Yazı İçeriği
İran‘a gitme seçenekleriniz büyük ölçüde iki şeye bağlıdır. İlki yeterli zamanınızın olması, ikincisi ise ülkeye olan bakış açınız ya da buna hoşgörü diyebiliriz. Her ikisi de, bu harika ve esrarengiz ülkenin ne kadarında onu ziyaret edeceğinize ve gezinizde elde edeceğiniz maksimum keyif ve deneyimle büyük ölçüde önemli rol oynayacaktır.
İran, Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Asya‘dan direkt uçuşlarla ve genellikle Amerika ve Avustralya’dan da aktarmalı uçuşlarla ulaşımı kolay bir destinasyondur. Ancak, bizi burada ilgilendiren Türkiye‘den İran’a nasıl gidilir sorusu olacaktır. Geniş bir uçak, tren ve otobüs ulaşım firmaları bu ülkeye seferler düzenliyor. Ülke içerisinde ise uzak bir şehre gitmek için bir araç kiralama ya da otobüs ile gidebilmek mümkün. Ve şunu da eklemek gerek ki, eğer İran’da araba kiralayıp bu güzel ülkeyi gezmek isterseniz sizi destansı bir maceranın beklediğini bilin.
İran’da Uçak İle Şehirlerarası Ulaşım
Şiraz, Meşhed ve Tebriz‘de uluslararası havaalanı olsa da, çoğu uçaklar İran’ın en büyük iki giriş kapısı olan Tahran ve İsfahan‘a inmektedir. İran’a uçan havayollarından bazıları; Türk Hava Yolları, Pegasus, İranair, Air France, Etihad Havayolları, Emirates, KLM, Lufthansa, Qatar Airways ve diğerleri.
Batıdan İran’a yapılan uçuşların çoğu sabaha karşı 04:00 sularında ülkeye iniş yapıyor. Bu durumda henüz İran’a gelmeden önce otel rezervasyonlarını yaptırmanız sizi zor durumdan kurtaracaktır. Ancak, gelin görün ki İran’da booking.com vb. siteler çalışmıyor. Bu durumda ne yapacaksınız? Merak etmeyin! İran’ın herhangi bir şehrine geldiğiniz vakit şehir merkezinde her bütçeye uygun otel ve hosteller bulunmakta. Bunlardan birine giderek kendinize bir yer satın alabilirsiniz. Yer bulamama gibi bir durumla büyük olasılıkla karşılaşmazsınız.
İran’da beş ana yurtiçi havayolu şirketi vardır. Bunlar; İranair, Mahan, Aseman, Taban ve Zagros. (İranair ve Mahan en iyi havayolu markalarıdır.)
İran çevresinde uçmanın birçok avantajı var. Eğer zamanınız kısıtlı ise, İran şehirlerarası ulaşımınızı uygun fiyatlara uçakla sağlayabilirsiniz. Avrupa’ya kıyasla, İran’daki iç hat uçuşları oldukça uygun maliyetli olma eğilimindedir.
İran’da Tren İle Şehirlerarası Ulaşım
İran dünyanın en büyük demiryolu ağlarından birine ev sahipliği yapıyor. İran’da unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşamak isterseniz tren ile seyahat etmenizi öneririm. İran’da trenlerin çoğu iki sınıftan oluşuyor. 1. sınıf kompartımanlar daha lüks olurken, 2. sınıftaki bir koltuk normal bir otobüs koltuğu gibidir. Tercih sizin. Fiyat/performans olarak değerlendirebilir yolculuktan beklediğiniz keyifle orantılı bir seçim yapabilirsiniz.
Gece trenleri genellikle 4 veya 6 ranza ile yataklı kompartımanlardan oluşuyor. Kompartımanlarda kadın/erkek ayrımı vardır. Çoğu birinci sınıf hizmetlerde yemekler kompartımanınızda servis edilir. Yemekler çok kötü değil. Uzun mesafe trenleri de bir restoran kompartımanı ile hizmet vermektedir.
