Priştine, araştırmalarım ve okumalarım sonrası beni tamamıyla farklı karşılamıştı ve aynı zamanda beklediğimden de farklı bir şehir olduğunu görmüştüm. Eski ve yeninin karışımıydı. Peki, neden Priştine’de bir şey yok, gitmeye değmez deniliyor? Burası için zaman kaybı, gitmeye değmez denilse de, en azından 1-2 gününüzü ayırın derim. Size, Priştine’ye gitmeye değer bazı bilgiler vereceğim. Kosova‘ya bir gezi planlıyorsanız, Priştine’de neler yapılabileceğine dair aşağıda yazılanlara göz atın. Yalnızca şehri merak ediyorsanız okumaya devam edin.

Priştine Hakkında Bilgi

Priştine, 2008 yılında kurulmuş olan çok genç bir Cumhuriyetin, Kosova Cumhuriyeti’nin en büyük şehri ve başkentidir. Şu anda Avrupa‘nın en yeni ülkesi olan Kosova’nın başkenti. Kosova, 2008 yılında bağımsızlığını ilan etti. Bugün, Kosova’yı 116 ülke “bağımsız ülke” olarak tanıyor. Kosova’yı tanımayan ülkeler arasında komşu ülkeler Sırbistan ve Bosna Hersek dışında Rusya, Çin ve Brezilya yer alıyor. Kosova Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etti, ancak Sırbistan bunu henüz kabul etmedi.

BBC’nin Kosova ile Sırbistan arasında olan çatışmasını kronolojik bir şekilde yayınladığı makaleye göz atın.

Priştine Yenidoğan Anıtı

Priştine’de Türkler, Arnavutlar, Boşnaklar, Romenler ve Sırplar bir arada yaşamaktalar. Bu kadar çeşitli kültürü bir arada barındıran Priştine tarihi zenginlikleri zengin olan bir şehirdir. Her ne kadar savaş döneminde tarihi yapıları büyük zararlar görmüş olsa da, Kosova bağımsızlığını ilan ettikten sonra bu yapıların çoğu onarımdan geçmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde çok sayıda mimari yapı kazanmış olan Priştine’de halen birçok turistin ilgisini çeken Osmanlı mimarisinin eserlerinden örneklere rastlayabilirsiniz. Osmanlı dönemi eserlerinden Priştine’de görülecek yerler arasında Yaşar Paşa Camii, Lap Camii, Fatih Sultan Mehmet Camii, Sultan Murad Camii, Sultan Murad Hüdavendigar Türbesi, Piri Nazır Türbesi ve Saat Kulesi’ni sayabiliriz.

Priştine Şehir Merkezi

Osmanlı mirası olan bu yapılar dışında Priştine’de Bizans döneminden kalma Ulpiana Antik Kenti de görülmesi gereken yerlerden birisidir. Etnografya Müzesi, Kosova Ulusal Kütüphanesi, Rahibe Teresa Katedrali, Kosova Müzesi, Priştine Anıtlar Kurulu Binası ve Graçanista Ortodoks Manastırı Priştina’ye yolunuz düştüğünde uğramanız gereken duraklardan bazılarıdır.

Şehrin içinde yer alan ve doğal güzelliği ile ziyaret edenleri kendisine hayran bırakan Gërmia Parkı, uzun ve keyifli bir gün geçirebilmeniz için en ideal mekandır. Yüzebileceğiniz parkta, bisiklet de kiralayabilir veya yürüyüş yollarında keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz.

İbrahim Rugova Anıtı, Priştine

Şehir tam anlamıyla Yugoslavya mimarisine sahip, ancak aynı zamanda çok büyük miktarda yeni yapılaşma da mevcut.

Eğer seyahatinizi kısa süreli planladıysanız Priştine’ye vize almadan da gidebilme imkanına sahipsiniz. 90 günü aşacak olan ziyaretler için ise vize alma zorunluluğu var.

Priştine Şehri

Priştine Hakkında Temel Bilgiler

Dil: Resmi dili Arnavutça ve Sırpça’dır. Gençlerin çoğu İngilizce konuşabiliyor.

