Yazı İçeriği
İran’ın Doğu Azerbaycan Eyaletinin yönetim merkezi olan Tebriz, ülkenin kuzeybatısındaki en büyük şehridir. 3 milyon nüfusa sahip olan Tebriz şehrinin nüfus yoğunluğunu çoğunlukla İran Türkleri oluşturmaktadır ve dili Azerbaycan Türkçesidir. Fakat Farsça ve Türkçe de oldukça sık kullanılan diller arasında yer almaktadır. Dolayısıyla şehre vardığınızda rahatlıkla aradığınızı bulabilir ve yardım istediğinizde kolayca yerel insanlardan iletişime geçerek yardım alabilirsiniz.
Tebriz İran’ın en kirli havasına sahip ikinci şehri olduğu için yaz dönemlerinde yapacağınız ziyaretlerde biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Yaşanan bu hava kirliliği de Tebriz’in sanayi bakımından İran’ın en gelişmiş ikinci şehri olmasından kaynaklanmaktadır.
Kömür Çayı ve Acı Çayın birleştiği yatakta yer alan Tebriz, tarihi geçmişiyle de oldukça göz dolduran bir şehirdir. Erk-e-Alişah, Rob-e-Raşidi, İtfaiye Kulesi, Tebriz Kapalıçarşı’sı, Tebriz Belediye Sarayı, El-Gölü , Meşrutiyet Müzesi, Azerbaycan Müzesi, Senceş Müzesi, Şehriyar’ın Müzesi, Şairler Anıtı, Un İbn Ali Anıtı, Ferdowsi Lisesi, Alişah Camii, Tebriz Ulu Camii, Kebud Camii, Ostad ve Şagerd, 7 Camii, Seyyed Hamze Camii, Magbare Camii, Zehiriye Camii ve Tren İstasyonu Tebriz’de gezip görebileceğiniz yerler arasındadır.
Tebriz, tarihi geçmişi ve Türkiye’nin doğusuna olan benzerliğiyle sizi adeta evinizde gibi hissettirecek güzel bir kenttir.
Tebriz İçin En İyi Zaman Nedir?
Yaz aylarında sıcaklığın 40 santigrat dereceye kadar vardığı Tebriz’de yazın deneyimleyeceğiniz bir gezi sizi oldukça bunaltabilir ve özellikle cilt problemi ya da akciğer rahatsızlıkları bulunanlar için tehlikeli boyutlara gelebilir. Fakat yine de şehri ziyaret etmek için en uygun dönem Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarıdır. Herhangi bir sağlık problemine maruz kalmamak için şehri Nisan, Mayıs veya Eylül aylarından birinde ziyaret etmenizi öneririm. Kış ayları sert geçtiği için, kış aylarında yapacağınız bir seyahat gezinizin kalitesini düşürecek ve sizi memnun bırakmayacaktır. Dolayısıyla Tebriz için bir gezi planı yaparken mevsim ve hava sıcaklıklarını göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.
Tebriz’e Nasıl Gidilir?
Tebriz’e yaklaşık iki saat süren bir havayolu yolculuğuyla direkt olarak varabilirsiniz. Şehir içi ulaşımdan bahsedecek olursam; otobüs ve metro gibi toplu taşıma araçlarının yanı sıra taksi tutmak ve araba kiralamak gibi imkanlarınız da bulunmaktadır. Bünyesinde birçok üniversite barındıran Tebriz’de özellikle demiryolu ulaşımı yani trenle ulaşım oldukça sık kullanılan ve inanılmaz ucuz olan bir toplu taşıma aracıdır. Gezilerinizi taksi ile yapmak biraz pahalı olabilir dolayısıyla eğer kalabalık bir grupsanız araba kiralamak sizin için uygun olabilir fakat uluslararası ehliyetinizin olması gerektiği gerçeğini hatırlatmamda fayda var.
Bununla beraber, Van’dan karayolu ile Tebriz’e ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Her gün Van’dan hareket eden araçlar yaklaşık 8 saate Tebriz’e varmaktadır. Ulaşımın detaylarına ayrı olarak yazdığım içerikten ulaşabilirsiniz.
Tebriz’de Nereden, Ne Alınır?
