İran Gezileri İpuçları

İran, belki de dünyanın en yanlış anlaşılan ülkelerinden biridir. 1979’daki İslam Devrimi’nden 1980-1988 yılları arasındaki İran-Irak Savaşı’na ve İran’ın 2002’deki ABD Başkanı George W. Bush’un “Kötülük Ekseni” nin bir üyesi olduğunu söylemesine kadar, Batı’daki insanlar hiçbir zaman İran’ın gerçekte neyle ilgili olduğunu bilemediler.

Ülkemizde ise İran’a karşı aşırı bir ön yargı var. Bu belki de Şii-Sünni ayrımı yapan aşırı uç muhafazakar kesimin oluşturduğu bir hava. Bu havaya kapılanlar da ne yazık ki İran’a ön yargıyla yaklaşıyorlar. Öyle ya; insanoğlu görmeden, tanımadan hemen yargılar. Ön yargı hayatımızın her alanında bize pek faydası olmayan kötü bir huy. Oysa ki, önce bir karşımızdaki kişiyi tanısak veya gidip bir ülkeyi, şehrini görsek, insanlarını tanısak, geleneklerini özümsesek hiç de düşündüğümüz gibi olmadığını görürüz.

Geçmişten günümüze kadar İran ile ABD arasında çok sayıda jeopolitik gerginlikler oldu ve her iki taraf da birbirlerini suçlayıp durdu. Burası elbette bizi ilgilendirmiyor. İlgilendiren kısım İran’a yapacağımız geziler.

Son yıllarda İran’a olan geziler eskisinden daha da kolay hale geldi. En azından son 7 yıldır İran’la ilgiliyim ve sürekli seyahat ediyor ve yazılar yazıyorum. Bu süreçte İran’a gönderdiğim insanların sayısını ben bile unuttum. Ve yüzlerce soruya maruz kaldım. Demek ki insanlarımız İran’ı merak ediyor, İran’a gitmek istiyorlar.

Bu antik ülkenin kapıları yavaş yavaş açılıyor. İran, kendini merak eden ziyaretçilerine kapılarını sonuna kadar açıyor. Gelin ve görün bu güzel ülkeyi.

Ayrıca Okuyun: İran’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler (1. Bölüm)

İran hakkında pek çok bilgi var, ancak çoğu yanlış ya da güncel değil. İran’a sürekli giden biri olarak, bu ülkeye gelmeden önce bilmeniz gereken bazı bilgiler var.

İran’a gitmeden önce bilmeniz gereken 40 ipucu yazı dizisinin ikinci bölümünü sizlerle paylaşıyorum.

İranlılar Türklerden Nefret Etmiyor

Kendimizi kulaktan dolma bilgilerle doğru olduğuna inandırdığımız yanlış bir bilgi de İranlıların Türklerden nefret ediyor olduğudur. Böyle bir şey yok arkadaşlar. Kim, nereden çıkardı bu yalanı? İran’a yaptığım her seyahatte pek çok yeni insanla iletişime geçiyorum. Türkler hakkında ne düşünüyorsunuz sorularıma hepsi içtenlikle cevap veriyorlar. Nefret etmek gibi bir şeyi hiçbir İranlının düşündüğünü kabul etmediklerini bilmenizi isterim. Ha yok mudur nefret eden? İlla ki vardır. Fakat o nefret besleyenler de kuvvetle muhtemel eğitimsiz, aşırı uç milliyetçiden başkası da değildir. Sizin zaten İran’da bu tür insanlarla denk gelmeniz milyonda bir ihtimal olacaktır.

İran Sineması

Bu konuda pek çok yerel insan ile konuşma yaptım ve hiçbiri Türklerden nefret etmediğini dile getirdi. Zaten, İran’da aileler Türk filmleri izliyor, Türkçe öğreniyorlar. Van, Trabzon, Antalya, İzmir ve İstanbul gibi şehirlerimize bol bol seyahat gerçekleştiriyorlar. Nevruz’da Van’a eğlenmeye, alışverişe geliyorlar.

İran Vize İstiyor Mu?

İran’a vize alma konusunda endişeleniyorsanız, Türklere bu ülkenin vizesiz olduğunu bilmenizi isterim. Bu maddeye yer vermemdeki neden; halen daha “İran vize istiyor mu” sorulmasından dolayıdır. İran’a vize almadan, yalnızca pasaportunuzla giriş yapabilir ve 90 gün boyunca ülkede kalabilirsiniz.

Ayrıca geçerli bir seyahat sigortası olmadan da İran’a seyahat edebilir ve gezebilirsiniz. Sınır polisleri sizden herhangi bir seyahat sigortası istemeyecektir.

İran Gezisi İçin Rehber Kitap

Genelde bir rehber kitapla seyahat etmek gibi alışkanlığım yok. Seyahatlerim öncesi gideceğim ülke hakkında sıkı araştırmalar yapar ve öyle çıkarım yola. Ancak, seyahat planıyla uğraşmak istemeyenler bir gezi rehberine ihtiyaç duyabilir.

Sizler için hazırladığım “İran Gezi Rehberi” kitabım mevcut. Henüz PDF olarak yayına aldım. Ayrıca Zafer Bozkaya ağabeyin de İran üzerine kaleme aldığı değerli bir kitabı mevcut. Bu kitabı da sizlere öneririm.

İnternet Kullanımı İçin SIM Kart

İran’da bir SIM kart satın almak ucuzdur. İnternete girmek, İran gezi anılarınızı paylaşmak, Google Haritalar gibi uygulamalara ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu nedenle sizlere İran gezilerinizde bir SIM kart satın almanızı öneririm. Temel SIM kart ücreti 10 dolardır ve içerisinde 2 GB internet vardır.