Para Birimi: Kosova’da para birimi Euro’dur. Örnek olarak bir fincan kahve 0,50-1,00 Euro ve çoğu yemek 5 Euro’nun altındadır.

Su: Priştine’de musluk suyu içmek güvenlidir. En azından şehir merkezinde.

Bankalar: Şehir merkezinde her yerde ATM’ler mevcut.

İnternet: LTE Mevcut. Wi-Fi oldukça hızlı.

Alkol: Kosova çoğunluk olarak Müslüman bir ülke, ancak alkol her yerde bulunabilir.

Priştine Grand Hotel

Priştine’ye Ne Zaman Gidilir?

Priştine’nin iklimi Türkiye’den çok da farklı değildir. Genel olarak karasal iklimin görüldüğü Priştine’de bahar ayları yağmurlu, kış ayları soğuk ve yağışlı ve yaz ayları da en sıcak havayı yaşayabileceğiniz dönemlerdir. Eğer uzun bir seyahat planlamadıysanız, yağmura yakalanmak istemezsiniz.

Priştine-Prizren Otobüsü

Bu nedenle seyahat tarihlerinizi yaza yakın dönemlere planlayabilirsiniz. Yaz aylarında sıcaklıklar 20 ila 30 santigrat derece aralığında olduğu için ve bu dönemlerde yağışlar da pek sık olmadığı için seyahatinizi yaz aylarına planlamanızı tavsiye ederim. Yaz aylarında yapacağınız ziyaretlerde Gërmia Parkındaki havuzda yüzme şansınız da olacaktır.

Priştine’ye Nasıl Gidilir?

Priştine’ye uçakla ulaşım sağladığınız zaman şehir merkezine ulaşımın en çok tercih edilen tarafı taksilerdir. Ulaşımın daha hızlı ve konforlu olması için tercih edilen taksiler biraz yüksek fiyatlar verebilmektedir. Bu nedenle eğer taksi seçeneğini değerlendirecekseniz, taksicilerle mutlaka pazarlık yapmalısınız.

Havalimanından şehir merkezine ulaşımın ikinci seçeneği de otobüslerdir. Ancak bu seçenek çok fazla tercih edilmiyor.

Üsküp'ten Priştine'ye Nasıl Gidilir?

Priştine’de şehir içi ulaşım için de yine otobüsler kullanılır. Otobüslerin ücretlerini bindikten sonra nakit para ile verebilirsiniz.

Şehir içi ulaşım için yürüyüşü de tercih edebilirsiniz. Ulaşmak istediğiniz yerler ve gezilecek yerler genel olarak birbirine çok yakın olduğu için yürümek iyi bir alternatiftir.

Ayrıca Okuyun: Üsküp’ten Priştine’ye Nasıl Gidilir?

Priştine’de Nereden, Ne Alınır?

Şehirde alışveriş yapmak genellikle çok ekonomiktir. Aradığınız her çeşidi uygun fiyatlara bulma şansına sahip olacağınız Priştine’de alışveriş yapmak büyük bir keyif olacaktır.

Alışverişinizi yapmak için Priştine Pazarı, ALBI Shopping Mall ve Bill Clinton Bulvarı’na mutlaka uğramalısınız.

Hediyelik eşya almak isterseniz de UCK Sokağı ve Garibaldi Sokağında yer alan mağazalar ilginizi çekecektir.

Priştine Hediyelik Eşya Dükkanı

Priştine’de uygun fiyatlara kitap da alabilirsiniz. Alkol ve tütün ürünlerinin fiyatları çok uygundur ve hediye olarak bu tarz ürünleri de düşünebilirsiniz.

Çok sayıda mağaza ve çok sayıda alternatifler ürün bulacağınız Priştine, alışveriş yapmak için hem ekonomik hem de keyifli bir şehirdir.

Ayrıca Okuyun: Priştine Gezi Notları

Priştine’de Nerede, Ne Yenir?

