Merhaba değerli okurlar,
Burada, sizlerin bana doğrudan web sitesi ve mail üzerinden sormuş olduğunuz sorular ve verdiğim yanıtlar yer almaktadır. Lütfen sorunuzu sormadan önce aşağıda yer alan sorular arasından sizi ilgilendiren sorunun olup olmadığına bakın. Eğer aşağıdaki sorulardan farklı bir sorunuz olduğunu düşünüyorsanız o halde sorunuzu yorum bölümünden yazarak doğrudan bana iletebilirsiniz.
İran Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
1. Mart ayında İran’a gitmeyi düşünüyorum. Mart ayı İran’ı gezmek için ideal midir?
Mart ayında İran’ın kuzey kesimleri biraz serin olsa da, güney kesimleri gezmek için oldukça idealdir.
Ayrıca Okuyun: İran’ı Gezmek İçin En Uygun Zaman Nedir?
2. Kız arkadaşım İranlı. Birlikte İran’da kalmak bir sorun teşkil eder mi?
Normal şartlarda evli değilseniz İranlı bir kadınla kendi evinde veya otelde birlikte kalmanız yasaktır ve bu durum İran polisi tarafından öğrenildiği takdirde tatsız olaylar ile karşılaşabilirsiniz.
3. İran’a yalnızca pasaport ile mi gidiliyor? Uygun otel veya apart kolayca bulabilir miyim? Yanımda Türk Lirası veya Dolar mı bulundurmalıyım?
İran, T.C. vatandaşlarına 90 gün (3 ay) süreyle vizesiz bir ülkedir. Dolayısıyla, İran’a yalnızca pasaportunuz ile giriş yapabilirsiniz. İran’ın turistik şehirleri olan Tebriz, Tahran, Kaşan, İsfahan, Şiraz, Yezd, Meşhed‘de her bütçeye uygun otel veya hostel bulabilirsiniz. İran’a Dolar veya Euro ile gidebilirsiniz. Türk Lirası/Tümen paritesi düşüktür. İran’da TL, Dolar, Euro ve diğer bazı para birimlerinin güncel paritesini “Mesghal” ile öğrenebilirsiniz.
4. Van’a uçuş yaparak Gürbulak Sınır Kapısı’ndan geçip İran’a giriş yapmayı planlıyorum. Gittiğim tarih İran’ın Nevruz Bayramı’na denk gelmekte. Giderken ne gibi önlemler almam gerekir?
Gürbulak Sınır Kapısı’na gitmenize gerek yok. Van şehir merkezinden hareketle Kapıköy Sınır Kapısı’na, Hoy’a veya direkt Tebriz’e giden araçlar bulunmaktadır.
5. Kasım ayında İran seyahati planlıyoruz. Bu mevsimde İran’ı gezmek uygun mudur? Soğuk olur mu ve otobüsle gitmek güvenli midir?
Kasım ayında İran’ın kuzeyi yani Tebriz ve Türkiye sınırına yakın yerleşim yerleri başta olmak üzere başkent Tahran bir hayli soğuk olur. Fakat İsfahan ve diğer güney şehirlere indikçe mevsim normallerinin üzerinde 20+ derece sıcaklık olur. Yanınızda mutlaka kışlık elbiseler bulundurmanızı öneririm. Akşamları hava serin olmaktadır. Otobüsle gitmek elbette güvenlidir fakat biraz yorucudur. Ayrıca sınır kapısında 2-3 saat bekleme yapılmaktadır. Bunları dikkate alarak seyahatinizi planlayın.
6. Tebriz, Tahran, İsfahan, Şiraz ve Yezd’e 2’şer gün yeterli midir? Meşhed dahil edilmeli mi? Bir de Tebriz’e gidişte mi yoksa dönüşte mi uğramalıyız? 2 kişi 1.100 Dolar yeterli mi?
Tebriz, Tahran, İsfahan ve Şiraz’a 2’şer gün yeterli. Yezd’e sabahın ilk saatleri ineceğinizi düşünürsek akşama kadar Yezd’i bitirebilirsiniz. Yezd’e 1 gün yetebilir de yetmeyebilir de (Sessizlik Kuleleri şehrin dışındadır). Fakat her şehre 2’şer gün ayırmanız gezinizde maksimum düzeyde keyif almanızı sağlayacaktır. Meşhed çok uzak kalıyor. Eğer 10 günlük bir seyahat planlıyorsanız Meşhed de rotaya dahil edilebilir. Lüks otellerde konaklamayı düşünmüyorsanız ulaşım hariç 1.100 Dolar yeterli olacaktır.
7. Başlangıç seviyesinde İngilizce konuşabiliyorum. Sizce İran’da bu seviye ile rahatlıkla yerel insanlarla iletişim kurabilir miyim?
En az B1 seviye ile İran’ın turistik şehirlerinde insanlarla rahatlıkla iletişim kurabilirsiniz. Couchsurfing ile konaklama deneyimi yaşasanız bile iletişimi dert etmeyin. İnsan bir şekilde anlaşılıyor zaten. Ayrıca Farsça temel günlük konuşmalardan en azından 20-30 kelime yanınıza not almanızı tavsiye ederim.
Ayrıca Okuyun: İran’a Gitmeden Önce Öğrenmeniz İçin Faydalı Farsça Kelimeler
8. Paranın alım gücünü tam olarak tespit edemedim. Örneğin 250.000 Tümen İran şartlarında iyi bir miktar mı?
250.000 Tümen İran şartlarında 1-2 gün idare edebileceğiniz bir bütçe. Fakat yeme-içme, konaklama, ulaşım gibi ihtiyaçlarınızı karşılamanız sonrası bu para sizi ancak 2 gün idare edebilir. Bu rakam bütçeli gezenler içindir. İran’da TL, Dolar, Euro ve diğer bazı para birimlerinin güncel paritesini “Mesghal” ile öğrenebilirsiniz.
9. Gezmek için net olarak 6 günüm olacak. Güzergah olarak Tahran, Kaşhan, İsfahan ve Yezd’e gitmeyi planlıyorum.
6 gün bu rota için yeterli bir süre değil. Özellikle başkent Tahran çok büyük, trafiği fazla ve gezilecek yerleri de birbirine hayli uzaktır. Dilerseniz Tahran’ı bir başka seyahatinize saklayın derim. Kaşan 1, İsfahan 2, Yezd 1 olarak planlayabilir kalan 2 günü ise şehirlerarası ulaşımınıza ayırabilirsiniz.
10. Eylül-Ekim ayları İran’ı gezmek için uygun olur kanaatindeyim. Ancak Erivan üzerinden gelip Tebriz, Tahran üzerinden Hazar Denizi’ne gitmek istiyorum. Uygun bir rota mıdır?
Evet. Eylül ve Ekim ayları İran’ı gezmek için çok ideal bir mevsimdir. Gayet uygun bir rota elbette. Bender Enzeli’den başlayıp Türkmen Limanı’na kıyı şeridinden güzel bir yolculuk planlayabilirsiniz.
11. Sömestr dönemi yani Ocak sonu, Şubat başı 8-10 günlük bir İran Gezisi sizce nasıl olur? Mevsim gezmeye elverişli olur mu? Bir de 10 günlük bir İran seyahat planı yaparsam hangi şehirleri ve kaç gün olmak üzere planlamalıyım? Bana güzergâhı ve günüyle beraber önerilerinizi paylaşabilir misiniz?
Ocak ve Şubat aylarında İran, Türkiye hava durumuna benzer seyretmektedir. -2, -3 derece oynama vardır. Tabi bu gezmenize engel olacak bir soğukluk değil. 10 günlük İran seyahati gayet makul bir süredir. Tebriz 1, Tahran 2, Kum 1, İsfahan 2, Şiraz 2 ve Yezd 1 olacak şekilde bir seyahat planlayabilirsiniz.
12. Temmuz ayında Tahran, Şiraz, İsfahan ve Yezd gibi şehirlerden oluşan bir İran gezisi planlıyoruz. Bu mevsimde sıcaklık gün içinde gezmeyi çok zorlaştırır mı? Ya da günün en sıcak zaman dilimlerinde kapalı mekanlarda olup belli bir saatten sonra sokaklarda gezinmek mi daha mantıklı olur?
Ne yazık ki Temmuz ve Ağustos ayları İran’da hava sıcaklıklarının artış gösterdiği bir dönemdir. Bu sıcaklık güneye indikçe daha da artmaktadır. Özellikle kadın seyahat edenler, ülkenin kıyafet kurallarına uyacak şekilde kapanmaları durumunda sıcaklıkla birlikte dışarıda zor anlar yaşayabilirler. Nem oranı %20 civarlarında seyrediyor. Elbette, güneşin tam tepede olduğu vakit kapalı mekânlarda vakit geçirebilir ve saat 16.00’dan sonra bulunduğunuz şehri gezmeye başlayabilirsiniz.
13. Havayolu ile ulaşımı tercih edersek İstanbul’dan ilk olarak hangi şehre gitmemizi tavsiye edersiniz? Taksi kiralamaktan bahsetmişsiniz. Şehirlerarası yolculukları da bu şekilde mi yaptınız? Ayrıca otel konusunda sıkıntı çeker miyiz? Yola çıkmadan önce mi otel rezervasyonu yapmalıyız? Siz kalacağınız otellere nasıl karar verdiniz? Otel rezervasyonu yapmadan İran’a gitsek bulunduğumuz şehirde otel bulabilir miyiz?
İstanbul’dan direkt Şiraz’a bir uçuş planlayabilirsiniz. Şiraz’dan yukarı doğru İsfahan, Tahran ve Tebriz yapabilir dilerseniz Tebriz’den de Van’a 7 saatlik bir yolculuk sonrası Van’dan İstanbul’a dönüş planlayabilirsiniz. İstanbul – Van arası uçak, Van’dan Tebriz’e karayolu ile geçebilir şehir değiştirirken de gece otobüsleri ile aşağı doğru sırasıyla Tahran, İsfahan ve Şiraz rotasını yapabilir ve son olarak Şiraz’dan İstanbul’a dönüş de planlayabilirsiniz.
İran, Türkiye’ye kıyasla nispeten ucuz bir ülke. Bu nedenle, bir taksi kiralayarak da gezebilirsiniz. Konaklamayı aradan çıkarmak için gece yolculuğu yaparak şehir değiştirebilirsiniz. Ülkede otobüsler son derece lüks ve konforlu. Yolları çift yönlü ve bakımlı. İran’da bir sonraki şehre varışta otel rezervasyonu yapabilmeniz için seyahatinizi hangi tarihlerde planladığınız son dakika yer bulabilmeniz adına önemlidir. Bayram tatilleri, milli bayramlar ve Nevruz dönemlerinde otellerde yer olmayabiliyor.
14. Yabancı dil sorunu olur mu? Uçak mı otobüs mü tavsiye edersiniz?
Dil sorunu yaşamadan Farsça günlük konuşmaları bir kağıda yazarak bile ülkede gönül rahatlığı ile dolaşabilirsiniz. Herhangi bir tehlike söz konusu değil ve tek başınıza rahat bir gezi yapabilirsiniz. Dilerseniz uyumlu bir yol arkadaşınız varsa birlikte de çıkabilirsiniz. Yabancı dili dert etmeyin. İstanbul-Tahran uçak bileti fiyatları hafta içi daha uygun fiyatlı olabiliyor. Otobüs ise İstanbul’dan 750 TL civarı başkent Tahran‘a kadar gidiyor. Yalnız otobüs ile İran seyahati, sınırda bekleme sürelerini de göz önünde bulundurursak yaklaşık 45 saati bulabiliyor.
