İran'da İnternet Kullanımı

Google Play sıralamasına göre, VPN’ler (sanal özel ağ) İran’da en çok indirilen 10 uygulama içerisinde yer alıyor. Ne yazık ki, 2012’de başlayan İnternet sansürü nedeniyle ana iletişim ve haber sitelerinin bazılarına İran’da erişim sağlanamıyor. İyi haber şu ki, bu tür sorunları çözmenin daima bir yolu var. İran’daki İnternet sınırlandırmalarıyla nasıl başa çıkacağınızı bilmek, İran seyahatiniz öncesi hazırlıklı olmanıza yardımcı olabilir ve bu güzel ülkeye seyahatiniz sırasında dünyayla bağlı kalmanıza olanak sağlar.

İran’da Neden Bir VPN Uygulaması Kullanmanız Gerekiyor?

Bugün iletişim, öğrenme ve alışveriş gibi günlük aktivitelerimizin çoğunu çevrimiçi yapıyoruz. İnterneti kullanmak tüm bu aktiviteleri daha erişilebilir ve daha hızlı hale getirse de, her zaman güvenliğimiz ve gizliliğimize önem veriyoruz. Halka açık Wi-Fi kullanarak bir kafede olabilir ve birisinin sizi gözetlediğini ve çevrimiçi etkinliklerinizi takip ettiğini hissedebilirsiniz. Peki, bu durumda bilgilerinizi korumak için ne yapabilirsiniz? Mevcut VPN uygulamalarını kullanarak yalnızca İnternette olan izlerinizi kapatmakla kalmaz aynı zamanda sansürlenmiş ve filtrelenmiş sitelere de kolayca erişim sağlayabilirsiniz.

İran’da Başlıca Filtrelenmiş Web Siteleri ve Uygulamaları Nelerdir?

İran Hükumeti, güvenlik, kültürel ve dini konulardan dolayı vatandaşlarının söz konusu sitelere ve uygulamalara erişimini engellemeye karar verdi. İran sunucularına bağlı olduğunuzu gösteren bir IP ile İnternete tam olarak erişim sağlayamazsınız.

Temel olarak, BBC, CNN ve Washington Post gibi uluslararası haber sitelerinin çoğu İran’da engelli ve bunlara erişim sağlamak için de VPN kullanmanız gerekir. Ayrıca, VPN kullanmadan, YouTube, Facebook, Telegram ve Twitter’ı da kullanamazsınız. Ancak, ne hikmetse Instagram’ı VPN olmadan kullanabilirsiniz. Oysa ki, Instagram’da Facebook’un (Meta) bir ürünü. Bazen İran’ı anlamak gerçekten güç!

Instagram, Google hizmetleri ve WhatsApp’e kolayca erişilebiliyor. İran’da da oldukça fazla kullananı var. Bu uygulamaları kullanarak, İran’daki seyahatiniz sırasında herhangi bir yardıma ihtiyaç duyduğunuzda yerlilerle bağlantıda kalabilir ve aile üyelerinizle ve arkadaşlarınızla iletişim kurabilirsiniz.

Ayrıca Okuyun: İran’a Seyahat Etmeden Önce Telefonunuza Yüklemeniz Gereken 5 Uygulama + Bonus

İran’da VPN Uygulamaları Nasıl İndirilir ve Kullanılır?

İran’a geldikten sonra kullanımı kolay ve ucuz olduğu için bir İran SIM kart ve yanında İnternet paketi satın almanızı öneririm. Böylece İnternette daha düşük bir maliyetle sörf yapabilirsiniz. Ancak, her zaman filtrelenmiş bir siteyle karşı karşıya kalmanız kaçınılmazdır. Bu sorunu çözmek için, eğer bir Android kullanıcısıysanız Google Play, IOS kullanıcısıysanız App Store çevrimiçi uygulama mağazalarını kontrol etmeniz ve arama kutusuna VPN kelimesini yazmanız gerekir. Karşınıza çeşitli VPN uygulamaları çıkacaktır.

