Priştine ön yargılarınızı geride bırakıp keyfini çıkarabileceğiniz güzel bir Balkan şehri. Doğası, eski ve yeni tarihli mimarisi ve misafirperver insanları ile görülmeyi hak ediyor. Yılda 270 gün güneşli olan şehir yaz aylarında en az Dubrovnik kadar sıcak bir yer.

Priştine’nin antik mimarisi Sovyet döneminde çok kötü etkilenmiş, ancak halen Osmanlı camileri ve keşfedilmeyi bekleyen eski bir kent bölgesi var. Bugün kent meydanı ve Recep Ruci ana caddesi etrafındaki canlılık turistlerin ilgisini çekiyor. Ayrıca Germia Park gibi yaz aylarında açık park alanları ise şehre ayrı bir huzur katıyor. Nene Teresa Bulvarı üzerinde yer alan geleneksel gümüş ve el işi hediyelik eşyalar gibi yerel el sanatlarını satan butik tezgahlar şehre ayrı bir hava katıyor.

Priştine Hediyelik Eşya Dükkanı

Priştine’de kaldığım iki gün boyunca şehrin eski ve yeni kent bölgelerini gezdim, Sovyet döneminden kalma yapıları yerinde gördüm, Sırp Ortodoks kiliseleri ve Osmanlı camilerini dolaştım…

Kosova’ya gitmeden önce muhtemelen siz de araştırma yapanlardansınız. O halde karşınıza çıkan çoğu yazıda Priştine’de pek bir şey olmadığı, görülmeye değer öyle aman aman yerlerin olmadığını okumuş olabilirsiniz. Oysa ki, bir şehri güzel ve farklı kılan turistik yerlerin dışında o şehrin asıl dokusu, arka sokaklarındaki hayatlar ve insanlarıdır diye düşünüyorum. Bu nedenle Priştine’ye 1 gün bile olsa vaktinizi ayırın derim. Prizren’e geçmeden önce bu şehirde bir mola verebilir, ülkenin bağımsızlığını kazanmadan önceki ve şimdiki farklarını yerinde görebilirsiniz.

Sizlere bu yazımda, Priştine’de gezilecek yerler hakkında bilgiler vereceğim. Bana kalırsa Priştine’ye en az 2 gününüzü ayırın. İlk günü şehrin gezilecek yerlerine, ikinci gününüzü ise kentin kafe kültürüne ve çarşı-pazarlarına ayırabilirsiniz.

Heroinat, Priştine

Priştine, şu anda dünyanın ikinci en genç ülkesi olan yeni ve hareketli bir şehir. Şehrin çok güçlü bir kafe kültürü var. Şehir merkezinde hemen her yerde modern kafe yerleri mevcut ve içerisi macchiato’larını yudumlayan insanlarla dolu.

Priştine’ye Üsküp’ten geliyorsanız ilk varış yeriniz şehirlerarası otobüs terminali olacaktır. Buradan şehir merkezine Bill Clinton Anıtı’nı geride bıraktıktan sonra varabilirsiniz. Mesafe uzak değil. Yürüyerek şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

Bill Clinton Anıt Heykeli

Bill Clinton Heykeli, Priştine

Eğer Kosova tarihi hakkında pek fazla bilginiz yoksa Bill Clinton da ne alaka diyebilirsiniz. Bill Clinton, Kosova’nın bağımsız bir ülke olmasında önemli bir isimdir.

Bu nedenle, Kosova halkı sonsuza dek ulusal bir kahraman olarak gördükleri Bill Clinton’a olan minnet ve şükranlarını göstermek adına şehrin girişine anıt heykelini dikmişlerdir. Üstelik heykelin bulunduğu yer komünist dönemden kalan gri-kasvetli apartman bloklarının tam da önünde. Ayrıca Bill Clinton adında bir de bulvar var ve anıt heykelin hemen önünden geçiyor.

Kosova Müzesi

Kosova Ulusal Müzesi, Priştine

Priştine’ye geldiğiniz zaman şehirde yapacak pek fazla şey yok diye hayıflanmayın. Çünkü burada Kosova’yı tanımak için öğretici bir müze bulunuyor.

Kosova Ulusal Müzesi, Priştine

Müzede bölgenin siyasi, dini ve coğrafi gelişmelerine tanıklık etmek için pek çok eser bulunuyor. Priştine’de bulunduğum gün Pazar gününe denk geldiği için giriş ücretsizdi. Her yerde duvarlarda, vitrinlerde silahlar, acı hikayeler ve anılar yer alıyordu.

Ayrıca Okuyun: Priştine Gezi Notları

Yaşar Paşa Camii

Yaşar Paşa Camii, Priştine

Kosova çoğunluğu Müslüman bir ülke, bu nedenle Priştine’de vakti zamanında inşa edilmiş birkaç cami bulunuyor. Bunlardan belki de en önemlisi 15. yüzyılda inşa edilen Osmanlı döneminden kalma Yaşar Paşa Camii’dir.