15. Ailecek Tebriz, Kum, Tahran, İsfahan ve Meşhed gezisi yapmak istiyoruz. Uygun otel bulmakta zorlanıyoruz.
Otel bilgileri site içerisinde mevcuttur. Ayrıca her şehirde merkezi noktalarda otel ve hosteller mevcuttur. Şehre vardığınız anda da rezervasyon yaptırabilirsiniz.
16. İran’da otel bulmakta zorluk çeker miyiz?
İran’ın her şehrinde bütçenize uygun konaklayacak bir otel ve hostel mutlaka bulursunuz.
17. İran seyahatine hazırlanmaktayım ve gideceğim yerlerde uygun oteli nasıl bulacağımla ilgili endişelerim var. İnternetten baktığımda çoğunlukla pahalı oteller çıkıyor. Gecelik fiyatlar 30 Euro’dan başlıyor. Fakat gezi deneyimlerini paylaşanlar 25-30₺ karşılığı fiyatlardan bahsediyorlar. Bu fiyatlara olan oteller nasıl otellerdir, bayan için uygunlar mı, uygunlarsa bunları gittiğimiz şehirlerde nasıl bulacağız?
İran’da özellikle yaz ayları otel fiyatları artmaktadır. Ancak gezginlerin kaldığı paylaşımlı hosteller diğer otellere göre nispeten daha ucuzdur. Nitekim, gezi deneyimlerini paylaşanlar da çoğunlukla konaklamalarını hostellerde yapıyorlar. Hostellerde dorm (paylaşımlı) tipi ve erkek-kadın ayrı olmak üzere ranzalı odalar mevcut. Bu tip yerlerde kalmaktan rahatsız olmuyorsanız hostellerde konaklama yapmanızı öneriyorum. Böylece konaklama ödemelerinizde tasarruf etmiş olursunuz. Hosteller güvenlidir. Herkesin ayrı bir kilitlenebilir dolapları oluyor. İlgili oteller site içerisinde mevcut.
18. Bir blogta İran’da otellerin gece saatlerinde kapılarını kapadıklarını okumuştum, bunun doğruluğu var mı acaba? 33-36 saat yolculukla gece saati orada olacağım için otel bulmakta sorun yaşar mıyım acaba?
Ben şahsen Tebriz ve Tahran’da böyle bir şeyle karşılaşmadım. Zira, yaz ayları turist sezonudur ve böyle bir şeyin olması söz konusu değildir. Özellikle Tahran ve İsfahan gibi popüler turistik bir şehirde oteller açık ve resepsiyonları ayaktadır.
19. Ben de karayolu ile İran’a gideceğim. Otobüsün Tebriz’e ulaşması ne kadar sürüyor acaba?
İstanbul – Tebriz arası ulaşım, sınır kapısında 2 saatlik bir bekleme süresini de göz önünde bulundurursak toplamda 33-36 saat civarı sürmektedir.
20. Malum şu günlerde terör olayları tırmanmış durumda. Karayoluyla İran gezisi güvenli olur mu?
Doğuda yaşanan terör olayları yolların kimi zaman kesilmesine neden olabiliyor. Özellikle terör olayları karayolu ile seyahati biraz güç kılabilir. Ancak sınır kapıları bir şekilde giriş-çıkış işlemlerine devam etmektedir. Ağrı, Van ve Hakkari çevresinde yaşayan tanıdıklarınız varsa lütfen onlardan bölge hakkında son durum bilgisi almanızı öneririm.
21. 15-20 Şubat arası Tahran, Tebriz ve Şiraz’ı gezmeyi düşünüyorum. Sizce hava nasıl olur?
Şubat ayı İran’ın kuzeyi çok soğuk olur. Şiraz ise Tebriz ve Tahran’a göre nispeten daha sıcak olur.
22. Tahran’da otel fiyatları ne durumda? Ben de Ağustos ayında gitmeyi düşünüyorum.
Tahran otel fiyatları diğer şehirlerin otel fiyatlarına kıyasla biraz daha pahalı olma eğilimindedir.
23. Ben İran’a gezmekten çok ticaret amaçlı gitmek istiyorum. Alabileceklerim ve satabileceklerim konusunda gözlem yapmayı çok isterim.
Gözlem yapmak için mutlaka başkent Tahran’a öncelikle uğramalısınız daha sonra ise Tebriz çarşılarını dolaşabilirsiniz. Tahran’ın büyüklüğü ve farklı sektörlere olan pazarları sizi tatmin edecektir. Tebriz ise, Türkçenin konuşulduğu bir şehir. Burada da dolaşabilir araştırmalar yapabilirsiniz.
24. Rica etsem bana da Tahran’da uygun fiyatlı otel söyler misiniz? Birde sınır kapısında otel rezervasyonu sorulduğunu duydum. Bu doğru mu?
Tahran’da her bütçeye uygun birçok otel ve hostel mevcuttur. İran’a havayolu veya karayolu ile girişte sınırda sizden herhangi bir otel rezervasyon istenmez.
25- Eylül ayının ilk haftası İran’a gitmek istiyorum. Sizce hava durumu gezmeye elverişli olur mu? Bir diğer sorum da 1 TL kaç Tümene tekabül etmektedir?
Eylül ayı sıcaklıkların devam ettiği bir dönemdir. İran’ın güneyi sıcak olacaktır. İran’da TL, Dolar, Euro ve diğer bazı para birimlerinin güncel paritesini “Mesghal” ile öğrenebilirsiniz.
26. Ocak sonu ve Şubat başı Tahran, Meşhed, Yezd ve İsfahan gezisi düşünüyorum. Acaba mevsim açısından yanlış bir dönem mi? Baharda gitme şansım yok, yaz ise aşırı sıcak olacaktır.
Ocak-Şubat ayları özellikle Meşhed ve Tahran soğuk olacaktır. Yezd ve İsfahan ise gündüzleri ılık, geceleri soğuk olacaktır.
27. Ben eşimle İran gezisi düşünüyorum. Pasaport bile henüz çıkartmadım. Pasaport 6 aylık mı olsun? Birde minibüs ile gitmeyi düşünüyorum. Araç için neler gerekiyor ve araçla gitmemde sıkıntı olur mu?
İlerleyen senelerde bir yurtdışı gezisi düşünmüyorsanız pasaportu 6 aylık çıkarabilirsiniz. Araç ile yurtdışına çıkabilmeniz için öncelikle ehliyetinizin uluslararası geçerliliği olması gerekiyor. Araç için gerekli olan belgeler ve daha fazlası için Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
28. O bölgeye gitmişken mutlaka görülmeli dediğiniz yerler var mıdır? Bir de yazın gitmeyi düşünüyorum. Çok mu sıcak olur?
Yaz ayları İran aşırı sıcak olur. Önleminizi aldığınız takdirde İran’ı gezmekte pek zorluk yaşamazsınız. Gezilecek yerlere site içerisindeki ilgili şehirler hakkında yazılmış olan içeriklerden ulaşabilirsiniz.
29. Van’dan trenle gidilebileceğini duymuştum ama sanırım terör nedeniyle trenler zaman zaman çalışmıyor. Sizce bu yöntem Van’ı da görmek adına güzel olur mu yoksa doğrudan Tahran’a uçmak mı mantıklı olur?
Van-Tebriz tren hattı mevcut fakat dediğiniz gibi zaman zaman seferlere ara verilebiliyor. Güncel bilgi için TCDD resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Van’ı daha önce ziyaret etmediyseniz elbette ilk Van’a gelip burada güne meşhur serpme kahvaltıyla başlayabilir ardından şehir merkezini gezip daha sonra Akdamar Adası ve Muradiye Şelalesi gibi yerleri gezebilirsiniz. Diğer gün Van’dan Tebriz’e giden araçlara binerek İran’a ulaşımınızı sağlayabilrisiniz.
30. Ailemle 1 yıl Tahran’da bulunacağız. Bu nedenle Tahran’da kiralık evleri merak ediyorum. Fiyatları uygun mudur?
Tahran, kuzey ve güney bölgesi olarak ikiye ayrılıyor. Şehrin kuzeyinde gelir düzeyi yüksek olan aileler, güneyinde ise gelir düzeyi düşük olan aileler yaşıyor. Şehrin her iki bölgesinde de ev kire fiyatları farklıdır.
31. Arapça konuşmasını biliyorum. Orada Arapça konuşulur mu?
Ahvaz ve Abadan şehirlerinde Araplar yaşıyor. Bu bölgelerde Arapça konuşabilirsiniz ancak ülkenin diğer bölgelerinde Arapça konuşamazsınız. İran’da %2 civarında Arapça dili konuşulmaktadır.
32. Tahran-İsfahan-Şiraz-Persepolis-Yezd-Tahran turu yapmayı düşünüyoruz. Özellikle üç yıldız ayarında temiz ve uygun oteller, şehirlerarası yolculuklar, gezilecek yerlerle ilgili güncel bilgiler iyi olur.
İlk olarak İran’ın gezilecek şehirleri hakkında yazdığım içerikleri mutlaka not alarak okuyunuz. Planladığınız rota gayet iyi. Şehirlerarası yolculuklarınızı çok uygun fiyatlara VIP otobüslerle gerçekleştirebilirsiniz. Gezilecek yerler İnternette veya burada yazdığım içeriklerde hepsi fazlasıyla mevcut.
İran otelleri için; Tebriz’de Mashhad Guesthouse, Azerbaycan Otel, Gostaresh Otel – Tahran’da, Marmar Otel, Alborz Otel ve Arman Otel – İsfahan’da Amirkabir Hostel, Azadi Otel, Hasht Behesht Otel – Şiraz’da Park Sadi Otel, Sasan Otel, Talar Otel – Yazd’de Atlas Otel ve Farhand Oteli İnternette araştırarak inceleyebilirsiniz. Bu otellere ek olarak her şehirde farklı bütçelere hitap eden birçok otel ve hostel bulunmaktadır.
33. Mart ayında İran’a gideceğiz. Gidiş için uçak bileti aldık fakat dönüş için karar veremedik. Tebriz’den Van’a direkt otobüs var mı acaba?
Mart ayı İran’ı gezmek için ideal bir zamandır. Tebriz’den Van’a giden araçlar bulunmaktadır.
34. Temmuz ayında Bakü-Tebriz-Tahran-İsfahan-Şiraz-Yezd programı yaptım. Konaklamayı hostel ve Couchsurfing ile ayarlayacağım. Yalnız tek problem hava sıcaklığı. Bu konuda fikrinizi almak istedim. Hava çok bunaltıcı olur mu?
Temmuz ve Ağustos ayları İran’ın en sıcak olduğu dönemlerdir. Neredeyse öğlen sıcağında gezilemiyor. Ancak Bakü, İran’ın güney şehirlerine göre nispeten bunaltmayan bir sıcaklığa sahiptir.
35. Biz Tahran’a Mayıs ayında uçuyoruz. Gece 03:00’de Tahran’a iniş yapacağız. Tebriz’e nasıl geçeriz? Otobüsle mi, taksiyle mi ve kaç Liradır?
Havaalanından Tahran’a gelebilir ve buradan otobüs terminaline geçerek her saat başı kalkan Tebriz otobüslerinden birine bilet kesip ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
36. Kış tatili için 1 haftalık İran gezisi planlıyoruz. İstanbul’dan uçakla Tahran’a gidip Kaşan, İsfahan, Yezd ve Şiraz olacak şekilde güneye ineceğiz. Dönüşü Şiraz’dan uçakla yapmak biraz maliyetli oluyor, bu nedenle Şiraz’dan Tahran’a (yine uçakla) gelip oradan döneceğiz. Sizin öneriniz nedir?
Kış aylarında İran’ın güney şehirleri pek üşütmez hatta baharı yaşayabilirsiniz. Özellikle Şiraz, İsfahan ve Yezd şehirleri. Dönüşü Şiraz’dan planlamak evet biraz maliyetli olacaktır. Şiraz’dan otobüsler ile Tahran’a gelin ve buradan İstanbul’a uçuşunuzu planlayın.
