Söz konusu İran olunca birçok kişi hep ön yargı ile yaklaşmıştır bu güzel ülkeye. Hakkında henüz pek bir bilgiye sahip olmadığımız İran gerçekten gezilip görülmesi gereken bir ülke. İran’a ilk seyahatimi 2014 yılı yaz aylarında gerçekleştirmiştim. Bu ilk seyahatimde Tebriz ve Tahran şehirlerini gezme fırsatım olmuştu. On günlük bir gezi programı sonrası tekrar İstanbul’a evime döndüğümde İran’a doyamadığımı ve görmem gereken birçok şehri ve güzellikleri olduğunu anlamıştım. Daha sonrasında 2015 ve 2016 yıllarında yaptığım İran seyahatimde anladım ki bu coğrafya inanılmaz bir kültüre ve tarihe ev sahipliği yapıyor.
İran aslında ne yazık ki, tarih, kültür ve bunları çevreleyen mevcut siyasi konularda sağlam bir kavrayışa sahip değil. İran, Ortadoğu’da yer alıyor olsa da seyahat için oldukça güvenli bir ülke olduğunu söyleyebilirim. Amerika Birleşik Devletleri ile durulan siyasi ilişkileri sonrası bugün daha fazla insan bu kadim Fars kültürünü keşfetmek için İran’a gelmektedirler.
İran’a seyahat etmek için gerçekten çok sayıda neden vardır. Ancak burada sizlere şimdilik İran’a seyahat etmeniz için ön plana çıkan üç nedenden bahsedeceğim.
İran Misafirperver Bir Ülkedir
Sanırım İran’ın ne denli misafirperver bir ülke olduğunu sizlere anlatabilmem için bu başlığı listenin ilk sırasına almam gerekirdi. Dünyanın birçok ülkesi kendine göre misafirperverdir diyebiliriz. Bu doğru bir yaklaşım olacaktır. Ancak İran’da siz, cadde veya sokakları adımlarken iletişime geçeceğiniz hemen her insan tarafından bir çay veya akşam yemeği için davet almanız kuvvetle muhtemeldir. İran’da insanlarla tanışmak çok kolaydır. Hepsi kendi ülkeleri hakkında ne düşündüğünü, son derece sıcak, samimi ve meraklı bir şekilde sizlere anlatmak için sabırsızdırlar.
Dünya genelinde, özellikle Batı medyasında şeriatçı, yasaklar ülkesi olarak bilinen İran, kendi insanları tarafından son derece üzüntü ile karşılanmaktadır. Tebriz, Tahran, İsfahan ve diğer şehirlerini gezerken iletişime geçtiğim insanlarla, otobüslere bindiğimde, turistik yerleri veya parkları dolaşırken birçok İranlı insanlarla tanışarak arkadaş olmuştum. Bugün halen daha İnternet üzerinden konuştuğum birçok İranlı arkadaşım var. Tebriz’de evlerinde bir hafta kaldığım Mahdi ve ailesi, İsfahan’da Couchsurfing sayesinde konakladığım Mohsen ve birçok değerli insanla tanışmak İran’da hiçte zor olmasa gerek. Çünkü onlar zaten sizinle tanışmak için can atan insanlar. Kısacası İran halkı, yardımsever, nazik ve son derece misafirperver bir topluluktur.
Lezzetli İran Yemekleri
Daha önce İran mutfağını denediniz mi? Kebapları, yaz aylarında serinletici meyve suları ve pirinç yemekleri ile harikalar yaratan İran mutfağı damaklarda şölen yaratacak lezzetlere ev sahipliği yapıyor. İran’da tüketilen başlıca gıdalar; tavuk, kuzu ve çoğunluklu olarak pilav ve sebze yemekleridir.
İran mutfağında kullanılan baharatlar Ortadoğu’nun eşsiz mutfak zenginliğini damaklarınızda unutamayacağınız tatları bırakmasına neden oluyor. Kayısı, nar, erik, kuru üzüm, safran, tarçın, limon ve maydanoz yemeklerle birlikte servis ediliyor.
Olağanüstü Tarih ve Mimarlık
İran dünyanın en eski uygarlıklarından biridir. M.Ö. 4000 yılından beri yaşayan bir hazine! Burada inanılmaz derecede antik mimari ve birçok başyapıta tanıklık edebilirsiniz. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Persepolis Antik Kenti, Şiraz’da bugün hala ilk günkü gibi ayakta. Dünyanın en büyük meydanlarından birine ev sahipliği yapan İsfahan’da İmam Meydanı’nı görebilir, başkent Tahran’da göz alıcı sarayların içerisinde bir rüyadaymış hissine kapılabilirsiniz.
Çarşı pazar dolaşarak yerel insanlar arasında kaybolmak, baharat kokuları eşliğinde ayaklarınızın yerden kesileceği ve mistik bir atmosferin verdiği tüm dinginliği ruhunuzda hissedebileceğiniz Tebriz Çarşısı ise bir başka görmeniz gereken yerler arasında geliyor. Tebriz Çarşısı, Ortadoğu’da yer alan dünyanın en büyük ve en eski kapalı çarşılarından biridir. Satın almak istediğiniz bir şeyi burada mutlaka bulacaksınızdır.
