Balkanlar Gezisi İpuçları

Balkanlar’ı gezmek, özellikle de ilk defa bu bölgeye seyahat edecekler için biraz karmaşık olabilir çünkü burada olaylar biraz farklı işliyor. Kendi Balkan seyahat tecrübelerimden yola çıkarak, sizin için seyahatlerinizde işinize yarayabilecek bazı Balkan ipuçlarını paylaşmak istiyorum.

Çok Fazla Plan Yapmayın

Balkanlar’a yapacağınız geziyi önceden planlamanızı tavsiye ederim. Üsküp, Saraybosna, Priştine veya Tiran fark etmez herhangi bir Balkan şehrine inip gezinize başladıktan sonra göreceksiniz ki beklediğinizden daha fazla keyif alabileceğiniz veya ulaşımın yaptığınız plan programla uyuşmadığı birçok durumla karşılaşacaksınız. Bu nedenle hep şöyle derim, genel bir planınız olsun fakat nihai bir planınız olmasın. Balkanları gezmek, esasında bir bakıma da esnek olmanın ve spontane kararlar alabilmenin güzelliğini içeriyor.

Kesin bir plan yapmamak için bir başka neden de toplu taşıma araçlarına güvenmekten kaynaklanıyor. Otobüs kalkış sürelerini çevrimiçi bazı sitelerde bulabilirsiniz, ancak büyük olasılıkla güncelliğini kaybetmiş veya yanlıştırlar (ulaşım yazılarımdaki otobüs kalkış sürelerini devamlı güncelliyorum). Otobüs tarifeleri bir tıklama ile değişebilir, bu nedenle otobüsle ulaşımınızı önceden planlamaya çalışmak yerine, varış noktasına geldiğinizde henüz otogardayken gideceğiniz bir sonraki şehir için otobüs biletinizi almak en iyisidir.

Daha Yavaş Seyahat Edin

Balkanlar için bir gezi planı oluşturulurken yapılan yaygın bir hata, çok sayıda şehri çok kısa bir süre içerisinde ziyaret etmeye çalışmaktır. Her ne kadar Balkan ülkeleri birbirine benzese de, hepsinin kendine özgü cazibesi vardır. Gerek Instagram‘dan gerekse buradaki yazılarıma gelen yorumlar olsun çoğunlukla da kısıtlı sürede çok sayıda şehri görme isteği ağır basıyor.

Eğer bir hafta kadar süreniz varsa, 5 yerine 3 şehri dolaşın. Belki 5 şehri dolaşabilirsiniz, ancak sırf o şehre gitmekle iş bitmiyor ki. 3 günde bir ülke hakkında gerçekten neyi öğrenebilirsiniz ki?

Ülke Tarihi Hakkında Bilgi Sahibi Olun

Balkanlar’ın tarihi oldukça karmaşık. Mesela bugün bile birçok kişinin hala Kosova‘yı ziyaret etmekten çekindiğini söylesem inanır mısınız? Endişe etmeyin, Balkanlar’ı ziyaret etmek güvenlidir. Yeni bir Balkan ülkesine ulaştığınızda yapmanız gereken şeylerden biri, o ülkenin tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmektir. Her ülkenin zengin ve unutulmaz bir geçmişi var. Bunu bir müzeyi ziyaret ederek veya bir yürüyüş turuna katılarak yapabilirsiniz. Şehir merkezlerinde ücretsiz yürüyüş turları düzenleyen lokal insanlar oluyor. Eğer tonlarca bilgi okumaktan hoşlanmıyorsanız, yürüyüş turlarına katılmayı düşünebilirsiniz.

Rakia’yı Fazla Kaçırmayın

Balkanlara seyahat ettiğinizde alkolle ilgili genellikte tek bir isim duyarsınız: Rakia! Bu alkollü içecek tam bir Balkan geleneği olsa da, her Balkan ülkesinde tadı biraz farklı oluyor çünkü bazılarında çeşitli meyveler kullanılıyor. Alkol tüketiyorsanız Rakia’yı deneyebilirsiniz. Tabi votka içer gibi içmeyin! Rakia, yavaş yavaş içilen alkollü bir içecektir. Gerçek ev yapımı Rakia’lar ise genellikle su şişelerinde tutuluyor.

Nakit Parayı Unutmayın

Balkan ülkelerinin birçoğu nakit paraya dayalı bir toplum olduğu için, her gittiğiniz yerde yanınızda bir miktar nakit bulundurmak her zaman iyidir. Örneğin, Arnavutluk‘ta ulaşımda, yeme içmede genellikle nakit para ile ödeme alınıyor. Kartla ödeme çoğunlukla alışveriş merkezlerinde geçiyor.

Otobüslere Binin

Balkanlar’da bir yerden bir yere ulaşmanın en kolay ve hızlı yolu otobüslerdir. Ülkeden ülkeye seyahat etmek için de otobüs kullanabilirsiniz. Balkan otobüsleri genellikle temiz ve klimalıdır. Bazı otobüslerin kliması yok ve şoförü de yol boyunca sigara içebiliyor. Otobüsle yolculukta beklentileri yüksek tutmamak iyidir.

Otobüsler, her çanta için ekstra ücret (genellikle 0,50-1 €) alıyor, bu nedenle her ihtimale karşı yanınızda biraz bozuk para bulundurun.

Otobüs hareket saatleri doğru değildir. Balkan Viator gibi birkaç kaynağa bakabilirsiniz, ancak saatleri her zaman otobüs terminalinden iki kez kontrol edin veya konaklayacağınız yere danışın. Balkanlarda otobüs hareket saatlerine güvenmeyin, çünkü aniden değişebiliyor.

