Sizlere 2015 yılı yaz aylarında gerçekleştirmiş olduğum komşu ülkeler seyahatimin rota ve planlama süreçlerinden bahsetmek istiyorum. Yapmış olduğum bu seyahat birçok kişi tarafından yapılmak isteniyor. Zira, bu rotaya yönelik onlarca e-mail aldım. Dolayısıyla da bu içeriği yazmayı uygun gördüm. Benzer bir seyahat planı içerisindeyseniz aklınıza takılan soruları yorumda bulunarak benimle paylaşın. Birlikte seyahatinizi planlayabilir ve detaylandırabiliriz.
2015 yılının bahar aylarında rota üzerinde çalışmalara başlamıştım. Üzerinde çalıştığım bu rota, İstanbul‘dan hareketle Iğdır Dilucu Sınır Kapısı üzerinden Nahçıvan‘a ve buradan sırasıyla İran, Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan ülkelerini kapsayan yaklaşık 35-40 gün sürecek olan bir yolculuk planıydı. Seyahatimin ilk iki haftasını İran’a ayırmayı planladım. Çünkü İran’ın görmeyi çok istediğim sekiz turistik şehri var. Pers İmparatorluğunun izlerini sürmek ve geride bıraktığı olağanüstü hazineyi gözlemlemek bu seyahatimin birinci önceliği olacak. İran’da izleyeceğim rotayı ise; Tebriz, Kum, Kaşan, İsfahan, Şiraz, Yezd, Meşhed ve Tahran olarak planladım. Tabi, Azerbaycan’ın Bakü şehrine geçmek için ise Tahran’dan Tebriz’e tekrardan geçeceğim. İzleyeceğim rota aşağıdaki gibi olacak.
Sizlere ziyaret edeceğim şehirler üzerine kısa bilgiler vermek istiyorum. Özellikle İran üzerine bir seyahat planı olan kişilere aşağıda yazılı olan şehirleri mutlaka gezmelerini öneriyorum.
Nahçıvan
Türkiye’den (İstanbul, Ankara, Iğdır) kalkan Iğdırlı Turizm ile Iğdır Dilucu Sınır Kapısı üzerinden Nahçıvan’a ulaşmak mümkün. Sınır kapısında 15$ karşılığında 60 gün süreli Nahçıvan vizesi alabiliyorsunuz. Şehir merkezi son derece temiz, insanları misafirperver ve yakın kültürel bağlarımız ile keyifle gezebileceğiniz bir destinasyon.
Tebriz
Güney Azerbaycan’ın en gözde şehirlerinden biri. Burada yaklaşık 6 milyona yakın Azerbaycan Türkleri yaşıyor. Yabancılık hiç çekmezsiniz. Konuşulan dil lehçe farklılıkları dışında hemen hemen aynı. Bizleri çok seven Tebriz halkı mutlaka sizi bir çay içmeye veya evlerine misafir etmeye gönüllü insanlardır.
Kum
İran İslam Cumhuriyeti ve Şiiliğin önemli bir dini merkezi olan Kum şehri İran mollalarının yetiştiği önemli bir yerdir. Buranın maneviyatı oldukça yüksektir. Zira, Hz. Masume’nin (r.a) kabrinin burada olması bunda önemli bir rol oynamaktadır. Hz. Masume (r.a), İslam peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v) Ehli Beyt’inden olan ve Şiilikte 12 imamdan biri olan İmam Rıza’nın (r.a) kız kardeşidir.
Kaşan
İran’ın en dingin şehirlerinden biri. Kum ve İsfahan arasında kendine yer bulan Kaşan şehri çarşı, pazar ve hamamları ile ziyarete gelen turistlerin her geçen gün artan sayısı itibariyle popüler olmuştur. Kaşan’da mutlaka görülmesi gereken yapılar arasında Fin Bahçesi, Tabatabei ve Abbasian evleri yer alıyor. Bu eserlerin kusursuz mimarisi mutlaka sizi de büyüleyecektir.
İsfahan
Ülkenin en popüler turizm destinasyonlarından biri. İsfahan’ı bu denli popüler kılan nedenler arasında şüphesiz İmam Meydanı’nın burada olması önemli bir paya sahiptir. Şehre “İsfahan Nisf-i Cihan” denilmesi aslında bunu kanıtlar niteliktedir. İmam Meydanı (Nakş-ı Cihan) içerisinde kendinizi bulduğunuz an büyülenecek ve bu devasa meydan içerisinde deyim yerindeyse kendinizi kaybedeceksiniz. Meydan içerisinde Ali Kapu Sarayı ve Şeyh Lütfullah Camii görülmesi gereken yerler arasındadır.