En çok indirilen, yıldızı bol ve olumlu geri bildirimler almış bir VPN uygulamasını yükledikten sonra yapmanız gereken tek şey, bağlantı (connect) butonuna dokunup sanal bir sunucuya bağlanmayı beklemektir. Bazı VPN uygulamalarında işlem farklı olabilir. Bazen isteğe bağlı sunucu konumunu seçmeniz ve daha sonra bağlantı kurmanız gerekebilir. VPN’ler, İnternet Servis Sağlayıcılarının veya ISS’lerin faaliyetlerinizi tespit etmelerini önleyen İnternet bağlantınızı şifreleyebilir. Daha sonra, İnterneti herhangi bir sınırlama olmadan kullanmakta özgür olursunuz.

Tüm VPN uygulamalarını kullanmak ücretsiz değildir; ancak, Google Play’de veya App Store’da ücretsiz bir VPN uygulaması mutlaka bulursunuz.

VPN Uygulamaları İran’da Her Zaman Çalışır Mı?

VPN’ler zaman zaman çalışmayı durdurabilir, bu da İnternete her zaman sınırlama getirmeyeceğinin garantisi olmadığı anlamına gelir.

İran’da VPN’leri kullanırken herhangi bir sorunla karşılaşmak istemiyorsanız, henüz Türkiye’deyken telefonunuza iki veya üç VPN uygulaması yüklemek bu tür bir sorunla karşı karşıya kalmanızı en aza indirir. Biri çalışmazsa diğeri çalışır düşüncesi. Açıkçası, İran Hükumeti VPN uygulamalarına erişimi, politikalarına aykırı olduğu için kısıtlamaya çalışıyor. VPN kullanmakta başınızı belaya sokacak bir sorunla karşılaşmazsınız. Çünkü İran’da herkes VPN kullanıyor. 🙂

Ancak çalışan bir VPN bulamazsanız endişelenmeyin. Bu sorunla başa çıkmanıza yarayacak birçok VPN uygulaması var. Aralarında benim de İran seyahatlerimde kullandığım VPN uygulamalarına bir göz atın.

Ayrıca Okuyun: İran Güvenli Bir Ülke Mi?

İran’da Kullanılacak En İyi VPN Uygulamaları Nelerdir?

Bir VPN uygulaması seçmek kolay değildir, çünkü bir süre sonra çalışmayı durdurması her zaman stres verici olacaktır. Fakat İran’da sıkça kullanılan en popüler VPN’lere bir göz atın. Aralarında benim de kullandığım uygulamalar henüz yarı yolda bırakmadı.

Express VPN – Bu VPN hem Android hem de IOS için çalışır ve tüm çevrimiçi etkinliklerinizin gizlendiğinden emin olmak istediğinizde iyi bir seçenek olabilir.

CyberGhost VPN – Bu uygulamayı Android veya IOS telefonunuza yükleyerek filtrelenmiş sitelere erişim sağlayabilirsiniz.

NordVPN – İran geziniz sırasında kullanacağınız bir başka VPN uygulamasıdır. Dünyanın her yerinden farklı sunuculara bağlanarak, etkinliğiniz güvende olacak ve onu kullanırken tamamen güvende kalacaksınız.

VyprVPN – “Hızlı, güvenli ve global erişim”, uygulamanın kendi sloganıdır. Bu VPN’i kullanarak, İnternette gezinirken gizliliğinizi koruyabilir ve aynı zamanda sınırsız İnternet erişimi ile kolayca sörf yapabilirsiniz. Hangi cihazı kullanıyor olursanız olun, bu VPN, İnterneti zorlanmadan denemek ve tadını çıkarmak için kullanılabilir.

Hotspot Shield – Bu VPN, İran’daki İnterneti kullanma noktasında sorun çıkarmaz. Yükleyerek, çevrimiçi etkinliğinizi gizleyebilir ve kendinizi güvende hissedebilirsiniz.

İyi bir VPN seçmenin olası bir başka yolu da Google Play ve App Store’daki incelemelerini/yorumlarını kontrol etmek ve hangisinin sizin için daha iyi bir seçenek olacağına karar vermektir.

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.