Yazı İçeriği
- Balkanlar Hakkında
- Balkanlar’da Otobüsle Seyahat Programı
- Balkanlar’ı Otobüsle Gezmek İçin İpuçları
- Balkanlar’da Otobüs Bileti Bulmak İçin Web Siteleri
- Otobüs Saatlerini Terminallerden Sorun
- Para Çekme Ücreti Olmayan Bir ATM Kartı Alın
- Yanınızda Euro Bulundurun
- Bir Ülkeden Otobüsle Ayrılırken Yanınızda Bozuk Para Bulundurun
- Uzun ve Sıcak Otobüs Yolculuklarına Hazırlanın
- Pasaportunuza Göz, Kulak Olun
- Hostel/Otel Rezervasyonunuzu Otobüs Terminali ve Şehir Merkezi Arasında Yapın
Balkanlar gezime başlamadan önce yaptığım araştırmalarda, araç kiralayarak yapılan gezilerden bahsedildiğini okumuştum. Otobüsle Balkanlar’ı dolaşmak hakkında çok fazla kaynak yoktu. Ancak kendi deneyimimle Balkan ülkelerini otobüsle gezdikten sonra, bu ulaşımın birçok avantaja sahip olduğunu öğrendim. Nitekim, döndükten sonra Balkanlar’da otobüsle ulaşım hakkında sayfalarca yazılar yazdım ve sizlerle paylaştım.
Şimdi ise, Balkanlar’ı otobüsle gezme konusunda biraz daha derinlere inmek ve sizlere daha anlaşılır pratik bilgiler, ipuçları paylaşmak istiyorum. Ancak öncesinde Balkanlar’ı otobüsle gezmenin avantajlarından ve kendi seyahat programımdan bahsetmek istiyorum. Zira, okuduğunuzda kendi programınızı oluşturmada da faydasını fazlasıyla göreceksiniz.
Otobüsle seyahatin sunduğu birçok avantaj vardı. Araç kiralamak yerine, otobüsle seyahat ederken yolculuk boyunca saatlerimi okuyarak geçirebiliyor, uyuyabiliyor, manzarayı izleyebiliyordum. Sınır geçiş süreci genellikle kolay ve sorunsuzdu.
Balkanlar’da seyahat ederken araç park etme konusunda endişelenmeme de gerek kalmamıştı. Özellikle Arnavutluk gibi trafiğin sıkışık olduğu ülkelerde araç kullanmak rahatsız ediciyken.
Balkanlar Hakkında
Balkan ülkeleri, bugün bile pek çok insanın sınırlarını zar zor tanımladığı uluslar topluluğunu oluşturuyor. Çoğu resmi olarak Sovyet yönetimi altındaydı ve neredeyse tümü savaşlarla yıpranmış bir geçmişe sahipler. En yakın tarihli olanı Bosna Savaşı, Srebrenitsa Soykırımı…
Bu bölgede Karadağ ve Kosova, dünyanın en yeni ülkelerinden ikisi olarak öne çıkıyor. Bağımsızlıklarını Sırbistan‘dan ancak 2006 ve 2008 yıllarında kazanabilmişler.
Balkanlar’da seyahat planlamak için birçok neden bulunuyor. Fiyatlar, Batı Avrupa ülkelerine kıyasla çok daha ekonomiktir. Ayrıca, 6 ülke, 90 gün boyunca kalmamıza izin verdiği için Schengen vizesine de gerek kalmıyor.
Balkanlar’da ziyaret ettiğim altı ülke, her biri birbirinden belirgin şekilde farklıydı. Her biri kendine özgü tarihi, mimarisi ve doğal güzelliklere sahipti. Ayrıca, çoğu zaman kendi para birimlerini kullanıyorlardı (Karadağ ve Kosova ise Euro kullanıyor).
Balkanlar’da Otobüsle Seyahat Programı
Balkanlar gezim tam 1 ay sürmüş ve bu süre içerisinde 6 ülkede 13 şehri dolaşmıştım. Tüm bu şehirlere olan ulaşımımı ise otobüsle yapmıştım.
