Yazı İçeriği
- Kotor Hakkında Genel Bilgi
- Kotor Haritası ve Coğrafi Konumu
- Boka Koyu, Kotor
- Kotor’da Yaşam
- Kotor Hava Durumu
- Kotor’u Gezmek İçin En İyi Zaman Nedir?
- Kotor’da Sağlık
- Kotor’dan Dönmeden Önce Mutlaka Yapılması Gerekenler
- Kotor Seyahat Hazırlığı
- Karadağ Vize İstiyor Mu?
- Kotor’a Nasıl Gidilir?
- Karadağca (Boşnakça) Günlük Konuşmalar
- Karadağ Para Birimi
- Kotor Resmi Tatiller
- Kotor’da Telefon Kullanımı
- Karadağ (Kotor) Acil Durum Numaraları
- Kotor’da İnternet Kullanımı
- Karadağ Mobil Hat Turist Paketi
- Karadağ, T.C. Büyükelçiliği, Podgoritsa Büyükelçiliği
- Kotor’da Gezilecek En İyi 5 Yer
- Kotor Kaç Günde Gezilir?
- Kotor’da Şehiriçi Ulaşım ve Şehirlerarası Ulaşım
- Tivat Havaalanı’ndan Kotor Şehir Merkezine Ulaşım
- Kotor’dan Dubrovnik’e Ulaşım
- Kotor’da Nereden, Ne Alınır?
- Kotor’da Nerede, Ne Yenilir?
- Kotor Yeme-İçme Mekânları
- Kotor Gece Hayatı ve Eğlence
- Kotor Gece Kulüpleri
- Kotor Festivalleri
- Kotor Plajları
- Kotor’da Nerede Kalınır?
- Kotor Gezi Maliyeti
- Kotor Hakkında Genel Değerlendirme
Adriyatik Denizi’nin güneyinde yer alan ve birçok açıdan benzersiz olan Akdeniz’in incisi Karadağ, kompakt yaşam alanı, doğal zenginliği, ılıman iklimi, gölleri, nehir ve muhteşem dağları ile ziyaret edilmesi gereken bir destinasyon.
Ülke: Karadağ
Başkent: Podrogica
Nüfus: 650.000’den fazla
Konuşulan Dil: Karadağca, Sırpça, Hırvatça, Boşnakça ve Arnavutça
Para Birimi: Euro
Sahil: 294 km,
Plajlar: 73 km
En Yüksek Dağ: 2.522 mt. (Durmitor, Bobotov)
Sınır Geçişleri: Arnavutluk (Bozaj ve Sukobin Sınır Kapıları), Bosna Hersek (Sitnica, Vilusi ve Scepan Polje Sınır Kapıları) ve Hırvatistan (Debeli Brijeg Sınır Kapısı)
Limanlar: Bar, Budva, Kotor ve Herceg Novi
Uluslararası Havaalanı: Tivat Havaalanı, Podrogica Havaalanı
Karadağ’ın En Güzel Yerleri: Ada (Ulcinj), Sveti Stefan (Budva), Kotor (Boka Koyu), NP Lovcen, NP Scadar Gölü, NP Biogradska Gora (Kolasin), Tara Kanyonu), NP Durmiyor ve Ostrog Manastırı.
Önemli Telefon Numaraları: 988-Bilgi, 92-Polis, 93-Yangın Söndürme, 94-Acil Sağlık, 9807-Yol Durumu
Kotor Hakkında Genel Bilgi
Kotor, Karadağ’ın kıyı kesiminde yer alan ülkenin önemli turizm şehirlerinden biridir. Nüfusu yaklaşık olarak 15.000 civarıdır. Doğal bir liman kenti olan Kotor, birbirine bağlanan dört adet koydan oluşuyor. Doğal güzellikleri ve tarihi dokusu ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Her yıl çok sayıda turist bu doğal güzellikleri görmek için buraya geliyor. Farklı etnik gruplardan birçok insanın yaşadığı Kotor’da güvenli, huzurlu bir yaşam sürmek ve hatta sorunsuzca gezip tozmak mümkün. Çok fazla keşfedilmediği için sakin bir yaşantısı olan Kotor büyük yolcu gemilerinin ve yatların uğradıkları ışıltılı bir liman şehri.
Kotor’un eski kent bölgesi 12. ve 14. yüzyılları arasında inşa edilmiş tipik bir Ortaçağ şehri görünümüne sahiptir. Ortaçağ mimarisi ve çok sayıda kültürel miras anıtlarına tüm şehir boyunca rastlamak mümkün. Roma kültürünün ve şehrin en tanınmış simgelerinden biri olan Saint Tryphon Katedrali burada mutlaka görülmesi gereken yapılar arasındadır. Diğer görülecek yerlerden olan 12. yüzyıldan kalma Saint Ana Kilisesi, 13. yüzyıldan kalma Saint Luke ve Saint Mary Kilisesi, 17. yüzyıldan kalma Prens Sarayı ve 19. yüzyıl mimarisi olan Napolyon Tiyatrosu Kotor’un zengin tarihi mirasının bir parçası olarak öne çıkmaktadır.