37. Uygun fiyatlara halı veya kilim alabileceğim önerebileceğiniz yerler var mıdır?
Tebriz ve Tahran‘ın kapalı çarşılarında pek çok desen, boyut ve fiyatta halılara göz atabilirsin. Pazarlık yapmayı unutmayın.
38. Biz Haziran ayında dört arkadaş motorlarla İran gezisi planlıyoruz. Benim merak ettiğim Tebriz’de Azerbaycan vizesine başvuru yapabilir miyiz? Ve kaç günde çıkıyor?
Tebriz’de Azerbaycan vizesine başvuru yapabilirsiniz. Türk Vatandaşlarından harç parası alınmamakta. 3 iş gününde vize çıkıyor. Tebriz’de Azerbaycan Başkonsolosluğu’nun adresi: Kamarbandi Khiyabani, Shadid Ayatullahi Sokak.. Tebriz’den Azerbaycan’a Bileh Savar ya da Astara Sınır Kapısı üzerinden giriş yapabilirsiniz.
39. Biz motorlarla Van Kapıköy Sınır Kapısı’ndan İran’a geçmeye ve Astara’dan Azerbaycan’a devam edip Gürcistan Sarp Sınırı’ndan tekrar Türkiye’ye dönmek istiyoruz. Merak ettiğimiz İran’a girişte 200 dolar depozito ödeniyormuş doğru mudur? Kim alıyor Türkiye mi, İran mı? Ankara’da yatırabilir miyiz, geri nasıl ve nereden alabiliriz?
Araçla yurtdışına çıkış işlemleri için Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
40. Doğubayazıt’ta yaşıyorum. Eşimle günübirlik İran’a gidip gelmeyi düşünüyoruz. Acaba sınıra uzak olmayan alışveriş yapıp gezebileceğimiz güzel bölgeler var mıdır?
Sınıra en yakın Bazargan ve Maku var fakat pek gezilecek yer ve alışveriş merkezleri olduğunu söyleyemem. Cuma gecesi otobüs seyahati ile Tebriz’e geçebilir ve Pazar sabahı tekrar Doğubayazıt’a dönüş yapabilirsiniz. Tebriz, gezilecek yer ve alışveriş konusunda pek çok şey sunacaktır sizlere.
41. Biz bir arkadaşla 10 günlük İran gezisi planlıyoruz. Doğubayazıt’a kadar kendi arabamızla gidip oradan otobüsle önce Tebriz sonra Tahran sonra da İsfahan düşünüyoruz. 10 gün olması az ama şu an elimizden bu kadar geliyor. Tahran’da oteller pahalı deniyor her yerde. Peki, nasıl bir fiyat aralığı var?
Planladığınız rotayı 10 günde gayet rahat bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Evet, Tahran’da özellikle yaz ayları turizm döneminin olması sebebiyle biraz pahalı. 50$ ve 80$ arasında fiyatlar değişmektedir. Dilerseniz daha uygun fiyatlı hostellere bakabilirsiniz.
42. 5 kişi araçla Erzurum’dan Tebriz’e gideceğiz. Araçla gitmek sorun olur mu? Ayrıca otel fiyatları nasıldır?
Tebriz’de 50 dolardan başlayıp 80-100 dolara kadar olan oteller bulunmaktadır. Ayrıca daha uygun fiyatlı hosteller de mevcuttur. Araçla yurtdışına çıkış işlemleri için Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
43. İran gezisi planlıyorum. Rotam Van-Urmiye üzerinden Şiraz, İsfahan, Tahran ve belki Tebriz. Hangisinden başlayarak nasıl devam etmemi önerirsiniz? Dönüşüm yine Van üzerinden olacak. Yezd ve Persepolis’i de eklemeli miyim?
Planladığınız rota gayet iyi. Yezd ve Persepolis İran gezilerinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden ikisidir. İlgili yerler hakkında daha fazla bilgiyi site içerisinde yer alan içeriklerden okuyabilirsiniz.
44. İran ucuz bir ülke mi? Türkiye ile kıyaslarsak fiyat farkı nedir? İran maksimum kaç günde gezilir?
İran, Türkiye’ye kıyasla biraz ucuz bir ülke diyebilirim. Yeme-içme, günlük aktiviteler ve ulaşım açısından pek cep yakmaz. Özellikle ulaşım kalemi Türkiye’ye kıyasla daha uygun. Fakat turizm sezonları konaklama ücretleri pek de ucuz olmuyor maalesef. Bunu dikkate almanızı öneririm. Ayrıca İran şu kadar günde gezilir gibi bir şey diyemem. Tebriz, Tahran, Kaşan, İsfahan, Şiraz ve Yezd için en az 12-15 gün gerekir.
45. Antalya’dan karavanımız ile Gürcistan, Azerbaycan ve Tebriz düşünüyoruz. Oradan ya Ermenistan, Gürcistan, Türkiye ya da Nahçıvan, Türkiye dönüşümüz olacak. Tebriz’e ailecek karavanla 2-3 gün seyahat sıkıntı olur mu?
Yurtdışı araç gezisi için öncelikle triptik belgesi ve uluslararası ehliyet gerekiyor. Belirlemiş olduğunuz rotada bir sorun yok. Hatırlatmamda fayda olacaktır; İlk girişleriniz her zaman Azerbaycan ve Nahçıvan olsun bu şekilde Ermenistan’a girebiliyorsunuz. Fakat ilk Ermenistan’a girerseniz ne yazık ki Nahçıvan ve Azerbaycan’a girişinize izin verilmiyor. Araçla yurtdışına çıkış işlemleri için Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
46. Ben ailemle (4 kişi) Kars’tan sonrasını karayoluyla Nahçıvan-Tebriz-Bakü-Tiflis şeklinde yapmayı düşünüyorum. Tebriz hakkında bilgi paylaşırsanız sevinirim. İnternette Tebriz otel fiyatları ve durumları hakkında aydınlatıcı bilgilere ulaşamadım. Ayrıca Tümen’in kuru ne kadar?
Tebriz’de ailenizle güvenle ev konforlu bir şekilde konaklayabileceğiniz oteller bulunmaktadır. Ayrıca daha uygun fiyatlı olsun derseniz hosteller de mevcut. Tebriz’den Bakü’ye Bilehsavar Sınır Kapısı üzerinden geçebilirsiniz. Astara Sınır Kapısı mesafe olarak biraz uzun sürmekte. İran’da TL, Dolar, Euro ve diğer bazı para birimlerinin güncel paritesini “Mesghal” ile öğrenebilirsiniz.
47. Biz 3 arkadaş Nahçıvan-İran gezisi yapmayı planlıyoruz fakat bazı kaygılarımız var. Bu konuda bilgilerinize ihtiyacımız olacak. Öncelikle Nahçıvan sonrasında yazıda belirttiğiniz güzergâhı takip ederek İran’a geçmeyi planlıyoruz. Nahçıvan üzerinden İran sınırına geçerken pasaporta İran damgası vurulması Amerika, İngiltere diğer Avrupa ülkeleri açısından sıkıntı olur mu? Bir diğer sorum İran damgasını pasaporta değil de İran gümrük polislerinin hazırladığı kâğıda vurdurma şansımız var mı? (İsrail bu uygulamayı sıkça yapıyor bildiğim kadarıyla). Son olarak, Türk vatandaşlarının İran’a günübirlik pasaportsuz sadece kimlikle girip çıktığına dair yorumlar okudum bazı yerlerde mümkün müdür bu acaba?
Pasaportunuzda İran damgasının olması Amerika, İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerine giriş yapmanıza engel değildir. Hayır, İran ne yazık ki ayrı bir kâğıda giriş mührü vurmuyor, standart olarak pasaportunuzun boş bir sayfasına giriş mührünü vurmaktadır. İran’a kimlikle Kıbrıs ve Gürcistan’a girdiğimiz gibi giriş yapamıyoruz. Mutlaka pasaportunuzu yanınızda bulundurun ve kullanım süresinin en az 6 ay olduğundan emin olunuz.
48. Kars’tan Nahçıvan’a geçip 3 gün Nahçıvan’da dolaşacağız. Daha sonra Tebriz’e geçeceğiz. Tebriz’de 3 gün kalıp uçakla Ankara’ya dönmeyi planlıyoruz. Eşim ve ben 2 yaşlı öğretim üyesiyiz. Bir sıkıntı olur mu?
Planladığınız şekilde rotayı sorunsuzca gerçekleştirebilirsiniz. Tebriz ve Nahçıvan için ayıracağınız 3 gün yetecektir. Nahçıvan ve Tebriz gezilerinizde herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşmazsınız.
49. Tahran’dayım ve Bakü’ye gitmeyi planlıyorum. Buradan direkt uçuş yapıp havaalanında vize alabiliyor muyum? Ve diğer bir şey, vizeyi burada alırsam herhangi bir ücret ödüyor muyum? Web sitesinde ücret de olduğu yazıyor ancak bu beni kapsamıyor mu?
Bakü Heydar Aliyev Havaalanı’ndan Azerbaycan vizenizi 10$ (güncel rakamı öğrenin) karşılığında alabilirsiniz. Ancak vizeyi Tebriz veya Tahran konsolosluğundan alırsanız herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.
50. Yalnız bir kadın olarak İran’da seyahat etmek mümkün müdür? Sıkıntıları ne olabilir?
Öncelikle belirtmeliyim ki, İran öyle sanıldığı kadar tehlikeli bir ülke değildir. Turistlere karşı herhangi bir ön yargıları yoktur. Birçok kadın okurum gerek tek, gerekse iki kişi olarak İran’a gittiler, 10 gün kadar gezip geldiler. Bununla beraber, İnternette biraz araştırma yaptığınız takdirde birçok kadın gezginin İran’a gittiğini göreceksiniz. Taciz, kapkaç gibi şeyler de söz konusu değildir. Mutlaka İran’a gidin ve gezin. Ayrıca İran’ın güvenliği, misafirperverliği, dikkat edilmesi gerekenler, kıyafet kuralları ve diğer bazı konular hakkında detaylı bilgiler veren içerikler paylaştım. Bu içeriklere de mutlaka göz atın ve notlar alın.
İran hakkında merak ettiğiniz tüm soruları aşağıda yer alan yorum kutusu üzerinden yazarak sorabilirsiniz.
Son Güncelleme: 1 Eylül 2022
Merhabalar,
Araç ile Van’dan İran’a günde kaç defa giriş çıkış yapabiliriz?
Merhaba,
Sınıra yakın çevre köylerde yaşayıp ticari amaçlı giriş çıkış yapacak olanlar için farklı bir durum söz konusu olabilir. Bu yönde bir bilgiyi öncesinde duymuştum. Ancak tam emin değilim. Dilerseniz Kapıköy’ü arayıp daha net bilgi edinebilirsiniz.
Merhaba. İyi günler,
2019 yılı itibariyle İran’ın pasaportlara damga vurmadığı ile ilgili haberler var internet sitelerinde, bu doğru mu? Bir de İran damgalı pasaportla İsrail’e giremiyor muyuz? Kudüs gezisi yapmak istiyorum da.
İran pandemi öncesi bir süreliğine ayrı bir kağıda giriş damgası vuruyordu fakat şimdi bildiğim kadarıyla her ne olursa olsun pasaporta mühür vurmaktadır. İran damgalı pasaport sahipleri İsrail’e giriş yapabilse de neredeyse 3-4 saatlik bir sorguya maruz kalabiliyorlar. Neden İran’a gittiniz, orada neler yaptınız, kimsiniz, ne iş yapıyorsunuz, İsrail’e neden geldiniz, kaç gün kalacaksınız vb. soru yağmuruna tutuyorlar.