Sırbistan (Belgrad, Novi Sad) – 6 Gün
Bosna Hersek (Saraybosna, Mostar, Poçitel, Blagay) – 5 Gün
Karadağ (Podgorica, Kotor, Budva) – 6 Gün
Arnavutluk (İşkodra, Tiran) – 4 Gün
Kuzey Makedonya (Ohri, Üsküp, Matka) – 6 Gün
Kosova (Priştine, Prizren) – 4 Gün
Toplam: 31 Gün
Dört haftalık Balkan seyahatim boyunca 20 otobüse ve 1 trene bindim. Altı ülkeyi de kabaca bu şekilde ziyaret ettim.
Sırbistan
İlk varış yerim Sırbistan olmuştu. Pegasus Havayolları’nın tarifeli uçuşuyla İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’na geldim. Belgrad Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım hakkında ayrıca bir yazı yazmıştım. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak yazıyı okuyabilirsiniz.
Ayrıca Okuyun: Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?
Belgrad şehir merkezine nihayet gelmiştim. Otobüsten inip şöyle bir etrafıma bakış attıktan sonra karşılaştığım manzara, eski bir Sovyet ülkesinin zihnimde canlandırdığı atmosfere tam olarak uyduğunu görmüştüm. Her yer beton ve insanların suratları buz gibiydi. Otele doğru yürürken karşılaştığım başka manzaralar arasında gri binalar, kırık pencereler, grafiti kaplı duvarlar vardı. Aynı atmosferi Tiflis‘te de yaşamıştım. Tek düze binalar, asık suratlar… Kışın bu şehirlerin ne kadar kasvetli olduğunu düşünemiyorum.
Belgrad‘da geçirdiğim dört günü, bombalanmış ve yeniden inşa edilmemiş bazı binalara göz atarak, güzel Ortodoks Hristiyan kiliselerini ziyaret ederek, Kalemegdan’a çıkıp Tuna ve Sava’nın manzaralarını izleyerek ve Skadarlija’da bohem barların ve kafelerin dolu olduğu atmosferde dolaşarak geçirdim.
Belgrad’dan sonra Novi Sad şehrine geldim. Bunun hakkında da ayrıca bir yazı yazmıştım. Aşağıdaki bağlantıdan yazıyı okuyabilirsiniz.
Ayrıca Okuyun: Belgrad’dan Novi Sad’a Nasıl Gidilir?
Novi Sad, Sırbistan gezilerinde ziyaret edilmeye değer bir şehirdir. Belgrad’a kıyasla daha sakin ve samimi bir atmosfer sunuyor. Katedralin olduğu ana alışveriş caddesinde harika restoranlar bulunuyor ve büyük bir parkta kitap okuyarak keyifli birkaç saat geçirebilirsiniz.
Novi Sad, Bosna Hersek, Macaristan ve bölgedeki diğer büyük şehirlere ulaşmak için de iyi bağlantılara sahip. Büyük, temiz ve güvenli bir otobüs terminaline ev sahipliği yapmaktadır.
Bosna Hersek
Novi Sad’dan Saraybosna‘ya her gün düzenli olarak otobüs seferleri bulunmaktadır. Bilet fiyatları 20-25 Euro arasında değişiyor. Büyük çantanız varsa ekstradan 1 Euro ödenmeniz isteniyor.
Novi Sad’dan Saraybosna’ya otobüsle ulaşım hakkında ayrıca bir yazı yazmıştım. Aşağıdaki bağlantıdan yazıyı okuyabilirsiniz.
Ayrıca Okuyun: Novi Sad’den Saraybosna’ya Nasıl Gidilir?
Bosna Hersek, Sırbistan’dan belirgin şekilde daha fakir ve savaştan etkilenmiş bir ülke olarak dikkat çekiyor. Birçok bina kurşun delikleriyle dolu.
Kültürel açıdan da, Sırbistan’dan görece farklıdır. Bosna, çoğunluğu Müslüman olan bir ülkedir, bu da ülke genelinde birçok cami göreceğiniz anlamına gelir. Turuncu kiremitli çatılar yerine eski şehirler taş mimari ve Bosna kahvehaneleri ile doludur.
Mostar‘da iki gün geçirmenizi öneririm. Bu küçük şehri keşfedin, Bosna kahvesi içerek ve hediyelik eşyalar satan satıcılardan alışveriş yaparak zaman geçirin. Sokaklarda yaşayan Müslüman nüfusun, renkli ışıkların ve dekoratif tabelaların atmosferi, kendinizi Anadolu’da bir şehirde geziyormuş gibi hissettirecektir.
Ünlü Mostar Köprüsü’nün manzarasını görebilen bir restoranda vakit geçirin, yemeğinizi yiyin veya kahvenizi içip etrafı seyre doyun.
