Uçak Yolculuğu Öncesi Yapılması Gerekenler

Uçak bileti fiyatlarının erişilebilir olmasıyla artık eskisinden çok daha sık seyahat eder olduk. Uçak yolculuğu öncesi kendimize göre dikkat etmemiz gereken yöntemler olsa da, sağlık açısından dikkat edilmesi gereken şeyleri akılda tutmakta her zaman fayda vardır. Yapılan uzun uçuşlarda en çok görülen sorunlardan biri, vücudun biyoritminin bozulması oluyor. Özellikle uçuş yapılan ülkeler arasında en az 5-6 saat gibi büyük zaman farkları varsa, uyku düzeni, yemek düzeni ve hormonal sistemlerde bozulma ortaya çıkabiliyor.

Jet lag olarak bilinen bu sendrom, daha çok batıya doğru yapılan yolculuklarda ortaya çıkıyor. Uçak içerisindeki en ufak mikrobun bile vücuda kanalize olabildiği uzun uçak yolculukları, hareketsizlikle birlikte yoğun bir yorgunluk ve hastalıkları beraberinde getirebiliyor. Bu nedenle uzun uçak yolculuğu öncesi dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor.

Ayrıca Okuyun: Uçuş Korkusu Nasıl Yenilir?

Nemlendirici Kullanın

Uçaklarda nem oranı oldukça düşük seviyelerde olabiliyor. Bu nedenle burun ve dudaklar kuru havadan dolayı kötü bir şekilde etkilenebiliyor. Bu etkiyi en aza indirmek için burun spreyi, nemlendirici damla ve dudak kremi kullanabilirsiniz.

Gözlerinizi Koruyun

Eğer göz kuruluğu şikayetiniz varsa, yolculuk esnasında bu durumla karşı karşıya kalma ihtimaliniz bulunuyor. Yanınızda taşıyacağınız suni göz damlası, tam bir kurtarıcı görevi görecektir.

Alkolden Uzak Durun

Değişen basınç ve mikrop kapma riskine karşı bağışıklık sistemini güçlendirici yiyecek ve içecekler tercih edilebilir. Hafif yemekler yemek, kafein ve alkolden uzak durmak uçuş sonrası için oldukça faydalı olabiliyor.

Asitli Yiyeceklerden Uzak Durun

Hassas bir mideye sahip olanlar için uzun yolculuklar genelde sorun yaratabiliyor. Yemek düzeninin daha da bozulması ve bununla beraber gelen uyku bozuklukları midenin daha çok ekşimesine neden oluyor. Bu nedenle uçuşlarda asit gidericiler bulundurmak oldukça yararlıdır.

Egzersiz Yapın

Uzun süre oturarak seyahat etmek başta dolaşım olmak üzere vücudu pek de iyi etkilemiyor. Özellikle bacak ve bel bölgelerinde yaşanan ağrılar, uçuşu çekilmez hale dönüştürebiliyor. Uçağı beklerken kısa yürüyüşler ve egzersizler yapmak, bolca su tüketmek bu durumun etkilerini azaltmaya yardımcı oluyor. Ayrıca uçuş esnasında da iki saatte bir koridorda kısa bir tur atmak, oturulan yerde gerinme hareketleri yapmak da dolaşım için oldukça önemlidir.

Ayrıca Okuyun: Uçuş Fobisi Nedir? Nasıl Aşılır? Uçakla Yolculuğu Kolaylaştıran Bilgiler

Gazlı İçeceklerden Uzak Durun

Uzun uçuşların pek çok kişide gaz problemleri yarattığı da biliniyor. Ayakları ve karnı sıcak tutmak bu durumu engellemeye yardımcı oluyor. Ayrıca gazlı içeceklerden kaçınmak ve yanınızda gaz giderici ilaçlar bulundurmak da olası bir problemde oldukça faydalıdır.

Gidilen Yerin Saat Dilimine Uyun

Saat diliminin değişmesiyle birlikte olumsuz yönde etkilenen vücut, yorgunluk hissiyle kendini gösterebiliyor. Dikkat edilmediği takdirde seyahatin hasta bir şekilde geçmesine yol açan bu durumun etkilerini hızlıca geçirmek mümkün. Gidilen yerin saat dilimine göre yaşamak, uykunuz olmasa bile eğer geceyse uyumaya çalışmak biyoritmin adapte olmasına yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra, uykudan bir veya iki saat önce alınacak bir yapay melatonin hormonu, gidilen yerdeki saat dilimine uyum sağlamayı kolaylaştırıyor.

Ayrıca Okuyun: Uçuş Sırasında Çocuklarınızın Rahat Etmesi İçin Bilmeniz Gerekenler

Uçak bileti fiyatları düştükçe eskisinden çok daha sık seyahat etmeye başladık. Özellikle uzun yolculuk gerektiren uçuşlardan kaynaklı yorgunluk ve hastalıklar, çıkılan seyahatleri kâbusa çevirebiliyor. Bu nedenle yola çıkmadan önce ve uçuş esnasında dikkat edilmesi gereken detaylar bulunuyor. Böylece, ortaya çıkabilecek olumsuz etkileri en aza indirerek, keyifli bir yolculuk geçirmek mümkün oluyor.

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.