İpucu: Kotor’a gemi turu ile gelecek kadar şanslıysanız, alarmınızı erken saatlere, güneşin doğacağı vakte ayarlayın. Böylece yol üzerinde birbirinden harika etkileyici doğa manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.
Genel olarak Kotor’da İngilizce bilenlerin sayısı azdır. Ancak şehrin turistik noktalarında yaşayan insanlar İngilizce biliyorlar. Yerel olarak konuşulan dil ise Karadağca. Boşnakça ve Sırpça ise Kotor’da konuşulan diğer diller arasındadır.
Kotor, yüz ölçümü bakımından çok büyük olmadığı için yürüyerek 3–4 saat gibi bir sürede gezebilirsiniz. Kotor Kalesi mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Kale, Kotor’un neredeyse tamamına hâkim bir manzara sunmaktadır. Kale içerisinde dar sokaklar, restoranlar, kiliseler, oteller ve mağazalar bulunmaktadır. Gezinizde Kotor Kalesi’ne tırmanıp eşsiz güzellikteki manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Fakat bunun için 400 metrelik merdivenlerden çıkmanız gerekmekte. Kaleye tırmanmak oldukça yorucu olacağı için kıyafetlerinizi ona göre seçmeli, günün sabah erken saatlerini ya da akşam saatlerini tercih etmelisiniz. Öğlen sıcağında kaleye çıkmak biraz zor olabilir. Kaleye tırmanış öncesi yanınıza bolca sıvı almayı da unutmayın.
Not: Kotor turizm bilgilendirme ofisi, deniz kapısının olduğu sur duvarlarının orada yer almaktadır. Dilerseniz buradan Kotor eski kent bölgesinin haritasını ücretsiz olarak temiz edebilirsiniz. Böylece Kotor’u daha kolay gezebilirsiniz.
Kotor Haritası ve Coğrafi Konumu
Avrupa’nın güney kıyısında yer alan Kotor dünyanın her yerinden çok sayıda turistin geldiği bir yerdir. Benzersiz Boka Koyu’na kıyı olan bu büyüleyici şehir, sizi kesinlikle doğal manzaraları ile büyüleyecektir. Zaman içerisinde sıkışmış gerçeküstü ve eşsiz bir doğal ortamda yer alan Kotor, size antik efsaneleri ve şaşırtıcı hikâyeleri hakkında bolca bilgi verecektir.
Boka Koyu, Kotor
Dünyanın en güzel koylarından biridir. Dört bağlantılı boğazdan oluşuyor. Toplamda yedi ada olan Sveti Marko, Mamula, Gospa od Skrpjela, Sveti Djordje, Milosrdja, Ostrvo Cveca ve Mala Gospa adaları bu muazzam koyu süsleyen doğal oluşumlardır. Boka Koyu üzerinde birbirinden güzel yerleşim yerleri bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ve bilineni de şüphesiz Kotor’dur.
Kotor’da Yaşam
Trafik, kaotik şehir yaşantısı ve stresten biraz olsun uzaklaşarak dinlenmek ve huzur bulmak için ideal bir yer arıyorsanız, Kotor’u mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Yaz boyunca özellikle Prcanj, Stoliv, Perast ve Risan gibi yerler sakinlik sevenler için adeta biçilmiş bir kaftandır. Ayrıca Herceg Novi’ye doğru gidebilir ve bu kasabada keyifli bir yaz günü geçirebilirsiniz.
Kotor Hava Durumu
Kotor’da Akdeniz iklimi görülmektedir. Kış ayları ılık ve yağışlı geçerken, yaz ayları ise sıcak ve kurak geçmektedir. Yaz aylarının sıcaklığı ortalama olarak 25–30 derece civarında seyrediyor.
Kotor’u Gezmek İçin En İyi Zaman Nedir?
Karadağ’da oldukça fazla festival ve etkinlik düzenlenmektedir. Kotor şehri de bu aktivitelerden fazlasıyla nasibini almış. Burada neredeyse yılın her ayında bir etkinlik ya da festival görebilmek mümkün. Burası da Karadağ’ın en fazla festival ve etkinlik düzenlenen şehri olarak ön plana çıkıyor.
Genellikle etkinlikler ilkbahar ve yaz aylarında düzenleniyor. Dilerseniz Kotor gezinizi bu aylar arasında planlayabilir, düzenlenen etkinliklere ya da festivallere katılım sağlayabilirsiniz. Kotor, kış aylarında ise gezmek için pek uygun değildir. Eğer kış tatili kapsamında gelmeyi düşünüyorsanız kayak tatili için tercih edilen Zabljak şehrine gidebilirsiniz.