İran, daha önce seyahat etmeyi hiç düşünmediğim yerlerden biriydi. Yani bir bakıma ben de ne yazık ki İran’a ön yargı ile yaklaşıyordum. Fakat İran’a yaptığım seyahat sonrası gördüm ki bu muhteşem ülke gerçekten her defasında yeni bir maceraya kapı açıyor. İran’a yaptığım diğer iki seyahatte anladım ki bu kadim ülke bana her defasında harika anılar ve kültürel kazanımlar katıyor. Yalnız başınıza İran’a seyahat edecek olmanız kolay olsa da, ülkenin bazı kurallarına dikkat etmenizde fayda vardır. İran seyahat planlamanız esnasında ülkenin tarihi, insanları ve yaşam biçimleri hakkında edineceğiniz bilgiler İran gezinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır.
İran hakkında merak ettiklerinizi yorumda bulunarak sorabilirsiniz.
İran’a seyahat etmeyi düşünüyor musunuz? Belki de daha önce zaten İran’da bulunmuşsunuzdur? Eğer öyleyse, İran hakkında düşünceleriniz nelerdir? Yorumda bulunarak İran tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Merhabalar Fatih Bey,
Avusturya’da yaşıyorum. Eşimle bu yaz İran, Azerbaycan ve Ermenistan gezisi yapmak istiyoruz. Buradan direkt Tahran’a uçup sonrasında yukarıdaki ülkeleri gezdikten sonra Türkiye’ye geçmek istiyoruz. Nasıl bir rota hazırlamalıyız sizce?
Merhabalar Sinem Hanım,
Direkt Tahran’a uçup buradan vaktiniz varsa Kaşan, İsfahan, Şiraz ve Yezd’i gezdikten sonra tekrar Tahran’a dönüp direkt Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye geçebilirsiniz. Bu şekilde olunca Ermenistan’a da giriş yapabileceksiniz. Bakü’yü gezdikten sonra vaktinize bağlı olarak Gence şehrini gezip ardından Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e geçersiniz. Tiflis’te 1-2 gün kalıp ardından Ermenistan’ın başkenti Erivan’a giden midibüslere binerek Ermenistan’a geçebilirsiniz. Erivan-İstanbul uçuşları mevcut. Dilerseniz havayolu ile yurda dönüş yapabilir veya tekrar Erivan’dan Tiflis’e geri dönerek buradan İstanbul’a uçakla dönebilirsiniz olmadı geze geze Gori, Kutaisi, Batum üzerinden Sarp Sınır Kapısı’na ulaşabilir ve kapıdan otobüse binerek Trabzon’a geldikten sonra buradan İstanbul, İzmir veya Ankara’ya direkt uçabilirsiniz.
Merhaba Fatih Bey,
Öncelikle faydalı ve aydınlatıcı yazılarınız için teşekkür ederim. Elinize yüreğinize sağlık. İran gezisi için, gezi esnasında bizim görmemiz ve ziyaret etmemiz gereken şehirleri, bu şehirlere en iyi şekilde yolculuk yapabileceğimizi ve ulaşımımızın daha kolay olmasına yardımcı olacak rota dokümanlarınızı mail adresime atabilir misiniz?
Teşekkür Ederim.
Merhaba Alaattin Bey,
Rica ederim. Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim. Gezilecek yerler, yeme-içme ve diğer bazı bilgileri içeren İran gezi dosyalarını mail adresinize gönderdim, bilginize.
Merhaba Fatih Bey,
18-28 Ocak arasında İran’da olacağız. Rotamız Tahran-Meşhed-Yezd-Şiraz-İsfahan-Kaşan-Gilan-Tebriz ve trenle Van. Bir kaç sorumuz var:
1. 10 günlük süre sizce bu şehirler için yeterli olur mu? (Geceyi ulaşım ile geçirerek zamandan kazanmak istiyoruz.)
2. Özellikle 2 günden fazla kalmamızı tavsiye edeceğiniz şehirler hangileri? (Ona göre bazı şehirleri eleyebiliriz.)
3. Otobüsler için sanırım önceden online bilet vs. alma gibi bir şansımız yok. Nasıl yapabiliriz?
4. Tren tavsiye eder misiniz?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler!
Merhaba Emine Hanım,
1. Belirtmiş olduğunuz süre ne yazık ki ilgili rota için yeterli bir süre değil. Anladığım kadarıyla Tahran’a havayolu ile ulaşım sağlayacaksınız. O halde Tahran’a iner inmez direkt olarak Kaşan’a gidin. Kaşan 1, İsfahan 2, Şiraz 2, Yezd 2, Tahran 2 ve Tebriz 1 gün ayırabilirsiniz. Fakat bana kalırsa Tahran’ı pas geçin derim. Başkent, büyük bir şehir ve gezilecek yerler kısmen birbirine uzak. Üstelik Tahran trafiği ile meşhurdur. Tahran’ı eleyerek Kaşan’a 1 gün daha ekleyebilir veya kalan 3 günün 1 gününü Yezd – Tahran (tren yolculuğu) yapabilir ve kalan 2 günü de Tebriz’e ayırabilirsiniz. Son olarak da Tebriz’den Van’a karayolu ile geçebilirsiniz.
2. Yezd’e 1 gün daha eklemenizi tavsiye ederim. Özellikle Old Town ve Sessizlik Kuleleri için. Gilan ve Meşhed uzakta kalıyor. Bu süre bu iki şehre yetmez. Yol süresi sizi gezmekten alıkoyar.
3. Otobüsler için online bilet alınabiliyor. Ancak web siteler Farsça dilinde. Size yardımcı olacak bir yerel yoksa uğraşmayın. Bilet bulamama gibi bir sorunla karşılaşmazsınız. Sonuçta kış sezonu… Bir sonraki şehre gitmeden 1 gün öncesinden terminal/gara uğrayarak biletinizi alabilirsiniz.
4. Tren elbette tavsiye ederim. İran’ın iç bölgelerindeki çölleri, dağ ve doğa manzaraları için tren seyahati yapabilirsiniz.
Rica ederim. Başka sorularınız olursa yine buradan yazabilirsiniz. Size yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.
Merhaba Fatih Bey,
9-20 Eylül arası İran’a gidiyoruz 3 arkadaş. Tavsiye edebileceğiniz neler var?
Merhaba,
Öncelikle ziyaret etmeyi planladığınız şehirler neresidir? Nasıl bir gezi planlıyorsunuz? Dilerseniz bunları bir yanıtlayın ona göre önerilerde bulunayım. Ayrıca site içerisinde İran gezisi üzerinde yazılı birçok içerik mevcut. Onları da okuyarak bir fikir edinebilirsiniz.
Merhaba Fatih Bey,
İran gezi yazınızı okudum ve yazınızda İran’a gidecek arkadaşlara yardımcı olurum dediğinizi öğrendim. Gezi planım ile ilgili sizden fikir almak istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Ben 26 Haziran gibi Adana’dan Van Kapıköy sınır kapısına kadar arabamla gideceğim ve burada aracımı gümrükte görevli arkadaşım var ona bırakacağım. Oradan sınırı geçip Tebriz’e gideceğim. Arkadaşım bana Van’dan Tebriz’e çalışan minibüsler olduğunu ve bunlarla gidebileceğimi söyledi… Size ilk sorum ekonomik olarak bu minibüslerle mi gideyim ya da sınırı geçip İran tarafından ki yerel minibüslerle mi gideyim hangisi ekonomik olur?
Tebriz’de 1 gece İsfahan’da 2 gece ve Şiraz’da 1 gece kalıp Persepolis ziyareti ile dönüş yapacağım. Dönüşüm Şiraz-İsfahan otobüs ile İsfahan’da belki 1 gece dinlenme ardından yine Tebriz belki 1 gece dinlenme. Yolculukları tren ya da otobüsle yapmayı planlıyorum.
Tebriz’de Masshad hosteli öneriyor gezginler ve siz. Fakat ben iletişim adresini bulmadım.
İsfahan Amirkabir hostel ile mail ile iletişim kurdum rezervasyon yaptım teyit için dönüş yapacaklar.
Şiraz’da uygun otel, hostel hakkında fikrim yok sizden fikir almak istiyorum.
Yanımda dolar bulundurmama gerek var mı? Sizde benim işime yarayabilecek broşür, pdf var ise bana gönderirseniz memnun olurum.
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba İlker Bey,
Arkadaşınız doğru söylemiş. Van’dan Tebriz’e minibüsler çalışıyor. İran’da ulaşım ucuz. Dolayısıyla Sınır sonrası İran ulaşımını kullanırsanız az da olsa tasarruf yapmış olursunuz ancak öyle çok da bir fark olmayacaktır. Dilerseniz Van’dan da Tebriz’e giden minibüsler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
İran içerisinde yolculuklarınızı çok uygun fiyatlara VIP otobüsler ile yapabilirsiniz.
Mashhad Guesthouse: Ferdovsi Caddesi, +98 413 555 8255
İsfahan’da gecelik 10$ Amirkabir hostelde kalabilirsiniz.
Şiraz’da Park Sadi Otel: Hafezieh Caddesi, +98 71 322 74 901, Sasan Otel, Zand Ave. Anvari Caddesi, +98 323 020 28
İran’da Dolar veya Euro üzerinden paranızı bozdurun. İran seyahatiniz için faydasını göreceğiniz ilgili dosyaları mail adresinize gönderdim.
İran seyahatiniz hakkında başka sorularınız olursa buradan yorum yazarak sorabilirsiniz. İran seyahat planlamanıza yardımcı olmak için ben buradayım.
Sevgi, selamlar.
Tekrardan merhaba Fatih,
28 Nisan-8 Mayıs arası Tahran, Tebriz, Kaşan, İsfahan ve Şiraz’ı elimden gelenin en iyisi yaparak gezdim. İran’a gitmeyi düşünenlere tek tavsiyem düşünmeyi bırakın ve İran’a gidin. Yıllardır aklımda olan bir hayali sonunda gerçekleştirdim ama bu kadar beklediğim için kendime kızdım. İnsanlarını tanıdım, kültürünü gördüm ve yemeklerini tattım bol bol. Ve benim için önemli olan bir konuda bu gezimin tamamında hayatımda ilk kez bir şey denedim. Senin cesaretlendirmenle bütün gezimi Couchsurfing uygulamasından bulduğum İranlı insanların evinde geçirdim. Çok iyi dostluklar kurdum, çok samimi ve sıcak insanlarla karşılaştım. Bir kaç önemsiz olumsuzluk dışında bütün seyahatim çok güzeldi. Sana özellikle teşekkür ederim aklımdaki tereddütlere cevap verdiğin ve cesaretlendirdiğin için. İran korkulacak, çekinilecek bir yer kesinlikle değil. Muhakkak gidin, görün, yaşayın. Benzerliklerimizi ve farklılıklarımızı kendiniz tecrübe edin.