Yaşar Paşa Camii, şehrin en ünlü camisi olsa da çevrede çok sayıda güzel camiler de var. Benim için en güzel olanı, Kosova Müzesi’ne bitişik olan Yaşar Paşa Camisi olmuştu. Kosova Müzesi’ni ziyaret ettikten sonra çıkışta buraya gelebilirsiniz.

Yenidoğan Anıtı (New Born)

Kosova Newborn Anıtı, Priştine

Kosova’nın bağımsızlığını simgeleyen “Yenidoğan Anıtı” geçmişin kötü izlerini geride bırakmak adına 2008’de inşa edilmiş. Oradayken bir sürü yerli ve yabancı insanları anıtın yanında fotoğraf çekilirken göreceksiniz.

Kosova 8 Şubat 2008’de Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmişti. Kosova ve halkının bağımsızlığının bir simgesi olan Yenidoğan Anıtı, Priştine gezilerinde görülmeye değer yerlerden biridir.

Sırp Ortodoks Katedrali

Sırp Ortodoks Kilisesi, Priştine

Priştine’deki bu kilise sizi şaşırtmasın. Şehrin merkezinde, ulusal kütüphane binası ile aynı arazi içerisinde yer alan kilise 1999 Kosova Savaşı ile birlikte durmuş.

Yerel bir insanla konuştuğumda yıkılacağını söylemişti fakat bence savaş dönemi inşasına başlandığı ve böyle yarım kalması ile bence tarihi ve turistik açıdan bir katma değere sahip olduğunu düşünüyorum. Tabi zamanla inşası tamamlanır mı yoksa yıkılır mı bilemeyiz.

Eski Kent

Priştine Eski Kent Bölgesi

Priştine’nin eski kent bölgesi daha çok tek katlı müstakil, bahçeli evlere kapı aralıyor. Sokakları Arnavut taşları ile örülü.

Fakat Kosova bağımsızlığını kazandıktan bu yana “eskiyi yık, yeniyi inşa et” düşüncesi ile buraların da yavaş yavaş yıkılıp kentsel dönüşüme giriyor olduğunu görmüştüm. Umarım eskinin izlerinden fazla uzaklaşmadan bir dönüşüm gerçekleşir.

Saat Kulesi

Priştine Saat Kulesi

Fatih Camii’nin karşısında yer alıyor. 19. yüzyılda Yaşar Paşa tarafından inşa ettirilmiş. 26 metre uzunluğa sahip saat kulesi ilk günkü orijinalliğini koruyor.

Rahibe Teresa Heykeli

Nene Teresa Anıt Heykeli, Priştine

Priştine şehir merkezinde aynı adı taşıyan Nene Teresa Bulvarı üzerinde yer alıyor. Rahibe Teresa, buradan sadece iki saat mesafede şehrin güneyinde Kuzey Makedonya‘nın başkenti Üsküp‘te doğdu ve hatıraları tüm Balkanlar’da devam ediyor.

Heykelde Rahibe Teresa’nın evsiz bir çocuğa yardım etmesi tasvir edilmiş. Rahibe Teresa ile ilgili ilginç bir gerçek de heykelin kaldırılması için birkaç girişimde bulunulmuş olmasıdır. Asıl neden, Rahibe Teresa’nın aslında Üsküp, Kuzey Makedonyalı olmasıymış. Ancak, hala bu dünyada iyiyi temsil ettiği gerekçesi nedeniyle kaldırılması uygun görülmemiş.

Rahibe Teresa Katedrali

Rahibe Teresa Katedrali, Priştine

Bill Clinton anıtından yukarıya doğru yürüdüğünüzde solunuzda kalacak. Zaten kilise binasını ve çan kulesini göreceksinizdir. Dış mimarisiyle olduğu kadar içerisinin zarafeti de görülmeye değerdir. Geniş bir alan üzerine kurulu olan kilisenin avlusu da bir kilise sığacak kadar büyük.

Rahibe Teresa Katedrali, Priştine

Birkaç basamak merdiven çıkarak kiliseye giriyorsunuz. Oturma alanlarının işlemeleri oldukça göz alıcı. Vitray camları rengarenk, duvarları çeşitli dini tasvirlerle süslü. Günün her saati içeride mutlaka dua eden birkaç insan oluyor. Kiliseye giriş ücretsizdir.

Rahibe Teresa Bulvarı

Rahibe Teresa Bulvarı, Priştine

Şehir merkezinin giriş ve çıkışını birbirine bağlayan Nene Teresa Bulvarı kentin en işlek yerlerinden biridir. Bulunduğum yaz aylarında gündüz ve gece bir hayli kalabalıktı. Yerli ve yabancı insanlar yürüyüş yapıyor, bulvar üzerinde kafe ve restoranlarda bir şeyler yiyip içiyorlardı.