Ayrıca Okuyun: İmam Meydanı Gezi Rehberi, İsfahan
Şiraz
İran gezilerinin mutlaka görülmeden dönülmemesi gereken şehirlerinden biri de Şiraz şehridir. Şiraz’da olağanüstü Persepolis Antik Kenti’ni görebilir ve mistik atmosferi ile ziyaretçilerini büyüleyen Vekil Pazarını ziyaret edebilirsiniz.
Yezd
Evinize döndüğünüzde yakınlarınıza anlatacak mutlaka çok hikayeniz olacaktır. Anlatacağınız bu hikayeyi İran’ın Yezd şehri ile mutlaka taçlandırmalısınız. Yezd şehri, İran’ı tam anlamıyla keşfetmek için çok ideal bir destinasyon. Burada geleneksel kültürü gözlemleyebilir, eski yaşama dair izler bulabilir, Zerdüştçülüğün tüm bilinmeyenlerini burada keşfedebilirsiniz. Eski şehir denilen bölgeyi gezdiğinizde eminim kendinizi kaybedecek, tarihin bir başka döneminde sanki geziyormuş hissine kapılacaksınız. Fotoğrafçı gezginlere Yezd şehrini gezmelerini mutlaka tavsiye ediyorum.
Meşhed
Şiiler için Meşhed şehri ayrı bir öneme sahiptir. Burası İran’ın maneviyat rüzgarlarının estiği yer. 12 imamdan biri olan İmam Rıza’nın kabrine ev sahipliği yapan Meşhed her yıl çevre ülkelerden gelen yüz binlerce Şii’nin ziyaret noktasıdır. Kabrin yer aldığı ve aynı adı taşıdığı İmam Rıza Kompleksi burada mutlaka görülmelidir. Kabir ziyareti ise oldukça güç. Adeta bir insan selinin yaşandığı kompleks içerisinde adım atmak neredeyse imkansız diyebilirim.
Tahran
Ülkenin başkenti Tahran, ekonominin ve siyasetin kalbinin attığı yerdir. Tahran’ı Türkiye‘nin İstanbul’u olarak tanımlayabilirim. Karmaşık trafiği, gezilecek yerlerin birbirine olan uzaklığı bazen Tahran’da kaybolmanıza sebebiyet verebilir. Burada metro veya toplu taşıma otobüslerini kullanmak iyi bir tercih olacaktır. Başkent Tahran, sarayları, müze ve camileri ile görülmesi gereken bir destinasyon. İran gezi planınızı yaparken Tahran’a en az 3 gün ayırmanızı tavsiye ederim.
Bakü
Azerbaycan’ın başkenti Bakü, Sovyet etkilerinden yavaş yavaş arınmış, yepyeni yapıları ve modern şehir merkezi ile görülmesi gereken bir yer. Hazar Gölü kıyısında yer alan bu güzel başkentte özellikle İçeri Şehir denilen eski yerleşim alanlarını gezmenizi tavsiye ederim.
Tiflis
Bir başka başkent şehri olan Tiflis, Kafkasların gözde ülkelerinden Gürcistan’ın eski ile yeni hayatın çok iyi bir şekilde harmanlandığı turistik bir destinasyon. Tiflis’in eski yerleşim bölgelerini gezerken sanki Sovyet dönemini yaşıyormuş hissine kapılacaksınız. Tiflis’i gezmek çok kolay. Gezilecek yerlerin hepsi şehir merkezinde bir aradadır. Tavisuplebis (Özgürlük) Meydanını başlangıç noktanız olarak belirlerseniz tüm gezilecek yerler bu meydan çevresinde yürüme mesafesinde yer almaktadır.
Erivan
Ermenistan’ın başkenti Erivan’da Sovyet döneminin izlerini görebilmeniz mümkün. Şehrin kalbinin attığı yer olan Cumhuriyet Meydanı son derece ihtişamlı bir görünüme sahip. Yaz ayları akşam saatlerinde meydanda yer alan Tarih Müzesinden yapılan senfoni müzikleri büyüler nitelikte. Gezilecek yerlerin birçoğu meydan çevresinde yer almaktadır.
Ayrıca Okuyun: Ermenistan Vizesi Nasıl Alınır?
Batum
Erivan’dan Tiflis’e döndükten sonra buradan 30 Lari karşılığında yaklaşık 6 saat süren yolculuk sonrası Batum’a ulaşılabilirsiniz. Karadeniz’in turistik liman şehirlerinden biri olan Acara Özerk Bölgesi başkenti Batum, şehir merkezi itibariyle yenilenme telaşına girmiştir. Gittiğinizde sürekli yeni yapılan yüksek katlı binaların olduğunu göreceksiniz. Ülkenin önemli bir turizm şehri olan Batum’a ülkemizden vizesiz, pasaportsuz sadece kimliğinizle gelebilirsiniz.
Komşu ülkeler seyahatimin rotası bu şekildeydi. 19 Temmuz 2016 tarihinde İstanbul’dan yola çıkarak ilk durağım Nahçıvan olmuştu. Sonrasında ise devam eden rotayı izledim. Seyahatimin toplam süresi 19 Temmuz – 23 Ağustos tarihlerini kapsadı. Tamamen karadan gerçekleştirdiğim bu seyahatte Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, İran’ın Tebriz, Kum, Kaşan, İsfahan, Şiraz, Yezd ve Meşhed şehirleri, Azerbaycan’ın başkenti Bakü, Ermenistan’ın başkenti Erivan ve Gürcistan’ın Tiflis ile Batum şehirlerini gezme fırsatı buldum. Bu şehirleri kapsayan detaylı gezi notları, bütçe planlama, konaklama ve gezilecek yerler hakkında bilgileri yine burada paylaştım. Site içerisinde ilgili yazıları bulabilir, rota ve planlama hakkında sorularınız olursa da aşağıdaki yorum kısmından bana yazabilirsiniz.
Bu güzergahı çadırlı olarak tamamlayabilir miyiz? Güvenli bir rota mı?
Merhaba Emin,
Evet! Özellikle İran’da sorun yaşamadan çadırda kalabilirsin.
İyi günler,
Biz eşim iki yaşında bebeğimizle birlikte arabayla Tebriz, Bakü, Tiflis ve Batum turu yapmayı planlıyoruz. Aracımızla çıkmamızda bir sıkıntı olur mu? Bize tavsiyeleriniz neler olur?
Merhaba Güven Bey,
Aracınızla yurtdışı gezisi elbette yapabilirsiniz. Ancak bunun için bazı prosedürler vardır. Bu prosedürleri yerine getirdiğiniz takdirde hiçbir sıkıntıyla karşılaşmazsınız. Daha detaylı ve sağlıklı bilgi almak için lütfen TURİNG kurumu resmi internet sitesini ziyaret edin ve gerekli bilgi ve belgeleri kontrol edin. Ziyaret edeceğiniz şehirler hakkında sorularınız olursa yine buradan bana her zaman yazabilirsiniz.
Merhaba Fatih Bey,
Eylül ayının son haftası arabamla İran, Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan’ı kapsayan bir gezi yapmak istiyorum. 9 gün için nasıl bir planlama yapabilirim? ilk gün gece yarısı İstanbul’dan yola çıkacağım. Gezi öncesinde yapmam gereken hazırlıklar nelerdir? Şimdiden teşekkürler.
Merhaba Ali Bey,
Planladığınız rota üzerinde Azerbaycan ve Ermenistan vize isteyen iki ülke. 9 günlük bir plan bu rota için yetersiz kalacaktır. Zira Azerbaycan vizesine Tebriz’de başvuracak ve vizenin çıkması 3 iş gününü bulacaktır. Ermenistan vizesini ise Tiflis üzerinden Sadakhlo Sınır Kapısı’nda 10$ karşılığında 15 veya 21 gün değişen şekilde alabiliyorsunuz.
Gezi öncesi yapmanız gereken hazırlıklar, yanınıza alacağınız kişisel eşyalardan çok önem teşkil eden araç bakım, uluslararası seyahat için gerekli evraklar, depozito ve diğer istenen belgeler. Bu belgeler değişkenlik gösterebiliyor. Dolayısıyla bu konuda en sağlıklı, noksansız bilgiyi TURENG web sitesinden alabilir veya kendileri ile iletişime geçerek birinci ağızdan uluslararası ehliyet, depozito vb. şeyler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Planladığınız ülkeler hakkında daha fazla sorularınız olursa lütfen yazınız. Size yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.
Selam arkadaşım,
Rotanızı çok beğendim, bu rotayı motosiklet ile 2 veya 3 arkadaş yapmak istiyoruz. Yollar, insanlar ve güvenlik gibi durumlar hakkında bilgi alabilir miyim? Uzak doğuda birçok turlarımız oldu, hiçbir güvenlik sorunu yaşamadık. Yanıt verirseniz çok sevinirim.