Merhaba Hüseyin,
Bu ne güzel bir haber! Sorunsuzca İran’ı gezip dönmen ve sende böylesine güzel izlenimler bırakmış olmasına çok sevindim. Couchsurfing’i deneyimlemen çok yerinde bir karar olmuş. Böylece senin de bahsettiğin gibi yeni dostluklar kurdun, yeni deneyimler kazandın. Çorbada tuzumuz olduysa ne mutlu. Değerli düşüncelerinden dolayı çok teşekkür ederim. Kendine çok iyi bak…
Sevgiler.
Üstadım merhaba,
Şu anda dünya turundayım. Endonezya’dayım ve bu ayın 27’sinde Tahran’da olacağım. Rota planım sıralı şekilde şöyle;
Tahran – Günübirlik
Kaşan – 2 Gün
İsfahan – 2 Gün
Yezd – 2 Gün
Şiraz – 2 Gün
Tebriz – 1 Gün
Nahçıvan – 2 Gün
Erivan – 2 Gün
Tiflis – 2 Gün
Batum – 2 Gün
Sonrasında Batum’dan İstanbul’a geçeceğim. Bu rotayı takip edersem, sınır kapılarında vize alımında sıkıntı yaşar mıyım? Ayrıca çok düşük bütçe ile gezdiğimden dolayı (20 günde 150 dolar) buralar arası ulaşımı en ucuz şekilde nasıl sağlarım? İran harici yerlerde 3-5 dolara hosteller buldum. Ama İran’da 10 dolardan aşağı yer yok. Bu nedenle İran’da Tahran’dan küçük bir çadır alayım diyorum ve İran seyahatini çadırda geçireyim. Nereden nasıl çadır satın alabilirim? Teşekkürler.
Merhaba Orhan hocam,
Dünya turunda olmanıza çok sevindim, ne iyi bir şey yapıyorsunuz. Sizi yeni tanıdım ve artık bir takipçinizim! Rota gayet iyi ancak belirtmeliyim ki siyasi nedenlerden dolayı Nahçıvan – Ermenistan kapısı işlemiyor olduğunu biliyorum. Dolayısıyla Nahçıvan’ı Türkiye’ye giriş yaptığınız zaman Artvin – Ardahan – Kars – Iğdır şeklinde gidip Nahçıvan’a girebilir ve orada da planınız doğrultusunda birkaç gün kaldıktan sonra tekrar geri dönüp Iğdır’dan ülkeye giriş yapabilirsiniz. Ya da Tebriz’e geldikten sonra Culfa şehri ve aynı adı taşıyan Culfa Sınır Kapısı üzerinden Nahçıvan’a girebilir burada birkaç gün kalıp tekrar Culfa Sınır Kapısı üzerinden Tebriz’e inerek buradan Bakü – Tiflis – Erivan – Tiflis – Batum ve Türkiye şeklinde yapabilirsiniz. Ancak rotanın diğer kalan şehirleri güzergah olarak çok iyi. Şöyle ki;
Tahran – Kaşan – İsfahan – Yezd – Şiraz – Tebriz – Bakü – Tiflis – Erivan – Tiflis – Batum > Artvin şeklinde olacaktır. Bu rotayı 2016 yaz aylarında ben yaptım. Bu rota ve makalemi “Komşu Ülkeler Seyahat Rotası ve Planlama” başlıklı yazımdan okuyabilirsin. Azerbaycan vizesini, Tebriz AZ Konsolosluğundan 3 iş günü içerisinde herhangi bir ücret ödemeden çıkartabilirsiniz. Otostop ile gidiyorsanız Tebriz’den Bilehsavar Sınır Kapısı üzerinden veya Astara Sınır Kapısı üzerinden Azerbaycan’a ulaşabilirsiniz. Otobüs düşünüyorsanız Tebriz’den Bakü’ye Pazartesi ve Perşembe günleri 80-100 bin Tümen aralığında ücretle otobüsler gitmekte. Ayrıca Ermenistan’a Nasıl Gidilir? makalemi de okuyup bilgi edinebilirsiniz.
İran’da mutlaka Couchsurfing dene. CS, İran’da oldukça aktif. Zaten ülke aşırı misafirperver sanıyorum ki dışarıda kalmayacaksın. Ancak olur da çadır konaklaması düşünürsen bu tip malzemeleri başkent Tahran’da bulabilirsin. İran’da piknik ve park hayatı oldukça aktif. Havaların ısınmasıyla İranlılar parklarda pikniklerini yaparlar ve çadırlarda konaklarlar. Dolayısıyla sizde gönül rahatlığı ile İran’da bir parka çadır kurup konaklayabilirsiniz. Herhangi bir tehlike söz konusu değildir.
Başka sorularınız olursa lütfen yazınız. Ben size yardımcı olmak için buradayım…
Cevap için teşekkür ederim üstadım. Yalnız ben Bakü’yü çıkarmak zorunda kalacağım rotadan sanırım. Terste kalıyor. Ekstra masraf çıkaracak. Bu durumda Tebriz’den Erivan oradan Tiflis ve Batum yapabilir miyim? CS konusunda referansım olmadığı için sanırım 4-5 deneme yaptım hep bir bahane ile reddedildim. O nedenle çadır olayına girmek istiyorum zaten.
Bu rotayı yapmak isteyenler ne yazık ki kimi zaman Bakü’yü çıkarmak zorunda kalıyor. Siyasi problemler yüzünden seyahat için çok kısır bir bölge. İran, Norduz Sınır Kapısı üzerinden Ermenistan’a girebilir ve buradan Erivan – Tiflis – Batum – Artvin şeklinde gezinizi sonlandırabilirsiniz. CS için birkaç eş dostunuzdan referans yazısı talep edin ve tekrar şansınızı deneyin derim. Çadır konaklamalarında en azından İran’da hiçbir sıkıntı yaşamayacaksınız.
Hocam değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Allah razı olsun. Kafamdaki sorulara tüm yanıtları aldım. Sadece tek bir şeyi sormayı unutmuşum. Tahran IKA havaalanından şehir merkezine belediye otobüsü gibi ucuz bir alternatif var mı acaba?
Rica ederim, sizden de razı olsun Orhan hocam. Tahran IKA Havaalanından şehir merkezine otobüs ve metro bulunmakta. Taksilerle gitmenizi önermiyorum çünkü çok fazla fiyat istiyorlar. Komşu ülkeler seyahatiniz öncesi sormak istediğiniz her şeyi site üzerinden yorum yazarak sorabilirsiniz. Size yardımcı olmak için ben buradayım. Sevgi, selamlar.
Merhabalar,
CS’i fazla bilmediğim için ve referansı şimdilik halledemeyeceğimden dolayı vazgeçtim. Hostellerimi uygun fiyata ayarladım artık ev hayatlarını göremesem de yolculukta tanıştığım insanlarla hoş anılar yaşamayı ümit ediyorum. 6 gece hostel, 3 gece otobüs yolculuğu şeklinde ayarladım. Tahran 2 gece gündüz, Kaşan 1 gece gündüz, İsfahan 1 gece 2 gün, Şiraz 1 gece 2 gün, Yazd 1 gece 2 gün. Planım bu şekilde. Kaşan’da ücretsiz 3 saatlik şehir turu yapılıyormuş onların peşine takılmayı düşünüyorum. Diğer yerleri de artık notlarınızdan ve internetten topladığım diğer bilgilerle halledeceğim. Şimdilik halledemediğim havaalanından Tahran’a ulaşım İran’da tur rehberi olan birisiyle iletişime geçtim metronun hala açılmadığını söyledi. Havaalanından bir kaç yerde açıldı diye okudum ama net bilgi bulamadım. Sen biliyor musun acaba? Olmadı gece 4 gibi ineceğim cumartesi sabah otobüs olur diye düşünüyorum. 1-2 saat havaalanında bekleyip otobüsle geçsem daha uygun olacak galiba. Bu konuda bilgin var mı acaba Fatih senin? Taksi rezervasyonlarına baktım 25 dolara var en uygun.
Merhaba Hüseyin Hocam,
Hostelde başka milletlerden insanlar ile tanışmak için çok iyi. Kaşan’daki ücretsiz tura katılabilirsiniz. Çarşı, hamam ve sokakları derinlemesine görebilirsiniz. Havaalanı-Tahran şehir merkezi metrosu yakın zamanda açılacak olduğunu biliyorum. Tahran’da yaşayan bir arkadaşımdan almıştım bu bilgiyi. Demek ki henüz açılmamış. Taksi ile şehir merkezine gidebilirsiniz. Ancak İran’da taksileri kullanacaksanız şoförler ile çok sıkı pazarlık yapmanız gerekiyor. Behesh-e-Zahra (Harem-e-Motahhar) metro istasyonunu bir araştırın. Havaalanı-Tahran şehir merkezi hattıdır bu.
Merhabalar tekrardan Fatih Bey,
Biletimi aldım Tahran gidiş geliş. 28 Nisan gece saat 22:00 da gidiş, 8 Mayıs sabah 02:00 da dönüş yani 9 tam gün İran’da olacağım inşallah. Şimdi beraber detaylı bir plan yapalım mı sana zahmet?