Yakınlardaki Buna Nehri üzerine inşa edilmiş bir Derviş manastırı olan Blagay Tekkesi’ni de ziyaret edebilir ve hatta Kravice Şelalesi’ni de görebilirsiniz.
Osmanlı İmparatorluğu tarafından kurulan bu şehrin uzun bir tarihi geçmişi vardır. Ayrıca, Prens Franz Ferdinand’ın Birinci Dünya Savaşı’nı başlatmak için suikasta uğradığı yer olarak da bilinir. Ayrıca Mostar, Bosnalı Sırplar, Hırvatlar ve Müslüman Boşnaklar arasındaki iç savaş sırasında yıllarca kuşatma altında kaldı. Burada da, tıpkı Saraybosna’da olduğu gibi duvarları mermi izleriyle dolu binaları görebilmek mümkün.
Mostar Köprüsü’ne giden yol, birçok yerel yemek restoranı, mağaza ve düşük fiyatlı hediyelik eşyaların satıldığı çarşıdan oluşuyor. Burada mutlaka akşamüzeri bir gezintiye çıkın derim.
Karadağ
Mostar’dan Kotor’a geçmek özellikle ilk defa gidecekler için biraz uğraştırıcı ve kafa karıştırıcı olabilir. Mostar’dan Kotor’a otobüsle ulaşım hakkında da ayrıca bir yazı yazdım. Aşağıdaki bağlantıdan yazıyı okuyabilirsiniz. Yazıya gelen soru/yorumlara ve verdiğim yanıtlara da mutlaka göz atın. İşinize yarayacak pek çok bilgi kırıntısı var.
Ayrıca Okuyun: Mostar’dan Kotor’a Nasıl Gidilir?
Kotor‘a geldiğinizde daha modern binalara, daha gürültülü bir şehir hayatına ve etrafta kahkahalar atan insanlara rastlarsınız.
Şezlong ve şemsiyelerle dolu plajlar, muhtemeşen bir kale, kiliseler, barlar ve canlı bir şehir hayatı var. Eğer tüm bu yerleri ziyaret edip hızınızı alamazsanız burada çıplaklar plajı da bulunuyor: biri kadın ve erkeklerin olduğu, diğeri ise yalnızca kadınlar için olanı.
Arnavut kaldırımlı eski şehir ve kale, Kotor Körfezi’ni görmek için güzel manzaralar sunuyor. Kotor’da en az iki gece kalmanızı öneririm, ancak deniz tatili yapmak, akşamları da barda eğlenmek için geldiyseniz dört gece kalın ve gönlünüzce eğlenin.
Unutmadan, Kotor’daki her yeri sabahın erken saatlerinde görmeye çalışmak en iyisidir, çünkü öğleden sonraya doğru çok sayıda yolcu gemisi buraya yanaşıyor ve şehir turist kalabalığından geçilmiyor.
Daha turistik olan Budva, hediyelik eşya mağazalarının olduğu bir yürüyüş yolu, yüksek katlı oteller ve büyük alışveriş merkezleri ile çevrelenen yerleşim yeridir. Kotor’dan Budva’ya her saat otobüs bulunuyor.
Kotor’dan Arnavutluk‘un başkenti Tiran‘a otobüsler bulunuyor. Hatta bu otobüsler İşkodra üzeri gidiyor. Dilerseniz İşkodra’da bir gece kalın. Burada Rozafa adında güzel bir kale bulunuyor.
Ayrıca Okuyun: Kotor’dan Tiran’a Nasıl Gidilir?
İşkodra, Arnavutluk’un en büyük şehirlerinden biri olup etkileyici bir kale, trafiğe kapalı büyük bir restoran ve alışveriş bölgesi ile ünlüdür. İşkodra’da bir gece kalmanızı öneririm.
İşkodra’dan sonra dilerseniz Theth ve Valbone gibi küçük dağ köylerine gidebilir, burada Arnavutluk’un doğal yaşamını deneyimleyebilirsiniz.
İşkodra’dan Tiran’a 3,5-4 saatlik bir otobüs yolculuğu yapılıyor. Bu yolculuk hakkında yazdığım yazıyı aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz.
Ayrıca Okuyun: İşkodra’dan Tiran’a Nasıl Gidilir?
Eğer zamanınız varsa, Arnavutluk’un güneyinde keşfedilecek pek çok güzel sahil şehri bulunuyor. Tiran’dan bu şehirlere nasıl gidebileceğiniz hakkında da yazılar yazdım. Aşağıdaki bağlantılardan ilgili şehirlere otobüsle nasıl gidebileceğiniz hakkında bilgileri okuyabilirsiniz.
Tiran’dan Durres’e Nasıl Gidilir?
Tiran’dan Saranda’ya Nasıl Gidilir?
Tiran’dan Ksamil’e Nasıl Gidilir?
Tiran’dan Dhermi’ye Nasıl Gidilir?
Tiran’dan Himare’ye Nasıl Gidilir?
Tiran’dan Vlore’ye Nasıl Gidilir?
Kuzey Makedonya
Tiran’dan Ohri‘ye ulaşmak mümkün. Bu ulaşımla ilgili ayrıca bir yazı yazmıştım. Aşağıdaki bağlantıdan Tiran’dan Ohri’ye otobüsle nasıl gidebileceğiniz hakkında bilgileri okuyabilirsiniz.
Ayrıca Okuyun: Tiran’dan Ohri’ye Nasıl Gidilir?
Ohri, Arnavutluk ile Kuzey Makedonya arasında aynı adı taşıyan Ohri Gölü’nün kenarında yer alan küçük, şirin bir yerleşim yeri. Tepe üzerinde yer alan küçük bir kaleye ve göle bakan güzel kiliselere ev sahipliği yapıyor. Gölde tekne turuna çıkıp kalenin olduğu noktaya doğru bakarsanız karşılaşacağınız manzara Türkiye‘de, Anadolu’dan bir şehri andırdığını göreceksiniz tıpkı Safranbolu, Kastamonu ve Elmadağ gibi.
Gölün bazı kıyı yerlerinde, yüzebileceğiniz yüzme yerleri ve güneşlenebileceğiniz yüzer iskeleler bulunuyor. Eski şehirde büyük bir amfitiyatro ve modern alışveriş caddesi var. Ohri’yi çoğunlukla bir günde gezebilirsiniz.
Ohri’den Üsküp’e her saat başı otobüs bulunuyor.
Üsküp, eski ve yeni şehir bölümleriyle dikkat çeken ilginç bir yer. Eski şehir, altın ve elbise mağazalarının bulunduğu ara sokaklarıyla dikkat çekiyor. Buraya Türk Çarşısı da deniliyor. Ayrıca burada gıda, elektronik, hediyelik eşya ve baharatlar gibi birçok ürün satan mağazalar da bulunuyor.
Üsküp şehir merkezi, heykeller ve çeşmelerle dikkatinizi çekecektir. Zaten Üsküp’e ‘Heykeller Şehri’ denildiği de oluyormuş. Nehir boyunca ve ana yolların çevresi, Makedon tarihinde önemli kişilikleri onurlandıran heykellerle dolu.
Üsküp’te iki gün geçirmenizi öneririm.
Üsküp’teki otobüs terminali, yüksek ve karanlık bir binanın altında bulunan bir düzine bilet gişesi, mağaza ve kafeleri ile bohem bir yer. Burada Avrupa geneline ve hatta Türkiye’ye bile bilet bulabilirsiniz. Uzun otobüs yolculukları öncesinde atıştırmalıklar alabileceğiniz devasa bir alışveriş merkezinin yanında yer alıyor.
Hatta terminale 2-3 dakikalık yürüme mesafesinde Valentin Hostel adında bir konaklama yeri bulunuyor. Sahibi Nikoleta adında bir kadın. Buraya gidip, İstanbul’dan Fatih Kibar (hadigez.com) önerisi ile geldim deyip, selamımı iletirseniz yardımcı olacaktır size.
Kosova
Üsküp’ten Priştine‘ye her gün minibüs bulunuyor. Diğer sınır geçişlerinden farklı olarak, burada nedense hep bir arıza çıkarıyorlar. Benden sonra da bu rotayı yapıp yazılarıma yorumda bulunanlar Üsküp-Priştine sınırında Türklere zorluk çıkardıklarını yazmışlardı.
Sırbistan ile Kosova arasında devam eden ilginç bir sınır anlaşmazlığı var; Sırbistan, Kosova’nın bağımsızlığını tanımıyor ve hala Sırbistan’ın bir parçası olarak görüyor. Ancak dünya genelinde ve BM tarafından Kosova bağımsız bir ülke olarak kabul ediliyor. Bu nedenle, Kosova’ya giriş yapmak için Karadağ veya Kuzey Makedonya’yı kullanmanız gerekiyor.
Not: Kosova’dan ayrılıp Sırbistan’a girmeye çalışırsanız, sınırda sorunlar yaşayabilirsiniz. Geri dönmek istiyorsanız Kuzey Makedonya’nın kuzeyinden giriş yapmanız gerekebilir.
Kosova, çoğunlukla Müslüman nüfusa sahip bir ülke. Ülke genelinde birçok cami bulunuyor.
Kosova’da Arnavutluk bayrağını sıkça görürsünüz; çoğunlukla etnik Arnavutlardan oluşan Kosova nüfusu, komşu Arnavutluk’a bağlılık duymaktadır.
Kosova’nın başkenti Priştine, bir günde keşfedilebilecek bir şehir. Büyük bir üniversiteye ev sahipliği yaptığı için şehir genç ve dinamik bir atmosfere sahip. Rahibe Teresa Caddesi, alışveriş ve sokak sanatçılarıyla ünlü. Şehir merkezine yakın bir yerde, kullanılmış eşyadan hediyeliklere kadar birçok şeyi bulabileceğiniz yerel bir pazar bulunuyor. Aynı zamanda Priştine’de, dışarıdan metal çubukları ve tuhaf kabarcıklı çatısıyla dikkat çeken ilginç bir üniversite kütüphanesi de bulunuyor. Hatta bu bina için ‘dünyanın en çirkin yapısı’ tanımlaması yapılıyor.
Ayrıca Okuyun: Priştine’den Prizren’e Nasıl Gidilir?
Kosova’da en sevdiğim şehir Prizren‘dir ve burada iki gün geçirdim. Şehir, nehir ve taş kemer köprüleriyle çevrili, Priştine’den daha doğal bir atmosfere sahip.
Vaktiniz varsa, Prizren’e yakın Mamuşa Köyü‘ne de uğrayın derim. Burası tamamıyla kalpleri Türkiye ile atan insanların yaşadığı yerdir. Sizi çok sıcak bir şekilde karşılayacaklardır. Tüm Mamuşa halkına selam olsun.
Prizren’deki otobüs terminalinden Arnavutluk ve Karadağ’a giden otobüsleri bulabilirsiniz.
Evet, tüm yolculuğum bu şekildeydi. Tabi, Balkanlar’ı otobüsle gezmek için ayrıca bilmeniz gereken başka bilgiler de var. Son olarak bu bilgileri de sizlerle paylaşayım…
Balkanlar’ı Otobüsle Gezmek İçin İpuçları
Dört haftalık bir süre boyunca Balkanlar’da otobüsle dolaşarak geçirdim. Bu yolculuk sırasında öğrendiğim birkaç şey oldu ve bunları sizinle paylaşmak istiyorum
Balkanlar’da Otobüs Bileti Bulmak İçin Web Siteleri
Ne yazık ki, Flixbus sadece Hırvatistan’a ve Batı Avrupa şehirlerine hizmet veriyor. Avrupa‘da otobüsle ulaşımda kullanılan favori uygulamardan biri olan GoEuro’da da Balkan otobüsleriyle ilgili sınırlı seçenekler mevcut. Dilerseniz buradaya da bir bakın.
Balkan ülkeleri arasında otobüsle seyahat etmek için ek araştırma yapmak gerekebilir. Eğer bir site belirli bir güzergah için otobüsleri listelemiyorsa, başka web siteleri bu bilgileri sağlayabilir. Her ülke için tüm otobüs tarifelerini listeleyen kapsamlı bir web sitesi yok gibi.
En sık kullandığım ve güvendiğim siteler bunlar. Balkanlar’da otobüsle seyahat ederken bu siteleri yer imlerinize eklemenizi öneririm.
Balkan Viator
BusTicket4.me
Getbybus
Rome2Rio
Güzergahları bu sitelerden araştırın, sonra otobüs terminallerinde rezervasyon yapın.
Otobüs Saatlerini Terminallerden Sorun
Otobüs tarifeleri konusunda en çok bilgiye sahip olan kişiler her zaman otobüs terminalinde çalışanlar ve pansiyonlardaki/otellerdeki personellerdir. İnternet üzerinde yazılanlardan daha güvenilirdirler, bu nedenle onlara sormak en iyisidir.