Kotor’da Sağlık
Karadağ seyahatiniz öncesinde herhangi bir aşı olmanıza gerek yok. Sağlık sorunlarına neden olabilecek bir salgın hastalık veya tehlike söz konusu değildir.
Kotor’dan Dönmeden Önce Mutlaka Yapılması Gerekenler
- Surları yürüyün… Kotor’un surlarına, Aziz John’un kalesine kadar tırmanın.
- Kalenin giriş noktasında kurulan et ve sebze pazarını dolaşın. Burası Kotorlu çiftçilerin kendi hasatları olan ürünleri getirip sattıkları pazar yeridir.
- Şehrin 3 tarihi kapısını da ziyaret edin (Deniz Kapısı, Nehir Kapısı ve Gurdik Kapısı).
- Eski kent bölgesinde yürüyüş yapın, ara sokaklarına dalıp Kotor’un günlük yaşantısını gözlemleyin. Bu bölgede pek çok ilgi çekici yer var.
- Grgurina Sarayı’nı ziyaret edin. 18. yüzyıldan kalma barok saray ve şimdilerde Deniz Müzesi olarak hizmet veriyor.
- Kotor çevresindeki koylara düzenlenen tekne turlarına katılın.
- Şarap tadımı yapmak isteyenler Vranac şarabını deneyebilirler.
Kotor Seyahat Hazırlığı
Henüz yola çıkmadan önce mutlaka gideceğimiz şehir hakkında bir hazırlık yaparız. Gittiğimiz yerde herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmak veya gezimizin kâbusa dönmesini pek tabi ki istemeyiz. Kotor seyahatiniz öncesi uçuşunuzu check-in yapmayı, Kotor otel rezervasyon bilgilerinizi, pasaportunuzu ve diğer gerekli olan tüm gezi notları ve belgelerinizi yanınıza almayı ihmal etmeyin. Seyahatiniz öncesi bu bilgi ve belgeleri kontrol edin.
Karadağ Vize İstiyor Mu?
Karadağ, bizden vize istemiyor. Pasaportunuzun kullanım süresi en az 6 ay olmalı. 60 gün süreyle Karadağ’da kalabilir ve böylece Kotor’u vizesiz bir şekilde doyasıya gezebilirsiniz.
Kotor’a Nasıl Gidilir?
Doğrudan Karadağ’ın başkenti Podrogica’ya Türk Hava Yolları’nın tarifeli seferleri mevcut. Buradan Kotor yaklaşık iki saat sürüyor. Direkt Kotor’a uçuş yok ancak Pegasus ile Saraybosna’ya inerek buradan otobüsle Kotor’a ulaşabilirsiniz. Saraybosna’da araç kiralaması yaparak da Kotor’a geçebilirsiniz.
Karadağca (Boşnakça) Günlük Konuşmalar
Kotor’da ülkenin resmi dili olan Karadağca konuşulmakta. Ancak Boşnakça dili de burada anlaşılabilen ve konuşulan ikinci bir dildir. Aşağıda Kotor gezinizde işinize yarayabilecek günlük bazı Boşnakça kelimeleri bulabilirsiniz.
Da – Evet, Ne – Hayır, Hvala – Teşekkürler, Mnogo vam hvala – Çok teşekkürler, İznivite – Özür dilerim, Molim te – Lütfen, Vidimo se – Görüşürüz, Dobro jutro – Günaydın, Dobro vece – İyi akşamlar, Lahku noc – İyi geceler, Kako ste – Nasılsınır?, Dobro sam – İyiyim, Turcin sam Türk’üm, Koliko je sati – Saat kaç?, Gdje – Nerede?, Da li znate Turski – Türkçe bilir misiniz?, Da li ovdje neko govori Turski – Burada Türkçe konuşan birisi var mı?, Dolazim iz Turske
Karadağ Para Birimi
Karadağ’da kullanılan para birimi Euro’dur. Kredi kartı kullanımı Kotor’da mümkün. Kotor gezinizde dilerseniz yanınıza nakit Dolar veya Euro alabilir, dilerseniz de bankamatikten döviz olarak çekebilirsiniz. Karadağ Tivat Havaalanı, Kotor otelleri, restoran ve alışveriş merkezleri gibi yerlerde kredi kartı kullanımı mevcuttur.
Kotor Resmi Tatiller
Yeni Yıl – 1 Ocak
Ortodoks Noel Günü – 7 Ocak
Kutsal Cuma – 29 Nisan
İşçi Günü – 1 Mayıs
Ortodoks Paskalya Günü – 2 Mayıs
Zafer Günü – 9 Mayıs
Devlet Günü – 13 Haziran
Kotor’da Telefon Kullanımı
Karadağ seyahatinizde iletişim ihtiyacınızı gidermek için kendinize bir mobil hat satın alabilirsiniz. Karadağ’da üç tip mobil hat kullanılıyor: Telenor, Crnogorski Telekom (T-Mobile olarak da bilinir) ve MTel. Telekom ve Telenor’un her ikisi de iyi bir kapsama alanına sahiptir.
