Yazı İçeriği
Balkanlar’daki son seyahatim, dört haftamı sırt çantamla geçirdiğim unutulmaz bir deneyimdi! Kuzey Makedonya, Sırbistan, Bosna Hersek, Karadağ, Arnavutluk ve Kosova‘da dolaşmış, ancak zamanımın bir kısmını Sırbistan, Bosna Hersek ve Kuzey Makedonya’ya geçirmiştim. Sizlere bu yazımda, Balkanlar gezinizde işinize yarayacak bazı pratik ipuçları içeren bilgiler paylaşıyorum:
- Pratik İpuçları ve Dikkat Etmeniz Gerekenler: Balkanlar’a giderken, gezinizi kolaylaştıracak birkaç önemli noktaya değineceğim. Örneğin, sınır geçişleri ve Balkanlar’da toplu taşıma kullanarak şehirler arası seyahat.
- Az Para ile Seyahat İpuçları: Balkanlar, bütçe dostu bir coğrafyadır. Konaklama, yeme içme ve ulaşım oldukça uygun fiyatlı olabiliyor. Ancak, harcamalarınızı kontrol altında tutmak için önceden bir bütçe belirlemek ve yerel pazarlardan alışveriş yapmak gibi yerel deneyimlere açık olmanız önemlidir.
- Otobüs Yolculuğu ve Araç Kiralama Karşılaştırması: Balkanlar’da seyahat etmek için otobüs ve araba iki popüler seçenektir. Otobüsler genellikle ucuz ve rahattır, ancak araç kiralama ile daha fazla özgürlük ve esneklik elde edebilirsiniz. Seyahat tarzınıza ve bütçenize en uygun olanı tercih edebilirsiniz.
- Seyahat Planlama Notu: Balkanlar’ı keşfetmek için bir seyahat planı yaparken, esnek olmanız önemlidir. Rotanızı önceden belirleyin, ancak beklenmedik durumlar için esneklik sağlayacak bir plana sahip olun. Ayrıca, yerel halkla etkileşime geçmek ve onların önerilerini dinlemek, en iyi deneyimi yaşamanıza yardımcı olabilir.
Balkanlar Gezi Rehberi
Bu yazımda, sadece kişisel deneyimlerime dayanarak pratik bilgiler veriyorum. Derinlemesine araştırma yapmak için sitede Balkanlar hakkında yazdığım 100’e yakın yazı var. Okumak size kalmış…
İçeride Sigara İçiyorlar
Balkanlar’da seyahat ederken, özellikle pansiyonlarda ve restoranlarda içeride sigara içilmesine hazır olun, özellikle yerel halkın takıldığı yerlerde bu durum daha da yaygındır.
Birçok konaklama incelemesinde, ortak alanlarda sigara içilmesi veya sigara dumanı kokusuyla ilgili şikayetlere rastlayabilirsiniz.
Öğle yemeği için bir restorana oturduğunuzda, etrafınızdaki insanların sigara içmesi alışık olmadığınız bir durum olabilir ve sigara kullanan biri değilseniz bu durum sizin için biraz rahatsız edici olabilir.
Kafeler Kahvaltı Servisi Yapmıyor
Balkanlar’da büyük bir kafe kültürü olsa da, genellikle yemek servisi bulunmamaktadır.
Fırınlar yaygındır. Bir fırına giderek burek veya diğer hamur işi ürünlerden satın alabilirsiniz. Ardından, kahve için ayrı bir kafeye uğrayabilirsiniz. Ben kişisel olarak yanımda yulaf veya mısır gevreği taşımayı tercih ediyordum. Yoğurt veya süt karışımı ve kuru üzümle birlikte hem besleyici hem de enerji verici oluyor.
Balkanlar’da Tek Seyahat Güvenli mi?
Evet, Balkanlar’da yalnız seyahat eden kadınlar kendini güvende hissedebilirler.