En konforlu trenler Meşhed ve Tahran arası çalışan trenler oluyor.
İran’da tren ile seyahat etmeyi düşünüyorsanız resmi olmayan web sitesini ziyaret edebilir ve çevrimiçi İran şehirlerarası tren bileti alabilirsiniz. Yalnız buradan alacağınız tren bileti, İran’da tren istasyonlarından alacağınız tren biletinden daha pahalıya gelebilir. Web sitede satın alınan tren biletine komisyon uygulanmaktadır. Detaylı bilgi için İran Demiryolları web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Ayrıca Okuyun: Van’dan Tebriz’e Tren Yolculuğu
İran’da Otobüs İle Şehirlerarası Ulaşım
İran’ın tüm şehirlerinde otobüs terminalleri büyük ölçüde geniş, bakımlı ve düzenlidir. Gideceğiniz şehre bilet almak için pek çok firma hizmet veriyor. Otobüs terminallerinde İngilizce konuşabilir ve size yardımcı olabilirler. Büyük şehirlere genellikle rahat ve güvenli olan Volvo otobüsler kullanılıyor. Konforlu ve klimalı otobüslerdir. Çevrimiçi İran otobüs bileti rezervasyonunuzu yapabilir veya biletinizi satın alabilirsiniz. Çoğu rotada normal (güvenilir) ve VIP (genellikle daha konforlu) otobüsler arasında bir seçim yapabilirsiniz.
Bir seyahat acentesinin sizin için biletlerinizi almasından daha çok sizin terminale gidip oradan biletinizi satın almanız en iyisidir. Şehirlerarası yolculuk hizmeti veren İran otobüs firmalarının yazıhanelerini terminallerde bulabilir ve kendilerinden biletinizi satın alabilirsiniz.
Ayrıca Okuyun: İran’ı Gezmek İçin En Uygun Zaman Nedir?
İran’da Araba ve Şoför Kiralama
Bir araba veya şoför kiralamak belki lüks gibi görünebilir, ancak İran’da, özellikle trafik kurallarına, sık kazalara ve trafikte olan saygısızlığa karşı kendinize şoförlü bir araba kiralamak belki iyi olabilir. İran’da trafik hallaç pamuğu gibidir. Her an sağdan-soldan bir araç veya motosikletli fırlayabilir. İran trafiğinde gözlerinizi dört açmalısınız. Bu sadece araba kullanırken değil, aynı zamanda karşıdan karşıya geçerken de geçerlidir.
İran’da araba kiralarken klimalı veya klimalı olmayan araçlar arasından bir seçim yapabilirsiniz. Oteliniz veya herhangi bir seyahat acentesi kiralık araba ayarlamanıza yardımcı olabilir. Tahran, İsfahan ve Şiraz gibi büyük şehirlerde araba kiralamak yaygındır.
Merhaba Fatih Bey,
Haziran ayında 1 haftalık İran seyahati planlıyoruz. Size danışmak istediğim birkaç sorum olacak, yardımcı olursanız çok mutlu olurum.
– Haziran ayı seyahat için uygun olur mu?
– Şehirler arası araç kiralayarak yolculuk etmek mümkün mü, maliyet açısından nasıldır? Başka hangi seçenekler ideal olur?
– Konaklama yerlerini önceden ayarlamak mümkün müdür?
Teşekkürler.
Merhaba,
– Haziran ayında İran’ın kuzeyi Tebriz ve çevresi nispeten daha iyidir. Tahran ve Şiraz gibi güney şehirlerine indikçe sıcaklık artacaktır. Fakat gezmenize engel olacak bir sıcaklık değil. Tabi öğlen vakitleri, güneşin tam tepede olduğu saatler fazla açık alanda olmamak iyidir.
– Evet mümkün. Fakat İran’da araç kiralayıp dolaşmanızı pek tavsiye etmem. Özellikle Tahran ve İsfahan gibi yoğun şehirlerde araç kullanmak çok zor. Pek trafik kurallarına uyduklarını söyleyemem. Şerit değiştirirken bile sinyal vermiyorlar.
– İran otelleri ne yazık ki uluslararası hizmet veren konaklama sitelerinde çıkmıyor. Ancak, Facebook, Instagram gibi yerlerde ilgili şehirler için (tahran, otel/hostel) şeklinde arama yapabilir, kendi sayfalarından otellere ulaşıp yazışarak rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz.
Keyifli geziler dilerim.
Fatih Bey,
Ben önümüzdeki hafta trenle İstanbul-Ankara-Tatvan’a oradan da Van’a otobüsle gideceğim.
Çok teşekkürler Van’dan Tebriz’e otobüs olduğunu yazmışsınız. Nasıl makbule geçti anlatamam. Kaça gidiyorlar acaba? Bir kontak numarası varsa iletebilir misiniz? Daha gezi rehberinizi henüz tam okumadım ancak 10 ya da 15 gün kalacağım. 4 gün Şiraz, 3 gün İsfahan, 3 gün Tahran olarak düşündüm. Bu istif iyi midir? Bir de çok önemli benim için İran’da kredi kartı geçiyor mu? Ya da geçse de komisyon alıyorlar mı? İran parasını İstanbul’dan alıp mı yola çıkayım. Gerçi Şiraz rehberinize bakmadım ama Şiraz’dan Persepolis’e giden otobüsler var mı? Ya da en uygun ulaşım nasıldır Persepolis’e? Çok ama çok teşekkür ederim tüm verdiğiniz bilgilere. İyi günler. Saygılar. Filiz.
Merhaba Filiz Hanım,
Van Erdem Turizm ile iletişime geçin. Hadigez.com’dan Fatih Kibar’ın yönlendirmesiyle ulaştığınızı söyleyin. Fiyat, yolculuk süresi vb. sorularınızı kendilerine sorabilirsiniz. 15 günlük bir gezi olduğunu düşünürsek Kaşan ve Yezd şehirlerini de rotanıza eklemenizi öneririm. İran’da kredi kartı geçmiyor. İran’a Dolar ile gidip bir miktar sınırda ve kalanı Tahran’a çevirebilirsiniz. Şiraz’dan Persepolis’e ulaşım mevcut. Detaylarını ilgili yazılarımda paylaştım.
Merhaba,
Van’a ve Doğubayazıt’a yakın bir ildeyim. Hangi sınır kapısından İran’a daha rahat ve uygun fiyata geçebilirim. Doğubayazıt mı yoksa Van kapısını mı tercih edeyim? Ayrıca Van’dan Tebriz’e geçmek için direkt dolmuşları mı kullanmamı önerirsiniz yoksa sınır kapısı yapıp sınırı geçtikten sonra Tebriz’e giden bir dolmuş ya da otobüse mi bineyim? Ayrıca Van-Tebriz dolmuşları Van otogardan mı nereden kalkıyor, kaç saat sürüyor ve ücreti hakkında bilginiz var mı? Ya da Doğubayazıt’tan gitsem nasıl gidebilirim? Son olarak, Ermenistan’a da geçmek istiyorum. İran’dan Erivan’a dolmuş ya da otobüs bulabilir miyim?
Bilginiz varsa, yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhaba Süleyman Bey,
İran’a Van Kapıköy Sınır Kapısı’ndan daha rahat ve daha hızlı geçiş yapabilirsiniz. Van’dan kapıya, Hoy ve Tebriz şehrine direkt giden araçlar bulunmaktadır. Aynı zamanda sınırın diğer tarafında bekleyen ve Hoy ile Tebriz şehrine giden araçlar da bulunmaktadır. Van’da Tebriz’e giden firmalar Beşyol Mevkii, Defterdarlık Cad. üzerinde yer alıyor. Erdem Turizm ile işbirliğim var. Erdem Turizm ile yolculuk yaparsanız ücrette indirim yapabilirsiniz. Bu araçlar sınırda bir süre kadar evrak işlemleri için bekler. Doğubayazıt’tan ise sınırı geçtikten sonra İran tarafındaki taksilerden birine binip Bazargan’a inebilir ve buradan Maku’ya otobüsle geçip Maku’dan Tebriz’e giden bir otobüse dahil olabilirsiniz. Tebriz’den Erivan ve Bakü’ye otobüsler bulunmaktadır.
Merhaba,
Ben İran’ı çok merak ediyorum ve Kasım ayında gitmeyi planlıyorum. Tarihçiyim ve tarihi çok seviyorum. Özellikle Alamut Kalesi’ni ve büyük camileri görmek istiyorum. Hayat pahalılığı nasıl? 500 dolarla ne kadar idare edebilirim? Sahil kesimi var mı?
Merhaba Şuayb Bey,
İran, tarih severler harika bir ülkedir. Zengin bir tarihe ve gösterişli mekanlara sahiptir. Çarşı pazarları, parkları, şehrin simge yerleri insanların renkliliğiyle ve samimiyetleriyle görülmeye değerdir. Alamut Kalesi’ne Kazvin üzerinden gidebilirsiniz. Bunun hakkında site içerisinde bir yazı yazdım. Bununla beraber, tüm turistik şehirlerde eski ve göz alıcı dini mekanlar bulunmaktadır. Hayat pahalılığı özellikle pandeminin de etkisiyle İran’da da aşırı artmış durumda. Yeme-içme, konaklama, ulaşım eskisine göre biraz daha pahalı. Ancak 500 dolar ile 1 hafta idare edebilirsiniz diye düşünüyorum. Kasım ayında güneş görmek için İran’ın sahil kesimi olan Bender Abbas bölgesine gidebilirsiniz. Fakat burası çok uzak ve otobüs ile yolculukta çok fazla yıpranırsınız. En iyisi uçakla gitmektir ancak bütçeniz gidiş-dönüş ve İran’da kalacağınız süre boyunca yeterli olmayabilir.
Merhabalar Fatih Bey,
Ağustos başı arkadaşım ile yaklaşık 1 haftalık İran’a bir seyahat yapmak istiyoruz. Tren biletleri için birçok siteye baktım ama bulamadım. İstanbul’dan İran’a (Tebriz veya Tahran fark etmez) en ucuz ulaşımı nasıl sağlayabiliriz? (öğrenci olduğumuzu da göz önünde bulundurursak)
Merhaba Rabia Hanım,
İran’da tren kullanımı için resmi olmayan şu siteye göz atabilirsiniz: https://www.iranrail.net/
İstanbul-Tahran arası 45 saat süren ve bilet ücreti 600 TL civarı olan otobüsler mevcut. Bunun dışında İstanbul-Van yapabilir ve Van’dan 200 TL civarı bir rakam ile Tebriz’e geçebilirsiniz. Son olarak İran’da yaşayan bir arkadaşınız varsa kendisinden rica edebilir ve Aseman Airlines gibi ucuz havayolu şirketinden sizin için İstanbul-Tahran uçak bileti satın almasını rica edebilirsiniz.
Eğer Van’dan Tebriz’e geçmeyi düşünürseniz haber verin, indirimli seyahat edebilmeniz için yardımcı olurum.
Başka sorularınız olursa da çekinmeden yazın. Size yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.
Merhaba,
1 haftalık İran’da gezmek istiyorum. Yemek, konaklama, gezme vs. ne kadar tutar ve siz yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba İsmail Bey,
Pandemiyle birlikte İran’da çoğu şeyin fiyatı arttı. Tümen, Dolar karşısında epeyi bir değer kaybetti ve bu da İran’da konaklama, ulaşım, yeme-içme, alışveriş vb. günlük yaşamı ilgilendiren kalemlerin fiyatının artmasına neden oldu. Dolayısıyla 1 haftalık İran geziniz için ihtiyacınız olacak net bir rakam söylemem ne yazık ki pek mümkün değildir.
Merhaba Fatih Bey,
Yaz başlarında eşimle 7 günlük bir İran gezisi düşünüyorum. Siz böyle bir organizasyon yapıyor musunuz veya neyi önerirsiniz? Turlar bir hayli pahalı. Daha ekonomik nasıl yapabiliriz?