Yaz aylarında Balkanlar’ı ziyaret ediyorsanız, otobüslerin dolu olma olasılığına karşı bir gün önceden biletinizi satın almak en iyisidir.

Sabırlı Olun

Balkanlarda sabırlı olmak çok önemlidir. Gerçekten her türlü duruma hazırlıklı olmalı ve olaylara sakin bir şekilde adapte olmalısınız. Balkanlar, hızla gelişen bir bölge ve hala çözülmeyi bekleyen birçok sorun bulunuyor. Örneğin bir üst başlıkta da belirttiğim üzere; otobüsler her zaman saatinde kalkmayabiliyor veya kalkış saatleri değişebiliyor.

Saygılı Olun

Balkanlar’daki insanlara ve kültürlere saygılı olmak son derece önemlidir. Balkan halkları için karanlık geçmiş pek de uzun değil ve bu ülkeler hala bu kanlı tarihi aşmaya çalışıyorlar. Bugün karşılaştığınız insanlar, geçmişteki zorlu zamanları yaşamış olabilirler, bu nedenle geçmiş savaşlar veya huzursuzluklar hakkında konuşurken saygılı bir tutum sergileyin ve kendinizi onların yerine koyun.

“İyilik, iyidir.” – Anonim

Yerel Halkı Tanıyın

Balkanlar’da yerel halkı tanımaya çalışmalısınız. Balkanlar’daki kültürler o kadar zengin ki, buradan öğrenebileceğimiz çok şey var.

Birkaç Kelime Öğrenin

Nereye gidersek gidelim, oranın dili hakkında birkaç kelime öğrenip konuştuğumuzda gerçekten bunu takdir ediyorlar ve mutlu oluyorlar.

Balkanlar’ın hangi bölgesine giderseniz gidin, birkaç kelime öğrenmeyi ihmal etmeyin. Bir dil uygulaması indirip telefonunuzda öğrenmeyi tercih edebilirsiniz. İngilizce bilmeyen biriyle konuşmanız gerektiğinde kullanabilmeniz için Google Çeviri uygulaması imdadınıza yetişiyor.

Ayrıca Okuyun: Seyahatlerinizi Kolaylaştıracak En İyi 5 Dil Uygulaması

Google Haritalar Yerine Maps.Me Kullanın

Balkanlar’ı araç kiralayarak gezmeyi düşünüyorsanız Google Haritalar özellikle dağ yollarında sizi zora sokabilir, bu nedenle Maps.me uygulamasını kullanmanızı öneririm. Bu uygulama çok daha doğru sonuçlar veriyor.

Google Haritalar’ı kullanacaksanız yol görünümü yerine uydu özelliğini tercih edin. Bu sayede gerçek hayatta karşınıza çıkacak olan yolların durumunu daha iyi görebilir ve bu yolların gerçekte var olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Ayrıca Okuyun: En İyi 10 Seyahat Uygulaması

Sezon Dışı Gelmeyi Düşünebilirsiniz

Yaz aylarında Balkanlar’da seyahat etmek harika, ancak daha da harika olanı havanın hala ılıman olduğu dönemde, Balkanlar’da çok az veya hiç turist görmemek. Balkanlar her sene giderek daha popüler hale geliyor. Kotor (Karadağ) ve Ksamil (Arnavutluk) gibi popüler yerler yaz aylarında turistik gemiler nedeniyle kalabalık olabiliyor.

Bu nedenle, Balkanlar’ı her zaman ilkbaharda veya hatta sonbaharda ziyaret etmenizi öneririm. Turist sezonu dışında, birçok yeri çok az veya hiç turist olmadan deneyimleyebilirsiniz. Bu şekilde Balkanların en güzel yanlarını keşfetme ve yerel kültüre daha yakından dahil olma şansınız olabilir!

Önce Sırbistan’ı Sonra Kosova’yı Ziyaret Etmeyi Planlayın

Sırbistan ve Kosova‘yı ziyaret etmeyi planlıyorsanız, Sırbistan’dan başlamalısınız; çünkü Kosova’dan Sırbistan’a geçişe izin verilmiyor. Eğer Kosova’dan Sırbistan’a geçmeye çalışırsanız, sınır geçişine izin verilmeyebilir.

Dolayısıyla ya önce Sırbistan’ı ziyaret edin, ardından Kosova’ya gidin ya da aksi halde Kosova-Kuzey Makedonya-Sırbistan rotasını takip etmek zorunda kalabilirsiniz.

Arnavutluk Sahillerini Kaçırmayın

Balkanlar’ı ziyaret ediyorsanız, Arnavutluk’ta sahil şehirlerini mutlaka görmenizi tavsiye ederim. Vlore’dan Saranda’ya uzanan harika bir kıyı şeridi var. Tiran’dan ulaşım için yazdığım yazıları okuyabilirsiniz.

Ücretsiz Yürüyüş Turlarına Katılın

Tüm büyük Balkan şehirlerinde genellikle yerel halk tarafından düzenlenen ve ücretsiz olarak katılabileceğiniz yürüyüş turları bulunuyor. Yürüyüş turu yapmak, şehri tanımanın ve yerel insanlardan bazı tavsiyeler almanın harika bir yoludur.

Bu turlar ücretsiz olarak geçiyor fakat turun sonunda rehberlere bir miktar bahşiş verilmesi bekleniyor. Turu beğenirseniz gönlünüzden kopan bir miktar parayı rehbere verebilirsiniz. Ancak, eğer turun hiçbir şeye değmediğini düşünüyorsanız, bahşiş vermeniz konusunda herhangi bir baskı yoktur.

Balkanlar hakkında sorularınız olursa aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak için her zaman buradayım.

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.