Priştine kültürel çeşitliliği çok fazla olan bir şehirdir. Bu zenginlik Priştine’nin mutfağına da fazlasıyla etki etmiştir. Osmanlı döneminden lezzetleri, İtalyan mutfağının ve Arnavut mutfağının da yemeklerini bir arada barındıran Priştine mutfağı oldukça zengin ve lezzetli bir içeriğe sahiptir.

Türk mutfağına benzerlikleri çok olan bu mutfakta, en sık karşınıza çıkacak olan yiyecek Boşnak Böreği olacaktır. Türkiye’de de rastladığımız peynirli, patatesli ve kıymalı çeşitleri olan Boşnak böreği, Priştane’de hemen her yerde satılmaktadır.

Papirun Priştine

Priştine’de yemek yemek isterseniz, hamur işi de et ürünleri de bulma şansınız oldukça yüksektir. Şehirde dolaşırken, kebapçılara, dönercilere ve börekçilere rastlamanız da mümkün.

Fast-food tarzı bir şeyler yemek istiyorsanız papirunu tercih edebilirsiniz. Ucuz ve lezzetli sandviçler, salatalar ve çorba servisi bulunuyor. Öğle vakitleri bir hayli kalabalık oluyor. Alt katı ise, Ortadoğu‘dan lezzetli yemekler sunan Baba Ghanoush‘a ev sahipliği yapıyor.

Liburnia Restaurant, Priştine

Uygun fiyatlara Kosova mutfağını deneyimlemek ve yerel lezzetleri tatmak istiyorsanız, Liburnia Restoran tam aradığınız yer. İçerisi çok hoş, pek çok çiçek ve bitki ile dekore edilmiş. Fiyatları uygun, yemekleri lezzetli.

Priştine’de Nerede Kalınır?

Konaklama konusunda birçok alternatif sunan Priştine, ekonomik otellerden beş yıldızlı lüks otellere kadar çok çeşitli konaklama imkanlarına ev sahipliği yapıyor. Şehir merkezine yakın ve ekonomik bir otel arıyorsanız, Nene Teresa Bulvarı çevresindeki otellere göz atabilirsiniz. Otellerde ya da pansiyonlarda Türkçe hizmet verebilen personellere rastlamanız çok yüksek ihtimaldir. Turist yoğunluğunun fazla olduğu dönemlerde otel fiyatları artış gösterir. Bu durumdan etkilenmemek için erken rezervasyon yaptırabilir ya da seyahatinizin tarihini daha az turist olan dönemlere denk getirebilirsiniz. Priştine’ye varmadan önce konaklamanızı ayarlamanız sizi kötü sürprizlerle karşılaşmaktan koruyacaktır.

Priştine'de Hosteller

Priştine gezimde konaklamamı ODA Hostel‘den yana kullandım. Ortak banyolu, paylaşımlı oda konaklamalı ve sade bir kahvaltı içeren hostele gecelik 8 Euro ödedim. ODA Hostel, kalmak için iyi bir yerdi ve tavsiye edebilirim. İbrahim Rugova Caddesi, Nene Teresa Bulvarı’na 2 dakikalık yürüme mesafesinde. Personel dostça ve ilgiliydi. Şehir hakkında bol miktarda bilgi vermişti.

Priştine Gece Hayatı ve Eğlence

Daha önce alkol fiyatlarının uygunluğundan bahsetmiştim. Fiyatlardaki bu uygunluk Priştine’nin gece hayatı konusunu da olumlu yönde etkiler. Öğrenci yoğunluğunun ve genç nüfusun fazla olması da gece hayatı üzerinde olumlu etkilere neden olmuştur.

Renkli, canlı ve aktif bir gece hayatına sahip olan Priştine’de gece kulüplerinin ve barların girişleri ücretli olsa da bu ücretler pek de caydırıcı değildir. Türkiye’deki gibi damsız girilmez uyarısı olmayan kulüp ve barlarda erkek müşterilerden daha fazla ücret alınır. Bahar ve yaz ayları geldiğinde de hareketlilik iyice artar ve bazen sokaklara kadar taşar.