Merhaba Savaş Bey,
Bu rota gezginler tarafından pek yapılmayan bir güzergah. Ben çok keyif almıştım. Rotayı aynı şekilde yapacaksanız sizlerin de keyif alacağını umuyorum. Yollar gayet iyi ancak Ermenistan sınırından Erivan’a kadar olan yol dağ yolu ve biraz dolambaçlı. Fakat sunduğu manzara paha biçilemez. Rota üzerinde insani açıdan herhangi bir problem yaşamazsınız. Adres sorabilir, kamp yapabilirsiniz. Ermenistan için ise malum geçmişte yaşanan sorunlar nedeniyle sorun yaşanır mı bilemem fakat siz hiç oralı olmadığınız takdirde sınırdan da sorunsuz geçebilirsiniz, Erivan şehir merkezinde de gönül rahatlığı ile gezebilirsiniz.
Bu ülkeler hakkında daha fazla sormak istedikleriniz olursa buradan yazıp, yardımcı olmaya çalışırım.
Kardeşim ben de Gürcistan, Azerbaycan ve İran’ı gezmeyi düşünüyordum. Ermenistan’ı malum algıdan dolayı gitmeyi tehlikeli gördüğüm için düşünmemiştim. Anladığım kadarı ile sakıncalı bir durum yok. 2013’te Balkanlar’ı gezerken Sırbistan için aynı algılara sahip olduğum için bir günümü ayırdım, yatmadan ayrıldım. Yeşil pasaportum var. Emekli Astsubayım. Tek kişiyim. Bana nasıl bir rota önerirsiniz? Yanımıza çakı alabilir miyiz? İran’ın çantayı aradığını söylediniz. Halbuki Balkanlar’da hiç böyle bir şey olmadı. Ne kadar bir para yanımıza almalıyız? Bankadan para çekme, kredi kartı kullanımı vb.? Telefon işini nasıl hallettiniz?
Selamlar.
Merhaba Mesut Bey,
Ermenistan öyle düşündüğünüz gibi değil. Sınır kapısında belki bir soru sorarlar veya sormazlar. Siz sınır kapısında ve ziyaret edeceğiniz Ermenistan şehirlerinde siyasi muhabbete girmediğiniz sürece herhangi bir sorun olmayacaktır. Yalnız Ermenistan vizesi için yeşil pasaport sahipleri diplomatik/konsüler temsilciliklerinden vize alabilmektedir. Rotayı ise; İran, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Gürcistan ve Türkiye şeklinde yapabilirsiniz. İlk olarak Azerbaycan’a girin. Zira Ermenistan vizesi olan pasaport sahipleri Azerbaycan’a giremiyor. Ancak tam tersini yani ilk olarak Azerbaycan’a girerseniz daha sonra Ermenistan’a giriş yapabilirsiniz. İran’da kredi kartı kullanımı maalesef yoktur. Yanınızda nakit para taşımanızı tavsiye ederim. Telefon için ise gittiğiniz ülkelerin yerel hatlarından uygun fiyatlı olan konuşma/internet paketi bir hat alabilirsiniz.
Ne kadar bir para yanımıza almalıyız? sorunuza cevap verebilmem için gezi, konaklama, yeme-içme gibi ihtiyaçlarınızı ne ölçüde beklentiniz var bunları bilmem gerek öncelikle. Dilerseniz bu tür beklentileriniz hakkında yorumunuzu içeren tekrar bir mesaj yazın buraya ve cevaplaya bileyim.
Selamlar.
Merhabalar,
Birkaç detay hariç aynı gezi planını ben de kurdum ancak birkaç konuda size danışmak isterim.
Rotamı sizin tersinize Gürcistan, Azerbaycan, İran oradan da Türkiye’ye dönüş şeklinde planladım. Ermenistan’a da uğramayı çok istiyorum fakat duyduğuma göre Azerbaycan vizesi olursa pasaportta Ermenistan’a geçiş yapılamıyormuş? Aynı sorun Ermenistan vizesi olan bir kişi için Azerbaycan’a girerken de yaşanıyormuş acaba bu doğru mu?
Ermenistan’ı çıkardığımızı varsayarsak Tiflis’ten Azerbaycan sınırına kadar gitmekte pek sorun yaşamayacağım çünkü Tiflis’e kadar daha önce gitmiştim fakat merak ettiğim kısım Azerbaycan’a geçtikten sonra başlıyor. Sınırdan Bakü’ye gitmenin pek sorun olmayacağını düşünüyorum fakat manat TL’den daha değerli. Bundan dolayı Azerbaycan maddi açıdan biraz beni korkutuyor açıkçası.