Nakit ödeyerek bir paket satın almak istediğinizde müşteri kayıt formunu doldurmanız ve pasaportunuzun kimlik bilgilerini içeren ön yüzünü fotokopi çekerek vermeniz gerekiyor. Karadağ’a iner inmez almak isterseniz Tivat Havaalanı’nda mobil hat satan yerler mevcut.
Ülkede Telenor hattı daha sık kullanılmakta. Size önerim Telenor hattı almanız yönündedir. Karadağ genelinde sorunsuzca mobil hattınızı 4G kalitesinde kullanabilirsiniz.
Karadağ (Kotor) Acil Durum Numaraları
Bilgi – 988
Polis – 92
Yangın Söndürme – 93
Acil Sağlık – 94
Yol Durumu – 9807
Kotor’da İnternet Kullanımı
İnterneti etkinleştirmek için telefonunuzdan *123# tuşlayarak aktivasyon işleminizi tamamlayabilirsiniz.
100 MB – 24 Saat Geçerli – 0,50€
200 MB – 30 Gün Geçerli – 2,45€
500 MB – 30 Gün Geçerli – 3,45€
1 GB – 30 Gün Geçerli – 4,45€
3 GB – 30 Gün Geçerli – 5,95€
10 GB – 30 Gün Geçerli – 9,95€
Karadağ Mobil Hat Turist Paketi
Telenor, yaz sezonları için turistlere özel turuncu paket mobil hat satmakta. Paket içeriği: 3 gün geçerli, 1 GB mobil internet (4G). Ücreti ise 1€ başlangıç kredisiyle toplamda 5€’dur.
Karadağ, T.C. Büyükelçiliği, Podgoritsa Büyükelçiliği
Adres: Ambasada Turske Radosava Burica b.b. (Do Codre) 81000 Podgorica Montenegro
Telefon: 00 382-20-445 777
Faks: 00 382-20-445-777
http://www.podgorica.be.mfa.gov.tr
Kotor’da Gezilecek En İyi 5 Yer
Karadağ’ın güneybatısı Adriyatik Denizi kıyısında küçük tarihi bir şehir olan Kotor, çarpıcı doğa manzarası, tarihi ve modern mimarisiyle Balkanlar’ın gezilecek en iyi yerlerinden biridir.
Kotor Eski Kent (Old City)
Eski kent bölgesi Kotor’un tarihi, kültürü ve geleneğinin korunduğu şehrin en turistik yeridir. Kotor’un eski kent bölgesinde kiliseler, katedraller, saraylar ve müzeler gibi çok sayıda Ortaçağ mimarisinin görkemli yapıları bulunuyor. Dar labirent sokaklarını adımladığınızda her köşe başında mutlaka göz alıcı tarihi bir yapı göreceksiniz. Eski kent, çok sayıda zarif kapısı olan evler, zengin ailelerin sarayları ve estetik merdivenleriyle dikkat çekiyor. Bugünkü Kotor’un eski kenti, Akdeniz’in en iyi korunmuş Ortaçağ şehri olarak biliniyor.
Eski kentte çok sayıda butik otel ve alışveriş mağazası mevcut. Dünyanın ünlü tasarımcılarının ayakkabı ve kıyafetlerini buradaki butik mağazalarda bulabilirsiniz. Eski kent bölgesindeki butik otel ve giyim mağazaları haricinde çok sayıda hediyelik eşya dükkânı, kuyumcular, kitapçı, antika dükkânları ve kafeler bulunmaktadır.
Perast
Perast, bugün genellikle Kotor’un en sessiz yeri olarak biliniyor. Dar sokakları ve çok sayıda çoğunlukla terk edilmiş olan Rönesans ve Barok sarayları, Boka Koyu’nun eski zenginlikleri ve orada yaşayanların lüks bir yaşam sürdüğü günler hakkında en kapsamlı bilgi veren yerlerden biri. Perast, denizcilerin yaşadığı bir kasabaydı. Bugün bile denizcilerin yaşadığı yerleşim yerlerini görebilmek mümkün.
Perast’ta tam olarak korunan 16 saray var; aralarında Perast’ta girişte göreceğiniz Bujovik barok sarayı en dikkat çekeni. Diğer saraylar ise; Bronza, Sestokrilovic, Mazarovic, Balovic, Viskovic, Pavlovicini, Martinovic, Zmajevic ve diğerleridir. Bunların tümü de 12 adet Perast kardeşliğini temsil ediyor. Bugün Perast çoğunlukla terk edilmiş bir kasaba ancak yaklaşık 350’ye yakın insan halen daha burada yaşamlarını sürdürmektedir.
Skrpjela Adası
Skrpjela Adası, Boka Koyu’ndaki iki muhteşem adadan birisidir. Bu adaya “ölü kaptanların adası” da deniliyor. İsviçreli ressam Beklin’in “Ölüler Adası” adlı eserinde buraya yer verilmektedir.