Merhabalar Fatih Bey,
Öncelikle verdiğiniz bilgiler çok kıymetli teşekkür ediyorum. Biz turla 22-29 Nisan arası İran’da olacağız. Orada son durumu merak ediyorum. Eylemler/protestolar vs. bize (müzeler, yollar için) engel olur mu? Diğer sorum da kırmızı pasaportumu yeni çıkardım ilk damgam İran olacak bu diğer ülkeler için sıkıntı mıdır? Bazıları başka evraka bastır veya ortalara bastır dediler görevliyle. Böyle bir maceraya gerek var mı? (Çünkü o kadar çok dediler ki ilk damgan İran olmasın vs. diye)
Şimdiden yanıtlarınız için teşekkür ediyorum.
Merhaba Nur Hanım,
Rica ederim. Yazılarımla faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana. İran’da zaman zaman küçük çaplı lokal protestolar sürekli olur. Söz konusu bu protestolar ülkenin geneline yayılmadıkça turistler için bir engel teşkil etmeyecektir. En son Mahsa Amini olayından sonra İran’da protestolar biraz duruldu. Müze gezileri ve şehirler arası seyahatlerinizi sorunsuzca yapabilirsiniz.
Pandemiden önce İran giriş mührü ayrı bir kağıda vuruluyordu fakat şimdi bu uygulama yok. Pasaportta İran damgası olup Amerika veya Schengen vizesi alınamaz bilgisi de bir şehir efsanesidir. Bu bilgi İnternette sıkça dolaşır. İran’a gidip daha sonra Schengen vizesi alan tanıdıklarım oldu. Eğer yine de endişe duyarsanız her Türk vatandaşının iki pasaport çıkarabilme hakkı bulunmaktadır. Birini Ortadoğu ve Asya seyahatleriniz için kullanırken, diğer pasaportunuzu Batı ve Amerika için kullanabilirsiniz.
İran hakkında daha fazla sorularınız olursa tekrar buradan yazabilirsiniz. Size yardımcı olmak için buradayım.
Fatih Bey,
Öncelikle bu kadar detaylı bir site hazırladığınız halde soruların hepsini de kibarlıkla yanıtladığınız için çok teşekkürler. Çok faydalı bir iş olmuş.
Benim sorum şu şekilde. Mart ortasında 21 aylık olacak bebeğim ve eşim ile birlikte yaklaşık 6 günlük bir İran seyahati yapmak istiyoruz. 6 gün için bebekle bize nasıl bir rota önerirsiniz? İstanbul’dan uçak ile gideceğiz.
Merhaba İrem Hanım,
Çok teşekkür ederim nazik düşünceniz için.
İstanbul’dan Tahran’a uçak ile gelip Tahran’da 2, Kaşan’da 1 ve İsfahan’da 2 gün kalıp sonra tekrar Tahran’a varıp buradan uçak ile İstanbul’a dönüş yapabilirsiniz. Bir diğer alternatif; İstanbul’dan Tebriz’e uçak ile gelip Tebriz’de 2, Tahran’da 2 ve Kum’da 1 gün kalıp tekrar Tahran’a dönüp buradan uçak ile İstanbul’a dönüş yapabilirsiniz.
İran seyahatiniz hakkında daha fazla sorularınız olursa tekrar site içerisinden ilgili yazılara yorum bırakarak sorabilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.
Bebeğinizle birlikte ailece keyifli ve güvenli bir gezi diliyorum.
Merhaba,
Karavanımla Gürcistan, Azerbaycan ve İran yaparak dönmeyi düşünüyorum. Ama kendimi sınırlamak da istemiyorum. Belki yol üzerinde Ermenistan ve Nahcıvan’a da uğrarım. Bu kapsamda araştırmalarım sonucunda Gürcistan’da Abhazya ve Güney Osetya’ya girersem sıkıntı olacağını öğrendim. Bunun haricinde Azerbaycan’da dağlık Karabağ’a girersem sıkıntı olacağını öğrendim. Sizden de önce Ermenistan’a girersem Azerbaycan’a giremeyeceğimi öğrendim. Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, Türkiye rotası sıkıntı yaratır mı? Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, Nahçıvan, Türkiye veya Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, İran ve Türkiye sıkıntı yaratır mı? Araç sigortası için Turing ile mail yoluyla iletişime geçtim ancak İran’a girerken verilen paranın ne zaman geri verileceğine dair bilgi paylaşamadılar. Sizin bu süreçte herhangi bir duyumunuz oldu mu?
Merhaba Tuğçe Hanım,
Sıkıntı yaratacak rotalar sizin de belirttiğiniz gibi doğrudur. İlk Azerbaycan’a sonrasında ise Ermenistan’a giriş yapabilirsiniz fakat tam tersi olduğu takdirde Azerbaycan, Ermenistan’a giriş yapmış kişileri sınırda kabul etmiyor. Dolayısıyla en makulü ya Türkiye-Gürcistan-Ermenistan-Gürcistan-Türkiye gibi sınırlı bir rota ya da Türkiye-Nahçıvan-İran-Azerbaycan-Gürcistan-Ermenistan-Gürcistan-Türkiye gibi kapsamlı rota. Turing kurumuna ödenecek güncel rakam, süreç ve prosedür hakkında net bir bilgim yok. En sağlıklı bilgiyi zaten kurumu arayarak öğrenebilirsiniz.
Tekrardan merhaba,
11-15 Şubat arası İran Tahran’da hostelde 4 gün rezerve yaptım. Diğer şehirleri de gezmek istiyorum dolayısıyla nasıl bir rota olabilir? 4 gün Tahran’da mı kalmalı yoksa diğer şehirlerde tek gece mi kalmalı?
Merhaba,
İran’da bulunacağınız süre çok kısıtlı. Tahran’a zaten en azından 3 gün ayırmak gerekir. Dilerseniz 1 gününüzü Kaşan’a ayırabilirsiniz. Tahran’dan her gün Kaşan şehrine otobüsler gitmektedir. Tahran’da Kaşan’a giden otobüsler Güney Terminali’nden hareket eder.
Merhaba kolay gelsin,
Şubat ayında İran’a gideceğim. Tek kişi olarak havaalanından Tahran merkeze nasıl giderim? Ayrıca 4 gün kalacağım. Ne kadar para yeterli ve de en uygun nerede kalırım?
Şimdiden teşekkür ederim. Saygılar.
Merhaba,
Tahran İmam Humeyni Havaalanı’ndan (IKA) şehir merkezine metro veya taksi ile gidebilirsiniz. Havalimanı gelen yolcu kapısı çıkışında araçları bulabilirsiniz. Bir miktar paranızı havalimanı içerisindeki döviz bürosundan bozdurabilmeniz mümkün. Herkesin seyahat anlayışı ve harcamaları farklıdır. Bu nedenle hiçbir zaman şu kadar para yeterlidir, şu kadar para ile İran’a gidin demem. Güncel kurlara göz atın ve o şekilde yola çıkın. Tahran’da her bütçeye uygun konaklama yeri vardır. Otel veya hosteller şehrin merkezi noktalarında bulunmaktadır.
Merhabalar,
Şu anda Astara’dan Azerbaycan’a geçişte vize istenmiyor değil mi?
Merhaba,
Vize ita uygulaması hakkında en güncel bilgiyi her zaman T.C. Dışişleri Bakanlığı resmi sitesinden öğrenebilirsiniz. Azerbaycan’a girişte vize istenmektedir. Bakü ve Gence havaalanlarında 1 ay süreli vize verilirken, kara sınır kapılarında ise vize verilmemektedir. Bu nedenle, dilerseniz Tebriz’deki Azerbaycan Konsolosluğu’ndan ücretsiz Azerbaycan vize başvurunuzu yapabilir ve Astara üzerinden Azerbaycan’a giriş yapabilirsiniz.
Merhaba,
Ekim ayında İran’a gezi amaçlı gideceğiz. Sorularımızı yanıtlarsanız çok seviniriz.
1. Tahran’da havalimanında döviz bürosu var mı? Doları orada bozdurmamız mantıklı olur mu yoksa şehir merkezinde mi bozduralım? Şehir merkezinde kara borsadan bozdurmak güvenilir mi? Anlık insanların bozdurduğu döviz fiyatını görebileceğimiz bir site var mı? Çünkü Google’da hep sabit ve düşük bir fiyattan gösteriyor.
2. Havalimanında sim kart almak mantıklı mı? Taksi çağırmak için orada hat alıp Snapp uygulamasını kullanmak istiyorum. Okuduğum bir kaç blogda Tahran’da havalimanında sigorta diye 14 euro alıyor demişler. Bu parayı vermemiz şart mı? Birde pasaporta mühür vuruyorlar mı? İleride Amerika’ya gitmek istiyoruz. Sıkıntı olmaması için başka bir yolu var mı bunun?
3. Şehirlerarası otobüslerin saat ve fiyatlarını bulamadım internette. Tavsiye edebileceğiniz bir site var mı?
Çok fazla soru sordum kusura bakmayın. 🙂
Merhaba Anıl Bey,
1. Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı’nda (IKA) döviz bürosu bulunmaktadır. Dolar/Euro veya Türk Lirasını Tümene çevirim işlemini buradan gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz havalimanından şehir merkezine ulaşımınızı karşılayacak kadar para çevirin. İran’da kalacağınız süre boyunca ihtiyacınız olan tüm para ihtiyacınızı şehir merkezlerindeki döviz bürolarından gerçekleştirebilirsiniz. Güncel kur bilgisini Mesghal üzerinden öğrenebilirsiniz.
2. Sim kartı havalimanı veya şehir merkezinden satın alabilirsiniz. Sigorta adına 14 euro alındığı hakkında bir bilgim yok. Böyle bir şey yoktur. İran’a karayolu ve havayolu ile ulaşımda sınır geçişlerinde pasaporta giriş mührü vurulur. İran’a giriş mührü olan pasaportla Amerika’ya girilmez safsatasına kanmayın. Bu asılsız bir bilgidir.
3. İran’da şehirlerarası ulaşım hizmeti veren firmaların kendi web siteleri var ancak yerel dil olan Farsça dilinde hizmet vermektedir. İran’ın tüm büyük şehirlerindeki otogarlarda aynı gün gideceğiniz şehre mutlaka bir otobüs bulabilirsiniz.
Merhaba Fatih Bey,
Mayıs ayında eşimle İran’a gitmeyi düşünüyoruz. Yerli-yabancı pek çok sayfayı ziyaret ettim ama hiçbir sayfadan sizinki kadar faydalanamadık açıkçası, deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler. Sormak istediğim sorular,
1. Daha önce başka ülkelere seyahatlerimizde özel oda olması kaydıyla hostellerde kalmıştık. İran’da hostellerde/eko turizm evlerinde kalmamız ve ekonomik şekilde harcama yapmamız halinde 10-14 gün için yanımıza ne kadar para almalıyız?
2. Couchsurfing İran için tam anlamıyla güvenli mi?
3. Araç kiralamamızı tavsiye eder misiniz? Farsça okuma yazma bilmediğimizden bu bize pek güvenli gelmese de VIP otobüs ve uzak noktalara taksi ücretleri düşünüldüğünde kiralık araç daha ekonomik gibi geldi. Siz ne tavsiye edersiniz?
4. İran’a giriş için sağlık sigortası yaptırmalı mıyız?
Merhaba Sevinç Hanım,
Öncelikle güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. İçeriklerden faydalanabildiyseniz ne mutlu bana.
1. İran’da hostellerin müşterileri için ayırdığı birkaç özel oda oluyor. Dileyen ekstra ücret vererek bu odalarda kalabiliyor. Pandeminin de etkisiyle birlikte çoğu ülkede olduğu gibi İran’da da pahalılık hakim. Her şeyin fiyatı artmış durumda. Ancak ulaşım yine tüm turistik aktiviteler arasında en ucuz kalemdir diyebilirim. Yanınıza şu kadar para alın şeklinde net bir şey söyleyemem. Yalnızca İran’a varmadan önce Tümen/Dolar paritesine bakın ve öyle yola çıkın.
2. Couchsurfing İran’da sıkça kullanılan bir konaklama uygulamasıdır. İranlılar misafirperverdir ve evlerinde yabancı birilerini misafir etmekten memnun olurlar. Türklere karşı ilgileri fazladır. Yalnız, Couchsurfing’de konaklama talebi oluşturmadan önce yeteri kadar referansınız olduğundan emin olunuz.
3. İran’da araç kiralamanızı önermiyorum. İran’da trafik kuralları şoförlerin kendi vicdanlarına göre işliyor. Akan trafikte sağa-sola sinyal vermek, kendi şeritlerinde gitmek vs. pek adetleri değildir. Kaldı ki İran’da araç kiralamak da pek kolay değildir. İran’da ulaşım nispeten ucuzdur. Otobüsleri VIP standartlarında, geniş ve konforludur. Şehir içi ulaşımınızı da taksilerle yapabilirsiniz.
4. Gidenlerin çoğu sağlık sigortası yaptırmıyor. Ben de İran’a gittiğimde sağlık sigortası yaptırmıyorum. Garantici biriyseniz ve bu konuda hassassanız elbette yaptırabilirsiniz.
Başka sorularınız olursa her zaman buradan bana yazabilirsiniz. Size yardımcı olmak için buradayım.
İran gibi bir ülkeye gitmek isteyen adamın aklından zoru ya da IQ problemi olmalı. Durduk yere kolumun, bacağımın ya da kafamın kesilmesini istemiyorum. Canını düşünmeyen gidebilir.
Merhaba sevgili Cem,
İran öyle sandığın gibi bir ülke değil. Umuyorum en kısa sürede bu önyargını azaltırsın. İran hakkında merak ettiğin bir konu olursa bana her zaman buradan bana yazabilirsin.
Merhaba,
Ben İranlıyım ve Tahran’da yaşıyorum. Türkçe biliyorum ve siz azizlere yardım edebilirim.
Pakistan’dan İran’a arabamla girişte triptik belgesi isteniyor mu?
Özel aracınızla yurt dışı seyahati için triptik belgesi gereklidir. Güncel ve detaylı bilgi için ‘Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’ resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Merhaba,
Mart ayında İran gezisi yapmayı düşünüyoruz. Gitmişken halı da alacağız ama arabamızla sınırdan çıkarken sorun yaratır mı? Halıları bırakmak zorunda kalır mıyız ya da ekstra vergi öder miyiz?
Merhaba Ayşe Hanım,
Orta boy halı veya kilime sorun çıkarmıyorlar. Adet olarak da sayıyı az tutarsanız bir problem olmayacaktır.
Merhaba,
Benim pasaportumda ABD vizesi ve giriş çıkış damgası var. İran’a Nisan ayında bir gezi planlıyoruz. Girişimiz de problem olur mu?
Teşekkürler.
Merhabalar,
Pasaportunuzda ABD vizesinin olması İran’a girişinize engel değildir. Karayolu veya havayolu varışlarında İran’a problem yaşamadan giriş yapabilirsiniz.
Merhaba Fatih Bey,
Kendim Türk vatandaşıyım. Eşim ise İranlı. Aralıkta 10 günlüğüne İran’a gitmek istiyoruz. 6 aylık pasaport çıkarsam yeterli olur mu? Veya 1 senelik mi lazım?
Teşekkürler
Merhaba Tarık Bey,
Pasaportunuzun süresi en az 180 gün (6 ay) olduğu takdirde bir problem olmayacaktır.
Teşekkürler. 1 yıllık pasaportta arada 80 TL oynuyor. Bebeğimize çıkaracağım 160 TL yapar. Hiç gerek yok, 6 aylık çıkarırım.
Tarık Bey,
Açıkçası 1 yıllık çıkarmanız daha iyi olacaktır. Maliyeti de göz önünde bulundurursanız. Bebeğinizle birlikte ailenize sağlıklı, güzel bir yaşam diliyorum.
Merhaba Fatih Bey,
Ben İran’a gitmeyi düşünüyorum ama pasaportuma damga vurulursa diğer yurt dışı ülkeler için sıkıntı yaşar mıyım? Acaba hala damga vuruyorlar mı? Ya da nasıl bir yol izlemeliyim yurt dışı seyahatte sıkıntı çekmemek için.
Merhaba Zeynep Hanım,
İran’da kara sınır kapılarından ve havayolu ile varışlarda giriş yaparken pasaportlara damga vurulmaktadır. Bu durum bir sonraki seyahatlerinizde; Avrupa ülkeleri veya Amerika vize başvurusunda herhangi bir olumsuz duruma etki etmemektedir. Gönül rahatlığı ile İran’a gidebilir ve aynı pasaportla Schengen vizesi veya Amerika vizesine başvurabilirsiniz.
Merhaba,
17 Ekim 2019 tarihinde Tebriz’den başlamak üzere 5 günlük bir rota planlıyorum. Sizin şoförlü rehberliğinize karar verecek olursak fiyatlandırmanız ne kadar tutacaktır? Detaylı bilgi ve yardım alabilir miyiz?
Teşekkürler.
Merhaba Mesut Bey,
Detaylı bilgileri mail adresinize gönderim. Bilginize.
Merhaba Fatih Bey,
Van’dan Tebriz’e minibüs veya otobüs var mı ve nereden kalkıyorlar? İnternette sadece tren ile alakalı bilgi bulabildim. İkinci olarak parayı nerede İran parasına çevirebiliyoruz? Ayaklı sarraf var demişsiniz. Onları nerede bulacağız?
Merhaba Abdullah Bey,
Van şehir merkezinden Tebriz’e giden araçlar mevcut. En son 70 TL’di. Bu şekilde Tebriz’e olan ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Direkt Tebriz’e gideceğiniz için şehir merkezinde yer alan döviz bürolarından paranızı çevirebilirsiniz.
Merhaba Fatih Bey,
Haziran ayı içerisinde (okullar kapanınca) İran ve Azerbaycan gezisi düşünüyoruz. (tesettürlü olduğumuz için sıcak olması sıkıntı değil) Van’dan trenle Tebriz 1, İsfahan 2, Yezd 1, Şiraz 2 ve Tahran 2 şeklinde ortalama 8-9 güne yakın kalmayı planlıyoruz.
1. Tahran’dan Bakü’ye otobüs ya da trenle ulaşım var mıdır?
2. Kız kardeşimle gezeceğiz. Yanımıza 1000-1.200 Dolar alsak yeterli olur mu?
3. Konaklama konusunda, otobüsten indiğimiz gibi otel bulmamız kolay olur mu? (koca valizle gezmek oldukça zor)
4. Couchsurfing konusunda çok kararsızız (malum ülke şartlarındaki güvensizlikten dolayı)
Direkt hostel mi önerirsiniz yoksa denemeye değer bir deneyim olur mu?
Merhaba Esma Hanım,
Tebriz 2, İsfahan 2, Yezd 2, Şiraz 2, Tahran 2 şeklinde seyahatinizi planlayabilirsiniz. Yezd’e 1 gün daha ayırmanızı tavsiye ederim.
1. Tahran ve Tebriz’den Bakü’ye otobüsle gidebilirsiniz.
2. 10 günlük bir gezi için 700-800 Dolar civarı yeterli olacaktır.
3. Varacağınız şehirlerde otel/hostel bulabilirsiniz. Otele ulaşımınızı Snapp uygulaması üzerinden taksi ile yapabilirsiniz.
4. İran’da Couchsurfing deneyiminizi yaşamanızı tavsiye ederim. Böylece yerel deneyimi de yaşamış olursunuz. İran’da herhangi bir güvenlik problemi yok.
Ekonomik olması açısından elbette hostelde kalmanızı öneririm. Eğer bulabilirseniz de Couchsurfing ile aile evinde mutlaka 1 gün dahi olsa kalın.
Bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim. Çok özverilisiniz.
İyi günler. 🙂
Teşekkür ederim! Başka sorularınız olursa yine buradan her zaman bana yazabilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.
Güvenli ve keyifli bir gezi dilerim.
Merhaba,
Pazar günü günübirlik İran turu yapabilme imkanımız var mı? Bilgi verirseniz sevinirim.
İyi çalışmalar
Merhaba Neşe Hanım,
Eğer günübirlik tur Tahran şehri için ise evet yapılabilir.
Merhaba Fatih Bey,
4 gezgin-fotoğrafçı olarak İran için seyahat planlarken sitenize rastladım. Çok şanslıyım. O kadar çok faydalandım ki sitenizden! Kutluyorum sizi bu kadar detaylı ve açıklayıcı bilgilere yer verdiğiniz ve keyifli anlatımınız için.
Biz 4 fotoğrafçıyız. Dolayısıyla gezimiz daha çok fotoğraf amaçlı oluyor, tek bir kare için bile, doğru bir saatte, yüzlerce kilometre yol alabiliyoruz. Ulaşım için de dur-kalk eyleminin kendi kontrolümüzde olduğu karayolunu tercih ediyoruz..
18 Ekim 2019 itibariyle 2 haftalığına İran’da olacağız. Kuzeyde Tebriz’den başlayıp Gilan, Tahran, Kaşan, İsfahan, Yezd, Şiraz ve Tahran’dan dönüş. Meşhed’i sığdıramadık.
Sitenizde kullandığınız içten yardım cümlelerinizden cesaret bularak, programım ile ilgili görüşünüzü almak isterim. Birkaç da sorum olacaktı.. Aşağıda programın taslağı var.
Size sormak istediğim 3 konu var. Aslında çok konu var da başınızı ağrıtmayayım. 🙂
1. Araba kiralama konusu. Arabayı örneğin Tebriz’den kiralayıp, on gün sonra Yezd’de bırakabilir miyiz? Şoförlü/Şoförsüz olmak üzere otomobil/minibüs fiyatları hakkında bilginiz var mı?
2. Tahran tren istasyonundan Tahran uluslararası İmam Humeyni Havaalanına metro gibi kolay bir ulaşımı var mı? (50 km)
3. Fotoğraf amaçlı seyahat ettiğimiz için, ilginç bir kare için rota değiştirebiliyoruz. Kuzeyde “Chalus road” adında müthiş kıvrımlı bir üst bakış yol fotoğrafı görüyoruz. Size o fotoğrafı göstermek isterdim. Acaba dron ile mi çekildi, yoksa yolun bir noktasından bu üst bakışı elde edebilir miyiz?
4. Fas’taki gibi develi bir çöl fotoğrafı çekmek istersek, bu rota üzerinde hangi çöle uğramalıyız? En güneydeki UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki çöle gitmeye çalışsak, çöl içlerine girmemiz gerekir mi fotografik görüntüler için?
5. Daha konaklama çalışmadık. Genellikle seyahatlerimde booking gibi sitelerden hostel tarzı yerlerden konaklama işimizi halledip gideriz. Yoksa çok zaman kaybı oluyor. Ama bu kez sitenizdeki önerilerinizi uygulayabiliriz, yani varınca pansiyon gibi olan yerlere bakmak gibi. Ancak bu konuda ayrıca bir öneriniz varsa memnuniyetle dinleriz.
Şoförlü bir otomobil kiralasak, 4 kişi bir otomobile sığmayız gibi geliyor. minibüs fiyatı da her yerde neredeyse 3 katı gibi oluyor otomobile göre. Eğer bizimle gelmek isteyen 2 kişi daha olursa paylaşım için iyi olabilir. Size soran varsa bize yönlendirebilirsiniz. 🙂
Şimdiden teşekkürler yardımlarınıza..