Azerbaycan’dan sonra ise hiçbir fikrim yok İran’a geçişle ilgili. Gerçekten çok merak ettiğim bir medeniyet. Kafamda sadece Tahran, Türkiye’ye dönerken de Tebriz’i görmek vardı fakat o kadar gitmişken Persepolis’i de görmek istiyorum ama Şiraz biraz aşağıda kalıyor nasıl bir rota önerirsiniz?
Son olarak bu geziyi minimum bir bütçeyle yani kruvasan yiyerek ve hostellerde kalacağımı varsayarsak vize ücretleri ve ulaşım dahil ne kadarlık bir bütçeye gerçekleştiririm?
Çok uzun oldu ama gerçekten istediğim bir rota. Umarım sizin için sorun olmaz.
Merhaba Armağan,
Eğer pasaportunda Ermenistan vizesi bulunuyorsa Azerbaycan’a giremezsin. Tam tersi pasaportunda bir Azerbaycan vizesi varsa Ermenistan’a girebiliyorsun. Bu yaptırımı sadece Azerbaycan devleti uyguluyor.
Tiflis-Azerbaycan arası otobüsler çalışıyor. Otostopla da Tiflis’ten Azerbaycan’a gidebilirsin. Manat maalesef TL’den değerli ve hatta Dolar ile neredeyse eşdeğer. Dolayısıyla Manat para biriminin geçtiği Azerbaycan ve Nahçıvan pahalı destinasyonlardır.
Azerbaycan’dan İran’a Astara Sınır Kapısından veya Bileh Savar Sınır Kapısından geçebiliyorsun. Sınır geçişlerinde de herhangi bir sorun ile karşılaşmayacaksın. Ancak Azerbaycan’dan kolayca çıkış yaparken İran’a girişte çanta aramaları veya birkaç soruya maruz kalabilirsin. Malum İran’a gidiyorsun ve polisler biraz sıkı tutabiliyor önlemi. Bu seni tedirgin etmesin, polislere gülümsemen yeterli olacaktır.
Sana önerebileceğim rota: Batum > Tiflis > Bakü > Tebriz > Tahran > Şiraz > Tahran > Tebriz > Van veya Ağrı (sınır kapıları). Ermenistan’ı ne yazık ki atlamış olacaksın. Ancak Tiflis’e gelir ve buradan Erivan’a geçersen Azerbaycan’a giremeyecek ve Ermenistan’dan İran’a sınır geçişi yaparak yukarıdaki Bakü’den sonraki rotayı aynen devam edebileceksin.
En azından 1000-1500 TL yanına alman iyi olacaktır. Konaklamaların için mutlaka Couchsurfing üzerinden lokal insanlara mesaj at. Ayrıca şehirlerarası ulaşımını otobüs ile sağlarsan yolculuklarını gece planla ki konaklama tasarrufu yapmış olasın.
Sorunun uzunluğuna takılma lütfen. Yola çıkacağın güne kadar aklına takılan ne varsa buradan site üzerinden yorum yazarak bana sor. Seyahat planlamana yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.
Sevgiler.
Fazlasıyla açıklayıcı bir yorum olmuş umduğumdan fazlasını buldum gerçekten. Sizi takip etmeye devam edeceğim ve yeni rotalarda görüşlerinizi alacağım. Teşekkürler.
Merhaba,
İyice kararlaştırdım bu seyahati neredeyse tüm planları da yapmıştım Tiflis, Bakü, Tahran seyahati için ama vize konusunda sıkıntı olduğunu duydum Azerbaycan ile. Bende bordo pasaport var ve Gürcistan, Azerbaycan sınırından vize alabilirim diye düşünüyordum. Sanırım yanılmışım konsolosluklardan almak gerekiyormuş ne yazık ki. Bunun için şu an vaktim yok. Ben de planlarımı Ermenistan üzerinden yapmaya başladım. Acaba Azerbaycan’a sınırda vize alamama durumu doğru mu? Böyle bir şey varsa eğer Gürcistan, Ermenistan sınırında bordo pasaport ile vize alabilir miyim?
Diğer bir sorum da eğer Ermenistan üzerinden gideceksem pek bir araştırma yapmadım çünkü bütün planlarımı Azerbaycan üzerinden İran’a gitmek hakkında kurmuştum. Acaba Erivan’da birkaç gün konakladıktan sonra İran sınırına ulaşımı nasıl sağlarım?