Skrpjela Adası’na Kotor’dan kolayca ulaşabilirsiniz. Yaz döneminde adaya yapılan seferler, gün boyunca Kotor gezinizin ilginç bir parçası olabilir. Ada gezintisi yapmak istiyorsanız eski kent meydanında yer alan acentelerden tur detaylarını öğrenebilirsiniz.
Sveti Ivan Kalesi
Kotor’u geziniz sırasında mutlaka Sveti Ivan Kalesi’ni ziyaret edin. Kale, deniz seviyesinden 280 metre yükseklikte yer alıyor. Kaleye doğru tırmanmaya başlamadan önce fotoğraf makinenizi hazır tutun. Çünkü muhteşem Boka Koyu’nun manzarasını bir an olsun durmadan fotoğraflayacağınıza eminim. Kaleye her tırmandığınızda Kotor’un o muazzam şehir manzarasının cazibesine kapılacaksınız.
Denizcilik Müzesi
Kotor eski kent bölgesindeki gezinizi meydanda bulunan Deniz Müzesi’ni ziyaret ederek noktalayabilirsiniz. Kotorlu denizcilere ait eşyalar ve birbirinden güzel el sanatları üzerine pek çok eser bugün denizcilik müzesinde sergileniyor. Ayrıca 16. ve 18. yüzyıllara ait etnografik koleksiyonlar bulunmakta. Müzeyi ziyaret ederek Kotorlu denizcilerin hikâyelerine tanıklık edebilir ve Kotor gezinize farklı bir boyut katabilirsiniz.
Kotor gezilecek yerler hakkında daha fazla bilgiyi Kotor Gezilecek Yerler başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
Kotor Kaç Günde Gezilir?
Kotor, yürüyerek keşfetmek için harika bir yerdir. Ana meydanları ve sokakları ziyaret etmenin yanı sıra, surları dolaşmak ve eski yerleşim alanlarını ziyaret etmek burada yapılacak en güzel aktivitelerden bazılarıdır. Bu şirin küçük şehre aslında 1 gün yetecektir ancak arka sokakların her bir köşesini adımlamak, yarım günde kaleye tırmanmak, otantik kafelerinde zaman geçirmek ve doğal manzaraların en güzel anlarını yakalamak için Kotor’a 2 gün ayırmanız daha yerinde olacaktır.
Kotor’da Şehiriçi Ulaşım ve Şehirlerarası Ulaşım
Kotor, yürüyerek dolaşılacak kadar küçük bir yerleşim yeridir. Dilerseniz eski şehir bölgesinde bisiklet kiralayabileceğiniz yerler mevcut. Buradan bir bisiklet kiralayarak da Kotor’u gezebilirsiniz.
Türk Hava Yolları, İstanbul’dan Karadağ’ın başkenti Podgorica’ya haftanın 5 günü uçuş gerçekleştiriyor. Podgorica Havaalanı’ndan Kotor’a taksi, kiralık araç ya da otobüslerle gidebilirsiniz. En uygun olan havaalanından Podgorica otobüs terminaline gidebilir oradan da Karadağ’ın istediğiniz şehrine gitmek için otobüs kullanabilirsiniz. Otobüs fiyatları uygun. Taksi ile gidecekseniz mutlaka pazarlık yapın. Şehrin içinde otobüs kullanılmıyor. Şehir çok büyük olmadığı için halkın çoğu yürümeyi ya da bisiklete binmeyi tercih ediyor. Karadağ’a gitmek için vizeye ihtiyacınız yok. 90 günü aşmayacak şekilde Kotor seyahatlerinizi vize gereksinimi olmadan planlayabilirsiniz.
Tivat Havaalanı’ndan Kotor Şehir Merkezine Ulaşım
Tivat Havaalanı, Karadağ’da önemli bir varış yeri olduğu için taksiler, otobüsler, tren ve metrolar burada mevcuttur.
Kotor’dan Dubrovnik’e Ulaşım
Kotor-Dubrovnik arası yaklaşık 2 saat sürüyor. İlk otobüs sabah saat 07:10’da kalkarken, son otobüs ise saat 18:00’dedir. Kotor otobüs terminali şehir merkezine yakın bir konumda bulunmaktadır.
Terminalde kafeterya, banka ve araç kiralama yerleri mevcut. Ayrıca 6 no’lu şehir içi toplu taşıma otobüsleriyle de terminale ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
Kotor’da Nereden, Ne Alınır?