Bir gün bir seyahatte karşılaşmak dileği ile, sevgiler.
Merhaba Gülcan Hanım,
Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Yazılarım sizlere faydalı olabiliyorsa ne mutlu bana.
Planladığınız rota gayet iyi. Yol üzerinde çok güzel manzaralar sizi bekliyor olacak. Özellikle Gilan bölgesinde…
1. EuroCar ile 400 tl depozito vererek aracı Tebriz’den alabilir Şiraz’da bırakabilirsiniz. Günlük kiralama bedeli 220 TL civarında. Aracı alırken pasaportu bırakabiliyorsunuz. Kimlik bilgilerinin yer aldığı ön sayfanın fotokopisini vermeyi bir deneyin. Pasaportun aslını bırakırsanız diğer şehirlerde belki sıkıntı yaşayabilirsiniz.
2. Kırmızı hat üzerinden metro ile havaalanına gidebilirsiniz. Saatler değişiklik gösteriyor. Gece 22:00’dan sabah 07:00’a kadar metro çalışmıyor.
3. Chalus Road üzerinde birkaç yüksek nokta var. Araçların park edebileceği orta büyüklükte, viraj yerler var. Fotoğraflarınızı kuş bakışı bu noktalardan çekebilirsiniz.
4. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İran’da turistlerin bireysel olarak çöl bölgelerine gitmesine yasak koydu. Buralara ancak çöl rehberleriyle gidebilirsiniz. Develerle çölde fotoğraf çekmek, gün batımını izlemek için Kaşan’a 65 km uzaklıkta bulunan Maranjab Çölü’ne gidebilirsiniz.
5. İran’da, Tahran hariç diğer şehirlerde konaklamak Türkiye’ye göre çok ekonomik. İsfahan, Şiraz ve Yezd gibi şehirlerde çok uygun bütçelere konaklama yapabilirsiniz. Rezervasyona gerek yok. İlgili şehre vardıktan sonra birkaç konaklama yerine gidebilir, bütçenize uygun olan yere rezervasyon yapabilirsiniz.
Sizlere keyifli ve güvenli bir seyahat dilerim.
Daha fazla sorularınız olursa yine buradan bana her zaman yazabilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.
Öncelikle merhaba,
Ben ve birkaç arkadaşım İran’a gidip Farsça öğrenmek istiyoruz. Nereye gitmemiz lazım? Önerdiğiniz kurs var mı? Yaklaşık 3 ay kalmayı planlıyoruz orada. Kalacağımız ev, otel, apart vs. lazım. Bu konuda bize yardımcı olur musunuz?
Şimdiden teşekkürler.
Merhaba Ömer Bey,
Farsça dil eğitimi için Kazvin, Hamedan ve Tahran üçlüsünü araştırabilirsiniz. İÜ ve Yunus Emre Enstitüsü üzerine bir araştırma yaparak birkaç kursa denk gelebilirsiniz. Bireysel bir kurs arıyorsanız ancak bu üç şehre önceden gidip bir araştırma yapmakta ve konaklama yerlerine bakmakta fayda olacaktır.
Fatih Bey,
500$ olmuş bu arada depozito. 🙁 Fakat yine de gidiyoruz, teşekkürler.
Katkınız için teşekkürler. Konuyu etraflıca araştırıp hakkında detaylı bir yazı kaleme alacağım. Zira, İran’a aracıyla gitmek isteyen çok kişi var.
Merhaba Fatih Bey,
Kendi aracım ile İran üzerinden Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’ye tekrar dönerek bir tur planlıyoruz iki arkadaş. Kendi aracım ile İran’a girersem depozito ödemem gerekiyormuş Turing’e. (200$ veya 500$) net bilgiye ulaşamadım. Bilginiz var mıdır? Bu turu tersten yapsam ve Azerbaycan’dan İran’a girsem bu depozitoyu yine ödemem gerekir mi?
Teşekkürler.
Merhaba Sedat Bey,
Turing’in banka hesabına 200$ teminat yatırdıktan sonra ilgili kurumdan triptik belgesini alacaksınız. Azerbaycan’dan İran’a girişte de depozito ödenmesi gerekiyor.
Merhaba,
Turing kurumu sayfasında depozito bedeli 100.000 TL altı araçlar için 500$ yazıyor.
http://www.turing.org.tr/assets/upload/sayfa/files/20190618%20-CPD%20Teminatlarıson.pdf
200$ bilgisinin kaynağı neresidir?
Teşekkürler.
Merhaba,
Yakın zamanda İran’a kendi aracıyla giden birkaç kişi olmuştu. Onların paylaşımına istinaden yakın tarihli olduğu için güncel bir bilgidir diye düşündüm. Ancak rakamlar birbirinden farklı. Konuyu iyice araştırıp hakkında detaylı bir yazı yazacağım.
Merhaba Fatih Bey,
İran gezisine çıkmadan yarın dolar almaya gideceğim. Dolar 12.850 tümen civarında. Sizce paramı TL olarak mı götürsem kârlı olur yoksa dolar olarak mı?
Bir de çay konusunda tavsiye verirseniz çok sevinirim. 🙂
Merhaba Dilara Hanım,
İran’a giderken yanınızda Dolar bulundurun. Son olarak bergamot otlu çaylarını mutlaka deneyin. Çayınızı da safran şekeri ile karıştırmayı unutmayın! 🙂
Merhaba,
İran’a transporter 90 litre araç ve ek depo ile her gün gidip gelmeyi planlıyorum. Araçla aylık giriş çıkış limitimiz var mıdır? Keza yaya olarak girip çıktığımızda 10. günden sonra yanında malzemeyle çıkarmıyorlar ama girip çıkmana karışıyorlar mı bilmiyorum. Yaya için şartları nedir, araç için şartları nedir? Her giriş çıkışta ne kadar ücret harcanıyor? Yakıt depona göre İran vergi kesiyormuş, ek depoyu da katıyorlar mı? Birde İran’dan herhangi bir şey getirmek işin şirketlerle anlaşmak mümkün müdür? Türkiye’den şirket açmak mı mantıklı yoksa İran’daki şirketlerin mal teslim etmesi için orayla anlaşmak mı mantıklı?
Selamlar,
Ankara Kültür Merkezi’nin İran kursları var. 3.600 lira 1 ay ve 15 günlük 1600 lira. Sanırım uçak bileti dahil değil. Konaklama ve yeme içme ise dahilmiş. Kurs Tahran’daymış. İsfahan ve Kaşan gezileri de varmış. Nasıl mantıklı buraya gitmek vallahi. Ankara’dan İran’a gezi düzenlemek isteyen olursa da düşünebilirim. 3-4 kişilik gruplar ile güzel olur aslında.
Teşekkürler.
Merhaba Ali Bey,
Ankara ve İstanbul’dan küçük gruplar ile İran’a gezi düzenleyebilirim. Eğer sizinle birlikte 3-4 kişi daha varsa benimle iletişime geçebilir ve bir İran gezisi planlayabiliriz.
Merhabalar,
Benim adım Esker Karadağlı (İngilizce Asghar Gharedaghi). Ana dilim Azerice fakat Kum (Qom) kentinde yaşıyorum. İki işim var. İlki çelik döküm fabrikasında metalurji mühendisi olarak çalışıyorum, İkinci ve şimdi önemli işim yeni tur rehberi ve benim tur lideri sertifikasını iki ay sonra alacağım. Aksi takdirde, ben Türk dilini çok seviyorum ve şimdi tek başıma Türkçe öğreniyorum ve Türk arkadaşlarıyla iletişim kurmayı seviyorum. Bu nedenle internette arama yapıyordum sonra sizi buldum. İran, Kum’a gelen Türk turistlerle iletişim kurarsam bana yardım edebilirsin.
Şimdiden teşekkürler.
Merhaba Asghar,
İlgin için teşekkürler. İyi çalışmalar.
İyi günler,
Ben konaklama, yeme, içme hariç yanımda 300-350 dolar götürürsem Şiraz, İsfahan, Kaşan, Kum, Tahran ve Tebriz’den el işi hediyelik eşyalar (hatemkari, kalemkari gibi) alabilir miyim? Bu bütçe sadece alışveriş için. Turla gideceğim için konaklama, yol ve yemek için ayrı para verdim.
Şimdiden teşekkürler.
Merhaba Dilara Hanım,
Belirtmiş olduğunuz Dolar miktarı hediyelik eşyalar için yeterli olacaktır.
Çok teşekkür ederim. Bir de resmi kur ile piyasa arasındaki farkı açıklamanız mümkün mü? Mesela 300 Dolar bozduracağım diyelim, elime ne kadar tümen geçer?
Rica ederim. 300 Dolar bugünkü (6 Haziran, 2019: 13.500 Tümen) kur ile 4 milyon 50 bin Tümen olacaktır.
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Türkiye’den İran’a geçişte yatırılması zorunlu ücretler, Azerbaycan’dan İran’a geçişte de gerekiyor mu? Türkmenistan konusunda Ankara’ya gidip şansımızı deneyeceğiz, olmazsa plan değişecek.
Merhaba,
Araçla yurtdışı konusunda yeterli bir bilgiye sahip değilim. Size eksik bir bilgi vermek istemem. Lütfen Turing kurum sayfasından detaylı bilgilere bakabilir veya kendilerini arayabilirsiniz. Türkmenistan vizesi ise ne yazık ki dünyanın en zor vizelerinden biri. Umarım şansınız vardır ve Ankara üzerinden Türkmenistan vizesini alabilirsiniz.
Başka sorularınız olursa yine buradan bana her zaman yazabilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.
Merhaba Fatih Bey,
Eylül ayında İran’a seyahat etmeyi planlıyoruz. Van üzerinden tren ya da kara yolu kullanarak Tebriz-Tahran-İsfahan-Yezd-Şiraz rotası için 1 hafta yeterli midir? Öğrenci grubuyuz konaklamada otel yerine hostel tarzı yerlerde kalarak ucuza getirmek istiyoruz. Ancak kız kıza gideceğiz Couchsurfing de düşünüyoruz güvenli olur mu? Gezi dışında alışveriş gibi harcamalar yapmayı planlamıyoruz. 1 hafta için ulaşım dahil sizce kaç TL bütçe oluşturmalıyız? Kusura bakmayın çok fazla soru oldu biraz heyecanlıyız. Yazılarınız da oldukça detaylı ve kolaylık sağlayan bilgiler var. Bunlar için de ayrıca teşekkürler.
İyi çalışmalar.
Merhaba Tuğçe Hanım,
Çok güzel bir zamanda İran’a gideceksiniz. Eylül-Ekim ayları İran’ı gezmek için çok iyi zaman aralığıdır. Rotaya gelecek olursak, 1 hafta ne yazık ki belirttiğiniz rota için yeterli bir süre değil. En azından 8 veya 9 gece 10 gün çok iyi olacaktır. Tahran’da fazla zaman kaybetmeyin. Niavaran, Gülistan Sarayı ve Azadi Meydanı’nı görün yeterli. Zira Tahran için en az 3-4 gün gerekir. Büyük Pazar’ı bile dolaşmak insanın 1 gününü alıyor. Tebriz, Tahran, İsfahan, Yezd’e 2’şer gün vererek doya doya buraları gezebilirsiniz. Rotanızda yer alan şehirlerde bütçe dostu hosteller ve geleneksel evler mevcut. Couchsurfing’de ülke içerisinde yaygın. Zaten insanlarıyla konuştuğunuzda refleks olarak sizi evlerine davet ediyorlar. 🙂 CS İran’da güvenilir. Kadın üyelere mesaj atarak konaklama talebinizi belirtebilirsiniz. Erkek evlerinde konaklamaya ise ne desem yalan olur. Karşı kişiyi tanımıyorum ve niyeti nedir bilemiyorum. İran’da Dolar 15-16.000 Tümen civarında seyrediyor. 1 hafta veya 10 günlük bir gezi için kişi başı ulaşım, konaklama vs. dahil 150 Dolar, rahat etmeniz, olası alışveriş vs. üzerine +50 Dolar toplamda 200 Dolar yeterli olacaktır. Sonuçta öğrencisiniz ve paranızı nasıl kullanacağınızı iyi bileceğinizi düşünüyorum.