Merhaba Serkan Bey,
Evet, İran’a geziler düzenlemekteyim. Eğer bireysel olarak gezmeyi düşünüyorsanız da danışmanlık hizmeti vermekteyim. Siz nasıl uygun görürseniz. Dilerseniz detayları buradan veya iletişim sayfası üzerinden mail adresime yazabilirsiniz.
İyi akşamlar Fatih Bey,
Sitenizi yeni keşfettim. Size de yazıp yazmamakta git geller yaşasam da ayrı ayrı vermiş olduğunuz cevaplardan etkilenerek yazma gereği duydum. Ben ayın 25’inde 13:00’a doğru Tahran’da olacağım ve ayın 30’unda da 15:00’de uçakla memleketime geri döneceğim. Şu şekilde bir plan yaptım sizin fikriniz benim için çok önemli;
25-26 Ekim Tahran
26 Ekim sabah erkenden yola çıkarak gece konaklamalı çöl turu (tur saat 13:00’de başlıyor)
27 Ekim Kaşan’ı gezip konakladıktan sonra
28-29 Ekim İsfahan
30 Ekim sabahtan yola çıkarak havaalanına geçeceğim.
İran içinde otobüsle gezmeyi planlıyorum. Tek seyahat edeceğim. Sizce uygun mudur? Birde PDF şeklinde yararlanmam gereken kaynağınız varsa ve benimle paylaşırsanız sevinirim.
Saygılarımı sunar teşekkür ederim.
Merhaba Eray Bey,
Çöl turunu hangi şehirde yapacaksınız? Çöl deneyimi için Yezd veya İsfahan şehirlerini tavsiye ederim. Tarih dağılımı gayet iyi. İlgili şehirlere ayırdığınız süreler de yeterli. İran içerisinde otobüslerle ulaşım gayet ekonomik. VIP otobüslerle seyahat edebilirsiniz. Tek seyahat etmeniz herhangi bir sorun teşkil etmez. İran güvenli ve misafirperver bir ülkedir. PDF gezi notlarını da mail adresinize gönderdim. Eğer gelmediyse lütfen tekrar bana ulaşın.
Şimdiden keyifli ve güvenli bir seyahat dilerim.
Fatih Bey,
PDF gelmemiş maalesef. Yol üstü olduğu için Kaşan şehrine de uğramayı düşünüyorum. Kasan Tourist’den fiyat aldım: gece konaklamalı 40 euro. Fiyat da uygun geldi. 🙂
PDF’i tekrar gönderdim. Spam klasörüne de bakın lütfen.
Keyifli ve güvenli bir gezi dilerim.
İyi günler,
Ben 24 yaşındayım ve pasaportum var (mor). Ben 90 günlük gezmeye gitmek istiyorum ancak havaalanında sorun çıkar m? Bunu konsoloslukla konuşmam mı gerekiyor yoksa hiç sorun yaşamadan hemen bilet verirler mi bana? Yani hemen bilet veriyorlar mı yoksa yapmam gereken bir şey var mı?
Cevap yazarsanız mutlu olurum.
Merhaba Gülcihan Hanım,
Mor pasaport derken? Umuma Mahsus (bordo) pasaport mu demek istediniz? Eğer doğru anladıysam, hayır hiçbir engel yok. İran vizesiz bir ülke. Biletinizi alıp direkt Tahran’a gidebilirsiniz. Havaalanında pasaport kontrol memurları pasaportunuza giriş mührünüzü vuracak ve ardından ülkeye girmenize müsaade edeceklerdir.
Merhaba efendim,
Benim sorum şu: Yurtdışında Turkcell hattımı kullanmak istiyorum. İran’da bizim operatörler anlaşmalı mı ve internet durumu nedir? Sosyal medya yasaklıymış. Peki, Gmail gibi Google ürünleri?
Son sorum.. Giyime dikkat etmek gerekir mi? Mesela çok küçük bir küpe var.
