İran Geleneksel Ev

Merhaba değerli okurlar,

İran hakkında verdiğim ipuçları yazı dizisinin üçüncü bölümüne geldik. Bu yazıyla birlikte İran hakkında toplamda 30 bilgi edinmiş olacaksınız.

İran’ı anlatmakla elbette bitiremeyiz. Kültür sanattan mutfağına, uçsuz bucaksız tarihinden müziklerine, şiirlerine ve daha pek çok güzelliklerini tam anlamıyla kavrayabilmek için bu ülkeye birkaç defa seyahat etmek gerekir. İnsanlarının arasına karışmak, onlarla aynı evde kalmak, arkadaş olmak ve klasik gezi rotasının dışına çıkıp farklı bölgelerini gezmek sonucunda İran’ı tanımış oluruz.

Filmlerini izlemek, İranlı yazarların kitaplarını okumak ve Firdevsi’nin Şahname eserini okumak gerekir.

Bu siteyle birlikte İran hakkında pek çok şeyi öğreneceksiniz. Henüz taslakta bekleyen onlarca konu başlığı var. Hepsi yazılmayı bekliyor. Hepsini yazmak ve sizlerle paylaşmak için ben de heyecanlıyım. İran hakkında neredeyse her gün onlarca mesaj alıyorum. İnsanlarımızın İran’ı merak ediyor olması ve bir seyahat planı içerisine girmeleri beni sevindiriyor.

İlber Ortaylı hocanın da dediği gibi; İran tarihini bilmeden, İran’ı tanımadan Türkiye’yi tanıyamaz, anlayamayız… Bu iki ülke yüzyıllardır kopmayan kültürel bir bağ içerisindedir. Bu benzerliği İran’a gidince çok daha iyi görüyorsunuz. Hele ki, Tebriz, Astara, Urmiye, Hoy ve Salmas gibi şehirlerinde fazlasıyla…

İran’a gitmeden önce bilmeniz gereken üçüncü 10 maddelik yazı dizisini sizlerle paylaşıyorum…

Herkes Size Yaklaşacak ve Sizinle Konuşmak İsteyecek

İranlı İnsanlar

İran’da insanlar genellikle İngilizce pratiği yapmak için yabancılarla konuşmak isterler. Hele birde Türk olduğunuzu öğrendiklerinde bırakırlar dil öğrenmeyi, sizle bir bağ kurmaya çalışır, fotoğraf çekinmek isterler. Eğer ünlü olmak nasıl bir duygudur diye merak ediyorsanız İran’a gidebilirsiniz. 🙂 Bütün ilgi üzerinizde oluyor…

Ayrıca Okuyun: İran Misafirperverliği Hakkında Bilgi

İran’da Neredeyse Her Yerde Ayakkabıları Çıkarmak Gerekir

Lüks bir otelde, misafirhanede, hostelde veya birinin evinde kalıyorsanız dahi ayakkabılarınızı çıkarmanız gerekir. Benzer bir kültür öyle değil mi? Bu tip yerlerde kimse ayakkabı ile içeri girmiyor. Geleneksel bir restorana gittiğinizde, koltuğa yayılmadan önce ayakkabılarınızı çıkarmanız gerekir. İsfahan, Şiraz ve Tahran gibi şehirlerde geleneksel bir restorana gittiğinizde bu durumu görürsünüz.

İran Yemek Usulü

İran Pazarlarında Alışveriş Yapın

Çarşılar İran’ın günlük yaşamını görmek için büyük bir rol oynamaktadırlar. Bu tip çarşı ve pazar yerlerini İran’ın hemen her şehrinde ve küçük yerleşim yerlerinde bulabilirsiniz. Dünyanın en büyük çarşısı (UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde) Tebriz Kapalı Çarşısı ise Tebriz seyahatlerinizde mutlaka uğramanızı tavsiye ettiğim bir yer.

İran Hediyelik Eşyalar

Alışveriş yapmak istemiyorsanız bile dolaşmaya değer yerlerdir. Yüksek işlemeli tavanları, mozaik ve süslemeleri ile eminim sizde de hayranlık uyandıracaktır.

Ayrıca Okuyun: Safevi Döneminin En İhtişamlı Çarşısı: Kayseriye Çarşısı, İsfahan

Metroda ve Otobüslerde Kadın-Erkek Bölümleri Var

Tahran Metrosu

İran’da işleyen metro ve otobüslerde kadın-erkek ayrımı vardır. Haremlik selamlık İran’ın toplu taşımasında mevcut bir kuraldır. Otobüslerde kadınlar arkada, erkekler ise önde otururlar. Eğer erkekler bölümünde kadın-erkek yan yana oturduğunu görürseniz bilin ki onlar evli bir çifttir.