Merhaba Hüseyin Bey,
Biletinizi almanıza sevindim! Şimdi sizden ricam nasıl bir gezi istiyorsunuz, konaklama, yeme-içme, alışveriş vb. harcama kalemleri hakkında bilgi vermeniz yönünde olacak. Bunları toparlayıp size belirttiğiniz tarih aralığında bir rota çıkarabilir, konaklama önerileri sunabilir ve gezilecek yerler üzerine harcama kalemlerinizi planlayabiliriz…
Merhabalar,
Rahatıma çok düşkün biri değilim açıkçası. Bugüne kadar gittiğim yerin kültürünü daha iyi görüp yeni insanlar tanımak maksatlı hep hostel tarzı yerlerde kaldım. CS üyeliğim var 3 yıl önceden lakin hiç tecrübe yaşamadım. Bu konuda İran’daki iletişim olanaklarının az olması ve tam olarak neyle karşılaşacağımı bilemediğim için tam karar veremedim Couchsurfing’i deneyip denemeyeceğimi. Bir taraftan da İran kültürünü en iyi bu şekilde görüp yaşayabileceğimi düşününce denemekte istiyorum. Aklımda hiç yoktu ama İran’ı gezmenin 3 önemli notunuzda ilk sırada misafirperverlikleri gelince emin olamadım. Uzatmayayım daha fazla hostel ya da CS düşünüyorum konaklama için. Alışveriş içinde gitmiyorum, 10 gün içinde olabildiğince çok yer görüp Fars kültürünü yaşayıp bunu da 1000 lira civarında bir bütçeyle yapıp gezimi tamamlamak istiyorum. Birde sizden ricam elinizde işime yarayacak doküman varsa mailime atar mısınız?
Merhaba Hüseyin Bey,
Turistten ziyade sırt çantalı bir gezgin gibi gezmeniz çok iyi. CS üyeliğinde referans yorumlarınızın olmasına önem verin. CS üzeri İran’daki insanlara konaklama talebinizi içeren bir yazı mutlaka gönderin. Sizin de bahsettiğiniz gibi, İran kültürünü en iyi lokal vatandaşların evlerinde kalarak en iyi deneyimleyebilirsiniz. Evet, İran makalelerimde her zaman ülkenin misafirperverliğine mutlaka değinirim. İran’ı gezmeye giden hangi milletten olursa olun açıkta kalmaz, mutlaka bir İranlı evine davet eder. Gideceğiniz şehirlerde gezginlerin kaldığı paylaşımlı dorm hostelleri mevcut. 10 gün İran’ın başlıca görülmesi gereken şehirleri için gayet idealdir. Bütçenizde söz konusu gezi tipine göre yeterli olacaktır. Mail adresinize İran seyahatinize faydası olacak bazı dosyalar gönderiyorum. İran’a gitmeden önce merak ettiklerinizi buraya yorum yazarak sorabilirsiniz, size yardımcı olmak için buradayım.
Merhabalar,
CS den bir kaç kişiye yazdım lakin olumsuz geri dönüş oldu referansımın hiç olmaması etkili galiba. Artık hostel tarzı yerlere bakacağım. Rota olarak Tahran (2), Kum (yarım gün), Kaşan (yarım gün), İsfahan (2), Şiraz (1), Persepolis (1) Yezd (1.5) Tahran dönüş (yarım gün) olarak belirledim. Ancak şöyle bir şey de yapabilirim Kum ve Kaşan’a ayıracağım günü Tebriz’e ayırmayı da düşünüyorum ne dersin hangi tercih daha makul sence? Birde maliyeti düşürmek amacıyla 6 saat üstü otobüs yolculukların da hostel ayarlamayı düşünmüyorum. Gece yola çıkıp sabahına bir sonraki gezeceğim şehirde olmak istiyorum o ki otobüsler konforlu. Gece 11-12:00 otobüsleri oluyorsa tabii ki Tahran-Tebriz, Tebriz-İsfahan, İsfahan-Şiraz, Şiraz-Yezd, Yezd-Tahran. Bu yolculukların en az iki ucunu bu şekilde yapabilirim diye düşünüyorum. Otobüs varsa geç saatlerde? Birde gitmeden neyin nasıl olacağını tahmin etmek çok zor onun için belirsiz yerlerde hostelleri ayarlamadan gitsem oradayken nette yazan fiyatlarla konaklamam da sorun olur mu önceden ayarlamadan gitsem?
Merhaba Hüseyin Bey,
Birkaç kişiye yazmakla olmaz. Lütfen karamsar düşünmeyin. Referans mutlaka önemlidir. CS kullanan birkaç tanıdığınız varsa sizin için referans yazısı yazmalarını isteyin. Her şehirden en az mutlaka 10-15 aktif, ve siteye yakın tarihli girmiş kişilere konaklama talebinizi belirten mesaj gönderin. Hostellerde ucuz tabii ki fakat dediğim gibi CS’de hemen pes etmeyin. Kum’a yarım gün yeter belki ancak Kaşan’a en az 1 tam gününüzü ayırın ve gece yolculuğu yaparak İsfahan’a geçin. Kum belki bir nebze atlanabilir buradan kazanacağınız 1 günü Tebriz’e verin diyeceğim ancak Tebriz-Tahran arası otobüs yolculuğu da nereden baksanız 6-7 saat sürüyor. Evet, 6 saat ve üzeri yolculuklarınızda gece yolculuğu yaparak konaklamadan tasarruf edebilirsiniz. Gece geç saatlere kadar belirttiğiniz şehirlere otobüsler mevcut. Gideceğiniz tarihler turizm sezonunun açıldığı dönemler olsa da hostellerde yer sıkıntısı yaşamazsınız. Geride bıraktığımız haftalarda Nevruz bayramıydı ve İran’ın aşırı kalabalık olduğu bir dönemdir. Daha yeni İran’dan dönen 3 okurumun da paylaştığı bilgilere istinaden bu kalabalıkta yer sıkıntısı yaşamadıkları yönünde olmuştu.