Kusur yok. 🙂 Dilediğiniz zaman bana site üzerinden sorularınızı sorabilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.
Merhaba,
Biz karavanla Gürcistan, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan ve İran planlıyoruz. Azerbaycan üzerinden İran’a geçiş sıkıntı yaratır mı? Prosedür nedir? Sonrasında Türkmenistan’dan transit vizesiyle geçip, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan’ı gezip aynı yoldan tekrar İran’a geçmeyi planlıyoruz. İkinci kere girmede sorun olur mu?
Merhaba Güneş,
İlk olarak Azerbaycan’a giriş yapmalısınız. Tam tersi durumda ilk önce Ermenistan’a giriş yaparsanız aynı pasaport ile Azerbaycan’a ne yazık ki giriş yapamazsınız. Azerbaycan’dan İran’a ise herhangi bir sınır geçiş problemi yaşamazsınız. Prosedür falan yok. İran, Türk vatandaşlarına 90 gün süreli vizesiz. Türkmenistan vizesi ise dünyanın en zor vize alınabilen ülkesidir. Bu durumda Meşhed üzerinden Türkmenistan’a giremezsiniz.
Merhabalar,
Tahran’a ufak bir ziyaret planlıyorum. Orada bulunan dostlara hediye olarak ne götürsek daha makbul olur? Fikir verirseniz sevinirim. İyi çalışmalar.
Merhaba Osman Bey,
İranlı dostlara nazar boncuğu, Türk lokumu veya Türk kahvesi götürmeniz makbul olacaktır. Kendileri bu tür hediyeleri beğeniyor ve mutlu oluyorlar.
Ben İran’a dişlerimi yaptırmak için gidiyorum. Zirkonyum kaplama yapacağım. Bunun için hangi şehir ve hangi klinik daha iyidir? Biliyorsanız acaba bana da söyleyebilir misiniz?
Merhaba Ömer Bey,
Öncelikle geçmiş olsun. İran’da diş ve diğer tedaviler için Tahran ve Meşhed şehirleri sağlık ve hastane alt yapısı olarak gelişmiş şehirlerdir.
Fatih Bey,
31 Ocak-09 Şubat arası 9 günlük bir İran seyahati planlıyorum. Kashan (1) – Isfahan (1) – Şiraz (1) – Yezd (1) – Meşhed (2) gün kalacağım. İsfahan ile Şiraz ve Şiraz ile Yezd arasında gece otobüsüne binmeyi düşünüyorum. Yezd ile Meşhed arasında uzun mesafe nedeniyle istediğim gün uçak bileti bulmakta sıkıntı yaşıyorum. Her gün bu iki şehir arasında uçuş var mı? Aksi halde bu geçişi otobüsle yapmam uygun olur mu? Bu iki şehir arasında düzenli otobüs seferi var mı?
Merhaba Çağrı Bey,
Rota gayet iyi. Evet, Yezd-Meşhed biraz yorucu olabilir. Tahran’da iken Yezd-Meşhed biletlerine bakın ve bütçeniz doğrultusunda alın derim. Vaktiniz esnek ve birkaç gün daha ekleme yapabilirseniz Yezd-Meşhed arasını otobüs ile gidebilirsiniz. VIP otobüsler pek fazla yorucu olmuyor. Koltuklar açılabilir ve yatak pozisyonu alıyorlar. Ancak Yezd’e en az iki gün ayırın derim. 1 gün old town, ikinci gün Sessizlik Kuleleri. Meşhed’e ve Kaşan’a birer gün yeter. Yolculuklarınızı gece yaparsanız konaklamaya da para vermemiş olursunuz.
Başka önerilerim var mı?… Yani, önerilerim o şehirlerde gezilecek yerlere yönelik olacaktır -ki bu bilgiler de hadigez.com ve irangezirehberi.com yazılarım da mevcut-
Elbette planlama noktasında ekstra sorularınız olursa bana yazın. Size yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.
İran’a tek yön bilet alsam sorun olur mu? Oradan Bangkok’a geçeceğim. Bilet daha ekonomik olur mu?
Merhaba Sinan,
İran’a tek yön bilet alabilirsin. Bir problem olmayacaktır veya sınır polisleri tarafından dönüş biletin var mı diye sorgulanmazsın. Tahran’dan Pakistan, Hindistan ve Tayland gibi ülkelere Türkiye’ye kısayla daha uygun fiyatlara uçak bileti satın alarak uçabilirsin.
Merhaba Fatih Bey,
Öncelikle bu kadar aynı soruya rağmen üşenmeden hepsini tek tek cevapladığınız için teşekkürler.
Benim arkadaşım Tahran’da açıkçası sadece onu görmeye gitmeyi planlıyorum ve onda kalacağım. Sizce bunu en uygun şekilde nasıl halledebilirim? Ankara’dayım, uçakla mı gitmeli yoksa otobüs ya da trenle mi? Gitmişken şu şehre de git demek istediğiniz bir yer var mı ve asıl sormak istediğim 1 haftalık bir gezi için ne kadar paraya ihtiyacım olduğu çünkü para birimleri kafamı karıştırdı.
Kusura bakmayın son olarak, hediye ne götürmek güzel olur, neleri seviyorlar ya da az bulunuyor?
Merhaba Birkan bey,
Rica ederim. Sizlere yardımcı olmak için ben her zaman buradayım. Keyifli ve güvenli bir İran gezisi yapmanız için elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Umarım faydalı olabiliyorumdur sizler için.
Konaklama konusunu nasıl en uygun şekilde halledebilirim diyorsanız, İran misafirperver bir ülkedir ve hiç çekinmeden arkadaşınızda kalabilirsiniz. Eminim ailesi de sizi çok sevecektir. Birebir misafirperverliği görünce siz de şaşıracaksınız. Açıkçası Ankara İran’a olan yolculuğun tüm seçeneklerini kapsıyor: Havayolu, tren ve karayolu… Eğer zamanım var ve yolda olmayı da seviyorum diyorsanız size önerim tren veya otobüsle gitmeniz yönünde olacaktır. Böylece yavaş yavaş ama sindire sindire, yolda olmanın güzel duygusuyla da manzaraları seyderip keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz. Zamanınız kısıtlı ise Tahran’a bir uçak bileti bakabilirsiniz.
Tahran’a gitmişken çevre şehirlerden yakın olan Kaşan şehri ve ona bağlı Abyaneh Köyü’ne gidebilirsiniz. Eğer vaktiniz varsa İsfahan’a kadar da inmenizi tavsiye ederim.
1 haftalık bir gezi için konaklama ve ulaşımı işin içine katmazsak 300 Dolar fazlasıyla yeterli olacaktır.
Hediyelik eşya olarak nazar boncuğu, Türk kahvesi ve bir kutu Türk lokumu 3’ü 1 arada güzel bir paket yaparak arkadaşınızın ailesine götürebilirsiniz.
Başka sorularınız olursa yine buradan her zaman yazabilirsiniz.
Çok teşekkürler bilgilendirme için. Birde booking den rezervasyon yapamıyorum sanırım ülkede kullanılmıyor. Nereden yapmamızı önerirsiniz?
Rica ederim. İran ne yazık ki otel rezervasyon konusunda dışa kapalı bir ülke. Booking vb. sitelerde çıkanlar da çok uçuk fiyat. Gitmeden önce rezervasyon yaptırmanıza gerek yok. Hele ki kış sezonu için… İran’ın turistik şehirlerine gider gitmez konaklama yerinde yerinizi alabilirsiniz.
Merhaba Fatih Bey,
Şubat ayında erkek arkadaşımla beraber İran’a gitmeyi planlıyoruz. Otel rezervasyonu yapacağız ama çift kişilik odada kalabilir miyiz? Nikahımızın olmaması otelde beraber kalmamız açısından problem oluşturur mu?
Merhaba Tuğçe Hanım,
Açıkçası bu durum İran’da otelden otele göre değişiyor. Şöyle ki; bazı oteller var ki yalnızca parmağınızda yüzük olduğunu görsünler, aynı odada kalmanıza müsaade ediyorlar, fakat bazı oteller de var ki evlilik cüzdanınızı görmek istiyorlar. Siz Tahran, İsfahan gibi şehirlerde aynı odada kalabilirsiniz. Ancak daha muhafazakar Yezd, Kum gibi şehirlerde sanıyorum ki izin vermeyeceklerdir. Size önerim mutlaka ama mutlaka parmaklarınızda formaliteden de olsa yüzük takmanız yönünde olacaktır.
Merhaba Fatih Bey,
Nisan ayında 9 günlük solo İran gezisi planlamaya çalışıyorum. Sizce Ağrı’dan mı yoksa Van’dan mı başlamalıyım? Bu süre Tahran, İsfahan, Yezd ve Şiraz için yeterli olur mu? Anlayarak ve hissederek gezmek istiyorum açıkçası. Herhangi birini rotadan çıkaralım desek sizce hangi şehir olmalı? Bütçem 1000 TL gibi. Konaklama, ulaşım, yemek vs. yeterli olur mu? Çadır almalı mıyım yanıma yoksa gereksiz yük mü olur? 🙁 Siz olsanız bu 9 günü nasıl planlardınız? 🙂
Tavsiye ve bilgi için şimdiden teşekkürler, sevgiler…
Merhaba Arzu Hanım,
Van, Kapıköy Sınır Kapısı’ndan girerseniz önce Hoy şehrine buradan da Tebriz’e geçebilirsiniz. Ağrı, Gürbulak Sınır Kapısı’ndan giriş yaparsanız Bazargan veya Maku’ya geçebilir ve buradan Tebriz’e ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Yakın olması açısından size önerim Van üzerinden İran’a girmeniz yönünde olacaktır. 9 günlük süre ne yazık ki yeterli olmayacaktır. Dilerseniz Tahran’ı aradan çıkarın. Başkent, trafiği karışık ve gezilecek yerlerin çoğu birbirine uzak mesafede. Tebriz, İsfahan, Şiraz ve Yezd için ikişer gün ayırabilirsiniz. Fakat yerel deneyimleri yaşamak ve anlamak konusunda bu sürelerde yeterli olmayacaktır. Tabi daha sonra tekrar gidebilirsiniz. Anladığım kadarıyla sırt çantalı bir gezginsiniz. Bütçeniz yeterli. Ancak kafanız rahat etmesi açısından konaklamalarınızı da Couchsurfing veya kamp atarak yaparsanız 1.000 TL hayli hayli yeter 9 gün için. Ulaşımlarınızda a şehrinden b şehrine giderken gece yolculuğu yapabilir ve konaklamayı da böylece aradan çıkarmış olursunuz.
Ben olsam yukarıda size önerdiğim şekilde ilgili şehirlere 2 gün ayırıp gezerdim. Başka sorularınız olursa yine buradan yorum yazarak sorabilirsiniz.
Rica ederim, sevgiler…
Çok çok teşekkür ederim bilgilendirme için. İnanın çok yardımcı oldunuz. Süreçte yine sorularımla sizi rahatsız edebilirim. 🙂
Rica ederim. Her zaman İran hakkında sormak istediklerinizi buradan yazarak bana ulaştırabilirsiniz.