Metroda da oturma düzeni bu şekilde…

İran’da Anlam Verilemeyen Bir Öz Çekim (Selfie) Çılgınlığı Var

İranlılar selfie çekmeye bayılırlar. Muhtemelen İran, selfie çubuklarının çokça satıldığı bir ülke olsa gerek.

İran'da Fotoğraf Çekimi

Bir turist olarak, aynı zamanda herkesin ilgisinin merkezi olacaksınız. Bu durumu İran’ın az ziyaret edilen kırsal bölgelerine giderseniz daha iyi anlarsınız.

Merak Etmeyin! İran’da Şehirlerarası Seyahatlerde Otobüsler Tuvalet ve Yemek İçin Duruyorlar

İran’a gitmeden önce herkes gibi siz de bir araştırma sürecine girmişsinizdir. Belki de, uzun mesafeli otobüs yolculuklarında otobüslerin mola vermediğine rastlamış olabilirsiniz.

İran'da Otobüs Seyahati

Ancak, bu bilgi doğru değil. İran’da uzun mesafe yolculuklarında otobüsler mutlaka bir veya iki mola verir. Her mola yerinde koca bir kazan çay kaynar. Buradan ücretsiz çay alabilirsiniz.

Ayrıca Okuyun: Van’dan Tebriz’e Tren Yolculuğu

İran’da Çay İçme Kültürü Bir Başka

Evde içilen çayı unutun. İran’da dışarıda, mola yerlerinde veya park alanlarında çay içmeyi deneyin.

İran Çay Kültürü

Çayın yanında kıtlama diye tabir ettiğimiz küp kesme şekerler ve yanında çubukta safran geliyor.

Her Zaman Satın Almadan Önce Fiyat Sorun

Bu yalnızca İran’da değil, seyahat ettiğiniz her yerde geçerli. Alışkanlık haline getirin. Bazı ülkelerde turistlere ve yerel insanlara uygulanan tarife farklıdır. Herhangi bir şey satın almadan önce, ister hatıra amaçlı hediyelik eşya, ister bir yemek, bir tur veya taksi yolculuğu…. Yemekten önce menüyü isteyin, taksi şoförü ile önceden pazarlık yapın. Olası sürprizlerden kaçınmak için mutlaka fiyatını sorun.

İran Alışveriş Kültürü

Ayrıca turistik yerlerin dışına çıkarsanız, fiyatların bariz bir şekilde düştüğünü görürsünüz.

Her zaman pazarlık yapın ve orta yolu bulun. Böylece her iki taraf da mutlu olur. Unutmayın, bu onların işi ve paraya sizden daha çok ihtiyaçları var. Mutlaka indirim yapacaklardır.

Ayrıca Okuyun: Kesinlikle Denemeniz Gereken 5 Ünlü İran Yemeği

Randevularınız İçin Zamana Dikkat Edin

İranlılar çok dakiktir. Sabah 8’de bir tura çıkacaksanız, sabah 7:45’te resepsiyonda olun.. Büyük ihtimalle şoför veya tur rehberiniz otel lobisinde sizi bekliyor olacaktır.

İran’da Musluk Suyu İçebilirsiniz

Musluk suyunu İran’ın hemen her yerinde içebilirsiniz. İran’a ilk ziyaretiniz olsa bile çeşmeden su içmek midenizi bozmayacaktır. Hatta çantanızda küçük bir pet şişesi bulundurun ki parklarda, yollarda rastladığınız sebillerden suyunuzu doldurabilesiniz.

İran hakkında merak ettiğiniz başka şeyler olabilir. Aklınıza takılan tüm her şeyi site içerisinde yer alan ilgili yazılara yorum yazarak sorabilirsiniz. Kim bilir, belki de bir sonraki yazının konu başlığı sizin sorduğunuz sorunun içerisinde gizlidir. Sizlere yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.

Sevgiyle kalın…

2 YORUM YAZILMIŞ

    • Merhaba Semih Bey,

      Evet, pansiyon tarzı yerler mevcut. İnternette kısa bir araştırma yaparsanız mutlaka karşınıza çıkacaktır. Online rezervasyon ise ne yazık ki yapılamıyor. Ancak, ilgili konaklama yerinin varsa web sitesi üzerinden +98 ile başlayan numaralarından WhatsApp veya Telegram üzerinden iletişime geçerseniz rezervasyon yapabilirsiniz.

Yazıya ilişkin düşüncelerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz.