları tamamıyla Arnavut köyleriyle çevrili.

Mamuşa Köyü Çanakkale Anıtı
Mamuşa Köyü’nde yer alan Çanakkale Anıtı.

1970’li yıllara gelindiğinde Mamuşa Köyü gelişiyor. Bu gelişmeyle birlikte dönemin Yugoslavya Devleti tarafından buradaki Müslümanlara (Arnavut, Boşnak ve Kosovalı) baskılar uygulanıyor. Bu baskılar sonucunda Mamuşalı halk 1990’lı yıllara kadar dışarıya göç ediyor. Bu göçlerin çoğunluğu Türkiye’ye oluyor. Bugünün Bursa, Manisa ve İzmir şehir merkezi ile ilçelerine yoğun bir göç oluyor. Hala daha bu şehirlerde yaşayan Kosovalı insanlar vardır.

Mamuşa Köyü Parkı
Keçiören Belediyesi’nin yaptırdığı Çanakkale Anıt ve Parkı.

Mamuşa Köyü, Prizren’e 16 km uzaklıkta. Otobüsle yaklaşık yarım saatlik bir mesafede. Yöre halkı tarımla uğraşıyor. Çok az bir kesim ise hizmet sektöründe çalışıyor. Türkiye’den gelen iş insanlarının da burada açtığı bir çuval fabrikası bulunuyor.

Mamuşa Köyü Çuval Fabrikası
Türk iş insanlarının Mamuşa Köyü’nde işlettiği bir çuval fabrikası.

Köy yerinde Mamuşa Belediyesi tarafından yaptırılan Çanakkale Şehitliği Anıtı bulunuyor. Anıt, Mamuşa’dan Çanakkale Savaşı’na giden askerleri temsil ediyor. Ayrıca bir de park alanı bulunuyor. Bu park yerini Ankara, Keçiören Belediyesi yaptırmış.

Köyde Genç Osman adında bir lokanta ve eski Osmanlı Saat Kulesi var. Tabelalar tamamıyla Türkçe. Köyde eski ve yeni olmak üzere iki de cami bulunuyor.

Mamuşa Köyü Saat Kulesi
TİKA tarafından restorasyonu yapılan Saat Kulesi ve Yeni Camii.

Her yıl 23 Temmuz’da geleneksel olarak düzenlenen Mamuşa Domates Festivali oluyor. Festival 2 gün sürüyor.

Mamuşa Köyü Nerede?

Prizren gezilerinde mutlaka uğramanızı tavsiye ettiğim Mamuşa Köyü günübirlik gezmek için güzel bir yer. Kendinizi Türkiye’de hissedeceksiniz. Prizren’e 16 km mesafede bulunuyor.

Prizren, Mamuşa Köyü Nerede?

Prizren’den Mamuşa’ya her gün otobüs seferleri mevcut. Köye girişte ‘Mamuşa’ya hoş geldiniz’ tabelası sizi karşılayacak. Burada her yer, her şey Türkçe. Tabelalar, dükkanlar Türkçe ve insanlar Türkçe konuşuyor.

Mamuşa Köyü gezimde bana eşlik eden iki pırıl pırıl insan değerli Fikret Mazrek ve Deniz Alo arkadaşlarıma teşekkür ederim. Kendileri Mamuşa’da öğretmenlik yapan iki değerli insan.

Mamuşa Anadolu İlkokulu
Anadolu İlköğretim Okulu, Mamuşa Köyü

Kosova’da Türkçe dilini yaşatan ve gelecek nesillere aktaran tüm herkese sonsuz teşekkür ve saygılarımla.

***

Balkan ülkelerine yönelik seyahat danışmanlığı hizmeti sunmaktayım. Size özel olarak hazırlayacağım gezi planları ve önerileriyle, Balkanlar gezinizi birlikte planlayabiliriz. Gezilecek yerlerden yeme içmeye, konaklamadan ulaşıma kadar güvenilir tavsiyelerimle, Balkanlar gezinizin her anını en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olabilirim. Daha fazla bilgi için tıklayın.

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.