Merak ettikleriniz, aklınızdaki seyahat planınızı benimle paylaşmaya devam edin. Size yardımcı olmak için buradayım.
Peki Mayıs ayına bilet baktım kampanya varmış aşağı yukarı aynı fiyata denk geliyor. Tahran gidiş-geliş Bakü’yü çıkaralım plandan bana 10 günlük Tahran gidiş-gelişli bir plan çıkarır mısınız Fatih Bey?
Tahran gidiş-dönüş olursa iyi olur. Bakü’ye inip buradan Tebriz’e geçmek 10 gün için biraz zamandan sıkıntı oluşturacaktı. 10 günlük bir tur için benim size önerim: Tahran (2), Kaşan (1), İsfahan (2), Şiraz (2) + Persepolis, Yezd (2) kalan 1 gün ise Yezd-Tahran dönüşü. Bu şekilde Tahran inişli olduğu zaman Tebriz kuzeyde kalıyor ve Tahran’a 6-7 saat uzaklıkta bulunuyor. En ideal rota bu şekilde olacaktır. Bu yazdığım şehirlere ait gezilecek yerler, yapılacaklar vb. detaylı bilgileri yine site içerisinde bulunabilirsiniz.
Başka sorularınız olursa lütfen yazınız, size yardımcı olabilirim.
Merhabalar,
21-31 Temmuz tarihleri arasında Bakü-Tebriz-Tahran-İsfahan-Şiraz-Yezd-Tahran rotasını izlemeyi düşünüyorum. Aklıma sıcaklık takılıyor çok engel olur mu bana acaba? Ve tabii ki bu rota için çok mu kısa bir zaman ayırdım sizce?
Merhaba Hüseyin Bey,
Belirtmiş olduğunuz rota 10 günlük bir zaman için kısa olabilir. Zira bu 10 günde bir şehirden diğerine ulaşımda olacağı için ilgili şehirleri gezmeniz alelacele olacak hiçbir şey anlamayacaksınız. Ancak Bakü’yü rotadan çıkararak yalnızca bir İran seyahati üzerine Tebriz’den başlayıp Tahran, İsfahan, Şiraz, Yezd ve Tahran şeklinde bir planlama yapabilirsiniz. Temmuz-Ağustos dönemleri gerçekten bunaltıcı bir sıcaklıkta özellikle İran’ın güneyi Şiraz ve Yezd’de. Bu aylarda sıcaklık konusunda çok dikkat etmelisiniz. Ancak tabii ki gezmenize engel olacağını zannetmiyorum. Öğlen vakitleri pek güneş altında durmadıkça sıkıntı olmayacaktır. Seyahatiniz öncesi planlamanıza yardımcı olabilirim. Aklınıza takılan tüm soruları yine buraya yorum yazarak bana sorabilirsiniz.
Bulabildiğim en uygun bilet Mayıs ayına Tahran gidiş-dönüş 515 TL Pegasus ile galiba bundan uygununu da beklemek nafile.
Hüseyin Bey çok uygun fiyat bence. Bu fiyata Tahran gidiş-dönüş biletini kaçırmayın derim. Hem Mayıs ayı da İran’ın kavurucu sıcaklarının henüz başlamadığı dönemlerdir. En azından Temmuz-Ağustos sıcaklarına göre daha iyi bir zaman. Bu fiyata bileti kaçırmayın Mayıs ayına Tahran gidiş-dönüş biletinizi alın cebinizde kalsın daha sonra İran seyahat planınıza birlikte devam edebiliriz.
Fatih Bey merhabalar,
Öncelikle yapmış olduğunuz gezilerle ilgili verdiğiniz harika ve yararlı bilgiler için çok teşekkürler. Bir kaç kişilik arkadaş grubu ile İran’a yapmayı düşündüğümüz gezi ile ilgili olarak bir sorumuz olacak. Gezi grubumuzda bayan arkadaşlarımız olacak, dul ve bekar bayan arkadaşların İran’a girişlerinde ya da otelde kalışların da sorun yaşanıyormuş, dul ve bekar bayanların İran’da seyahat etmesi ve otellerde kalabilmesi için ailelerinden izin/muvafakatname noter belgesi alması gerekiyor biçiminde duyumlar alıyoruz. Bize çok anlamsız ve saçma gelen İran ile ilgili bu tür duyumlar gerçek midir? Yoksa asparagas şehir efsanesi bir haber midir? Bilgilendirmeniz için şimdiden teşekkürler. Nice sağlıklı uzun gezileriniz olsun…
Merhaba İsmet Bey,
Dul ve bekar kadınların İran’a girişlerinde ve otel konaklamalarında herhangi olumsuz durum yaşanmaz. İzin/muvafakatname, noter belgesi gibi bir evraka hiç gerek yok. Bunlar ortalıkta dönen yanlış bilgilerdir.
Çok teşekkürler Fatih Bey. Bir de konaklama ile ilgili sorum olacak. Booking.com baktığımda otel fiyatları aşırı pahalı ve çok sayıda otel çıkıyor. Konaklama ile ilgili önerileriniz neler olabilir acaba?