Yerel halk son derece misafirperverdi. Bu bazı ülkelerde farklı olabiliyor. Sokaklarda dolaşmak güvenli ve otobüsleri kullanırken de kimse sizi rahatsız etmez.
Eğer endişe duyuyorsanız, şehir merkezleri ve turistik yerler gibi ana bölgelerde takılabilirsiniz; örneğin, Üsküp ve Ohri veya Bosna Hersek’te Saraybosna ve Mostar gibi.
Ayrıca, otobüs yolculukları oldukça güvenlidir, ancak farklı yerleri ziyaret ederken yerel tur rehberleriyle veya hostelinizde tanıştığınız insanlarla birlikte hareket etmeniz güvenliğiniz için iyidir. Unutmayın, güvenlik her zaman önceliğiniz olmalıdır.
SIM Kartlar
Diğer Avrupa seyahatlerinden farklı olarak, çok ülkeli bir SIM kartı almak mümkün olmayabilir çünkü çoğu Balkan ülkesi henüz Avrupa Birliği üyesi değildir.
Ben sadece Bosna Hersek ve Sırbistan’da bir SIM kartı aldım, çünkü orada 7 günlük turist SIM kartı bulunuyor (en yakın telefon mağazasını konaklama yerinizde sormakta fayda var). Diğer durumlarda ise, sadece Wi-Fi erişimiyle seyahat etmek bu durumdan kaçınmanın bir yolu olabilir.
Daha Fazla Okuyun:
- Arnavutluk’ta Telefon Hattı ve İnternet Paketleri Nereden, Nasıl Alınır?
- Sırbistan’da Telefon Hattı ve İnternet Paketleri Nereden, Nasıl Alınır?
Sınır Geçişleri
Balkanlar vizesiz. 90 gün boyunca; Kuzey Makedonya, Sırbistan, Bosna Hersek, Karadağ, Arnavutluk ve Kosova’da bulunabilirsiniz.
Balkanlar’da, Türk vatandaşlarının, özellikle de pandemiden sonra sınır geçişlerinde sorun yaşadıklarına dair geri bildirimler almıştım. Umarım sınır geçişlerinde bir problem yaşamazsınız.
Sınıra geldiğinizde, pasaportlar otobüste toplanıyor ve sınır polisi pasaport kontrolünü yapıyor. Sonra pasaportlar otobüs içerisinde dağıtılıyor.
Yaz sezonunda sınırda 1 saati bulan beklemeler yaşanabiliyor.
Balkanlar’a seyahat etmeden önce pasaportunuzun en az altı ay geçerlilik süresi olduğundan ve boş sayfaların bulunduğundan emin olun. Bu, sınır geçişleri sırasında herhangi bir sorunla karşılaşmamanızı sağlayacaktır. Ayrıca size tavsiyem, her zaman yanınızda bir seyahat planınız, dönüş uçak biletiniz, bir sonraki varış yeriniz için konaklama rezervasyon çıktınız ve yeterli miktarda nakit para taşıyın. Sınırda, olur da polis bir sıkıntı çıkarırsa, bu belgeleri çıkarır ve gösterirsiniz.
Çeşme Suyu İçmek Güvenlidir
Marketten şişe su satın almanıza gerek yok. Balkanlar’da musluktan su içebilirsiniz.
Balkanlar’da Az Parayla Çok Yer Nasıl Gezilir?
Balkanlar’da az parayla çok yer gezmek tamamen gideceğiniz yere bağlıdır. Karadağ’da giderek artan turizm sektörü, beraberinde artan fiyatları getiriyor. Ancak, Arnavutluk ve Avrupa’nın en yeni ülkesi olan komşusu Kosova, çok az parayla gezebileceğiniz iki ülkedir.