Priştine’de Ne Yapmalı?

Ücretsiz Yürüyüş Turu

Nene Teresa Bulvarı, Priştine

İlk defa gittiğim bir şehirde yürüyüş turlarına katılmayı seviyorum. Priştine’de düzenlenen ücretsiz yürüyüş turu var. 2 saat süren turda şehrin ana turistik yerlerinin yanı sıra Etnoloji Müzesi gezisine de götürüyorlar. Priştine’de din ve kültür öğrenimi açısından verimli bir tur olduğunu söyleyebilirim.

Kosova Ulusal Kütüphanesi

Kosova Ulusal Kütüphanesi, Priştine

İnternette dünyanın en çirkin binası olduğuna dair bilgiler mevcut. 🙂 Dış mimarisi metal balık ağları ile örülü ve çatı kısmında beyaz kubbeleri mevcut.

Hırvat asıllı mimar Andrija Mutnjakovic tarafından tasarlandı ve 1982 yılında açıldı. Bizans ve İslami mimari formların harmanlanması amaçlanıyormuş. Binanın üstündeki 99 kubbe, geleneksel Arnavut şapkasını ve aynı zamanda Türk hamamlarındaki kubbeleri andırıyor.

Kurtarıcı İsa Kilisesi

Kurtarıcı İsa Kilisesi, Priştine

İlk gördüğümde bunun eski terk edilmiş bir kilise olduğunu düşünmüştüm. Ancak, tartışmalı bir yapı olduğu hakkında hiçbir fikrim yoktu. Sırbistan-Kosova Savaşı öncesinde Sırp yanlılarının kendi kültür ve inançlarını empoze etmek için inşa edilmiş bir Sırp Ortodoks Kilisesi olduğunu öğrendim. Yasadışı olarak inşa edilen kilise hiçbir zaman tamamlanamadı.

Kiliseye girişler kapalı ancak İnternette içerisine ait fotoğraflar mevcut.

Rahibe Teresa Katedrali

Rahibe Teresa Katedrali, Priştine

Bazı istatistiklere göre Kosovalıların %95’i Müslüman olarak biliniyor. Bu da başkentteki en büyük dini yapının bir Katolik Katedrali olması ile sıra dışı olduğu anlamına geliyor.

Şehrin çevre yerlerinde çok sayıda cami olmasına karşın, bu katedral hepsinden önemli ölçüde büyük. Bu sonuçla birlikte, Kosovalılar farklı din ve inançlara olan hoşgörülerini de bir nevi kanıtlamış oluyorlar.

Nene Teresa Katedrali, Priştine

Katedral, 2010 yılında hizmete girmiş ancak halen daha yapımı sürüyor. Katedral içerisi oldukça geniş ve yer-tavan arası yüksek. Vitray pencerelerinde dini temalarla betimlenmiş süslemeler mevcut.

Katedralin kulesinden Priştine’yi kuş bakışı izlemek isteyebilirsiniz. Bunun için 1 Euro ücret ödeyerek asansöre binebilir ve çan kulesine çıkarak bütün şehri ve çevresini hayranlıkla izleyebilirsiniz.

Bill Clinton Heykeli

Bill Clinton Heykeli, Priştine

Balkanlar’da bir Amerikan başkanının heykelinin olması biraz garip gelebilir, ancak bunun arkasında güçlü bir minnet duygusu yatmaktadır. Bill Clinton, Sırbistan’ın Kosova’ya saldırıları sırasında NATO’nun bu saldırılara müdahalede bulunmasında etkin bir rol oynamıştır. Kosovalılar da buna karşılık Bill Clinton’a olan vefa borcunu onun heykelini dikerek vermiştir. Rahibe Teresa Katedrali’ne gelmeden önce görülebilir.