Tebriz doğunun en büyük ve en önemli alışveriş ayağı olmakla beraber çok büyük ve çok meşhur çarşılara ev sahipliği yapmaktadır. Bu büyük çarşıları kapalı bir pazar yeri niteliğinde düşünebilirsiniz ve her bir çarşının mimari yapısı tarihte oldukça büyük önem taşır ve yirmiye yakın kervansarayı ile benzerlerinden keskin bir şekilde ayrışır. Tebriz ziyaretinizde kesinlikle gitmenizi tavsiye edebileceğim büyük çarşılar arasında İbrişim Çarşısı, Şems Çarşısı ve Mevlana Çarşısı yer almaktadır. Tebriz’e ait en meşhur ürün Tebriz ipek halılarıdır. Dünyaca üne sahip olan bu halılar oldukça pahalı ama bir o kadar da göz alıcı ve şıktır.
Tebriz’de Nerede, Ne Yenir?
Nar ve nar ekşisi, Tebriz’de hemen her yemekte oldukça çok kullanılan bir meyvedir. Özellikle pilavın olduğu yemeklerde nar tanelerine sıkça rastlanır. İran’ın ulusal yemeği olan Abguşt adlı yemek en güzel Tebriz’de yapılmaktadır ve kesinlikle bu yemeği Tebriz’de deneyimleyin derim. Haj Ali Chelokababi, Jalali Sardrod, Delestan Restoran & Fast Food, Berkeh, Vanil Cafe, Reyhan, Dr Nikk Restaurant, Shahriar Traditional Restaurant, Baliq Restaurant, Tabriz Modern Restaurant, Talar-E Bozarg El-Goli, Nobar Bath Resturan, Gazmakh, Ipek Yolu, Hezardastan Restaurant, Tooska ve Coffe Taher restoranları Tebriz’de bilinen ve damak tadı olarak da oldukça lezzetli yemekler sunan restoranlardır.
Tebriz’de Nerede Kalınır?
Tabriz El-Goli Pars Hotel, Tabriz Hotel, Tabriz International Hotel, Morvarid Hotel, Iran Hotel, Gostaresh Hotel, Azarbayjan Hotel ve Shahryar International Hotel Tebriz’de bulunan oldukça konforlu ve en çok tercih edilen konaklama yerleridir. Fiyatları 500 TL ile 1.000 TL arasında değişmekte olan bu otellerde bütçenize uygun olanı tercih edebilir ve bu tercihten dolayı da lüks ve konfor beklentinizi ödeyeceğiniz ücrete göre ayarlayabilirsiniz. Oteller hem şehir merkezinde hem de fiyatına göre oldukça konforlu konaklama yerleridir. Tebriz’de sırt çantalı gezginler için bazı uygun fiyatlı hosteller de ayrıca bulunmaktadır.
Tebriz Gece Hayatı ve Eğlence
İran genelinde olduğu gibi Tebriz’de de gece hayatı için barlar ve gece kulüpleri bulunmamaktadır. Fakat alkollü ya da bol müzikli gece hayatı yerine çay bahçeleri ve kafelerde akrabalarıyla ve arkadaşlarıyla eğlenen, uzun sohbetler yapan birçok kişiyle karşılaşacaksınız. Tebriz’in en canlı bölgesi olan Vel-i Asr’da lüks kafelere rastlayabilirsiniz. Kafeterya ve çay bahçeleri bakımından da oldukça zengin olan Tebriz’de gençler buralarda takılır ve eğlenirler. Tebriz’de çılgınca partiler, danslı müzikli eğlenceler görülmese de genç nüfusun kendi eğlence anlayışlarıyla eğlendiklerine kafelerde şahit olabilirsiniz.
Sizin yaptığınız gibi terminalden 60-90 bin arası taksi tutsam sizin gezdiğiniz yerleri gezsem iyi bir Tebriz turu yapmış olurum değil mi? Bir de konaklama işi biraz karışık sanırım internetten yapamıyor muyuz rezervasyonu? Fiyat da yüksek sanırım Tebriz’de?
Merhaba Ziya Bey,
İran’da taksi ulaşımı ucuz. Zaten Dolar, Tümen karşısında 12.000 civarında. Bu süreci lehinize çevirip taksi ile Tebriz gezilecek yerleri gezebilirsiniz. İran otelleri ne yazık ki booking gibi yerlerden rezervasyon yapılamıyor. Ancak, gittiğiniz zaman bütçenize uygun bir otel rezervasyonu yapabilirsiniz.