Kosova, Avrupa’daki Ucuz Ülkelerden Biri
Açıkçası, Kosova’yı en bütçe dostu ülke olarak bulmuştum. Burada gecelik konaklama ücretleri oldukça düşüktü. Taksi ücretleri 4 veya 5 Euro civarında ve şehirlerarası otobüs biletleri (örneğin Priştine‘den Prizren‘e) oldukça uygun, genellikle 4 veya 5 Euro gibi düşük bir bilet ücretiyle karşılaşabilirsiniz. Ayrıca, dışarıda yemek yemek de oldukça uygun fiyatlıdır, genellikle 4 Euro civarında bir fiyata yemek yiyebilirsiniz. Fırından alınan börek gibi atıştırmalıklar ise genellikle 1 Euro gibi bir fiyatla satılmaktadır.
Ayrıca Okuyun: Priştine’den Prizren’e Nasıl Gidilir?
Peki, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Bosna Hersek Ucuz mu?
Arnavutluk oldukça ucuzdu ancak burada uzun süre kalmadım, bu yüzden tam bir fiyat araştırması yapamadım. 6 yataklı hostelde 10 Euro’ya kaldım, ancak daha ucuz seçeneklerin olduğunu diğer gezginlerden duydum. Kuzey Makedonya’da bir pansiyona 7 Euro ödedim; Bosna-Hersek’te ise 8 Euro harcadım. Karadağ’da bir arkadaşımla gecelik 7-8 Euro karşılığında iki yataklı oda paylaştım. Podgorica‘daki pansiyonumun ücreti 8 Euro’ydu. (Fiyatlar değişebilir)
Bu ülkelerde ucuz yiyecek bulmak mümkündü, özellikle fırınları ziyaret ederek ve börek satın alarak. Restoranda dışarıda yemek genellikle 5-8 Euro civarındaydı. Kendim için yemek pişirirken yemek başına yaklaşık 2 Euro harcıyordum. Özellikle önemli turistik bölgelerdeki restoranlardan kaçınıyorsanız, yaklaşık 6 Euro’ya bir içecek eşliğinde güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.
Bu tavsiyelerimi de dikkate alın:
- Süpermarkete gidin ve aldığınız malzemelerle hostelin mutfağında yemeğinizi pişirin.
- Ülkeler ve şehirler arasında otobüs veya trenle seyahat edin (bölgedeki uçuşlar daha pahalı ve gereksizdir).
- En ucuz konaklama için hostellerde kalın veya partneriniz/arkadaşınız ile aynı odayı paylaşın.
- Büyük şehirlere yalnızca sezon dışında seyahat edebilirsiniz. Birbirine fazla uzak olmayan turistik yerler arasında da yürümeyi tercih edin. İşkodra şehir merkezinden Rozafa Kalesi’ne 2 km gidiş, 2 km geri dönüş toplamda 4 km yol yürümüştüm. Eh, biraz pestilim çıkmıştı. 🙂
Balkanlar’da Araç Kiralama mı, Otobüsle Seyahat mi?
Dört haftamı sırt çantalı bir şekilde Balkanlar’ı otobüsle seyahat ederek geçirdim.
İnsanlara Balkanlar gezim hakkında en çok neyi bilmek istediklerini sorduğumda, hem otobüs hem de araba ile seyahat etmenin ne kadar kolay olduğu ve tercihimin hangisi olduğu en sık sorulan sorular arasındaydı. İnternetteki birçok kaynak, okuyuculara kesinlikle araba kiralamalarını tavsiye ediyor; ancak bu yazarların genellikle yalnız seyahat etmediklerini belirtmem gerekir Bu, araç seyahatinin fiyatını iki katına çıkarabilir. Araba kullanamıyorsam Balkanları ziyaret etmeye değer mi diye merak etmeden duramadım.
Bu endişeler nedeniyle – araba kiralamanın kolaylığı konusunda endişe duyanlarla birlikte – aşağıda hem araba kiralamanın hem de otobüsle seyahat etmenin avantajlarının bir listesini paylaşıyorum. Balkanlar’da araba ile seyahat etmeye ilişkin daha spesifik ipuçları için yazdığım diğer yazılara göz atabilirsiniz:
Daha Fazla Okuyun:
- Arnavutluk Yeşil Kart Sigortası: Arnavutluk’ta Araç Sigortası
- Priştine’de Nasıl Araç Kiralanır?