Bulvar üzerinde patlamış mısır, dondurma, hediyelik eşya satan küçük tezgahlar bulunuyor. Yürüyüş yolu boyunca irili ufaklı ağaçlar yaz aylarının sıcaklığında insanların altında oturup dinlenmeleri için imdada yetişiyor.

Dr. İbrahim Rugova Heykeli

Dr. İbrahim Rugova Heykeli, Priştine

Kosova’nın ilk Cumhurbaşkanı olan Dr. İbrahim Rugova’nın anıt heykeli Ulusal Tiyatro ile Nene Teresa Bulvarı’nın kesiştiği noktada yer alıyor. İbrahim Rugova’nın tam karşısında ise İskenderbey Heykeli bulunuyor.

İskenderbey Heykeli, Priştine

Grand Hotel

Priştine Grand Hotel

1999 Kosova Savaşı’ndan önce inşa edilen otel dönemin Yugoslavya Hükümetine aitti. Bugün ise Unio Commerce adlı şirket çatısı altında hizmet veriyor. Nene Teresa Bulvarı’nın hemen sonunda sağda kalıyor. Otelin işlettiği dışarıdan da gelip bir şeyler yiyip içebileceğiniz restoran-cafe bölümü bulunuyor.

Ayrıca Okuyun: Ohri Gezi Rehberi

Kosova Ulusal Kütüphanesi

Kosova Ulusal Kütüphanesi, Priştine

Kosova Ulusal Kütüphanesi sanırım mimari açıdan dünyanın en çirkin yapılarından biri olsa gerek? 🙂 Bunu bir tek ben söylemiyorum. Buna benzer yorumlara mutlaka İnternette bir yerlerde rastlarsınız. Göz yoran bir mimariye sahip. 1982 yılında açılmış. Metal bir balık ağı ile kaplı.

Kütüphane içerisinde Kosova ve tarihi ile ilgili her şey hakkında fazlasıyla bilgi, belge mevcut. Kaynaklar Arnavutça ve İngilizce. İlginizi çekerse birkaç saat vakit ayırıp raflarda kitaplara göz atabilir, okuyabilirsiniz.

Ulusal Tiyatro

Kosova Ulusal Tiyatrosu, Priştine

Nene Teresa Bulvarı’nın başladığı noktada bulunuyor. Basit bir mimariye sahip. Belki de çoğu kez gözden kaçıyor. Yaz ayları güzel etkinlikler oluyor.

Tiyatro binası önünde ilgili etkinlikler hakkında asılı afişler yer alıyor. Farklı bir deneyim yaşamak isterseniz bir akşamınızı burada sergilenen oyunlara/etkinliklere ayırabilirsiniz.

Priştine Sokak Sanatı

Priştine Sokak Sanatı

Priştine’deki sokak sanatı, Kosova Savaşı ve Yugoslavya Savaşlarının yakın geçmişinden çok etkilendi.

Dolayısıyla Priştine’de birbirinden ilginç grafitiler göreceksiniz. Nene Terese Bulvarı boyunca yer alan binaların duvarları üzerinde ilginç grafitileri göreceksiniz.

Kosova Kahve Kültürü

Kosova'da Kahve Kültürü

Kosovalılar iyi bir kahvenin tadını fazlasıyla biliyorlar. Ülke genelinde oturmuş bir kahve kültürü var. Priştine genelinde sayısız kahve dükkanlarına rastlayacaksınız.

Priştine’de bir fincan kahvenin fiyatı yarım Euro’dur. Nene Teresa Bulvarı üzerinde yer alan kafelerden birine oturup farklı kahveleri tadabilirsiniz.

Ayrıca Okuyun: Mostar’dan Kotor’a Nasıl Gidilir?

Priştine’den Prizren’e Nasıl Gidilir?

Priştine-Prizren Otobüsü

Priştine’den Prizren’e giden birkaç otobüs firması var. Şehirlerarası otobüs terminalinden hareket eden otobüslere bilet almak için acele etmenize gerek yok. Gideceğiniz gün terminalden ilk hareket edecek olan otobüse biletinizi alabilirsiniz. Yer bulamama gibi bir problemle karşılaşmazsınız. Priştine’den Prizren’e otobüs yolculuğu yaklaşık 2 saat kadar sürüyor.

Ayrıca Okuyun: Priştine’de Nasıl Araç Kiralanır?

***

Balkan ülkelerine yönelik seyahat danışmanlığı hizmeti sunmaktayım. Size özel olarak hazırlayacağım gezi planları ve önerileriyle, Balkanlar gezinizi birlikte planlayabiliriz. Gezilecek yerlerden yeme içmeye, konaklamadan ulaşıma kadar güvenilir tavsiyelerimle, Balkanlar gezinizin her anını en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olabilirim. Daha fazla bilgi için tıklayın.

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.