Yenidoğan Anıtı

Yenidoğan Anıtı, Priştine

Kosova, 2008 yılında bağımsızlığını ilan etmişti. Bağımsızlığı vurgulamak için dikilen anıt şehir merkezinde görülebilir. Her yıl farklı renk ve tasarımda yenilenerek aynı yerinde ziyaretçilerini karşılıyor. Yerli ve yabancı binlerce insanın önünde fotoğraflar çekindiği popüler bir cazibe yeri.

Priştine’de 2018 yılı Temmuz ayında bulunmuştum.. 10. yıl dönümüne özel olarak değiştirdikleri tasarımda “BO” “10” ile yer değiştirmişti. Anıt, her yıl özgün bir tasarım almaktadır.

Heroinat Anıtı

Heroinat Anıtı, Priştine

Yenidoğan Anıtı’nın karşısında küçük bir park içerisinde yer alan bu anıtın hikayesi oldukça acıklıdır.

Heroinat Anıtı, Kosova-Sırbistan Savaşı sırasında Sırp askerleri tarafından tecavüz edilen 20.000 kadın ve kızı temsil etmek için dikilmiştir. Sırp ordusu, bütün bir toplumu utandırmak ve küçük düşürmek için tecavüzü savaş aracı olarak kullandı.

Heroinat Anıtı, ana portrenin aynısından olan 20.000 bronz madalyadan oluşuyor.

Priştine’de gezilecek daha fazla yer için yazmış olduğum yazıya aşağıdaki linkten göz atabilirsiniz.

Ayrıca Okuyun: Priştine Gezilecek Yerler

Priştine Güvenli midir?

Priştine’nin güvenli bir şehir olduğunu söyleyebilirim. Sokak ve ana caddeleri gece geç saatlere kadar insanlarla doluydu ve kimse kimseyi hiçbir şekilde rahatsız etmiyordu. Yerlileri cana yakın ve gerektiği zaman size yardım etmeye istekliler. Yalnız başınıza bile Priştine’ye gidip gezebilir, kafelerine girip çıkabilirsiniz.

Mitroviça Hakkında Bilgi

Mitroviça, dünyanın az sayıdaki bölünmüş şehirlerinden biridir. Priştine’den gidilmesi kolay günübirlik geziler için güzel bir rota. Çok fazla geleneksel mimarisi ve doğal manzarası yok. Ancak, özellikle Kosova-Arnavut tarafı ile Sırpların olduğu kısım (Kuzey Mitroviça olarak da biliniyor) arasında farkları görebilmek için gidilmeye değer.

Priştine’den Mitroviça’ya Nasıl Gidilir?

Priştine ana otobüs terminalinden Mitroviça’ya giden otobüsler bulunuyor. Priştine-Mitroviça arası 40 kilometre olmasına rağmen, yolculuk 1,5 saat kadar sürebiliyor. Ücret tek yön 1.50 Euro.

Eğer Mitroviça’ya olan yolculuğunuz resmi bir tatile denk gelirse, otobüs terminaline bitişik olan yol üzerindeki minibüslerle ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Yol üzerinden kalkan minibüsler Mitroviça gibi çevre şehir ve ilçelere gidiyor.

Kosova’nın başkenti Priştine’de geçirdiğim zamandan keyif almıştım. Priştine’de yapılacak pek fazla bir şey yok, ancak en az 1 gününüzü buraya ayırıp hiç olmadı şehrin kafe kültürünü gözlemleyin. İnsanları her zaman dışarıda ve bir kafede doluşup içeceklerini içiyor, sohbetlerini ediyorlar. Şehir genç ve eğlenceli.

Ayrıca Okuyun: Priştine’de Nasıl Araç Kiralanır?

Priştine gezisi hakkında sorularınızı aşağıdaki yorum kısmından sorabilirsiniz.

***

Balkan ülkelerine yönelik seyahat danışmanlığı hizmeti sunmaktayım. Size özel olarak hazırlayacağım gezi planları ve önerileriyle, Balkanlar gezinizi birlikte planlayabiliriz. Gezilecek yerlerden yeme içmeye, konaklamadan ulaşıma kadar güvenilir tavsiyelerimle, Balkanlar gezinizin her anını en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olabilirim. Daha fazla bilgi için tıklayın.