Ayrıca Okuyun: İran’a Seyahat Etmeden Önce Telefonunuza Yüklemeniz Gereken 5 Uygulama + Bonus

İranlı arkadaşlarınızla iletişiminizi olabildiğince sorunsuz kılmak istiyorsanız, Telegram uygulamasını da indirebilirsiniz. İran’da yerliler iletişimleri için Telegram uygulamasını WhatsApp’e nazaran daha yaygın kullanırlar.

Tuvaletler Her Yerde Ama…

İran’da tuvaletler sıkça Farsça olarak tanımlanıyor. Bazen de tabelalarında kadın-erkek ayrımını gösteren resimler bulunmuyor. Aman yanlış tuvalete girmeyin!

İkinci bilmeniz gereken bilgi ise; İran’da pek çok tuvaletler klozet tipi değildir ve yaygın olarak alaturka kullanılır. Oturmakta sıkıntı çekmiyorsunuzdur umarım? Hatta otel ve lüks restoranlarda bile alaturka tuvalet kullanılır.

Son olarak ise; İran’a seyahatlerinizde yanınıza birkaç rulo tuvalet kağıdı götürmenizi tavsiye ederim. 🙂 Evlerin dışında nadiren dışarı yerlerde tuvalet kağıdı sağlanır ve hostel tipi yerlerde de tuvalet kağıdı ne yazık ki yoktur.

Mümkünse İranlılarla Birlikte Kalın

Kuşkusuz, İran gezilerinin en keyifli kısmı, yerel halkla takılmak veya onların evlerinde kalmak olacaktır. Couchsurfing teknik olarak yasadışı olsa da, İranlı gençler arasında yaygın olarak kullanılıyor.

Ayrıca Okuyun: İran Misafirperverliği Hakkında Bilgi ve İran’da Couchsurfing Kullanımı

İran’da yerel halkla etkileşime girmek ve onların evlerinde kalmak için Couchsurfing uygulamasını kullanabilirsiniz. Ve yerli bir ailenin evinde kalmak son derece güvenlidir. Bir önceki yazılarımda da İran’ın misafirperverliğinden bahsetmiştim. Kendileri sizi mutlaka evlerinde kalmaya davet edeceklerdir.

İranlılara Kişisel Sorular Sormaya Çekinmeyin

Bir şeyi merak ediyorsanız, İranlılara sormaktan çekinmeyin. Hatırlıyorum da, bir keresinde Türkiye’nin doğusunda yaşayan Kürtlerle, İran’ın Kürdistan bölgesinde yaşayan Kürtler hakkındaki kültürel farklılıkları ve yaşamları hakkında derin bir konuşma yaptığımızı. Gerçekten çok şey öğrendim diyebilirim.

Vejetaryen Misin?

Eğer bir vejetaryenseniz İran mutfağı size hitap etmiyor olabilir. Zira, İran’da yemekler genellikle et içerikli ve bol baharatlı yiyeceklerden oluşuyor. Ancak, yerel restoranların bazılarında (özellikle Tahran‘da) vejetaryen içerikli yemekler bulabilirsiniz.

Ayrıca Okuyun: Vejetaryen Gezginler İçin İran Yemekleri Nelerdir?

İran’da Alkolü Unutun

Alkol tüketen biriyseniz İran’da alkollü içeceklerin yasak olduğunu ve satışının olmadığını bilmelisiniz. İran’da bar veya alkol satan bir dükkan bulunmuyor.

İran’da alkol içerken yakalanırsanız hapis cezası veya para cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

İran’da alkol kullanamayacak olmanız, parti yapamayacağınız ve eğlenemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. İran’da gençler evlerde gönüllerince partiliyor ve eğleniyorlar. Ve bir damla alkol almadan eğlendiklerini görünce şaşırabiliyorsunuz. Tabi kendi yaptıkları meşruplar da oluyor. 🙂 İran’da partiye katılmak için Tahranlı zenginleri tanımanız gerekebilir. Meşrup ise kaldığınız evde size teklif edilebilir. 🙂

İran’a Çift Olarak Giderken…

Muhafazakar bir ülkeye gidiyor olduğunuzu unutmayın. Teknik olarak yasadışı olmasa da, sevdiklerinizle el ele tutuşmamalı veya halka açık yerlerde öpüşmemelisiniz.

İran’da otel konaklamalarında da ne yazık ki sevgilinizle aynı odada kalamıyorsunuz (Tahran’da belki kalabilirsiniz).

Aynı otel odasında kalmak için evlilik cüzdanına ve parmaklarınızda yüzükleriniz olması gerekiyor. Tabi bazı zamanlar, öğrendiğim bilgiye göre yalnızca parmağınızda yüzüğünüzün olması bile aynı odada kalmanız için yeterli oluyor. Yine de çift olarak İran’a gideceklere bu konuya dikkat etmelerini öneriyorum.

İran gezisi için vereceğim 40 ipucu yazı dizisinin ikinci bölümünün sonuna geldik. Kalan diğer 20 ipucunu da iki ayrı yazıda sizlerle paylaşacağım.

İran hakkında merak ettiğiniz başka konular olabilir. Aklınıza takılan tüm her şeyi site içerisinde yer alan ilgili yazılara yorum yazarak sorabilirsiniz. Kim bilir, belki de bir sonraki yazının konu başlığı sizin sorduğunuz sorunun içerisinde gizlidir. Sizlere yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.

Kalın sevgiyle…

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.