Kotor’da kullanılan para birimi Euro’dur. Yerel halkı pek zengin değildir. Genellikle büyük markalar değil de yerli malları kullanılmaktadır. Dilediğiniz mağazadan bol çeşitte gıda ve içecek ürünlerini bulabilirsiniz. Kotor’da alışveriş için birçok mağaza mevcut. Bunlar genelde şehrin eski kent bölgesinde yer almaktadır. Kotor Kalesi içinde de birçok yerel mağaza bulabilirsiniz. Şehir içinde kurulan pazarlara mutlaka uğrayın. Herkes bahçesinde yetiştirdiği ürünleri birer sepete koyup tezgâhta satmakta. Organik, nefis meyvelerin ve sebzelerin tadına burada bakabilirsiniz. Kotor’da büyük bir alışveriş merkezi de bulunmakta. Dilerseniz buradan da alışveriş yapabilirsiniz.
Eski kent bölgesine girişte, limanın tam karşısına küçük bir pazar alanı kuruluyor. Antika eşyalar, meyve, sebze, balık, elbise ve takılara kadar çeşitli ürünleri bu pazarda bulabilirsiniz.
Kotor’da Nerede, Ne Yenilir?
Kotor çok sayıda yemek seçeneği sunuyor. Karadağ mutfağı, et yemeklerinde ve hamur işlerinde ağırlıklı olan Sırp mutfağıyla benzerlik gösteriyor. Denize kıyısı olan Kotor bu sayede çeşitli taze deniz ürünlerine de sahiptir. Genel olarak Kotor, özellikle Dubrovnik’le karşılaştırıldığında daha ucuz ancak Sırbistan’dan daha pahalı. Balık menülü yemekler 15-20€ civarında. Bununla birlikte, ucuz yemekleri de mevcut. Lezzetli bir cevapcici yemek isterseniz sadece 5€.
Yukarıda da bahsettiğim üzere, yemekler genellikle hamur işi ve et yemeklerinden oluşuyor. Bizim yemek kültürümüzden farklı bir yemek kültürleri var. Daha çok makarna, pizza gibi yemekler yaygın. O yüzden bizim atıştırmalık olarak tabir ettiğimiz fast-food yiyeceklere kolaylıkla burada ulaşabilirsiniz. Hamburgerleri oldukça büyük, rahatlıkla doyabilirsiniz. Kotor marinada bölgesindeki restoranlar şehrin en şık yeme-içme mekânlarını oluşturuyor. Fiyatlar diğer restoranlara göre biraz daha pahalı fakat yemekleri oldukça lezzetli. Buraya gelmeden önce rezervasyon yaptırmanızı öneririm, yer bulmanız sıkıntı olabilir. Genelde yeme-içme fiyatları oldukça uygun. Ayrıca Kotor’da Karadağ şaraplarının tadına bakmanızı da öneririm.
Kotor Yeme-İçme Mekânları
Caffe Pizzeria Pronto
2€ gibi bir fiyatla pizza yiyebileceğiniz hoş bir mekân. Otantik görüntüsü ve mekân içerisinde çalan yerel müzikler burayı gayet keyifli kılıyor.
Adres: Vladimira Corovica 17, Mladenovac Grad, Çalışma Saatleri: 10:00 – 00:00
Tanjga
Ucuz fakat kaliteli ızgara etler için şehirde en iyi yeme-içme yerlerinden biri. İlk bakışta dışarıdan bir kasap dükkânı olarak görebilirsiniz burayı ancak tam aksine gayet nezih bir aile restoranı olduğunu mekana girince anlıyorsunuz. Tavuk ve dana eti menüsü de olan güzel bir et restoranı. Tipik bir Balkan restoranı olan Tanjga’da çeşitli yemek alternatiflerini çok makul bir fiyata yiyebilirsiniz. Bir sırt çantalı gezgin için de çok iyi bir yer. Özellikle lezzetli hamburgerleri denenebilir.
Adres: Suranj Bb, Kotor, Çalışma Saatleri: 08:30 – 22:00
Bocalibre
Çoğunlukla İtalyan menüsüne sahip olan mekânda lezzetli bir taş pide veya soslu makarna tercih edebilirsiniz. Özellikle tatlı menüsü lezzetli olup şehrin en iyi ev yapımı tiramisu tatlısını burada tadabilirsiniz. Burası yerli halkın da sıkça uğradığı bir mekân.
Adres: Stari Grad. Pjaca od Mlijeka, Kotor, Çalışma Saatleri: 11:00 – 22:00
Kotor Gece Hayatı ve Eğlence
Eğer Kotor’a gece hayatı için geldiyseniz büyük bir hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Çünkü Kotor’da gece hayatı pek fazla yoktur. Burası sakinliğin, dinginliğin ve huzurun şehri. Zaten gece 1’den sonra gürültülü müzik çalmak yasak. Fakat eğlenmek için yılın her ayı düzenlenen festivaller ve etkinlikler var. Şehrin merkezinde ve kale içinde birçok kafe, bar mevcut. Şubat ayında St. Tripun’s Günü (eski zamanlardan beri kutlanmaktadır) ve Kotor Karnavalı, Mart ayında Kamelya Festivali, Nisan ayında Karadağ Genç Müzisyenler Festivali, Mayıs ayında Montenegro Tırmanışı, Haziran ayında Su Altı Filmleri Festivali, Temmuz ayında Uluslararası Moda Festivali, Ağustos ayında Uluslararası Yaz Festivali ve Uluslararası Clapper Müzik Festivalleri düzenlenmekte.