- Belgrad’da Nasıl Araç Kiralanır?
- Tiran’da Nasıl Araç Kiralanır?
- Üsküp’te Nasıl Araç Kiralanır?
Sınır geçişleri için otobüsle seyahat etmenizi tavsiye ederim. Birden fazla ülke için araba kiralamak maliyetleri büyük ölçüde artırır. Arnavutluk ve Karadağ için fiyat teklifleri ararken, en düşük teklif 50 dolardı! Ancak sadece Karadağ olarak arama kriterlerini değiştirdiğimde bu miktar 15 dolara düşmüştü. Ben de sınır geçişlerini otobüsle yapmayı tercih ettim ve haftanın çoğunu Karadağ’da geçirdim.
Seyahat programını planlarken, arabalar şehirler arasında hızla geçiş yapmanızı sağlar. Dilediğiniz yerde durabilir ve son dakikada güzergahınızı değiştirebilirsiniz. Otobüs rezervasyonlarını da her zaman önceden yapmak zorunda olmadığınızı belirtmeliyim.
Balkanlar’daki otobüsler konforludur, ancak hiçbir şey arabada kendi konforunuzun yerini tutamaz.
Araba kullanmayı seviyorsanız ve fiyatı sizin için önemli değilse araba kiralamayı düşünebilirsiniz.
Araç kiralama genellikle günlük bir maliyet gerektiriyor, bu da sizi daha fazla araç kullanmaya ve benzine daha fazla harcamaya teşvik ediyor. Otobüs yolculuğu, seyahat ettiğiniz gün için tek seferlik bir maliyete sahip. Yani araba kiralamanın günlük 25 Euro maliyetine karşılık, otobüs yolculuğunun muhtemelen yolculuk başına ortalama 10 Euro maliyetine rağmen (yolculuk başına 5 ila 20 Euro arası), haftalık ulaşım masrafları çok daha önemlidir.
Otobüs yolculuğu gerçekten çok kolay. Yaz aylarında önceden plan yapmanız gerekebilir, ancak sezon dışında kalkıştan 15 dakika önce otogara gidip biletinizi alabilirsiniz. Biletleri çoğunlukla internetten, otogardan veya otobüsten satın alabilirsiniz.
Büyük şehirler arasındaki otobüs tarifeleri çevrimiçi olarak genellikle doğrudur, ancak bunun dışında doğru saatleri bulmak biraz baş ağrısıdır.
Balkanlar’da şehirler arası otobüsle ulaşım hakkında pek çok içerik yazdım. Hepsini burada alt alta yazmayayım. Site içerisinde, ilgili ülke kategorilerine girerek otobüsle ulaşım yazılarımı görebilirsiniz. Aşağıda yalnızca, Balkanlar’da otobüsle seyahat hakkında hap bilgiler paylaştığım iki yazıyı bırakıyorum.
- Balkanlar’da Otobüsle Seyahat Programı ve İpuçları
- Balkanlar’da Otobüs Yolculuğu Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Balkanlar Seyahati Planlamak
Balkanlar seyahatine çıkmadan önce gezmeyi planladığınız şehirler hakkında iyi bir planlama yapın. Balkanlar’da 6 ülkeyi kapsayan pek çok içerik yazdım. Gezilecek yerler, konaklama, ulaşım vb. bilgileri içeren uzun uzadıya yazılarım, hepsi hap bilgilerin olduğu içeriklere mutlaka bakın. Yazılara gelen sorulara verdiğim yanıtları da okumayı ihmal etmeyin.
Balkanlar seyahatiniz hakkında daha fazla sorunuz olursa da ister bu yazıya, isterseniz sitede ilgili yazılara yorum yazarak sorularınızı yazabilirsiniz. Her soruya bilgim dahilinde yanıt veriyor ve yardımcı olmaya çalışıyorum.
Kalın sevgiyle.