Merhabalar Fatih Bey,
Ben ve eşim araba ile Eylül ayının ilk haftası Tebriz’e gitmeyi düşünüyoruz. Kocaeli/Gölcük’te ikamet ediyoruz. Buradan Ankara, Malatya, Van rotası ile Tebriz’e gitmeyi planlıyoruz. Bu konuyla ilgili sormak istediklerim;
1. Özel araba ile gitmeyi önerir misiniz?
2. Kalacak yer konusunda özellikle önereceğiniz bir yer var mıdır?
3. Tebriz’den halı alalım mı? (ipek değil normal yün halı), alacağımız 1 bilemedin 2 halı ama alırsak getirmekte sorun çıkar mı?
Merhabalar Sabri Bey,
Tebriz’e iki ayrı sınır kapısından gidilebilir olduğunu biliyor olmalısınız. Doğubayazıt üzerinden Bazargan ve Maku’yu takip ederek de Tebriz’e ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Van ve Hoy şehirlerini takip ederek de Tebriz’e ulaşabilmek mümkün.
1. Özel araba ile gitmek istemeniz durumunda TURİNG’den detaylı bilgileri almak durumundasınız. (Depozito, evraklar, ehliyet vb.)
2. İran’da her bütçeye uygun kalacak yer bulabilmeniz mümkün. Sitede yer alan İran makalelerinde otel/hostel önerilerim bulunmakta.
3. 2 halı/kilim vs. sınır polisleri herhangi bir şey demeyeceklerdir. Atın arabanın arkasına ve gönül rahatlığı ile ülkeye getirin. 2017 yaz aylarında orta boy bir kilim almış, rulo yaparak elimde sınırdan sorunsuzca geçirmiştim.
Başka sorularınız olursa yine buradan yazarak bana sorabilirsiniz.
Merhabalar Fatih Bey,
Tahran’dan Tebriz’e geçmek için nereden hangi otobüse binmem gerekiyor acaba? Şimdiden teşekkürler.
Merhaba Koray Bey,
Tahran’da Azadi ve Arjantin adında 2 terminal bulunuyor. Azadi Terminalinden kalkan otobüsler ülkenin kuzey şehirlerine giderken, Arjantin Terminalinden kalkan otobüsler İsfahan, Şiraz gibi güney şehirlere gitmektedir. Dolayısıyla sizin Tahran’dan Tebriz’e gitmek için şehrin kuzeyi yani Azadi Otobüs Terminali’ne gitmeniz ve buradan otobüse binmeniz gerekmektedir.
Merhaba Fatih Bey,
Tebriz’e bir haftalık gezi yapacağım lakin Kendovan’ı da görmek istiyorum. Eğer zaman artarsa nereyi önerirsiniz? Erdebil çok övülüyor. Ben Iğdır üzerinden gideceğim. Tebriz’e direkt otobüsler varmış. Bu konuda herhangi bir malumatınız var mıdır? Ayrıca bahsettiğiniz harita ve sizin şehir için deneyimlediğiniz ipuçlarını mail adresime göndermenizi rica ediyorum.
Hoşça kalın.
Merhaba Ali Bey,
Tebriz’e 1 hafta gayet ideal ve yeterli bir süre. Kendovan’ı da mutlaka görmenizi öneriyorum. Zaman mutlaka artacaktır. Zencan ve Kazvin’i de rotanıza eklemenizi tavsiye ederim. Dilerseniz Erdebil şehri de görülmesi gereken bir destinasyon, buraya da gidebilirsiniz. Evet, Nahçıvan’dan Tebriz’e direkt otobüsler kalkmakta. İran gezinize yardımcı olacak ilgili dosyaları mail adresinize gönderdim. Başka sorularınız olursa yazınız. Size yardımcı olmak için her zaman buradayım.
Hocam biz iki kişi Ağustos ayında Tahran’a gitmek istiyoruz. Buradan otobüsle ya da trenle gidelim dedik tren yokmuş sanırım bildiğiniz bir otobüs firması var mı? İkincisi de 6 gün kalacağız rotamız ne olmalı? Tahran, Tebriz, İsfahan bu şehirleri gezmek istiyorum. Kişi başı 1000-1500 lira gibi bir bütçe ile bu işin altından kalkabilir miyiz?