Ancak yine de Kotor’da eğlenebileceğiniz mekânlar da yok değil. Canlı müzik çalan birbirinden renkli mekanlara Kotor’da rastlamak mümkün….
Kotor Gece Kulüpleri
Maximus: Kotor’un en iyi gece kulüplerinden biri. Burada Kotorlular ve diğer ülkelerden gelen yabancı turistler ile birlikte eğlenebilir, müziğin keyfini çıkarabilirsiniz.
Old Town Pub: Ağırlıklı olarak konuklarına rock müzik dinletisi sunan mekân Kotor gibi küçük bir şehir için yeterli büyüklükte fakat yaz aylarında şehrin kalabalık olmasından dolayı eğlenenler dışarı taşabiliyor. Mekân iki katlı ve fazla harcama yapmayacağınız uygun fiyatlı bir yer.
Kotor Festivalleri
Her yıl Şubat ayında düzenlenen Kotor Festivali şehrin en eğlenceli etkinliklerinden biri. Yöresel yemeklerin yapıldığı, dans gösterileri ve çocuklar için yapılan etkinliklerle renkli görüntülere ev sahipliği yapıyor. Şubat ayında Kotor’a giderseniz mutlaka festivale katılın.
Kotor Uluslararası Moda Festivali
Her yıl Temmuz ayında gerçekleştirilen Uluslararası Moda Festivali, çevre ülkelerden gelen modacılar tarafından ürettikleri elbiselerin sunumu ile gerçekleşiyor. Festivalde ön plana çıkan tabi ki modaya yön veren İtalyanlar oluyor.
Sveti Tripun Günü (St. Tripun)
9. yüzyıldan kalma bir gelenek olan Sveti Tripun Kutlamaları, Ocak ayında başlıyor ve Şubat ayının ilk günlerine kadar devam ediyor. Eski Kotor Katedrali’nin önünde düzenlenen etkinlikle Kotorlular tarafından gerçekleştirilen kortej eşliğinde eski kent merkezine kadar yapılan yürüyüşle sonlanıyor. Yürüyüş sonrası yapılan yerel dans ve folklor gösterileri izlenmeye değer.
Kotor Plajları
Kotor için pek fazla plajlardan bahsetmek doğru olmaz. Özellikle olağanüstü bir kültürel değere sahip tarihi bir kasaba olduğu gerçeğini göz önüne alırsak. Yüzyıllar boyunca plaj sayısından çok kültürel açıdan tarihi bir kasaba olan Kotor, çoğunlukla otellerin önünde birkaç taşlı plaj haricinde öyle kumsalı olan plajlara sahip değil. Çok küçük kapasitelere sahip iki kumsal Orahovac ve Ljuta bölgelerinde bulunmakta. Ayrıca şehir merkezi dışında Risan’a giden yol üzerinde körfezin alt kısımlarında yer alan küçük kafelerde bir şeyler içmek dışında, güneşlenmek için şemsiye ve sandalyelerle donatılmış minik plajlar da bulunmakta.
Kotor’da Nerede Kalınır?
Kotor’da her bütçeye uygun konaklama seçenekleri mevcut. Konaklama ücretleri genellikle pahalı fakat küçük pansiyonlar, kiralık odalar, ufak oteller daha uygun seçenek ve bütçeyi fazla zorlamaz. Ya da daha önceden erken rezervasyon fırsatlarından yararlanıp uygun fiyatlara da otellerde kalabilirsiniz. Oldukça huzurlu olan bu şehirde dinlenmek de ayrı bir keyif olacaktır. İnternetteki booking sitelerinden rezervasyon yaptırabilir, kampanyalarından yararlanabilirsiniz. Kotor’a gelince de alternatif butik otel seçenekleri bulabilirsiniz. İsterseniz şehrin merkezindeki otelleri ya da pansiyonları tercih edebilir ya da kale içindeki oldukça nezih otellerde kalabilirsiniz.
Old Town Hostel (13$ Dorm / 28$-50$ tek kişilik oda) – Düşük bütçeli gezginler için
Avrupa’nın en iyi pansiyonlarından biri olan Kotor Old Town Hostel, bütçeye uygun ve merkezi konumda bulunuyor. Özellikle sırt çantalı gezginler için ideal bir konaklama yeri.
Old Town Vintage (70$-80$ tek kişilik oda) – Orta sınıf bütçeli seyahat edenler için
Kotor’un kalbinde merkezi bir konumda yer alan otel, dağ manzaraları sunan iyi sayılabilecek bir konaklama yeridir. Otel genelinde ücretsiz Wi-Fi mevcut. Otel ayrıca bisiklet ve araç kiralama hizmeti de sunuyor.