Merhaba Armağan,
Sınırdan vize alamazsın. Tiflis’te Azerbaycan Konsolosluğundan 3 iş günü içerisinde alabilirsin vizeni. Ermenistan’a ise sınırda 10$ karşılığında vize alabilirsin.
Ermenistan’dan İran’a geçmek için Agarak’a ve buradan Norduz Sınır Kapısı’na gidebilirsin. Sınır kapısından İran’a vizesiz bir şekilde geçebilirsin.
Merhaba,
Gezi rotasını çok beğendim uzun süren bir yolculuk tam öğrencilik yıllarında harika bir macera ileride çalışmaya başlayınca böyle bir geziye çıkabileceğimi düşünmüyorum. Ama öğrenci içinde para konusu hep bir sıkıntı olmuştur. Merak ettiğim konu bu geziyi kaç Türk lirasına mal ettiniz ve bu ülkelerde yaşam standartları nasıl? 1 porsiyon öğle yemeğini baz alarak Türkiye ile bu ülkeleri pahalılık ucuzluk cinsinden nasıl karşılaştırabiliriz?
Merhaba Oğulcan,
Evet, rota gerçekten çok iyi. Komşu ülkeleri kapsayan, kültürümüze yakın, misafirperver ve kültür-tarih açısından zengin ülkeler. Ermenistan, Azerbaycan ve Nahçıvan dışında diğer iki ülkeler oldukça ucuz. İran, Gürcistan’da yaşam standartları bize göre biraz daha ekonomik. Yeme-içme, konaklama gibi temel ihtiyaçlar oldukça ekonomik fiyatlara karşılanabiliyor. Fakat Ermenistan’ın para birimi Dirhem ve Azerbaycan ile Nahçıvan para birimleri olan Manat gerçekten Dolar ile neredeyse aynı diyebilirim. Buralarda konaklamayı hostellerde yaparsın ve yeme içmeyi de lüks olmayacak şekilde aradan çıkarırsan pek bir pahalılık söz konusu olmayacaktır.
Başka soruların olursa mutlaka yaz sana yardımcı olabilirim.
Birkaç sorum var; İstanbul’dan otobüsle Nahçıvan’a gitmeyi planlıyorum. Oradan da Ermenistan’a geçeceğim. Sonrasında geri dönerek tekrar Nahçıvan’a ve İstanbul’a… Ermenistan’dan Nahçıvan’a geçmek sıkıntı olur mu? Nahçıvan vizesi Azerbaycan vizesinden farklı mı? Otobüsler Nahçıvan’da nerede indiriyor? Oradan Ermenistan’a nasıl geçilir ve ne kadar tutar? Oralarda konaklama ücretleri nasıl? Bu konularda bilgilendirirseniz faydalı olur. Teşekkürler…
Merhaba Recep Bey,
İstanbul’dan Nahçıvan’a Iğdırlı Turizm ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Nahçıvan’dan Ermenistan’a geçiş sıkıntılıdır. Fakat Ermenistan’dan Nahçıvan’a geçişte sıkıntı olmadığını öğrenmiştim. Nahçıvan vizesi, Azerbaycan vizesinden farklı oluyor. Nahçıvan vizesini Dilucu Sınır Kapısından geçişle 10$ karşılığında alabilirsiniz. Otobüsleri, Nahçıvan’a girişte Avtovağzal Terminalde indiriyor. Terminalden şehir merkezine yürüyerek veya taksi ile gidebilirsiniz. Nahçıvan’da konaklamak için terminal yanında yer alan otelde gecelik 15 Manat’a kalabilirsiniz. Ermenistan başkent Erivan’da ise Envoy Hostel veya Mr. Hostelde gecelik 8 dolara kahvaltı dahil konaklayabilirsiniz.
Başka sorularınız olursa aynı şekilde yorum yazarak sorabilirsiniz.
Teşekkür ederim, çok faydalı oldu. Pek popüler güzergahlar olmadığı için nette sağlıklı bilgi bulamamıştım.
Rica ederim. Evet, Azerbaycan’a göre Nahçıvan ve Ermenistan’a pek seyahat eden olmuyor. 2015 yaz aylarında Ermenistan ve Nahçıvan’da bulunmuştum. Bu iki ülke hakkında ilerleyen zamanlar detaylı bilgiler içeren makaleler yazacağım. Başka sorularınız olursa her zaman sorabilirsiniz.