Merhaba İsmet Bey,
Tebriz: Mashhad Guesthouse, Ferdovsi Caddesi
Tahran: Marmar Otel, Karaj Beheshti Caddesi
İsfahan: Amirkabir Hostel, Chahar Bagh e Paeen Caddesi
Şiraz: Park Sadi Otel, Hafezieh Caddesi
Yezd: Atlas Otel, Shahid Sadoghi Bulvarı
her bütçeye uygun 3 ve 4* konaklama yerleridir.
Merhaba Fatih Bey,
20-22 Mayıs tarihinde İsfahan’da olacağım. Gezi ve otel noktasında yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba Uğur Bey,
İsfahan gezilecek yerler ve konaklama bilgilerini mail adresinize göndereceğim, bilginize. Başka sorularınız olursa her zaman yazabilirsiniz.
Merhaba Fatih abicim,
İlk önce Lonely Planet PDF dosyasını bana gönderirsen sevinirim. İran makalelerini ayrıntılı ve merakla okudum. Ben İran’ın Nevruz bayramı zamanında Ağrı’ya kadar uçakla ondan sonra karayoluyla Gürbulak Sınır Kapısından geçerek gezmeyi planlamaktayım. Yaklaşık 7-8 günlük bir tatil olacak. Sizden ricam bana rota ve bu süre zarfında ne kadar para götürmeliyim? Dikkat etmem gereken gözlemlediğiniz bir şeyler var mı? O aralar hava nasıl olur benimle bilgilerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
Merhaba Özmen,
Dosyaları mail adresine gönderdim. Gürbulak Sınır Kapısından taksi ile Maku veya Bazargan’a inebilir ve buradan Tebriz’e otobüs ile devam edebilirsin. 7-8 günlük bir gezi için Tebriz 1 > Tahran 2 > İsfahan 2 > Şiraz 2 olarak planlayabilirsin. Konaklama ve yeme içme konusunda tasarruf edebilirsen toplamda 500 dolar ile rahatlıkla gezebilirsin. Kuzey şehirleri biraz serin olsa da, güney şehirler için hava gezmek için gayet iyidir. Resmi daireleri, çarşaflı kadınları ve mollaların fotoğraflarını çekmemeye gayret et. Herhangi bir taşkınlık yapmadığın sürece gönül rahatlığı ile İran’ı gezebilirsin.
Bir süre kadar İran’da bulundum, hem çok gezdim hem de çok sevdim. Fakat Fatih Bey’in engin tecrübesini harmanlayarak yazdıklarından görüyorum ki, daha görülecek, gidilecek, sevilecek çok yer var. İran öyle bir memleket işte, ne kadar seversen sev, hep az sevmiş, ne kadar gezersen gez hep az gezmiş olacaksın!
İran’ı ön yargılardan arınmış, güzelliklerini öne çıkaran bir dil ve büyük bir sevgiyle anlattığınız için size çok teşekkür ederim Fatih Bey.
Sevgiyle ve geziyle kalın.
Zeynep Hanım,
Değerli görüşlerinizden dolayı teşekkür ederim.
Hocam merhaba,
İran’a giderken bana hem ilham oldunuz hem de ön yargılarımdan kurtulmamı sağladınız. Sizin sayenizde hayatımın en iyi gezisini yaşadım. Buram buram tarih buram buram kültür kokan bir ülke İran. 15 günlük bir geziydi benim için. İran’a çadırım ve uyku tulumum ile gitmiştim. Fakat bir gün olsun o çadırı açmadım. Kiminle muhabbet ettiysem kime selam verdiysem beni evinde misafir etmek istediler. Yoluma devam ettiğimde ardımda bıraktıklarım benim için endişelendi her gün ve aradılar. Çok güzel dostluklar edindim İran’da. Bu da bir nevi sizin sayenizde oldu. Aslında bir insan için en zor olan şeyi ön yargıyı kırdınız bende. Her zaman bu yolda devam edin ki ilham arayana ilham, ön yargılarında hapsedilmiş insanlara da özgürlük olun. Bu yüzden teşekkürü size bir borç bilirim.
Merhaba Yasin Bey,
İran’a gitmenize bir nebze olsun vesile olduysam ne mutlu! İran misafirperver bir ülke gerçekten. Bu misafirperverliğini görüyorum ki sizi dışarıda bırakmayarak tekrardan gösterdi.
Hocam Merhaba,
Bu bir teşekkür mesajıdır aslında. Siz ve yazılarınız ilham oldu bana İran gezisinde. Açıkçası benim de birçok insan gibi İran konusunda ön yargılarım mevcuttu. Sizin yazılarınızı okuduktan sonra bir gazla İran’a gittim ve hayatımın en güzel gezisini geçirdim. Her sokağın tarih, her yerin kültür koktuğu bir ülke İran. Hele insanları; bizim içimizde yavaş yavaş körelen misafirperverlik duygularını orada kat kat yaşadım. Bunun için siz ve sizin gibi gezginlere çok teşekkür ederim. Birçok insana ilham oluyorsunuz, birçok insanın da ön yargılarını kırmasına yardımcı oluyorsunuz.
İran hakkında vermiş olduğunuz bilgiler için tekrar tekrar teşekkür ederim.
Rica ederim Recep Bey. Değerli yorumunuz için teşekkürler!