Ayrıca Okuyun: Ucuz Konaklama İle Seyahat Masraflarınızı Düşürün!
Kotor Gezi Maliyeti
Kotor her bütçeye hitap eden tarih-kültür-gurme turizmi yönünden oldukça hesaplı bir destinasyon. Her bütçeye hitap eden konaklama yerleri, yeme-içme mekânları ve şehrin yürüyerek gezilebilecek olması bakımından çok fazla masraf yapmadan gezilebilir. 10$-30$ aralığında dorm tipi hostellerde konaklayabilir veya 30$-80$ aralığında orta sınıf bir otelde tek kişilik odada banyo, Wi-Fi vb. imkanlardan da faydalanarak konaklamanızı gerçekleştirebilirsiniz.
Yeme-içme olarak gerek fast-food tarzı mekanlar, gerekse yöresel yemeklerin olduğu restoranlarda bir öğün yemeği 7-15$ aralığında satın alabilirsiniz.
Kotor’da şehir içi ulaşıma para verme gibi bir harcamanız olmayacak. Gezilecek yerlerin hepsi şehir merkezi ve eski kent bölgesinde yer alıyor. Yürüyerek tüm bu yerleri gezebilir, yorulduğunuzda butik kafelerde uygun fiyatlara kendinize bir içecek ısmarlayabilirsiniz.
Kotor Hakkında Genel Değerlendirme
Kotor dünyanın her yerinden çok sayıda turist çekiyor. Benzersiz bir koyda bulunan bu büyüleyici eski kent ziyaretçilerine unutulmayacak bir doğa-kültür-sanat üçlemesi sunuyor. Kotor’da bulunan tüm gezilecek yerleri birkaç saat içerisinde bitirebilirsiniz. Ancak eski kent bölgesine mutlaka en azından yarım gününüzü ayırın. Ortaçağ döneminden kalma eski kent 9. ve 18. yüzyılları arasında inşa edilmiş ve iyi bir şekilde korunarak günümüze kadar ulaşmış yapılarla çevrili. Arnavut kaldırımlı sokakları saran surların içerisinde, yüzlerce yıllık taş binalar ve Kotor Körfezi’nin sunduğu muhteşem doğal manzaralar mutlaka görülmeli.
Kotor gezisi hakkında sorularınızı aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.
***
Balkan ülkelerine yönelik seyahat danışmanlığı hizmeti sunmaktayım. Size özel olarak hazırlayacağım gezi planları ve önerileriyle, Balkanlar gezinizi birlikte planlayabiliriz. Gezilecek yerlerden yeme içmeye, konaklamadan ulaşıma kadar güvenilir tavsiyelerimle, Balkanlar gezinizin her anını en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olabilirim. Daha fazla bilgi için tıklayın.
Merhaba,
Telefon hattının fiyatı ne kadar acaba?
Merhaba,
15 gün geçerliliği olan 10 GB İnternet paketli Telenor sim kart ücreti 10€.
Yazının oradan buradan alınma bilgilerin harmanlaması olduğu açık, emeğinize saygı duyuyorum ama gitmediğiniz yerleri yazarak iyi yapmıyorsunuz bence. İyi aksamlar.
Merhaba,
Değerli görüşünüz için teşekkür ederim. Evet bilgiler derleme ancak buradaki amacım böylesine kapsamlı rehberler hazırlayarak ilgili destinasyonlara gitmek isteyenlere yardımcı olmaktır. Bir blog havasında değil de, gezi rehberi formatında olan site için bu tür rehber yazılar hazırlamak ve gidecek olanlara, önemli olanın bilgilerin doğruluğu ve detayı açısından yayın hizmeti vermektir önceliğim.
Sevgiler.
Not: Haziran-Temmuz 2018’de Kotor gezisi yaparak ilgili gezi rehberini deneyimlerimle pekiştirip güncelledim. Site içerisinde Kotor gezilecek yerler hakkında da detaylı bilgiler yer almaktadır.
Fatih Bey o kadar çok gezi yazısı var ki hepsi de üç aşağı beş yukarı aynı. Sizin çalışmanız çok faydalı oldu benim için. Hepsini not aldım ve site site gezmekten kurtuldum. Çok teşekkür ederim.
Hümeyra Hanım,
Güzel düşünceniz için teşekkür ederim. Böyle yorumlar motive edici ve yazılarımın bir yerlerde okunup, birilerine faydalı olduğunu öğrenmek beni mutlu ediyor. Var olun. İyi gezmeler dilerim.
Emeğinize sağlık çok güzel yazmışsınız.
Merhaba Cansu Hanım,
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Yazınızı okurken oradaymışım hissine kapıldım. Kaleminiz hiç susmasın. Emeklerinize sağlık.
Merhaba Bihter,
Değerli yorumun için teşekkür ederim.