Teşekkür ederim.
Merhaba Yusuf Bey,
Yurtdışında Türk hattınızı kullanmanızı tavsiye etmem. Yurtdışı tarifesi olsa bile ücret yine fazla olacaktır. Bunun yerine İran’da kendinize yerel bir sim card alabilir ve içerisinde 10.000 Tümen ve 6 GB internet paketi yüklemeniz daha iyi olacaktır. İran’da Instagram hariç diğer sosyal medya siteleri yasak. Bunun önüne geçebilmek için telefonunuza bir VPN uygulaması yüklemeniz yeterli olacaktır. Erkekler şort, kapri giyemiyor. Küpe ise sorun olmayacaktır.
Peki, Couchsurfing ve gece yolculuğu ile tren veya otobüste konaklama masraflarını çıkarsak 1 hafta için ne kadar bütçe ayırmamızı önerirsiniz? Hediyelik vs. bir iki küçük şey dışında almayacağız. Ülke içi ulaşımı da paylaşımlı taksi veya tren ile sağlamayı düşünüyoruz. Pek para harca(ya)mayacağız. Öğrenci olduğumuz için.
Merhaba,
1 haftalık bir gezi için kişi başı 150-200 Dolar fazlasıyla yeterli olacaktır.
Merhaba Fatih abi,
Ben 18, arkadaşım ise 16 yaşında. İlk olarak yurt dışına çıkış sorun olur mu? İkinci olarak ise ulaşımı nasıl sağlamalıyız? Malum öğrenciyiz ve uçak biletleri oldukça pahalı. Sence İstanbul-Van ve Van-Tebriz arası yolculuk mu yapmalıyız yoksa direkt İstanbul’dan Tahran’a mı? Ve İstanbul-Tahran otobüs fiyatlarını yazabilir misin?
Merhaba Furkan,
Sen yurt dışına çıkabilirsin ancak 16 yaşında olan arkadaşın ailesinden izinli muvafakatname alması gerekir. Kısıtlı bütçeniz varsa İstanbul-Van ve Van-Tebriz rotasını izleyebilirsiniz veya İstanbul, Laleli’den direkt Tahran’a giden otobüslere binebilirsiniz. İstanbul-Tahran otobüs bileti ücreti 50-70 Dolar arası değişiyor.
Ben İran’a arkadaşımla gitmek istiyorum. İkimizde 15 yaşındayız ve teknolojik alışveriş yapacağız. Yaşımız sorun olur mu?
Merhaba Ahmet kardeşim,
18 yaşından küçükler noter onaylı ailelerinden izinde muvafakatname alarak yurtdışına çıkabilirler.
Evet yurt dışına çıkabildiğimiz hakkında bilgim var fakat burada ki asıl sorum şuydu; mesela Türkiye’de reşit yaşı 18 ve telefon hattı vb. 18 yaş altı alamıyor. Oradaki reşit yaşı 15 diye duydum fakat emin olamadım. İran konsolosluğundan bilgi almayı planlıyorum.
Bu yıl 1-10 Haziran arası 5-6 kişi İran turu yapmak istiyoruz. Tur programını ben yapıyorum. Zor bir ülke mi ve sorun yaşar mıyız? Birde şoförlü araç nasıl buluruz? Yol gösterirsen sevinirim.
Teşekkür ederim. İyi gezmelerin olsun.
Merhaba Ertan Bey,
İran gayet keyifli, güvenli ve gezmek için kolay bir ülke. Hiçbir zorluk yaşamazsınız. Şoförlü araçları İran’da bulunduğunuz şehirde hizmet veren taksiler ile konuşarak ayarlayabilirsiniz. Burada önemli olan pazarlığınızı sıkı yapmak ve bu şekilde günlük anlaşmanız yönünde olacaktır. Eğer bir rehberlik veya danışmanlık hizmeti isterseniz de size bu konuda yardımcı olabilirim. Kendim de İran turları yapıyorum ve İran’da çalıştığım profesyonel İran tur rehberleri çalışma arkadaşlarım mevcut.