Teşekkür ederim.
Merhaba Ömer,
Ağustos ayı İran aşırı sıcaktır öncelikle bunu göz önünde bulundurun. İstanbul, Laleli’den Tahran’a VIP otobüsler gidiyor ancak ulaşım süresi 37-40 saat arası değişiyor. 6 gün belirttiğiniz 3 şehir için çok kısıtlı. Otobüs Tahran’a gittiğini biliyoruz öyleyse Tahran (3) ve İsfahan (3) gün şeklinde planlayabilirsin. Tebriz yukarıda kalıyor ve Tahran’a 6 saat mesafede yer alıyor. Tebriz’i başka bir İran seyahatine erteleyebilirsin. 1000-1500 TL arası 6 günlük İran seyahatiniz için yeterlidir.
İran seyahatinizi planlarken aklınıza takılan başka sorular olursa buraya yazarak sorabilirsiniz. Size yardımcı olmak için ben buradayım.
Merhaba,
Ben Mayıs ayında Ağrı’da olacağım. Gürbulak sınır kapısından Tebriz’e günübirlik gezi istiyorum. Oraya ulaşım olarak nasıl gidebilirim? Pasaportum var. Yalnız gitmek zor mu? Yoksa arkadaş ile mi gitmek lazım? Pasaportsuz Tebriz’e gidilir mi?
Cevabınızı bekliyorum.
Merhaba Bircan Ersu,
Gürbulak Sınır Kapısı üzerinden direkt Tebriz’e bir araç bulamazsın. Ancak sınır kapısından taksi ile çok uygun bir fiyata Bazargan’a gidebilir ve buradan Maku’ya kalkan dolmuş veya yine taksi ile ulaşımını sağlayabilirsin. Maku’dan ise Tebriz’e otobüsler kalkmakta. Fakat günübirlik bir gezi istiyorum demişsin. Gürbulak Sınır Kapısı ve Tebriz arası yaklaşık 6 saate yakın sürüyor. Sabah 9’da sınır kapılarının açıldığını düşünürsek ve Bazargan ile Maku arası indi-bindi yaptığını düşünerek Tebriz’e geçecek olman biraz zamandan kayıp olacaktır. Haliyle Tebriz’e ulaştığında günün yarısı bitmiş olacak ve görebileceğin belki de Şairler Anıtı (Şehriyar’ın Kabri) olacaktır. Daha sonra tekrar geri Ağrı’ya döneceksin anladığım kadarıyla? En azından 2 günlük bir program yaparsan Tebriz’de görülecek güzel yerler vardır.
Başka soruların olursa yazabilirsin, sana yardımcı olabilirim.
Tebriz’de uygun fiyata kalacak yer var mı? Tren ile Van’dan gidebilir miyim? Bilgi verir misin?
Merhaba Mustafa Bey,
Tebriz’de uygun fiyatlara kalabileceğiniz bazı oteller mevcut. Bunlar;
Mahhad Guesthouse, Ferdovsi Caddesi
Azerbaycan Otel, Shariyari Caddesi
Sina Otel, Bagh-e Gülistan Meydanı
TransAsya treni ile İstanbul-Ankara-Van-Tahran treni Van iskele durağında duruyor ve buradan binip gidebilirsiniz ancak henüz bu tren seferleri hizmet vermemektedir. Dilerseniz TCDD sitesinden detaylı inceleyebilirsiniz. Bir gelişme olduğu taktirde yine buradan güncelleme yaparak sizi bilgilendirebilirim.
İran’a dair merak ettiğiniz başka sorular varsa yazabilirsiniz.
Merhaba,
Tebriz’den Azerbaycan vizesi almak zor mu? Buradan alsam mı daha kolay olur, oradan alması mı? Kara yoluyla Tebriz’den Bakü, Tiflis ve Batum şeklinde tren, otobüs ve otostop ile bir planım var da.
Merhaba Çağatay,
Tebriz’den Azerbaycan vizesine başvurabilirsin. Yalnız 3 iş günü içerisinde vize çıkmaktadır. Türkiye’den de alabilirsin. Havayolu ile gidenler ise Heydar Aliyev Uluslararası Havalimanından vize alabilir. Güzel bir rota belirlemişsin. Şu makaleyi de okumanı tavsiye ederim: Komşu Ülkeler Seyahat Rotası ve Planlama