8 YORUM YAZILMIŞ

  1. Merhaba,

    Öncelikle Balkanlar hakkında yazılarınızı okudum ve çok beğendim, bilgiler için çok teşekkürler. Ben de yakın bir zamanda Balkanlar’a gideceğim. 25 Ağustos sabah erken saatlerde Priştine varışlı, 29 Ağustos Üsküp dönüşlü uçak biletim var. Acaba nasıl bir yol izlemeliyim, nerede ne kadar süre geçirmeliyim sizce? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

    • Merhaba,

      Rica ederim. 25’i Priştine merkeze gelin Nene Tereza Bulvarı (şehir merkezi) ve NewBorn anıtın çevresini dolaşın ardından akşama doğru Prizren’e geçin. Prizren’de tam gün kaldıktan sonra 27’si Priştine aktarmalı Üsküp’e geçebilir ve Üsküp’te tam gün kaldıktan sonra ertesi günün sabahı Matka Kanyonu’na gidin, burada öğlene kadar dolaştıktan sonra Üsküp’e dönüp Ohri’ye biletinizi kesip yola çıkın. 28’i Ohri’de tam gün kaldıktan sonra şayet dönüş uçağınız akşama doğruysa 29’u sabahı Üsküp’e yola çıkın. Eğer uçağınız sabah ise 28’i akşamı Üsküp’e geçebilirsiniz. Dilerseniz Prizren’i veya Matka Kanyonu’nu eleyebilirsiniz. Yolda geçecek süreler dahil değildir.

        • Merhaba,

          Priştine’den direkt Ohri’ye otobüs yok. 06:30, 07:25 ve 11:30 saatlerinde Üsküp’e otobüsler kalkıyor. İlk olarak Üsküp’e gelirsiniz. Daha sonra Ohri’ye geçebilirsiniz. Üsküp’ten Ohri’ye sık aralıklarla otobüsler gidiyor.

          • Fatih Bey, sizi yoruyorum ama son olarak acaba biletimi 1 gün öncesinden mi almam gerekiyor yoksa aynı gün bilet alsam olur mu? Büyük ihtimal 11.30’dakine binerim. 1 gün Priştine’de kalıp ertesi gün öğleden sonra Üsküp’e geçerim diye düşünüyordum ama otobüs saatleri erkenmiş.

          • Merhaba,

            Her zaman sorularınızı çekinmeden yazabilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak için buradayım. Elbette aynı gün biletinizi alabilirsiniz. Eğer dediğiniz gibi 1 gün Priştine’de kalacaksanız akşama doğru dilerseniz otogara gider ve ertesi gün sabah ki Üsküp biletinizi alabilirsiniz. Otobüs firması: Albus Travel. Şehir merkezinden otogara ulaşım hakkında da bilgiler içeren bir yazı yazmıştım. O yazıya da göz atabilirsiniz.

  2. Merhaba,

    Bu yıl Priştine’ye gideceğiz 3 günlük bir süre içerisinde. 1 günümüzü de Üsküp’e trenle gitmek için kullanalım diye düşünüyoruz. Nasıl bir yol izlemeliyiz? Üsküp’e geçişte sorun yaşar mıyız?

    • Merhaba,

      Gün içerisinde Priştine’den Üsküp’e geçebilirsiniz. Bunun için her 2 şehir arasında her gün düzenli olarak mini van araçlar ulaşım hizmeti vermektedir. Ancak Priştine-Üsküp arası tren seferleri yapılıyor mu bunun hakkında ne yazık ki bir bilgiye sahip değilim. Fakat şunu söyleyebilirim; Kuzey Makedonya-Kosova sınır geçişinde zaman zaman polisler sıkıntı çıkarabiliyor. Bunu hem kendi yolculuğumda deneyimledim hem de Üsküp’ten Priştine’ye geçmek isteyen bazı okurlarımın geri bildirimlerinden öğrenmiş oldum.

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.