Merhaba iyi günler,
1. Ben İran üzerinden Afganistan’ın Herat şehrine gitmek istiyorum. Planladığım rota güzergahım şöyle olacak: Van-Tebriz-Tahran-Bircend ya da Nişabur-Herat.
2. Van’dan Tebriz’e tren yolculuğu yapılıyor sanırım. Van’dan Tebriz’e gitmek için tren bileti satılıyor mu? Araştırdım ama bulamadım. Bir de hangi günler tren yolculuğu yapılıyor?
3. Tebriz’den direkt Bircend’e ya da Nişabur’a otobüs ulaşımı var mı? (Tahran’a uğramadan)
4. Son olarak, interneti nasıl sağlıyoruz?
Merhaba Hasan Bey,
Evet, Van’dan İran’ın Tebriz şehrine tren seferleri başladı ve haftada 1 gün karşılıklı olarak seferler düzenleniyor. Haftanın her Pazartesi günü Tebriz’den Van’a, her Salı günü ise Van’dan Tebriz’e tren seferleri düzenleniyor. Bilet satın almak için TCDD müşteri hizmetlerini arayıp detaylı bilgiyi alabilirsiniz.
İlk olarak Tebriz’den Meşhed’e otobüs ile gitmeli ve buradan ancak Nişabur’a geçmelisiniz. Bu şekilde Tahran’a uğramanıza gerek kalmıyor.
İran’da İnternet kullanımı için Irancell hattı satın alabilir ve size uygun bir İnternet paketi yükleyerek İnternet ihtiyacınızı giderebilirsiniz. İran’da Facebook engelli. Ülkeye giriş yapmadan önce akıllı telefon kullanıyorsanız bir VPN uygulaması yüklemenizi tavsiye ederim.
Merhabalar,
Dört gün Tahran, İsfahan, Şiraz pekala Persepolis ve Yezd için çok kısıtlı bir süre ama ben Tahran’ı çıkarmak istiyorum orayı ulaşım ayağı olduğu için kullanacağım gibi duruyor. Şiraz’ı çok merak ediyorum özellikle ama dört gün sonunda ben yine Tahran’a dönüp uçağa bineceğim ve arasındaki mesafesi çok fazla.
Benim sorum şu; sizce Şiraz’ı hiç bu dört güne sıkıştırmalı mıyım çok merak ettiğim için bunu zorluyorum güzel bir gezi yapılabilir mi çıkarmadan da?
Merhaba Betül Hanım,
Güzel düşünmüşsünüz. Tahran’ı rotanızdan çıkarın. Başkent, büyük şehir ve gezilecek yerleri birbirine uzak yerler. Başka bir zaman Tebriz-Tahran gezisi yapabilirsiniz. Böylece 2 gün İsfahan, 1,5 gün Şiraz ve yarım gün Persepolis’i gezerek 4 gün süren İran turunuzu tamamlayabilirsiniz. Tahran-İsfahan-Şiraz yol sürelerinizi de hesaba katarak İsfahan’dan yarım gün kısabilir ve yola verebilirsiniz. Hayır! Şiraz’ı çıkarmayın ve mutlaka görün. Şiraz’a gitmişken de Persepolis görülmeden dönmek olmaz.
Daha fazla sorularınız varsa lütfen yazmaktan çekinmeyiniz.
Merhaba Fatih Bey,
İran’a yapılacak otobüs veya araba yolculuğu ile ilgili bir kaç sorum olacak. Şimdiden teşekkürler.
Doğubayazıt-Tahran arası otobüs her saat veya hangi saatlerde vardır? Bilet fiyatları ne kadardır? Tahran kaç saat sürüyor? Bunun harici özel taksi ile gidilebilir mi? Ücreti ne kadardır? Araç ile gelinirse giriş-çıkış sırasında ne gibi bir masraf var? Neler isteniyor? Ayrıca aracım dizel yeni nesil motor yakıt sorunu yaşar mıyım?
Merhaba Mehmet bey,
Doğubayazıt’tan dolmuşlar gidiyor ancak Tebriz’e kadar. Tebriz’den Tahran’a 25-30 bin Tümen aralığında bilet fiyatı ile otobüs yolculuğu yaparak başkente ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Fakat İstanbul’dan ve Trabzon’dan Tahran’a giden otobüsleri de ancak Gürbulak Sınır Kapısı’nda yakalamanız gerek. Saatleri değişken olabiliyor. İran’da ulaşım ucuz. Sınırdan Tebriz’e taksi ile pazarlıklı 80 bin Tümen civarı ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
Araç ile seyahatlerde önce triptik belgenizi temin etmeli ve daha sonra geri almak suretiyle sınırda depozito bedelini ödemeniz gerekiyor ve tabii ki plaka işlemleri.
Ben Ocak ayında Kum’a gitmek istiyorum. Doğubayazıt’tan nereden Gürbulak Sınır Kapısı’na gidilir araştırdım ama bulamadım. Bir de bir bayan olarak tek başıma gideceğim inşallah. Kum’da kalacağım, otel bulabilir miyim?
Merhaba Nazlı Hanım,
Doğubayazıt ilçe merkezinden sınır kapısına veya sınırdan sonraki Bazargan’a taksi, dolmuşlar gitmekte. Ancak benim size önerim Van, Kapıköy Sınır Kapısı’nı kullanmanız yönünde olacaktır. Aynı şekilde Van şehir merkezinden 20₺ ücret ile Kapıköy Sınır Kapısı’na gidebilir ve saat 16:30’a kadar sınırı geçebilirsiniz. Sınır geçişi sonrası taksiler ile Khoy şehrine ve buradan Tebriz’e ulaşabilir. Tebriz’den de Kum’a otobüsler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Kum pek fazla turistik bir şehir değil, dolayısıyla konaklayacak yer her zaman bulabilirsiniz. Şehir merkezinde her bütçeye uygun konaklama yerleri var. Hz. Masume Camii doğu cephesinde yer alan yolun karşı tarafında hosteller mevcut. Dorm tipi hostellerde çok ekonomik fiyatlara konaklayabilirsiniz.
Merhaba Fatih bey,
Öncelikle sormak istediğim şeyleri yazmak istedim.
1- Gürbulak’tan çıkış yapmak uygun geliyor.
2- Rota: Tebriz, Tahran, Isfahan, Şiraz son. Dönüş: Şiraz, Yezd, Tahran, Reşt, Astara üzerinden Azerbaycan. Uygun mudur?
3- Nisan-Mayıs tüm rota için (Ramazan ayı başlamadan) Azerbaycan’a geçmek mantıklı geliyor. Sanırım, 1 ay kalabiliriz, İran’da. Ne dersiniz?
4- Araçla girişte ne gibi masraflar var sınırda? (İran ve Azerbaycan) Miktarlar nedir?
5- Azerbaycan 30 gün vize verdiğini okudum. İran’da almamız mümkün mü? Türkiye’de alırsak İran’da süre bitebilir, risk olur.
6- Konaklamak için genelde park kenarı, otopark vs. yerleri tercih ediyoruz, sorun olur mu? Aracın Ducato araç olduğunu da hatırlatayım ve 3 araç olacağız. (Arkadaşlardan biri birkaç kez İran’a gitmiş) ancak ben şu an tanışmadığımdan dolayı sizden bilgilenmek istiyorum.
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum, iyi akşamlar.
Merhaba Arif Bey,
1- Belirtmiş olduğunuz rotaya göre Gürbulak Sınır Kapısı’ndan Türkiye’den çıkış, İran’a giriş yapabilirsiniz.
2- Planladığınız rota gayet iyi. Dönüş yolunda Tahran’da minimum 3 iş günü mola vererek Azerbaycan vizesine başvurun. Vize başvurusunda pasaport ve kimlik bilgilerini içeren 1 adet fotokopi bulundurun. Fotoğraf ve vize ücreti istenmiyor.
3- 1 ay İran için ve planladığınız şehirler için fazlasıyla yeter.
4- Araç giriş bilgileri için “Sıkça Sorulan Sorular” bölümünden ilgili soru-cevap kısmına ulaşabilirsiniz. Ehliyetiniz uluslararası geçerliliği olmalıdır. Triptik, harç masrafları gibi bilgileri Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu web sitesinden inceleyiniz.
5- Tebriz veya Tahran’da Azerbaycan temsilciliklerine gidebilir ve vize ücreti ödemeden başvurunuzu yapabilirsiniz. Vize minimum 3 iş günü içerisinde çıkıyor. Planınızı bu süreye göre yapın.
6- İran’da kamp atmanızda hiçbir problem yaşamazsınız. Ülkenin her şehrinde büyük parklar mevcut. Buralarda dilediğiniz gibi kamp atabilirsiniz. 3 araç dikkat çekecek olursa polislere Türk turist olduğunuzu ve kamp atıp yola devam edeceğinizi söyleyin. Herhangi ters bir şey ile karşılaşmazsınız. İran son derece güvenli bir ülkedir.
Başka sorularınız olursa yine buradan her zaman sorabilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak için ben buradayım.
Sevgi, selamlar…
Merhaba Fatih Bey,
İzmir’den yazıyorum. İran’la ilgili soru soracaktım size. Benim sevgilim Şiraz’da. Oraya gitmeyi hatta orada kalmayı düşünüyorum. Orada gidiş-dönüş masrafları ne kadar olur? Otobüsle Van’dan mı gitmeliyim, nasıl yol izlenmeli? Masraflar ne kadar tutar ortalama? Bir de İran’da nasıl işler yapılabilir? Sizce ticari anlamda fikrinizi almak istedim.
Saygılar.
Merhaba Fatih Bey,
İran’da kolay yoldan otel nasıl buluruz? Oteller girişte çiftlerden evlilik cüzdanı istiyorlar mı? Teşekkür ederim.
Merhaba Mehmet Bey,
İran’ın hangi şehrinde otel/hostel arıyorsunuz? Size birkaç konaklama yeri önerisinde bulunabilirim. İran’da otel görevlileri kadın-erkek çiftlerden evliliğe dair bir belge istiyor. Ne yazık ki sevgili olarak kalınamıyor. Ancak bu durum Tahran’da özellikle turistlere yönelik bazen görmezden gelinebiliyor.
İyi günler,
Ben sömestr dönemi için İran’a gitmeyi planlıyorum. Van’a geçip oradan Hoy’a sonrasında Tahran’a. Yolun ne kadar sürdüğü, varsa ulaşım için tavsiye edebileceğiniz firmalar ve fiyat tutarı hakkında bilgilerinizi rica ediyorum.
Şimdiden teşekkürler.
Merhaba Yasemin Hanım,
Öncelikle Van’dan Kapıköy Sınır Kapısı’na çalışan transit midibüsleri kullanmanız gerekiyor. Ücreti 170₺’dir.
Daha sonra sınır kapısından Hoy’a dilerseniz paylaşımlı taksi ile kişi başı 25.000 Tümen ya da yalnız taksi kullanmak isterseniz 50.000 Tümen’e gidebilirsiniz.
Hoy Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden Tahran’a çok nadir otobüs gitmekte. Siz önce Hoy’dan Tebriz’e otobüs ile ulaşımınızı sağlayın. Daha sonra Tebriz’den Tahran’a otobüs ile gidebilirsiniz.
Van-Sınır Kapısı ulaşım süresi: 1,5 saat civarı,
Sınır Kapısı-Hoy arası: 45 dakika,
Hoy-Tebriz arası: 1 saat,
Tebriz-Tahran arası ulaşım: 6 saat civarı sürüyor.
Tebriz-Tahran arası pek çok otobüs firması mevcut. Her firmada ulaşım fiyatları hemen hemen aynıdır ancak ulaşımınızı VIP sınıf otobüsler ile değil de, klasik otobüsler ile sağlarsanız çok uygun fiyatlara tüm bu ulaşımınızı sonuçlandırabilirsiniz.