Not: Mümkün olduğunca, Balkanlar’ı dolaşan veya henüz yeni dönmüş kişilerden aldığım bilgiler ile özellikle ulaşım yazılarımda otobüs saatlerini her zaman güncellemeye çalışıyorum.
Bir şehre geldiğimde, bir sonraki varış noktama giden otobüslerin saatlerini öğrenmek için terminale uğramayı alışkanlık haline getirdim. Size de bunu öneririm.
Para Çekme Ücreti Olmayan Bir ATM Kartı Alın
Ziyaret ettiğim dört Balkan ülkesi kendi para birimine sahipken, Karadağ ve Kosova ise Euro kullanmaktaydı. Her ülkede birkaç günde bir ATM’lerden para çekeceğiniz için yanınızda ATM ücreti düşük bir kart bulundurmak en iyisidir. Sanırım TEB’in banka kartları iş görüyor.
Yanınızda Euro Bulundurun
Çoğu Balkan ülkesinde turistik yerler Euro’yu kabul etmektedir. Euro’nun kabul edilmesi muhtemel yerler arasında restoranlar, hediyelik eşya dükkanları, ünlü turistik mekanlar ve tur acenteleri bulunuyor.
Bir Ülkeden Otobüsle Ayrılırken Yanınızda Bozuk Para Bulundurun
Balkanlar’daki bazı otobüsler, büyük çantalar için sizden ekstra ücret alabilir. Bu uygulama, özellikle Bosna Hersek’te yaygındır. Mostar’dan Kotor’a gitmek üzere bagajına koymak için benden ekstra 1 Euro ücret talep etmişlerdi.
Hatta şöyle bir saçmalığı da paylaşayım sizinle; Bazı otobüs terminallerinde, otobüs peronuna giriş için jeton alıp turnikeden geçiyorsunuz. Bu saçmalığı da Novi Sad otobüs terminalinde yaşamıştım. Biletli yolcuyum, otobüse binmek üzere perona girmek için ayrı bir ücret, otobüse binmek için ise çantama ayrı bir ücret ödüyorum. Bu ne saçmalık! Hepsini bilet fiyatının içine dahil etmek gibi bir akılları yok mu?
Uzun ve Sıcak Otobüs Yolculuklarına Hazırlanın
Özellikle yaz aylarında sınırda uzun süren beklemeler yaşanabiliyor.
Balkanlar’daki otobüsler genellikle pek de lüks sayılmaz, çünkü çoğu Almanya veya diğer zengin ülkelerden gelen ikinci el araçlardır. Kimi otobüslerde klima yok, pencereler açık şekilde yolculuk yapılıyor. Otobüs sınırda durduğunda, rüzgarsız ve sadece güneş altında, adeta fırında kavruluyormuş gibi hissedebilirsiniz.
Önerim, Balkanlar’da otobüs yolculuklarına çıkmadan önce yanınızda soğuk su ve atıştırmalıklar bulundurun.
Pasaportunuza Göz, Kulak Olun
Pasaportunuzu yanınıza alın. Sınır geçişi esnasında eğer ki pasaportunuz bagaj bölümünde büyük çantanızdaysa, onu almanız gerektiğinde sürücü size oldukça kızabilir.
Sınırda, sürücü veya otobüs görevlisi tüm yolcuların pasaportlarını toplayıp sınır polisine götürüyor. Siz otobüste kalıyorsunuz. Giriş işlemleri yapıldıktan sonra pasaportları otobüse geri getiriyorlar ve geri vermek için insanların isimlerini sesleniyorlar.
Hostel/Otel Rezervasyonunuzu Otobüs Terminali ve Şehir Merkezi Arasında Yapın
Otobüs hareket saatleri hakkında en güvenilir bilgileri terminalin kendisinden alacağınız için konaklamanız süresince bilet rezervasyonu yapmak için birkaç kez terminale gitmeniz gerekebilir. Bu nedenle, otobüs terminaline yakın bir otel veya hostel bulmak bence en iyisidir.
***
Balkanlar’a seyahat etme konusundaki bu bilgiler, kendi Balkanlar gezi planlamanıza yardımcı olacağını umuyorum. Yardıma ihtiyacınız olursa, aşağıdaki yorum kısmından sorularınızı yazabilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak için her zaman buradayım.
Sevgilerimle.